Tips voor een budgetbruiloft – deel 2

Onlangs deelde ik mijn artikel met de eerste acht budgettips als je een bruiloft plant maar het wat voordeliger wilt houden. Ik hoop dat je er wat aan had, en dat je vandaag weer mee leest!

Leestijd

De vorige keer vertelde ik al uitgebreid over hoe ik deze dag zie. Niet als DE dag maar meer als EEN dag. Ik wil er uiteraard echt wel iets leuks van maken maar ik wil er gewoon niet te veel geld aan uit geven. Veel geld uitgeven ga je niet voorkomen, maar TEveel wellicht wel. Ik deel vandaag mijn volgende acht tips met je, en lees vooral ook nog even het eerste artikel hier voor een uitgebreidere inleiding en natuurlijk de vorige acht tips als je die gemist hebt!

9. Visagie en haar

Een lastig onderwerp voor mij, ik maak zelf geregeld bruidjes op voor hun trouwdag. Maar wat doe ik dan zelf? Eigenlijk vind ik het dus heel belangrijk dat mijn make-up geweldig zit, en als ik het zelf doe is het voor mijn gevoel minder bijzonder omdat ik dat natuurlijk elke dag al doe. Ook al is dat in mindere mate. Misschien boeit dit jou helemaal niks. Misschien draag jij nooit veel make-up en heb je ook een vriendin die daar goed in is waardoor je hier geld op kan besparen. Dan je haar. Een kapsel kan heel bijzonder zijn, maar als jij lang haar hebt en je wil het los of half los dragen dan kom je daar zelf met een handige vriendin wellicht ook wel uit. Zo’n opgestoken situatie is geen MUST. Een kapper of visagist in huren is niet iets wat MOET, dat probeer ik je vooral ook te vertellen.

10. Gastenlijst

Geld besparen doe je vooral door je gastenlijst in te krimpen. Voordat jullie je hele handbalteam gaan uitnodigen, hoe graag wil je die mensen echt erbij hebben? Bedenk vooral dat het jullie moment is, en dat jullie dus ook zelf mogen beslissen wie er komen. Er wordt vaak ook gewerkt met een tweedeling tussen dag en avondgasten. Dat scheelt geld op een diner voor veel mensen, en daarom kun je wellicht kritisch kijken naar je daggasten.

11. Eten

Wederom een gevoelig onderwerp. Want hoeveel ga je mensen te eten geven? Als je mensen een hele dag uitnodigt, dan verwachten ze ook gevoerd te worden. Je kunt erover nadenken om bijvoorbeeld alleen een diner te doen en ‘s middags dus pas te beginnen. Ook kun je zelfs het diner skippen, en gewoon aan het begin van de avond een korte ceremonie houden gevolgd door een feest met eventueel wat hapjes. Dat zal het grootste verschil maken in hoeveel geld jij uitgeeft in totaal. Een locatie vraagt al snel een totaalprijs per persoon, maar je hebt ook locaties die bijvoorbeeld per schaal hapjes afrekent.

12. Locatie

Dan gaan we nog een stap verder, een stap die niet veel mensen nemen. De locatie. Hoe belangrijk vind jij die, of kan het ook gewoon in de tuin van die vrienden die zo mooi achteraf wonen, onder die mooie oude eikenboom? Vrienden van ons zijn bij hun ouders in de tuin getrouwd. Die hebben toevallig dan wel een prachtige lap grond met een hele mooie boomgaard, maar goed, het kan misschien. Daarmee open je ook andere opties qua catering. Als je een kleine groep hebt kun je ook voor een low-key barbecue kiezen wellicht.

13. Decoratie

Doe je dat zelf? Regelt de locatie dat? Moet je daar extra voor betalen en is dat het waard? Dat zijn belangrijke vragen. Als je zelf voor decoratie zorgt kun je ook zoeken naar tweedehands decoratie. Dit is vaak maar 1 dag gebruikt en bruiloften hebben vaak een bepaald trendthema waardoor gelijk alles lekker matcht.

14. Outfits

Elke bruid vind die jurk toch wel HET ding. Je wil gewoon stralen, lijkt me sterk als er een bruid is die het niet belangrijk vindt om zich lekker te voelen in haar vel die dag. Een jurk (of andere outfit) hoeft daarentegen niet perse duur te zijn. Je kunt ook op sites zoals Asos kijken, je kunt je orienteren op ‘gewone’ witte jurken en je kunt ook kiezen voor een outlet of een tweedehands jurk. Let hierbij wel op dat het vermaken van een jurk ook geld kost. Soms is goedkoop dan duurkoop, dus maak wel die rekensom van te voren.

Het zelfde geldt voor een pak, dit hoeft niet een specifiek trouwpak te zijn! In elk budget valt een outfit te vinden. Denk hierbij ook aan schoenen. Die dure pumps uit de trouwwinkel kun je ook vervangen voor een kek hakje van Asos. Bekijk de opties van alle kanten. Het moet wel comfortabel zijn.

15. Onderhandelen

Onderhandelen is gewoon lastig als dit niet je vak is. Ik luisterde onlangs naar een podcast van Betches Brides, een vrij hilarische podcasts over het plannen van een bruiloft. Het is een Amerikaanse podcast dus daardoor vind ik er minder raakvlak mee maar ik vind het wel heel leuk om naar te luisteren. Ze hebben ook een podcast over budget bruiloften en daar kwamen zij met de tip om je onderhandeling te starten alsof je weinig gasten hebt, bijvoorbeeld 40. Als een leverancier dan een prijs noemt per persoon, kun je hem vragen wat hij er dan van kan maken als je bijvoorbeeld 20 man meer meeneemt, 60 dus. Kan die €38,50 dan naar een €35,50 bijvoorbeeld? En als je er 80 meeneemt, hoeveel per persoon kan hij dan aanbieden? Hij zal waarschijnlijk zakken, waar je geen ruimte hebt als je gelijk je daadwerkelijk aantal gasten noemt. Dat vond ik een goede tip.

16. Denk niet te makkelijk over de kleine dingen

Het is zo gemakkelijk om over de loop van de periode dat je aan het plannen bent steeds wat toe te voegen. Oh, een cocktail bij binnenkomst is wel leuk he, dat doen we. Een giftbag, een donut tussendoor, die extra bitterbal, een extra naambordje op de route, een gastenboek, een trouwauto die net wat groter en luxer is, een bloemetje extra op de tafels, noem het maar op. Kleine details zijn leuk, ik ben zelf helemaal van de kleine details, maar het is ook het gene wat opstapelt in de kosten en het zijn de dingen die niemand onthoudt, jijzelf ook niet waarschijnlijk.

Dat waren ze, de laatste acht. Houd je aan je planning, houd je aan je budget wat je voor jezelf stelt, denk creatief na, stel vragen en doe geen aannames. Denk buiten de lijntjes, of je nou veel of weinig geld uit wil geven en vooral; denk echt goed na wat je onthoudt en wat belangrijk voor JOU is.

Goodluck, ik hoop dat je een dag hebt waar je van hebt gehoopt! <3


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

15 reacties
 1. M

  Mijn bruiloft was echt de goedkoopste ever😂 getrouwd op de gratis dag, geen jurk en pak, geen gasten en ‘s avonds met de kinderen sushi gaan eten, totale kosten 89 euro. Wij vonden het zonde om een smak geld aan een bruiloft uit te geven en we houden er allebei niet van om in de spotlights te staan, inmiddels alweer bijna 6 jaar getrouwd en 16 jaar samen.

 2. Anouk

  Leuk artikel! Wij zijn ook bezig met het plannen van onze bruiloft. Afgelopen week toevallig akkoord gegeven op de locatie. Hierbij hebben wij ook onderhandeld over de prijs. De locatie waar we voor hebben gekozen kon ons korting bieden op de zaalhuur en ook is het drankarrangement omlaag gegaan in prijs. Dit scheelde voor ons zo’n 600 euro op het totaalbedrag. Kleine moeite en toch mooi meegenomen 🙂

  Reageren
 3. Mieke

  Heel leuke tips!
  Onze trouw was echt ONS feest. Helemaal zoals we het zelf in gedachten hadden en met de mensen die wij erbij wouden hebben. 13 augustus zijn we alweer 4 jaar getrouwd en 14 jaar samen. We hebben dus een dag gekozen die voor ons speciaal was. Met een festival thema omdat we daar graag naar toe gaan. De uitnodigingen waren zogezegd tickets, we hadden wegwijzer-bordjes met “wc/camping/parking/food/drinks..”, vrienden bleven kamperen (in onze tuin waar het feest ook door ging), we aten BBQ, hadden zelf een playlist op Spotify samen gesteld en dan niet bespaard op mooie, kwalitatieve boxen die nu extra speciaal zijn voor ons. Mijn haar en make-up werden gedaan en er was een fotograaf. Verder kozen we beiden outfits waar we ons goed in voelden en die we erna nog konden dragen. Een top keuze want we waren echt zo relaxed en in ons element die dag! Iedereen vond het een super feest!
  We huurden XL spelletjes (4 op een rij, mikado, mens erger je niet..) die veel succes hadden en we gaven bedankjes in thema met telkens een leuke quote eraan: zonnebrillen (you light up my day), regenponcho’s (you are my sunshine on rainy days) en snoep voor de kids (you sweeten my days).
  Geen seconde spijt gehad van deze dag!

  Reageren
 4. Petra

  Ik weet niet of dit mag of dat het verwijderd wordt (dan snap ik dat hoor!); ik heb nog n heele mooie jurk (haha dat vindik natuurlijk zelf) te koop die ik vorig jaar gedragen heb op mijn bruiloft. Over budget gesproken: een jurk online verkopen is dramatisch! Er zijn namelijk meerdere sites/shops die er geld aan willen verdienen, ze vragen zo 150-200euro kosten alleen voor het feit dat je je jurk in hun shop mag verkopen, terwijl ze wel aangeven m super mooi te vinden en te verwachten dat ie snel weg is….

  Nou iig.. De jurk die ik verkoop is een A-lijn jurk met kant&glitters aan de bovenkant voor en met een open rug aan de achterkant. De rok loopt wijd uit onderin met verschillende lagen. Mijn maat is XS/S en ik ben 1.64 lang. Ik heb m nieuw gekocht voor 2000 + vermaakkosten en zou m nu voor 600-800 willen verkopen wat mij wel redelijk lijkt 🙂 Mocht er iemand interesse hebben om wat foto’s te bekijken: petrabauer7@gmail.com. Als dit niet mag, verwijder deze comment gerust!

  Reageren
  • tamara

   Zelf zou ik mijn makeup door een professionele laten doen en niet zelf of door een hobby vriendin. Omdat bruidsmakeup toch anders is dan dagelijkse makeup. Bruidsmakeup moet muurvast zitten en komt ook andere over op de foto’s en het zou zouden zijn. Als je er als een prinses uitziet maar je makeup komt niet goed uit. Zelf had ik ook een gastenboek op mijn bruiloft maar met invulkaarten. We hadden op elke tafel een aantal stiften en invulkaarten gelegd zodat de mensen dit konden invullen ook lekker laagdrempelig.

 5. Marianne

  Leuk artikel!! Wij zijn momenteel druk bezig met plannen voor onze bruiloft in oktober! Het is een dure dag, deze tips maken het inderdaad mogelijk goedkoper! 👍🏻

  Reageren
 6. Farisa

  Hoe langer ik erover nadenk hoe armoediger ik het vond om te besparen op eten. Je gasten doen ook moeite om te Komen en rijden en nemen mischien zelfs vrij. Ik ga eerlijk gezegd niet eens meer als het maar een paar uurtjes is en je ook nog vaak van alles moet meenemen van de ceremoniemeester. Moest een keer een usb stick meenemen met favo Muziek. Het blijft wel hangen hoor bij je gasten. Mijn gasten bleven allemaal eten en ze hebben het er nog over

  Reageren
 7. Suze

  Hoe meer ik erover nadenkt, hoe armoediger ik het vind om zo te besparen als zoveel mensen de moeite doen om te komen. Eerlijk gezegd ga ik dan niet eens als ik wordt uitgenodigd Voor een par uurtjes maar nergens een lekker hapje krijg, maar meestal wel iets moet meenemen ernaartoe moet rijden en mischien zelfs vrij moet nemen , een keer moest ik een aub stick meenemen met favo muziek. Wat een gedoe.
  Ik had een feest waar iedereen de hele dag kwam en een diner kreeg en lekkers tussendoor. Dat blijft weL hangen hoor bij mensen. Mijn gasten vonden het heel ongedwongen en vrij En hebben het er nog over

  Reageren
 8. Neomie

  Mijn vriend heeft trouwen niet zo hoog zitten na de overdreven bruiloft van zijn broer en vrouw… Dus mocht hij zich ooit bedenken houden we het klein. Trouwen bij de gemeente, foto’s en daarna uit eten met de familie. Ik vind het meer als genoeg!

  Reageren
 9. tamara

  Zelf zou ik mijn makeup door een professionele laten doen en niet zelf of door een hobby vriendin. Omdat bruidsmakeup toch anders is dan dagelijkse makeup. Bruidsmakeup moet muurvast zitten en komt ook andere over op de foto’s en het zou zouden zijn. Als je er als een prinses uitziet maar je makeup komt niet goed uit. Zelf had ik ook een gastenboek op mijn bruiloft maar met invulkaarten. We hadden op elke tafel een aantal stiften en invulkaarten gelegd zodat de mensen dit konden invullen ook lekker laagdrempelig. Ik weet niet of ik de link mag bijvoegen anders verwijder ik die later weer. Want miss heb je der zelf ook iets aan😁😄

  https://www.hippekaartjeswinkel.nl/a-52514513/invulkaarten/gastenboek-invulkaarten-50st-kraft/#description

  Reageren
 10. Suuz

  Ik vond het destijds belangrijk om mijn gasten mee te geven dat we 2 fotografen hadden die alles vastleggen en dat we het erg op prijs zouden stellen als zij geen foto’s maken en vooral dat die niet op social media zouden belanden, aangezien we daar zelf niets op zetten.

  Ik vind trouwens de term ‘bruidjes’ vast niet slecht bedoeld, maar echt kleinerend klinken. Poppetje, bruidje, meisje.

  Reageren
 11. Lucinda

  Wij willen het ook graag klein houden, maar mijn man komt nogal uit een grote familie, dus wordt het al snel meer. Wij zijn ook druk bezig met een budget sparen voor onze bruiloft, maar dat het een duur geintje wordt is wel zeker. Toch wil ik zeker gaan besparen waar mogelijk.

  Reageren
 12. Mirjam

  Vanwege corona zijn wij van een wat grotere bruiloft (70p) op een ‘echte trouwlocatie’ naar een kleine bruiloft (14p) in de achtertuin gegaan. De enige kosten die wij besparen zijn echter op het eten/drinken.
  De achtertuin rekent misschien geen locatiehuur (iets wat heel veel trouwlocaties sowieso al niet doen zolang je maar genoeg eet en drinkt), maar heeft ook niet genoeg meubels en decoratie om er een mooie bruiloft van te maken. De tuin waar wij in gaan trouwen is zo mooi dat er amper decoratie nodig is, maar dan nog heb je genoeg stoelen / tafels / servies / glazen etc. nodig voor al je gasten. Als je ook het officiële gedeelte in de tuin wil doen, heb je een katheder nodig voor de ambtenaar (is vaak verplicht vanuit de gemeente). Een goede geluidsset is ook wel fijn, want zelfs met maar 14p hoor je het anders toch slecht buiten. En dan misschien ook nog fijne verlichting, een leuke trouwboog en wat kaarsen en/of bloemen, en je bent in totaal toch zeker een paar honderd euro verder (meer als je een grotere groep hebt, dan heb je misschien zelfs een toiletwagen nodig). Het scheelt dat je veel materialen kan huren.
  Verder valt het me vies tegen wat je bespaart op eten en drinken. Een cateraar is per persoon een stuk duurder dan wanneer het eten door een restaurant / trouwlocatie wordt verzorgd. Als je zelf drinken inkoopt ben je ook relatief veel duurder uit dan wanneer je het afkoopt op een trouwlocatie. Wij hebben dus maar 14 gasten ipv 70, maar besparen minder dan de helft op eten en drinken.
  Trouwen in een tuin kan zeker goedkoper zijn dan sommige dure trouwlocaties, maar een budget ‘echte’ trouwlocatie (ik kan wel een paar voorbeelden noemen) is soms nóg goedkoper (en je blijft niet achter met de zooi!).

  Reageren
 13. Tineke

  Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik geneigd ben ik gewoon met een heel klein clubje te trouwen en het te vieren. En dan bedoel ik ook echt een heel klein clubje.

  Reageren
  • Mieke

   Zeker doen! Als dat jullie aanspreekt en voorkeur geniet, is het zeker een aanrader. Wij waren met 23 en het was zalig 😁