Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Tips om mentaal fit te blijven

Er wordt vaak gefocust op lichamelijke gezondheid, en hoewel dat hand in hand gaat zijn er ook simpele dingen die je kunt doen om mentaal fit te blijven. Ik deel vandaag wat tips!

Leestijd

Beweeg

Ik geef toe; het is een open deur, maar ik denk dat veel mensen niet beseffen wat voor effect beweging heeft op een mentale gesteldheid. Je activeert met bewegen je endorfineproductie en dit creëert het gevoel van geluk. Ook heeft lichaamsbeweging het effect dat het spierspanning vermindert en daardoor verlaagt het je gevoel van stress. Ook versterkt het het verminderen van cortisol in het lichaam, wat ook wel bekend staat als het stresshormoon. Je hoeft echt niet elke dag een vorm van topsport te beoefenen, maar wandel en zoek een manier om je hartslag een paar keer per week te verhogen. Zet er geen druk op, maar probeer het te associeren met ontspanning op de lange termijn.

Omega 3

Gaan we het toch nog over eten hebben, hoewel het niet over je fysieke gezondheid zou gaan. Ja, het gaat wel hand in hand. Als je lichaam niet gevoed wordt met de juiste dingen kan het niet goed functioneren, en daarmee ook je hersenen niet en die zijn verantwoordelijk voor hoe jij je voelt mentaal.
Ga bij jezelf na of je alle vitamines binnenkrijgt die geadviseerd worden en vul zonodig aan met supplementen. Krijg je je B vitamines binnen, D, en je omega’s? Voldoende magnesium? Zoek het eens op wat je nodig hebt, en zorg dat je de bodemgrenzen haalt.

Handvaten die ik zelf gebruik zijn;

  • Elke dag een hand noten (ongebrand en ongezouten). Gooi ze door het eten waar het past.
  • Elke dag een fruit momentje
  • Altijd groente toevoegen bij het avondeten en als het je lukt ook bij de lunch.

Ik focus me dus vooral op wat ik wél binnen moet krijgen in plaats van wat ik niet binnen moet krijgen. Iets wat voor mij beter werkt dan restricties.

Dankbaarheid en in het NU

Benoem elke dag drie dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf het op, of deel het met je gezin. Maak er een momentje van dat je aan tafel herhaalt of voor het slapen gaan. Stel het in als ritueel, want hierdoor focus je je op positiviteit en gezien je maar één ding tegelijk kan (nee, meid écht) is er op dat moment geen ruimte voor negativiteit.

Wees elke dag even in het Nu. Focus je even op wat er om je heen gebeurt in plaats van in je hoofd. Kijk naar buiten, welke kleuren zie je? Welke geuren ruik je? Wat voor geluiden hoor je? Voel je lichaam, hoe voelt dat vandaag? Dit hoeft niet lang te duren maar hierdoor haal je even je hoofd terug uit de chaos en stuur je het richting kalmte.

Ik zal binnenkort ook een artikel schrijven over het starten met meditatie en de dingen die je dit kan brengen. 

Plan niet te vol

Als je aan het rennen bent zie je minder goed wat er om je heen gebeurt. Alles moet dan sneller en overal zit meer druk op. Logisch dat dit niet lekker werkt voor je mentale gezondheid. Af en toe een sprintje trekken is mentaal echt niet erg, maar altijd rennen zorgt uitputting. Nu even zonder metafoor; plan die agenda niet te vol! Houd marges aan en geef aan je werkgever aan wanneer je het gevoel hebt alleen maar onder druk te moeten werken.

Plan leuke dingen

Doe wat gedaan moet worden maar doe daarna ook iets waar jij echt blij van wordt. Wat dat dan ook is. Hierdoor laad je op en kun je ook weer wat meer minder leuke dingen aan. Hierdoor voel je uiteraard een gevoel van positiviteit en geluk.

Slaap

Als je niet genoeg slaapt kan je lichaam niet goed functioneren en daarmee dus je hersenen ook niet. Als ik moe ben, ben ik emotioneler, kan ik minder goed tegen druk en ben ik minder creatief om probleemoplossend te denken. Je lichaam heeft echt kracht nodig om alles goed uit te balanceren, geef het rust want in rust groei je.

Doe nieuwe dingen

Probeer eens iets nieuws! Prikkel je hersenen met nieuwe impulsen en hierdoor ontdek je misschien ook nieuwe dingen die je echt leuk vindt om te doen. Loop het rondje met de hond niet steeds hetzelfde, eet niet elke week hetzelfde etc.

Erken je gevoelens

Dit is denk ik voor veel mensen best heel erg lastig. Maar zoals ik ook al eens eerder beschreef in artikelen; zie je hoofd als een kastje en als je daar teveel inpropt zonder er af en toe wat uit te halen dan stort het kastje in. Ga bij jezelf dus regelmatig na wat je nou eigenlijk voelt, en erken dat dat er is. Doe er wat mee als dit nodig is en praat met de mensen om je heen om hun deelgenoot te maken van je gedachtes.

Koffie

Nee, in dit geval geen stimulans om meer koffie te drinken helaas. Caffeine zorgt ervoor dat stress minder goed te reguleren is. Drink dus minder koffie als je denkt dat je dit nodig hebt, vervang het bijvoorbeeld vaker voor caffeine vrij als je toch van de smaak wilt genieten.

Ik hanteer zelf de stelling One and Done. Ik drink één drankje met caffeine per dag, en de rest vervang ik voor decaf of thee (dan wel thee waar geen caffeine in zit). Eigenlijk hoe je het ook zou doen als je zwanger bent.

Doseer het nieuws

Ik zeg niet dat je je blik moet afwenden van de wereldproblematiek, want als iedereen dat zou doen dan lossen we het klimaatprobleem nooit op. Wel kun je doseren hoeveel nieuws je tot je krijgt op een dag. Nieuwsprogramma’s tonen zelden goed nieuws, dus besef je wel dat je je onderdompelt in negativiteit. Bekijk wellicht één keer per dag een nieuwsbron, en laat de rest voor wat het is.

Herken je triggers

Weet waardoor je je minder fijn voelt. Is dat een bepaalde omgeving, bepaalde mensen, bepaalde activiteiten? Leer jezelf beter kennen door je hier bewuster van te zijn. Voel je je vervelend, waar is dat dan door? Als je dit weet dan kun je in de toekomst dit misschien vermijden en of verminderen.

Ruim op

Ook zo’n open deur; een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Maar het is gewoon waar. Zorg er wellicht voor dat je ook minder op te ruimen hebt als je het gewoon bijhoudt. Gewoontes die je aan moet leren en echt logischer zijn als je het uitrekent in tijd en beredeneert op effectiviteit op de lange termijn.

Blijf in contact

Zorg dat je elke dag even contact hebt met een ander, facetime, bel, app, of spreek de buurvrouw aan op straat.

Doe iets voor een ander

Dit klinkt heel nobel maar eigenlijk doe je het voor jezelf. Als jij iets goeds doet voor een ander krijg je daar namelijk zelf een goed gevoel van. Plus, die ander waarschijnlijk ook dus zie het als een blijheid-virus dat je kunt verspreiden!

Laat de hond uit voor de buren die dat niet kunnen, vraag of mensen in je omgeving hulp nodig hebben of pas op de kinderen van vrienden zodat zij een date night kunnen hebben (hoe dat dan ook kan in deze tijd). Je bedenkt wel wat, er is altijd iets!

Het kan zelfs zo simpel zijn als glimlachen naar een ander, dat kan iedereen 🙂


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)