Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Tips voor een budgetbruiloft – deel 1

Ik ben zelf bezig met het plannen van een bruiloft, en hoewel dat nog in de kinderschoenen staat zou ik Emmy niet zijn als ik niet zou uitzoeken hoe dat nou net even anders kan. Ik heb heel veel tips om het vooral goedkoper te maken. Vandaag deel 1!

Leestijd

Wij zijn zelf bezig met het nadenken over hoe wij ‘onze grote dag’ gaan invullen. En daar gaat het voor mijn gevoel al mis. Ik ben er namelijk geen voorstander van om het zo te benaderen. Als DE dag. De mooiste dag van je leven. DE dag dat ALLES moet kloppen. Ik zie het liever als EEN dag uit mijn leven die hopelijk nog overtroefd wordt door heel veel andere mooie dagen die ik mee mag maken. Ik zie het als een feest dat wij geven om onze liefde te vieren en niet als een strak event waar de gasten geld betalen om te kunnen feesten en waardoor er niks mis mag gaan. Dat geeft zoveel stress, en waarvoor? Het is in mijn beleving veel relaxter om er iets chiller in te staan en iets minder grootsheid te geven aan het concept. Ongeacht de grootte van het ‘event’.

Voor ons geldt dat we nu vooral denken over een vrij kleine bruiloft waar we ook niet te veel geld aan uitgeven en waar we in ieder geval geen stress van willen ervaren. Dat vinden wij het allebei niet waard, we vinden het vooral belangrijk dat we daadwerkelijk trouwen, puur uit romantiek.

Een grote dag plannen doen we dan ook niet, maar meer een dagdeel met een ceremonie en een feest. We zijn echt nog niet uit de details dus daar kan ik jullie dan ook nog niet mee verblijden helaas haha. Het wordt in ieder geval geen 2020, want Corona is een goeie bitch. We wachten dat echt even af want we hebben geen haast met het feest.

Ik heb inmiddels wat tips voor mezelf en ook voor jullie verzameld door met bruidjes te praten, door zelf veel onderzoek te doen, maar ook door met weddingplanner Fernanda van Picture Perfect te praten. Het zijn tips om je bruiloft op een andere manier te plannen dan traditioneel, waardoor je een hoop geld zou kunnen besparen. Uiteraard kun je ook 1 tip toepassen in plaats van allemaal, dus ik hoop dat je er wat aan hebt als jij ook bezig bent met je bruiloft! Ik volg zelf waarschijnlijk echt niet alle tips op, maar ik vind het wel fijn om er op een alternatieve manier naar te kijken.

1. Een weddingplanner kan ook geld schelen

Dit ligt een beetje aan de schaal. Als jij een groot feest geeft met veel mensen, een grote locatie en je wil alles erop en eraan, dan kan een weddingplanner zeker geld schelen. Zij hebben namelijk heel veel connecties en kunnen daarom goede prijsafspraken voor je maken. Bovendien hebben ze heel veel kennis van de markt en weten ze ook of de prijs reëel is die gevraagd wordt. Soms zijn er ook afspraken tussen leveranciers waardoor je weer geld kan besparen, hier is een goede weddingplanner dan ook vaak van op de hoogte. Ook kan een weddingplanner voor je onderhandelen als jij hier zelf niet goed in bent. Daarnaast kun je een weddingplanner ook gedeeltelijk inzetten, dat kun je gewoon van te voren bespreken. Bijvoorbeeld alleen voor die prijsafspraken, of alleen voor het vinden van de locatie. Een offerte is (bijna) altijd op maat en per uur.

2. Gaat het je om het daadwerkelijke bedrag, of om wat je voor je geld krijgt?

Dit is een beetje cryptisch, maar ik zal het uitleggen. Als je niet veel te besteden hebt dan is het duidelijk dat je niet veel geld uit wilt geven. Het bedrag moet laag blijven. Maar, je kan ook in een situatie zitten zoals Luuk en ik, waar je vooral vindt dat het geld dat je uitgeeft het waard moet zijn. Je kunt verschillende opties naast elkaar leggen. Een gemiddelde bruiloft in Nederland kost toch al snel €10.000 tot €15.000, voor 1 dag. In Italie kun je met een groepje van zo’n veertig mensen drie dagen (!) in een oud klooster verblijven, voor iets meer dan €20.000 euro. En daar zit alles dan bij in, van taart tot kapster, alle eetmomenten vanaf aankomst tot vertrek met de hele groep. Alleen de outfits en tickets niet. Kijk, dan kost het wel meer, maar dan krijg je voor mijn gevoel wel meer waar voor je geld. Niet dat wij dat nu gaan doen, maar ik vind die vergelijking toch ook wel even verhelderend. Dat bedoelde ik met het daadwerkelijke bedrag, of wat je voor je geld krijgt.

3. Kies wat jij belangrijk vindt

Denk goed na over wat je na die dag wilt onthouden. Is dat het eten? De taart? Dat is zo persoonlijk, maar bespaar niet op het geen wat jij het liefst mee wilt nemen in je herinnering na die dag.
Weddingplanner Fernanda adviseert niet te besparen op de muziek, dit is te sfeerbepalend voor een feest, en dat klinkt mij wel heel logisch.

4. Gratis trouwen

Elke gemeente heeft een gratis trouwmoment waar je gebruik van kunt maken. Voor veel mensen klinkt het onromantisch, maar ik zou me dan ook afvragen waarom precies. Je kunt op de dag zelf namelijk een ceremonie houden. Wissel dan bijvoorbeeld ook pas de ringen uit, spreek geloftes uit en zorg voor iemand die een praatje houdt. Dit bespaart je al gauw gemiddeld zo’n €500 euro minimaal, in verhouding tot op locatie trouwen.
Een tip is wel om een duidelijke keuze te maken om trend het daadwerkelijke trouwmoment. Maak je daar dan een momentje van ja, of nee? Wij gaan ook gratis trouwen, maar maken er geen moment van omdat we dit willen bewaren voor de dag zelf. Zodat deze zijn bijzonderheid behoudt. Ik kan me wel voorstellen dat je even een taartje gaat eten met de getuigen of samen lekker uiteten gaat die avond.

5. E-vites in plaats van invites

Uitnodigingen versturen zijn vaak duur. Het moet gedrukt worden, en daarna ook verstuurd. Een alternatief is een e-vite. Een online uitnodiging. Je kunt hiervoor een PDF bestandje (laten) maken die je per email of whatsapp verstuurd. Ook kun een filmpje maken en deze verspreiden of je maakt een website waar alle informatie op te zien is.

6. Een bloem in plaats van boeket

Een bruidsboeket kost al snel €80 tot 100 euro. Je zou er ook voor kunnen kiezen om 1 (grote) bloem in je hand te houden, wellicht je lievelingsbloem. Uiteraard kun je ook het hele bloemgedeelte gewoon skippen, of je maakt je eigen boeket! genoeg materiaal op YouTube om in te duiken :).

7. Taart

In plaats van een dure bruidstaart kun je ook vragen of een aantal mensen om je heen allerlei lekkere taarten maken. Natuurlijk is zo’n bruidstaart prachtig om te zien, maar mensen zullen eerder onthouden hoe het smaakte. Ook kun je kiezen voor donuts, muffins, brownies etc. Denk hierin niet in het ‘normale plaatje’ maar bedenk ook vooral wat jij echt lekker vindt. Luuk vroeg ik wat hij van een bruidstaart vond, en toen vroeg hij me met een heel serieus gezicht of ik niet gewoon heel veel brownies kon bakken, want die vond hij eigenlijk altijd het allerlekkerst. Bless him hahaha.

8. Wees flexibel

Wees flexibel met je datum. Natuurlijk kan het zijn dat jullie een hele speciale datum samen delen en dan heeft dat voor jou een prioriteit. Als dat niet het geval is, waarom zou je je dan blind staren op die datum die zo mooi klinkt? En trouwen op donderdag kan toch ook best wel? Met deze flexibiliteit kun je vaak goedkopere prijzen krijgen bij leveranciers!

De eerste acht tips hebben we nu gehad, de volgende acht lees je de volgende keer, in een vervolg artikel hierop. Ik hoop dat je al iets aan de eerste acht had in ieder geval :).

<3


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)