Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Werkboek hooggevoeligheid & Mindfulness

Vorig jaar zomer deelde ik in een blog hoe ik omga met mijn hooggevoeligheid, en in oktober vertelde ik in Psychologie Magazine over dit onderwerp. Er wordt steeds meer geschreven over dit onderwerp, wat heel nuttig kan zijn. Nieuw is het Werkboek hooggevoeligheid & Mindfulness van Carolina Bont, wat veel praktische handvatten bevat.

Leestijd

Je kan in deze blogpost wat meer lezen over mij en mijn hooggevoeligheid, en hoe ik daarmee omga. Hier kan je lezen over het artikel in Psychologie Magazine.

Wat is HSP?

In mijn artikel over hooggevoeligheid vertel ik je over wat HSP precies inhoudt, hoe het zich bij mij uit en mijn tips om het als een positieve karaktereigenschap te zien.

Ik wil niet het neerzetten als een ‘handicap’ of ‘aandoening’, want dat is het niet. HSP, hoog sensitieve persoonlijkheid, is een karaktereigenschap en niets anders. Het is geen stoornis, geen psychische aandoening, maar gewoon een verzameling van karaktereigenschappen waar een naam op is gedrukt. Ik uit mezelf niet snel als ‘ik ben HSP’, maar ik weet wel dat mijn karakter erg overeen komt met de kenmerken van hooggevoelige personen, en dat heeft mij wel geholpen.

Online zijn veel tests te vinden om te checken of jij hooggevoelig bent. Dit kan je helpen omdat je op deze manier kan leren hoe jij met je hooggevoeligheid om kan gaan: er zijn meer mensen zoals jij en je kan er je kracht van maken.

Waar hooggevoeligheid kortweg op neerkomt:

  • je houdt van stilte en rust
  • je bent erg gevoelig voor prikkels zoals geluid, temperatuur en licht
  • je doet dingen graag in je eigen tempo
  • je droomt, fantaseert en overweegt veel
  • je hebt een rijke innerlijke belevingswereld
  • je merkt kleine details en subtiliteiten op
  • je bent zorgzaam en bewust
  • je voelt stemmingen en sfeer snel en goed aan

Er zijn nog veel meer kenmerken. Google maar eens op ‘HSP’ of ‘HSP test’, dan vind je nog veel meer.

 

Het voordeel van ‘weten’ dat je HSP bent, het voordeel van ‘het label’ is dat het je enorm kan helpen om met deze karaktereigenschappen te dealen. Niet dat het nou zo’n enorme last is om te dragen voor mij persoonlijk, maar door erover te lezen en ervaringen uit te wisselen kan je erg veel leren over jezelf. Mij heeft het in ieder geval erg geholpen mezelf te accepteren zoals ik ben en mijn HSP-eigenschappen te zien als iets positiefs in plaats van als iets ‘wat niet hoort’.

Ik ben erg op mezelf. Ik houd niet zo van grote groepen mensen, ben ook niet graag op plekken met heel veel lawaai. Vooral als ik moe ben kunnen geluidsprikkels veel effect op me hebben, maar fel licht ook. Dan kan ik heel erg chagrijnig worden of in mezelf keren.
Vooral merk ik dat ik na een gesprek of een intensieve sociale bezigheid is me helemaal leeg kan voelen. Ook kunnen dingen die voor anderen heel simpel zijn (of die juist energie geven) mij veel energie kosten en me erg moe maken, zoals lang praten of voor een groep mensen iets vertellen.

 

Lees deze blogpost om meer te lezen over mijn karakter en HSP en hoe ik daar in het dagelijks leven mee omga.

Werkboek hooggevoeligheid & Mindfulness

Een paar weken geleden ontving ik Werkboek hooggevoeligheid & mindfulness van Carolina Bont. Een boek dat je kan helpen bij het omgaan van de lastige kanten van hooggevoeligheid, maar vooral hoe je gebruik kan maken van de sterke kanten van je hooggevoeligheid. Door mindfulness stop je volgens Carolina onrustig gebabbel in je hoofd. Je handelt dan efficiënter, je intuïtie werkt beter en je kunt meer genieten van je leven. Ook moet het boek je leren belastende emoties los te laten en energetische bescherming effectief in te zetten. De energie-uitwisselingen met je omgeving worden duidelijker, waardoor je nieuwe ruimte krijgt.

 

Door de jaren heen heb ik heel wat geleerd over HSP, over mindfulness en over mezelf, maar ik was toch erg benieuwd naar dit boek. Staan er nieuwe handige handvatten voor me in, kan ik er wat van leren? En als het voor mij niet nuttig is, is het voor velen van jullie misschien wel heel handig.

Het eerste deel van het boek is heel praktisch en helder. Het gaat over wat hooggevoeligheid of HSP nu precies inhoudt, hoe HSP’ers dingen verwerken, hoe ze voelen, hoe hun hersenen werken. Dit kan al een enorme eye-opener voor je zijn als dit het eerste is wat je leest over HSP.

Een hoofdstuk dat me meteen aansprak is Hoofdstuk 3: Zorg voor jezelf. Dit hoofdstuk gaat helemaal over even pauzeren, écht voelen hoe het met je gaat, goed slapen, dingen doen waar je blij van wordt, het hebben van een beginners mindset en omgaan met mensen die niet zoveel begrip voor jouw gevoeligheid hebben.

Hoofdstuk 4 en 5 vind ik ook nog steeds heel praktisch. Ze gaan over veerkracht en het leven van je eigen leven. Hoofdstuk 4 gaat hoofdzakelijk over overprikkeling. Dat gevoel dat alles teveel is, dat elk geluid, elk licht, elke prikkel die je aandacht trekt je overwhelmed, en het verslechterde functioneren dat daarbij komt kijken. Het hoofdstuk bevat goede tips over het bezoeken van drukke bijeenkomsten, van hersteltijd na overprikkeling en werkdruk. Hoofdstuk vijf focust op doen wat jíj wilt. Stoppen met vergelijken, ontdekken wat je leuk vindt, tot actie overgaan en niet meer uitstellen, creatief werken, te aardig willen zijn, geluk ervaren en je grenzen aangeven. Dit is leuk: het zijn onderwerpen die ik ook in mijn boek Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe behandel. Ik zit de eerste vijf hoofdstukken als het praktische deel van het boek. Het deel waarin ik me enorm herken, waarin het gaat over de eigenschappen van een HSP’er en hoe je met al die dingen om kan gaan.

Na hoofdstuk vijf begint het deel wat mij wat minder aanspreekt. Vanaf hoofdstuk zes wordt het geheel wat zweveriger en focust het zich meer op energie, energiebewustzijn, emotionele ballast, intuïtie en liefde. Mooie onderwerpen, maar hier kon ik me minder mee identificeren. De tekst werd hier ook wat wolliger. Zodra ik lees dat ik mijn hart- en ki-energie moet verbinden en aarde-energie moet opzuigen haak ik een beetje af. Wat ik wel heel nuttig vond aan deze hoofdstukken was de uitleg over hoe je je wat meer kan ‘afsluiten’ van alle energieën en emoties van andere mensen en hoe je wat minder hoog in je aandacht kan gaan zitten door jezelf te aarden.

Het is een werkboek, maar eigenlijk vind ik het niet écht werkboek. Als ik ‘werkboek’ lees, verwacht ik een boek met opdrachten die ik kan gaan maken, opdrachten die ik uit kan schrijven. De opdrachten in dit boek zijn bijna allemaal meditatie-oefeningen. Dat was mij vooraf niet helemaal duidelijk, maar dat werd het al snel toen ik in het boek bezig ging. De meeste oefeningen kende ik al en doe ik ook regelmatig, en ze zijn heel erg nuttig. Niet elke meditatie-oefening sprak me aan, maar dat hoeft natuurlijk ook niet.

Werkboek hooggevoeligheid & Mindfulness

Voor HSP’ers die zichzelf al lang verdiepen in wat HSP precies inhoudt en wat goed voor ze werkt, én voor HSP’ers die bekend zijn met mindfulness en meditatie is dit niet een boek dat heel veel nieuwe informatie brengt. Persoonlijk wist ik een heleboel al en pas ik ook al veel van de meditatie-oefeningen toe. Zo probeer ik elke dag te mediteren (lukt niet altijd) en focus ik vaak op mijn ademhaling op random momenten op de dag om weer even terug bij mezelf te komen. Wat ik al deed, maar waarvan ik niet wist wat het was, is dat ik me regelmatig even ‘aard’. Zeker als ik een lezing geef of ergens nerveus voor ben, ga ik staan en voel ik heel bewust mijn voetzolen op de grond en daar focus ik dan een tijdje op. Dat blijkt dus aarden te heten! Ik vond de herkenning (weer) prettig en er zijn zeker tips die ik goed kan gebruiken, of gewoon dingen die me weer even opnieuw hebben herinnerd.

Voor mensen die nog heel erg aan het ontdekken zijn wat HSP precies is, en voor mensen die zelf net ‘weten’ dat ze HSP zijn, is dit denk ik een fantastisch hulpmiddel. Ik denk dat mindfulness bijna onmisbaar is voor hooggevoelige mensen en dit boek helpt je met de eerste stapjes. Het leert je over HSP, het geeft je veel praktische tips hoe je met de lastige kanten om kan gaan maar ook hoe je je positieve kanten enorm kan ontwikkelen en het zal je enorm veel herkenning geven.

Niet elke tip of elke meditatie zal je aanspreken, dat was bij mij ook niet het geval, maar het is denk ik al waardevol als je er een paar handvatten voor het dagelijkse leven uit kan halen.

Je vindt het boek hier voor €20 (paperback) en hier voor €9,99 (e-book).

Dit artikel bevat gekregen producten en affiliate links. Als jij het product via de link koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.