Zo kom je nooit meer te laat

Er lijken twee kampen te zijn: mensen die nooit te laat komen en mensen die altijd te laat komen. Ik zit in nog weer een ander kamp, ik ben namelijk altijd te vroeg. Vandaag geef ik je praktische tips zodat je vanaf vandaag nooit meer te laat komt.

Leestijd

Ikzelf ben zo’n type dat altijd overal te vroeg is. Wellicht minstens zo irritant als te laat komen, dus ik stap nooit te vroeg een afspraak binnen. Ik drink nog ergens een kop koffie, of ik wandel een extra rondje. Deze tips deel ik deels uit eigen ervaring, deels uit de ervaring van mensen die wél vaak te laat komen en hun best doen op tijd te zijn.

Het is trouwens ten eerste handig om te identificeren hoe het komt dat je altijd te laat bent. Vergeet je gewoon de tijd doordat je nog op Instagram zit te scrollen? Ben je altijd door het hele huis aan het hollen omdat je je sleutels, je OV, je Dopper en je tas kwijt bent? Als je dit helder hebt, weet je ook waar je op kan focussen.

1. Schat je tijd minder positief in

Dit schijnt het grootste probleem te zijn van mensen die vaak te laat komen: ze schatten hun tijd veel te positief in. Het is kwart voor acht, om acht uur moet je weg, en je denkt dat je nog wel even je make-up kan doen, je haar kan föhnen én een ontbijtje voor onderweg maken. Je denkt dus dat je veel meer kan in die specifieke tijd. Leer hiervan en leer dat je minder in je tijd kan dan je denkt. Neem simpelweg meer tijd voor je voorbereiding.

2. Houd rekening met tegenvallers

Als ik in de auto of trein stap om naar een afspraak te gaan, neem ik meestal 30 – 45 minuten marge. Voor het geval er iets gebeurt. File. Vertraging. Overstap gemist. Pech. Tank leeg. Wat dan ook. Meestal ‘gebruik’ ik maar 15 – 30 minuten van de marge en meestal ben ik vervolgens een kwartiertje te vroeg. Maakt me niks uit, ik drink wel even koffie of loop een rondje. Veel mensen vinden dit zonde van de tijd, maar ik kom a) altijd op tijd en b) ik verveel me niet, want ik kan lezen of werken in de tijd dat ik moet wachten. Of dus even lekker wandelen. Ik krijg vaak vragen hierover, maar ik denk dat het een mindset ding is: ik heb gewoon besloten dat ik wachten niet erg vind. Ik maak er iets nuttigs of aangenaams van.

3. Zorg dat je snel de deur uit kan

Zorg dat je snel de deur uit kan door alles klaar te leggen. Leg je sleutels op een vaste plek, zorg dat je je OV altijd in je portemonnee in je tas hebt, leg je spullen alvast klaar, kies de avond van tevoren al een outfit… Zo duurt niks langer dan nodig.

4. Plan in dat je te vroeg komt

Stel, je afspraak is om 10.00u, maar je plant gewoon dat je om 9.45u komt, heb je meer kans dat je op tijd bent. Simpel, maar het geeft je een kwartier extra. Stel dat je ergens om 10.00u moet zijn en het is, ik zeg maar wat, 12 minuten fietsen. Als je dan precies om 9.48u wegfietst heb je totaal geen marge. Als je nog een keer naar binnen moet rennen om je laptop mee te grissen, ben je al te laat. En: houd er rekening mee dat je als je ergens aan komt fietsen/lopen/rijden je er nog niet daadwerkelijk bént. Je moet nog parkeren/je fiets wegzetten/naar binnen lopen… Dat kan al snel vijf minuten duren. Als het parkeren lastig gaat, misschien wel een kwartier.

5. Sta eerder op

Dooddoener, maar het helpt wel. Als je eerder opstaat, heb je vanzelfsprekend meer tijd om je outfit uit te kiezen, je make-up te doen en je spullen te pakken. Je hoeft niet te haasten en je gaat ruim op tijd de deur uit. Ik verkies altijd rustig de deur uit gaan tegenover tien minuten langer liggen en me daarna moeten haasten.

Enne, hoe ga je om met mensen die altijd te laat komen? Zo doe ik het:

 • Als we om 13.00u afspreken, zeg ik dat we om 12.45u afspreken.
 • Ik erger me eerst even helemaal kapot, maar ga daarna gewoon werken of lezen of iets anders doen en dan komt die persoon vanzelf wel.
 • Ik geef het aan dat ik het vervelend vind. Het ligt er natuurlijk aan wie het is en of ik die persoon goed ken, maar als ik altijd op dezelfde persoon een kwartier sta te wachten, dan zeg ik vriendelijk dat ik dat best irritant vind.
 • Ik heb niet veel te maken met mensen die te laat komen, en als het wel zo is, dan lees ik gewoon een boek of zo. Het is nu even niet anders. Wel vind ik het erg vervelend als er vervolgens achteloos over gedaan wordt. Een kleine opmerking erover, of een sorry vind ik wel op z’n plek.

Kom jij vaak te laat? En ga je iets doen met deze tips?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

23 reacties
 1. Nena

  Ik kom nooit te laat (of beter: heel zelden), maar ik heb helaas familie die niets liever doet; schoonfamilie dan ook nog. Vooral één van mijn schoonbroers is echt vreselijk. Etentje? Makkelijk 2u te laat. Om helemaal GEK van te worden. Laatste keer heb ik zijn eten gewoon de afvalbak in gegooid, zo boos was ik! 😉
  En geloof me: ik probeer dat al 10 jaar op te voeden, lukt niet hoor! Ook mijn schoonvader is vreselijk hierin. Ik moest laatst op een dringende afspraak in het ziekenhuis, maar was zo ziek dat ik zelf niet kon rijden. Zij gingen me wel even rijden. 35min te laat, gevolg: afspraak was voorbij en ik kon doodziek weer naar huis en een nieuwe afspraak maken. Toen heb ik 2 weken niet tegen hen gesproken, haha. 😀 Ik lach er nu wel mee, maar màn wat was ik kwaad (met 39 graden koorts dan ook nog).
  Gelukkig is mijn eigen familie altijd netjes op tijd of juist veel te vroeg, heerlijk!

 2. Marjoleine

  Ik ben ook iemand die vaak wel laat komt! Meestal ben ik of precies op tijd of net te laat… Er is bij mij niet eens een echte oorzaak voor maar ’s ochtends is het vaak dat ik nét iets te lang in bed blijf liggen.

 3. Mieke

  Oh man, ik ben ook zo’n notoire te vroeg komer. Als je met mij om 10.00u afspreekt, kun je ervan op aan dat ik om 10.00u stipt klaarsta (ik ben er dan 09.50u, maar doe ook dat blokje om, of pak mijn boek uit mijn tas als we ergens hebben afgesproken). Ik ben gestopt met me ergeren aan laatkomers, maar dat betekent niet dat ik het leuk vind. Ik maak het tegenwoordig niet meer mijn missie om anderen op tijd te laten komen en ben ook gematigder geworden in mijn commentaar. Op mijn beurt merk ik dat mensen meer moeite lijken te doen om op tijd te komen als ze met me hebben afgesproken.

  Wat mijn allergrootste irritatie op het gebied van te laat komen is, is trouwens dat de continue bereikbaarheid van alles en iedereen maakt dat je heel vaak vlak voordat je hebt afgesproken een appje krijgt “Ik ben onderweg hoor, maar [de hond, de trein, mijn fietsband, mijn huisgenoot, mijn vriend(in), mijn auto]…” Vreselijk!

 4. Mars

  Het is wel fijn dat je zelf weet dat te vroeg komen af en toe net zo irritant kan zijn als te laat komen :). Ik kan er absoluut niet tegen als mensen te vroeg komen, ik vind het zelfs erg storend, heb liever dat iemand iets te laat is, dan te vroeg. Ik zorg ook dat ik op tijd ben, waardoor ik vaak inderdaad zelf wat ga doen totdat het afgesproken tijdstip is aangebroken.

 5. Joyce

  Ik ben vaak precies optijd of iets te vroeg. Maar mocht ik toch later zijn dan laat ik dat diegene altijd weten. Even bellen of een appje sturen is een kleine moeite. Wij hebben thuis de klok 10 vooruit gezet. Dat scheelt een hoop gestress in de ochtend en als het dan net niet lukt om optijd klaar te zijn geeft dat niet. 5 minuten voordat ik echt de deur uitmoet zet ik altijd mijn wekker. Dan weet mijn dochter ook het is nu echt tijd om schoenen aan te doen en de deur uit te gaan.

 6. Dionne

  Wat betreft werk, stage, school en belangrijke afspraken: daar ben ik altijd te vroeg.
  Bij mijn sociale afspraken ben ik of net op tijd of te laat. Mijn vrienden weten het en hebben het ondertussen al geaccepteerd dat ik maximaal een kwartier te laat ben. Niet mijn beste eigenschap, maar het is iets wat ik heb geaccepteerd. Dit krijg ik gewoonweg niet onder de knie

 7. Lori

  Ik ben team te laat of team te vroeg 😂 ik kom op mijn werk en afspraken altijd te vroeg (ongeveer 20 minuten en ga dan inderdaad ergens wachten of wandelen). Maar als ik bijvoorbeeld sochtends om 8 uur moet werken, dan ben ik er wel pas om 5 voor 8.

  Ik sta wel altijd te laat op, waardoor ik mijn hele ochtend ritueel -douchen, aankleden, haar, makeup en als ik tijd over heb ontbijt – in een halfuur prop. Als ik dan met vrienden af heb gesproken, kom ik te laat. Meestal maar 5 minuten, maar dan doe ik relaxter, en omdat ik altijd m’n sleutels nog moet pakken en mijn schoenen aan moet doen, kom ik dan te laat 😅

 8. Suuz

  Ik heb wel echt een hekel aan laatkomers. Je beschikt dan over mijn tijd en dat vind ik best brutaal, zeker zakelijk en zonder reden.

  Ik probeer m’n vertrek meestal voor te bereiden door bepaalde spullen de avond vtv al in de auto te zetten of iig in de hal. En zoals je zegt: plan ruim qua tijd vs taken. Ik heb een hekel aan haast, rustig opstarten is heerlijk.

 9. Rowan Chanel

  Ik ben altijd te laat. Tsja, nog nooit heeft iemand er iets van gezegd. Ben wel altijd vrolijk, dus ik ben het wachten waard hahaha.

  • Tanja

   Wouw, wat arrogant en respectloos naar de mensen die moeite doen om op jou te gaan zitten wachten.

  • Rowan Chanel

   Humor loos? 😉

  • Ellen

   😂😂😂

 10. Yvonne

  Goede tips! Ik ben niet echt een laatkomer, maar trap wel vaak in punt nr 1 waardoor ik toch net later weg ben dan ik eigenlijk zou willen. Je zou denken dat ik nu zo onderhand wel weet hoeveel tijd ik kwijt ben met bepaalde dingen, maar toch voldoe ik blijkbaar niet aan de standaard die ik in mijn hoofd heb 😀

 11. Nathalie

  Liever een kwartier te vroeg dan vijf minuten te laat!
  Ik heb ook altijd een boek of zo mee voor als ik te vroeg ben, kan ik me nog even bezighouden.
  Zelf word ik nerveus als ik nog maar het idee heb dat ik te laat zou zijn 🙂

 12. Chadids

  Ik ben een te laat komer. Mega irritant. Daarom spreek ik altijd af rond een bepaald uur. Nooit een exacte tijd. Ik bel wel altijd en zeg sorry. Ik irriteer me wel aan vroeg komers bij mij thuis. Loop ik nog in mijn pyjama met de stofzuiger in de hand gaat de bel al. Grrrr.
  Maarja elke gek zijn gebrek

 13. Matanja

  Ik ben altijd te vroeg maar dat vind ik niet erg, liever 10 a 15 minuten wachten dan dat ik te laat ben op mijn afspraak, verschrikkelijk vind ik dat ( te laat komen)
  Als ik om 9:00 uur de deur uit moet dan sta ik om 6:45/7:00 uur al op om lekker op mijn gemakkie te douchen, ontbijten, aankleden en me eigen op te maken.
  Als ik me eigen moet haasten sochtends, daar heb ik ook een hekel aan.

 14. rachel

  ik kom nooit te laat haha ben altijd een half uur van tevoren aanwezig. wel goede tips!

 15. Nicole

  Ik ben kamp altijd veel te vroeg. Hele goede tips. Dat is precies wat ik eigenlijk altijd al doe, alleen dan doe ik het zodanig extreem dat ik meestal ruim te vroeg kom haha.

 16. Kelly

  Ik moet helaas bekennen dat ik 1 vd personen ben die altijd wel OF te laat kom OF net op tijd. Gelukkig weten al mijn vrienden het dus houden ze daar al rekening mee.

  Maar bij belangrijke afspraken ben ik eel altojd te vroeg of op tijd. Slechte eigenschap, i know

 17. Kelly

  Vroeger was ik altijd pietje precies, maar sinds ik in Frankrijk woon en werk is dat een stuk minder. Want tja, je kan niet altijd op tijd komen en 5 minuten te laat is echt niet erg (en nee, mensen komen hier echt niet anderhalf uur te laat binnenwandelen, dat is echt onzin). Maar wat wel opvalt : de mensen zijn een stuk minder gestressd! Misschien dus gewoon eens minder haasten en plannen?

 18. Angela

  Zo herkenbaar dit. Ik ben ook altijd te vroeg.
  Maar mijn ochtendritueel bestaat uit allemaal stukjes waar ik een bepaalde tijd voor reken. Douchen: 15min. Aankleden en tutten: 15 min. Hond uitlaten: 15 min. Ontbijten: 15 min. Dat is allemaal ruim genomen dus heb altijd een marge als ik wat traag op gang kom. Bovendien kan ik dan mijn opsta-tijd eenvoudig aanpassen, als ik bijv niet hoef te douchen (want sporten) of de hond uit hoef te laten.
  En ik heb ook altijd mijn ereader bij me naar afspraken. Dan kan ik ff zitten lezen in mijn boek i.p.v. een tijdschrift of scrollen door de telefoon!

 19. Eva

  Heel herkenbaar, ik kan ook gewoon niet te laat komen. Zelfs nu met twee kleine kinderen onder de 4 kom ik altijd op tijd of iets te vroeg. Wachten of mensen die wel te laat komen vind ik nu nog veel irritanter dan vroeger (want dus wachten met twee kleine kinderen…)

  • Linda

   Ik wilde precies hetzelfde typen haha.. Dan denk ik; Ik ben op tijd met dreumes, kleuter en bijhorende bagage op tijd op plek B, en dan kom t de ander om elf uur in de ochtend nog te laat aanzeilen. Hoe dan?!
   Maar tegelijkertijd realiseer ik me ook wel dat dit MIJN waarde is, en anderen relaxter met de klok omgaan. Overigens merk ik dat ik in dat geval zelf ook nonchalanter wordt, met gevolg dat ik de ander voortaan laat wachten. ( Want meestal een gelijke aankomst betekent 🙂
   Verder plan ik ook altijd een uur in de ochtend voor ik weg moet, anders is mijn ochtendhumeur echt niet meer te doen .