Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Veelgestelde vragen over wandelen & de Fitbit Versa

Ongeveer een jaar geleden begon ik een smartwatch te dragen, de Fitbit Versa. Dagelijks krijg ik hier vragen over, en ook over wandelen. Ik wandel elke dag veel (8 tot 10 kilometer) en daar willen veel mensen blijkbaar meer over weten. Het is dus tijd om deze vragen eens te beantwoorden. Wandel ik nog steeds zoveel, hoe doe ik dat precies, hoe motiveer ik mezelf en hoe bevalt de Fitbit Versa nu, na een jaar?

Leestijd

Draag je de Fitbit Versa nog? En hoe bevalt deze?

Check hierboven mijn review van de Fitbit Versa van een jaar geleden. De Fitbit Versa kost op dit moment €189, klik hier om hem te bekijken.

 Jazeker. Ik draag hem echt all day, every day. Ik doe hem alleen af tijdens het douchen en als ik hem oplaad. Al hoef je hem niet eens af te doen tijdens het douchen, gezien hij waterproof is, maar ik heb een leren bandje en het is toch beter om die af te doen.

Laten we beginnen met de negatieve kanten. Nadelen? Het siliconen bandje dat er bij geleverd wordt, ging na een tijdje dragen irriteren. Ik heb niet snel huidirritatie, maar ik kreeg hier rode vlekken van op mijn pols. Nu draag ik al een poos een leren bandje en daarmee heb ik nergens last van. Deze is volgens Fitbit minder geschikt om mee te sporten en zwemmen, maar ik doe dat wel gewoon en dat is geen probleem, hij is na bijna een jaar dragen nog steeds mooi. Ook is ‘ie wel een beetje kwetsbaar, je moet hem niet op het scherm laten vallen, bijvoorbeeld. Vorig jaar zomer zat er een barstje in mijn scherm en toen ik ermee het water inging, was hij meteen kapot. Niet zo slim van mij ook natuurlijk, om met dat barstje het water in te gaan, maar goed. Ik heb toen van Fitbit een nieuwe gekregen.

Wat ik niet gebruik? De eerste maanden had ik meldingen van berichten en zo aanstaan, dat heb ik uitgezet omdat ik er een beetje onrustig van werd. Wel krijg ik een melding op mijn pols als ik gebeld wordt, dat vind ik wel handig. Mijn telefoon staat altijd op stil, dus ik merk dat ook niet altijd meteen, en nu wel. Nu kan je denken: de ‘smart’ functies gebruik je dan niet echt, maar dan nog steeds vind ik deze Fitbit fijner dan die ik hiervoor had Alta, omdat deze een vrij groot scherm heeft met de tijd en je voortgang van de dag. En ik gebruik bijvoorbeeld de wekker en de timer wel regelmatig. Muziek luisteren doe ik niet via mijn Fitbit, omdat ik Deezer niet gebruik, maar Spotify.

Oké, op naar de positieve punten. Hij bevalt nog steeds heel erg goed. Het is gewoon een mooi én heel praktisch apparaat. Hij houdt mijn beweging en slaap nauwkeurig bij, hij zit prettig, ik laad de batterij maar om de 5 dagen op en het functioneert meteen als een horloge. Ik sport op dit moment naast het wandelen niet echt, maar dat heb ik vorig jaar wel gedaan en dat werkt ook heel prettig, zowel met bijvoorbeeld thuis trainen (dat deed ik met Fitbit Coach als met fietsen of zwemmen. Met deze Fitbit kan je dus zwemmen: je stelt vooraf de lengte van je zwembad in en dan houdt hij je baantjes en het aantal gezwommen meters af. Dit moet je vooraf aanzetten, maar toen ik in november op Curacao in zee ging zwemmen had hij dat ook automatisch geregistreerd.
Wat ik écht ideaal vind aan zo’n Fitbit is de stille wekker. Ik sta altijd veel eerder op dan Willem en doordat de Fitbit alleen op je pols trilt, merkt hij daar niks van.

Waarom wandel jij zoveel?

Gewoon, omdat ik het leuk en fijn vind. Ten eerste natuurlijk omdat Kees, onze hond, uit moet. Maar ook voordat we Kees hadden wandelde ik al veel. Het heeft voor mij persoonlijk veel voordelen. Het geeft me een boost om elke dag te beginnen met een frisse wandeling in de buitenlucht. Ik vind het prettig om tijd met Kees door te brengen. Ik kan mijn hoofd goed leegmaken, ik kan goed over dingen nadenken als ik wandel en ik kom vaak op de beste ideeën tijdens het lopen. Ik neem echt pauze tijdens een werkdag. En ik heb sinds kort luisterboeken ontdekt, dus tijdens het wandelen luister ik nu steeds vaker naar een boek, wat de wandeling nog leuker maakt.

Het geeft mij een heleboel rust, en ik vind het prettig om te bewegen. Ik ben geen echte sporter, maar wandelen vind ik gewoon fijn.

Hoe motiveer je jezelf om te wandelen?

Op één staat Kees, natuurlijk. Zij wil wandelen, dus moet ik ook wandelen. Simpel. Maar er zijn meer dingen die me motiveren:

  • de Fitbit. Simpel, maar het bijhouden van je stappen en een dagelijks doel hebben geeft echt een extra ‘reden’ om de deur uit te gaan. Mijn persoonlijke doel is 12.000 stappen, maar met 10.000 ben ik ook min of meer tevreden.
  • het feit dat ik me áltijd beter voel na een wandeling. Als ik me lusteloos of chagrijnig voel, dan zorgt een blokje om er altijd voor dat ik me energieker en beter voel.
  • iets leuks doen tijdens de wandeling, zoals een luisterboek of podcast luisteren.
  • praktisch wandelen: naar een afspraak, of naar het station. Als ik bijvoorbeeld in Amsterdam meerdere afspraken heb en ze zijn niet langer dan 30 minuten lopen, dan loop ik het. Daar plan ik dus extra tijd voor in. Het voordeel daarvan is ook dat ik tussen die afspraken even de tijd heb om alles te verwerken en mijn hoofd weer leeg te maken.

Waar haal je de tijd vandaan?

Als ik 12.000 stappen zet, dan komt dat neer op ongeveer 1,5 uur tot twee uur wandelen. Dat lijkt natuurlijk heel veel, en dat is het ook wel, maar ik maak er echt tijd voor. Ook als ik om half acht de deur uitmoet vanwege een afspraak, dan sta ik zo op tijd op dat ik minimaal 30 (maar het liefst 45) minuten kan wandelen met Kees.

Meestal zit ik doordeweeks rond 9 uur achter mijn laptop om te werken en dat betekent dat ik om acht uur de deur uitga om te gaan lopen. Daar sta ik dus eerder voor op. Daarna loop ik ongeveer een halfuurtje in mijn ‘lunchpauze’ en dan nog een halfuurtje vlak voordat we gaan eten (rond een uur of zes, dus na werktijd). Het komt erop neer dat ik maar een halfuurtje tijdens mijn werkdag wandel, en de rest eromheen bouw. Als ik een dag vol afspraken heb, dan wandel ik dus van plek naar plek, waardoor ik ook heel makkelijk aan die 12.000 stappen bouw. Ook daar maak ik tijd voor, want met de tram, bus, fiets of taxi zou ik natuurlijk twee keer zo snel zijn.

Ik vind het gewoon belangrijk genoeg om er tijd voor te maken. Nu heb ik wel zo’n flexibel leven dat ik het over het algemeen kan doen wanneer ik wil, maar ook met een gewone baan kan je meer wandelen. Het is alleen de vraag of je het belangrijk genoeg vindt om er tijd voor vrij te maken en voor en na je werk je sneakers aan te trekken.

Waar wandel je dan?

Overal. Veel in mijn eigen wijk, ik woon vlakbij een park en een stukje groen, dus meestal wandel ik gewoon daar. Maar ik rijd ook regelmatig naar een bos of recreatieplas in de buurt. Als we een weekendje weg of op vakantie zijn, zoeken we ook altijd naar mooie plekken om te wandelen. Gewoon even Googelen of op Google Maps kijken. Maar ik loop dus ook veel van A naar B. Gewoon in steden. Maar ik loop het liefst in de natuur.

Mijn favoriete plekken hier in de buurt (Zwolle) om te wandelen zijn het Engelse Werk, het Westerveldse Bos, de Wijthmenerplas, het Zwolse Bos, de Horte bij Dalfsen en de Bellingeweer in Dalfsen. Waar ik verder in Nederland graag wandel is natuurlijk op Terschelling, op het strand bij Midsland aan Zee, op het Groene Strand en op de Bosplaat. Bij Kropswolde (waar familie woont) loop ik graag bij de Leine en in Amstelveen (waar ook familie woont) in het Amsterdamse Bos. Altijd als ik ergens in Nederland ben voor bijvoorbeeld bezoek of werk, dan check ik even waar ik in de buurt leuk kan lopen.

Heb je iets speciaals nodig om te wandelen?

Nee. Het kan in je gewone kleren, het enige wat wel prettig is zijn comfortabele schoenen. Ik loop altijd op sneakers, heb geen ‘echte’ wandelschoenen. Meestal draag ik Nike Airs, maar mijn Dr Martens vind ik ook heerlijke stappers om lange wandelingen op te maken.

Je kan de Fitbit Versa hier kopen voor €189.

Als je meer vragen hebt, laat het me weten!

De Fitbit heb ik gekregen en er zit een affiliate link in deze blogpost. Als je via deze link het product koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.