Weer naar de bibliotheek

Als kind was ik vaak in de bibliotheek te vinden. Elke week ging ik er met mijn moeder heen. Heerlijk vond ik het. Na de middelbare school ging ik om een of andere reden niet meer naar de bieb, maar sinds een paar weken heb ik weer een bibliotheek-abonnement en wat vind ik dat héérlijk.

Leestijd

Weer lid geworden

Zoals je weet ben ik dol op lezen. Ik lees graag en veel en doe dat zowel op mijn e-reader als fysiek. Ik heb een Kobo Plus abonnement zodat ik lekker veel digitaal kan lezen en verder koop ik al mijn boeken en ik krijg regelmatig nieuwe boeken opgestuurd van uitgeverijen (superfijn, natuurlijk).

Maar de laatste tijd dacht ik er steeds vaker aan om toch weer lid te worden van de bibliotheek. Ik koop nog steeds heel veel boeken en ik houd er maar heel weinig. Alleen boeken die ik echt waanzinnig vond, belanden in mijn boekenkast. De rest geef ik weer weg of staan op de digitale boekenplank te verstoffen. Dat is eigenlijk wel een beetje ‘zonde’ van het geld. Nu vind ik geld aan boeken uitgeven nooit echt zonde, maar het kost in mijn geval nogal wat omdat ik zoveel lees, haha.

Toen meerdere mensen in mijn omgeving tegen me zeiden: ‘Waarom ben je niet lid van de bieb?’ besloot ik me aan te melden. Volgens mij was met €67 voor een jaar. Online betalen, pas bij de bibliotheek ophalen. Oké, let’s go.

Een tas vol gratis boeken

Nu ben ik hooked. Wat fijn is dit. Ik ga naar de bibliotheek en ik kan gewoon 15 boeken lenen zonder te betalen. Het voelt gewoon als gratis lezen. Ja, natuurlijk betaal ik die bijna zeventig euro voor een lidmaatschap voor een jaar, maar dat heb ik er na een stuk of vier boeken er al uit (want die had ik anders gewoon gekocht). Wat een heerlijk gevoel is dat! En er is zoveel!

De eerste keer dat ik ging lenen struinde ik wat rond en zocht ik naar een paar boeken die ik al een tijdje wilde lezen. Door gewoon wat rond te kijken stuitte ik ook nog op wat boeken die ik anders nooit was tegengekomen. En ik ging naar huis met een tas vol boeken.

Mijn manier van lenen

Inmiddels heb ik een soort leenstrategie. Haha, dat klinkt alsof ik het over beleggen heb, of zo. Maar wat ik vroeger deed, toen ik nog niet lid was van de bieb:

 • ik zie een boek dat ik wil hebben, bijvoorbeeld in de krant of een magazine of online, en dan bestel ik hem gewoon meteen. Of ja, ik check eerst of ‘ie beschikbaar is op Kobo Plus.

En soms als ik de uitgever ken kan ik het boek als ‘ie nieuw is opvragen, omdat ik er over blog. Maar dat doe ik niet zo supervaak omdat ik niet alleen maar nieuwe boeken lees.

Wat ik nu doe:

 • zie ik een boek dat ik wil lezen, check ik eerst Kobo Plus.
 • Staat ie daar niet op, dan check ik de bibliotheek en dan reserveer ik hem daar. Je kan ook boeken van andere filialen en buiten de provincie lenen. Buiten de provincie kost het wel €3 per boek, dat heb ik nu één keer gedaan. Is nog steeds goedkoper dan kopen.

Vervolgens krijg ik een mailtje van de bieb als ik hem kan ophalen. Zo lees ik dus steeds boeken die ik echt op mijn verlanglijstje heb staan!

En als ik dan de gereserveerde boeken ophaal, struin ik ook wel eventjes rond. En dan vind ik meestal nog wel een boek of twee dat me aanspreekt en dat ik graag wil lezen. Of als een boek dat ik wilde lezen er ‘gewoon’ is dan zoek ik die natuurlijk eventjes op.

Zo heb ik nu heel wat boeken op mijn reserveringslijst staan waarbij ik bijvoorbeeld op plek 25 sta, maar dat maakt niet uit, want ik heb toch genoeg te lezen.

Nadelen van de bieb

Ik heb ook al wat nadelen van de bibliotheek ervaren. Zo vind ik ‘mijn’ bibliotheek, Stadkamer Centrum in Zwolle, best wel rumoerig. Ik ben er op een aantal verschillende momenten geweest en er zijn gewoon vaak veel mensen, veel studenten, ook veel kinderen die toch aardig wat lawaai maken. Persoonlijk vind ik dat opmerkelijk voor een bibliotheek (maar misschien ben ik ouderwets en is de bieb tegenwoordig meer een ontmoetingsplek?), maar goed, ik ga er dan ook niet zitten lezen of werken. Wat ik wel zou doen als het lekker stil was.

Vieze boeken. Laatst was ik een te gek boek aan het lezen (Aria voor een verleden van Emily St. John Mandel), zit er kauwgom in het boek… Gatver. Of vlekken op pagina’s. Mijn gedachten dwalen dan af naar waar die vlekken van zouden kunnen zijn en wie ze gemaakt heeft… Iel.

En natuurlijk dat je de boeken weer moet terugbrengen. En weer ophalen als ik reserveringen heb staan. Een thuisbezorgd-bieb zou fantastisch zijn. Maar het is ook wel weer lekker om je tussen de boeken te begeven. Ik woon er niet zo ver vandaan. Dus dit vind ik niet een mega nadeel.

Maar ja, hoort erbij. De voordelen wegen op tegen de nadelen. 🙂

Of ik nog boeken koop?

Of ik nog boeken koop? Jazeker. Vooral boeken waarvan ik weet dat ik ze vaker wil lezen. Zo kocht ik laatst ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman omdat die zo waanzinnig goed moet zijn. Da’s dan nog afwachten, maar daar vertrouw ik dan op, haha. En als ik een boek van de bibliotheek of in Kobo Plus lees dat ik echt helemaal te gek vond, koop ik hem ook fysiek, zodat ik hem in de boekenkast kan zetten en later kan herlezen.

Ben jij lid van de bibliotheek? En heb je nog leen- of leestips?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

36 reacties
 1. Anouk

  Oh ja lekker he! Ik ben laatst van Zwolle naar Dalfsen verhuist en gelijk lid geworden. Hier zelfs maar 20 euro voor een heel jaar! En kan dus ook alles van stadskamer gratis reserveren. Hier kun je het ook voor maar 1 euro laten bezorgen! Maar dat doe ik niet, volgensmij woon ik een blok verder dan je ouders (stalker alert, haha nee ik herken ze gewoon van de winkel vroeger ;)) dus het is súperdichtbij.

  • Anouk

   Oh ja wat ik nog wilde zeggen, die hier is wel heerlijk rustig! En er zit in hetzelfde pand horeca dus een prima werkplek. Misschien kun je ook wel hier lenen en bij stadskamer terugbrengen

 2. Esmee

  In mijn jonge jaren was ik al een fanatieke lezer, en het afgelopen jaar weer opgepakt i.v.m. Corona.
  Ik koop nu vooral veel bij de Kringloop; het is echt een fijn gevoel als je daar een boek vindt wat je superleuk vindt en ook nog eens voor een prikkie te koop is! Zo heb ik nu al veel boeken gekocht die ik nu al meerdere keren heb gelezen. Heerlijk om ook vlak voor het slapen gaan nog eventjes te lezen, zo kan ik echt even mijn gedachten verzetten.

 3. Susan

  Wat leuk dat je lid bent geworden van de bieb! Wat ik nog een beetje mis in je artikel; hoe vind je het nu in coronatijd? Ik leen nu al een hele tijd alleen digitale boeken omdat ik het een beetje eng vind om een boek in huis te halen. Hoe ga jij/gaat je bieb daar mee om?

 4. Margrieta

  Leesfreak/boekenwurm, maar sinds 4 jr geen lid meer vd bieb. Woon in klein dorp en had de bieb uit 😄 gewoon uitgelezen. Nieuwe ontdekkingen gedaan zoals Boekenboom, kastjes met boeken, kringloop en lenen van vrienden en familie. Ook geef ik vaak boeken weg en geven mensen mij boeken weer terug. Waar ik ook ben er komen altijd boeken op mijn pad. Ik lees niet digitaal alleen fysieke boeken. Ook lees ik in bad waar ik mijn boeken in laat vallen. Nooit geen boetes meer. Tips: dwarsliggers, losse boeken bij bijv. Libelle. En boeken kun je ook gewoon kopen bol.com en op Marktplaats. Veel leesplezier.

 5. BB

  De bieb is super! Ik heb het lezen weer opgepakt toen ik een tijdje thuis zat. Ik vind boeken kopen echt zonde van mijn geld, het is in het tempo waarmee ik lees niet te betalen. Ik heb een onbeperkt abo voor 40 euro per jaar. Wel is mijn bieb niet super flitsend qua materialen en mogelijkheden. Mijn tactiek is: Ik maak altijd een verlanglijstje met boeken op bol.com van titels die ik her en der oppik en eenmaal in de zoveel tijd reserveer ik alles van dat lijstje bij de bieb. Wanneer ik ze leen verleng ik ze ook zo lang mogelijk zodat ik niet te snel boetes he, al breng ik ze in de praktijk vaak weer vrij snel terug. Ik gebruik o.a. Jouw boekentips uit de artikelen, heel blij mee!

 6. Shanna

  Ja, fan hier! Heb een mega-abbonement van €80 per jaar. Niet mega qua prijs, wel mega qua mogelijkheden: 30 boeken per keer lenen, gratis reserveren bij aangesloten bibliotheken (wat het aanbod enorm maakt), 6 weken in huis mogen houden en sprinters gratis lenen. O, en dan ook nog gratis e-boeken lenen. Ik lees veel sneller zaken die buiten mijn normale aandacht vallen door gewoon te browsen, fysiek en digitaal. Kijken naar tips op Goodreads werkt ook top!

 7. Kim

  Ik lees heel veel, gemiddeld 10 boeken per maand.
  Maar ben geen lid van de bieb meer, had vaak het gevoel “alles” al gelezen te hebben van het aanbod.
  Nu een Kobo plus abonnement en dat bevalt heel goed!

 8. Erica

  Leuk he, de bieb is toch echt een toffe uitvinding! Vroeger als kwam ik er heel vaak en leende ik vooral informatieve boeken voor volwassenen. Zoveel van geleerd! (Pre internet tijdperk).
  Nu kom ik door mijn kinderen weer in de bieb. Voor hen is het echt een leuke plek om heerlijk te struinen en vanalles te bekijken. Ze gaan soms automatisch fluisteren omdat het er zo stil is. Vervolgens sleur ik de tas met 20 boeken naar huis voor hen.
  Ik kom zelf niet aan lezen toe, maar luister in de onlinebieb luisterboeken. Zo’n fijne oplossing voor tijdens was vouwen, koken, auto rijden.
  Als jij een boekenblog plaatst kijk ik gelijk of de boeken die me aanspreken in de luisterbieb staan. Vaak niet, zoveel zijn het er nou ook weer niet, maar af en toe toch wel. Die markeer ik dan als favoriet en als ik zin heb zijn ze aan de beurt 🙂

 9. Erica

  Wat leuk he, een minibieb beheren is zo tof! Ik ben pas gestopt door een verhuizing, maar hoop binnenkort weer te beginnen 🙂

 10. Lotte

  Jaaa zó herkenbaar! Heerlijk struinen door de bieb. En de voorpret van het reserveren van boeken: never gets old! Was vroeger al zo!

  Ik ben sinds kort voorlezer bij de voorleesexpress. De vreugde van boeken over brengen op kinderen met een niet nederlandse achtergrond. En in de wereld van kinderboeken is nog veel te ontdekken <3

 11. Angela

  Ik heb een soort strippenkaart bij de bieb, voor 10 euro per jaar kan ik dan 10 boeken lezen. Dat is voor mij meer dan genoeg, ook omdat ik mijn ereader nog heb. Ik vind het heerlijk om te neuzen in de bibliotheek!

 12. Marloes

  Ik ben al lid sinds kind. Deels omdat ik te lui was m’n abbo op te zeggen. Jaren niet geweest, vorig jaar toen ik ziek thuis kwam te zitten weer een aantal keren geweest. Nu al weer even niet. Wel veel keus bij ons dus ik blijf ze nog maar even sponsoren.

 13. Mieke

  Haaaaa, wat leuk dit! Ik werk bij de Bibliotheek Utrecht en heb sindsdien het lenen van boeken ook weer helemaal hervonden. Wat ik er vooral zo heerlijk aan vind, is dat je boeken laagdrempelig kan proberen. Ik pak nu veel makkelijker iets buiten m’n comfortzone en dat is erg leuk. Ik ben de dertig voorbij en in mijn omgeving krijgen langzaam maar zeker meer mensen kinderen: ik vind het heerlijk om te zien dat die jonge gezinnen hun weg naar de bieb weer weten te vinden doordat hun kindje lid wordt van de bieb. Bieb is Booming!

  En wat betreft de ontmoetingsplek… 😉 Bibliotheken zijn (in mijn geval gelukkig, want het is mijn werk) niet alleen meer de stille leeszaal van vroeger. Het is een plek voor ontmoeting, duiding, ondersteuning en nog veel meer. Ook natuurlijk nog steeds om te lezen en te werken, maar bibliotheken bruisen!

  Oh en wat betreft vieze boeken: geef dat vooral aan bij de klantenservice, want dat is absoluut niet de bedoeling. Beduimelde exemplaren geven toch een heel andere leeservaring dan frisse boeken. Ook online doet de bieb een hoop, trouwens: de Online Bibliotheek heeft een heel ruim aanbod aan luisterboeken en e-Books. nieuwe boeken zijn daar vaak heel snel beschikbaar. Voor leden is het aanbod het ruimst, maar ook voor niet-leden zijn er boeken te vinden.

 14. Patty

  Hier ook iemand die sinds een jaar weer lid is van de bieb! Voor mij was de kwestie ‘duurzaamheid’ wel een belangrijke factor in het maken van mijn keuze om weer een abonnement af te sluiten. Steeds maar weer boeken kopen waar allemaal papier voor gebruikt wordt…de voelde voor mij niet zo goed. Ook niet als ik het boek daarna doorgaf aan een volgend persoon. Ik woon op 5 minuten fietsen van de centrale bibliotheek in Amsterdam, dus dat is écht een boeken-walhalla. En de prijs vind ik heel erg meevallen, voor ongeveer 45 euro leen je hier een kalenderjaar onbeperkt.

 15. Kirsty

  Leuk dat je weer lid bent geworden bij de bibliotheek! Ik was als kind een enthousiast lid van de bieb, maar moet zeggen dat ik nu al jaren geen lid meer ben. Ik koop mijn boeken nieuw of ik lees ze via Storytel. Vond het vroeger erg leuk om boeken te halen bij de bieb, maar op een gegeven moment had ik alles wat leuk was al wel gelezen en ik vond het Engelse aanbod wat beperkt (wellicht is dat nu wel beter) en dat is voor iemand die voornamelijk in het Engels leest wel een minpunt. Nu scheelt het dat Engelse boeken vaak wel wat goedkoper te verkrijgen zijn dan Nederlandse boeken.

  Vieze boeken vind ik zelf wel echt een minpunt aan de bieb, omdat ik dan meer bezig ben met dat ik het boek vies vind dan met het verhaal zelf haha. Maar ik denk ook dat ik in dat opzicht wel wat verwend ben geworden door altijd te kopen. Vind het zelf ook niet erg om veel boeken te hebben omdat ik graag een mooie collectie wil hebben en daar ook van kan genieten, maar ik merk wel dat het veel ruimte in beslag neemt.

 16. Karen

  De bieb is geweldig! Ik kom er graag met m’n zoontje en dan lezen we de hele ochtend. En verder struin ik langs de kasten, ik heb een hele lijst met schrijvers van wie de boeken heel leuk zijn om 1 keer te lezen, maar die ik niet hoef te hebben. Dvd’s lenen is ook een aanrader! E-books leen ik op vakantie als ik door m’n voorraad heen ben 🙂

 17. Claudia

  Ik ben geen lid van de bieb maar heb wel mijn eigen minibieb in de voortuin! Bij ons in de buurt staan een aantal boekenhuisjes, waaronder bij ons. Mensen kunnen hier boeken uithalen en weer andere terugzetten. Zelf zet ik er ook boeken in die ik al heb gelezen. Het assortiment wisselt op deze manier regelmatig, dus ik hoef alleen maar even de voortuin in te lopen, daar staat altijd wel weer een aantal nieuwe boeken om te lezen! Verder heb ik een e-reader waar ik boeken voor koop.

 18. JokeVDH

  Ik woon in België, de bib is hier toch een stukje voordeliger. Mijn abonement kost me 5 euro per jaar en daarmee mag ik om de vier weken minstens tien boeken gaan halen. Ze hebben trouwens ook een afdeling met muziek en films én met tijdschriften.

  Wat ik ook fijn vind, is de mogelijkheid om een aankoopsuggestie te doen. Je stelt een boek voor, zij kopen het aan, en dan mag je het als eerste uitlenen 😀 Tot nu toe kochten ze quasi alles wat ik voorstelde, vaak tips opgepikt hier op jouw blog 😀

 19. Pim

  Hier een veellezer, maar geen lid meer van de bied. Ik lees graag ebooks en de bieb loopt hopeloos achter met ebooks. Ik ga wel regelmatig met de kinderen naar de bieb. Dat is voor de kinderen een echt uitje – zeker in deze tijd, rennen en schreeuwen hoeft niet, maar enthousiast zijn mag – graag! Dus wellicht even in je achterhoofd houden als je je aan de kinderen ergert.

 20. R

  Ik hou echt van de bieb, vooral de online bibliotheek daar heb je nu ook een app, (waar ook luister boeken opstaan) van en daar kan je gratis lid van worden als je al lid bent van een bieb in Nederland.

 21. Audrey

  Ik was vroeger echt fan van de bieb, maar helaas is vanwege bezuinigingen de bibliotheek in mijn dorp verdwenen. Ik zou dus moeten uitwijken naar een stad in de buurt, die midden in het centrum ligt. Met zware boeken fietsen of wandelen nadat ik mijn auto geparkeerd heb op een kwartier lopen vind ik te onhandig.

 22. Merel

  Hier lid én werkzaam bij de Bibliotheek. Ik vind het heerlijk, de hele dag tussen de boeken te zijn. Er wordt doorgaans wel gecontroleerd of de boeken niet ‘te ranzig’ zijn, dus dat er kauwgom tussen zat bij jou is wel gek!
  Wij hebben nu wel een boekenbezorgdienst voor ouderen die het huis niet uit durven in deze gekke tijden, die zijn er erg blij mee.
  Nog wat voordeeltjes van de bieb: Het is gratis tot 18 jaar, een half jaar voor vrouwen die net moeder zijn geworden en die hun kinderen aanmelden bij de bieb, en je hebt toegang tot de online bibliotheek met luisterboeken en e-books. Zelf luister ik nu meer luisterboeken dan ooit tevoren op de fiets, dat vind ik zo heerlijk…
  Nou, genoeg commercieel gepraat (ik ben gewoon heeeeel enthousiast over de bibliotheek, het is zo’n fijne plek), veel leesplezier Cynthia. En goed artikel 🙂

  • Juul

   Waarom is het alleen voor vrouwen een half jaar gratis?

 23. Miranda

  Ben inmiddels ook al weer een paar jaar lid van de bieb (vroeger altijd geweest, toen ik ging werken had ik bedacht dat ik alleen nog maar boeken ging kopen, haha, maar voor boeken die je toch maar 1 keer leest een beetje zonde). Heerlijk het idee dat je al die boeken die er staan ‘gratis’ mag lezen. Nadeel is idd dat de boeken soms vrij ranzig zijn. Ik leen dan tegenwoordig ook voornamelijk boeken van de ‘nieuwe aanwinsten’ tafel, die zijn altijd nog in goede staat. Als je lid bent van de bieb kun je trouwens ook gratis e-books lenen via onlinebibliotheek.nl. Je moet ze alleen handmatig op je e-reader zetten, beetje onhandig, dus in de praktijk doe ik het niet vaak.

 24. Benthe

  Sinds ik in september naar Den Haag verhuisd ben, ben ik weer lid, en wat een verademing! Vooral als student, want dan kost een abonnement maar een tientje per jaar.
  Ook fijn aan in een grote stad wonen: ik hoef eigenlijk nooit te reserveren, want er is altijd wel een boek dat ik nog wil lezen beschikbaar in een van de biebs vlakbij. De grote Centrale Bibliotheek heeft helemaal veel aanbod.
  Ik check meestal eventjes op Goodreads welke boeken er op mijn lijstje staan, zoek welke er zijn en als het er dan een stuk of 3 zijn, ga ik ze ophalen.

 25. Cindy

  Jaaa ook lid van de bieb. Maar ik had laatst ook een boek die was zo vies! Dat vond ik echt heel vervelend. En ik ben soms meer heen en weer aan het slepen dan dat ik echt lees. Want dan zijn ineens alle reserveringen er en geen tijd,,, en veel boeken moet je dan weer uit een andere provincie halen wat €3 kost, en vind ik ook steeds meer voorkomen. Dus daar baal ik ook wel een beetje van.

  • Marleen

   Ik ben al geen lid meer sinds het gratis abonnement is afgelopen(tot 18 jaar). Mocht ik een boek willen lenen dan mag ik pasje gebruiken van mijn moeder die een speciaal abonnement heeft, waarmee ze extra lang kan lenen en geen boetes krijgt voor het te laat terugbrengen. Vroeger leeste ik heel graag, maar sinds de middelbare school is die enthousiasme sterk afgenomen. Ik merk dat ik minder snel een boek pak en die ga lezen. Ook is onze bibliotheek niet meer wat het was. De collectie is aardig gekrompen, omdat ze steeds verhuisden van de oude locatie naar een nieuwe en weer terug naar de oude locatie. En dat terwijl er best goeie boeken zijn.

  • Joke

   @Marleen: jammer dat je (bijna) geen boeken meer leest, het zou de beheersing van je Nederlandse taal misschien ten goede komen.

 26. Stef

  Geen lid meer. De bieb hier is zo klein geworden… zonde. Nadeel vond ik dat ik biebboeken nooit echt fris vond. Dat loste ik op door doorgaans de runners, de nieuwe boeken te lezen. Die moeten binnen één week terug. En de net uitgekomen tijdschriften. Werkte prima!
  Nu schaf ik veel ebooks aan.

 27. Misssannah

  Ook geen lid meer, toen ik vlakbij de centrale bieb in rotterdam woonde, wel die had mega veel boeken toen echt nog een bieb sfeer ook. En ik had toen geen kobo.
  Toen ik verhuisde naar andere stad was het abonnement duurder daar dan die van rotterdam terwijl rotterdam natuurlijk veel meer had en ik vond de sfeer tegenvallen. Nu zit t weer in een mooie plek, goeie sfeer dus wie weet begin ik weer met de bieb. Vond t altijd een fijne actie om daar heen te gaan en terug te komen met boeken. Over dat vieze en wie die boeken allemaal aanraakt moet ik me nog wel even heen zetten houdt me beetje tegen.

 28. Marja

  Veellezers kunnen toch niet anders dan lid zijn van de bibliotheek? Al die boeken tot je beschikking! Thuis reserveren, daar browsen, boeken ontdekken die je anders nooit had gelezen, want ‘gratisser’; paradijselijk, toch? Als ik alle boeken die ik ooit heb gelezen via de bibliotheek had moeten kopen, had ik nu én geen geld én geen loopruimte in huis. En denk niet dat ik nu geen boeken koop, dat doe ik echt wel (veel). Ik mocht lid worden toen ik 7 was en bij al mijn verhuizingen ben ik direct lid geworden van de bibliotheek in mijn nieuwe woonplaats. Dus ik ben al 50 jaar onafgebroken lid, bedenk ik nu….

 29. Mo

  Leuk artikel! Vind het altijd zo verbazingwekkend dat veel mensen die ook veel lezen, vaak toch geen lid zijn van de bieb.
  Ik heb helaas mijn abonnement opgezegd. De bieb in mijn stad is sinds een jaartje ondergebracht in een nieuw gebouw, en daarmee super onoverzichtelijk en rumoerig geworden. Niet te doen voor iemand die makkelijk overprikkeld raakt. Sinds de verhuizing van de centrale bibliotheek heb ik nog een tijdje titels gereserveerd en opgehaald in een rustige wijkbibliotheek, maar vond dat toch te omslachtig worden. Tegenwoordig koop ik boeken heel vaak tweedehands.

 30. Zoë

  Ik heb mijn abo opgezegd omdat onze bieb steeds kleiner werd en steeds beperktere openingstijden had. Waren ze op zaterdag eerst wel open, toen ineens van 1 tot 3 en nu op zaterdag dicht. Toen verviel ook de avond openstelling en kon ik er niet meer naar toe omdat ze alleen tijdens kantoor uren open waren. En ja dan werk ik. Nu kan ik wel gaan omdat ik toch thuis werk, maar ben er al eens voor niks gegaan omdat ze nu ineens maar 3 dagen in de week open zijn.

  Dus nu ben ik lid van storytel, echt fantastisch.
  Boeken van mijn favo schrijvers koop ik wel gewoon.

 31. Carina

  Jaaa ik ben sinds Augustus weer lid en het is echt ideaal! Mijn bieb is wel lekker rustig tenzij je in het weekend gaat.
  Leestips: Lyrebird van Cecilia Ahaern (dacht ik) en Het Theemeisje van Yunnan (Lisa See)
  Ik sta mezelf nu ook toe om boeken niet uit te lezen als ik ze niks vind en dat is fijn.

 32. Lousaa

  Nee, geen lid meer. Ik vind onze bieb te klein. Staat echt bijna alleen maar pulp. Ik weet dat ik kan reserveren, daar zou ik misschien inderdaad wel een hobby van kunnen maken om boeken van m’n lijstje te lezen. Maar dan geldt ook wel dat ik soms meer en soms minder tijd heb. Lullig als dan al je boeken er zijn in een extreem drukke periode. Ik kom er wel vaak met m’n kinderen, en dat is dan wel weer leuk vind ik, dat de kinderafdeling bijna even groot is als die voor volwassenen.