Wat als je je bruiloft moet verplaatsen door het Corona virus?

Ik ben zelf natuurlijk nog lang niet zo ver, maar elk seizoen heb ik ook een aantal bruidjes als klant die ik voorzie van een bruidsmake-uppie op hun trouwdag. Helaas moeten er een hoop verschoven worden, wat enorm veel stress op kan leveren. Wat doe je als je moet verzetten?

Leestijd

Toen aangekondigd werd dat evenementen tot 1 juni niet toegestaan waren, viel de grote dag van veel bruidsparen in duigen. Bovendien is het voor bruidsparen die hun grote dag in juni hebben gepland ook erg onzeker. Weliswaar kun je de dag op een ander moment beleven, maar als je je voorstelt dat je al een jaar of twee jaar uitkijkt naar die ene dag, dan doet dat echt even pijn. Bovendien is de aanloop waar je anders zo van had genoten, nu gevuld met stress en onzekerheid.

Bruid Kimberley geeft aan dat dát het vooral is. Vooral heel stressvol en onzeker. Krijg je alle mensen weer op dezelfde plek op een andere dag? Er gaat zoveel planwerk aan vooraf, moet dat dan allemaal weer opnieuw? Bruid Kylie ging al snel over in planmodus, daar ging al snel een ‘change the date’ kaart uit.

Ik sprak met weddingplanner Fernanda van Picture Perfect om eens te informeren wat nou het beste stappenplan is als je je bruiloft moet verzetten en ik vroeg bruidjes Kylie en Kimberly naar hun ervaring, tips om gestructureerd te verzetten en advies om het hoofd koel te houden.

Verzetten kan op een gegeven moment veel rust bieden, maar dan moet je wel alles in één klap goed regelen. De inzet van een weddingplanner kan dan rust geven, die mag je ook nu nog inschakelen geeft Fernanda aan. Mocht je daar de middelen niet voor hebben dan moet je het uiteraard zelf doen en dan zijn onderstaande punten goed om over na te denken.

 • Maak een hele dag of twee vrij om de verzetting te regelen. Je moet gelijk iedereen en alles achter elkaar kunnen bellen, opties uit kunnen zetten en dan ook snel een definitief antwoord kunnen geven. Daar wil je de tijd voor hebben, en het voordeel is ook dat je het dan voor jezelf snel regelt. Dan heb je ook weer rust in je hoofd.
 • Stel je flexibel op. Het kan mega pijnlijk zijn als je veel waarde hecht aan een datum, maar in dit geval is het soms niet anders. Ondernemers willen ook graag wat geregeld hebben en willen echt wel graag met je meedenken. Jij bent echter niet de enige, dus als jij je flexibel naar hen opstelt, vriendelijk en meegaand, krijg je waarschijnlijk het meeste gedaan en ben je misschien het minste geld kwijt aan aanbetalingen die je niet terug krijgt. Als jij al kritisch en met de hakken in het zand aan de lijn hangt omdat je er ZO klaar mee bent, stuit je toch echt op meer weerstand.
 • Wees ook flexibel met de soort dag. Ja, trouwen op vrijdag of het weekend is gebruikelijk, maar doordeweeks zijn er meer mogelijkheden over. Als jij binnen trouwt, kun je ook eind november nog trouwen natuurlijk. Daar hoeft het niet perse zonnig voor te zijn. Foto’s van jullie als stel in bruidskleding kun je eventueel wel eerder al maken als je dat niet erg vindt.
 • De locatie behouden is het meest praktisch, en dit zou een goed startpunt zijn.
 • Vraag naar lijsten met mogelijke data. Daardoor ben je niet gefixeerd op 1 datum maar heb je overzichten en kun je zelf de puzzel maken.
 • Bedenk wat jij het aller belangrijkste vindt. Als dat toch die datum is, probeer het dan volgend jaar op diezelfde dag. Bedenk wel dat een datum dit jaar gewenster is naar de ondernemers toe. Zo maken zij dit jaar nog de omzet die ze gepland hadden, met die instelling krijg je wellicht ook meer gedaan. Denk hierbij ook aan aanbetalingskosten die je wellicht kwijt zult zijn anders. Vind jij de fotograaf belangrijker dan de visagist? Dan begin je bij de fotograaf met het vragen naar dataopties.
 • Wees vlot, je bent niet de enige in deze situatie en iedereen moet dezelfde keuzes maken. Toen bruid Kimberley begin april haar bruiloft moest verzetten kon ze alleen nog maar voor 1 datum in het najaar kiezen bij haar gekozen locatie.
 • Wil je graag trouwen voor een bepaalde datum? Bijvoorbeeld omdat je een huis gaat kopen of omdat er een kindje aankomt? Bedenk dan dat het ook een optie is om het wettelijk huwelijk wel door te laten gaan. Bijvoorbeeld gratis bij de gemeente. Je hebt zo wettelijk vast alles geregeld, en je kan op de bruiloft zelf een ceremonie houden zoals gepland en ervoor kiezen om dan pas de ringen (als je die hebt) uit te wisselen bijvoorbeeld. Ceremonieel trouwen gebeurt tegenwoordig veel vaker dan je denkt. Je kunt je wettelijk huwelijk ook combineren met een fotoshoot in trouwkleding, zo mag je twee keer in vol ornaat.
 • Bruid Kylie (eigenaresse Velvet Monkey, de kapsalon waar ik altijd heen ga) stuurde ‘change the date’ kaartjes om haar bruiloftsgasten te informeren over de nieuwe datum. Een manier om het snel weer leuk te maken. Mocht je balen van de extra kosten van zulke kaartjes zou je ook kunnen denken over e-vites of een leuk filmpje dat je per WhatsApp of email verspreid.

En dan is er nog je headspace. Want dit doet wel wat met je. Ik vond het mooi hoe bruid Kylie er tegenaan keek. Zij gaf aan dat ze juist in deze tijd zich focust op dat ze haar partner en kindjes al heeft en iedereen gezond is. Dat dat al een gegeven is waar je je handjes voor mag dicht knijpen en dat trouwen uiteindelijk een formaliteit is. Stressen verandert niet het feit dat het toch echt op deze manier gaat gebeuren dus probeert ze er zo min mogelijk over te stressen.

Ik denk dat het ook echt helpt om snel knopen door te hakken, zodat het allemaal niet in je hoofd blijft zwerven. Plan die twee dagen voor jezelf en ga er mee aan de slag. Denk daarbij aan de ondernemers die ermee gemoeid zijn, voor hen is het een hele lastige periode en samen kun je er echt uitkomen. Maak lijstjes, overleg met je partner en rem elkaar ook in negatieve gedachtes. Probeer je te herinneren waarom je ging trouwen, waarschijnlijk omdat je de liefde die je met elkaar hebt wil delen, en omdat je hoopt dat dat de rest van je leven mag duren. Pak de rust in die gedachte, maar uiteraard mag je ook even heel hard vloeken en balen.

Ik hoop in ieder geval voor iedereen bij wie dit speelt dat ze de rust kunnen bewaren en wat aan deze tips hebben. Ik gun jullie en prachtige dag, die gaat echt komen, alleen wat later…

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de diensten van Fernanda kun je hier klikken voor haar site. Zij gaf aan dat je niet een vast bedrag betaald maar echt op urenbasis een offerte krijgt dus als je alleen voor deze horde hulp nodig hebt dan kun je haar ook inschakelen en gebruik maken van haar kennis en connecties.
Als je benieuwd bent naar Velvet Monkey – House of Hair, van Kylie en haar zakelijk partner Eduard, klik dan hier. Ik kom al een aantal jaren met veel plezier bij hen voor mijn blonde manen.

<3


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

11 reacties
 1. Sara

  Ahh ja zo sneu als je er al zo lang naar toeleeft en alles moet verplaatsen.. maarja helaas hoort dat bij deze tijd. Hopelijk kunnen de diensten die geboekt zijn gebruik maken van de regelingen en zich daardoor flexibel opstellen!
  Wij zijn ook gratis getrouwd in april 2016 en daar mochten in totaal 10 mensen bij zijn. Was een hele leuke en intieme ochtend met daarna taart en cadeaus thuis en daarna samen naar het strand voor nachtje weg. En in november dat jaar een groot feest gegeven met 300 gasten. Het was koud, maar de foto’s in de herfstkleuren zijn zo mooi geworden! Feest zelf was binnen uiteraard. Mijn droom was een intieme bruiloft, die van mijn man (met grote familie) juist groots. Zo hebben we het allebei kunnen doen 🙂 + ik mocht 2x een mooie jurk aan haha!
  Ohja bij ons geen maximum qua inkomen en wij zijn uiteindelijk voor een andere gemeente getrouwd, omdat dat wat beter uitkwamen qua tijdstip!

 2. Claudia

  Wij zouden op 16 mei trouwen in Noord-Italië, aan het Gardameer 😅 begin Maart dacht ik ook nog ach, het is nog 2 maand, we zien het allemaal wel. 2 weken later hebben we de knoop doorgehakt om het naar volgend jaar te verplaatsen. Wedding planner meteen gevraagd voor beschikbaarheid zelfde locatie voor 15 mei vast te leggen, idem fotograaf. Gelukkig was iedereen nog beschikbaar én mogen we aan dezelfde prijs en voorwaarden trouwen. Alles wordt 1:1 overgezet naar volgend jaar. De hotels stelden zich ook flexibel op en laten iedereen hun boeking verzetten naar volgend jaar. Het enige waar sommige gasten nu op verliezen, is hun vliegtickets… (Ryanair vooral). Maar er viel echt een last van mijn schouders toen we de datum en locatie hadden! Jammer, ja. Maar wettelijk zijn we op 6 Maart al getrouwd. Dat feest komt volgend jaar wel 🥳 en dan maken we het nóg leuker!

 3. Lucinda

  Het is een rare situatie, wij wilden ook graag trouwen, maar toch gekozen voor eerst een geregistreerd partnerschap en dat we op een later moment voor een bruiloft gaan. Waar ik echter minder goed tegen kan is dat er nog steeds bruiden zijn die op Facebook verkondigen dat ze nog niks afzeggen voor komende maand, omdat ze er vanuit gaan dat alles volgende maand weer normaal is. Ik vind dat niet realistisch en ben er dan al snel klaar mee. Het begin is de situatie accepteren en dan gaat het er zoals je al zegt het meeste om hoe je er zelf mee om gaat, want met een open houding krijg je inderdaad meer voor elkaar.

  Reageren
 4. Suuz

  Sneu natuurlijk als je moet uitstellen, en veel gedoe ook. Maar gelukkig heb je nu ook alle tijd om daarvoor te gaan zitten 😉

  De eerste keer dat ik trouwde (28jr) was ik vooral bezig met plannen tot in de perfectie. De datum moest kloppen en alles ging volgens het boekje. Na een scheiding en een aantal jaren alleen ben ik twee jaar geleden opnieuw getrouwd. Ik heb een tweede huwelijk nooit uitgesloten, maar altijd wel in gedachte gehouden dat het enige wat belangrijk is, is dat je diegene’s man/vrouw wilt worden. Zo’n datum kan in je hoofd nu heel belangrijk zijn, maar doet er op de lange termijn gewoon niet toe. Ook de periode voor mooi weer zegt niet zoveel: ik ben in begin maart (2007) en begin oktober (2018) getrouwd, beide dagen met volle zon en blauwe lucht. Ik ken twee bruidsparen van juni en juli die takkeweer hadden.

  Zolang je de dag kunt beleven op een comfortabele locatie met degenen om je heen van wie je houdt en vooral: de man of vrouw van wie je houdt, dan is de rest gewoon niet zo belangrijk. De taart niet, het eten niet, de datum niet, de dag van de week niet (de meeste mensen kunnen echt wel vrij nemen als ze het even van tevoren weten).

  Succes aan de bruiden en hun aanstaande met het (her)plannen.

  Reageren
 5. Mariska

  In heel veel gemeentes kan je enkel gratis trouwen als je onder het minima zit…er zitten wel prijsverschillen in dagen/dagdelen.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Als ik het goed heb begrepen van mijn contact bij gemeente Hengelo zijn er gemeentes waar je gratis mag trouwen zoals bijvoorbeeld in Hengelo. In Hengelo hoef je daarvoor niet een bepaald inkomen te hebben, dit geldt voor iedereen. Dan is ook zo dat je gratis mag trouwen bij bepaalde gemeentes als je er niet woont, maar dat is dan niet overal weer zo. Je kunt dit even verder onderzoeken want hier zijn wel mogelijkheden!

  • M

   En hou er rekening dat bij gratis trouwen alleen je getuigen erbij mogen zijn

  • Kirsten

   In elke gemeente kan je gratis trouwen, ongeacht je inkomen. Dit is een wettelijke plicht voor gemeenten. Wel kan de gemeente eisen stellen zoals: alleen mensen uit de eigen gemeente. Om hiermee de toeloop te verminderen en eigen inwoners meer kans te geven. En kan een gemeente zelf de dag en tijdstippen kiezen waarop je gratis kan trouwen. Soms dus alleen maandagochtend. En soms is het al een jaar van te voren volgeboekt.

   Wij willen als gemeente gaan kijken of we de gasten digitaal mee kunnen laten kijken met een huwelijk. Huwelijken die nu doorgaan zijn alleen met het bruidspaar en de getuigen.

 6. Ingrid

  Ik heb geen trouwplannen, maar was wel uitgenodigd voor een bruiloft die uitgesteld is. Heel sneu voor hen! Ik zou zelf nog geen andere datum vastleggen, niemand heeft toch enig idee of in het najaar wel weer grote groepen mogen samen komen en of de horeca weer open is. Laat staan of je locatie dan nog bestaat..

  Reageren
  • Mirthe

   Wij hebben onze bruiloft (16 mei) ook gecanceld, evenals de huwelijksreis…..
   Een nieuwe datum plannen durven we, gezien de onzekerheid, nog niet aan.
   Het is enorm balen, maar voor nu is het even niet anders…..
   De ondernemers waar we zaken mee doen zijn gelukkig heel begripvol

 7. Tineke

  Lijkt me erg rot om je grote dag, waar je al maanden/jaren naar uit kijkt, te moeten verplaatsen.

  Reageren