Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Tips van echte mensen; hoe houd je je relatie sterk?

Ik vind dat ik een hele sterke relatie heb, maar ik wilde meer dan alleen mijn eigen tips en advies geven. Ik vroeg mijn inner circle wat zij doen om hun relatie sterk/leuk/interessant te houden. Let’s go!

Leestijd

Niet iedereen wil een relatie, maar áls je er dan aan begint dan begint niemand aan een relatie om dit te zien falen. Ik denk dat de meeste mensen realistisch weten dat er meer relaties stuk lopen dan levenslang goed gaan, maar ik denk ook dat iedereen (oke de meesten dan) de intentie heeft om bij die laatste groep te horen.

Soms zie je het niet aan begin denk ik, dat het niet klopt. Soms kijk je later terug en weet je dat je eigenlijk altijd ergens wel een stemmetje hebt gehad die zei dat het niet klopte. Maar dat stemmetje is er niet altijd want soms klopt het gewoon wél en als dat het geval is wil je dit kloppend houden. Je wil het vuurtje aanhouden dus je moet er elke keer hout op gooien.

Als jij ook in een relatie zit en het is zo’n ‘kloppende’, hoe ziet dat hout er voor jou uit?
Wat doe jij om je relatie sterk, leuk, spannend, interessant en fijn te houden?

Misschien een goede vraag om jezelf te stellen, want doe je dat ook wel actief? En zo nee, misschien inspireer ik je dan met dit artikel om hout op dat vuur te blijven gooien. Een goede relatie is goud waard.

Ik heb mijn inner circle gevraagd hoe zij dat doen. Hoe zij het vuurtje brandende houden en hoe zij actief zorgen voor een goede kwaliteit. Ik bundel ze hieronder voor je en ik gooi er eerst nog wat ongevraagd advies van mezelf bij, while we are at it 🙂

Wat voor mij belangrijke pijlers zijn

Wat voor mij leidend is in een relatie is dat je weet wat je hebt. Dat je weet waar je het voor doet. Dankbaarheid voor wat er wél is, vind ik erg belangrijk.  Geen mens is perfect maar soms heb ik het idee dat mensen dat wel van elkaar verwachten. Dat komt denk ik ook door social media, die die verwachtingen in je hoofd creëert. Die verwachting heb ik los gelaten, al komt Luuk wel in de buurt natuurlijk hahaha.
Je kan je focussen en spitsen op de dingen die je anders wil zien, maar je kan ook je focus verleggen op de zaken die wel kloppen en fijn zijn. Dat betekent niet dat je je ogen moet sluiten voor wat er niet klopt, maar het is wel een groot verschil of je je focus er op legt ja of nee. Focussen en zien, dat zijn twee verschillende dingen.

Bewust je battles kiezen is daar denk ik een goed vervolg op. Ga je echt energie steken in een klein huishoudelijk verschil wat je binnen een minuut zelf hebt gedaan? Boeiend dat jij áltijd degene bent die de wc schoon maakt, je partner doet waarschijnlijk wel weer iets anders. Jij bent zelf namelijk ook écht niet perfect hè? Ik denk ook niet dat je moet geven met de verwachting iets terug te krijgen of altijd alles maar op een weegschaal te leggen. In liefde zit die balans denk ik meer op een energetisch niveau en voelt dit voor iedereen anders. Des te belangrijk om dat vaak genoeg te bespreken. Hoe de ander die balans op dat moment ervaart.

Communicatie is een groot goed. Luuk en ik hebben behoorlijk wat voor de kiezen gehad in de jaren dat we samen waren en daaruit heb ik gemerkt dat we hetzelfde met tegenslag om gaan. We zijn er beide goed in om op te merken wat een ander nodig heeft en we zijn beide in staat om in elke situatie daar gehoor aan te geven. Ik denk niet dat iedereen dit kan, als ik eerlijk ben. Ik denk dat wij hierin geluk hebben dat we beide sterke communicators zijn en dit ook nog op dezelfde manier doen. Dit voorkomt onbegrip.

Daarnaast is communicatie belangrijk om letterlijk kenbaar te maken wat je verwachtingen zijn. Niemand kan jouw gedachtes lezen. Als je niet letterlijk zegt wat je wil, wat je verwacht, wat je voelt, dan kan de ander alleen maar gissen. Als iemand niet weet wat jouw verwachting is, hoe kan die dat dan waarmaken? Ik denk dat het toxic is om verwachtingen te scheppen en woede te voelen als iemand dit niet waarmaakt, bijna alsof je dan ook diegene wil betrappen op een fout omdat je dan kan bewijzen dat iemand je standaard niet haalt? Why? Uit onzekerheid over jezelf misschien? Om jezelf dus hoger op de ladder te zetten dan je partner, om aan jezelf te bewijzen dat je even waardig bent door diegene naar beneden te halen denkende dat je jezelf omhoog haalt? Haha ik maak er wel een heel psychologisch verhaal van, maar ik denk oprecht dat ik hier een punt heb. Denk er in ieder geval eens over na. Laat je ego gaan waar dat lukt en oefen hiermee. Oefen met het herkennen van dat ego.

Liefde is ook elkaar alles gunnen. Ook al heb jij zelf niet hetzelfde. Nogmaals weer die balans, die best wel recht kan zijn ook al zou het voor een ander stel scheef zijn. Jullie bepalen.

Tot slot is sterke liefde voor mij elkaar zien. Echt zien. Het woord ‘namasté’, wat je vaak in de yoga scene hoort, vind ik daar altijd mooi bij passen. Letterlijk vertaald betekent het ‘ik buig voor jou’ maar vrij vertaald wordt het meer bedoeld als ‘ik zie jou. Ik zie jou écht. Mijn ziel erkent en respecteert die van jou’. Ik vind dat mooi. Dat je alles van een ander accepteert en in je leven opneemt. The good and the bad. Als een bewuste keuze.

Ik denk dat sommigen misschien wel iets analytischer kunnen zijn in hun relatie, iets meer op onderzoek uit wat de ander nou echt beweegt. Wat de ander nodig heeft voor geluk, wat de ander écht wil. Ik denk niet dat het zin heeft om die wensen vervolgens te willen buigen naar jouw wensen, als ze niet overeenkomen. Ik denk dat wat in iemands hart zit, daar kun je niet iets aan wijzigen. Je kunt iemand introduceren aan iets nieuws en wellicht wordt dat dan opgenomen in dat hart, maar jij bepaalt niet wat er in dat hart gebeurt. Óf het gebeurt. Het enige wat je kan doen is luisteren, zien, erkennen en kijken waar de brug te slaan is naar wat er in jouw hart zit.

Zoals je mij inmiddels kent ben ik nooit kort van stuk, dus tot dus ver mijn proloog haha. Op naar de tools/tips/handvaten/adviezen die anderen gaven.

Sorry voor dit heteronoramatieve plaatje 😉 Maar, misschien ben ik wel te heteronormatief als ik dat zo ervaar… ook een point of view haha. Kan namelijk ook een man met lang haar zijn. Of genderneutraal. Bam. Saved the image.

Ik vroeg allerlei mensen in mijn leven om hun inzicht en ook Cynthia gaf haar input. Vaak komen er natuurlijk dubbele antwoorden, dus ik bundel ze en ik som hier op wat echt prioriteit leek voor de meeste mensen in een gelukkige relatie.

De meeste mensen, en ik beaam dat, zeiden dat een date night inplannen erg belangrijk voor ze is. Een avond waarop je allebei iets meer je best doet voor je looks, waarop die telefoon in een jaszak verdwijnt, wellicht op een andere (nieuwe) plek bent en echt even met z’n tweeën bent. Het zijn dit soort avonden hoe je relatie waarschijnlijk ook is begonnen en samen iets ontspannends en leuks doen voelt echt heel fijn.

Dat sluit naadloos aan bij: ‘Echt aandacht en tijd voor elkaar maken’. Cynthia zal trots op me zijn als ik zeg PLANNEN! niet verwachten dat er vanzelf wel tijd over blijft want wie the f* heeft er tijd over tegenwoordig? Echt tijd inplannen voor elkaar zodat dat gebeurt. En als je die tijd hebt, dan ook echt oog voor elkaar hebben.

Een mooi vervolg op; ‘Echt luisteren’. Niet glazig elkaar aanstaren als de ander praat maar echt horen wat iemand zegt en de ander laten weten dat je luistert.

Praat je issues direct uit en als je er samen niet uitkomt dan is hulp inschakelen soms echt heel nuttig. Deze persoon kan namelijk wat objectiever jullie communicatie filteren en je dichter bij elkaar brengen. Elkaar helpen zien wat de ander nou eigenlijk bedoelt of eigenlijk zegt.

Mensen met kinderen gaven aan nu extra moeite te moeten doen omdat je er gewoon echt de energie niet meer voor hebt. Nergens voor haha. Met kids wil je gewoon op de bank ploffen omdat je zo moe bent, maar dan is het de kunst om bewust wel dat gesprek met elkaar aan te gaan. En nog meer van belang om momenten met je partner alleen in te plannen. Dat vergt wel initiatief van jullie beide. Misschien ook juist goed om hier dan een specifiek moment voor af te spreken. Bijvoorbeeld zondag avond. Elke zondag avond spreek je met elkaar af welke momenten je met elkaar door zal brengen die week.

Iemand gaf daarbij als side tip dat je niet altijd weg wil of kunt en dat dan een wandeling maken toch wel heel fijn is. Er is blijkbaar een babyfoon app die een paar euro kost die zorgt dat je een ander ‘scherm’ in je huis tot babyfoon kan maken zoals bijv één van jullie telefoons, of de Ipad. Doordat je dan gewoon gebruik maakt van 4g kun je prima een fijne wandeling buiten (in de buurt van het huis uiteraard) maken en toch op de hoogte blijven van de status van je kids.

Ik vond het ook een mooie dat iemand zei dat ze elkaar regelmatig vragen hoe de ander er nu in zit, of er dingen zijn waar die ander mee zit of aan denkt en hoe het algehele gevoel is. Is je partner gelukkig? Ben jij gelukkig? Gewoon even een check waarop je ook beide weer kan bijsturen als je van koers af raakt.

Iemand accepteren voor ALLES wat diegene is. Niet alleen de kanten die jou het meeste aanspreken maar ook de kanten die iemand wellicht NIET heeft.

Elke dag waardering uitspreken naar elkaar. Elkaar bedanken voor de dingen die diegene doet. Zo houd je jezelf ook scherp dat je iets niet voor lief neemt. Bedank degene die gekookt heeft voor het lekkere eten bijvoorbeeld.

Vertel elkaar regelmatig wat je leuk vindt aan elkaar.

Samen je dankbaarheid van de dag uitspreken. Voor het slapen gaan allebei opnoemen waar je dankbaar voor bent. Het is mooi om dat met elkaar te delen.

Tijd in ’tha bedroom’ echt inplannen als je merkt dat het er niet ‘van komt’. Lekkere woordspeling wel haha. Komt het toch weer op plannen aan hè ;). Sommigen geven ook aan dat ze af en toe iets nieuws proberen.

En dan tot slot eentje die ik ook slim vond; Dingen die ‘moeten’, zoals koken, samen doen. Kletsen terwijl je je samen kookt of wellicht samen nieuwe recepten uit probeert.

Mooie wijsheden van de mensen om mij heen. Ik sluit hem af met een gouden laatste tip:
‘Het gras is niet persé groener aan de overkant, het gras is groener waar je het water geeft’. 

🙂 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)