Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Veelgestelde vragen over bloggen

Naar aanleiding van de blogpost van twee weken geleden én een Q&A die ik op Instagram deed, beantwoord ik vandaag jullie vragen over bloggen!

Leestijd

Wat is voor jou een 'stok achter de deur' bij bijvoorbeeld een writer's block?

Het gebeurt inderdaad weleens dat ik een ‘writer’s block’ heb. Bij mij uit zich dat in een soort weerzin naar het schrijven toe. Ik word er bijna onpasselijk van dat ik een tekst uit dat toetsenbord moet krijgen. Mijn enige remedie is: niet schrijven, iets anders gaan doen, accepteren dat het niet gaat. Als ik het totaal loslaat, komt de zin en inspiratie snel genoeg terug, ik heb het meestal niet langer dan een middag.

Maar: er moet natuurlijk wel geproduceerd worden. Als het écht moet (stel: een stuk voor een klant, of ik wil per se een bepaalde blog morgen online hebben), dan doe ik het volgende ritueel:

  • ik zet een lekkere kop koffie.
  • ik pak wat lekkers.
  • ik haal diep adem en ik BEGIN gewoon.

Dan komt het meestal wel goed. Maar ik doe het liever niet, want ik vind het het lekkerste om met mijn ‘energieflow’ mee te gaan, zeg maar. Maar dat kan gewoon niet altijd.

Ligt je hart nog steeds bij bloggen?

Ja! Als je mijn blogpost van vorige week leest, dan merk je dat wel. Ik kan gewoon niet anders dan schrijven, ik doe het zo graag, en dat kan ik hier kwijt. Bloggen is gewoon superleuk. Ik schrijf iets, en dan zijn er ook nog eens tienduizenden mensen die het vervolgens lezen, en tientallen die erop reageren. Dat blijft bijzonder.

Voelde je veel rivaliteit met andere beautybloggers, en hoe anders is dat nu met Cynthia.nl?

Ja, zeker in het begin. Niet heel sterk, maar het was er wel. Ik wilde vooral graag ‘eerder zijn’ met bijvoorbeeld reviews van nieuwe collecties en zo. Nu ben ik daar niet meer mee bezig, het maakt mij echt niet uit wat een ander blogt. Ik lees het graag, maar ik doe mijn eigen ding. Ik blog over wat ik wil en dat heeft niet zoveel met andere blogs te maken.

Hoeveel tijd ben je ongeveer bezig met een blog?

Dat varieert heel erg. Binnenkijkers of reisgidsen nemen over het algemeen het meeste tijd in beslag. Voor een reisgids ga ik meestal ook echt op reis, dus dan duurt het alleen al een paar dagen om de plekken te bezoeken en te fotograferen. En dan moet ik eerst nog research doen, en daarna alles samen laten komen in een blog. Dat kost dan al snel een dag of drie. Een binnenkijker kost me ongeveer twee hele werkdagen. Maar een artikel over boeken kost maar anderhalf uur ongeveer, of een artikel als deze een uurtje. Als ik zelf foto’s bij een artikel maak, kost het vanzelfsprekend ook meer tijd. Dus: geheel afhankelijk van het soort artikel!

Welke plug-in is een must om te installeren op je Wordpress?

Ik gebruik de plugin Editorial Calendar heel erg veel. Hiermee heb je een maandoverzicht in je WordPress waardoor je makkelijk artikelen kan inplannen en schuiven, je hebt dan een mooi overzicht. Verder weet ik er niet zoveel vanaf: ik heb mijn site laten bouwen en dus ook de plugins laten uitzoeken en installeren.

Welke sites zijn aan te bevelen bij het beginnen van een blog?

Hmmm, ik gebruik zelf websites als Pexels heel veel, om rechtenvrije afbeeldingen te downloaden die ik vervolgens op Cynthia.nl kan gebruiken. Verder is het handig om wat te lezen over SEO (Search Engine Optimalization) zodat je weet hoe je beter gevonden kan worden in Google.

Denk je niet bij alles: 'Ja, daar moet ik over bloggen?' Heb je ooit weleens echt vrij als blogger?

Ja, dat denk ik inderdaad bij alles. Ik sta altijd in de ‘blog-stand’, haha. Dat is soms wel lastig, want als je overal over wilt bloggen, ben je ook altijd met het bloggen bezig. Zo wil ik het liefst over alle restaurants waar ik kom, een recensie schrijven. Maar dat houdt ook in dat ik tijdens het eten aantekeningen en foto’s moet maken, anders vergeet ik de helft en heb ik geen content. Ik doe dat dus heel bewust regelmatig níet, omdat ik anders nooit gewoon lekker uit eten kan zonder dat het meteen werk wordt. En op vakantie wil ik soms gewoon lekker op vakantie zijn zonder een reisverslag in mijn hoofd te maken. Maar het is juist ook heel leuk dat alles wat in mijn leven gebeurt, blogmateriaal is. Daardoor heb ik altijd iets om over te schrijven, inspiratie en dus blogcontent is overal voor mij.

Waardoor kreeg je blog meer bezoekers en heb je tips voor beginnende bloggers?

Ik ben nooit bewust bezig geweest met ‘meer bezoekers krijgen’: in de tijd dat mijn blog zo enorm groeide ging dat ‘vanzelf’. Natuurlijk was ik druk bezig met content maken en ik publiceerde elke dag twee artikelen, maar ik had niet echt een groeistrategie of zo. Nu ook niet. Ik post mijn blogs wel altijd door op Facebook, Twitter en vaak op Instagram, maar ik heb niet het idee dat ik daar nou zo heel veel nieuwe bezoekers door krijg – wel vaste bezoekers die dan via social media binnenkomen. Tips zijn dus welkom, hoor!

Tips voor beginnende bloggers? Schrijf over waar je hart ligt, wees niet bang om iets te publiceren, het hoeft niet perfect, steel geen foto’s, ga niet voor geld of spullen (want het kan heel lang duren voor je dat er uithaalt, en als dat je eerste doel is dan ga je waarschijnlijk snel stoppen) en beleef er gewoon veel plezier aan.

Waar haal je steeds inspiratie en motivatie vandaan?

Zoals ik bij een eerdere vraag al aangaf: inspiratie is overal voor mij. Ik kan echt op elk moment van de dag ineens een idee voor een blogpost krijgen. En dat kan in de supermarkt zijn, maar ook als ik met Kees aan het wandelen ben of als ik een bos bloemen koop. Ik zeg maar wat. Omdat mijn blog zo persoonlijk is en ik praktisch over alles schrijf wat mij bezighoudt, is er veel om over te schrijven.

De motivatie is er gewoon. Het gebeurt bijna nooit dat het me wekenlang niet lukt om te schrijven. Dan is er zeg maar wel iets meer aan de hand dan een writer’s block. Ik heb het weleens een week gehad, maar dat is in al die jaren denk ik maar één keer gebeurt. Hier op Cynthia.nl verschijnt zes dagen per week een nieuwe blogpost en natuurlijk kost dat tijd, moeite en energie, maar tot nu toe is de motivatie er gewoon altijd geweest. Omdat ik het (nog steeds) zo leuk vind.

Hoe blijf je origineel na al die jaren?

Voor mij persoonlijk doe ik dat door puur mezelf te zijn. Door te doen wat ik wil, door te schrijven wat ik wil, door kwetsbaar en eerlijk te zijn en niet te schuwen voor lastige onderwerpen of moeilijke dingen. Niet dat ik elke dag hele feministische tirades houd, maar ik schrijf ook niet alleen over de deugden van het leven. Originaliteit is niet mijn grootste streven, maar ik denk wel dat dit soort dingen ervoor zorgen dat Cynthia.nl ‘uniek’ is. Al is uniek ook een groot woord, er zijn zoveel persoonlijke en kwetsbare blogs.

Laat het me weten als je nog een vraag hebt naar aanleiding van dit artikel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.