Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Support vrouwen om je heen

Wij vrouwen staan bekend als bitches die elkaar wanneer ze maar kunnen neerhalen. We hebben er allemaal wel ervaring mee, en zijn we ook niet onze eigen grootste criticus? Andrélon heeft mij gevraagd om anderen te laten stralen en anderen hiertoe te inspireren. Dus vandaag: mijn tips om andere vrouwen te laten stralen.

Leestijd


@AndrélonNL vroeg mij om te schrijven over #LaatHaarStralen, iets waar ik heel blij mee ben: in deze boodschap kan ik me helemaal vinden.

'Je moet uitkijken dat je niet al je geheimen met haar deelt!'

Laatst was ik op een tripje met twee vriendinnen. We waren op een tripje dat ik had geïnitieerd en tijdens de reis deelden we natuurlijk vooral onze passie voor wijn. Maar ook zitten we alledrie op Instagram en zijn we bezig met bloggen, sociale media en ondernemen. We wisselden een heleboel tips en ervaringen uit, en ik deelde vooral mijn kennis over Instagram en bloggen. Toen ik op een terrasje vertelde hoe ik mijn Instagramaccount bijhield, zei Marjan: ‘Ik vind het zo tof dat we met zoveel kennis met elkaar delen. Er zijn zoveel mensen die alles voor zichzelf houden en niet zomaar iets aan een ander leren.’ Mijn eerste reactie was: ‘Maar waarom niet?’ Ik ben gewend te delen – ik blog al twaalf jaar en deel elke dag ‘gratis’ informatie, van beauty tot plannen, en weet niet beter dan kennis en informatie te delen met een heleboel mensen. Toen jaren geleden een goede vriendin van mij begon met beautybloggen, zei een andere vriendin ‘Kijk nou, ze doet je gewoon na. Je moet uitkijken dat je niet al je geheimen met haar deelt.’ Ik vond het juist enorm leuk dat zij besloot te doen waar ze blij van werd en ik heb haar gewoon geholpen met dingen waar ze tegenaan liep. Waarom niet? Ze is geen bedreiging voor me, en mocht ze wel ‘concurrentie’ worden, dan doet ze blijkbaar gewoon iets heel erg goed. Mijn intentie is altijd: laten we elkaar helpen. Het is léuk om kennis met elkaar te delen, elkaar te helpen, elkaar iets te leren en een ander op die manier een opstapje te geven of te inspireren. Ik vind het zelf ook altijd heel prettig als iemand mij iets leert of ergens bij helpt.

Een open mindset die klaar staat om te geven en ontvangen

Ik denk dat dit voor een heel groot deel te maken heeft met mindset. Als je een ‘open’ mindset hebt waarin je klaar staat om te delen, te geven (maar ook absoluut om te ontvangen!) dan gaat het anderen helpen bijna vanzelf. Dan is het een normale houding voor je om een ander een zetje te geven, een ander de ruimte te geven om te groeien en te weten dat je samen meer weet en meer leert dan in je up. Het klinkt heel zweverig, een ‘open’ mindset, maar dat is het eigenlijk helemaal niet.

Als je merkt dat je zelf heel gereserveerd bent en geneigd bent om alles voor jezelf te houden (en als je dat graag anders zou willen zien), kan je oefenen door elke dag iets te doen wat te maken heeft met openheid, met delen, met ervoor zorgen dat een ander het beter krijgt. Begin klein, door letterlijk opener de wereld in te kijken. Glimlach naar onbekenden, zeg wat vaker gedag tegen mensen die je tegenkomt op straat. Help iemand eens met zijn of haar boodschappen, zie je iemand klungelen met een selfie, vraag dan of je kan helpen door een foto te maken. Geef (online) complimentjes en bied je hulp aan. In het begin is dit heel eng, want je denkt dat niemand op je zit te wachten, maar je zal merken dat dit soort dingen negen van de tien keer heel dankbaar worden geaccepteerd.

Zodra je na een tijdje merkt dat je dit onder de knie krijgt (en als je je er goed bij voelt!) kan je aan de slag met de tips die ik je hieronder geef. Het mag natuurlijk ook meteen. Kijk maar 🙂

Tips om anderen te laten stralen

Heb je een vriendin, of iemand die je minder goed kent, waarvan je weet dat zij wel wat hulp kan gebruiken bij iets waar ze mee bezig is? Is ze aan het verhuizen, een bedrijf aan het opstarten of iets anders ‘groots’ aan het doen waarvan je weet dat het haar heel veel tijd en energie kost? Bied je hulp aan. Je kan je hulp aanbieden bij dit grote project, maar je kan ook je hulp aanbieden bij andere dingen zodat zij meer tijd overheeft. Benadruk dat je haar wilt helpen en herhaal dit een paar keer. Je kent het wel, dat iemand je hulp aanbiedt en dat je er vervolgens geen gebruik van maakt omdat je het gewoon vergeet, dus herinner haar eraan.
Nu zijn er mensen die niet makkelijk hulp aannemen, dan is het een beetje raar of ongemakkelijk om jezelf op te dringen. Wat ik dan zelf weleens doe is hulp aanbieden in de meest basale vorm: voor de deur staan met een ovenschaal met eten. Eten moeten we allemaal, maar het kost tijd om het te maken. Een bon van Thuisbezorgd sturen is dan ook een goed idee.

 

Geef iemand om je heen eens een welgemeend compliment over iets wat zij heel goed kan of goed gedaan heeft. Natuurlijk is het leuk een compliment te ontvangen over je uiterlijk, maar het is nog veel waardevoller om iets liefs te horen over iets wat je goed gedaan hebt, of iets waar je goed in bent. Dus: stuur een vriendin een kaartje met lieve woorden over haar skills of iets wat ze bereikt heeft, of geef iemand online zo’n compliment. Zulke woorden kunnen heel empowering zijn en het kan iemand heel veel kracht en energie geven om door te gaan. Je zal merken dat je woorden echt worden gewaardeerd.

Deel je skill. Merk je dat iemand om je heen moeite heeft met iets waar jij juist heel goed in bent? Ik weet best veel van social media, als ik merk dat iemand die ik ken daar vragen over heeft en wel wat hulp kan gebruiken, vind ik het altijd heel leuk om wat tips te geven. Ik heb één vriendin die me elke week wel een keer appt met een vraagje over Instagram en ik vind het heerlijk haar te helpen. Zij komt er verder mee, ik krijg er energie van en zoveel tijd kost het nou ook weer niet. Win win.

Heb je een vriendin of familielid die het zwaar heeft, om wat voor reden dan ook? Laat haar weten dat je er voor haar bent. Door alleen al te laten weten dat je aan haar denkt en dat ze je altijd kan bellen, zal je haar helpen. Denk zelf eens aan een moment dat je erdoor heen zat, hoe fijn voelt het dan als iemand even laat weten dat hij of zij er voor je is? Precies. Laat ook weten dat je wilt helpen.

Ga naar een leuke boekenwinkel, koop vijf mooie kaartjes (het liefst van lokale ontwerpers, zo steun je ook weer een kleine ondernemer!) en schrijf ze met de hand aan vijf vriendinnen of familieleden. Laat ze weten dat je ze waardeert, waarom je gek op ze bent en neem het initiatief voor een kop koffie, een lunch, een dagje uit of bied je hulp aan op een specifiek vlak. Ik vind het zelf altijd heerlijk om fysieke kaartjes te sturen en hoe bijzonder is het tegenwoordig om een handgeschreven kaartje in de brievenbus te vinden? Ik word daar zó blij van.

Roddelen is héél makkelijk, soms kán je gewoon niet anders én het is heel erg giftig. Je voelt je achteraf altijd een beetje vies en het is gewoon zo negatief. Draai het eens om: vertel andere mensen aardige dingen over de vrouwen om je heen. Schep op (op een positieve manier) over jouw fantastische vriendinnen en vertel iedereen die het horen wil hoe leuk ze zijn. Waarschijnlijk bereikt jouw positieve roddel jouw vriendin niet eens, maar het geeft in ieder geval een goed gevoel. Dus jij gaat er van stralen, en dat is misschien wel het allerbelangrijkste.

Geef een vriendin een cadeau waarmee ze dichter bij haar doel kan komen. Als je weet wat ze graag wil bereiken, zoek dan iets uit waarvan je weet dat het haar gaat helpen. Dit kan iets simpels zijn als een mooie pen, een goede planner of agenda of juist iets totaal anders: verdiep je in haar wensen en dromen en laat haar zien dat je haar steunt.

Nu jij!

Ik daag je uit hiermee aan de slag te gaan. Laat vrouwen om je heen stralen. Zit er iets bij waar jij wat mee kan, of doe je deze dingen al?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.