Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Tips om ondernemers de coronacrisis door te helpen

Op Instagram deelde ik afgelopen weekend dat ik deze week een aantal blogposts wilde delen rondom het Coronavirus. Ook vroeg ik om tips om ondernemers in deze periode te steunen en daar kwamen enórm veel reacties op. Dus vandaag heb ik een hele lijst met tips om winkels, horeca, sportscholen, online ondernemers en andere soorten bedrijven in deze periode een beetje te helpen.

Leestijd

Ik wil vooraf wel even een kleine disclaimer plaatsen. Ten eerste snap ik enorm goed dat niet iedereen dit allemaal zomaar kan doen, qua geld. Het is ook absoluut niet het idee dat je dit allemaal zomaar even moet gaan doen, maar wel dat we gaan nadenken hoe we nou een beetje kunnen zorgen dat niet alle (kleinere en grotere) ondernemers in deze tijd allemaal omvallen. Het gaat mij erom dat we een beetje aan elkaar denken en een beetje helpen waar we kunnen.
Ten tweede snap ik ook helemaal dat dit niet de oplossing is. Maar alle kleine beetjes helpen, denk ik dan. En het gaat ook om het gebaar.

En: met al deze dingen, houd rekening met de adviezen van het RIVM over social distancing. Beperk je sociale contacten tot een minimum en houd daar ook rekening mee als je met deze dingen aan de slag gaat.

Algemeen

 • Stuur een kaartje naar een ondernemer, om een hart onder de riem te steken. Daar kopen ze niks van natuurlijk, maar ik zou het zelf heel erg fijn en lief vinden als iemand op die manier iets voor me zou doen.
 • Vraag niet gelijk je geld terug als bijvoorbeeld een concert of evenement niet door kan gaan.
  Geef de organisator de tijd om een nieuwe datum te prikken en het te verzetten.
 • Je kan ondernemers bij wie je regelmatig wat koopt een berichtje sturen om te vragen wat je voor ze kan doen om deze tijd draaglijker te maken. Gewoon de vraag stellen en een open houding hebben, kan al heel veel betekenen. En misschien komt er wel iets concreets uit waarmee je kan helpen.
 • Doe een shoutout op je social kanalen naar jouw favoriete ondernemers. Of dit nu restaurants, winkels of online ondernemers zijn, maakt niet uit. Geef ze een podium en zorg dat mensen weten dat dit fijne plekken zijn om ‘straks’ je geld uit te gaan geven.
 • Heb je zelf een bedrijf werk je bijvoorbeeld met freelancers waar je nu geen werk voor hebt? Betaal ze als je dat kan vooruit zodat er vanuit jou nu in ieder geval wel even geld binnenkomt.

Horeca

Alle horeca is nu dicht. Dat betekent geen omzet voor restaurants en cafés. Een aantal ideeën om deze ondernemers te helpen met een beetje omzet:

 • Doe een donatie aan jouw favoriete restaurant of café. Vraag om hun rekeningnummer en maak een bedrag over.
 • Bezorgen de restaurants in jouw omgeving? Maak hier gebruik van in deze periode. In plaats van dat je gezellig uit eten gaat, laat je wat lekkers bezorgen. Zij blij, jij blij.
 • Een restaurant bellen waar je graag heen gaat en vragen of je voorraad die ze anders weggooien mag overnemen.
 • Bestel (een) cadeaubon(nen) van restaurants. Dat is wel een ‘verplaatsing’ van de omzet (de omzet hebben ze nu en je komt pas later eten), maar het gaat óók om het gebaar.
 • Maak een reservering voor een etentje met vrienden/familie voor later in het voorjaar.

 

 

Winkels

Winkels zijn vooralsnog gewoon open, maar veel winkels sluiten ook al uit eigen initiatief hun deuren.

 • Stuur een mailtje of DM naar je favoriete winkel of je spullen die je graag wilt hebben online mag bestellen.
 • Je kan ook vragen of je ze op een andere manier kan helpen.
 • Doe boodschappen bij lokale groenteboeren, bakkers, slagers & kruideniers.
 • Zijn er lokale tuinders bij jou in de buurt, of boerderijen? Bel ze, misschien kan je daar fruit en groente kopen.
 • Bestel bloemen! De bloemensector heeft het enorm zwaar nu. Ik laat de bezorging van mijn bos Bloomon gewoon doorgaan. Ik zit toch lekker thuis, dan kan ik er extra van genieten.

Online ondernemers

Ook al hebben online ondernemers een goede positie omdat ze online werken, ook zij zien hun omzet dalen. Ik merk het zelf ook, minder mensen nemen trajecten af (of haken op het laatst af), minder mensen kopen trainingen en planners. Veel mensen houden hun hand op de knip uit angst, en dat is natuurlijk begrijpelijk.
Wat kan je nou doen voor mensen die online ondernemen, zoals mensen met webwinkels, online trainingen of een blog?

 • Bezoek jouw favoriete blogs extra vaak. Bezoek lekker veel pagina’s zodat de pageviews omhoog gaan en de bloggers een klein beetje meer uit advertenties halen.
 • Volg je trainers en coaches online? Of heb je zelf een coach waar je nu niet mee kan spreken vanwege het virus? Vraag om een strippenkaart en betaal vooraf. Stel voor dat je de coaching via Skype of FaceTime doet. Of koop juist nu die online training die je al eventjes interessant leek om te volgen. Misschien heb je er nu ook wat extra tijd voor 🙂
 • Bestel dat mooie sieraad of geurkaars dat je al even op het oog had júist nu.

En verder...

Nog wat andere ideetjes…

 • Zet je sportschoolabonnement niet meteen stop. Laat het voor deze drie weken gewoon doorlopen.
  Zelf heb ik mijn gym gezegd dat ik de sessies die ik gepland had staan met mijn personal trainer gewoon betaal.
 • Bestel dingen die je nodig hebt niet bij de grote online giganten, maar bestel liever bij lokale of kleinere ondernemers. Boeken nodig (sowieso, in deze tijd), bestel ze dan bij je lokale boekhandel. De meeste boekhandels hebben een shop, of bezorgen als je eventjes belt.

Ik merk natuurlijk ook de consequenties van dit virus. Wat je kan doen om mij te helpen?

 • Bezoek mijn blog lekker vaak 🙂 Da’s gratis en daardoor heb ik íets meer advertentie-inkomsten.
 • Je kan mijn Structuurjunkie Planner kopen! Bel even naar een lokale boekhandelaar om hem te bestellen.
 • Speciaal voor mensen die nu thuiswerken heb ik een speciale korting op mijn online Structuurjunkie Plantraining. Met de code THUISWERKEN krijg je €10 korting waardoor de training niet €99, maar €89 kost. In deze training leer ik je hoe je een goede planning kan maken, hoe je je planner optimaal kan gebruiken en hoe je je ook echt aan deze planning houdt. Sowieso een superhandig skill die je de rest van je leven kan toepassen. En alles is online, dus lekker thuis te volgen. Je krijgt de Structuurjunkie Planner ter waarde van €20,99 cadeau. Klik hier voor je ticket en alle info.

Straks: weer lekker borrelen op het terras

Van Menno, die in de horeca werkt, kreeg ik een raak bericht op Instagram. Hij zei: ‘De meeste horecabedrijven hebben wel een buffer voor deze drie weken waarin we dicht moeten. Maar daarna? Hoe hard valt de economie en kunnen we hierna weer opkrabbelen? Om deze bedrijven te helpen moeten we allemaal proberen na deze periode onze hoge frequentie van uit eten gaan en borrelen weer op proberen te pakken.’
Daar slaat hij de spijker op z’n kop. En natuurlijk is dit niet iets wat voor iedereen zomaar kan, want iedereen voelt dit, ook in de portemonnee.
Misschien is het een goed idee om nu alvast wat gezellige dingen te plannen voor later in het voorjaar. Al is plannen natuurlijk lastig nu, maar het uitzicht naar een gezellig moment in de zon op het terras is voor jou leuk, maar voor de horeca-ondernemers echt een must.

Deel ook jouw tips

Deel jouw tips en ideeën ook in de comments! Dan zal ik de blogpost af en toe even aanvullen met de leukste suggesties.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.