Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Zzp’er zijn – jullie vragen beantwoord

Ik ben nu al zo’n 10 jaar zelfstandig ondernemer, naast dat ik in loondienst werk. Een hele fijne combinatie voor mij. Ik beantwoord vandaag wat van jullie vragen over het zzp’er zijn.

Leestijd

In de loop van de jaren heb ik allerlei dingen gedaan. Ik heb een bedrijfje gehad in kinderfeestjes, dat was niks voor mij. Ik heb een beautysalon gehad, dat was een behoorlijk succes eigenlijk maar vond ik maar leuk voor even. Ik heb ook best een lange tijd styling voor Zalando gedaan. Door de jaren heen heb ik altijd artikelen geschreven voor cynthia.nl en nu werk ik ook al een tijdje voor Structuurjunkie en dan met name op social media gebied. Af en toe komt daar een andere opdrachtgever naast. Zo werk ik dit jaar ook voor Glory kickboxing (op pr gebied) en verdien ik af en toe iets met mijn eigen Instagram. Ik ben niet actief op zoek, omdat mijn week al behoorlijk gevuld is. Maar, als er iets interessants voorbij komt dan spring ik er af en toe in. Key is; ik wil het leuk vinden. Het ‘opzoek zijn naar’ heb ik als ondernemer eigenlijk nog niet ervaren. Een luxe positie, maar wat niet is kan nog komen.

Dit doe ik naast dat ik ook voor CoffeeStar in loondienst werk. Ik werk al meer dan 10 jaar voor CoffeeStar en ik ben er gewoon mee vergroeid haha. Ik doe daar het landelijk management en stuur de filiaalmanagers aan. Dit doe ik vooral vanuit huis maar ik ben ongeveer één keer in de week in een filiaal te vinden. Dat verschilt ook een beetje per periode. Wat ik voor CoffeeStar doe, voelt ook heel erg als ondernemen omdat ik vrijwel compleet vrij ben. Dat ondernemende zit echt wel in mij. Ik ben heel initiatiefrijk, organisatorisch, barst van de ideeën en kan goed oplossingsgericht en creatief denken. Dat wil niet zeggen dat ik elke onderneming maar zou kunnen hebben. Ieder natuurlijk z’n eigen talent.

Ik vind de combinatie van ondernemen en in loondienst zijn heel erg fijn. Het geeft extra afwisseling, maar vooral omdat het loondienst stukje mij nog een vangnet biedt. In de vorm van ww, ziektewet, pensioen en een contractuele afspraak. Ik weet niet of ik altijd zo zal blijven werken, ik kijk niet zó ver vooruit, maar voorlopig vind ik dit erg fijn.

Ik liet jullie op Instagram wat vragen stellen hierover, deze zal ik vandaag beantwoorden. Later zal er nog een artikel volgen met een aantal stappen die je het beste kunt volgen als jij ook zzp’er wilt worden!

Hoe regel je zaken als pensioen en arbeidsongeschiktheid?

Als ondernemer heb je in de basis hier nog niks voor geregeld, maar je kan hier wel wat meer zekerheden in inbouwen.

Ten eerste zorg ik graag dat ik een half jaar vooruit zou kunnen als ik niks zou verdienen. In een half jaar heb je veel tijd om andere dingen te regelen.
Ik heb over het werk wat ik doe voor CoffeeStar ook een ww-recht mocht ik dat werk verliezen en ik kan me natuurlijk ziekmelden.

Je kan je pensioen op andere manieren inkleden. Simpelweg sparen is een optie, maar je geld wordt door inflatie wel steeds minder waard en bovendien is veel geld op je spaarrekening helemaal niet aantrekkelijk op het moment. Ik beleg elke maand een stukje waardoor ik op de lange termijn daardoor mijn geld meer waard laat worden. Cynthia schreef hier een fijne blog over, die link ik hier. Ik heb zelf beleggingen in drie fondsen, edelmetalen en crypto. Ik spreid de kansen en risico’s dus behoorlijk. Daarnaast heb ik ook een gedeeltelijk pensioen van mijn werk in loondienst.

Je kan je ook verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en je kan je pensioen ook privé onderbrengen. Ook heb je voor ziekte nog de optie tot een fonds zoals een broodfonds. Hier leg je elke maand geld in met een groep ondernemers en krijg je uit uitbetaald wanneer je ziek wordt.

Toch is de realiteit wel even net anders dan wanneer je in loondienst bent, ook al denk je dat je over dingen na hebt gedacht. Toen ik met 22 weken beviel had ik geen zwangerschapsverlof vanuit mijn werkgever (vanaf 24 weken) maar kon ik me wel een paar weken ziek melden. Als ondernemer heb je ook recht op een zez uitkering voor je verlof (wat overigens een max heeft en geen hoog bedrag is) als je een baby krijgt maar als je buiten de wettelijke grenzen valt zoals mij overkwam dan heb je niks. Er zijn altijd situaties die je niet verwacht of niet voorziet. Daarom is die buffer van een half jaar wel echt prettig. Het geeft je lucht en mentale rust.

Moet je als ZZP'er dingen regelen als je een relatie hebt?

Ja, maar dat is wel een keuze op mijn mening gebaseerd. Ik zou altijd onafhankelijk willen zijn en ik vind het belangrijk om gelijkwaardig te zijn. Maar, voor een ander kan die keuze anders zijn.
Ik zeg altijd, Luuk kan ook volgend jaar verliefd zijn op de buurvrouw. Nou is dat natuurlijk een grapje en ga ik er niet vanuit dat het gebeurt. Maar, je. Weet. Het. Nooit.

Op dit moment is het zo dat Luuk in loondienst werkt en daardoor geeft dat ook een stabiele factor mocht er iets met mijn werk gebeuren. Je moet wel altijd weten wat er gebeurt als je uit elkaar zou gaan, en ook wat je dan nog kan dragen financieel gezien. Als wij uit elkaar zouden gaan dan is Luuk ook net zo aansprakelijk voor mijn bedrijf als ik ben. Daarom moet je jezelf wel afvragen of er risico is op grote schulden. Dan kun je beter een BV starten, want dan ben je niet privé aansprakelijk.
Ik heb eigenlijk geen investering hoeven doen om te doen wat ik nu doe, financieel gezien. Ik werk vanuit huis en heb bijvoorbeeld geen pand nodig. Mocht je grote investeringen doen zoals een winkelpand bijvoorbeeld, dan kun je beter een BV starten. Dat is wat veiliger als je je gezin daarin wilt beschermen.
Daarnaast beschermt mijn inkomen uit loondienst dan wederom de noodzaak mocht alles wegvallen als zzp’er. In ons geval maak ik me daar dus niet zo druk om.

Als je nog gaat trouwen, kun je ook kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Hierin kun je dan bepaalde zaken laten vast leggen.

Wanneer weet je of je diensten interessant genoeg zijn om geld mee te verdienen?

Eigenlijk weet je het nooit 100% zeker. Ondernemen is altijd een risico.
Kijk naar de corona periode. Dat had echt niemand voorspeld en daar zijn onwijs veel ondernemers de dupe van geworden. Een horecazaak is eigenlijk altijd een onderneming waaruit altijd wel IETS omzet komt, anders gaat het wel heul slecht, maar nu was dat gewoon helemaal niks. Anderzijds zijn er ook bedrijven geweest die dit ook niet hadden zien aankomen, maar dan van de positieve kant. Bedrijven die mondkapjes maakten of desinfecterende gel, die hebben enorm geprofiteerd.
Maar, je kan wel onderzoek doen en een verwachting hebben. Je kan kijken hoeveel ondernemers al hetzelfde aanbieden en hoe hun bedrijf loopt. Is er nog ruimte op die markt?

Je kan opereren vanuit een eigen behoefte waar je geen invulling in ziet, dan kun je er ook vanuit gaan dat er meer mensen zijn die die behoefte hebben wellicht.
Welke branche kies je? Moet je veel verkopen, of moet je veel geld vragen? Twee verschillende dingen.
Het vergt echt wel even een onderzoekje voor jezelf. Hoeveel geld heb je nodig om rond te komen, hoeveel klanten/producten heb je dan nodig/moet je dan verkopen, hoeveel kost de inkoop en is dat dan haalbaar? Die haalbaarheid toets je door zelf onderzoek te doen naar bestaande bedrijven óf naar vraag.

Wat vind je het grootste nadeel?

Laat ik de voordelen dan ook meenemen haha. Vrijheid is zowel een nadeel als een voordeel.

Je maakt je eigen planning en dat is fijn. Je hebt behoorlijk veel grip op hoe je week eruit ziet en je hoeft geen maximaal aantal vakantiedagen aan te houden. Maar, in de praktijk werkt het ook niet helemaal zo. Als je een structurele opdrachtgever hebt dan wil je wel dat je werk overgenomen wordt of je moet vooruit werken. Niemand anders doet namelijk jouw werk als jij er niet bent, dat kan in loondienst anders zijn.
Natuurlijk kan het als ondernemer ook anders zijn als je al verder bent in dit proces, maar als starter of als je altijd zzp’er blijft dan werkt dat zo. Rondom vakanties ben ik altijd rete druk.

Een voordeel is dat niemand op je vingers kijkt, maar een nadeel is dat je minder accountability hebt én ook soms geen sparrings-partner.
Ook; Als zzp’er verdien je denk ik sneller meer dan in loondienst, maar het is ook minder stabiel. Er zit geen bovengrens aan maar ook geen ondergrens.

Een ander nadeel vind ik dat je bij ziekte sneller over je eigen grenzen heen gaat omdat je al snel denkt; ‘ach het lukt wel en anders kost het geld’. Bij een werkgever zit je vooral op je verantwoordelijkheidsgevoel maar betaald krijg je wel. Als zzp’er heb ik al vaker dan eens gedacht, ik doe het toch maar even.

Groot voordeel vind ik ook wel, aan de manier waarop ik ondernemer ben althans, dat ik geen reistijd heb. Ik vind reistijd zo zonde van je dag en helemaal als je hierin niks voor je werk kan doen. Ik vind het heerlijk om af en toe op een andere plek te zijn maar het is ook wel erg fijn dat ik om 07:30 opsta en om 08:00 achter de laptop zit.

sidenote; wat ik een hele grote irritatie vind is als mensen zeggen ‘je bedrijfJE’. Dude, shut up. Een onderneming is een onderneming.

Ik wil ALLE tips haha! Heb je algemene tips als je wil beginnen voor jezelf?

Ja haha. Ik zou Emmy niet zijn als ik niet altijd een portie ongevraagd advies voor je klaar had staan.

  1. Definieer succes voor jezelf. Wat zijn de randvoorwaarden. Voor mij is dat een comfortabel leven zonder geldzorgen, de mogelijkheid om leuke dingen te doen die ik wil maar ook dat ik maximaal 32 uur werk in de week. Ik wil niet fulltime werken, ik wil vrijheid en vrije tijd. Dat geeft wel kaders, zowel fijne als lastige.
  2. Daarmee samenhangend, hoe wil je dat je werkweek eruit ziet. Als jij een toffe koffiebar opent en je krijgt de kans om een tweede te openen ben je geneigd dat te gaan doen. Maar, denk dan eerst na over hoe je werkweek er dan uit gaat zien. Je bent dan minder op de vloer aanwezig maar meer overhead aan het regelen. Wil je dat wel?
  3. Zorg dat je administratie op orde is. ALTIJD. Ik heb zelf een controle gehad van de belastingdienst en ik was erg blij dat ik alles tot in detail had bijgehouden.
  4. Zoek uit welke aftrekposten aantrekkelijk zijn en hoe je daar recht op hebt. Dat kan je onwijs veel geld schelen, helemaal als startende ondernemer want dan heb je ook nog recht op de startersaftrek bijvoorbeeld.
  5. Doe in ieder geval de Structuurjunkie plantraining, want je moet écht goed kunnen plannen als zelfstandige ondernemer.

Dat was het voor nu, binnenkort een serie stappen die je moet doorlopen als jij ook als ZZP’er wilt starten.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)