Veelgestelde vragen over bloggen

Naar aanleiding van de blogpost van twee weken geleden én een Q&A die ik op Instagram deed, beantwoord ik vandaag jullie vragen over bloggen!

Leestijd

Wat is voor jou een 'stok achter de deur' bij bijvoorbeeld een writer's block?

Het gebeurt inderdaad weleens dat ik een ‘writer’s block’ heb. Bij mij uit zich dat in een soort weerzin naar het schrijven toe. Ik word er bijna onpasselijk van dat ik een tekst uit dat toetsenbord moet krijgen. Mijn enige remedie is: niet schrijven, iets anders gaan doen, accepteren dat het niet gaat. Als ik het totaal loslaat, komt de zin en inspiratie snel genoeg terug, ik heb het meestal niet langer dan een middag.

Maar: er moet natuurlijk wel geproduceerd worden. Als het écht moet (stel: een stuk voor een klant, of ik wil per se een bepaalde blog morgen online hebben), dan doe ik het volgende ritueel:

 • ik zet een lekkere kop koffie.
 • ik pak wat lekkers.
 • ik haal diep adem en ik BEGIN gewoon.

Dan komt het meestal wel goed. Maar ik doe het liever niet, want ik vind het het lekkerste om met mijn ‘energieflow’ mee te gaan, zeg maar. Maar dat kan gewoon niet altijd.

Ligt je hart nog steeds bij bloggen?

Ja! Als je mijn blogpost van vorige week leest, dan merk je dat wel. Ik kan gewoon niet anders dan schrijven, ik doe het zo graag, en dat kan ik hier kwijt. Bloggen is gewoon superleuk. Ik schrijf iets, en dan zijn er ook nog eens tienduizenden mensen die het vervolgens lezen, en tientallen die erop reageren. Dat blijft bijzonder.

Voelde je veel rivaliteit met andere beautybloggers, en hoe anders is dat nu met Cynthia.nl?

Ja, zeker in het begin. Niet heel sterk, maar het was er wel. Ik wilde vooral graag ‘eerder zijn’ met bijvoorbeeld reviews van nieuwe collecties en zo. Nu ben ik daar niet meer mee bezig, het maakt mij echt niet uit wat een ander blogt. Ik lees het graag, maar ik doe mijn eigen ding. Ik blog over wat ik wil en dat heeft niet zoveel met andere blogs te maken.

Hoeveel tijd ben je ongeveer bezig met een blog?

Dat varieert heel erg. Binnenkijkers of reisgidsen nemen over het algemeen het meeste tijd in beslag. Voor een reisgids ga ik meestal ook echt op reis, dus dan duurt het alleen al een paar dagen om de plekken te bezoeken en te fotograferen. En dan moet ik eerst nog research doen, en daarna alles samen laten komen in een blog. Dat kost dan al snel een dag of drie. Een binnenkijker kost me ongeveer twee hele werkdagen. Maar een artikel over boeken kost maar anderhalf uur ongeveer, of een artikel als deze een uurtje. Als ik zelf foto’s bij een artikel maak, kost het vanzelfsprekend ook meer tijd. Dus: geheel afhankelijk van het soort artikel!

Welke plug-in is een must om te installeren op je Wordpress?

Ik gebruik de plugin Editorial Calendar heel erg veel. Hiermee heb je een maandoverzicht in je WordPress waardoor je makkelijk artikelen kan inplannen en schuiven, je hebt dan een mooi overzicht. Verder weet ik er niet zoveel vanaf: ik heb mijn site laten bouwen en dus ook de plugins laten uitzoeken en installeren.

Welke sites zijn aan te bevelen bij het beginnen van een blog?

Hmmm, ik gebruik zelf websites als Pexels heel veel, om rechtenvrije afbeeldingen te downloaden die ik vervolgens op Cynthia.nl kan gebruiken. Verder is het handig om wat te lezen over SEO (Search Engine Optimalization) zodat je weet hoe je beter gevonden kan worden in Google.

Denk je niet bij alles: 'Ja, daar moet ik over bloggen?' Heb je ooit weleens echt vrij als blogger?

Ja, dat denk ik inderdaad bij alles. Ik sta altijd in de ‘blog-stand’, haha. Dat is soms wel lastig, want als je overal over wilt bloggen, ben je ook altijd met het bloggen bezig. Zo wil ik het liefst over alle restaurants waar ik kom, een recensie schrijven. Maar dat houdt ook in dat ik tijdens het eten aantekeningen en foto’s moet maken, anders vergeet ik de helft en heb ik geen content. Ik doe dat dus heel bewust regelmatig níet, omdat ik anders nooit gewoon lekker uit eten kan zonder dat het meteen werk wordt. En op vakantie wil ik soms gewoon lekker op vakantie zijn zonder een reisverslag in mijn hoofd te maken. Maar het is juist ook heel leuk dat alles wat in mijn leven gebeurt, blogmateriaal is. Daardoor heb ik altijd iets om over te schrijven, inspiratie en dus blogcontent is overal voor mij.

Waardoor kreeg je blog meer bezoekers en heb je tips voor beginnende bloggers?

Ik ben nooit bewust bezig geweest met ‘meer bezoekers krijgen’: in de tijd dat mijn blog zo enorm groeide ging dat ‘vanzelf’. Natuurlijk was ik druk bezig met content maken en ik publiceerde elke dag twee artikelen, maar ik had niet echt een groeistrategie of zo. Nu ook niet. Ik post mijn blogs wel altijd door op Facebook, Twitter en vaak op Instagram, maar ik heb niet het idee dat ik daar nou zo heel veel nieuwe bezoekers door krijg – wel vaste bezoekers die dan via social media binnenkomen. Tips zijn dus welkom, hoor!

Tips voor beginnende bloggers? Schrijf over waar je hart ligt, wees niet bang om iets te publiceren, het hoeft niet perfect, steel geen foto’s, ga niet voor geld of spullen (want het kan heel lang duren voor je dat er uithaalt, en als dat je eerste doel is dan ga je waarschijnlijk snel stoppen) en beleef er gewoon veel plezier aan.

Waar haal je steeds inspiratie en motivatie vandaan?

Zoals ik bij een eerdere vraag al aangaf: inspiratie is overal voor mij. Ik kan echt op elk moment van de dag ineens een idee voor een blogpost krijgen. En dat kan in de supermarkt zijn, maar ook als ik met Kees aan het wandelen ben of als ik een bos bloemen koop. Ik zeg maar wat. Omdat mijn blog zo persoonlijk is en ik praktisch over alles schrijf wat mij bezighoudt, is er veel om over te schrijven.

De motivatie is er gewoon. Het gebeurt bijna nooit dat het me wekenlang niet lukt om te schrijven. Dan is er zeg maar wel iets meer aan de hand dan een writer’s block. Ik heb het weleens een week gehad, maar dat is in al die jaren denk ik maar één keer gebeurt. Hier op Cynthia.nl verschijnt zes dagen per week een nieuwe blogpost en natuurlijk kost dat tijd, moeite en energie, maar tot nu toe is de motivatie er gewoon altijd geweest. Omdat ik het (nog steeds) zo leuk vind.

Hoe blijf je origineel na al die jaren?

Voor mij persoonlijk doe ik dat door puur mezelf te zijn. Door te doen wat ik wil, door te schrijven wat ik wil, door kwetsbaar en eerlijk te zijn en niet te schuwen voor lastige onderwerpen of moeilijke dingen. Niet dat ik elke dag hele feministische tirades houd, maar ik schrijf ook niet alleen over de deugden van het leven. Originaliteit is niet mijn grootste streven, maar ik denk wel dat dit soort dingen ervoor zorgen dat Cynthia.nl ‘uniek’ is. Al is uniek ook een groot woord, er zijn zoveel persoonlijke en kwetsbare blogs.

Laat het me weten als je nog een vraag hebt naar aanleiding van dit artikel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

13 reacties
 1. Diana

  Go Cytnhia! Ik volg je blog ook al lang, soms periodes meer, soms wat minder. Ik vind het zo leuk dat je lekker spontaan overkomt en over vanalles en nog wat blogt (positief bedoeld!). Van wijnen, tot de waddeneilanden tot beauty routines. Juist die diversiteit maakt je blog top! En ik ben jaloers op je mooie coupe rouge haha. Groetjes uit Limburg!

 2. Marion

  Hoi hoi, weer een erg leuk artikel om te lezen! Wat doe je dat toch steeds knap. Ik heb zelf een websitebezoek plaats daar af en toe een blog op, maar merk dat ik dit echt moet gaan plannen. Om zowel insta als fb eraan te koppelen. Nu had jij t over editoriaal calender, welke gebruik jij om dit allemaal in te plannen? En kun je dit door je website bouwer erin laten plaatsen?

 3. Renske

  Ik vind juist het persoonlijke van je blog zo leuk! Je ziet gewoon je plezier erin! Ook vind ik het leuk om toch in aanraking te komen met dingen waar ik in eerste instantie niet heel veel mee heb. Bijvoorbeeld wijn. Ik merk door erover te lezen dat het me toch wel leuk lijkt om iets meer te gaan proeven en er iets meer over te weten 🙂

 4. Lotte

  Leuk om te lezen! Ik kijk veel vlogs/video’s, maar blijf blogs lezen soms ook relaxt vinden. Dus top dat jij daar lekker mee doorgaat! Ik vind lang niet al je categorieën leuk, maar wel dat je met passie schrijft! Dus de onderwerpen die me wel interesseren volg ik met veel plezier.

  Over je tip om niet te beginnen als je doel enkel is er geld mee te verdienen of spullen te krijgen: over t algemeen eens…
  Hoewel ik zelf een nail insta begonnen ben met als enige doel gratis nagellak hahah! Ik heb gewoon een fulltime baan, woon met Mn man in t buitenland en heb nul ambities om van mn nail insta Mn werk te maken. Maar ben wel altijd met mn nagels bezig en leek me leuk te kijken of ik gratis nagellak kon scoren. Nu ben ik over de 1000 volgers heen en krijg ik elke week wel gratis nagellak opgestuurd haha (zeker hier in Amerika is dat nog veel makkelijker). Ben toch best blij dat ik er mee begonnen ben met dit als doel 😉

 5. Nadia

  Leuk artikel. Ik herken mij wel in veel dingen. Dat je vooral moet schrijven en delen vanuit je hart. Ik ben gestart omdat ik een dertiger zoals ik miste die bezig is met de zoektocht in het leven naar zichzelf, geluk, liefde… ik pas niet echt in een hokje (beauty- lifestyle-fashionblogger), ik deel gewoon mijn gedachtespinsels, deel de ups en downs. Persoonlijk.

  Ik denk ook niet meer dat het tegenwoordig haalbaar is om te denken dat je fulltime kunt bloggen en hier je geld mee kunt verdienen. Niet zoals toen. Er zijn simpelweg gewoon te veel bloggers/vloggers/Instagrammers die veel hetzelfde doen.

  Mag ik nog iets anders vragen, denk jij dat bloggen wel weer hip (of hipper) kan worden? Heel veel mensen stopten met hun blog of gingen op een gegeven moment over naar Youtube. Ik vind dat nog steeds zo jammer. Waar ik eerst dagelijks een stuk of 10 blogs bezocht, zijn er nu nog maar 3 die ik wekelijks bezoek. Ik hoop dat weer meer mensen zull3n gaan bloggen in de toekomst :).

 6. Eveline Fleur

  Jezelf zijn en plezier hebben in het bloggen zijn voor mij ook het belangrijkst. Mijn tip voor bloggers is: trouw blijven aan je volgers. Niet ineens over boeken bloggen (ik noem maar een voorbeeld) terwijl je daar niet van houdt of alle samenwerkingen aanpakken die je kan aanpakken. Kies wat bij je lezers en bij je blog past! Liefs

 7. Anna

  Interessant om te lezen! Ik ben blij dat je nog steeds blogt! SEO is inderdaad erg belangrijk om je in te verdiepen als blogger.

 8. Tineke

  Mijn doel met bloggen is anderen vermaken, motiveren en inspireren. Ik blog voor de hobby en die het ook al jaren, toch staan er een aantal leuke tips in. Sinds je niet meer zoveel over beauty blogt en meer de lifestyle kant op bent gegaan, is jouw blog favoriet geworden.
  Liefs

 9. rachel

  leuk om te lezen en ook sommige punten herkenbaar.
  ik kan mij eigenlijk geen voorstelling maken zoiets als cynthia die niet blogt 😀 het is gewoon jou ding en ik lees graag bij je 😀

 10. Aranka

  Leuk om te lezen zeg, herken me in veel punten natuurlijk. Ik ben blij dat jij nog lekker kan genieten van het bloggen want daardoor geniet ik ook weer iedere dag van jouw blog.

 11. Anne

  Ik ben eigenlijk benieuwd… Welke blogs lees je zelf? (Enne – ik voel me echt een 15-jarige fangirl nu – wil je de mijne een keertje lezen? 🙈 )

 12. Freya

  Leuk artikel, ik vind cynthia.nl wel heel uniek hoor. De perfecte mix van dingen die (voor mij en blijkbaar veel anderen) het leven heel leuk maken. Ook los van de onderwerpen raak ik heel geinspireerd van je werkhouding en continue kwaliteit, voordat ik aan huiswerk begin neem ik altijd de tijd een nieuw artikel van je te lezen.
  Ik hoop eigenlijk dat je ooit een column gaat schrijven in de volkskrant ofzo 🙊

 13. Maudy

  Dit artikel komt echt als geroepen, nu ik ook net m’n eigen blog begonnen ben. Ik moet dat hele WordPress nog onder de knie krijgen hoor! Zelf vind ik qua plugin Yoast SEO heel fijn: ik heb me nog niet zo verdiept in SEO, dus dan geeft deze plugin een aardig steuntje in de rug. Mijn enige grote struggle op dit moment is dat ik wil gaan schrijven terwijl ik andere dingen (lees: studeren) moet doen, oeps! Desalniettemin een inspirerend artikel 🙂