Tips om ondernemers de coronacrisis door te helpen

Op Instagram deelde ik afgelopen weekend dat ik deze week een aantal blogposts wilde delen rondom het Coronavirus. Ook vroeg ik om tips om ondernemers in deze periode te steunen en daar kwamen enórm veel reacties op. Dus vandaag heb ik een hele lijst met tips om winkels, horeca, sportscholen, online ondernemers en andere soorten bedrijven in deze periode een beetje te helpen.

Leestijd

Ik wil vooraf wel even een kleine disclaimer plaatsen. Ten eerste snap ik enorm goed dat niet iedereen dit allemaal zomaar kan doen, qua geld. Het is ook absoluut niet het idee dat je dit allemaal zomaar even moet gaan doen, maar wel dat we gaan nadenken hoe we nou een beetje kunnen zorgen dat niet alle (kleinere en grotere) ondernemers in deze tijd allemaal omvallen. Het gaat mij erom dat we een beetje aan elkaar denken en een beetje helpen waar we kunnen.
Ten tweede snap ik ook helemaal dat dit niet de oplossing is. Maar alle kleine beetjes helpen, denk ik dan. En het gaat ook om het gebaar.

En: met al deze dingen, houd rekening met de adviezen van het RIVM over social distancing. Beperk je sociale contacten tot een minimum en houd daar ook rekening mee als je met deze dingen aan de slag gaat.

Algemeen

 • Stuur een kaartje naar een ondernemer, om een hart onder de riem te steken. Daar kopen ze niks van natuurlijk, maar ik zou het zelf heel erg fijn en lief vinden als iemand op die manier iets voor me zou doen.
 • Vraag niet gelijk je geld terug als bijvoorbeeld een concert of evenement niet door kan gaan.
  Geef de organisator de tijd om een nieuwe datum te prikken en het te verzetten.
 • Je kan ondernemers bij wie je regelmatig wat koopt een berichtje sturen om te vragen wat je voor ze kan doen om deze tijd draaglijker te maken. Gewoon de vraag stellen en een open houding hebben, kan al heel veel betekenen. En misschien komt er wel iets concreets uit waarmee je kan helpen.
 • Doe een shoutout op je social kanalen naar jouw favoriete ondernemers. Of dit nu restaurants, winkels of online ondernemers zijn, maakt niet uit. Geef ze een podium en zorg dat mensen weten dat dit fijne plekken zijn om ‘straks’ je geld uit te gaan geven.
 • Heb je zelf een bedrijf werk je bijvoorbeeld met freelancers waar je nu geen werk voor hebt? Betaal ze als je dat kan vooruit zodat er vanuit jou nu in ieder geval wel even geld binnenkomt.

Horeca

Alle horeca is nu dicht. Dat betekent geen omzet voor restaurants en cafés. Een aantal ideeën om deze ondernemers te helpen met een beetje omzet:

 • Doe een donatie aan jouw favoriete restaurant of café. Vraag om hun rekeningnummer en maak een bedrag over.
 • Bezorgen de restaurants in jouw omgeving? Maak hier gebruik van in deze periode. In plaats van dat je gezellig uit eten gaat, laat je wat lekkers bezorgen. Zij blij, jij blij.
 • Een restaurant bellen waar je graag heen gaat en vragen of je voorraad die ze anders weggooien mag overnemen.
 • Bestel (een) cadeaubon(nen) van restaurants. Dat is wel een ‘verplaatsing’ van de omzet (de omzet hebben ze nu en je komt pas later eten), maar het gaat óók om het gebaar.
 • Maak een reservering voor een etentje met vrienden/familie voor later in het voorjaar.

 

 

Winkels

Winkels zijn vooralsnog gewoon open, maar veel winkels sluiten ook al uit eigen initiatief hun deuren.

 • Stuur een mailtje of DM naar je favoriete winkel of je spullen die je graag wilt hebben online mag bestellen.
 • Je kan ook vragen of je ze op een andere manier kan helpen.
 • Doe boodschappen bij lokale groenteboeren, bakkers, slagers & kruideniers.
 • Zijn er lokale tuinders bij jou in de buurt, of boerderijen? Bel ze, misschien kan je daar fruit en groente kopen.
 • Bestel bloemen! De bloemensector heeft het enorm zwaar nu. Ik laat de bezorging van mijn bos Bloomon gewoon doorgaan. Ik zit toch lekker thuis, dan kan ik er extra van genieten.

Online ondernemers

Ook al hebben online ondernemers een goede positie omdat ze online werken, ook zij zien hun omzet dalen. Ik merk het zelf ook, minder mensen nemen trajecten af (of haken op het laatst af), minder mensen kopen trainingen en planners. Veel mensen houden hun hand op de knip uit angst, en dat is natuurlijk begrijpelijk.
Wat kan je nou doen voor mensen die online ondernemen, zoals mensen met webwinkels, online trainingen of een blog?

 • Bezoek jouw favoriete blogs extra vaak. Bezoek lekker veel pagina’s zodat de pageviews omhoog gaan en de bloggers een klein beetje meer uit advertenties halen.
 • Volg je trainers en coaches online? Of heb je zelf een coach waar je nu niet mee kan spreken vanwege het virus? Vraag om een strippenkaart en betaal vooraf. Stel voor dat je de coaching via Skype of FaceTime doet. Of koop juist nu die online training die je al eventjes interessant leek om te volgen. Misschien heb je er nu ook wat extra tijd voor 🙂
 • Bestel dat mooie sieraad of geurkaars dat je al even op het oog had júist nu.

En verder...

Nog wat andere ideetjes…

 • Zet je sportschoolabonnement niet meteen stop. Laat het voor deze drie weken gewoon doorlopen.
  Zelf heb ik mijn gym gezegd dat ik de sessies die ik gepland had staan met mijn personal trainer gewoon betaal.
 • Bestel dingen die je nodig hebt niet bij de grote online giganten, maar bestel liever bij lokale of kleinere ondernemers. Boeken nodig (sowieso, in deze tijd), bestel ze dan bij je lokale boekhandel. De meeste boekhandels hebben een shop, of bezorgen als je eventjes belt.

Ik merk natuurlijk ook de consequenties van dit virus. Wat je kan doen om mij te helpen?

 • Bezoek mijn blog lekker vaak 🙂 Da’s gratis en daardoor heb ik íets meer advertentie-inkomsten.
 • Je kan mijn Structuurjunkie Planner kopen! Bel even naar een lokale boekhandelaar om hem te bestellen.
 • Speciaal voor mensen die nu thuiswerken heb ik een speciale korting op mijn online Structuurjunkie Plantraining. Met de code THUISWERKEN krijg je €10 korting waardoor de training niet €99, maar €89 kost. In deze training leer ik je hoe je een goede planning kan maken, hoe je je planner optimaal kan gebruiken en hoe je je ook echt aan deze planning houdt. Sowieso een superhandig skill die je de rest van je leven kan toepassen. En alles is online, dus lekker thuis te volgen. Je krijgt de Structuurjunkie Planner ter waarde van €20,99 cadeau. Klik hier voor je ticket en alle info.

Straks: weer lekker borrelen op het terras

Van Menno, die in de horeca werkt, kreeg ik een raak bericht op Instagram. Hij zei: ‘De meeste horecabedrijven hebben wel een buffer voor deze drie weken waarin we dicht moeten. Maar daarna? Hoe hard valt de economie en kunnen we hierna weer opkrabbelen? Om deze bedrijven te helpen moeten we allemaal proberen na deze periode onze hoge frequentie van uit eten gaan en borrelen weer op proberen te pakken.’
Daar slaat hij de spijker op z’n kop. En natuurlijk is dit niet iets wat voor iedereen zomaar kan, want iedereen voelt dit, ook in de portemonnee.
Misschien is het een goed idee om nu alvast wat gezellige dingen te plannen voor later in het voorjaar. Al is plannen natuurlijk lastig nu, maar het uitzicht naar een gezellig moment in de zon op het terras is voor jou leuk, maar voor de horeca-ondernemers echt een must.

Deel ook jouw tips

Deel jouw tips en ideeën ook in de comments! Dan zal ik de blogpost af en toe even aanvullen met de leukste suggesties.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

21 reacties
 1. Iris

  Hi!

  Moest opeens terugdenken aan dit artikel toen ik de nieuwe noodmaatregel voor personeel zat door te lezen. Maar die noodmaatregel wordt gebaseerd op je omzet afname. Dus het omzetverplaatsen van een later moment naar nu, door bijvoorbeeld die vouchers te verkopen, is top voor ondernemers omdat ze nu cash hebben. De nare tegenhanger is wel dat zolang je nu omzet behoudt of je omzet maar beperkt afneemt, dit gevolgen heeft voor je aanspraak op deze noodmaatregel.
  Nu gok ik dat de verkoop van vouchers niet je hele wegvallende omzet zal vervangen. Maar wel iets om in je achterhoofd te houden!

 2. R

  Fijn dat je hier over schrijft, ik zat al te zoeken. Ik werk zelf in het onderwijs, dus word gewoon uitbetaald en ik besef goed hoe bizar veel geluk ik daarmee heb. Ik hoop dat ik middels deze manieren anderen wat kan helpen!

 3. Aukje

  Lief dat je hierover schrijft! Mijn grootste inkomstenbron is onze Airbnb die nu ehh… bijzonder leeg is door alle annuleringen (wat ik meer dan begrijpelijk vind van onze gasten). Ik probeer in die vrijgekomen tijd dan in ieder geval maar wat klusjes en schilderwerk etc. te doen wat toch nog op de planning stond, zodat we hopelijk iedereen snel weer kunnen verwelkomen op een nog fijner plekje. En helemaal eens: het is misschien wel een heel fijn moment om een online training te volgen, die nieuwe kennis en vaardigheden gaan niet verloren en dat verdient zich hopelijk in de toekomst, als het ‘normale leven’ weer op gang is gauw terug.

 4. Sharon

  Ik zou graag een flinke buffer opbouwen. Helaas hebben wij een restschuld financiering met een dikke maandelijkse aflossing. Dat is goed natuurlijk maar er blijft niet veel over om te sparen …dus hoop maar dat de lonen nog doorbetaald worden.

 5. Anne

  Fijn dat je hierover schrijft! Ik heb deze week inmiddels een stuk of 4 shout-outs gehad en, ookal is het niet zo dat mijn volgers zijn verdubbelt ofzo, het doet me zo goed!

  • Nathalie

   Dat is het hè? Juist nu ik als ondernemer zo veel zorgen heb is het zo fijn om te weten dat mensen aan je denken en iets willen bijdragen!

 6. Susanne

  Wow, goede tips! Heb er zelf voor gekozen om mijn gecancelde afspraken bij kapper en schoonheidsspecialist alsnog te betalen, hopelijk zijn ze daar wat mee geholpen. Verder zijn de lokale horezaken hier heel actief met bezorgen dus ga daar dit weekend zeker gebruik van maken 🙂

 7. Maaike

  Hey Cynthia, wat fijn dat je hier over schrijft. Ik heb ons vakantiehuisje voor deze week geannuleerd en gezegd dat ik geen geld terug hoefde, hebben ze het toch overgemaakt. Dat vind ik wel heel lief.

  Het lastige van veel dingen naar online bestellen verschuiven, vind ik dat het postbezorgers aan extra risico blootstelt. Daarom koop ik alleen dingen die ik echt nodig heb en zoveel mogelijk in bulk.

  • Cynthia Schultz

   Wat lief van jou en ook weer lief van hun 🙂
   Over postbezorgers: dat is zo. Maar als ik zelf winkel in, winkel uit ga, is dat dan niet minstens zo erg, of erger? Qua blootstelling…

  • Marrie

   De postbezorgers leggen de pakketjes voor je deur, dus dat lijkt mij geen probleem. In de winkels zit iedereen overal met zijn handen aan.

 8. Meryll

  De mensen met 0-uren contracten lijken overal een beetje vergeten. Wat ik niet werk, krijg ik niet betaald en dat is voor veel mensen zo. Als je dan je kinderen thuis ook nog een soort van moet lesgeven, is de druk immens. Ik geef zo min mogelijk uit, hoelang mijn inkomen wegvalt is zo onzeker. Voor ondernemers misschien, maar voor gezinnen of flexwerkers net zo.

  • Cynthia Schultz

   Natuurlijk is dat mega heftig. Ik leef met je mee, Meryll. Alleen de vraag is: wat kunnen ‘gewone’ mensen (dus niet werkgevers, maar lezers van deze blog) doen om mensen met 0-uren contracten te helpen? Ik zou daar ook met liefde aandacht aan willen besteden maar ik weet niet wat ik kan doen om jou te helpen.

  • Aukje

   Hi Meryll, ik weet niet precies hoe het zit maar volgens mij heb je met een 0-urencontract ook wat rechten, bijv. dat je doorbetaald krijgt voor het aantal uren wat je de afgelopen 3 (?) maanden gemiddeld hebt gewerkt. Ik begrijp dat de situatie dan alsnog echt heel vervelend is voor zowel jou als je werkgever, maar misschien geeft dat in ieder geval de komende tijd wat rust. Veel sterkte in ieder geval!

  • M

   Of de mensen met min-max contracten, ik zelf heb gelukkig een vast contract en krijg de komende maand gewoon doorbetaald maar de min-max contracten krijgen maar 8 uur per week.

  • Astrid

   Bij mij op werk ook, alle uitzendkrachten zitten in een klap thuis. (bloemenveiling) 🙁 Ik ben blij dat ik dan een vaste aanstelling heb en sinds 2018 geen uitzendkracht meer ben en dus gewoon mijn loon doorbetaald krijg en mag komen werken, maar ik heb het echt heel erg te doen met mijn (meer dan 50) collega’s die nu thuis zitten en mis ze oprecht heel erg op de werkvloer!

 9. Regina

  Met onze buren hebben we een buurtwhatsappgroep. Een van onze buren heeft een eigen eetcafé en die hebben het ook zwaar. Nu hebben we afgesproken dat we met de hele buurt een borrel doen bij hem, op de eerste dag dat ze weer open mogen.

  Hopelijk werkt het concept: “zien borrelen, doet borrelen” en leidt het tot meer gasten. <3

 10. Sharon

  Lastige periode, ik werk zelf in de horeca als bedrijfsleider. Wij zitten midden in een kleine stad en afhalen of bezorgen zit er door meerdere factoren niet in. We leven heel erg mee met onze baas die hoopt dat hij ons komende tijd nog salaris kan betalen. Wat ben ik blij met het noodpakket van het kabinet. Aan de ene kant wil ik graag m’n geld uitgeven aan kleine ondernemers en collega restaurants die wel bezorgen. Maar.. het blijft spannend… ALS we zoals Menno hierboven ook al zei maar over 3 weken open kunnen en de gasten allemaal vaak komen.. Dit weekend eten we in elk geval 1 dag buiten de deur thuis..

 11. Lenneke

  Ik vind het zo mooi om te zien hoe ondernemers met creatieve oplossingen komen en hoe we elkaar massaal willen helpen. Echt, te gek. “Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.” En we doen het gewoon. <3 Voor mijn eigen bedrijf heb ik ook het vertrouwen dat het goed blijft lopen en ik ga as we speak een investering doen. Alles komt goed. Heus.

 12. rachel

  zowel als ondernemer als mensen zou ik sowieso niet zoveel geld uit geven als het niet nodig is. dalijk word misschien alles op hold gezet en geen werk is geen inkomsten!! ik denk dat een buffer in korte tijd opbouwen ook niet geheel onverstandig is 😉

  • Rowan Chanel

   Precies!

 13. Lucinda

  Gisteren via Instagram ook contact gezocht met mijn favoriete webwinkel. Ze doen het maar met z’n tweeën en hebben het zwaar. We hebben wat gesproken over de gevolgen en zij merken het goed, amper voorraad kunnen krijgen of mensen die de voorraad leegkopen. Ja, de omzet nu is leuk, maar schaadt het straks als niks aan te vullen is. Heb zelf ook een bestelling geplaatst, om te ondersteunen, maar natuurlijk ook voor mijzelf. Maar alleen dat leuke contact, het werd gewaardeerd en kost weinig moeite om te doen. Daarnaast gaat er vandaag ook een kaartje naar mijn oma, vorige week werd ze 95 en mochten haar verjaardag niet vieren. Ze zit in een verzorgingshuis, bezoek is zwaar gelimiteerd en ze mogen niet eens meer gezamenlijk eten en er zijn geen activiteiten meer. Ze zit nu dus constant alleen op haar kamer, ze is eenzaam. We bellen haar als familie ook vaak, maar alsnog merk je dat het moeilijk voor haar is. Het zijn rare tijden.