Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Mijn vision board & hoe je je eigen vision board maakt

Je kent het misschien nog wel van de tijd dat The Secret een enorme hype was: vision boards. Een soort moodboards die ervoor gaan zorgen dat je je grote dromen waarmaakt. Ik maakte vroeger vision boards en nu nog steeds, maar met een ander idee erachter dat ‘de wet van aantrekking’ er aan hangt. Graag vertel ik je er meer over, laat ik je mijn vision board zien en vertel ik hoe je jouw vision board kan maken.

Leestijd

Wat is een vision board?

Een vision board is een ‘collage’ van verschillende afbeeldingen waarmee je jouw doelen en dromen kan visualiseren. Dat is het, eigenlijk heel simpel. Een vision board staat vol met plaatjes of quotes van dingen die jij enorm graag zou willen zijn, doen, hebben of bereiken. Iedereen zijn vision board is dus ook totaal anders.

Waarom een vision board?

Als tiener maakte ik mijn eerste vision board toen ik in aanraking kwam met The Secret, met de wet van aantrekking. Het idee daarachter was: als je je grote wensen, doelen en dromen maar duidelijk genoeg visualiseert, zul je ze bereiken. Nu is dit wat kort door de bocht, maar het is ook niet meer waar ik in geloof. Wel geloof ik nog steeds in de kracht van vision boards.

Waarom?

Omdat ik ervan overtuigd ben dat het sowieso heel goed is om na te denken over wat je wilt in je leven. Om doelen te formuleren, om te bedenken wat je over 1, 5, 10 of 20 jaar zou willen doen, zijn, bereiken of hebben.

En het maken van een vision board helpt je om deze doelen te visualiseren. Met visualiseren bedoel ik dat je echt helemaal voor je ziet hoe het zou zijn als je dat doel hebt bereikt. Niet er alleen maar over nadenken, maar het echt voor je zien. Het is bijvoorbeeld een grote droom van mij om ooit een eigen vakantiehuisje op Terschelling te hebben. Als ik dit visualiseer, dan zíe ik mezelf in mijn eigen huisje. Dan zie ik hoe dat huisje eruit ziet, hoe het is ingericht, waar het staat. Dan zie ik mezelf daar vakantie vieren, met Willem en Kees buiten zitten, vanaf het huisje naar het strand lopen. Ik voel hoe het is om daar buiten te ontbijten in de zomer, en hoe het is om lekker binnen bij de kachel te zitten in de winter. Ik zie hoe ik een gastenboek schrijf voor de huurders, ik voel hoe heerlijk het is om daar te zijn.
Ik denk er niet alleen aan, ik vóel al hoe het is om ooit dat doel bereikt te hebben.

Het mooie van een vision board is dat dit je helpt om dit doel te visualiseren. Elke keer dat je naar je vision board kijkt, krijg je weer dat gevoel.

En wat is daar dan het nut van?
Nou, ten eerste is het leuk. Het is heerlijk om de excitement te voelen van het bereiken van mijn dromen en doelen. Het is heerlijk om te ‘fantaseren’ over ‘wat als…’.

Ten tweede helpt het om me te motiveren. Het motiveert me om elke dag te werken, om mezelf uit te dagen, om mijn bedrijf te laten groeien. Als ik voel hoe het is om dat huisje te hebben, ben ik extra gemotiveerd om ervoor te zorgen dat mijn omzet groeit, en dat ik elke dag de stappen zet die nodig zijn om mijn bedrijf nog succesvoller te maken.

Ten derde merk ik dat het me positiever maakt. Het is gewoon zó leuk en zó positief om elke dag even stil te staan bij al die dingen die ik ooit (vroeger of later) wil bereiken. In het begin lijken sommige doelen groot en ver weg, maar hoe meer ik er mee bezig ben, hoe realistischer ze lijken en hoe meer ik er in ga geloven. Hoe meer ik ga voelen dat deze doelen echt bereikbaar zijn.

Nu heb ik wel een groot doel als voorbeeld genomen, maar dit kan ook zeker met kleinere doelen, zoals een bepaalde reis of eten in een specifiek restaurant. Ik noem maar wat. Het kan met álles wat je maar wilt en dat maakt het zo leuk.

Mijn vision board

Ik wil je graag mijn eigen vision board laten zien. Een aantal dingen heb ik weggelaten omdat ik die te privé vind om hier te delen, maar het grootste deel staat er gewoon op en zal ik ook even toelichten.

De eerste paar collages gaan over werk. Ik heb bepaalde omzetdoelen en verkoopdoelen qua Structuurjunkie planners en trainingen, maar die staan er niet in. Wat er wel in staat:

  • Plezier & ontspanning. Ik vind het het allerbelangrijkste dat ik elke dag plezier heb in mijn werk en bedrijf en dat ik het grootste deel van de tijd ontspannen kan ondernemen. Dat doe ik al, maar ik vind het heel belangrijk dat dit ook zo blijft in de toekomst.
  • Een team & een kantoor. Ik heb een klein team om me heen, maar zou dat op den duur graag willen uitbreiden (ook met vaste krachten, nu werk ik alleen met freelancers), ook met een fijn kantoor voor hen en voor mij. Ik heb altijd vanuit huis gewerkt en dat beviel altijd goed, en nu ook nog, maar uiteindelijk wil ik wel de groei doormaken waar een kantoor ook bij hoort.
  • Amerika/de wereld: met Structuurjunkie wil ik graag uitbreiden buiten de Nederlandse en Belgische grenzen. Met de planners en fysieke producten, maar ook met mijn online trainingen. Ik zie het voor me dat ooit de Structuurjunkie planners over de hele wereld te koop zijn.
  • Nog meer boeken, planners, fysieke producten en trainingen uitbrengen die mensen helpen bij hun dagelijkse structuur, focus, planningen productiviteit.

Door de jaren heen ben ik veel minder gaan reizen en verkies ik inmiddels kwaliteit boven kwantiteit, dat zie je ook wel terug op deze vision board. Het gaat over luxe reizen, maar ook over een aantal specifieke bestemmingen zoals Japan en Nieuw-Zeeland.

Privé zie je veel groen, haha. Ooit zou ik in de natuur willen wonen, in het bos of zo. Als het maar groen is. Een klein huis, maar wel van alle gemakken voorzien, van buiten oud en authentiek, van binnen modern en strak. En de zwarte keuken staat erop, die ik bestelde nadat ik deze vision board maakte! Leuk is dat, ik kan echt niet wachten tot deze wordt geplaatst (september).

Je ziet ook rust, ontspanning, natuur. Dat staat voor ‘een rustig ontspannen leven’, wat je ook terug ziet komen in de boards over werk. De tijd hebben om (samen) te genieten, van een boek, van lekker eten, van gezelschap.

Gezond en fit zijn, een gezonde levensstijl hebben is voor mij ook belangrijk. De combinatie van bewegen en gezond eten met daarin een goede balans met genieten, een goed glas wijn drinken en lekker uit eten en op vakantie gaan. En wandelen. Altijd de tijd hebben om lekker te wandelen met Kees en Willem.

Een deel van deze dingen heb ik al of doe ik al, maar omdat ik dit voor altijd zo wil, staan ze op mijn vision board.

We gaan al meerdere keren per jaar op Terschelling, maar onze ultieme droom is dus een eigen vakantiehuisje in de duinen. Daar draaien deze boards helemaal om. Als ik hier naar kijk, voelt het alsof het al zo is. Alsof ik nu mijn tas kan pakken en ernaar toe kan rijden (en eh, varen). Van alle boards word ik van deze het meest blij, haha.

Hoe maak je een vision board?

Vroeger maakte ik mijn vision boards op papier: ik ging aan de slag met een stapel tijdschriften en knipte alles uit wat ‘ik wilde’ en dat plakte ik dan op, als een soort collage. Mijn huidige vision board is digitaal, vrij strak en heb ik gemaakt in Canva.

Qua inhoud van je vision board kan je op een aantal manieren te werk gaan. Je kan gewoon gaan scrollen door plaatjes in canva en ‘opplakken’ wat bij jou past en waar je blij van wordt. Net als hoe je door tijdschriften bladert en uitscheurt wat je een goed gevoel geeft. Je kan ook eerst helder hebben wat (grofweg) je doelen zijn en daar gericht afbeeldingen bij zoeken. Er is geen goed of fout, ik doe het op de tweede manier.

In de (gratis) online tool Canva kan je dus op een hele leuke manier je vision board maken zoals ik ook heb gedaan. En Kim heeft hier een hele praktische gratis stap voor stap videoserie over gemaakt zodat je meteen zelf aan de slag kan. Je kan je hier aanmelden en dan ontvang je de video’s.

 

 

Heb jij al weleens een vision board gemaakt, of ga je dat nu doen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.