Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Stop met het verspillen van je tijd

Tegenwoordig lijkt iedereen druk bezig met zo min mogelijk verspillen. En dan hebben we het vooral over bijvoorbeeld eten, maar we willen met alles zuinig omgaan. Maar waarom gaan we niet óók zo met onze tijd om? Ik ben ervan overtuigd dat tijd het kostbaarste is dat je hebt, en we zijn zo goed in het verspillen ervan. Vandaag wil ik je dus helpen om minder tijd te verspillen.

Leestijd

Wat is tijdverspilling eigenlijk?

Tijd is het meest kostbare wat je hebt. Je hebt er maar een beperkte ‘voorraad’ van, je kan er niet meer bij kopen en tijd die je opgebruikt hebt, krijg je nooit meer terug. Er komt een moment dat je doodgaat, en je weet niet wanneer dat is. Het kan morgen zijn, het kan over dertig jaar zijn. De tijd die je kan gebruiken is eindig. En juist daarom is het belangrijk om kritisch met onze tijd om te gaan en hier wat vaker goed bij stil te staan.

Laten we bij het begin beginnen: wat is tijdverspilling nou eigenlijk?

Ik denk dat iedereen daar een andere opvatting over kan hebben. Ik houd ervan efficiënt te werken en productief te zijn, maar ik vind absoluut niet dat al je tijd in het teken van efficiëntie en productiviteit moet staan. Tijd die je al niksend doorbrengt waar je echt van geniet, is perfect bestede tijd, wat mij betreft!

Wat voor mij tijdverspilling is:

 • uitstelgedrag. Dus wel iets wíllen of moeten doen, maar het uitstellen door iets anders (nutteloos) te gaan doen. Dit kost naast veel tijd ook nog veel energie.
 • teveel social media. Dus teveel doelloos scrollen op Facebook en Instagram. Ik vind social media gebruiken helemaal prima, maar als ik het teveel doe, voel ik me niet fijn en denk ik achteraf altijd: ik was liever iets echt leuks gaan doen.
 • teveel dingen doen die ik niet echt wil doen. Dus te vaak ja zeggen tegen dingen waar ik achteraf liever nee tegen had gezegd. Dit zijn vaak dingen waarvan ik op het moment dat ik ja zeg eigenlijk al weet dat ik nee zou moeten zeggen… Dit kan bijvoorbeeld ook zijn omgaan met mensen waar ik eigenlijk niet blij van word, of uit een plichtsbesef dingen doen waar ik eigenlijk niet blij van word.
 • afleiding tijdens werk. Focus is in mijn optiek heel belangrijk en als je je telkens laat afleiden tijdens werk, kost dat enorm veel tijd. Het gaat ten koste van je productiviteit en je bent veel langer bezig met iets dan wanneer je lekker gefocust zou werken.
 • te kort slapen. Aan de ene kant zou je denken: kort slapen levert tijdswinst op, maar dat is niet zo, want als ik kort slaap, merk ik dat overdag enorm. Ik ben veel minder gefocust, ik ben moe, slap en wil alleen nog maar terug naar bed.

Dit is voor mij tijdverspilling. Voor jou kan het natuurlijk wat anders betekenen, maar het kan ook heel goed zijn dat je je helemaal in mijn beschrijving kan vinden.

Minder tijd verspillen

Nu je weet wat mijn opvatting van tijdverspilling is, wil ik met je delen hoe ik zo min mogelijk tijd verspil. Misschien kan jij hier ook wat mee!

 • Bewust mijn telefoon minder gebruiken. Ik leg hem zowel tijdens het werken als op vrije momenten zoveel mogelijk uit het zicht en op stil, zodat ik er niet onbewust door afgeleid word. Als ik merk dat ik doelloos op Facebook zit te scrollen, leg ik mijn telefoon weg. Het is een groot stuk bewustzijn, alertheid hierop. Die telefoon is gewoon altijd in de buurt en de verleiding is groot om er veel tijd op door te brengen. Maar het is zo zonde van de tijd! En dit blijft echt een work in progress. Je kan hier ook lezen hoe ik van mijn smartphoneverslaving af kwam.
 • Goed plannen. Ja, dit verwacht je natuurlijk meteen bij mij, als Structuurjunkie. Doordat ik goed plan, denk ik heel goed na over waar ik mijn tijd aan besteed. Elke week opnieuw, elke dag opnieuw, maak ik een duidelijke planning en kies ik bewust welk uur ik aan wat besteed. Als ik elke week dingen tegenkom waar ik niet blij van word, dan ga ik kijken of ik dit kan schrappen of uitbesteden.
  Wat ook een voordeel is aan het plannen is dat ik er productiever van word. Als ik een lijstje maak met de dingen die ik op een dag wil doen, ga ik ze ook echt doen. Terwijl als ik ga werken zonder duidelijk doel voor de dag, ga ik veel meer lummelen en rustig aan doen. Niet dat dat verkeerd is, maar ik doe liever heel bewúst rustig aan als ik vrij ben. Als ik aan het werk ben, vind ik het lekker om echt gefocust en productief te werken, zo haal ik ook meer voldoening uit mijn werkdagen.
 • Focussen. Alles wat ik doe, probeer ik 100% te doen. Of ik nou bezig ben met het schrijven van dit artikel, of het maken van een nieuwe training, of dat ik in de tuin zit met een boek en een kop koffie: ik probeer er volledig op te focussen. Ik geloof namelijk dat twee dingen tegelijk doen niet kan (behalve als het iets heel simpels is, bijvoorbeeld wandelen en een gesprek voeren tegelijk) en dat je a) veel efficiënter bent als je focust, maar ook dat je b) beter werk levert en c) meer geniet van het moment.
  Ik elimineer zoveel mogelijk afleiding, door mijn telefoon weg te leggen, e-mail weg te klikken en soms door een koptelefoon op te zetten zodat ik echt in mijn eigen bubbel zit.
  Focus is echt mijn toverwoord en is mijn allergrootste ’truc’ om zo min mogelijk tijd te verspillen.
 • Nee zeggen en grenzen aangeven. Misschien wel het lastigste van al deze dingen. Dit komt eigenlijk voort uit het plannen, uit het heel bewust bezig zijn met wat ik wel en niet wil doen. Hierin is het voor mij extreem belangrijk om mijn grenzen te bewaken en bij alles goed na te denken: wil ik dit wel of niet doen? Het begint bij mij met deze vraag aan mezelf, hier echt even bij stilstaan. En vervolgens te bedenken: als ik hier ja tegen zeg, waar zeg ik dan nee tegen? Wat voor ‘consequenties’ heeft het, zowel positief als negatief?
  Nee zeggen is iets wat ik door de jaren heen steeds beter heb geleerd en wat me heel veel rust en vrijheid heeft opgeleverd. En dus een stuk minder tijdsverspilling, omdat ik niet meer zomaar ja tegen alles zeg en later baal dat mijn week vol zit met van alles wat ik eigenlijk niet wil doen.
 • In het verlengde van grenzen aangeven creëer je ook een hoop tijd voor jezelf door te kijken welke dingen je kan uitbesteden, waar je hulp bij kan vragen of waar je simpelweg mee kan stoppen. Misschien doe je al wel jaren dingen waar je gewoon vandaag mee kan stoppen, omdat je er eigenlijk helemaal niet zo blij van wordt. Sommige gewoontes sluipen in je leven en doe je zonder erbij na te denken.
  Maar er zijn ook dingen waar je hulp bij kan vragen of waar je iemand voor kan inhuren. Met een eigen bedrijf doe ik dit veel: ik huur regelmatig andere mensen in om dingen te doen waar ik niet zo goed in ben, maar vooral dingen die ik niet leuk vind. Zo kan ik focussen op datgene waar ik wél goed in ben en zo kan ik groeien, maar vooral meer plezier in mijn week beleven.
  Privé doe ik dat ook: elke week hebben we hulp in de huishouding en dat is zo’n genot. De tijd waarin zij ons huis schoonmaakt, kan ik wat anders doen. In de periode dat dit niet kon vanwege de coronacrisis, merkte ik weer hoeveel tijd dit kostte en hoe dit ook ten koste ging van mijn eigen vrije tijd. Maar ook klusjes besteden we hier en daar uit, zoals schilderwerk. Uiteraard zijn dit dingen waar je geld voor nodig hebt, maar je kan ook hier en daar hulp vragen van bekenden. En dat kan dan weer in ruil voor iets wat jij wél leuk vindt om te doen! Stel je hebt een oom die het heerlijk vindt om te klussen, wil hij misschien wel (eindelijk) al die lampen in huis een keer ophangen bij jullie, en in ruil daarvoor kom jij een keer een avond koken. Of zoiets. Wees creatief!

Ik denk dat het hierbij vooral belangrijk is om je bewust te worden van je tijd.
Bewust te worden van dat de tijd die je hebt eindig is.
En dat je eens goed gaat kijken naar: hoe besteed ik mijn tijd eigenlijk?
Hoe zou ik mijn tijd willen besteden?
Hoe wil ik mijn vrije tijd doorbrengen en met wie?
En hoe wil ik dat absoluut niet? En met wie zéker niet?

Ik denk dat we hier niet zo heel vaak bij stilstaan, de trein des levens dendert altijd maar door, maar ik denk dat het goed is om hier eens over na te denken en een plannetje bij te maken.

Wat is voor jou tijdsverspilling? En wat doe je eraan om dat te verminderen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.