Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Tips als jij en je partner een ander ritme hebben

Willem en ik hebben beide een heel ander ritme. Ik ben een echte vroege vogel, meneer is een nachtuil. Daar krijg ik vaak opmerkingen op (“wat ongezellig!”) en vragen over (“hoe zorg je dat je elkaar wel écht ziet?”). Vandaag wil ik tips geven wat te doen als jij en je partner een ander ritme hebben.

Leestijd

Een stukje illustratie: Ik sta meestal om 5.90u op en ga rond 20.00u naar boven en slaap rond 21.00u. Willem gaat meestal na twaalven ’s nachts slapen en staat om rond 8.30u. Je kan dus wel zeggen dat wij op dit vlak uitersten van elkaar zijn, haha! Inmiddels hebben we meer dan tien jaar een relatie en al hebben we heus weleens dingen die niet lekker lopen, we hebben nooit meer gedoe over onze verschillende ritmes. Daarom vandaag mijn (of eigenlijk onze) tips hoe je dit kan aanpakken als je dit ook hebt met je partner.

Accepteer het

Ik denk dat de eerste stap hierin acceptatie is. Ik heb er jaren mee lopen klooien: hoe kunnen we nou qua ritmes dichterbij elkaar komen? Ik heb een tijdje geprobeerd zelf later te gaan slapen en later op te staan, Willem heeft ook een tijdje geprobeerd vroeger de dag te starten en met mij te ontbijten, maar eigenlijk was het een lijdensweg, haha. Willem is op de vroege ochtend niet op zijn best, en ik heb hetzelfde in de avond. We floreren gewoon niet als we hiermee gaan lopen stoeien. Ik gebruik expres het woord stoeien: het is echt een struggle voor ons om anders te leven dan hoe ons ritme van nature is. Wij zijn op ons best met ons eigen ritme. Natuurlijk kan je dat best wel aanpassen als je echt wilt, maar waarom zou je als je merkt dat je gewoon echt heel lekker gaat op het ritme dat je hebt?

Dus na enkele jaren hebben we dit gewoon omarmd. Ik ben een vroege vogel en geniet daarvan, Willem is een nachtdier en geniet daar op zijn beurt van. Maar uiteraard gaan we hier wel heel bewust mee om. En natuurlijk is het soms wel even jammer, want ik zou het echt heel leuk vinden om soms samen lekker vroeg de dag te starten (zeker op vakantie), en Willem vindt het natuurlijk ook leuk als we het wel een keer samen laat kunnen maken. Maar! Dat doen we dus ook zeker soms wel.

Soms passen we ons wel aan elkaar aan

Doordeweeks zijn we vrij ‘strak’ met ons ritme, dat vinden we allebei prettig. Maar in de weekends of vakanties passen we ons weleens aan elkaar aan, gewoon omdat dat gezellig is. Dan gaan we gezellig uit eten en maken we het laat, komen vrienden borrelen en lig ik om twee uur in bed, of kijken we tot laat een toffe film met een wijntje en hapjes erbij. Óf op vakantie gaat hij ’s ochtends vroeg mee sporten of met Kees wandelen. En in het weekend of op vakantie kruip ik ’s ochtends na een paar uur nog weleens terug in bed als Willem nog slaapt (of net wakker aan het worden is).

En dat zijn dan dus echt súperfijne en leuke momenten, juist omdat ze niet standaard gebeuren.  Het is niet zo dat we dit NOOIT doen, en als we het wél doen dan genieten we er ook echt van.

Écht samen zijn

Willem en ik zien elkaar eigenlijk heel veel. Avondeten doen we praktisch elke dag samen, en we doen ons best om dan ook écht samen te zijn. Dus niet op de bank ploffen met het bord op schoot en Netflix aan, maar aan tafel een gesprek voeren. Of ’s middags even samen Kees uitlaten en bewust met elkaar zijn. Voor ons zit hier het verschil in denk ik, dat we niet langs elkaar heen leven, maar momenten samen ook écht samen beleven en interesse tonen in elkaar, en aandacht hebben voor elkaar.

En in drukkere tijden zorgen we dat we dit echt plannen. Dat we een datenight hebben waarop we lekker uit eten gaan, of thuis een film kijken met snacks erbij. Het is ook niet erg als het een weekje wat minder is, maar we letten hier wel echt op dat we niet langs elkaar heen gaan leven.

Genieten van de tijd voor onszelf

Wij vinden allebei de tijd die we door onze verschillende ritmes voor onszelf hebben héél fijn. Ik heb de hele ochtend voor mezelf, waarin ik precies doe waar ik zin in heb. Rustig ontbijten, een boek lezen, sporten, werken. En Willem heeft dat in de avond. Dan is hij vaak bezig met studeren, sporten of gewoon gamen of lezen. Wij genieten daar allebei enorm van, we hóeven niet elk mogelijk moment met elkaar door te brengen.

Dus als je verschillende ritmes hebt: geniet juist van die tijd die je voor jezelf hebt.

Maak afspraken en ga niet de discussie aan

Belangrijk: ga hierover in gesprek als je merkt dat het iets is wat je dwars zit, of als je het lastig vindt. Wij hebben hier inmiddels een weg in gevonden, maar dat ging echt niet vanzelf. Maak afspraken over hoe je het echte contact met elkaar houdt en wanneer je wel of niet meegaat in het ritme van de ander.

Zo eten wij bijvoorbeeld altijd vroeg (rond 17.30u) en als we met vrienden afspreken doen we dat ook meestal wat vroeger op de avond, en Willem vindt dat helemaal prima. Net als dat we nooit plannen maken vroeg op de ochtend. Zo houden we gewoon rekening met elkaar en inmiddels gaat dat vanzelf.

Wat voor ons heel erg werkt is om niet de discussie aan te gaan. Vroeger maakte Willem regelmatig de opmerking ‘Nu al?!’ als ik om 20.30u naar boven ging – terwijl ik dat al jarenlang elke dag doe. Ik vond dat vervelend omdat hij me dan vaak het gevoel gaf alsof ik hem teleurstelde, of alsof ik iets deed wat niet oké was. Inmiddels zegt hij het niet meer (of nou ja, soms als een grapje), en ik maak ook geen lullige opmerkingen over dat hij niet om 5.30u opstaat met mij. We zijn op dit vlak anders, en dat is prima. Ik heb geleerd dat echte liefde is dat je iemand accepteert voor wat ‘ie is, maar ook voor wat ‘ie niet is. In dit geval gaat die vlieger helemaal op.

Op vakantie maken we ook altijd duidelijke afspraken. Meestal ga ik gewoon doen waar ik zin in heb en dan zie ik wel wanneer Willem de dag begint. Ik word meestal rond zessen wakker (ook op vakantie) en soms slaapt Willem uit tot een uur of 10, 11. Ik ga dan niet vier tot vijf uur zitten wachten tot ik op pad kan. Dus dan doe ik gewoon wat ik wil doen (ontbijten, wandelen, sporten, de boel verkennen) en ik hoor het wel als hij klaar is om actie te ondernemen. En soms maken we wel een afspraak dat we iets doen waarvoor hij eerder op moet staan, maar dan hebben we het daar vooraf natuurlijk even over.

Hoe doe je dat dan met seks?

Deze vraag krijg ik ZOVEEL. Dit vind ik eigenlijk wel de grappigste vraag die ik hierover krijg, want wie bepaalt eigenlijk dat je seks alleen in bed kan hebben, of alleen als je tegelijkertijd gaat slapen? Ik denk dus dat ik dit niet tot in detail hoef uit te leggen, behalve dat ik kan zeggen dat seks niet in bed hoeft, dat je ook seks kan hebben als je nog niet gaat slapen en dat seks überhaupt niet in de avond hoeft te gebeuren.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.