Voorkom boetes als je blogt & social media gebruikt

Ik kreeg laatst een boete, van bijna €4.000. Jaren geleden, op Miss Lipgloss, blogde ik vaak over beautytrends. En daar deed ik dan leuke plaatjes bij van beroemdheden. Die rekening kreeg ik laatst. Met dit artikel wil ik graag elke blogger of gebruiker van social media waarschuwen en tips geven voor het gebruik van foto’s.

Leestijd

Auteursrecht, hoe zit dat?

Laten we even bij het begin beginnen. Je mag niet zomaar foto’s die je op internet (of waar dan ook) vindt gebruiken op jouw website, blog of social media kanalen (of in een boek, krant, op televisie: publicatie, dus). Nooit. Op elke foto zit auteursrecht. Dus als jij een foto maakt, heb jij automatisch auteursrecht op die foto. Jij hebt die foto gemaakt en het is jouw eigendom. Dus als je op Google een mooie foto of afbeelding vindt, mag je die niet gebruiken. Punt.

Wanneer mag je het dan wel gebruiken? Als je schriftelijke toestemming van de maker hebt. Of als je betaalt voor een licentie bij een bedrijf dat deze licenties verkoopt.

Maar hoe doe je dat dan als blogger? Zonder foto’s is een site super leeg! Er zijn een paar opties:

 • Je maakt de foto’s en afbeeldingen zelf. Is ook gewoon heel leuk, trouwens.
 • Je vraag toestemming aan de maker.
 • Je gebruikt foto’s die je van bijvoorbeeld PR-bureaus aangeleverd krijgt. Zo kan je prima productfoto’s gebruiken, of een cover van een boek.
 • Je koopt een licentie of abonnement bij een website die foto’s aanlevert.
 • Je embed de foto’s die je wilt gebruiken. Je kan dat bijvoorbeeld met behulp van Instagram, Pinterest en Facebook makkelijk doen. Klik op de link om hier wat meer over te lezen (ook hoe je dat precies moet doen).
 • Je gebruikt auteursrechtvrije foto’s van websites als Pexels en Unsplash. Op deze websites staan tienduizenden foto’s die je wél ‘zomaar’ mag gebruiken. Je hoeft geen toestemming te vragen, je hoeft er geen bronvermelding bij te zetten en je mag de foto’s ook aanpassen als je wilt. Gratis.

Als je wat meer wilt weten over auteursrecht en alle details: Jurist Charlotte heeft hier heel veel over geschreven. Je vindt hier al haar blogs erover.

Maar Cynthia, jij weet deze dingen toch?

Ja. Ik weet deze dingen inderdaad. En ik weet ook hoe frustrerend het is als andere mensen of bedrijven jouw foto’s zomaar gebruiken. Het gebeurt mij ook wekelijks, dat ik weer ergens een foto van mij zie, zonder bronvermelding of toestemming. Of dat iemand mijn identiteit steelt op een datingsite. Mijn hoofd staat ook vaak op AliExpress bij beauty-artikelen. Stom. Want ik heb dat gemaakt. Het is diefstal. En strafbaar.

Maar ik deed het dus zelf ook. Eerst omdat ik het niet wist. De meeste foto’s uit blogs waarvoor ik een boete (of eigenlijk een schadevergoeding) heb gekregen, heb ik zo’n zes tot zeven jaar geleden gemaakt. Ik had geen idee. Ik Googelde gewoon naar een foto van Rihanna met een bepaald kapsel en dat uploadde ik naar mijn eigen site. Prima. Nooit problemen mee gehad, ook. Later deed ik het ook weleens met interieurinspiratie en zo, maar dan zette ik er wel een linkje met bronvermelding bij. Dat was genoeg, toch? En, eerlijk gezegd dacht ik toen ook: ‘Joh, die bronvermelding is toch prima.’

Nu weet ik wel hoe het werkt. Maar eigenlijk was ik vergeten dat ik het vroeger niet wist. En dus verkeerd deed. En dus stonden er nog gestolen foto’s op mijn website.

Kom maar door met bijna €4.000

Er viel een brief op de mat van een incassobureau. Dat ik wel even een mooi bedrag met drie nullen mocht overmaken. Met screenshots (van jaren geleden) van Miss Lipgloss met de bewuste foto’s. €300 per foto, plus nog allemaal juridische kosten en btw. Toen ik de brief las, schoten er natuurlijk wat krachttermen uit mijn mond.

Natuurlijk schrok ik. Het eerste wat ik deed, was Charlotte (van Charlotte’s Law) een DM sturen. Wat moet ik hiermee? Natuurlijk zit ik fout, dus ik moet betalen en sta in het geval van een zaak absoluut niet in mijn recht, maar kan dat bedrag niet wat lager? Ja, dat kan waarschijn wel, zei ze. En die juridische kosten hoef ik sowieso niet te betalen, want het bedrijf (BrunoPress) heeft me nooit direct benaderd, want ze hebben meteen een incassobureau ingeschakeld. En BTW over schadevergoeding mag niet. Dus dat gaat er ook wel vanaf. Onderhandelen over die prijs kan heel goed.

Het tweede wat ik deed, was mezelf opsluiten in mijn huis met mijn laptop en mijn site (met meer dan 5.000 artikelen) doorspitten op dit soort artikelen. Daar is geen trucje voor, of zo. Ik heb handmatig mijn hele site doorgegraven. En mijn server, want de foto’s moeten ook van de server verwijderd worden. Dit heeft me veel tijd gekost. Heel veel tijd. Klik, verwijder. Klik, verwijder. Hey, nog een foto van Rihanna. Klik, verwijder. Dit voelde echt als strafregels schrijven. Eigen schuld, dikke bult.

Dat onderhandelen heb ik dus gedaan. Niet zelf, ik heb er wat hulp bij gehad, en uiteindelijk kwamen we uit op een bedrag dat ongeveer de helft was. Ongeveer €2000 dus. Wie zich brandt, moet op de blaren zitten, maar in ieder geval is er nog een aardig bedrag vanaf gegaan.

En nu ben ik nog blijer met websites als Pexels en Unsplash, die veel mooie gratis foto’s aanbieden, het embedden en het feit dat ik gewoon zelf creatief kan zijn en aan de slag kan met fotograferen.

Wees gewaarschuwd

Leer van mijn fouten! Als je een blog, webshop, social media kanalen hebt of op andere manieren publiceert, denk dan even goed of je weleens foto’s hebt gebruikt die niet van jouzelf zijn.

Ik heb dus mijn hele site doorgespit. Het kan zijn dat ik wat gemist heb in al die duizenden artikelen. Als je nou een artikel ziet met foto’s die niet van mijzelf zijn, reageer dan even op dat artikel alsjeblieft, dan verwijder ik het. Dankjewel.

Ik hoop dat ik hiermee heel veel mensen help. Ik weet dat dit heel erg veel gebeurt, en denk alsjeblieft niet ‘Och, dit overkomt mij niet’. Nadat ik mijn verhaal deelde op Twitter, kreeg ik tientallen berichtjes van bloggers, zowel groot als klein, die ook boetes hadden gekregen. En die boetes waren ook zowel groot als klein. En je kan ook nog boetes krijgen voor artikelen die allang offline zijn. Dus. Wees gewaarschuwd. En waarschuw anderen, als je ziet dat ze foto’s gebruiken die ze niet zelf gemaakt hebben.

Dit artikel is niet bedoeld als een jank-artikel. Niet bedoeld als ‘kijk mij nou zielig zijn met mijn rekening, boehoe’. Ik zat fout. Ik heb die foto’s onrechtmatig gebruikt en het is logisch dat ik daarvoor moet betalen. Op deze manier hoop ik dat veel mensen zichzelf even achter de oren krabben en op die manier zo’n rekening voorkomen. Graag gedaan 😉


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

51 reacties
 1. Fleur

  Oh jee wat een pech! Wat fijn dat je ons waarschuwt! Ik heb iets meer dan een jaar geleden van hetzelfde bedrijf (brunopress) een rekening gekregen. Heb toen informatie ingewonnen bij de rechtswinkel en kon iets vd rekening afsnoepen gelukkig. Maar ging om slechts 1 foto dus was onder de €200 gelukkig. Schrok er wel van. Was uit eerste jaren van m’n blog uit 2011 ofzo. Moet eigenlijk voor de zekerheid alle overige blogs controleren om herhaling te voorkomen 🙂

 2. Lisa

  Hoe zit het trouwens als je een website hebt gehad, en deze is opgeheven? Ik neem aan dat dit dan niet meer geldt, toch?

  • Cynthia Schultz

   Als de website niet meer bestaat, dan is alles weg en dan is er dus niks (meer) aan de hand. Maar als het nog online staat, dan wel.

 3. Marlies

  Wat vervelend joh! En weet je ook hoe het zit met logo’s? Ik heb bv gisteren wat geschreven over de week zonder vlees, met hun logo erbij. Mag dat ook niet?

 4. Anouk

  Wow wat een bedrag! Door zulke blogs heb ik in het verleden ook uren zitten spitten om te kijken of ik niet ooit een blog heb geschreven met gejatte foto’s en echt blogs uit de oertijd verwijderd (andere blogs though).

  Had het er vandaag nog over. Voor mijn studie moesten we ook een blog maken via WordPress en 7 weken blogs schrijven. Leuk plaatje erbij… Dat is jaren geleden maar hoe zit dat dan? Stel die websites worden ooit gevonden, dam heeft de HU duizenden (oud)studenten die een boete zouden kunnen krijgen?
  Niet ons probleem maar er wordt soms door mensen makkelijk over gedacht helaas.
  Gelukkig zijn er manieren genoeg voor gratis content zonder schade achteraf. Doe 5000 artikelen zou wel eeuwig werk zijn geweest lijkt me.

  • Cynthia Schultz

   Ja, als dat ‘ontdekt’ wordt dan krijgt degene die die website gemaakt heeft daar problemen mee. Als jij die website hebt aangemaakt en gebouwd, ben jij de verantwoordelijke. Dus dat is wel degelijk jouw probleem en niet het probleem van de HU.

 5. Jantine

  Dank voor je uitleg. In dat geval zullen ze het heel druk hebben met boetes uitdelen toch? Want dat doet bijna iedereen?

  • Cynthia Schultz

   Jep, er zijn bedrijven die hier compleet op draaien, want er valt overduidelijk veel geld mee binnen te halen. Het loont, want ze staan in hun recht.

 6. Kate Lodewijk

  Goed dat je dit deelt, maar hoe zit het met plaatjes die je van Pinterest of internet plukt en deze voor Facebook of Instagram gebruikt?

  • Jantine

   Ik snap dat ook niet. Waarom wordt het dan openbaar geplaatst en krijg je de mogelijkheid om te downloaden? Bijvoorbeeld bij pinterest is het toch juist de bedoeling om prikborden te maken? Ik snap dat je het niet mag publiceren en er geen geld mee mag verdienen. Maar mag het dan ook niet op je persoonlijke instagramaccount?

  • Cynthia Schultz

   Voor social media geldt hetzelfde: dit mag niet. Niet zonder toestemming in ieder geval ☺️

  • Cynthia Schultz

   Jantine dit mag inderdaad niet. Je mag wel op Pinterest dingen pinnen en repinnen natuurlijk (daar is Pinterest voor), en je mag embedden, maar niet een foto opslaan en dan weer uploaden op je blog of social media. Ook niet op je persoonlijke pagina. Dat is gewoon auteursrecht. En je kan natuurlijk alles ‘opslaan’ wat je tegenkomt maar dat berekent niet dat je er daarna iets mee mag doen. Ja, op je computer hebben staan voor eigen gebruik. Of als poster aan de muur hangen. Maar je mag het niet zelf herpubliceren.

 7. Jolanda

  Goed om rekening mee te houden.
  Ik gebruik altijd pablo van buffer app. Dan kun je foto’s zoeken, bewerken en logo invoegen #tip

 8. Jessica J.

  Ik vind het vooral frappant dat dat bedrijf zo veel meer aanrekende daar waarop ze “recht” hadden! Goed dat je dit deelt, Cynthia.

 9. Loes

  Poeh, dat is een flink bedrag! Ik kan me wel voorstellen dat dit je is overkomen. Zelf ben ik er in het begin ook niet altijd scherp op geweest. Zo ontving ik laatst een mailtje van iemand die de bronvermelding miste bij een foto die ik ge-embed had. Ik vond het netjes dat hij mailde en heb dat uiteraard direct aangepast. Verder probeer ik tegenwoordig zoveel mogelijk foto’s zelf te maken, dan weet ik tenminste zeker dat ik ze mag gebruiken. Goeie waarschuwing!

 10. Charlotte

  Goed dat je dit deelt, het gebeurt nog zoveel! Zelf heb ik er ook te maken mee gehad, maar dan andersom. Upcoming.nl had een foto van mij gebruikt (een paar drankflessen bij elkaar voor een bepaalde cocktail). Ik een beleefde brief geschreven, of ze de boel offline wilden halen en mij netjes betalen volgens de richtlijnen van fotoanoniem. Dat eerste hebben ze direct gedaan. De euro’s heb ik nooit gezien. Ook niet na een herinnering. Tuig.

  Zelf gebruik ik op mijn blog bijna alleen foto’s die ik zelf heb gemaakt, heel soms een foto van een PR bureau. In het verleden heb ik ook wel foto’s van flickr met een creative commons licentie gebruikt (en natuurlijk naam- en bronvermelding), maar omdat ik tegenwoordig ook daadwerkelijk een beetje geld met mijn blog verdien, ben ik daarmee gestopt.

 11. Iris

  Wat vreselijk! Maar heel erg bedankt voor deze waarschuwing, want ik wist dit zelf ook niet. En ik krijg vrijwel geen bezoekers op mijn ieniemienie blogje, maar ik ga alles wat door mij is gemaakt er direct af gooien! ECHT BEDANKT OM DIT TE DELEN!

  • Iris

   Ik bedoel natuurlijk ‘Alles wat NIET door mij is gemaakt…”

 12. Irene

  Super naar dat je zo’n hoge boete kreeg maar wel goed dat je dit hebt besproken met iemand en je toch nog wat van de prijs af kon doen (alleen maar logisch ook aangezien ze dingen aanrekenen die ze niet mogen. Lijkt me ook niet heel professioneel). Ik ga dinsdag op m’n vrije dag ook m’n site even doorspitten. Vraag me ook af, als je bijvoorbeeld iets schrijft over een serie of film en je neemt een afbeelding van IMDB mét bronvermelding, dan is het ook niet oké? Of wel? Denk dat ik me hier toch eens wat meer in ga verdiepen.

 13. Financefitgirl

  Bedankt voor de waarschuwing, dat wist ik helemaal niet.. Ik heb zojuist meteen mijn hele blog schoon gemaakt!

 14. Fleur

  Ai, dit lijkt me zo pijnlijk! Maar wat je zegt.. Omdat je toendertijd niet beter wist.. Ik denk dat ik op mijn oude blog adres ook nog wel wat foute dingen kan vinden, maar gelukkig maak ik ook al een flinke tijd gebruik van eigen foto’s. Toch geloof ik wel dat ik weet waar ik mijn zaterdag avond eens goed aan ga besteden;-)

 15. stef

  bij kneipp massageolie zie ik een bronfoto

 16. Laurien

  Wat goed dat je hierover schrijft en dus andere bloggers waarschuwt. Over dit onderwerp zou er meer bekend moeten staan. Wat schandalig dat ze een veel hoger bedrag eisten dan ze mochten…

 17. Suuz

  Fijn dat je de boete nog iets lager kon krijgen. Een waarschuwing was wel op z’n plaats geweest bij constatering, vind ik nog steeds. Zeker als je nagaat hoe jong je was toen de meeste foto’s gepost werden.

  Maar ok, leermomentje, veel tijd aan kwijt. En nu weer door met je leuke blogs met eigen foto’s. 🙂

 18. Jard

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik let er over het algemeen wel op, maar mijn kennis omtrent dit onderwerp is niet heel diepgaand, dus ik weet niet zeker of ik het allemaal wel goed doe. Zo heb ik bijvoorbeeld screenshots van mijn activity tracker op mijn blog staan, hoe zit het daarmee? En ik heb ook foto’s van Goodreads gebruikt. Die moet ik denk ik verwijderen…

  Oh ja, ik ben wel benieuwd waar de foto’s die je in dit artikel hebt gebruikt van zijn. 😉

  • Cynthia Schultz

   Haha! Die zijn van Pexels en Unsplash. Ik denk dat screenshots van je activity tracker prima zijn, hoor…

  • Annelies

   Op boekomslagen rust geen auteursrecht, die mag je gewoon gebruiken bij een recensie o.i.d. Valt onder het citaatrecht als ik me niet vergis.

 19. Aboutsbstyle

  Wat een leerzaam artikel zeg, en wat vervelen dat dit gebeurt. Erg begrijpelijk maar op zo een harde manier is dat wat minder. Liefs soraya

 20. Femke

  Wat goed dat je dit hier deelt, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. En slim dat je niet ‘domweg’ die boete betaalt maar kritisch nagaat in hoeverre je het hele bedrag verschuldigd bent.

 21. Marcelina

  Ik vond dit artikel heel leerzaam. Ik ben samen met mijn vriend net een site begonnen en goed dat ik dit nu lees. Ook uitkijken met Pinterest dus. Bedankt 🙂

 22. Laura

  Weet iemand hoe het zit met foto’s van bv weheartit?

 23. Kim

  Ik heb het ook gedaan, gewist en gewist en gewist. Artikels van 10 jaar geleden over de trends van toen met foto’s van modeshows enzo. Ik hoop dat boetes uitblijven.
  Wat ik wel opmerkelijk vind, is dat zij heel wat aanrekenen waartoe ze geen recht hebben. Gelukkig had je expert bij de hand. Charlotte heeft me ook ooit al eens geholpen met oploskoffie!

 24. Ka

  Jeetje, wat een hoog bedrag! Je gaat er zo goed mee om. Fijn dat je anderen hiervoor ook waarschuwt.

  Vervelend van de boete… maar door deze fout heb je wellicht anderen kunnen helpen. Heldin ben jij!

 25. Karlijn

  Fijn dat je dit deelt! Ik weet zelf inmiddels ook heel goed dat ik geen foto’s van anderen mag gebruiken en ik gebruik altijd alleen foto’s van Pexels of foto’s die ik zelf heb gemaakt. Maar het zou best kunnen dat ik dat in het begin van mijn blog niet gedaan heb. Even goed checken dus!

  Je gaf aan dat het ook kan gelden voor blogs die allang niet meer online staan. Dat betekent dus dat je daar niets meer aan kan doen of hoe moet ik dat zien?

 26. Dweeny

  Vraag me af hoe dat dan zit met Facebook? Daar staan ook een hele hoop “ gestolen” foto’s op…

  Mag je die daar wel op uploaden dan? Want in principe is dat ook een “ eigen site”.

  • Nicky

   Op Facebook gelden precies dezelfde regels als Cynthia hierboven beschrijft. Je mag alleen foto’s gebruiken waarvan je de rechten hebt. Ik houd de Facebookpagina van een nieuwssite bij en ook wij mogen niet zomaar een foto van een politieauto van Google plukken. Google heeft trouwens wel een optie, waarbij je naar rechtenvrije foto’s kan zoeken. Die gebruik ik ook heel vaak!

  • Hanneke

   Dat vraag ik me dus ook af! Ik heb geen eigen blog ofzo, maar ben net als bijna iedereen wel actief op facebook en instagram. En daarvoor Google ik ook wel eens een afbeelding en post deze. Geldt daar hetzelfde voor? Moet ik nu ook aan de grote schoonmaak?

 27. Dionne

  Wat goed dat je hier eerlijk over bent. Ik denk dat hier nog veel onwetenheid over is en dat we hier van moeten leren.

 28. Didi

  Top dat je ook hier zo open over bent. Iedereen weet dat foto’s uit iemands tas stelen niet mag maar bij online denkt men vaak dat een foto ( of andere zaken) iets openbaars is omdat het toch al door iedereen is te zien.
  Hopelijk ben je nu voorgoed van de strafregels af.

 29. Kelly

  Mega bedankt, ik weet wat ik morgen ga doen!

 30. Truusje – De Sandwichformule

  Jeetje, heftig. Wel tof dat je dit deelt en iedereen waarschuwt. Ik maak praktisch al mijn foto’s zelf, maar ik schrijf ook weleens over films. Dan vind ik het altijd wel leuk om er wat plaatjes van de desbetreffende films bij te plaatsen, maar die kan ik natuurlijk niet zelf maken. Heb je daar nog tips voor? Hoe pak jij dat aan?

  • Sandra-Anna

   Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat dit natuurlijk ook niet mag. Als iemand hier tips voor heeft dan hoor ik dat graag!

 31. Lucy

  Sinds ik jouw tweets hierover zag, ben ik er ook bewuster mee aan het omgaan. Ik weet gelukkig wel al sinds het begin van mijn blog dat dit niet mag, maar toch heb ik wel eens foto’s gedeeld in bijvoorbeeld een artikel met filmtips. Nu ben ik alles gaan embedden via Pinterest. Ik moet alleen nog een manier zien te vinden om die embeds responsive te krijgen want nu ziet mijn mobiele website er niet uit, haha! Het klusje om alle oude posts door te spitten heb ik voor dit weekend gepland staan. Bedankt dat je dit hebt willen delen, jouw tweet toen en alle reacties erop zijn toch eyeopeners geweest voor mij en hopelijk een boel anderen!

 32. Deborah

  Zwaar klote natuurlijk als dit op je deurmat valt! Goed dat je mensen erop wijst.

  Moet wel zeggen dat ik je ontzettend belerend vind in dit artikel haast beetje arrogant. Vind dat je ‘disclaimer’ dit nog meer bevestigt. Ik begrijp je frustratie maar sorry je manier van schrijven in dit artikel vind ik persoonlijk niet prettig …

  • Cynthia Schultz

   Oh, dat is echt alles behalve mijn bedoeling – ik wil juist mensen helpen met deze post. Wat vind je er dan belerend aan? Kan je dat uitleggen?

  • Mimi

   Ik zie het arrogante en belerende dan weer niet. Gewoon informatief.

  • Suuz

   Helemaal níet belerend juist. Ze helpt anderen door dit duidelijker te maken en het was blijkbaar nog een zeer onbekend fenomeen bij velen.

   Je moet zelf wel een zure inslag hebben om het zo te lezen.

 33. Saskia

  Wat ontzettend kl*te!!! Maar het gebeurt andere ook!
  Heel fijn dat je dit met ons deelt.

  Fijn weekend.
  Liefs Sas

  Reageren
 34. Michelle

  He Cynthia,

  Ik las inderdaad je tweet hierover! Echt heel vervelend dat je deze boete hebt gekregen, ik hoop dat het hierbij blijft. Ik wil je bedanken voor het delen van dit artikel aangezien wij net begonnen zijn met bloggen!

  Liefs, Michelle

  P.S. Ik geniet echt onwijs van de foto’s van Keesje! Wat een schatje

  Reageren