Niet creatief? Echt wel! Kom waterverven met mijn superleuke online cursus.

Wat ik het meest eet

Elk gezin heeft zo z’n ‘go-to maaltijden’ denk ik. Iets wat standaard vaak terug komt en wat gemakkelijk is, lekker, snel en hopelijk ook nog een beetje voedzaam. Ik deel vandaag met je wat er bij ons vaak voorbij komt!

Leestijd

Ontbijt en lunch

Wij zijn echt een brood huishouden. Brood van de bakker, kaas van de kaasboer, good old hagelslag. Ja hoor, daar kun je ons voor bellen!

Novae eet nog wel aangepast, met minder zout en suiker, dus ook niet al het beleg wat wij eten. Zij eet bijvoorbeeld geen hagelslag maar wel af en toe kaas. Roomkaas en pindakaas vliegen hier de kasten uit in ieder geval. Ik bak ook regelmatig havermout pannenkoekjes en groente smoothies en sapjes zijn onze vlucht naar groentes die we er moeilijk in krijgen bij haar.

We hebben voor de lekkere ontbijtjes en lunches ook altijd croissants in de vriezer en landbollen van de Albert Heijn om zelf af te bakken. Ik eet ook heel graag buffelmozzerella of avocado op mijn broodjes en mijn guilty pleasure zijn beschuiten met gezouten roomboter en iets zoets erop. De meeste dagen eet ik echt heel simpel boterhammen met redelijk standaard beleg. Kwark of yoghurt zijn dingen die ik vaker juist in de avond eet als vullende snack, omdat wij vrij vroeg al eten. Novae krijgt soms, niet elke dag, een bakje kwark als toetje en daar mengen we dan een notenpasta doorheen zodat ze een beetje verschillende noten binnenkrijgt. Fruit eten we alle drie het liefst als tussendoortje (Novae wel heel kritisch) en eieren in alle vormen gaan er hier ook mega hard doorheen bij ons alle drie!

Avondeten

Laat het geen geheim zijn dat ik het liefst elke avond een vette hap of sushi bestel, en dat ik het koken het liefst helemaal oversla. Maar goed, we hebben ook een beetje een voorbeeld te stellen dus ik kook eigenlijk toch zes van de zeven dagen in de week heel braaf. Ik ben ook de chef bij ons thuis, Luuk vind het helemaal vreselijk, en ik vind het stiekem ook wel fijn om in de hand te hebben wat we op een dag eten. Ik kies voor snelle gerechten waar in ieder geval groente in verwerkt- of bij zit, en die ik eventueel in een aangepaste variant aan Novae kan voorschotelen. In dit lijstje ga je dan ook echt geen culinaire gerechten in voorbij zien komen, en het risico bestaat dat je mij als een nog luiere kok gaat zien dan dat je al deed, maar dit is ook gewoon de realiteit en die ga ik niet mooier maken dan hij is.

De gerechten die bij ons het meest terug komen: 

  • Sushibowls. Een pan sushirijst op tafel en allemaal schaaltjes met vis en groente. Zo kan ik voor Novae een beetje eruit plukken wat ze wél wil eten. Meestal serveer ik er avocado, mango, gerookte zalm, surimi, komkommer en gepelde edamame boontjes bij. Komt de sushi toch nog weer als eerste aan bod in dit rijtje haha.
  • Een curry – Meestal met broccoli. Ik koop dan een pakje kant en klare (Thaise) curry die ik meng met kokosmelk en ik gooi er zelf nog gember en knoflook door. We eten dit met bio kip of een vleesvervanger. Ik kook veel broccoli, dat gaat allemaal door de saus en serveer dit met rijst apart. Novae eet vaak alleen de rijst en het ‘vlees’. En kroepoek…. haha.
  • Zak van Hak – Ik bak tofu, gooi er een zak van Hak doorheen (meestal tortilla schotel of burrito), top dit af met wat cheddar en zure room op een volkoren wrap. Veel simpeler wordt het niet.
  • Macaroni – Ik maak dan echt een old-skool pan macaroni met (vega) gehakt en kant en klaar gesneden groente die we aftoppen met geraspte kaas. Heerlijk!
  • Bloemkoolpizza’s – De bloemkoolbodems van Magioni zijn hier ook groot favoriet, die we dan met van alles en nog wat beleggen. Daar probeer ik een beetje in te variëren maar meestal komt er in ieder geval blauwe kaas en rucola bij kijken.
  • Een simpele pasta – bijvoorbeeld met kruidenkaas en paddenstoelen, of met pesto arrabiata, olijven en bonen. Ik probeer in pasta gerechten een beetje te variëren om het een beetje interessant te houden haha.
  • AGV – Maar dan vaak met een vegetarische optie of vis en in plaats van gekookte aardappels, bak ik vaak krieltjes. Meestal kiezen we voor verse sperzieboontjes hierbij.
  • Pannenkoeken – Novae is echt mevrouw pannenkoek, en alles wat in een pannenkoek verstopt zit eet ze eigenlijk wel redelijk weg. Laat het echter geen herkenbare vorm hebben want dan kan ik het vergeten haha, vertel me a.u.b. dat dit op meer plekken zo gaat! Ik bak elke twee weken wel een keer pannenkoeken op de old-skool manier, maar tussendoor dus ook vaak met havermout, banaan en ei en nog een groente erin verstopt.

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @mintenhoning :)