Zo lees je meer

Lezen is leuk en een goede manier om te ontspannen, maar ook is het goed voor je sociale vaardigheden en je empathische vermogen. Ik lees graag en veel en krijg elke week wel de vraag: hoe doe je dat? Vandaag geef ik je mijn tips om meer te gaan lezen.

Leestijd

Lezen is gewoon leuk én dus ook heel goed voor je brein. Zo gaat het stress tegen, je geheugen wordt beter en je schijnt er zelfs langer door te leven. Het is dus gewoon supergezond! Al zolang ik me kan herinneren, lees ik elke dag. Als kind ging ik wekelijks naar de bibliotheek en ik wilde áltijd meer meenemen dan mocht, omdat ik alles zo snel verslond. Nog steeds lees ik graag, meestal wel een uurtje per dag, en op als ik vrij ben kan ik dagenlang achter elkaar lezen. Ik lees zo’n zestig boeken per jaar, maar ik ken genoeg mensen die nog veel meer lezen. Hoe doe je dat nou? Ik krijg daar wekelijks vragen over. Meestal is de vraag ‘hóe lees jij zoveel? Ik wil dat ook!’ óf ‘heb jij zoveel vrije tijd dat je zoveel kan lezen?’. Op dat laatste kan ik wel een antwoord geven: een uur per dag vrije tijd is natuurlijk niet zo gek veel. Ik lees vaak tijdens mijn ontbijt en lunch, wat al snel 45 minuten is, en ’s avonds voor het slapen gaan ook nog wel een halfuurtje. Daar hoef je geen vrije dagen voor te hebben! Voor het antwoord op de andere vraag ga ik je vandaag tips geven.

1: Neem je boek mee. Altijd.

Lezen gaat erg lastig worden als je geen boek bij je hebt. Zorg dat je boek of je e-reader gewoon altijd in je tas zit. Zo kan je altijd en overal even je boek openslaan. Als je op de trein wacht, als je ergens een kop koffie drinkt…

2: Het moet leuk zijn!

Als je een boek leest waar je je doorheen aan het worstelen bent, is lezen niet leuk. Leg dat boek weg en lees iets waar je wel plezier aan beleeft. Je hoeft echt geen moeilijke literatuur te lezen als je daar niet van houdt, lees gewoon waar jij blij van wordt! Op die manier is lezen veel leuker.

3: Lees op verloren momenten

Ken je die momenten waarop je altijd met je telefoon bezig bent? Wanneer je op de trein wacht, wanneer je op het vliegveld zit te niksen, in de bus, in de trein, als je op iemand zit te wachten… Pak in plaats van je telefoon gewoon een boek. Ik hoor mensen dan vaak zeggen ‘maar ik kan niet zo kort zo snel in mijn verhaal komen’ – dat is gewoon een kwestie van doen en oefenen. Check ook mijn blog over je smartphone minder gebruiken: op die momenten kan je lekker lezen.

4: Train je concentratie

Als je nooit leest, kan het best lastig zijn om ineens uren achter elkaar te lezen. Niemand zegt dat dat moet, maar ik verzeker je dat het echt heerlijk is. Als je merkt dat je snel afgeleid bent en je gedachten er niet bij kan houden, is het een goed idee om jezelf te trainen om steeds wat langer te lezen. Net als met meditatie. Begin met vijf minuten. Rek dat op tot tien. Uiteindelijk zal je merken dat je steeds langer geconcentreerd kan lezen en echt in je verhaal gaat zitten.

5: Lees voordat je gaat slapen

Wat doe jij normaal voor je gaat slapen? Voor veel mensen zijn schermen de gewoonte: televisie, telefoon, tablet… Eigenlijk helemaal geen goed idee voor het slapen gaan, want dat blauwe licht in de schermen remmen de aanmaak van melatonine aan waardoor je minder snel in slaap komt. Zet een half uur (of een uur!) voor je gaat slapen alle schermen uit en ga lekker in bed lezen. Je zal merken hoe leuk dat is, maar ook hoe relaxed je ervan wordt en hoe je er lekkerder door slaapt.

6: Ga bij een boekenclub

Heb je niet veel mensen om je heen die graag lezen, maar vind je het wel leuk om het lezen met anderen te ‘delen’? Dan kan je bij een boekenclub gaan! Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar het lijkt me eigenlijk heel erg leuk. Je vindt er veel op Facebook en je kan natuurlijk Googlen op ‘boekenclub’ + ‘jouw woonplaats’. Je kan natuurlijk ook zelf een boekenclubje oprichten door een oproepje te plaatsen op Facebook of andere sociale media.

Ik lees op veel vrije momenten en heb áltijd een boek of e-reader bij me. Als ik door wat voor reden dan ook eens een paar dagen niet lees (wat bijna nooit voorkomt), voel ik me raar. Ik móet elke dag lezen, het is echt mijn manier van ontspannen en even ontsnappen aan de werkelijkheid. Hoe mooi is het om via een boek nieuwe mensen te ontmoeten, de wereld over te reizen, culturen te leren kennen – ik blijf dat echt magisch vinden.

Ga jij meer lezen? Zeker nu in de zomer is het zo heerlijk om buiten te zitten of op het gras te liggen met een boek. En op vakantie is lezen ook zo’n fijne bezigheid! Of in het vliegtuig naar je bestemming… Hoeveel lees jij, en zou je meer willen lezen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

60 reacties
 1. Bregje

  Ik krijg de vragen ook heel vaak, sinds 1,5 jaar heb ik mijn leesflow goed te pakken, ben nu bezig in boek 50 van 2017! Ik geniet enorm van, het geeft zoveel meer rust dan steeds online rondneuzen. Leuk om zo’n enthousiast blog van een mede leesfan tegen te komen! ?

 2. Ivon

  Leuk artikel, ik lees (helaas) ook nog te weinig naar mijn zin haha..
  Ik heb altijd een bepaalde tijd dat ik boeken verslind, en dan weer een hele tijd dat ik niet lees.
  Ik wordt van lezen voor het slapen juist altijd wakker en wil dan alleen maar doorlezen haha, dus dat doe ik niet vaak..

  Maar het gevoel van een nieuw boek in je handen hebben .. Love it!

 3. Emeliek

  Herken ik zinnen uit ‘Nono, het zigzagkind’ op de laatste foto? Schitterende verfilming van gezien 🙂 Ik bedacht net: ik moet meer lezen, toen ik op dit artikel uitkwam. Voila, ik zet zo mijn scherm uit en ga aan de slag. Dwarsligger zit al in mijn handtas klaar. Ben nog geen ‘e-reader’ 😉

 4. MoJuffie

  Fijn artikel! Paar dagen geleden gelezen. En sindsdien een aantal tips in de praktijk gebracht. 1 boek uit en in volgende boek op blz. 146

  Gisteren bij de kapper met m’n haar in de verf ook in m’n boek gedoken ?? Heerlijk.

 5. Bianca

  Goede tips! Ik las eerder ook altijd veel en ben gek op boeken. Maar de laatste 2 jaar lees ik niet meer zoveel, behalve de krant en vak-tijdschriften en tijdschriften bij dokter, tandarts, kapper etc. Ik neem mij al die tijd steeds voor om meer te gaan lezen maar dat komt er niet van…vanwege mijn drukke afwisselend werk maar ook omdat ik andere dingen doe en dat ik mijn tijd aan andere, soms onzinnige, bezigheden verspil. Ik ben ook gek op haken dat vindt ik ook heerlijk ontspannend, fotografie etc. Maar nu zal ik in het vervolg mijn e-reader meenemen zodat ik bij de tandarts, kapper of ander wacht momentje kan lezen. Nu moet ik dan wel een grotere handtas meenemen om mijn leesbril, zonnebril, e-reader, portemonnee, sleutels etc. in mee te kunnen nemen…

 6. Sandy

  Goede blogpost Cynthia! Ik heb het idee dat steeds minder mensen lezen en dat is zo zonde. Want het is zo heerlijk. Ik vind de e-reader overigens wel heel fijn om mee te nemen. Dan hoef je niet te zeulen met een zwaar boek. Een aanrader: ik las Het Monster van Essex (Sarah Perry). Over een onafhankelijke vrouw in de Victoriaanse tijd. Heerlijk boek en intelligent geschreven. Laat je niet weerhouden door de titel!

 7. Kim

  Ik hou ook van lezen! Maar doe het eigenlijk gewoon te weinig. Als automatisme inderdaad pak je zo snel je telefoon of je gaat tv kijken. Als ik dan toch lees doe ik dat eigenlijk voor het slapen gaan. Ik moet ook gewoon meer lezen want het is eigenlijk hartstikke leuk en fijn. Ook vind ik het altijd heel leerzaam.

 8. Jenny

  Ben zelf ook altijd in een boek bezig, als ik er een uit heb moet ik ook meteen een nieuwe kiezen. Voel me haast onrustig om geen boek te hebben liggen.

  Ik lees zelf altijd s avonds als m’n vriend achter de tv hangt. Maar ook voor het slapen, soms bij het ontbijt en als ik een vrij moment heb. Mijn ereader gaat dan ook altijd mee!

  Helaas merk ik wel dat ik de laatste tijd zo snel moe ben tijdens het lezen en dat ik dan in slaap begin te vallen, heel fruatrerend want probeer dan wakker te blijven maar lukt niet altijs.

 9. Sanne

  Hi Cynthia,
  Leuk artikel! Gisteravond toevallig weer wat boeken op mijn e-reader gezet, artikelen zoals dit stimuleren mij dan echt weer even om meer te lezen!

 10. Sylvia

  Ik hou van lezen. Het neemt me mee naar een andere wereld, is voor mij de enige manier om mijn zorgen en stress even weg te nemen. Tijdens het lezen zit ik in mijn boek en valt al de rest weg. Ik had de afgelopen maand 3 weken vakantie en las 6 boeken. Zalig… wat mij betreft de perfecte vakantie 🙂

  • Sylvia

   En wat ik ook prachtig vind is hoe een goed boek mij zo emotioneel kan maken. Ik las vandaag een boek dat ik al x aantal keren heb gelezen en toch elke keer opnieuw huil ik bij het einde. Zo weet ik dat het echt een goed boek is 🙂 ( en ik herlees mijn boeken heel vaak)

 11. Sam

  Emma Watson heeft een boekenclub. 😀

  • Jenny

   Reese Witherspoon ook!

 12. Mariëlle

  Vroeger las ik veel en graag, maar nu eigenlijk nooit meer! Misschien toch maar eens deze tips opvolgen! 🙂

 13. Sacha

  Zucht… 1q84 uitgelezen vandaag, prachtig!
  Ik word altijd een beetje weemoedig als ik een boek (in dit geval 3) uit lees. Alsof ik even terug moet keren naar het hier en nu (past wel goed bij deze serie trouwens, bedenk ik me nu).
  Even terug naar het thrillergenre, Simon Beckett!

 14. Syl

  Ik vind het goed dat je tips geeft om meer te lezen. Want eerlijk is eerlijk… boeken lezen doe ik niet voor mijn plezier. Een wetenschappelijk artikel of los kort verhaal vind ik wel tof. Sterker nog, vroeger schreef ik lange verhalen en wilde ik schrijfster worden.
  Nou snap ik dat je door te lezen je verdiept in iets of iemand en dus meer empathie kan tonen voor anderen. Zelfde geldt voor sociale vaardigheden.

  Maar nou krijg ik soms het idee bij mensen die veel lezen (lees: niet alle boekenwurmen) dat ze betweterig worden “want ze hebben het gelezen” en dat ze op je neerkijken als je niet of amper leest. Alsof lezen de enige manier is om te leren of je ergens in te verdiepen. Documentaires kijken vind ik fijner en dat is voor mij als dyslect toch wat beter te volgen… met lezen maakt mijn hoofd soms de meest bizarre woorden die er niet staan. Zo vermoeiend haha

 15. Claudia

  Thanks voor de tips! Ik ga het zeker proberen! Ikzelf zit elke dag totaal zo’n 45 min in de bus, maar helaas wordt ik misselijk als ik dan ga lezen, haha! Dus maar wat andere momenten gaan inbouwen! Nog tips qua boeken? Ik houd zelf normaal van thrillers, maar ben helemaal niet ‘bij’ qua titels. Oh, klein detail: het ‘moet’ een e-boek zijn, want ik woon momenteel niet in NL.

  • Cynthia Schultz

   Je kan mijn goodreads checken voor inspiratie! En a.s. zondag komt er weer een artikel online over de boeken die ik las in augustus 🙂

  • Eliza

   Als je last hebt van wagenziekte kun je ook storytel proberen! Is een luisterboek app, kost 10 euro per maand en dan kun je onbeperkt luisteren. Ik doe dat wel tijdens het wandelen. En ze hebben heel veel keuze!

 16. Silke

  Superfijne tips, ik vind lezen zo leuk maar ik vergeet het gewoon steeds!

 17. Jessica J.

  Goede tips, dit! Ik heb m’n e-reader standaard in m’n tas zitten. Zo kan ik, als ik onverwacht ergens moet wachten of iets dergelijks, gewoon lekker lezen.

 18. Loes | Gewoon iets met Loes

  Ik vind het ook heerlijk om te lezen, maar het lukt niet altijd om te doen. Met 2 kleine kinderen is je vrije tijd gewoon wel een stukje beperkter. Voor dit jaar heb ik ‘al’ 13 boeken gelezen: terwijl ik er 12 wilde lezen. Het gaat dus gelukkig heel goed dit jaar. Goodreads helpt me daar enorm bij, haha. Ik lees vooral ’s avonds, voor het slapen gaan. Ik slaap veel rustiger dan als ik nog een half uur op de telefoon lig te koekeloeren voor het slapen gaan.

 19. Tessa

  Wat een heerlijke blogpost! Als boekennerd pur sang kan ik me hier helemaal in vinden!
  Ik kan hier enkel aan toevoegen: herlees desnoods een boek, om in de leesflow te blijven. Dat doe ik zelf ook regelmatig, als ik even geen leuke nieuwe boeken in huis heb maar toch wil lezen. Zalig!

  • Cynthia Schultz

   Dat doe ik dus nooit! Wel een goed idee om eens te doen om weer in die flow te komen, inderdaad.

 20. Heleen

  Hoi Cynthia,
  Ik heb een tijdje bij een boekenclub gezeten in Zwolle (ik woon in Hattem). Dat was aan de ene kant heel leuk, maar helaas was de aansluiting niet geweldig (de rest wilde eigenlijk alleen historische romans lezen). Nu ben ik dus weer boekenclubloos.
  Lijkt het je niet leuk om samen een boekenclub te starten? Aan je eerdere artikelen te zien hebben we in ieder geval een béétje dezelfde smaak.
  Je kan me mailen als het je wat lijkt.

  Groetjes,
  Heleen

  • Vera

   Hi Heleen,

   Leuk idee! Misschien met meerdere mensen die deze site bezoeken?
   Ik ben ook gék op lezen maar hier is niet eens een boekenclub 😉
   Het lijkt me echt heel erg leuk

   Groetjes Vera

  • Heleen

   Lijkt het jou leuk om mee te doen? Of woon je niet in de buurt? 🙂

  • Jenny

   Zou ik ook wel willen! Woon helaas niet in de buurt haha

 21. Marleen

  Nu ik van mijn leeslijsten verlost ben en ik niet meer ‘moet’ lezen, kan ik eindelijk weer echt lezen voor mijn plezier, haha. Ik lees nu bijvoorbeeld de 1Q84 serie van Haruki Murakami en wil op elk vrij moment wel in mijn boek duiken! Wat mij wel hielp om meer te lezen (door die literatuurboeken moest ik toch echt heen komen) is vaste leesmomenten op een dag inplannen. Zo las ik standaard minimaal een halfuur na de lunch of na het avondeten – en vaak nog wel langer – en even voor het slapengaan. Nu ik vakantie heb, is het nog steeds een gewoonte en een rustmoment midden of aan het eind van mijn dag!

 22. Charlene

  Ik houd echt super veel van lezen. Alleen nu met een dochter van 1 en een zusje op komst over 6 weken heb ik echt geen tijd meer. Of mn boek word afgepakt 😉 want mama’s boek is veel leuker dan dreumes boekjes.
  En als ik in bed lig ben ik blij dat ik lig… nog paar jaar als de meiden naar school gaan dan heb ik weer tijd.

 23. Anne

  Ik probeer ook steeds meer te lezen! Er staan nog genoeg boeken op m’n to read lijst. Sinds een tijdje werk ik voor Bksy, dat is een app waar je boeken kan lenen van vrienden of mensen in de buurt. Een soort peerby dus, maar dan voor boeken. Dat is ook een hele leuke vind ik, dan hoef je niet elk boek meteen te kopen als je het wil lezen!

 24. Arnie

  Hoi Cynthia, Ik merkte laatst dat ik bij het lezen van een boek hetzelfde voelde gebeuren als bij het kijken naar instagram of andere geidealiseerde beelden van de werkelijkheid. Het lag misschien aan het verhaal dat ik las maar ik merkte doordat er in boeken ook veel wordt geïdealiseerd, werk, relaties etc, ik daaraan bleef denken toen ik mijn boek al had weggelegd. Snap je wat ik bedoel? Heb je daar ook wel eens last van? Ik merk overigens dat ik alleen kan lezen als er verder geen afleiding om me heen is (geluid, mensen) en ik niet alert hoef te zijn (tijdens wachten op de trein oid ben ik niet ontspannen genoeg om me te kunnen concentreren helaas..)

  • Syl

   Dat wat jij beschrijft over dat geromantiseerde beeld van de werkelijkheid of dat schrijvers schrijven wat de lezer graag wil lezen… dat gebeurt inderdaad op instagram maak zeker ook in boeken. Soms is het wel eens fijn om niet te krijgen in een verhaal wat je hoopt. Verrassingen en vernieuwingen…dat vind ik tof

 25. Brechtje

  Leuk artikel! Het valt mij in je instragram-stories inderdaad op dat je veel leest, en steeds weer in een ander boek bezig bent. Dat lijkt mij zo fijn! Voor mijn gevoel heb ik nooit de tijd om te lezen, of kan ik de rust niet vinden. Wat onzin is natuurlijk. Ik zou graag wat meer lezen, misschien is een uurtje voor het slapen gaan een goed idee!

 26. Sacha

  Ik heb inmiddels 7 jaar een ereader en zeg weleens als ik moet kiezen tussen iPad of ereader ik toch echt voor mijn ereader kies. Op een iPad kun je ook boeken lezen zegen ze dan. Maar dat is echt echt niet hetzelfde.
  Door jou Cynthia, ben ik begonnen in de boeken van Haruki Murakami. Niet mijn genre normaliter maar wel geprikkeld door jouw blog daarover. En ik vind hem super! De 1q84 trilogie is soms vaag maar niet weg te leggen!
  En gisteravond mijn zoon van 11 eindelijk weten te overtuigen om eens een boek te pakken. Hij is begonnen in Harry Potter en vind het leuk, yes!

  • Sytske

   Mijn broertje is hartstikke dyslectisch, maar heeft door Harry Potter ook het lezen ontdekt destijds. Daarna is hij doorgegaan met De Grijze Jager serie, misschien ook wat voor je zoon?

   En ja, lezen is heerlijk! Ik heb ook altijd een boek of mijn ereader bij me (ereader is absoluut handig, maar soms is een echt boek toch gewoon even fijner), en alhoewel ik soms toch nog naar mijn telefoon grijp is het meestal toch het boek. Ik zit zo’n 1,5u per dag in het OV, en lees minstens wel een boek per week 🙂

 27. Ashling

  Lezen vind ik heerlijk! Echt een supermanier om te ontspannen. Ook ik lees elke avond voor het slapengaan. Mijn doel is zo’n beetje een boek per week. Toen ik nog met het OV reisde voor studie/werk ging dit iets makkelijker haha. Met mijn bestie vriendin heb ik een boekenclubje. Heerlijk om over boeken te kletsen en uit te vinden hoe de ander over een personage of een scène denkt!

 28. Joyce – LemonyLifeNL

  Fijne tips! Ik lees veel te weinig terwijl ik het echt heerlijk vind. Ik neem er gewoon de tijd niet voor om er ook daadwerkelijk aan te beginnen. Ik denk dat ik vandaag eens ga beginnen aan het lezen voordat ik ga slapen!

 29. jonna@burgertrutjes

  Ik lees echt veel te weinig boeken. Jammer, maar met bovenstaande tips kan ik de frequentie vast wel gaan verhogen 🙂

 30. Myrthe

  Ik lees sinds 2 maanden ook weer erg veel na jouw tip van kobo abonnement! Ik vind het heerlijk, zeker nu ik vakantie veel tijd heb. Ga mijn best doen om dat aan te houden als het studeren weer begint. ’s Avonds serie kijken heb ik inmiddels al vervangen door mijn e-reader 🙂

 31. Lenneke

  Ik lees de laatste dagen weer heel veel en ik vind het zo ontspannend. Kan niet wachten tot mijn eigen bestseller (ha, ofcourse) in de winkels ligt.

 32. rachel

  je gaat nu echt de rillingen van mij krijgen mop want ik lees nooit!!! en kan mijn rust er ook niet in vinden 🙁 heb een paar keer een boek uitgelezen in mijn leven maar als ik er nu aan begin raak ik gewoon geirriteerd!! wel jammer want volgens mij is het ook een heel goed iets zowel voor geest als je ontwikkeling. De meiden daarin tegen lezen wel maar zijn er ook niet super dol op maar probeer het wel te stimuleren 😉

 33. Marije

  Als je een baby hebt komt er wel wat meer bij kijken om te kunnen lezen, haha. Ik lees vooral voor het slapen gaan en als ik tijdens één van de slaapjes, na het huishouden gedaan te hebben, nog wat tijd over heb en niet te moe ben. Lezen is zó ontspannend en heerlijk, ik ben groot fan!

 34. Emily

  Ik herken me hier heel erg in! Ik vind lezen heerlijk om te doen. Ik lees voordat ik ga slapen en vaak ook in de trein. Als ik op vakantie ben lees ik wel meer, dan vind ik het heerlijk om lekker buiten te zitten met mijn e reader.

 35. Kirsty

  Leuk artikel! Ik ben ook gek op lezen en ik lees dan ook vrij veel. Op dit moment ben ik bezig met boek 54 van dit jaar, wat meer is dan ik van tevoren had verwacht. Ik lees regelmatig wat dikkere boeken namelijk. Even kort lezen vind ik zelf niet zo heel fijn, of ik moet al heel goed in het verhaal zitten. Meestal merk ik dat ik beter in het verhaal zit als ik langer aan één stuk door kan lezen.
  Wat mij betreft is lezen een hele fijne oplossing voor de schermen in de avond; ik kan een stuk beter slapen als ik ’s avonds lees.

 36. Emmy

  Ik ben een van die veellezers (200+ boeken per jaar) en ik merk dat veel mensen meer willen lezen. Mijn tips zijn dan vooral; neem een boek mee, lees in de trein (een half uurtje lezen of een half uur op je telefoon zitten… kies maar) en ook zo’n lekkere dooddoener is Netflix, of de tv in het algemeen. Kijk je echt tv, of is het meer achtergrondgeluid? Is het dat laatste; pak dan een boek.
  Hoe meer je leest, hoe sneller je ook gaat lezen.

  En ja, boeken zijn duur, maar een bibliotheekabonnement heb je er in 3 of 4 boeken alweer uit. 🙂 Veel plezier met lezen allemaal!

 37. Ingrid

  Ik ga voortaan ook mijn e-reader meenemen in mijn tas.
  In mijn lunchpauze kan ik niet zo makkelijk lezen, aangezien ik dan alsnog ‘gestoord’ kan worden door de telefoon of mensen die aanbellen. Pauze schiet er vaak bij in.
  Maar voor het slapen gaan lees ik altijd minimaal een half uur. Het helpt mij zeker meer te ontspannen en ik slaap dan lekkerder 🙂

 38. Susan

  Goede tips! Ik lees echt te weinig, dus kan dit wel gebruiken.

 39. Donna

  Ik ben ook bezig met boek 60 van dit jaar. Ik pak het precies hetzelfde aan zoals jij. Vroeger deed ik dik een maand over een boek omdat ik maar een keer per week eventjes las. Als je steeds vaker kort leest dan vlieg je door een boek heen!

 40. Sandra

  Ik vind het echt heerlijke om te lezen, maar bij mij komt het vaak wel in periodes. Als ik voor school al veel heb moeten lezen pak ik er ’s avonds niet heel snel mijn e-reader weer bij, maar tijdens de zomermaanden of in de winter lees ik wel veel en graag.

 41. Anne-Marie

  Goed artikel, had het zelf kunnen schrijven! In die zin dat het zo herkenbaar is 🙂 Ik heb ook altijd mijn e-reader bij me en lees over en altijd. Het is zoveel meer ontspannend dan op je telefoon door instagram scrollen. Ik moet alleen soms opletten dat ik in de tram mijn halte niet mis, zo verdiept zit ik soms te lezen!

 42. Daphne

  Yes weer een boek gerelateerde blogpost. Daar ben ik gék op!
  Ikzelf ben ook helemaal verzot op boeken lezen, ik lees er zo’n 50 per jaar. Soms moet ik wel oppassen dat ik niet ga lezen omdat ik er minimaal 50 wil lezen maar enkel omdat ik er zin in heb en omdat het ontspannend is. Goeie tips voor mensen die graag meer willen lezen!

 43. Lou

  Leuke tips! Boek mee is een heel goede tip, ik til me een breuk soms in het ov, met lunch, ontbijt, werkpapieren, laptop en boek, maar het helpt wel.

  Lezen tijdens lunch en ontbijt vind ik wat a-sociaal voor de huisgenoten en collega’s, maar op de heenweg- of terugweg in de trein vind ik het ideaal.

  Trouwens wel wat beter lezen (;-)) als je verwijst naar (semi)wetenschappelijke bronnen. Je vertaling mist nuance.

 44. Mar

  Ik wilde altijd wel meer lezen, maar vond boeken zo duur. Een e-reader aanschaffen vond ik ook te duur. Maar een tijd geleden had je een blogpost over de kobo plus en ik had nog wat verjaardagsgeld liggen. Ik ben toen overstag gegaan en was echt een goede beslissing! Ik lees nu best veel. Het is nu nog even zoeken naar leuke schrijvers. Maar dit is wel een goede manier. Het kost me niks als een boek niet leuk is. Dus eigenlijk lees ik dankzij jou nu zoveel.. dank je dus 😉

  • Marielle

   Wat goed om dit te lezen. Ik ben ook al een tijdje in twijfel om toch een e-reader aan te schaffen, om zo wat ‘makkelijker’ te kunnen lezen.. maar net als bij jou houdt de prijs me nog tegen. Als ik je goed begrijp, is die het dus helemaal waard? 🙂

  • Cynthia Schultz

   Oh wat leuk om te horen dit! Door mijn e-reader ben ik ook nog meer gaan lezen.

  • Mar

   Ja ik heb er geen moment spijt van gehad Mariëlle 🙂

 45. Suzanne

  Ik merk dat ik in de vakantie ontzettend veel lees, maar ben benieuwd hoe dit nu met school gaat zijn, naast het lezen van mijn studieboeken.

  • Jacqueline

   Hier hetzelfde…!

  • Lara

   Hier hetzelfde, ik ben tijdens het studiejaar blij wanneer ik even niet hoef te lezen! Ik ben dol op boeken hoor, maar wanneer je de hele dag al met je neus in de boeken zit is een momentje niks eigenlijk veel fijner 😉