Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Wat verandert er in/aan je lijf als je zwanger bent?

Als je zwanger bent veranderd er een hele hoop; verwacht, onverwacht, leuk en shitty. Niet overal wordt altijd over gepraat, dus bij deze een eerlijke lijst met veranderingen.

Leestijd

Disclaimer: Dit artikel is een stuk eerder geschreven dan de publicatiedatum in verband met mijn zwangerschapsverlof.
Liefs, Emmy 

Wat ik zelf zowel de vorige keer als nu ook weer onderschat, is dat je hoofd het niet altijd bijhoudt. Je kijkt in de spiegel en je denkt ‘wie BEN jij?!’. Ja natuurlijk is het mega cool dat alles verandert, maar voor sommige mensen kan het ook spannend zijn. Het is een beetje alsof je een wonder aan het aanschouwen bent, maar omdat we over het algemeen harder over onszelf denken dan dat een ander dat doet kun je er soms ook moeite mee hebben.

Het is zo bizar, dat je lijf exact weer wat ze moet doen. Normaal kun je grip op je lichaam proberen te hebben. Afvallen, aankomen, sporten, bepaalde spieren tonen. Nou ja, grip tot in bepaalde mate natuurlijk.
Maar laat dat nu maar los, it’s out of your hands.
Aanschouw, accepteer, bewonder, baal.

Dit is niet mijn buik maar een stockfoto 🙂

The obvious; je buik groeit. Ja, duh. Maar, wat niet altijd benoemd wordt is dat elke buik normaal is. Er is geen norm die nagestreefd moet worden. De één blijft tot 20 weken plat en de ander heeft met 8 weken al een zichtbaar buikje. Niet altijd is het de baby die zorgt voor de ‘pop’. Je baarmoeder groeit, er is ook vruchtwater om de baby heen, je organen moeten ook ergens naar toe en er is in het geheel meer vocht in je lichaam. Je darmen zetten ook nog eens op. Alles is NORMAAL en ieder lijft doet dit op haar eigen manier.

Je borsten blijven maar groeien. Bij sommige mensen is dit vooral in het begin een giga groeispurt, bij anderen blijft het maar doorgaan, bij weer anderen is dit vooral op het einde het geval. Ook hierin is alles weer normaal. Dit kan voor sommigen leuk zijn om eens mee te maken, anderen vinden het maar ingewikkeld. Het jaagt je in ieder geval op kosten want die oude bh’s kun je voorlopig echt wel even vergeten. Niet alleen je borsten kunnen groeien, ook je billen heupen en dijen krijgen wat extra reserves. Het zal allemaal wel niet voor niks zijn!

Je omvang en taille veranderen ook. Ook die bh omvang kan ineens te klein voelen, ondanks dat je misschien niet dikker (afgezien van de baby maar dan spreken we niet van ‘dik’) bent geworden. Je ribben moeten namelijk ook een beetje uitzetten om plaats te maken voor al je verplaatsende organen. Je taille verdwijnt hiermee ook grotendeels.

Voor veel zwangere vrouwen de doorn in het oog. Helaas is het nog niet aan weten te tonen dat er een smeersel is dat écht dit weet te voorkomen. Een olie waarvan ik lees dat het nog het meest aannemelijk zou zijn dat het IETS doet, is amandelolie. Ik zelf smeer wel als een malle met olie van Weleda, waar amandelolie in zit, maar het schijnt toch vooral genetisch te zijn. Wees dus niet streng voor jezelf, als je je er zorgen over maakt houd je het daar niet mee tegen. Geef je er maar gewoon aan over, je bent niet alleen. Naar schatting krijgt 50% tot 80% van de zwangere vrouwen hiermee te maken, op haar buik, borst en/of dijen.

Na de misselijkheid en extreme moeheid krijgen de meeste vrouwen tijdens het tweede trimester wat van hun energie terug. Je bent nog steeds een baby aan het bouwen dus je zal niet zoveel energie hebben als voor je zwangerschap. Wat er in het tweede trimester even vrolijk bij komt is duizeligheid en soms ook hoofdpijn. Beide verschijnselen zijn/waren bij mij aan de orde, en ook die kunnen je dag een beetje in de war schoppen. Het is ook niet zo gek, je lichaam moet een stuk meer bloed rondpompen.

Tijdsplanningen zijn dan ook minder gemakkelijk te maken. Ik ben als echte Structuurjunkie natuurlijk een planner. Maar, in mijn zwangerschap vind ik de inschatting van tijd moeilijker dan ooit. Ik vind het heel lastig om in te schatten wát ik precies kan op een dag en wanneer het misschien ook te veel is. Als je de ene dag meer doet betaal je de volgende dag wellicht de boete. Daardoor is het lastig om strak te plannen, en dat moet je dan misschien ook maar niet doen. Ik geef mezelf wat extra slack en plan tijden voor taken veel ruimer in. Extra doen kan altijd nog.

Not me, maar een stockfoto 🙂

Je hoofd werkt soms niet. Zwangerschapsdementie is REAL. De wetenschap is het hier nog niet helemaal over eens hoe dit nu precies kan maar het bestaat. Ik merk dit zelf ENORM. Ik ben vergeetachtiger, verstrooider, doe soms ‘domme’ dingen, ben onhandiger en kan me minder goed en minder lang focussen.

Postnatale depressie kennen de meeste mensen wel, prenatale depressie is óók een ding. Sommige vrouwen voelen zich hun hele zwangerschap somber en down. Dit komt door de vele hormoonveranderingen waar elk lijf anders op reageert. Elke zwangerschap kan daarin ook weer verschillend zijn. Bespreek dit echt met je verloskundige, hier is ook specifieke hulp voor.

Meer lichaamsvocht. Pfff, zal ik het zo maar noemen? Je hebt meer vocht in je lijf, je hebt meer bloed wat je hart moet rond pompen, je neus zit eerder verstopt of loopt ineens, je aderen zijn gevoeliger dus je hebt eerder een bloedneus en de leukste; meer afscheiding.

Not me, maar een stockfoto 🙂

Normaliter heb ik dit echt NOOIT maar vanaf een week of 14 heb ik last gekregen van maagzuur, vooral in de avond. Vanaf een week of 21 was het de hele dag door. Mega irritant als je wilt slapen, maar wat calciumhoudends tot je nemen helpt wel, evenals een maagzuurremmer, wat je gewoon mag gebruiken (check altijd even de verpakking).

Bandenpijn is een scherpe pijn in je liezen die je vooral voelt bij plotselinge bewegingen. Ik heb het vooral als ik iets te wild op sta. Het trekt bij mij gelukkig wel snel weer weg. In het Engels noemen ze dit ‘lightning crotch’, haha ik vond dat wel heel treffend. Bliksem in je kruis. Top.

Zeer lijf. Je bent eerder gevoelig voor rugpijn, bekkenpijn, heuppijn etc. Je lichaam wordt weker en daarmee kan het kindje er straks beter uit, maar het kan wel pijntjes en minder mobiliteit tot gevolg hebben.

Zie dit artikel niet als een klaagzang hoor, ik heb het er allemaal voor over, ECHT. Sommige dingen zie je gewoon niet altijd aankomen haha, en dan is het fijn dat ik een ander hier op voor kan bereiden of kan zorgen dat iemand weet dat zij niet alleen is hierin. Bovendien hoeven we ook niet te doen alsof alles aan zwangerschap maar leuk is; ook al is het hetgeen wat je het liefste nastreeft <3. 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)