Tijd voor jezelf nemen in de winter

De winter is nu echt begonnen! Ik merk dat de zomer hét seizoen bij uitstek is om te ontspannen: terrasjes pakken, naar het strand, lekker op vakantie… In de winter vergeet je sneller tijd voor jezelf te nemen en echt te relaxen. Ik ben gek op de winter en deel graag een aantal tips om wat meer aan jezelf te denken.

Leestijd

Ontspannen en voor jezelf zorgen in de winter

In de zomer lijkt het een stuk makkelijker om wat rustiger aan te doen en te ontspannen. Met een beetje geluk schijnt de zon en pakken we een terrasje, gaan we lekker naar het strand of het zwembad en in de zomer gaan de meeste mensen op vakantie. In deze periode merk ik ook altijd dat wat rustiger is qua werk. En áls de zon dan eens schijnt in Nederland, willen we daar ook allemaal meteen met volle teugen genieten. Wie weet is het morgen weer voorbij…

Nu in de winter is het makkelijker om gewoon maar door te gaan en minder tijd voor jezelf te nemen. Ik moet zeggen dat ik best goed ben in ontspannen: ook in de winter neem ik tijd voor mezelf en doe ik leuke dingen. Juist in de winter vind ik dat zo lekker: het is binnen dan zo knus met kaarsjes en de kerstboom terwijl het buiten guur en koud is.

Ik heb vandaag een aantal tips voor je hoe je juist in deze periode goed voor jezelf zorgt, tijd voor jezelf neemt en genoeg ontspanning krijgt.

Maak een afspraak met jezelf

De allerbelangrijkste tip: neem gewoon die tijd om te ontspannen en leuke dingen te doen. Het klinkt heel simpel, maar dat is het natuurlijk echt niet altijd. Zeker als je druk bezig bent met van alles kan het lastig zijn jezelf nog steeds op nummer één te zetten en tijd te nemen om te relaxen.

Als je onderstaande tips hebt gelezen, ben je hopelijk een beetje geïnspireerd, maar bedenk ook dat het niet vanzelf gaat. Maak gewoon nu een afspraak met jezelf en zet die in je agenda! Bijvoorbeeld dat je komend weekend een hele middag helemaal niks hoeft en lekker met een boek op de bank gaat zitten. Of een van de andere onderstaande tips toepast 😉 Houd het niet bij die ene keer, maar doe het met regelmaat. Op die manier wordt het een gewoonte om wat meer tijd voor jezelf te nemen. Als ik een drukke periode heb, en ik weet dat ik overdag geen tijd heb voor mezelf, sta ik een uur eerder op, zodat ik dat uur de tijd heb om een boek te lezen, of om een lekkere wandeling te maken. Het is zó belangrijk!

Ik hoop dat je tijdens of na de feestdagen ook wat vrije tijd hebt die je precies zo kan indelen zoals jij dat wilt.

Lezen

Ja, deze tip komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Ik heb twee plekken waar ik het liefst lees: de eerste is op het strand, en dat doe ik dus graag in de zomer. De tweede plek is in bed of op de bank met een dekentje (en natuurlijk wat lekkers te eten en te drinken). De winter is zo’n fijn jaargetijde om te lezen omdat het binnen gewoon zo gezellig is. Dus: koop een boek dat je geweldig lijkt en LEES! Maak er gewoon tijd voor. Je kan deze blogpost lezen als je meer wilt lezen en deze als je graag (weer) wilt beginnen met lezen.

Me-time in de badkamer

Als het buiten koud is, geniet ik nóg meer van mijn tijd in de badkamer. Zeker na een koude wandeling of als ik net uit mijn warme bed kom (en het liefst nog even terugga) kan ik nog meer genieten van een lekkere warme douche. Op momenten dat ik er wat meer tijd voor maak vind ik het heerlijk om iets meer aandacht aan mezelf te besteden. Lekker scrubben, haren wassen, goed maskertje op, verzorgend serum op mijn gezicht… Dat soort dingen. Het is gewoon lekker om te doen en daarna voelen mijn huid en haar zo gevoed aan!

Dove heeft elk jaar in de winter de Winter Care Limited Edition lijn. Dit jaar bestaat deze uit een shower gel (€3,49), een anti-transpirant spray (€3,59) en een anti-transpirant roller (€3,05). De producten ruiken naar jasmijn, wat mij betreft een fantastische geur, lekker bloemig en ook wat poederig. Als ik ’s ochtends de shower gel onder de douche gebruik, ruikt de hele badkamer naar jasmijn. Ik vind het ook zo lekker dat de doucheproducten van Dove altijd zo’n rijk schuim geven en mijn huid niet uitdrogen. Een aanrader! De deodorant van Dove is al jaren mijn favoriet, en deze ruikt gewoon extra lekker. Top in combinatie met de shower gel.

Wandelen of fietsen

Ik hoor je denken: het is veel te koud! Juist in deze periode wandel ik heel erg graag. Ik wandel altijd, of het nou hoogzomer is of hartje winter, maar ik geniet er nu denk ik wel het meeste van. Ik pak mezelf lekker in met een warme jas, een lekkere sjaal, een muts en handschoenen en geniet van de rust buiten: niet veel mensen besluiten een lange wandeling te maken als het guur is buiten. Maar het is zó lekker! Even lekker bewegen om warm te worden, je hoofd leegmaken (lees hier waarom ik wandelen zo heerlijk vind) en dan dat rozige gevoel als je weer warm binnenkomt… Misschien is het een idee om eens heel bewust te gaan wandelen met aandacht? En probeer in de winter regelmatig een wandeling te maken: het is gezond en het is fijn om even wat licht op te vangen buiten, voor wat vitamine D!

Ik moet zeggen dat ik de fiets niet zo vaak pak nu het zo koud is, maar ik heb vriendinnen die dit wel doen en er net zo enthousiast over zijn als dat ik over wandelen ben. En die douche na zo’n koude fietstocht is echt onbetaalbaar.

Bord- of kaartspelletjes spelen

Achter de computer kruipen voor een game is ook top natuurlijk, maar een bord- of kaartspelletje doen met vrienden of familie vind ik zo’n onovertroffen winteractiviteit! Het is gezellig en het spelelement maakt een avond (of middag) nog zoveel leuker. De komende periode zullen er wat artikelen op Cynthia.nl verschijnen over spelletjes, alvast twee aanraders zijn Exploding Kittens en Machiavelli. Waarom app je niet meteen wat vrienden of familie om een spelletjesmiddag of -avond te organiseren?

Koken & bakken

In de winter sta ik veel meer in de keuken dan in andere jaargetijden. Het is gewoon gezelliger om te koken als het buiten koud is, en de eetmomenten duren hier thuis ook langer. We zitten langer samen aan tafel en rondom de feestdagen staat natuurlijk ook zoveel in het teken van eten!

Ik kan helemaal ontspannen van een avond koken of een middag bakken. Zo maken Willem en ik regelmatig in een weekend een stoofpot die de hele dag op het vuur staat te pruttelen. Leuk om te doen, het ruikt fantastische en het smaakt ook nog eens zó lekker! En je kan er de hele week van eten, haha.

Dus: zoek eens wat leuke recepten die je al tijden wil maken en ga lekker koken of bakken!

Series & films kijken

Dit is natuurlijk een heel voor de hand liggende tip, maar wel een hele goede: lekker op de bank hangen met een goede serie of toffe film. Mijn grootste serie-aanrader voor de winter is Fargo. Wat is dat een onwijs spannende serie, en zó goed gemaakt! Het is ook totaal in winterse sferen, dus dat is extra leuk. Of wat dacht je van de Harry Potter films… Die ga ik deze winter zelf allemaal opnieuw kijken.

Niks doen

Wanneer doen we nou eigenlijk eens helemaal niks? Vervelen we ons ooit nog? Staren we nog weleens uit het raam als we in de trein of in de auto (als bijrijder, dan 😉 zitten? Zitten we weleens op de bank te dagdromen? We doen dit bijna nooit meer. Probeer eens niks te doen. Gewoon, niks. Je kan er dan voor kiezen eens proberen te mediteren, maar je kan ook gewoon een beetje mijmeren. Uit het raam kijken. En wanneer je je eens verveelt, zie het dan niet als iets stoms, maar als iets goeds! Als je je verveelt, heb je nergens zin in, en ook niks te doen. Hoe vaak komt dat nu voor? Ga je dus maar eens lekker vervelen. Veel plezier 😉

Ik hoop dat je wat met mijn tips kan. Denk aan jezelf deze winter en geniet er vooral lekker van!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

12 reacties
 1. Mar

  Over het Dove stukje hieronder kan ik mezelf wel vinden.

  Verder vind ik de winter juist het moment om te ontspannen. Door die lange avonden kruip ik veel sneller op de bank met een serie of een boek. Dan heb ik niet meer zo de behoefte om naar buiten te gaan. En ook maskertje en uitgebreid douchen doe ik dan juist meer, terwijl ik in de zomer daar minder zin in heb.
  De winter staat voor mij echt voor kaarsjes, kopjes thee en chocomel, dekentjes en series en boeken.

 2. Teddy

  Ik merk dat het inderdaad zo belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen! Wanneer ik even me-time heb gehad merk ik dat ik rustiger ben en mezelf een stuk beter voel!

 3. Maartje

  Oh wat een fijne blogpost, gek genoeg vond ik mijzelf altijd een lente mens maar des te ouder ik word des te meer ga ik van de winter houden, buiten koud, lekker wandelen en daaarna binnen behaaglijk warm en met een goed boek (De schaduw van de wind!) op de bank, kaarsjes aan, kerstchocolaatjes binnen handbereik en een grote pot thee, genieten 🙂 En na de kerst maar eens de Dove Winter care douchegel gaan besnuffelen bij de drogist, ik word er nu wel erg nieuwsgierig naar. Fijne kerstdagen Cynthia! ??

 4. Gera

  Fijn artikel, deze tips kan ik nu wel gebruiken! Ik probeer nog steeds 10.000 stappen per dag te halen met mijn Fitbit, maar dit weer nodigt niet echt uit om naar buiten te gaan. Vanmiddag me daar toch maar eens overheen zetten …

  Bedankt dat je zulke artikelen plaatst, ik herken me in veel van je onderwerpen (HSP, te druk, efficiënt werken, lezen …) en heb er veel aan. Ik lees je blog met plezier!

 5. rachel

  handige tips !! ik duik of de keuken in of ja verklaar mij maar voor gek…ik stort mij volledig op mijn werk haha daar ontspan ik juist van!!

 6. Ier

  Ik vind ook wel dat de Dove advertorials elkaar erg snel opvolgen. Het wordt een beetje gemaakt daardoor. Ander tipje: in de winter is de vitamine D aanmaak onder invloed van de zon nihil. De zonnestralen in Nederland zijn alleen van maart tot oktober intensief genoeg.

 7. Elle

  Leuk artikel Cynthia en ik kan het waarderen dat je echt wat van deze advertorial hebt proberen te maken, maar eerlijk gezegd vind ik dat er nu wel heel veel Dove reclame langskomt op je site. Meerdere video’s, meerdere instagramposts en nu nog een artikel. En ook allemaal redelijk snel achter elkaar, waardoor het extra opvalt.

  • Cynthia Schultz

   Dankjewel voor je feedback Elle, ik zal het meenemen in de evaluatie met Dove en mijn agency.

  • Evelien

   Viel mij inderdaad ook op ja, vooral omdat ik dove helemaal niks vind (zit veel troep in) dan ga ik me irriteren en kom je ongeloofwaardig over. Maar ja je moet ook je geld verdienen natuurlijk dus wat zeg ik eigenlijk, gewoon niet zo obvious doen. Kusss

  • Annet

   Ik vind het juist helemaal niet erg.
   Je artikelen over Dove zijn leuk om te lezen en ik begrijp ook dat je met je blog je inkomen moet verdienen. In een winkel prijzen ze ook spullen aan omdat er geld verdient moet worden. Geniet van je kerst Cynthia!

  • Maaike

   Ik ben het eens met Elle! Fijn dat je samenwerkingen blijkbaar zo lekker lopen en ik snap ook wel dat je ergens je geld mee moet verdienen, maar 3 artikelen, 3 Instagram posts en 2 video’s in 2 weken tijd, allemaal over Dove doucheproducten, lijkt me wat veel van het goede, en het komt dan ook niet echt geloofwaardig meer over…