Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Zo kom je nooit meer te laat

Er lijken twee kampen te zijn: mensen die nooit te laat komen en mensen die altijd te laat komen. Ik zit in nog weer een ander kamp, ik ben namelijk altijd te vroeg. Vandaag geef ik je praktische tips zodat je vanaf vandaag nooit meer te laat komt.

Leestijd

Ikzelf ben zo’n type dat altijd overal te vroeg is. Wellicht minstens zo irritant als te laat komen, dus ik stap nooit te vroeg een afspraak binnen. Ik drink nog ergens een kop koffie, of ik wandel een extra rondje. Deze tips deel ik deels uit eigen ervaring, deels uit de ervaring van mensen die wél vaak te laat komen en hun best doen op tijd te zijn.

Het is trouwens ten eerste handig om te identificeren hoe het komt dat je altijd te laat bent. Vergeet je gewoon de tijd doordat je nog op Instagram zit te scrollen? Ben je altijd door het hele huis aan het hollen omdat je je sleutels, je OV, je Dopper en je tas kwijt bent? Als je dit helder hebt, weet je ook waar je op kan focussen.

1. Schat je tijd minder positief in

Dit schijnt het grootste probleem te zijn van mensen die vaak te laat komen: ze schatten hun tijd veel te positief in. Het is kwart voor acht, om acht uur moet je weg, en je denkt dat je nog wel even je make-up kan doen, je haar kan föhnen én een ontbijtje voor onderweg maken. Je denkt dus dat je veel meer kan in die specifieke tijd. Leer hiervan en leer dat je minder in je tijd kan dan je denkt. Neem simpelweg meer tijd voor je voorbereiding.

2. Houd rekening met tegenvallers

Als ik in de auto of trein stap om naar een afspraak te gaan, neem ik meestal 30 – 45 minuten marge. Voor het geval er iets gebeurt. File. Vertraging. Overstap gemist. Pech. Tank leeg. Wat dan ook. Meestal ‘gebruik’ ik maar 15 – 30 minuten van de marge en meestal ben ik vervolgens een kwartiertje te vroeg. Maakt me niks uit, ik drink wel even koffie of loop een rondje. Veel mensen vinden dit zonde van de tijd, maar ik kom a) altijd op tijd en b) ik verveel me niet, want ik kan lezen of werken in de tijd dat ik moet wachten. Of dus even lekker wandelen. Ik krijg vaak vragen hierover, maar ik denk dat het een mindset ding is: ik heb gewoon besloten dat ik wachten niet erg vind. Ik maak er iets nuttigs of aangenaams van.

3. Zorg dat je snel de deur uit kan

Zorg dat je snel de deur uit kan door alles klaar te leggen. Leg je sleutels op een vaste plek, zorg dat je je OV altijd in je portemonnee in je tas hebt, leg je spullen alvast klaar, kies de avond van tevoren al een outfit… Zo duurt niks langer dan nodig.

4. Plan in dat je te vroeg komt

Stel, je afspraak is om 10.00u, maar je plant gewoon dat je om 9.45u komt, heb je meer kans dat je op tijd bent. Simpel, maar het geeft je een kwartier extra. Stel dat je ergens om 10.00u moet zijn en het is, ik zeg maar wat, 12 minuten fietsen. Als je dan precies om 9.48u wegfietst heb je totaal geen marge. Als je nog een keer naar binnen moet rennen om je laptop mee te grissen, ben je al te laat. En: houd er rekening mee dat je als je ergens aan komt fietsen/lopen/rijden je er nog niet daadwerkelijk bént. Je moet nog parkeren/je fiets wegzetten/naar binnen lopen… Dat kan al snel vijf minuten duren. Als het parkeren lastig gaat, misschien wel een kwartier.

5. Sta eerder op

Dooddoener, maar het helpt wel. Als je eerder opstaat, heb je vanzelfsprekend meer tijd om je outfit uit te kiezen, je make-up te doen en je spullen te pakken. Je hoeft niet te haasten en je gaat ruim op tijd de deur uit. Ik verkies altijd rustig de deur uit gaan tegenover tien minuten langer liggen en me daarna moeten haasten.

Enne, hoe ga je om met mensen die altijd te laat komen? Zo doe ik het:

  • Als we om 13.00u afspreken, zeg ik dat we om 12.45u afspreken.
  • Ik erger me eerst even helemaal kapot, maar ga daarna gewoon werken of lezen of iets anders doen en dan komt die persoon vanzelf wel.
  • Ik geef het aan dat ik het vervelend vind. Het ligt er natuurlijk aan wie het is en of ik die persoon goed ken, maar als ik altijd op dezelfde persoon een kwartier sta te wachten, dan zeg ik vriendelijk dat ik dat best irritant vind.
  • Ik heb niet veel te maken met mensen die te laat komen, en als het wel zo is, dan lees ik gewoon een boek of zo. Het is nu even niet anders. Wel vind ik het erg vervelend als er vervolgens achteloos over gedaan wordt. Een kleine opmerking erover, of een sorry vind ik wel op z’n plek.

Kom jij vaak te laat? En ga je iets doen met deze tips?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.