Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

10 dingen die ik van het bloggen heb geleerd

Ik schrijf sinds 2014 al voor Cynthia.nl, wat toen ook nog misslipgloss.nl was. Een behoorlijke tijd waardoor ik ook een hoop heb geleerd door het bloggen. Ik vertel je wat precies!

Leestijd

Het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen

Natuurlijk ga je voor een situatie waarin je het gevoel hebt de massa aan te spreken met content. Maar ieder mens is anders, en ik vertel vooral verhalen vanuit mijn persoonlijkheid en mijn karakter. Daardoor is het onmogelijk dat iedereen leuk vindt wat ik doe of schrijf. Daardoor zijn mensen te verschillend. Ik zeg niet snel dat iets onmogelijk is, maar IEDEREEN tevreden stellen is onmogelijk.

Fotografie klinkt romantischer dan het is

Van te voren had ik niet kunnen bedenken dat het fotograferen wat komt kijken bij bijvoorbeeld een review zo ingewikkeld zou zijn. Alles netjes neerzetten, een achtergrond of setting creëren, zorgen dat alles scherp op beeld komt en daarna ook nog alles uitzoeken en soms bewerken (bij cynthia.nl wordt alleen gecorrigeerd op licht en bijsnijden maar niet op lichaams- of gezichtsretouchering). Zo veel werk! Dat bedenk je niet als je het nog nooit hebt gedaan.

Er zijn mensen die mij verschrikkelijk vinden

Ook al doe ik ze niks verkeerd, ook al kennen ze me niet persoonlijk, haters gonna hate. Ik moet zeggen dat ik onwijs veel geluk met jullie heb en eigenlijk vrij weinig shit over me heen krijg. Af en toe een valse opmerking op Instagram kan ik inmiddels heel goed naast mij neerleggen omdat ik weet dat het menselijk is. Ik heb zelf ook wel eens een irritatie naar iemand op tv of online die echt werkelijk niks verkeerd doet, maar toch in mijn allergie zone zit. Zo zal ik ook bij sommige mensen in hun allergie zone zitten. Ik blijf de menselijke drang hebben om leuk gevonden te worden, maar ik weet gewoon dat ik onmogelijk bij iedereen in de smaak kan vallen. Ik vind deze quote altijd geweldig: ‘You can be the juiciest peach on the tree, there’s still going to be somebody who hates peaches

Ik kan heel goed productief zijn zonder vast ritme

Ik hoef geen vaste structuur in mijn werkweek te hebben om af te krijgen wat ik af moet krijgen. De ene week schrijf ik op maandag en de andere week op vrijdag. De ene keer is dat in de woonkamer en de andere keer is dat vanuit een koffiebar. Het soort schrijven wat ik doe, vanuit mijzelf en mijn eigen ervaringen, daar ervaar ik geen writersblock in. Dat vloeit altijd wel uit mijn handen.

Mensen lezen niet altijd goed

Soms lees ik een comment bij mij of bij Cynthia en dan kan ik daar heel duidelijk uit afleiden dat diegene gewoon niet goed gelezen heeft, de boodschap niet begrijpt of gewoon alleen plaatjes heeft gekeken. Ik blijf dat vreemd vinden als je wel een comment plaatst, maar dat kan aan mij liggen, want dat gebeurt echt mega vaak.

Mensen zijn nieuwschieriger naar dingen dan ik vaak denk

Ik denk echt regelmatig bij de maand van Emmy: nu ga ik vast comments krijgen dat het een inhoudsloos stuk is waar weinig in gebeurt. Maar toch vinden ‘jullie’ (wederom; vast niet iedereen haha) het over het algemeen leuk om te lezen wat voor dingen ik heb gedaan! Of bijvoorbeeld een artikel over hoe mijn dag er uit ziet. Ik denk dan van te voren ECHT dat jullie het niet willen weten. Maar toch wordt het goed ontvangen. Blijft bijzonder.

Ik heb een schrijfstijl

Dat wist ik voor de tijd niet, maar ik schrijf wel in een bepaalde stijl eigenlijk. Ik ben geen journalist, maar omarm juist wel deze persoonlijke stijl die ik in het bloggen kwijt kan. Ik hoor vaak van mensen om me heen dat het knap is dat ik precies zo schrijf als dat ik ben. Geen idee of dat knap is, maar het is blijkbaar mijn signatuur stijl. Ik denk dat het wel leuk is om mezelf te prikkelen en uit te dagen hierin. Ik hoop ooit nog de mogelijkheid te krijgen om een column te schrijven en ik loop al jaren rond met een leuk idee voor een kinderboek.

Bloggen is NOT an easy job

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het bloggen zo ernaast als freelancer helemaal top. Ik zou het echter niet full-time kunnen doen. ECHT. NIET. Ik denk dan vooral aan de tijd terug waarin Cynthia gewoon twee artikelen per dag postte, veertien per week! Bizar wat een werk dat is geweest. Een artikel schrijven is gewoon an sich al veel werk, maar daarnaast ook nog je netwerk goed houden en je gezicht her en der laten zien, strak plannen, discipline en regelmaat aanhouden, mensen tevreden houden en dan ook nog de balans zien te bewaren tussen je eigen waarheid, normen en waardes, dichtbij jezelf blijven en bedrijven en merken happy houden zodat ze nogmaals met je samen willen werken. Lijkt me echt rete moeilijk. Nu ik dat van dichtbij heb aanschouwen weet ik dat het niet iets is wat ik ambieer voor mezelf, een full time blog.

Mezelf redigeren

Of misschien is cencureren een beter woord. Ik ben van mezelf een onwijs open boek, dat merk je ook vast wel als je mijn artikelen vaker leest. Ik ben ook vrij grof van mezelf in mijn taalgebruik. Ik moet mezelf daar wel echt in remmen want ik vergeet af en toe dat ik geen whatapp bericht stuur naar een vriendin maar dat ik eigenlijk tegen een stadion vol onbekenden praat. Het voelt heel veilig, maar ik moet natuurlijk wel uitkijken dat ik geen dingen post waarmee ik mensen om me heen in verlegenheid breng of mezelf in een benauwde of genante positie op het internet zet, letterlijk en figuurlijk. Once online is always online. Ik laat daarom uiteraard ook een gedeelte informatie over mijn leven weg, ook al lijkt het niet zo. Ik probeer zo dicht mogelijk op die volledige openheid te zitten, maar er blijven zaken die offline blijven. Dat blijft een leerproces.

Ik ben er zelfverzekerder door geworden

Door jullie complimentjes vind ik mijn kledingstijl een stijl en omarm ik mijn kleurrijke, eewig bloemig, girly smaak. Door jullie lieve opmerkingen kan ik steeds beter mezelf door jullie ogen zien, in plaats van mijn eigen oordelende ogen. Door jullie positieve berichten weet ik dat mijn schrijfsels welkom zijn. Het is gemakkelijk om je ego te laten groeien door complimenten in plaats van te investeren in het laten groeien van je ziel. Ik heb wel echt geleerd om positiviteit op mijzelf te betrekken, daar juist mijn lessen uit te halen, en negativiteit naast me neer te leggen waar het kan. Ik maak nu beter die schifting. Dankjulliewel voor jullie, wellicht onbedoelde, hulp daarin!

<3


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)