Veelgestelde vragen over wandelen & de Fitbit Versa

Ongeveer een jaar geleden begon ik een smartwatch te dragen, de Fitbit Versa. Dagelijks krijg ik hier vragen over, en ook over wandelen. Ik wandel elke dag veel (8 tot 10 kilometer) en daar willen veel mensen blijkbaar meer over weten. Het is dus tijd om deze vragen eens te beantwoorden. Wandel ik nog steeds zoveel, hoe doe ik dat precies, hoe motiveer ik mezelf en hoe bevalt de Fitbit Versa nu, na een jaar?

Leestijd

Draag je de Fitbit Versa nog? En hoe bevalt deze?

Check hierboven mijn review van de Fitbit Versa van een jaar geleden. De Fitbit Versa kost op dit moment €189, klik hier om hem te bekijken.

 Jazeker. Ik draag hem echt all day, every day. Ik doe hem alleen af tijdens het douchen en als ik hem oplaad. Al hoef je hem niet eens af te doen tijdens het douchen, gezien hij waterproof is, maar ik heb een leren bandje en het is toch beter om die af te doen.

Laten we beginnen met de negatieve kanten. Nadelen? Het siliconen bandje dat er bij geleverd wordt, ging na een tijdje dragen irriteren. Ik heb niet snel huidirritatie, maar ik kreeg hier rode vlekken van op mijn pols. Nu draag ik al een poos een leren bandje en daarmee heb ik nergens last van. Deze is volgens Fitbit minder geschikt om mee te sporten en zwemmen, maar ik doe dat wel gewoon en dat is geen probleem, hij is na bijna een jaar dragen nog steeds mooi. Ook is ‘ie wel een beetje kwetsbaar, je moet hem niet op het scherm laten vallen, bijvoorbeeld. Vorig jaar zomer zat er een barstje in mijn scherm en toen ik ermee het water inging, was hij meteen kapot. Niet zo slim van mij ook natuurlijk, om met dat barstje het water in te gaan, maar goed. Ik heb toen van Fitbit een nieuwe gekregen.

Wat ik niet gebruik? De eerste maanden had ik meldingen van berichten en zo aanstaan, dat heb ik uitgezet omdat ik er een beetje onrustig van werd. Wel krijg ik een melding op mijn pols als ik gebeld wordt, dat vind ik wel handig. Mijn telefoon staat altijd op stil, dus ik merk dat ook niet altijd meteen, en nu wel. Nu kan je denken: de ‘smart’ functies gebruik je dan niet echt, maar dan nog steeds vind ik deze Fitbit fijner dan die ik hiervoor had Alta, omdat deze een vrij groot scherm heeft met de tijd en je voortgang van de dag. En ik gebruik bijvoorbeeld de wekker en de timer wel regelmatig. Muziek luisteren doe ik niet via mijn Fitbit, omdat ik Deezer niet gebruik, maar Spotify.

Oké, op naar de positieve punten. Hij bevalt nog steeds heel erg goed. Het is gewoon een mooi én heel praktisch apparaat. Hij houdt mijn beweging en slaap nauwkeurig bij, hij zit prettig, ik laad de batterij maar om de 5 dagen op en het functioneert meteen als een horloge. Ik sport op dit moment naast het wandelen niet echt, maar dat heb ik vorig jaar wel gedaan en dat werkt ook heel prettig, zowel met bijvoorbeeld thuis trainen (dat deed ik met Fitbit Coach als met fietsen of zwemmen. Met deze Fitbit kan je dus zwemmen: je stelt vooraf de lengte van je zwembad in en dan houdt hij je baantjes en het aantal gezwommen meters af. Dit moet je vooraf aanzetten, maar toen ik in november op Curacao in zee ging zwemmen had hij dat ook automatisch geregistreerd.
Wat ik écht ideaal vind aan zo’n Fitbit is de stille wekker. Ik sta altijd veel eerder op dan Willem en doordat de Fitbit alleen op je pols trilt, merkt hij daar niks van.

Waarom wandel jij zoveel?

Gewoon, omdat ik het leuk en fijn vind. Ten eerste natuurlijk omdat Kees, onze hond, uit moet. Maar ook voordat we Kees hadden wandelde ik al veel. Het heeft voor mij persoonlijk veel voordelen. Het geeft me een boost om elke dag te beginnen met een frisse wandeling in de buitenlucht. Ik vind het prettig om tijd met Kees door te brengen. Ik kan mijn hoofd goed leegmaken, ik kan goed over dingen nadenken als ik wandel en ik kom vaak op de beste ideeën tijdens het lopen. Ik neem echt pauze tijdens een werkdag. En ik heb sinds kort luisterboeken ontdekt, dus tijdens het wandelen luister ik nu steeds vaker naar een boek, wat de wandeling nog leuker maakt.

Het geeft mij een heleboel rust, en ik vind het prettig om te bewegen. Ik ben geen echte sporter, maar wandelen vind ik gewoon fijn.

Hoe motiveer je jezelf om te wandelen?

Op één staat Kees, natuurlijk. Zij wil wandelen, dus moet ik ook wandelen. Simpel. Maar er zijn meer dingen die me motiveren:

 • de Fitbit. Simpel, maar het bijhouden van je stappen en een dagelijks doel hebben geeft echt een extra ‘reden’ om de deur uit te gaan. Mijn persoonlijke doel is 12.000 stappen, maar met 10.000 ben ik ook min of meer tevreden.
 • het feit dat ik me áltijd beter voel na een wandeling. Als ik me lusteloos of chagrijnig voel, dan zorgt een blokje om er altijd voor dat ik me energieker en beter voel.
 • iets leuks doen tijdens de wandeling, zoals een luisterboek of podcast luisteren.
 • praktisch wandelen: naar een afspraak, of naar het station. Als ik bijvoorbeeld in Amsterdam meerdere afspraken heb en ze zijn niet langer dan 30 minuten lopen, dan loop ik het. Daar plan ik dus extra tijd voor in. Het voordeel daarvan is ook dat ik tussen die afspraken even de tijd heb om alles te verwerken en mijn hoofd weer leeg te maken.

Waar haal je de tijd vandaan?

Als ik 12.000 stappen zet, dan komt dat neer op ongeveer 1,5 uur tot twee uur wandelen. Dat lijkt natuurlijk heel veel, en dat is het ook wel, maar ik maak er echt tijd voor. Ook als ik om half acht de deur uitmoet vanwege een afspraak, dan sta ik zo op tijd op dat ik minimaal 30 (maar het liefst 45) minuten kan wandelen met Kees.

Meestal zit ik doordeweeks rond 9 uur achter mijn laptop om te werken en dat betekent dat ik om acht uur de deur uitga om te gaan lopen. Daar sta ik dus eerder voor op. Daarna loop ik ongeveer een halfuurtje in mijn ‘lunchpauze’ en dan nog een halfuurtje vlak voordat we gaan eten (rond een uur of zes, dus na werktijd). Het komt erop neer dat ik maar een halfuurtje tijdens mijn werkdag wandel, en de rest eromheen bouw. Als ik een dag vol afspraken heb, dan wandel ik dus van plek naar plek, waardoor ik ook heel makkelijk aan die 12.000 stappen bouw. Ook daar maak ik tijd voor, want met de tram, bus, fiets of taxi zou ik natuurlijk twee keer zo snel zijn.

Ik vind het gewoon belangrijk genoeg om er tijd voor te maken. Nu heb ik wel zo’n flexibel leven dat ik het over het algemeen kan doen wanneer ik wil, maar ook met een gewone baan kan je meer wandelen. Het is alleen de vraag of je het belangrijk genoeg vindt om er tijd voor vrij te maken en voor en na je werk je sneakers aan te trekken.

Waar wandel je dan?

Overal. Veel in mijn eigen wijk, ik woon vlakbij een park en een stukje groen, dus meestal wandel ik gewoon daar. Maar ik rijd ook regelmatig naar een bos of recreatieplas in de buurt. Als we een weekendje weg of op vakantie zijn, zoeken we ook altijd naar mooie plekken om te wandelen. Gewoon even Googelen of op Google Maps kijken. Maar ik loop dus ook veel van A naar B. Gewoon in steden. Maar ik loop het liefst in de natuur.

Mijn favoriete plekken hier in de buurt (Zwolle) om te wandelen zijn het Engelse Werk, het Westerveldse Bos, de Wijthmenerplas, het Zwolse Bos, de Horte bij Dalfsen en de Bellingeweer in Dalfsen. Waar ik verder in Nederland graag wandel is natuurlijk op Terschelling, op het strand bij Midsland aan Zee, op het Groene Strand en op de Bosplaat. Bij Kropswolde (waar familie woont) loop ik graag bij de Leine en in Amstelveen (waar ook familie woont) in het Amsterdamse Bos. Altijd als ik ergens in Nederland ben voor bijvoorbeeld bezoek of werk, dan check ik even waar ik in de buurt leuk kan lopen.

Heb je iets speciaals nodig om te wandelen?

Nee. Het kan in je gewone kleren, het enige wat wel prettig is zijn comfortabele schoenen. Ik loop altijd op sneakers, heb geen ‘echte’ wandelschoenen. Meestal draag ik Nike Airs, maar mijn Dr Martens vind ik ook heerlijke stappers om lange wandelingen op te maken.

Je kan de Fitbit Versa hier kopen voor €189.

Als je meer vragen hebt, laat het me weten!

De Fitbit heb ik gekregen en er zit een affiliate link in deze blogpost. Als je via deze link het product koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

29 reacties
 1. Eva

  Hoi!
  Ik heb de versa ook sinds 2 weken.
  Ik vroeg me af, kun je je wandeling ook los registreren, zoals de trainingen voor rennen, zwemmen etc? Dus met gps? Of moet dat met de running training?

 2. Sandra

  Leuk om te lezen! Ik ben door de jaren heen ook steeds meer gaan wandelen. Jij hebt mij daarin ook geïnspireerd merk ik. Juist door te zien hoe makkelijk het gaat ben ik het steeds vaker gaan doen en juist gaan waarderen. Nu ga ik zelfs als het regent soms naar buiten om even tot rust te komen al wandelent 😉

 3. Mariska

  Ik zou eigenlijk veel vaker moeten wandelen. Zelf heb ik de Fitbit Blaze, maar heb hem eigenlijk nu een week ofzo niet om.. misschien toch maar weer doen 🙂 Dit geeft me wel weer een beetje motivatie om dat ding op te laden 🙂

 4. Emma

  Huize Den Berg bij Dalfsen is ook mooi om te wandelen!

 5. Mariska

  Hi Cynthia, wist je dat wanneer je spotify op je telefoon aanzet je de muziek wel kunt bedienen via je Versa? Ideaal!

 6. Annet

  Ik heb een Apple watch en probeer ook altijd wel mijn bewegingsringen vol te krijgen; ik werk fulltime maar probeer altijd tijdens de lunch ruim een half uur te wandelen en dan vaak ‘s avonds nog een stuk. Ik deel honden met ex dus als ik die heb gaat het helemaal makkelijk qua stappen. Ik ben zelf wel echt team Apple watch nadat meerdere producten van Fitbit snel kapot zijn gegaan. Heb je zelf nooit naar Apple watch gekeken omdat je ook vee Apple spullen gebruikt?

 7. Judith

  Wat mij altijd motiveert om te wandelen is Geocachen, een wereldwijd spel waarbij je zoekt naar verstopte containers van mini tot groot, waarin je je naam noteert. Dan wandel je met een concreet doel, en kom je op leuke plekjes waar je anders voorbij loopt :). Misschien ook wel iets voor jou?

 8. Noelle

  Ik vind het zo knap van je dat je hier zo een gewoonte van hebt kunnen maken. Ik zou zo graag vaker buiten willen komen maar de smoesjes bedenk ik toch elke keer weer; te koud, regen, te warm. Ik denk dat gewoon doen het enige is dat me aan het lopen gaat zetten

 9. Sandy

  Hier een fitbit charge 2. Superblij mee en heb ook een ander bandje ervoor gekocht via Ali.
  Hier moest ik altijd superveel moeite doen om aan die 10k stappen te doen, maar sinds ik 2 kindjes heb kom ik met gemak aan de 12 🙈. Heerlijk ding is het, nu vraag ik me wel af wat de voordelen zijn van de versa boven de charge 2? Het lijkt namelijk precies hetzelfde te doen op de grootte van het scherm na..

 10. Saskia

  I ❤️ wandelen!

  Inderdaad zoveel mogelijk van afspraak naar afspraak lopen en zo 1 keer in de 3 weken wandel ik echt een hele dag, tussen de 30 en 40+ km, heerlijk!

  Grote, loslopende honden die op je af komen, springen en blaffen vindt ik ook echt vervelend! Vooral als baasjes niet snappen als je dat niet wilt hebben.

 11. Femke

  Tuurlijk kun je ook wandelen met een gewone baan, maar ik kan het niet zo verdelen. Ik sta vijf uur op; ga zes uur de deur uit en ben vijf uur weer thuis. Om negen uur moet ik naar bed om aan m’n hoognodige acht uur slaap te komen. Heel veel tijd blijft er dan naast eten, huishouden en ontspanning niet over. Doordeweeks is het dus slechts een half uur op de hometrainer.

  • Amélie

   Helemaal mee eens. Als je een baan heb met vaste tijden, een gezin met kinderen met alles erbij, dan blijft er gewoon heel weinig tijd over op een dag.

  • Ingrid

   Je zou naar je werk kunnen lopen of naar de school van je kinderen. Of een halte eerder uitstappen als je met de bus gaat. Of als je kind aan het sporten is/muziekles heeft/huiswerkbegeleiding dan kun je ook een blokje gaan lopen. Ook in je pauze op je werk kun je even een blokje omgaan. Iedereen heeft circa 30 minuten pauze. Daarvan eet je 15 minuutjes, heb je mooi tijd om nog kwartiertje te wandelen. Zo kom je ook wel aan voldoende lichaamsbeweging. Ik wil niet zeggen dat makkelijk is, maar als je kinderen wil niet zeggen dat je geen tijd meer hebt voor jezelf. Van wandelen word je rustig en maak je je hoofd leeg. We zijn allemaal een kei in excuses verzinnen waarom iets niet kan. En nou en dan is er maar een dagje niet gestofzuigd 😉 Waar een wil is, is een weg. En in het weekend met z’n allen erop uit! Kinderen en man mee wandelen!

 12. Ilse

  Fijn artikel. Ik ben ook dol op wandelen, puur omdat ik dan lekker niks aan het doen ben voor mijn gevoel. Wanneer ik even tijd vrij heb en thuis blijf, merk ik dat ik toch snel weer even iets in het huishouden ga doen. Het werkt echt ontspannend. Op werkdagen kom ik er niet aan toe, omdat ik 7u van huis weg ga en om 17:30u weer thuis kom. En in het donker in onze omgeving wandelen vind ik niet fijn. Maar wanneer ik vrij ben, ga ik lekker met mijn dochtertje wandelen, heerlijk en vind het ook gezond voor haar! Heb er nu al zin in wanneer het ’s avonds weer langer licht is, dan kom ik er op mijn werkdagen ook weer aan toe!

 13. Birgit

  Mede naar aanleiding van jouw enthousiasme over de Fitbit Versa heb ik er in december ook een aangeschaft. De eerste weken deed ‘ie het prima, maar daarna had ik er alleen maar ellende mee. Het synchroniseren met mijn telefoon werkte ineens niet meer. Na contact met Coolblue kreeg ik een nieuwe opgestuurd, super service van hun, maar ook die nieuwe Fitbit weigerde te synchroniseren. Waarschijnlijk is de Fitbit gewoon niet compatibel met mijn telefoon (LG G6). Erg jammer dus, want in het begin was ik ook erg enthousiast over de Fitbit. Ik kan nu ook geen soortgelijke activitytracker/smartwatch vinden die me zou kunnen helpen wat meer bewust te worden van mijn slaapritme en beweging.

  Ik hou ook erg van wandelen. Toen ik zonder werk thuis zat deed ik het heel vaak, soms ook wel 10-15 km per dag. Nu ik weer werk kom ik daar gewoon niet aan, omdat ik naast 8uur werken ook al 1,5-2uur reistijd heb. Wel parkeer ik mijn auto altijd een eindje van mijn werk, zodat ik in elk geval een klein wandelingetje moet maken. Verder wandel ik ook wel met een vriendin af en toe en met mijn man. Allebei houden we van de natuur en we zoekend dan ook mooie wandelroutes uit, waar ik met mijn hobby (natuur)fotografie ook nog mooie foto’s kan schieten.

 14. rachel

  ik wandel tegenwoordig ook steeds meer en houd het nu ook een beetje bij op mijn apple watch. je wandelt altijd in een mooie omgeving 😀

 15. Jessica J.

  Ik doe vrijwel alles te voet. Ik wandel een klein half uurtje naar en van m’n werk, doe te voet boodschappen, wandel naar het station … Ik vind wandelen ook erg fijn – en het kost niks! Mijn Fitbit draag ik intussen amper omdat ik het aan- en afdoen zo vervelend vind met het drukknopenbandje van de Alta, maar normaal gezien kom ik dus wel aan die 10 000 stappen per dag. In het weekend haal ik vaak gemakkelijk het dubbele.

 16. Celina

  Fijn artikel!

  Ben je weleens in Zeegse geweest? Ligt op een kleine 20 min van je schoonouders vandaan. Aanrader.

 17. Orrine

  Zelf wandel ik ook heel veel met onze hond, ondanks een best druk leven op kantoor en privé. Zeker met het mooie weer dan is het heerlijk genieten van de natuur.
  Ik heb daarom nog wel een vraag over de Fitbit Versa, omdat ik erover nadenken om deze aan te schaffen… Ik las dat er geen gps op zit, mis je dit nu? Of koppel je de horloge aan je telefoon? Hoe werkt dat voor jou?

  • Cynthia Schultz

   Klopt je moet ze koppelen, maar ik heb ook geen GPS nodig in principe… Mis het dus niet!

 18. Michelle

  Hoi Cynthia,

  Ook ik houd erg van wandelen. Wat mij wel weerhoudt om helemaL alleen in het bos te gaan wandelen, zijn van die enge honden die soms als een dolle op je afkomen. Hoe ga jij daarmee om als je alleen (zonder Kees) wandelt?

  • Carina

   Het beste wat je in zo’n situatie kan doen is stil blijven staan en je handpalmen laten zien. En kijk ze vooral niet direct aan (niet aankijken, niet aanraken, niet aanspreken).
   Vaak gaan ze alleen even snuffelen en zijn ze dan weer weg, als er niets te halen valt qua aandacht of eten ben je niet interessant. En als je het baasje ziet, kun je altijd vragen of ze hun hond bij zich willen roepen, al is mijn ervaring dat sommige baasjes daar echt heel moeilijk over doen.

  • Cynthia Schultz

   Oh, ik snap dat je dat spannend vind. Ik ben eigenlijk nooit bang voor honden en ik wandel eigenlijk altijd met Kees. Maar als er honden op me af komen rennen neem ik een open houding aan en laat ik mijn handen (open) zien zodat ze kunnen snuffelen. Negen van de tien keer zijn ze alleen blij en enthousiast.

  • Annemarie

   Ik wandel ook heel veel, ben helemaal niet bang voor honden, maar ik baal er toch van als ik een loslopende hond zien. Negen van de tien keer houdt het baasje de hond niet in de gaten en komt deze enthousiast op mij afgerend en dat is in principe ook niet eens erg, maar meestal springen ze ook gelijk tegen me op. En daar ben ik dan weer niet van gediend (heb geen zin om onder de modder/vieze poten te zitten). Mijn ervaring is helaas ook dat baasjes vaak geïrriteerd reageren als je ze vriendelijk vraagt of ze hun hond bij zich willen houden (hij doet niks hoor). Heel erg jammer dit, maar gelukkig zijn er ook nog honden bezitters die het wel snappen.

 19. Isabel

  Ik zou veel meer moeten bewegen dan ik nu doen, maar ik verveel me al heel snel, dus die luisterboeken waar je het over hebt vind ik wel interessant.
  Kan je daar eens een artikel over schrijven?

 20. Lauren

  Ik wandel ook heel graag, maar ik moet eerlijk zijn – ik werk in shiften – dat ik er in de week vaak gewoon te moe voor ben. Ik werk in de zorgsector, en ik moet heel vaak om 5u opstaan. En als ik dan om 16u thuiskom heb ik ook nog heel wat huishoudelijk werk te doen. Trouwens is het toch wel belangrijk om echt goede wandelschoenen te dragen, zeker als je last hebt van je rug zoals jij. Ik weet niet of jullie in Nederland (ik woon in België) een AS Adventure hebben? Daar helpen ze je namelijk heel goed bij de aankoop van een paar wandelschoenen. Sinds ik deze heb aangeschaft heb ik minder last van mijn rug en voeten na een wandeling, en soms moet je ook preventief denken.

  • Mariska

   Helemaal mee eens, ik heb door het vele wandelen doorgezakte voeten gekregen. Nu heb ik steunzolen en kan ik helaas niet meer zo vaak wandelen als ik zou willen. Krijg toch sneller last dan vroeger.