Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Zwangerschapskwaaltjes – wat kun je er tegen doen?

Ik loop vandaag langs een aantal zwangerschapskwaaltjes en ik geef daarbij tips die zouden kunnen helpen. Uit eigen ervaring, maar ook tips die ik online voorbij zie komen. Ik laat je dan gelijk weten of ze bij mij hielpen 😉

Leestijd

Extra disclaimer: In verband met mijn zwangerschapsverlof is dit artikel een heel stuk eerder geschreven dan de publicatiedatum. Liefs, Emmy.

Niet mijn buik!! Stockfoto 🙂

Misselijkheid en aversies

Er zijn een hoop extra kwaaltjes die bij zwanger zijn komen kijken. Extra haargroei, slapeloze nachten (ja, die beginnen al voor dat de baby komt), pijntjes op de gekste plekken. Maar, deze die ik vandaag bespreek zijn wellicht iets te verlichten. De rest van de sh*t? Deal with it ben ik bang 🙂 

Misselijkheid en voedselaversies beginnen al vroeg, vaak al rond week 6 of 7 en dit kan je leven enorm in de weg staan. Dit maakt het ook best lastig om nog geheim te houden voor je naasten, als je dat graag zou willen. Niet iedereen heeft er last van, en de één heeft het een stuk erger dan de ander. Ik kwam er denk ik nog redelijk genadig vanaf, maar heb er toch behoorlijk last van gehad. Dit speelt vooral in je eerste trimester, maar sommige aversies kunnen ook je gehele zwangerschap blijven en zelfs nog daarna. Warme, slappe groente? Mij niet bellen.

In mijn geval kwam de misselijkheid met klokslag week 6 en deze bleef doormodderen tot week 14. Ook daarna had ik nog weleens misselijkheidsvlagen maar niet meer zo levensbepalend als die periode. Ik voelde honger, maar ik kreeg gewoon niks weg. Het enige wat ik redelijk weg kreeg was brood, crackers, kaas en fruit haha. Daar heb ik dan ook maar veel van gegeten. Groentes kon ik niet luchten of zien. Ik gooide deze dan maar in smoothies, zodat ik in ieder geval wat binnenkreeg.

Tips tegen misselijkheid en aversies:
– Eet wat je wél kan eten
– Een lege maag maakt misselijker, dus eet gelijk als je opstaat en blijf kleine beetjes wegwerken de hele dag door.
– Ga nooit zonder een snack de deur uit, je moet wat weg kunnen werken als je je misselijker voelt worden.
– Gember schijnt te helpen/verlichten. Dit effect had het bij mij helaas niet.
– Drink niet teveel tegelijk maar drink wel genoeg de hele dag.
– Slaap genoeg, als je moe bent wordt het erger (de grap is dat je constant moe bent maar toch haha).
– Bij mij hielp het om de dag gelijk te beginnen met eiwitten. Dus volkoren brood met kaas, een smoothie met (vegan) proteïne poeder of een bakje kwark met fruit. Ik genoot er niet van, maar ik wist gewoon dat ik het weg moest krijgen.
– Als het heel erg is, dan kun je bij de dokter medicatie krijgen.

Brandend maagzuur

Jemig, wat een rotzak is dit zeg. Ik was hier eigenlijk niet mee bekend, alleen uit mijn vorige zwangerschap. Ik ben ook iemand die niet te snel iets wil nemen, dus ik was zuinig met Rennie maar dat is toch echt wel wat het allerbeste en het snelst werkt. Je mag het ook gewoon veilig nemen in de zwangerschap gelukkig. Ik ‘bewaar(de)’ hem vaak voor het slapen gaan, want dan vind ik het het rotst. De werkzame stof in Rennie tegen maagzuur is calcium, dus dit kun je ook opzoeken in voeding.

Andere tips:
– Kleine beetjes tegelijk eten.
– Langzaam eten.
– Niet vlak voor het slapen eten.
– Kruidig eten kan het verergeren, dus je kan dit proberen te vermijden.

Hoofdpijn

Denk je dat je door de misselijkheid heen bent, begint de hoofdpijn. Dit heeft zeker niet iedereen gelukkig, en het hoeft ook geen bepaald patroon te hebben.

Tips:
– Genoeg drinken, nog meer dan normaal. Probeer op drie liter te mikken.
– Genoeg slapen. Als ik moe ben dan heb ik de volgende dag echt veel sneller hoofdpijn. Een beetje als een soort kater.
– Ga naar buiten, frisse lucht helpt en beweging ook.
– Een lage bloedsuikerspiegel kan ook voor hoofdpijn zorgen dus blijf eten.

Vermoeidheid

Tja, je zou denken dat de enige tip hierbij is om te slapen. En dat is ook zo haha. Maar, mijn tip hierin is vooral dat je eraan moet toegeven. Accepteer dat dit nu bij je leven hoort en als je een planner bent zoals ik, plan dan gerust ook een dutje in. Ik ging meestal even liggen na de lunchpauze en dan kon ik in de middag weer even werken. Maar, dat werkt natuurlijk niet zo als je op een kantoor werkt met allemaal andere mensen haha. Misschien kun je dan gelijk even gaan liggen als je thuis komt van je werk en let’s be real; wat niet gaat, gaat niet. Je ziek melden is ook zeker een optie. Vanaf het tweede trimester had ik niet zozeer altijd meer een dutje nodig maar ja je hebt nou eenmaal gewoon echt minder energie dan normaal.

Andere tips: 
– Beweging helpt ook bij vermoeidheid gek genoeg, dus even je lijf activeren is soms nog niet zo gek.
– Vertel de mensen om je heen waar je last van hebt, zodat de druk wat minder wordt en men er rekening mee kan houden. Als jij zo moe bent, functioneer je gewoon anders dan normaal.

Rugpijn

Omdat je gewrichten instabieler worden en ook omdat je zwaartepunt veranderd kun je rugpijn krijgen. Ik had/heb vooral last van mijn lage rug, bij het SI gewricht. Wat mij enorm helpt is goed nadenken over mijn houding met lopen. Eigenlijk een beetje lopen alsof je naar voren helt, in plaats van dat je die rug hol trekt en de buik naar voren steekt.

Andere tips:
– Ga op zwangerschapsyoga. Hier leer je veel over je houding en ontspanning en oefeningen die je thuis kan doen om de boel te verlichten.
– Doe aan krachttraining bij een zwangerschapsspecialist.
– Koop een yogakussen voor thuis om zithoudingen af te kunnen wisselen en je rug neutraal te maken.
– Als je op staat, rol eerst naar de zijkant.
– Zit niet teveel met je benen gekruist.

Goodluck, you got this! 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)