Zo verloopt een complete menstruatiecyclus

Onlangs schreef ik een artikel dat ik stopte met de pil en waarom. Ik wil hier nog graag wat meer over vertellen, want ik wist zelf barweinig van een natuurlijke cyclus en ik wist zelf niet eens dat ik zo weinig wist. Braintwister. Ik vertel jou vandaag in ieder geval wat ik heb geleerd!

Leestijd

Natuurlijke cyclus en nepcyclus

Als je de pil slikt is je cyclus niet natuurlijk. Deze voorkomt namelijk een eisprong en beïnvloed je baarmoederslijmvlies. Daardoor blijft je lichaam constant in een zelfde hormonale staat en gebruiken mensen hem ook om hormoonschommelingen te onderdrukken. Het is geen permanente oplossing, want zodra je stopt met de pil is je probleem er nog steeds. Dat gezegd, is er soms ook niks anders dan een probleem onderdrukken omdat er geen oplossing bestaat.

Een ongesteldheid terwijl je aan de pil bent is eigenlijk een ‘nep’ ongesteldheid. Wetenschappers die de pil in de jaren 50 uitvonden dachten dat een stopweek toevoegen vrouwen meer zekerheid gaf, omdat ze zo konden zien of ze zwanger waren ja of nee. Bij zwangerschap zou je lichaam namelijk geen ‘onttrekkingsbloeding’ hebben. In principe is de stopweek onnodig.

Op een natuurlijke manier menstrueren houdt in dat de niet bevruchte eicel weer je lichaam verlaat, tezamen met baarmoederslijmvlies waar je lichaam normaal het bevruchte eitje in vast zou houden. Je baarmoeder laat dit los en dit zorgt voor een bloeding van gemiddeld 3 tot 7 dagen. In een natuurlijke cyclus zijn je hormonen niet in een constante staat, en dit kan verschillende dingen met zich mee brengen. Dit is de natuurlijke manier van je lichaam, en hormonale disbalansen hebben (soms) ook andere oplossingen dan aan de pil beginnen. Hierover ga ik in een ander artikel nog wat meer vertellen, ik wil je vandaag vooral even vertellen hoe je cyclus eruit ziet en wat er dan met je lichaam gebeurt.

Ik vind het op de een of andere manier heel erg leuk om hier meer over te leren. Het vertelt me dingen over mijn lichaam die ik nog niet wist en het geeft me een heel vrouwelijk gevoel om dit op een natuurlijke manier te gaan doen. Ook geeft het meer inzicht in waarom je je op een bepaalde manier voelt gedurende de maand en daardoor leer je eigenlijk jezelf beter kennen. Mocht je eerst het artikel willen lezen waarom ik met de pil ben gestopt, en wat hier de voor en nadelen van zijn, klik dan hier.

De vier seizoenen van een cyclus

Ik vind het de gemakkelijkste uitleg om de cyclus te zien als vier seizoenen in een jaar. De cyclus wordt soms ook in maar twee of drie fases uitgelegd, omdat ze menstruatie en/of ovulatie niet als een complete fase zien. Omdat dit wat doet met je hormoonbalans en daarmee hoe je je voelt mentaal en lichamelijk, zie ik het wel als een fase.

Ik lees dat er ook een boek is die dit zo behandeld, ik heb deze informatie uit artikelen die het bedrijf die de Femometer heeft gemaakt hebben gepubliceerd. De oprichter hiervan maakt ook Youtube video’s en ook Femmehead vind ik een leuk Youtube account over FAM (fertillity awereness method)

1. Winter – Menstruatie.

Hoewel je snel kunt denken dat een menstruatie het einde is van een cyclus, wordt het eigenlijk gezien als het begin. Een schoon begin, net als hoe het winterseizoen ook weer oude bladeren opruimt, en zich klaarmaakt om ‘schoon’ aan een nieuw vruchtbaar seizoen te beginnen. De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je cyclus. Je lichaam maakt meer progesteron aan om dit te kunnen.
Je voelt je vaker moe je en je hebt vaker een behoefte om een break te nemen van de dagelijkse bezigheden.

2. Lente – Folliculaire fase

Je hersenen geven het FSH hormoon af en dit stimuleert de groei van follikels. Dit zijn kleine blaasjes. Hierin bevindt zich de eicel, en in deze fase rijpen de follikels zich in de eierstok. Als ze groot genoeg zijn geven je hersenen een signaal door het hormoon LH af te geven.
Je voelt je hierdoor energiek, je hebt (normaal gesproken) geen stemmingswisselingen en bent emotioneel goed in balans.

3. Zomer – Ovulatie

Als de follikels groot genoeg zijn geven je hersenen een signaal door het hormoon LH af te geven. Dit bouwt zich op tot een piek, waarop de eicel uit de follikel springt en door de eileiders reist. Je eierstokken maken in deze periode het hormoon oestrogeen aan, waardoor je baarmoederslijmvlies dikker wordt zodat een eventueel bevruchte eicel zich in kan nestelen. Vanaf dit punt is je temperatuur ook meetbaar hoger dan in de eerste twee fases en je ervaart meer afscheiding.
Je voelt je door de vele hormonale activiteit nog steeds energiek en je hebt een hoger libido. Sommige vrouwen voelen de ovulatie plaatsvinden, anderen niet.

4. Herfst – Luteale fase

Je lichaam werkt naar de winter toe, je ongesteldheid. Het eerste gedeelte van deze fase zit je nog wel een beetje op de high van de vele oestrogenen maar het wordt steeds iets minder tot progesteron de overhand neemt.
Je voelt je emotioneler, vaker geïrriteerd en je kan meer zin krijgen in ‘slechte’ koolhydraten.

Afscheiding en temperatuur

Wat ik bijzonder vind is dat er ook een verschil in afscheiding te merken valt, iets waar ik tijdens dat ik de pil slikte nooit op heb gelet. Je kunt aan je afscheiding aflezen of je vruchtbaar bent zelfs, maar dan moet je wel bereid zijn even te voelen haha. Uiteraard kun je wel waarnemen of het meer of minder is dan de week ervoor. Ik ben wel begonnen met het vastleggen van mijn temperatuur vanaf dat ik stopte met de pil, omdat ik benieuwd was of ik hier wat uit kon opmaken. Ik heb een femo-meter die gekoppeld is aan een app, en elke ochtend om 07:00 gaat mijn alarm om mijn temperatuur op te meten. Tot nu toe is het absoluut niet constant en zou ik er totaal geen informatie uit kunnen halen. Bij een regelmatige cyclus zou dit dus wel constant moeten zijn, met een piek als je ovuleert. Je kunt stellen dat je tussen je ovulatie en menstruatie niet vruchtbaar bent, omdat er dan geen eitje is om te bevruchten. Echter kun je ook vroeg ovuleren na je menstruatie en kun je ook bevrucht raken net na je ovulatie. Het is niet zo zwart wit en dat maakt een app vrij onbetrouwbaar als je het gebruikt als anticonceptie. Om zwanger te worden is het wellicht effectiever. Als je het hebt over temperaturen; misschien heb ik namelijk toevallig een beetje verhoging of wijkt mijn temperatuur af door het drinken van alcohol. Ik zou het daarom niet snel als anticonceptie gebruiken, maar voor nu is het wel een mooi instrument om mijn menstruaties bij te houden, te zien wanneer ik weer zou moeten menstrueren en te zien of mijn temperatuur enigszins een curve aangeeft zoals het zou moeten bij een natuurlijke, regelmatige, gezonde cyclus.

Voor de volgende keer

Het volgende artikel wat ik over dit onderwerp schrijf is hoe je het beste je cyclus en hormoonhuishouding kan ondersteunen, en hoe je ook het meeste haalt uit de vier fases. Het eerste artikel over waarom ik ben gestopt met de pil vind je hier.

In het vorige artikel werd ik getipt naar de podcast over dit onderwerp van Damn Honey, en ook het boek ‘Period Power’, zoals het klinkt lijkt dit boek te ondersteunen hoe ik het ook zie en heb geleerd. Heb het boek nog niet gelezen maar wil dit wel gaan doen.

Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen, maar misschien wist jij dit ook al lang. Ik in ieder geval niet, en ik merk dat vrouwen om mij heen ook niet alle info hebben. Ik vind het best gek dat we niet meer leren over dit proces, zodat je ook je lichaam beter snapt. Veel vrouwen ervaren meer emoties voorafgaand aan hun menstruatie, maar weten eigenlijk niet waardoor dit komt. Ik wordt er zelf elke keer weer wat wijzer over en zie mijn menstruatie niet langer als alleen maar een ongemak, maar ook als iets heel natuurlijks en ik ben meer in bewondering over mijn lichaam.


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

21 reacties
 1. Sarah

  Ik zocht deze comment. Dat je tussen je ovulatie en menstruatie niet vruchtbaar bent is simpelweg onjuist. Je bent juist ook net na je ovulatie vruchtbaar. Helemaal omdat dit allemaal gemiddelden zijn en de leeftijd van zaadcellen en eicellen per persoon verschillen.

  Voor mij is de informatie in deze post niet nieuw, ben echter benieuwd naar de bronnen hierachter, want er zit ook een onjuist stuk in over de hormoonafgifte. Denk dat het sowieso transparant is naar de bron toe.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Hi! Ik heb deze informatie van de vrouw die met het bedrijf begon waar ik de Femometer van heb. Zij maakt ook Youtube video’s en in de app staan allerlei artikelen. Ik denk dat ik het iets te kort door de bocht heb uitgelegd, dat zal ik even aanpassen! Dit ook gelijk als uitleg op onderstaande comments 🙂 xx

 2. Kelsey

  Een aanrader is het boek “Je brein aan de pil” (Your Brain on Birth Control) van Sarah Hill, zij schrijft ook een heel stuk over de biologie van de vrouw. Super interessant! Zij heeft het over de effecten van de pil op je brein. Ik had echt geen idee hoe erg hormonen je lichaam aansturen en in sommige gevallen (als jij er effecten van hebt) je persoonlijkheid beïnvloeden. Ik herkende me in behoorlijk wat punten en ben opnieuw gestopt met de pil (al voor de 3e keer) want zonder voel ik me meer mezelf ! 🙂

  Reageren
 3. Marloes

  Leuke en interessante blog om te lezen. Ik ben benieuwd naar het boek!

  Reageren
 4. Vera

  Al deze dingen heb ik laatst geleerd juist door het boek period power (of in het Nederlands vertaald: de cyclus strategie). Maar jij moet het boek dus nog gaan lezen? Dan ben ik wel benieuwd wat je bronnen zijn van deze informatie! Ik dacht namelijk dat dit systeem van de cyclus indelen in seizoenen (en hoe je hiermee om kunt gaan) iets was van de schrijfster van dat boek, maar misschien is dat dus niet zo 🙂

  Reageren
  • Sunny

   Ik stond hier ook van te kijken. Het lijkt volledig gekopieerd te zijn uit period power.. Wellicht hebben ze dezelfde leermeester ;-). Emmy, zou jij ons kunnen vertellen wat jouw bronnen zijn?

  • Emmy Bovenhorst

   Ja, ik heb uiteindelijk de podcast geluisterd en het komt heel erg overeen! Ik heb het boek nog steeds niet gelezen, maar heb de informatie vooral uit de artikelen die de app van Femometer mij hebben geleerd en Youtube filmpjes van experts.

 5. Jet

  Het is wel erg kort door de bocht om te vermelden dat je niet vruchtbaar bent tussen ovulatie en menstruatie. Ook is het niet altijd juist dat je twee weken voor je menstruatie het meest vruchtbaar zou zijn. En daar ben ik, inmiddels 27 weken zwanger (anderhalf jaar na het stoppen met de prikpil) het levende bewijs van!

  Reageren
 6. Suuz

  Ik vind de zin dat je tussen ovulatie en menstruatie niet vruchtbaar bent iets te ‘snel’. Alle begrippen zijn een gemiddelde, dus ook hoe lang een eicel leeft en een zaadcel. Daarnaast is het nagenoeg onmogelijk om exáct je ovulatie te timen.

  Ik hoop niet dat mensen die methode echt inzetten als anticonceptie. Lijkt me redelijk Russisch roulette

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   klopt! Ik dacht dat ik dat duidelijk had gemaakt dat ik het niet zag als een betrouwbare anticonceptie maar ik heb het nog iets duidelijk in het artikel gezet. Uiteindelijk is het een persoonlijk verhaal.

 7. Jessica J.

  Ik lees hoe langer hoe vaker die vergelijking tussen de cyclus en de seizoenen. Erg interessant! ‘Period Power’ staat in ieder geval op m’n lijstje.

  Reageren
 8. rachel

  heel Interessant! ik ben door mijn medische issues al klaar met dit verhaal, waar ik aan de ene kant wel blij mee ben eerlijk gezegd 😉

  Reageren
 9. Arnie

  Interessante blog! Leuk als je hier meer over zou gaan schrijven. Ik mis alleen wel een beetje de bronvermelding, misschien fijn om die erbij te vermelden voor de mensen die meer willen weten?

  Reageren
 10. Audrey

  Interessant artikel! Ik wil het boek Period Power sowieso nog gaan lezen. Wat ik trouwens wel een beetje jammer vind, is dat dit artikel vrij slordig is. Er missen wat linkjes en ik zag redelijk wat spelfouten. Ik bedoel het niet vervelend, maar zeg het juist omdat ik het niet gewend ben op deze blog, wat juist heel postief is 🙂

  Reageren
 11. Lindsay

  Interessant! Zelf ben ik met de pil gestopt in eind vorig jaar. Nu inmiddels aantal keer natuurlijke menstruatie gehad. Ik begin er ook aan te wennen en mijn lichaam beter te begrijpen. Dank voor de handige info 😃

  Reageren
 12. Shirley

  Heel interessant! Ik slik wel de pil en daardoor is alles een beetje kunstmatig (haha), maar ik heb toch het boek De Cyclus Strategie (vertaling van Period Power) aangeschaft om er meer over te lezen.

  Reageren
 13. Lucinda

  Zelf ben ik een aantal maanden geleden met de prilpil gestopt dus nu rustig aan het wachten tot er weer iets van een cyclus op gang komt. Maar goed dat je er meer over bent gaan leren, voor mij was het wel bekend, maar dat komt ook omdat ik er zo mee bezig ben.

  Reageren
 14. Maaike

  Interessant artikel!

  Ik heb nog een kleine aanvulling. Jij schrijft dat je tussen ovulatie en menstruatie in principe niet vruchtbaar bent. Dat klopt niet helemaal! Sperma kan namelijk zeker tot 5 dagen in leven blijven in het lichaam van de vrouw. Dus zeker als je een wat langere menstruatie hebt kan je zomaar zwanger worden als je een paar dagen na je menstruatie onbeschermde seks hebt, omdat je ovulatie daar vrij kort op kan volgen. Misschien goed dit even aan te passen?

  Onze zoon is 9 weken geleden geboren en toen heb ik me ook in mijn cyclus verdiept omdat ik zwanger wilde worden, vandaar.

  Reageren
 15. Mara

  Ik had op een gegeven moment afscheiding die glashelder was (welke reclame was dat ook alweer). Ik behoorlijk van de wap, nog nooit gezien maar is dus kei normaal rond je eisprong. Vond het zo fascinerend om te zien, bijna mooi eigenlijk haha

  Reageren
  • Carina

   Interpolis haha.

   Ik ben ontzettend onregelmatig en mijn huisarts herinnerde me er laatst aan dat je het vruchtbaarste bent op 2 weken vóór je menstruatie. Nu heb ik gelukkig geen kinderwens maar als ik ooit zwanger wil worden, dan wordt dat nog een hele uitdaging.