Tips voor meer veiligheid

Helemaal 100% veilig ben je nooit. Dat is best een intens, maar feitelijk gegeven. Ik geef je vandaag wel wat tips om wellicht veiligER te zijn; in huis, online én op straat.

Leestijd

Ik voel me eigenlijk bijna nooit onveilig. Daarmee hebben we in Nederland natuurlijk al heel erg veel geluk, want op heel veel gebieden is het een veilig land. Op gebied van risico’s op natuurrampen, oorlogen, op gebied van criminaliteit, armoede, ziektes etc. Toch ben ik waarschijnlijk veiliger dan een gedeelte van de Nederlandse bevolking. Mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, mensen die in onveilige wijken wonen, wanneer je gestalkt wordt, gepest wordt of in een relatie zit waar geweld voor komt. Ik zit wat dat betreft goed, en daar ben ik heel dankbaar voor.

Alles is relatief natuurlijk maar ik woon in een veilige buurt, mijn omgeving zorgt niet voor extra onveiligheid, ik let goed op het afsluiten van mijn huis en ga niet in het donker alleen over straat. Meestal dan.
Toch zijn er nog heel veel risico’s waarmee je soms ook maar gewoon geluk moet hebben, er zijn risico’s die je kunt vermijden en er zijn dingen die je kunt toepassen om het allemaal iets veiliger te maken. Ik focus me nu even op dat laatste, want helaas hebben we heel veel niet in de hand.

Veiligheid op straat

Als ik aan veiligheid denk, denk ik al heel snel aan overvallers, verkrachters en psychopaten die moorden zonder reden. Vooral dus ook aan situaties waarin je op straat onveilig zou zijn. Dat komt waarschijnlijk ook door het feit dat ik een vrouw ben, en dat maakt je helaas toch iets kwetsbaarder nog. Elke week wordt er 24 keer een verkrachting aangegeven, dat vind ik echt BIZAR veel. Dat het met deze tips niet ophoudt en het probleem groter is dan ik nu aanhaal besef ik me, maar ik deel toch deze tips die het wellicht iets veiliger maken, dan wanneer je ze niet toepast.

 1. Houd je sleutels in je hand. Ten eerste om snel door je deur naar binnen te kunnen mocht het nodig zijn, maar ten tweede ook omdat ze een wapen kunnen zijn. Ik wil je nu niet aansporen om iemand neer te shanken met je sleutels, haha maar mocht de nood aan de man zijn dan weet ik wel wat ik met die sleutels doe.
 2. Mocht je denken dat je achtervolgt wordt; laat merken dat je dat denkt. Denk er dus ook aan om af en toe achterom te kijken. Iemand die geen kwaad in de zin heeft zal dan afstand houden, en iemand die wel kwaad in de zin heeft kan daardoor misschien op de vlucht willen slaan. Zo heb ik een keer een totaal onschuldige man aangesproken die heel dicht achter mij liep net na zonsondergang in een bos. De route was wat langer dan ik dacht, ik was met de hond toen, en het werd al sneller donker. Hij maakte zijn verontschuldiging en haalde me toen in. Lullig voor hem, ook al zei ik het vriendelijk, maar mijn onveilige gevoel was wel weg.
 3. In andere (armere) landen is dit natuurlijk nog veel meer van toepassing, maar ook in Nederland moet je dure bezittingen dicht bij je dragen. Een tasje naar de voorkant van je lichaam dragen zodat je er zicht op hebt, geen telefoon in je achterzak, geen portemonnee in je achterzak, geen simpele rugzakken met geld in het voorvakje, geen rolex in een ghetto van Bangkok om je pols. Je snapt het wel.
 4. Deze vond ik online en kende ik nog niet; je tas altijd van de straatkant weg dragen. Dus richting de huizen, zodat een auto hem niet weg kan grissen. In dezelfde lijn; een tas om je stuur slaan als je hem voor in een fietsmandje stopt.
 5. Als iemand je wegbrengt, laat hem of haar dan even wachten tot je binnen bent.
 6. Vermijd donkere, rustige straten en vermijd delen van een stad die al bekend staan als onveilig.
 7. Als je toch door die donkere, rustige straat moet aan de verkeerde kant van het spoor, deel dan je live locatie met iemand via WhatsApp en loop zo dicht mogelijk tegen de huizen aan, zodat je niet gemakkelijk een auto ingetrokken kan worden die rijdt.
 8. Op de meeste telefoons kun je een noodmelding instellen. Bij een iPhone druk je dan vijf keer achter elkaar op de aan en uit knop en dan begint hij af te tellen met harde geluiden. Je kunt dit binnen een aantal seconden stopzetten en als je dat niet doet belt hij het alarmnummer. Van dit geluid kan een aanvaller schrikken. Dit moet je wel zo ingesteld hebben.
 9. Mocht je vaak het gevoel hebben in onveilige posities te verkeren op straat dan is het wellicht goed je te verdiepen in apps die veiligheid vergroten. Zo is er een app (safetrek) waarbij je een duim op een knop houdt, laat je hem los wordt de politie gebeld. Ook is er een app (defender) die gelijk een foto maakt van je aanvaller als je een bepaalde knop indrukt. Ik heb ze zelf niet geprobeerd, en je moet er in een noodsituatie ook maar net aan denken.
 10. Kijk altijd om je heen, en wees moedig in je houding. Als je uit angst alleen maar naar de stoeptegels kijkt dan zie je ten eerste niet of je wel of niet alleen bent, ten tweede niet hoe een eventueel aanvaller eruit ziet, en ten derde oog je kwetsbaarder ten opzichte van wanneer je een zelfverzekerde houding aanneemt.

Veiligheid in je huis

Veiligheid in huis. Ik denk dan aan mijn onhandigheid en dat ik mijn nek breek terwijl ik van de gammele keldertrap loop, maar ik denk ook aan inbrekers. Ik geef dus wat random tips om je veiligheid in en rond het huis te vergroten.

 • Eerste tip voor mezelf; zorg dat die gammele keldertrap gemaakt wordt. Een simpele manier om te zorgen dat de kans dat je je nekt breekt minder groot wordt. Hetzelfde geldt voor gammele zoldertrappen, trappen zonder leuningen, gladde trappen ….
 • Als je het huis verlaat, altijd de deuren op slot doen en je ramen dicht doen, ook al is het lekker om even door te luchten. Zorg ook voor goede sloten waarvan je weet wie daar de sleutels van hebben, en sloten die gekeurd zijn.
 • Als je op vakantie gaat of je bent een avondje weg, laat dan een kopje op tafel staan, en wat lampen aan. Zodat het lijkt alsof je thuis bent. Een donker, goed afgesloten huis in augustus zegt wel genoeg. Laat daarbij ook geen dure laptop op tafel liggen.
 • Buitenverlichting met bewegingssensoren kunnen afschrikken, en laten jou weten dat er iemand voorbij loopt. Je kunt ook kiezen voor een bewegingssensor met camera.
 • Doe niet de deur open als je alleen thuis bent en je weet niet wie er voor de deur staat. Sowieso niet in de avond, maar ook niet als je er overdag een onveilig idee bij hebt.
 • Mocht je wel open doen, laat dan niet iemand zomaar binnen. Ook niet overdag. Vraag om legitimatie als iemand zegt dat hij of zij van (bijvoorbeeld) het energie bedrijf is. Over het algemeen maken mensen afspraken als het nodig is om binnen te komen, die komen niet onverwachts.
 • Check of er een buurt WhatsApp is waarin je elkaar op de hoogte houdt van onveilige situaties. Dit moet niet uit de hand lopen en meer één groot sociaal controle verhaal worden, spreek daarom ook regels af over de zaken die in de buurt app gedeeld worden.
 • Dit gaat niet over inbrekers maar over brand. Ook een stukje veiligheid is daar in te bouwen. Laat bijvoorbeeld nooit de droger aan staan als je er niet bent, en maak de filters na elke beurt schoon.
 • Laat opladers niet in het stopcontact zitten, dit is elk jaar een grote oorzaak van veel huisbranden.
 • Zorg voor kleine brandblussers in huis. Vooral bij plekken waar het belangrijk is zoals een open haard of de keuken. Soms kun je ze bij Action zelfs kopen. Een branddeken is langer houdbaar, en biedt een oplossing bij een vlam in de pan.
 • Let erop of lampen, opladers, apparaten niet te heet worden
 • Zet niet op social media dat je op vakantie bent!

Veiligheid online

Dit vind ik zelf het moeilijkste onderwerp. Ik heb het gevoel dat heel veel niet echt grijpbaar is. Ik houd er rekening mee dat ik geen naaktfoto’s rondstuur en dat ik niet mijn paspoort fotografeer op Instagram. Toch hoor ik wel eens een horrorverhaal waarbij iemand alleen al met iemands foto aan de haal gaat, of informatie uit je vuilnis vist om je identiteit te stelen. Het schijnt echt een horror te zijn als je zoiets gebeurt.

 • Blijf je computer updaten. Soms is het vet irritant en wil je laptop constant een update doen terwijl jij net lekker aan het werk bent. Stel hem dan wel in om later te doen, want met updates worden ook mogelijkheden uitgeschakeld die criminelen hebben uitgevonden om veiligheidsmaatregelen te omzeilen.
 • Ga nooit blind af op emails die je ontvangt. Natuurlijk zijn we allemaal op de hoogte van phishing, maar soms lijken dingen gewoon heel echt. Ga er gewoon niet op in als je via een email ergens in moet loggen, check alles eerst bij het bedrijf zelf. En dan niet via de mail contact opnemen hè…. 😉
 • Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook. Doe een beetje vooronderzoek als je iets online koopt op een onbekende webshop, een rondje google leert je dat vaak al.
 • Scheur privacy gevoelige brieven altijd kapot voor je ze weggooit, want iemand kan online met je gegevens soms heel ver komen, of het hele eind, om aankopen te doen onder jouw naam.
 • Betalen met creditcard betekent soms dat je aankoop is verzekerd, maar overal je creditcard gegevens invullen geeft ook meer mogelijkheid voor een crimineel om dit te onderscheppen en zo gemakkelijk dingen te kopen online.
 • Ik had ooit een app waar ik mijn wachtwoorden in bewaarde, want ik had geleerd dat je overal een andere voor moest hebben. Die app bleek ook niet echt lekker vertrouwd want binnen no-time was mijn Netflix ineens Pools en mijn Spotify geblokt. Nooit je wachtwoorden ergens noteren dus, en kies wachtwoorden die je gemakkelijk kan onthouden maar die niet te standaard zijn om te kunnen raden.
 • Instaleer firewalls en virusscanners.
 • Denk na over wat je deelt. Hoe je op een foto staat bijvoorbeeld, want eenmaal online is altijd online. Een foto met een sigaret op je lip en een blik bier tussen je tieten is minder chique als je solliciteert op een baan. Stuur ook geen naaktfoto’s rond, en als je dit wel persé naar iemand wil sturen zorg dan dat je hoofd er niet op staat en de achtergrond onherkenbaar is.
 • Deel geen privacygevoelige gegevens via WhatsApp of social media, ook al zijn het privé berichten. Daarmee bedoel ik met name wachtwoorden of pincodes.
 • Kijk uit wat je doet als je op een openbaar wifi netwerk zit. Ga dan bijvoorbeeld niet internetbankieren!

Nu weer terug naar de wereld waarin ik te goed ben van vertrouwen en ik deze tips zogenaamd niet nodig heb. Ik ga graag uit van het goede in mensen en de wereld, maar helaas gebeurt het te vaak dat mensen pech hebben.

Kende jij al deze tips al of heb je wat bijgeleerd? Misschien heb jij zelf nog een goede aanvullende tip, deel hem vooral!


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

28 reacties
 1. Sarah

  Tip voor in de auto: nooit een handtas op de achterbank of op de stoel naast jou zetten. Wanneer je moet stoppen kunnen ze die gewoon uit de auto trekken. Beter is dan toch om deze tussen je voeten te plaatsen, we zodat het nog steeds veilig is om te rijde.

  Nog een tip voor moest je echt aangevallen worden op straat. Deo gebruiken om te spuiten. Wel altijd je ene hand vasthouden met het andere zodat ze je hand niet kunnen omdraaien en dat je op jezelf spuit.

 2. Valerie

  Nuttig artikel! Nog een tip: als je in een restaurant of cafè zit, hang je tas dan niet over de rugleuning van de stoel waar hij uit je zicht is. Ik probeer het hengsel altijd ergens nog omheen te doen (desnoods over mijn voet), zodat hij niet mee gegist kan worden

  • Nienke

   Goede tip! Ik doe hetzelfde en doe het hengsel soms om mijn stoelpoot (zolang je zit kan niemand hem zomaar meenemen).

 3. AK

  Wat een goed artikel Emmy, fijn! Dankzij jou heb ik die SOS-functionaliteit van mijn iphone ontdekt, top! De meeste tips zijn een kleine moeite. Ik woon alleen en ga graag alleen wandelen, dus dit artikel is een goede reminder om alert te blijven op mijn veiligheid.

  Met betrekking tot wachtwoorden voor websites en accounts heb ik een eigen systeempje waar lezers misschien wat aan hebben (laat het me gerust weten als het inmiddels achterhaald is). De eerste stap is dat ik kritisch nadenk of het wel een website/account is waarvan het belangrijk is om het wachtwoord te hebben. Voor webshops bedenk ik altijd eenmalige onzin-wachtwoorden en gebruik ik vervolgens de “wachtwoord vergeten” functie als ik de webshop de volgende keer bezoek. Zo voorkom je dat er jarenlang een betekenisvol wachtwoord gekoppeld is aan dat soort accounts. Voor belangrijkere accounts waarvan het meer gedoe is als ik het wachtwoord kwijt ben, zoals mijn mail en sites van de overheid, laat ik lange random wachtwoorden genereren die ik met pen en papier opschrijf en ergens in mijn huis bewaar. Natuurlijk zitten daar ook nadelen aan, maar het zorgt er wel voor dat de wachtwoorden voor mijn belangrijke accounts niet met geheugensteuntjes of hacken te kraken zijn.

 4. Chantal

  Ik bel altijd als ik (gebeurt niet vaak) in het donker vanuit het station naar huis moet lopen. Ik vraag mijn vriend familie of vrienden. En als er echt niemand is dan “doe ik alsof” of spreek een spraakmemo in en hou hele verhalen. Ik ben wel echt bang buiten, mijn familie heeft me nogal volgestopt met verhalen over meisjes die busjes ingetrokken worden Etc. Mocht nooit alleen met vriendinnen fietsen (ookal waren het er 5) dus ik merk dat ik nu ook bijna altijd mijn auto pak en de deuren goed dicht doe als het donker is.

 5. Jessica

  Leuk artikel. Toch een onderwerp waar ik vaak aan denk.
  Ik zie in het artikel niet de rookmelders staan of een Co melder, klopt dat? Of lees ik erover heen. En dan ook altijd rookmelders op de slaapkamers. (ik heb zelf 10 rookmelders in huis) Van rook word je niet wakker. En juist die rook is zo verstikkend. En ook, sluit de slaapkamerdeuren, deuren in huis als je gaat slapen vuur heeft zuurstof nodig om te blijven branden.
  En niet onnodig in je vluchtweg deuren openen, trek of laat ze dicht. Dan heb je kans dat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft.
  Meer info op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid

 6. Lucinda

  Zelf 6 jaar lang in een zeer onveilige wijk gewoond en dat was zeker geen pretje, want ik moest toch echt soms naar buiten om mijn boodschappen te doen… ook in de winter in het donker. De voorzorgsmaatregelen die ik sowieso nam was dat ik mijn sleutels aan een keycord onder mijn jas droeg en alleen een pinpas bij mij had, niks meer dan dat. Hoorde vaak genoeg gefluister van: owh jammer, ze heeft geen tas bij zich…

 7. Elisa

  Goed artikel! Het lijken mij vrij basale tips, maar er is geen kwaad in deze vaak te herhalen. Ik heb jaren in een slechte buurt gewoond en mijn tip is: bellen. Bel altijd iemand als je jezelf onveilig voelt, gewoon om even te kletsen maar ook voor ongure types om te laten weten dat je in ‘contact’ bent met iemand.

  Verder over de tip met sleutels: ik heb hem al 100 keer gehoord, maar het is een slechte tip. Als je de sleutels in je hand hebt tussen je vingers is de kans groter dat je botten breekt als je iemand een mep verkoopt, dan dat je er daadwerkelijk iemand er pijn mee doet.

  Beter is (los van zelfverdediging etc) om een aansteker in je hand te houden, in de vuist, met je hand gesloten, maar met de duim over je hand en niet daaronder! Daardoor word je slag verstevigd. Correct me if I’m wrong btw, heb het gelukkig nog nooit hoeven gebruiken

  Ik hoop dat niemand deze tips nodig heeft overigens…. Wel goed dat er aandacht aan word besteed!

 8. Ier

  Ook handig: met je huishouden/gezin eens in de zoveel tijd de vluchtroute bij brand doornemen/nalopen.

  Reageren
 9. Saskia

  Goede tips! Al waren de meeste voor mij al wel bekend.

  Als ik in m’n eentje in het donker over straat moet, zeg ik welke route ik neem, app ik iemand hoe laat ik weg ben gegaan en als ik weer veilig thuis ben. Dat voelt gewoon goed, alsof er toch nog iemand op je let.

  Oh als ik lopend ben, dan bel ik met iemand of ik doe alsof ik bel

  Reageren
 10. Mae

  De maatregelen die wij zelf hebben genomen in huis, mede omdat mijn man veel reist voor zijn werk en ik vaak alleen thuis ben met de kids:
  – Overal rolluiken geplaatst, ook bij de voordeur
  – Deurbel met camera
  – Bewakingscamera’s bij alle ingangen van de woning, inclusief tuin
  – Alarmsysteem
  – Luxaflex bij elk raam op de begane grond (ik begrijp het zelf nooit als je bij mensen direct naar binnen kan kijken, vind dat zelf geen prettig idee)

  En online zorg ik ervoor dat mensen mij niet kunnen vinden obv naam/emailadres. Mijn social media profielen zijn afgeschermd.

  Een tip: Google jezelf eens en kijk wat je zoal kan vinden! Dan weet je meteen of je nog dingen moet verwijderen of aanpassen 😉

  Reageren
 11. Anne

  Werd heel verdrietig van dit artikel, haat het dat dit soort tips nodig zijn. Desalniettemin heel fijn dat je ze deelt!

  Ik heb toevallig van de week een blog geschreven over een vreemde man die naar me staarde tijdens het hardlopen en die ik heb aangesproken. Zal deze blog van jou er straks onder zetten als link, dan hebben mijn lezers er ook weer wat aan. 😊

  Reageren
 12. Ingrid

  Ok, als medewerker in de brandbeveiliging zou ik je toch niet adviseren om een blusser te halen bij de action. Deze hebben vaak een lage bluskracht, zijn niet gekeurd en vaak al een aantal jaar oud. Blusdekens worden niet meer geadviseerd voor vlam in de pan omdat deze kunnen doorbranden. Ook hier zijn speciale (vet)blussers voor.
  Laat je in deze echt even adviseren door een professional.. 🙂

  Reageren
  • Isa

   Als je er eigenlijk weinig vanaf weet kan je beter geen artikel schrijven vind ik… Sorry

  • Elisabeth

   Alsjeblieft zeg……..toch fijn om feedback te krijgen?
   We kunnen toch van mekaar leren.
   Bedankt iedereen voor de tips.

  • Emmy Bovenhorst

   Ook als reactie op hieronder; dit heb ik bij mijn jaarlijkse ehbo cursus altijd te horen gekregen! Dit jaar door Corona nog niet gehad. Maar good to know.

  • Ingrid

   Ik bedoelde het verder ook niet als kritiek hoor. Maar gewoon als advies/tip. De techniek van blusmiddelen staat ook niet stil. ❤️

 13. rebelleke

  Als je verdwaald ben…niet zoekend rondlopen maar doelbewust naar iemand toelopen waar je de weg aan gaat vragen. Sowieso doelbewust lopen a.k.a neus uit je telefoon houden. Je naam is nooit ‘hey!’ 😉 vooral als je ergens onbekend bent. En vooral gebruik je niet pluis gevoel!

  Reageren
 14. rachel

  handige tips emmy, ik was er mee bekend, maar herhalen en doorgeven is altijd belangrijk en fijn!

  Reageren
 15. Audrey

  Heel interessant! Sommige dingen zijn nog wel nieuw voor me inderdaad. Leerzaam!

  Reageren
 16. Merel

  Een vrij recente tip: als je in het nachtleven te maken krijgt met seksuele intimidatie kun je aan de barman vragen als codewoord’Is Angela aan het werk?’. Dan kunnen zij ingrijpen. Dit werkt overigens ook in Frankrijk en Engeland.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Weten ook alle barmedewerkers hiervan haha? Ik kende het niet! Wel interessant

 17. Claudia

  De Strava app biedt ook een handige veiligheidsfunctie. Je kunt Beacon inschakelen en daarbij tot 3 contactpersonen selecteren. Als je de Strava app start om je wandeling of fietsrit op te nemen krijgen deze personen een sms met een link naar de Strava website waarop ze jou real time kunnen volgen. Zo weten altijd een aantal mensen dat je onderweg bent en waar je precies bent. Als je vaak met de fiets onderweg bent, bijvoorbeeld later op de avond als het donker is, zou je ook kunnen investeren in een fietscomputer. Bij o.a. Garmin fietscomputers kun je valdetectie instellen in de Garmin app. Mocht je nou onverhoopt in het donker een keer met je fiets vallen, aangereden worden (of je wordt van de fiets getrokken door iemand anders!), dan detecteert de fietscomputer dat je valt en zal je telefoon gaan piepen. Zet je dat niet binnen een paar seconden uit dan zal er een noodoproep worden verzonden.
  Denk bij veiligheid in huis ook aan het installeren van rook- en CO2 melders.

  Reageren
  • Claudia

   Euh, ik bedoel natuurlijk CO-melders….

  • Yolanda

   Zo die tip over strava is bruikbaar! Dank je wel

 18. Tineke

  Hele fijne tips! Ik ben echt een held op sokken en ben blij dat ik bijna nooit de deur uit hoef wanneer het donker is. Liefs

  Reageren
 19. Anne-Marie

  Goede tips, better save then sorry. Ik kreeg ooit deze tip: als je op straat in de problemen komt roep dan geen ‘help’ maar ‘brand’. Het is bewezen dat daar meer mensen op reageren.

  Reageren