Mijn vision board & hoe je je eigen vision board maakt

Je kent het misschien nog wel van de tijd dat The Secret een enorme hype was: vision boards. Een soort moodboards die ervoor gaan zorgen dat je je grote dromen waarmaakt. Ik maakte vroeger vision boards en nu nog steeds, maar met een ander idee erachter dat ‘de wet van aantrekking’ er aan hangt. Graag vertel ik je er meer over, laat ik je mijn vision board zien en vertel ik hoe je jouw vision board kan maken.

Leestijd

Wat is een vision board?

Een vision board is een ‘collage’ van verschillende afbeeldingen waarmee je jouw doelen en dromen kan visualiseren. Dat is het, eigenlijk heel simpel. Een vision board staat vol met plaatjes of quotes van dingen die jij enorm graag zou willen zijn, doen, hebben of bereiken. Iedereen zijn vision board is dus ook totaal anders.

Waarom een vision board?

Als tiener maakte ik mijn eerste vision board toen ik in aanraking kwam met The Secret, met de wet van aantrekking. Het idee daarachter was: als je je grote wensen, doelen en dromen maar duidelijk genoeg visualiseert, zul je ze bereiken. Nu is dit wat kort door de bocht, maar het is ook niet meer waar ik in geloof. Wel geloof ik nog steeds in de kracht van vision boards.

Waarom?

Omdat ik ervan overtuigd ben dat het sowieso heel goed is om na te denken over wat je wilt in je leven. Om doelen te formuleren, om te bedenken wat je over 1, 5, 10 of 20 jaar zou willen doen, zijn, bereiken of hebben.

En het maken van een vision board helpt je om deze doelen te visualiseren. Met visualiseren bedoel ik dat je echt helemaal voor je ziet hoe het zou zijn als je dat doel hebt bereikt. Niet er alleen maar over nadenken, maar het echt voor je zien. Het is bijvoorbeeld een grote droom van mij om ooit een eigen vakantiehuisje op Terschelling te hebben. Als ik dit visualiseer, dan zíe ik mezelf in mijn eigen huisje. Dan zie ik hoe dat huisje eruit ziet, hoe het is ingericht, waar het staat. Dan zie ik mezelf daar vakantie vieren, met Willem en Kees buiten zitten, vanaf het huisje naar het strand lopen. Ik voel hoe het is om daar buiten te ontbijten in de zomer, en hoe het is om lekker binnen bij de kachel te zitten in de winter. Ik zie hoe ik een gastenboek schrijf voor de huurders, ik voel hoe heerlijk het is om daar te zijn.
Ik denk er niet alleen aan, ik vóel al hoe het is om ooit dat doel bereikt te hebben.

Het mooie van een vision board is dat dit je helpt om dit doel te visualiseren. Elke keer dat je naar je vision board kijkt, krijg je weer dat gevoel.

En wat is daar dan het nut van?
Nou, ten eerste is het leuk. Het is heerlijk om de excitement te voelen van het bereiken van mijn dromen en doelen. Het is heerlijk om te ‘fantaseren’ over ‘wat als…’.

Ten tweede helpt het om me te motiveren. Het motiveert me om elke dag te werken, om mezelf uit te dagen, om mijn bedrijf te laten groeien. Als ik voel hoe het is om dat huisje te hebben, ben ik extra gemotiveerd om ervoor te zorgen dat mijn omzet groeit, en dat ik elke dag de stappen zet die nodig zijn om mijn bedrijf nog succesvoller te maken.

Ten derde merk ik dat het me positiever maakt. Het is gewoon zó leuk en zó positief om elke dag even stil te staan bij al die dingen die ik ooit (vroeger of later) wil bereiken. In het begin lijken sommige doelen groot en ver weg, maar hoe meer ik er mee bezig ben, hoe realistischer ze lijken en hoe meer ik er in ga geloven. Hoe meer ik ga voelen dat deze doelen echt bereikbaar zijn.

Nu heb ik wel een groot doel als voorbeeld genomen, maar dit kan ook zeker met kleinere doelen, zoals een bepaalde reis of eten in een specifiek restaurant. Ik noem maar wat. Het kan met álles wat je maar wilt en dat maakt het zo leuk.

Mijn vision board

Ik wil je graag mijn eigen vision board laten zien. Een aantal dingen heb ik weggelaten omdat ik die te privé vind om hier te delen, maar het grootste deel staat er gewoon op en zal ik ook even toelichten.

De eerste paar collages gaan over werk. Ik heb bepaalde omzetdoelen en verkoopdoelen qua Structuurjunkie planners en trainingen, maar die staan er niet in. Wat er wel in staat:

 • Plezier & ontspanning. Ik vind het het allerbelangrijkste dat ik elke dag plezier heb in mijn werk en bedrijf en dat ik het grootste deel van de tijd ontspannen kan ondernemen. Dat doe ik al, maar ik vind het heel belangrijk dat dit ook zo blijft in de toekomst.
 • Een team & een kantoor. Ik heb een klein team om me heen, maar zou dat op den duur graag willen uitbreiden (ook met vaste krachten, nu werk ik alleen met freelancers), ook met een fijn kantoor voor hen en voor mij. Ik heb altijd vanuit huis gewerkt en dat beviel altijd goed, en nu ook nog, maar uiteindelijk wil ik wel de groei doormaken waar een kantoor ook bij hoort.
 • Amerika/de wereld: met Structuurjunkie wil ik graag uitbreiden buiten de Nederlandse en Belgische grenzen. Met de planners en fysieke producten, maar ook met mijn online trainingen. Ik zie het voor me dat ooit de Structuurjunkie planners over de hele wereld te koop zijn.
 • Nog meer boeken, planners, fysieke producten en trainingen uitbrengen die mensen helpen bij hun dagelijkse structuur, focus, planningen productiviteit.

Door de jaren heen ben ik veel minder gaan reizen en verkies ik inmiddels kwaliteit boven kwantiteit, dat zie je ook wel terug op deze vision board. Het gaat over luxe reizen, maar ook over een aantal specifieke bestemmingen zoals Japan en Nieuw-Zeeland.

Privé zie je veel groen, haha. Ooit zou ik in de natuur willen wonen, in het bos of zo. Als het maar groen is. Een klein huis, maar wel van alle gemakken voorzien, van buiten oud en authentiek, van binnen modern en strak. En de zwarte keuken staat erop, die ik bestelde nadat ik deze vision board maakte! Leuk is dat, ik kan echt niet wachten tot deze wordt geplaatst (september).

Je ziet ook rust, ontspanning, natuur. Dat staat voor ‘een rustig ontspannen leven’, wat je ook terug ziet komen in de boards over werk. De tijd hebben om (samen) te genieten, van een boek, van lekker eten, van gezelschap.

Gezond en fit zijn, een gezonde levensstijl hebben is voor mij ook belangrijk. De combinatie van bewegen en gezond eten met daarin een goede balans met genieten, een goed glas wijn drinken en lekker uit eten en op vakantie gaan. En wandelen. Altijd de tijd hebben om lekker te wandelen met Kees en Willem.

Een deel van deze dingen heb ik al of doe ik al, maar omdat ik dit voor altijd zo wil, staan ze op mijn vision board.

We gaan al meerdere keren per jaar op Terschelling, maar onze ultieme droom is dus een eigen vakantiehuisje in de duinen. Daar draaien deze boards helemaal om. Als ik hier naar kijk, voelt het alsof het al zo is. Alsof ik nu mijn tas kan pakken en ernaar toe kan rijden (en eh, varen). Van alle boards word ik van deze het meest blij, haha.

Hoe maak je een vision board?

Vroeger maakte ik mijn vision boards op papier: ik ging aan de slag met een stapel tijdschriften en knipte alles uit wat ‘ik wilde’ en dat plakte ik dan op, als een soort collage. Mijn huidige vision board is digitaal, vrij strak en heb ik gemaakt in Canva.

Qua inhoud van je vision board kan je op een aantal manieren te werk gaan. Je kan gewoon gaan scrollen door plaatjes in canva en ‘opplakken’ wat bij jou past en waar je blij van wordt. Net als hoe je door tijdschriften bladert en uitscheurt wat je een goed gevoel geeft. Je kan ook eerst helder hebben wat (grofweg) je doelen zijn en daar gericht afbeeldingen bij zoeken. Er is geen goed of fout, ik doe het op de tweede manier.

In de (gratis) online tool Canva kan je dus op een hele leuke manier je vision board maken zoals ik ook heb gedaan. En Kim heeft hier een hele praktische gratis stap voor stap videoserie over gemaakt zodat je meteen zelf aan de slag kan. Je kan je hier aanmelden en dan ontvang je de video’s.

 

 

Heb jij al weleens een vision board gemaakt, of ga je dat nu doen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

21 reacties
 1. Lisa

  Die can jou zijn mooi. Ik ken het inderdaad van plakken en knippen heel lang geleden. Ik ga het nu digitaal proberen.

 2. Bente

  Mijn tip is: durf ook wat minder mooie plaatjes te gebruiken, zodat het totaalbeeld echt bij jou past en de diepte in mag gaan. Bvb iets wat over je beperking gaat. Ik heb zelf vision boards over mijn psychische gezondheid. 1 over de lelijke kant, die vind ik fijn om dingen in te herkennen (gevoel dat ik niet de enige ben). 1 die ik ‘eruit’ noem, met helpende dingen. Instagram collecties vind ik handig om een vision board te maken.

 3. Simone

  Ik heb begin van het jaar ook een visionboard gemaakt. Deed dit eigenlijk nooit, maar toen het plan was om dat met de mastermind groep, waar ik in zat, te gaan doen wilde ik er sowieso een maken die digitaal was. Dus dat heb ik gedaan. Ik heb ook het voornemen om dit elk jaar te gaan doen. Hopelijk gaat het ook wat doen. 🙂

 4. Daisy

  Leuk om te zien hoe jij je vision boards maakt. Ik gebruik hiervoor Pinterest boards die op privé staan, maar Canva is ook een heel goed idee!

 5. Michelle

  Ik maak elk jaar een vision board, maar ik doe het ouderwets met tijdschriften, ik knip dan zowel woorden als plaatjes uit. Ik geloof hier echt in!! Bizar hoeveel er al van uit is gekomen :)))

  Op mijn huidige vision board staat bijv. ‘zingen’, omdat ik daar meer mee wil gaan doen. Afgelopen zaterdag had ik een event waar we met een groep de hele nacht (midzomernacht) mantra’s hebben gezongen <3 Het was echt magisch..!
  Dus het is voor mij ook een steuntje in de rug om meer dingen te (gaan) doen waar ik blij van word 🙂

 6. Mae

  Ik vraag me af of kinderen ook in de wensen van jou (en Willem) passen?

  • Waarom denken mensen dat het ok is om zulke vragen te stellen?

  • lily

   waarom niet?! Het is doodnormale vraag, en helemaal niet slecht bedoeld.
   En waarom denk JIJ dat het ok is om iemand anders zeggen wat ze mogen vragen of niet?!

  • Felicia

   @Lily – Het is oké om dingen af te keuren. Ik vind het ook een ongepaste vraag.

 7. Lauren

  Fijn om te zien. 🙂 Ik heb eigenlijk verder niet zoveel doelen in het leven, klinkt dit raar? Natuurlijk wil ik graag nog veel reizen, lekker eten, lezen, genieten,.. Maar dat doen we nu ook al. En als ik verder mijn werk als zorgverlener kan blijven doen (wat fysiek niet altijd makkelijk is) denk ik dat ik een geluk mens kan zijn. 🙂

  • Lotte

   Ik denk dat het al heel erg waardevol is om tevreden te zijn 🙂

 8. Lucinda

  Misschien wordt het tijd dat ik ook eens wat dingen op een rij ga zetten, want nu is het allemaal zo vaag en daardoor grote kans dat er helemaal niks van komt. Gaaf om zo’n mooi bord bij jou te zien.

 9. Ingrid

  Leuk om te zien!
  Zelf heb ik niets met een vision board. Ik heb het ooit eens gemaakt maar dan vind ik het zo teleurstellend als het dan niet gebeurd ofzo haha.

  • Laurien

   Dat kunnen juist ook waardevolle leermomenten zijn. Wat maakt dat ik *dit* doel nóg niet heb bereikt? En wat voor kleine stap kan ik zetten om wél in de juiste richting te komen? Dat je je einddoel nu nog niet hebt bereikt zoals je voor ogen had, betekent niet dat je geen stappen hebt gemaakt of dat je je doel niet gaat halen. Soms moet je even bijsturen zodat je op het juiste pad blijft. En dat is oké! En het is ook helemaal oké als visionboards gewoon niet je ding zijn 😉

 10. Sanne

  Grappig dat je precies mijn droomhuis beschrijft, ik merk dat we sowieso veel overeenkomsten hebben. Gaaf om het zo visueel te maken, ik denk dat ik dat ook maar een keer moet gaan doen want het is toch wel érg leuk en ik denk ook stimulerend 🙂

 11. Amélie

  Leuk om te zien van een ander maar persoonlijk heb ik er niks mee. Ik ben niet zo van het stellen van doelen en het persé dingen willen hebben of bereiken. Ik zie wel waar ik kom en hoe we als gezin er over 5 jaar voor staan. Door ziekte ben ik heel anders naar dit soort dingen gaan kijken en leef ik, heel mindfull, bij

  • Amélie

   Bij de dag wou ik zeggen 😊

  • Suuz

   Dat kan ik me voorstellen, dan ben je met de neus op de feiten gedrukt dat ‘de toekomst’ relatief is.

  • Angie

   Inderdaad, herkenbaar.. Door ziekte (zelf of in directe omgeving) wordt alles in perspectief gezet én word je je er van bewust dat je wel allemaal plannen en wensen kunt hebben, maar dat dat er eigenlijk helemaal niet toe doet.
   Mooie doelen en wensen hebben is denk ik heel goed en mooi, maar het gevaar zit erin dat je ‘in de toekomst’ leeft en niet in het hier en nu waar al zoveel te genieten valt.

 12. Ilona Wielinga

  Wat leuk om te zien! Het is een mooie manier om je doelen te verzamelen.

 13. Tineke

  Mooie doelen! Van Terschelling herken ik, alleen dan hebben wij ons hart verloren aan Ameland. Het is ook mijn droom om daar een huisje of caravan te hebben, alleen zal er daarvoor toch echt wel een prijs uit de loterij gewonnen moeten worden.