Tips voor een budgetbruiloft – deel 1

Ik ben zelf bezig met het plannen van een bruiloft, en hoewel dat nog in de kinderschoenen staat zou ik Emmy niet zijn als ik niet zou uitzoeken hoe dat nou net even anders kan. Ik heb heel veel tips om het vooral goedkoper te maken. Vandaag deel 1!

Leestijd

Wij zijn zelf bezig met het nadenken over hoe wij ‘onze grote dag’ gaan invullen. En daar gaat het voor mijn gevoel al mis. Ik ben er namelijk geen voorstander van om het zo te benaderen. Als DE dag. De mooiste dag van je leven. DE dag dat ALLES moet kloppen. Ik zie het liever als EEN dag uit mijn leven die hopelijk nog overtroefd wordt door heel veel andere mooie dagen die ik mee mag maken. Ik zie het als een feest dat wij geven om onze liefde te vieren en niet als een strak event waar de gasten geld betalen om te kunnen feesten en waardoor er niks mis mag gaan. Dat geeft zoveel stress, en waarvoor? Het is in mijn beleving veel relaxter om er iets chiller in te staan en iets minder grootsheid te geven aan het concept. Ongeacht de grootte van het ‘event’.

Voor ons geldt dat we nu vooral denken over een vrij kleine bruiloft waar we ook niet te veel geld aan uitgeven en waar we in ieder geval geen stress van willen ervaren. Dat vinden wij het allebei niet waard, we vinden het vooral belangrijk dat we daadwerkelijk trouwen, puur uit romantiek.

Een grote dag plannen doen we dan ook niet, maar meer een dagdeel met een ceremonie en een feest. We zijn echt nog niet uit de details dus daar kan ik jullie dan ook nog niet mee verblijden helaas haha. Het wordt in ieder geval geen 2020, want Corona is een goeie bitch. We wachten dat echt even af want we hebben geen haast met het feest.

Ik heb inmiddels wat tips voor mezelf en ook voor jullie verzameld door met bruidjes te praten, door zelf veel onderzoek te doen, maar ook door met weddingplanner Fernanda van Picture Perfect te praten. Het zijn tips om je bruiloft op een andere manier te plannen dan traditioneel, waardoor je een hoop geld zou kunnen besparen. Uiteraard kun je ook 1 tip toepassen in plaats van allemaal, dus ik hoop dat je er wat aan hebt als jij ook bezig bent met je bruiloft! Ik volg zelf waarschijnlijk echt niet alle tips op, maar ik vind het wel fijn om er op een alternatieve manier naar te kijken.

1. Een weddingplanner kan ook geld schelen

Dit ligt een beetje aan de schaal. Als jij een groot feest geeft met veel mensen, een grote locatie en je wil alles erop en eraan, dan kan een weddingplanner zeker geld schelen. Zij hebben namelijk heel veel connecties en kunnen daarom goede prijsafspraken voor je maken. Bovendien hebben ze heel veel kennis van de markt en weten ze ook of de prijs reëel is die gevraagd wordt. Soms zijn er ook afspraken tussen leveranciers waardoor je weer geld kan besparen, hier is een goede weddingplanner dan ook vaak van op de hoogte. Ook kan een weddingplanner voor je onderhandelen als jij hier zelf niet goed in bent. Daarnaast kun je een weddingplanner ook gedeeltelijk inzetten, dat kun je gewoon van te voren bespreken. Bijvoorbeeld alleen voor die prijsafspraken, of alleen voor het vinden van de locatie. Een offerte is (bijna) altijd op maat en per uur.

2. Gaat het je om het daadwerkelijke bedrag, of om wat je voor je geld krijgt?

Dit is een beetje cryptisch, maar ik zal het uitleggen. Als je niet veel te besteden hebt dan is het duidelijk dat je niet veel geld uit wilt geven. Het bedrag moet laag blijven. Maar, je kan ook in een situatie zitten zoals Luuk en ik, waar je vooral vindt dat het geld dat je uitgeeft het waard moet zijn. Je kunt verschillende opties naast elkaar leggen. Een gemiddelde bruiloft in Nederland kost toch al snel €10.000 tot €15.000, voor 1 dag. In Italie kun je met een groepje van zo’n veertig mensen drie dagen (!) in een oud klooster verblijven, voor iets meer dan €20.000 euro. En daar zit alles dan bij in, van taart tot kapster, alle eetmomenten vanaf aankomst tot vertrek met de hele groep. Alleen de outfits en tickets niet. Kijk, dan kost het wel meer, maar dan krijg je voor mijn gevoel wel meer waar voor je geld. Niet dat wij dat nu gaan doen, maar ik vind die vergelijking toch ook wel even verhelderend. Dat bedoelde ik met het daadwerkelijke bedrag, of wat je voor je geld krijgt.

3. Kies wat jij belangrijk vindt

Denk goed na over wat je na die dag wilt onthouden. Is dat het eten? De taart? Dat is zo persoonlijk, maar bespaar niet op het geen wat jij het liefst mee wilt nemen in je herinnering na die dag.
Weddingplanner Fernanda adviseert niet te besparen op de muziek, dit is te sfeerbepalend voor een feest, en dat klinkt mij wel heel logisch.

4. Gratis trouwen

Elke gemeente heeft een gratis trouwmoment waar je gebruik van kunt maken. Voor veel mensen klinkt het onromantisch, maar ik zou me dan ook afvragen waarom precies. Je kunt op de dag zelf namelijk een ceremonie houden. Wissel dan bijvoorbeeld ook pas de ringen uit, spreek geloftes uit en zorg voor iemand die een praatje houdt. Dit bespaart je al gauw gemiddeld zo’n €500 euro minimaal, in verhouding tot op locatie trouwen.
Een tip is wel om een duidelijke keuze te maken om trend het daadwerkelijke trouwmoment. Maak je daar dan een momentje van ja, of nee? Wij gaan ook gratis trouwen, maar maken er geen moment van omdat we dit willen bewaren voor de dag zelf. Zodat deze zijn bijzonderheid behoudt. Ik kan me wel voorstellen dat je even een taartje gaat eten met de getuigen of samen lekker uiteten gaat die avond.

5. E-vites in plaats van invites

Uitnodigingen versturen zijn vaak duur. Het moet gedrukt worden, en daarna ook verstuurd. Een alternatief is een e-vite. Een online uitnodiging. Je kunt hiervoor een PDF bestandje (laten) maken die je per email of whatsapp verstuurd. Ook kun een filmpje maken en deze verspreiden of je maakt een website waar alle informatie op te zien is.

6. Een bloem in plaats van boeket

Een bruidsboeket kost al snel €80 tot 100 euro. Je zou er ook voor kunnen kiezen om 1 (grote) bloem in je hand te houden, wellicht je lievelingsbloem. Uiteraard kun je ook het hele bloemgedeelte gewoon skippen, of je maakt je eigen boeket! genoeg materiaal op YouTube om in te duiken :).

7. Taart

In plaats van een dure bruidstaart kun je ook vragen of een aantal mensen om je heen allerlei lekkere taarten maken. Natuurlijk is zo’n bruidstaart prachtig om te zien, maar mensen zullen eerder onthouden hoe het smaakte. Ook kun je kiezen voor donuts, muffins, brownies etc. Denk hierin niet in het ‘normale plaatje’ maar bedenk ook vooral wat jij echt lekker vindt. Luuk vroeg ik wat hij van een bruidstaart vond, en toen vroeg hij me met een heel serieus gezicht of ik niet gewoon heel veel brownies kon bakken, want die vond hij eigenlijk altijd het allerlekkerst. Bless him hahaha.

8. Wees flexibel

Wees flexibel met je datum. Natuurlijk kan het zijn dat jullie een hele speciale datum samen delen en dan heeft dat voor jou een prioriteit. Als dat niet het geval is, waarom zou je je dan blind staren op die datum die zo mooi klinkt? En trouwen op donderdag kan toch ook best wel? Met deze flexibiliteit kun je vaak goedkopere prijzen krijgen bij leveranciers!

De eerste acht tips hebben we nu gehad, de volgende acht lees je de volgende keer, in een vervolg artikel hierop. Ik hoop dat je al iets aan de eerste acht had in ieder geval :).

<3


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

28 reacties
 1. Elisa

  Mijn tip: zoek een feestlocatie die van zichzelf al mooi en gezellig is. Scheelt een hele hoop versiering 😉

 2. Amber

  Ik weet nog dat wij in het begin dachten de bruiloft rond de 12000 te kunnen houden, maar met wat we graag wilden ging dat niet lukken. Het enige waar ik spijt van heb is het afkopen van de drank op het feest (nacalculatie was goedkoper geweest) en het feit dat onze fotograaf het feest ‘s avonds niet heeft meegemaakt. Voor de rest ben ik het helemaal met je eens dat het veel stress scheelt door de dag niet te benaderen als dé dag van je leven.

 3. Marit

  Goede tips! Mocht je nog een fotograaf zoeken, dan kan ik je zeker Roosmarijn de Groot aanraden (website is gewoon haar gehele naam met .com erachter). Spontane foto’s, vaak met mooie emoties erop. Niet zo standaard! En qua prijs ook aantrekkelijk!

 4. Sylvia

  Ik ben vorig jaar getrouwd maar helaas om een verdrietige reden. Mijn man kreeg kanker en was uitbehandeld We zijn getrouwd toen hij nog ‘goed’ was en we hebben een onwijs mooie dag gehad. We hebben alles in 1 maand moeten regelen. Mijn trouwjurk kwam bij een warenhuis vandaan voor € 150,00 en hij was ook nog eens wit met kant!
  Trouwschoenen kwamen bij Zalando vandaan.
  Wij hebben gekozen voor een flitshuwelijk. Dat is goedkoper dan een normaal huwelijk, het duurt alleen minder lang, geen speeches. Gratis trouwen konden wij ook wel maar dan zaten we in een vergaderzaal en duurde het hooguit een paar minuten, dat vond ik zo onpersoonlijk en niet romantisch. Flitshuwelijk trouw je in de trouwzaal en duurt het ongeveer een half uur, was dus perfect!
  Als bruidstaart hadden wij gewoon kleine gebakjes. Bruidsboeket, trouwpak, fotograaf, lunch en diner hebben wij niet op bespaard.
  Mijn make-up heb ik zelf gedaan en de kapper heeft voor een paar tientjes mijn haar mooi gemaakt. Bedankjes hebben wij waxinelichtje gedaan met ‘Merci’ chocolaatjes erin.
  Het was heel cliché echt de mooiste dag van mijn leven, die zich afspeelde in de verschrikkelijkste periode van mijn leven.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   wat een verhaal! jeetje, prachtig dat jullie nog zijn getrouwd <3

 5. Debby

  Het boekt kwam in heel toevallig tegen bij intratuin, nep voor €15,- 😃 verder leuke haar en schoen accessoires via Etsy besteld! Ook leuk om te zoeken :).

  Reageren
 6. Lenthe

  Mijn tips;

  -kies een dag die jij fijn vindt.
  Houd er rekening mee dat mensen een dag vrij moeten nemen voor jouw bruiloft. Kies je een doordeweekse dag, betekent dit dat veel mensen vroeg naar huis gaan. Ze moeten immers de volgende dag weer werken.

  -Gratis trouwen betekent ook alleen je getuigen erbij. Voel je je daar prettig bij?

  -Kies niet voor de grote bruidszaken voor je jurk, maar voor goed aangeschreven kleinere zaken. Goedkoper. Meer persoonlijkere benadering en minder kans op vervelende fouten. (Ik ken 2 verhalen van kennissen die naar een heel bekende zaak in NL gingen, en de week voor hun trouwen zonder jurk stonden! Een ‘oepsie, vergeten’ geval…. Wil je écht niet!).

  -Wat wil je met eten? Met een groep dineren? (Maak een all-in prijs. Zo sta je niet voor verrassingen). Of wil je een tuinfeest met bbq? Kan ook heel romantisch zijn met picknicktafels, sierverlichting, fakkels, kleden, etc).

  -Trouwschoenen kunnen ook prima fijne schoenen zijn uit een gewone winkel. Ik heb bijv heerlijk gedanst op ballerina’s (ziet men toch niet onder een lange jurk).

  -Laat je proefkapsel en bruidskapsel bij een kapper doen met een all-in prijs. Ik heb de mijne voor een paar tientjes laten doen, terwijl er zaken zijn die gerust zo 350 euro vragen!

  -Wil je je nagels laten doen? Misschien kan een vriendin dit goed (of jijzelf). Vriendinnetje van mij deed dit graag en heeft een mooie french manicure gedaan bij mij.

  -Meestal geef je bedankjes aan de gasten. Houd winkels als de Xenos in de gaten. Zij hebben leuke verpakkingen. Vul deze met bijv suikerhartjes en je hebt goedkope, maar erg leuke bedankjes.
  Vrienden van ons gaven waxinelichthouders mee met hun initialen erop (sierletters zoals op de trouwkaart). Erg leuk!

  Reageren
 7. Twente

  Goede tips, hier alweer 12 jaar geleden! Wat mij opviel: taart er was verschil tussen 2 bakkers! De ene was twee keer zo duur… En dat horeca waar arrangementen aangeboden werden veel duurder waren dan een luxe restaurant bij ons in de omgeving. Gewoon 1 avond gesloten voor gasten ivm bruiloft! Wij hadden een zeer luxe feest maar het bedrag viel uiteindelijk mee! En voor de trouwjurk hetzelfde, eigen ontwerp 1000 euro verschil bij twee bruidshuizen…
  succes!

  Reageren
 8. Petra

  Leuke tips! Ik ben het hier zeker mee eens, vooral het deel over een (kleinere) bruiloft in het buitenland met alles erop en eraan. Dat maakt het ook veel specialer en in het buitenland kan je zoveel meer krijgen voor hetzelfde geld! Ik denk dat het voor iedereen is om idd te kijken waar je wel en niet op wil besparen. Een aantal dingen waar wij op bespaard hebben en zeker geen spijt van hebben:
  -Design van alle menukaarten/drankkaarten/naamkaartjes/table seating. Je kan zoveel zelf via het gratis programma ‘Canva’. Echt heel tof! Wij hadden uiteindelijk alles in dezelfde stijl in Canva ontworpen en zelf via een lokale drukker afgedrukt op dikker papier. Het zag er echt super profi en luxe uit.
  -Wij hadden idd geen afgedrukte uitnodigingen, maar een video gemaakt via Quik app. Super simpele app met rechtenvrije muziek waar je foto’s van jullie samen in kan uploaden. Werd onwijs leuk op gereageerd!
  -Je kan ZO veel moois via Aliexpress bestellen, als je maar n beetje op tijd bent (ivm lange levertijd). Wij hebben daar versieringen besteld, een gastenboek waarin onze namen en datum gegraveerd stond, een cake topper met onze nieuwe achternamen (Mr & Mrs ….), mijn haarversieringen (“wedding hair accessoires”) en… zelfs mijn sluier! Niemand heeft doorgehad dat ie via aliexpress was, ik weet zelfs bijna zeker dat degene die mijn bruidswinkel aanbood voor 100euro dezelfde was als die ik via ali voor 10euro had. Ze hebben ook zaken als servetten, ballonnen met confetti en ga zo maar door. Echt waard om even rond te neuzen!
  -Als je bedankjes wil doen kan je daar zeker ook geld op besparen. Wij trouwden in het buitenland en hadden mini flesjes van een lokale drank besteld en daar zelf via een online stickerservice in NL stickers voor laten ontwerpen (ook via Canva). Echt veeele malen goedkoper dan via van die sites waar je kant en klaar bedankjes kan bestellen.
  -Wij wilden heel graag mooie professionele foto’s waar we een fotograaf voor hebben ingehuurd, maar vonden het het geld niet waard om nogmaals hetzelfde geld te investeren in een videograaf. Uiteindelijk heeft een vriend van ons zijn camera meegenomen en deze tijdens de ceremonie in een hoek gezet en op het feest zelf werd de camera gezellig gerouleerd zodat iedereen die er was een stukje heeft gefilmd. Hoe verder de avond vorderde, hoe grappiger en persoonlijker de beelden werden. Zo veel leuker als een “officiele” video, nu ging iedereen los met die camera. Die vriend heeft uiteindelijk de hele video voor ons ge-edit maar dat kan je natuurlijk ook zelf doen. Het is echt heel leuk om een video te hebben om weer in dat gevoel van die dag te komen! Als je geen vriend/vriendin hebt die dit wil doen (want: de hele tijd met de camera slepen), kan je een camera bijv ook op statief in een hoek plaatsen en gewoon heel de avond laten draaien. Desnoods met een briefje erbij “spreek iets leuks in voor het bruidspaar”. Mensen vinden dat sowieso grappig en zullen dan verhaaltjes komen vertellen voor die camera. Zo heb je toch nog (gratis) beeld!

  Dit is even wat ik mij zo kan bedenken, maar mijn tip is vooral maak een goede (budget) planning and stick to it! Het is super leuk om zelf dingen te doen en het kan echt veel goedkoper dan dat je zou denken.

  Reageren
  • Petra

   Overigens wil ik hieraan toevoegen dat wij geen budget-bruiloft hadden. Maar, al deze besparingen zorgden er wel voor dat wij ons geld op een andere manier konden spenderen. Namelijk met 80 liefste vrienden en familie waarmee we heel de dag konden zijn, van ceremonie met taart, tot 4gangendiner met bijpassende wijnen, tot tot in de nacht feesten met een hele toffe DJ en snachts nog een buffet met snacks/zoetigheden etc. En dat was alles meer dan waard <3

 9. rachel

  je kan het zelf zo gek maken als jezelf wilt en je kan een hoop zelf doen met familie of vrienden eventueel. wij hebben het toen ook klein gehouden en vond dat gewoon prettig want dan heb je ook nog tijd voor mensen dan dat je met een complete mensen massa zit. goh en dat is voor mijn 17 jaar geleden haah

  Reageren
 10. Suzanne

  Als je een beetje creatief bent, zijn er genoeg websites waar je zelf mooi en betrouwbaar je trouwkaart kunt ontwerpen.
  Het lijkt mij ook vooral belangrijk dat je het invult zoals je wilt en niet bezuinigt op dat wat je belangrijk vindt. Wij vonden vooral de juiste samenstelling van het gezelschap belangrijk en het heerlijke eten. Het was een heel gastvrije locatie met prachtige knusse zalen en fantastisch eten (sterrestaurant), maar echt niet idioot duur, dat is vaak een aanname.
  Laat je gewoon informeren op meerdere locaties.

  Waar wel vaak verschil in zit is de manier van offreren van drankjes. Bij sommigen koop je het af, bij anderen betaal je gewoon voor wat geserveerd wordt. Bij afkopen rekenen ze een gemiddeld aantal drankjes per persoon, wat soms wel heel enthousiast berekend wordt. Ik drink bijvoorbeeld echt niet 3 uur lang elk kwartier een glas leeg.

  De ringen, daar hebben we niet op bezuinigd, die wil ik m’n hele leven kunnen dragen.

  Reageren
 11. Madelon

  Leuk om te lezen! Wij zijn zelf vorig jaar getrouwd op Texel (ons favoriete eiland waar we elk jaar wel 2 x komen!) met onze naaste familie en beste vrienden, een geweldig mooi weekend samen in 1 hotel. We hadden geen uitnodiging maar een krant gemaakt, met daarin onze favoriete hotspots van Texel, de gastenlijst, leuke weetjes en een woordpuzzel.

  Reageren
  • Delil

   Waar in Texel ?

 12. VWillemse

  Heeeeeerlijk om te lezen 😊
  Zelf ook een budget bruiloft gehouden destijds, op het strand.
  BBQ-en ipv dure hapjes en we deelde de strand toko ipv helemaal af te huren.
  We hebben een super fijne dag gehad waar onze kinderen ook lekker rond konden struinen zonder zich te vervelen 💕

  Reageren
 13. Sara

  Leuk om te lezen! Ookal ben ik al 4 jaar geleden getrouwd haha!
  Zelf vond ik de professionele foto’s alles waard, voora ook de spontane. Dus daar zou ik niet op besparen. Wel hebben wij inderdaad gekozen voor gratis trouwen op maandag 10.00 uur. Alsnog een leuk en klein momentje van gemaakt. Ik vond het zo leuker, want voor ons wat dit vooral de formaliteit en toch maar met een onbekende die dan iets over je gaat zeggen. Op het feest zelf (dit was maanden later) hebben we een mooi momentje gehad met de taart aansnijden en ringen uitwisselen.
  Wij hadden uiteindelijk een hele dure bruiloft en achteraf had het van mij niet gehoeven, het is maar 1 middag/avond en dan over. Maar aan de andere kant was het voor ons ook: of we doen het goed of we doen het niet. Daarnaast had ik zelf ook liever heel intiem gehouden, maar is dat echt not done voor de schoonfamilie. Wij worden ook altijd op veel bruiloften uitgenodigd, dus uiteindelijk hadden we 300 gasten. De bruiloft is een goede voorbereiding voor het huwelijk.. je leert ook meteen geven en nemen en samen knopen doorhakken. Ik vond het een leuke tijd, geniet ervan!

  Reageren
  • Mirjam

   Als ik lees dat jij het liever intiem had en dat niet hebt gedaan omdat je schoonfamilie dat not done vindt en je zelf ook altijd op heel veel bruiloften wordt uitgenodigd, komt in mij het belangrijkste advies op wat ik kreeg toen ik mijn bruiloft plande: het is JULLIE dag, JULLIE betalen en JULLIE bepalen dus ook. Zo verleidelijk om anderen te willen pleasen op die dag, maar je moet echt schijt hebben aan hun mening en doen wat jij wilt en het geld uitgeven waar jij wilt en in je zak houden waar je wilt.

 14. Maris

  Je kunt niet in alle gemeentes gratis trouwen, dit is bijv. in onze gemeente alleen voor mensen met een minimum inkomen. Hier zijn er wel tijdstippen dat het goedkoper is…

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   je mag ook soms in andere gemeentes wel gratis trouwen. Bijv in Borne mag je ook gratis komen trouwen als je niet in Borne woont. Beetje uitzoek werk maar het kan wel 🙂

 15. Dees

  Persoonlijk zou ik zo min mogelijk besparen op je trouwdag als je middelen hebt. Dit hebben wij zelf destijds ook niet gedaan. Vooraf vonden wij het behoorlijk flauwekul om te spreken over ‘de dag van je leven’, maar achteraf gezien was dat zeker waar. Want wanneer zien jullie samen er nu zo mooi uit, je geliefden en vrienden? Wanneer steek je vaker zoveel moeite en liefde in een dag? Een dag die draait om jullie liefde en dit te vieren. Mijns inziens doe je dat nooit op dergelijke wijze en daarom is het de mooiste of een van de mooiste dagen van je leven! Inmiddels zou ik sommige dingen wel anders aangepakt hebben, maar dat heeft niets met budget van doen en meer qua indeling van de dag bijv en de dag met alleen diegene vieren die belangrijk voor ons zijn ipv ook nog de tante die je nooit ziet uit te nodigen voor een receptie (wat ik sowieso iedereen af zou raden).

  Reageren
 16. Maaike

  Wij zijn vorig jaar getrouwd, en het belangrijkste vonden wij dat onze gasten een leuke relaxte avond zouden hebben en niet van alles moeten (stukjes, allemaal verschillende cadeaus, etc). Dat is helemaal gelukt! Bovendien hadden wij zelf er omheen niet zoveel energie en tijd dus we konden niet te veel zelf regelen. We hebben dus van alles heel kritisch gekeken of we het echt wilden en of we het bv ook binnen ons netwerk konden regelen. Zo heb ik zelf het concept van onze trouwkaart bedacht, en een vriendin die grafisch ontwerper is heeft het bijgeschaafd. Zo hadden we voor 100 euro prachtige professionele uitnodigingen. Op een gegeven moment kwamen we tot de conclusie dat we alleen in zee wilden met leveranciers die echt transparant zijn over hun prijzen (online te vinden) en dat is voor ons een hele goede keuze gebleken.

  Reageren
 17. Emmy

  Wij hadden een enorme budgettrouwerij, maar hij was wel ontzettend ‘ons’. Mijn boeket heb ik nog steeds, want mijn schoonmoeder heeft alle bloemen uit papier gemaakt.

  Reageren
 18. Nicole

  Wat interessant om te lezen! Ik wilde als kind altijd graag trouwen, maar nu vind ik juist de kosten een enorme deal breaker.
  Ik sla deze even op. 🙂

  Reageren
 19. Tineke

  Ik wil ooit nog trouwen, we hebben nog geen datum en moeten eerst ook nog sparen. Ik wil pas trouwen als mijn twee kinderen oud genoeg zijn en het zich later kunnen herinneren. Wij gaan waarschijnlijk wel voor een gratis trouwmoment kiezen. Op een later moment houden wij dan nog een klein feestje voor familie en beste vrienden. Via ASOS heb je trouwens ook leuke budget trouwjurken.

  Reageren
 20. Klarinda

  En ik heb nog veel meer tips! Wij zijn getrouwd voor 4000 eu en we vonden het eindbedrag belangrijk. We wilden gewoon niet in een klap zoveel geld kwijt zijn aan een feest. Goed, een tweedehands jurk bijvoorbeeld (of geen trouwjurk, maar een mooi ander kledingstuk), het buffet door vrienden laten samenstellen, zelf lunch klaarmaken, zelf de dranken inkopen bij een supermarkt, zelf een personeelsbestand (vrienden van vrienden/ kennissen) samenstellen voor horeca, een gratis feest locatie (onbekend park, bij een rivier, schuur van een boerderij), een bevriende fotograaf inhuren. Enzovoort 😃 het is over het algemeen wel met werk, maar wel helemaal zelf gedaan.

  Reageren