Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Starten met indexbeleggen

Op Instagram hoor je me weleens over indexbeleggen. Een onderwerp waar je meer en meer over hoort en waar ik ook steeds meer vragen over krijg. Logisch, in een tijd waarin we nauwelijks spaarrente meer krijgen. Ik ben inmiddels iets meer dan een jaar bezig met deze manier van beleggen en heb een heldere strategie voor mijn toekomst. Hoe dat werkt, waarom ik dit doe, wat mijn strategie is en hoe jij ook makkelijk kan indexbeleggen, leg ik vandaag graag aan je uit.

Leestijd

Een aantal woorden alvast uitgelegd:

 • rendement: de opbrengst van een belegging. Dus als je 10% rendement hebt op €100, dan heb je €10 rendement.
 • beleggen: geld investeren in de hoop dat het meer waard wordt.
 • index: Een groep aandelen of obligaties die wordt gebruikt om een beeld te geven van een sector, beurs of economie.
 • beleggingsfonds: een mandje met verschillende aandelen of obligaties.
 • indexfonds: Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex.
 • ETF: Exchange Traded Funds, een beursgenoteerd beleggingsfonds dat ernaar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kan je inleg (deels) verliezen.

Wat is indexbeleggen

Je hebt vast weleens gehoord van ‘gewoon’ beleggen in aandelen: aandelen kopen van een bedrijf. Je koopt dan een klein stukje van het bedrijf. Deze aandelen worden door de tijd heen meer of minder waard.
Bij indexbeleggen beleg je niet in één aandeel. Je belegt dan in een ‘mandje’ met verschillende aandelen. Je kan bijvoorbeeld indexbeleggen in de S&P500, dan volg je de index van de 500 grootste bedrijven van Amerika. Maar je kan ook de index van een land volgen, of van vastgoed of obligaties.

Het voordeel van indexbeleggen is dat je meteen aan het spreiden bent. Je belegt niet in aandelen van één bedrijf, maar in de aandelen van meerdere bedrijven tegelijkertijd. Daardoor is het risico minder groot.  Als er dan een keer een bedrijf failliet gaat, zal dat niet of nauwelijks invloed hebben op het rendement.

De afgelopen 30 jaar was het gemiddelde rendement van een wereldwijd gespreid aandelen indexfonds 8% per jaar.

Waarom ik begonnen ben met indexbeleggen

Oudedagvoorziening

In oktober 2020 besloot ik eindelijk de stap te zetten: ik kocht mijn eerste ETF’s! Na me goed verdiept te hebben en nadat ik snapte wat nodig was, ging ik aan de slag.

Waarom? Ik ben ondernemer en regel mijn eigen pensioen. Daar heb ik een aantal verschillende strategieën voor, en indexbeleggen is er één van. Simpelweg sparen is voor mij nooit genoeg om een oudedagvoorziening bij elkaar te krijgen, en indexbeleggen zorgt ervoor dat, zonder er iets voor te hoeven doen, mijn geld meer waard wordt zonder er iets voor te hoeven doen.

Maar ook als je pensioen wel voor je geregeld wordt, is indexbeleggen een mooie manier om extra vermogen op te bouwen voor later.

Rente op rente

Het allermooiste voordeel van indexbeleggen op de lange termijn is rente op rente, ook wel compound interest.

Hieronder gebruik ik hypothetische bedragen.
Stel nou dat ik vandaag begin met sparen met een startbedrag op mijn spaarrekening van €5.000. Daarna stort ik elke maand €250 op mijn spaarrekening. Ik ga ervanuit dat de spaarrente volledig verdwijnt. Als ik dat 29 jaar volhoud (tot mijn 60e), heb ik €92.000. Best een aardig bedrag!

Stel nou dat ik vandaag begin met indexbeleggen met een startinleg van €5.000. Daarna stort ik elke maand €250 in mijn indexfondsen. Dus ik gebruik exact dezelfde bedragen. Ik ga uit van een gemiddeld rendement van 8%. Over 29 jaar is mijn geld dan €369,920.44 waard. Terwijl ik €92.000 heb ingelegd.
Hierin heb ik kosten voor de bank of broker niet meegenomen, maar je kan uitgaan van ongeveer 0,5% per jaar over je totale beleggingen en ook betaal je vaak transactiekosten per aankoop, ga uit van 0,25% van de waarde van de aankoop.

Dat komt doordat je rente op rente krijgt! Dus als je €100 inlegt, en je hebt 8% rendement. Dan heb je €108. En daarover krijg je wéér 8% rendement. Dan heb je €116,64. En zo gaat het door.

In deze grafiek zie je mooi hoe dat werkt. De groene en grijze staafjes is het geld dat ik zelf inleg (starten met €5.000, elke maand €250 inleggen). De oranje staafjes zijn het rendement.

Mijn strategie is als volgt:

 • Heel steady elke maand een vast bedrag in mijn indexfondsen beleggen. Ik kijk niet naar de koersen, ik beleg altijd op de eerste van de maand en houd me weinig bezig met dit geld.
 • Beleggen met geld dat ik kan missen. Ik wil er niet krom voor liggen.
 • Ik laat het staan tot mijn 50e.
 • Op mijn 50e, als ik uitga van een gemiddeld rendement van 8%, zijn mijn beleggingen bijna €1.000.000 waard.
 • Vanaf dat moment kan ik er elke maand circa €5000 – €6000 uithalen, en het bedrag op mijn beleggingsrekening zal door het rendement ongeveer hetzelfde blijven.

Natuurlijk is dit niet mijn enige pensioenstrategie – nooit wedden op 1 paard – maar een onderdeel ervan. Het blijft uiteraard een risico. In een jaar tijd heb ik 20% rendement behaald, maar daar heb ik op dit moment natuurlijk niet écht iets aan. Ik haal het er niet uit: ik laat het minimaal tot mijn 50e staan.

Veelgestelde vragen

Hier een aantal van de vragen die veel via Instagram werden gesteld over indexbeleggen.

Kost het niet heel veel tijd?

Nee, ik ben er erg weinig tijd aan kwijt. Voor ik begon met indexbeleggen las ik het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse, om de basis te weten. Sindsdien doe ik elke eerste van de maand mijn vaste inleg. Af en toe kijk ik eventjes, gewoon omdat ik het leuk vind, maar verder kost het me niet meer dan een halfuur tijd per maand. Ik ben een echte passieve belegger, ik selecteer geen aandelen en ik time de markt ook niet.

Is het niet heel risicovol?

Hoewel aandelen op lange termijn een aantrekkelijke rendement genereren kunnen aandelen tussendoor soms fors in waarde dalen. Het aantrekkelijke lange termijn rendement van aandelen gaat dus gepaard met (soms aanzienlijke) verliezen op korte termijn.

Het blijft beleggen: je loopt risico en je kan je inleg (deels) verliezen. Nu is beleggen in een  wereldwijd gespreid, marktgewogen indexfonds en die voor de lange termijn aanhouden een verantwoorde manier van beleggen. Wereldwijd spreiden betekent beleggen in alle aandelen in de wereld. Dus in aandelen van grote, middelgrote en kleine bedrijven uit ontwikkelde en opkomende landen. Dat zijn vele duizenden aandelen. Als er dan een keer een bedrijf failliet gaat, zal dat niet of nauwelijks invloed hebben op het rendement.

Door de maximale spreiding is beleggen in een wereldwijd gespreid indexfonds minder risicovol dan beleggen in indexfondsen die minder brede indexen volgen zoals bijvoorbeeld de MSCI World Index (alleen grote en middelgrote bedrijven uit ontwikkelde landen), de EuroStoxx50 index (alleen grote Europese bedrijven) of de AEX index (alleen grote Nederlandse bedrijven). Het is ook minder risicovol dan beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen, die meestal in aanzienlijk minder aandelen beleggen. En het is uiteraard een stuk minder risicovol dan wanneer je zelf een beperkt aantal individuele aandelen aanhoudt.

Is het niet te laat om nu te beginnen? 

Je moet alleen beleggen met geld dat je voor lange termijn kunt missen. Voor beleggen in aandelen moet je minimaal 15 tot 20 jaar denken. Of het moment dat je instapt een goed instapmoment is of niet, kan je nooit van tevoren weten. Omdat beurskoersen niet te voorspellen zijn. Niemand weet wat de beurzen de komende weken, maanden, jaren gaan doen. Alleen achteraf weet je of het een goed instapmoment was of niet. Voor maandelijks beleggen geldt: hoe eerder je begint, hoe beter en het mooie aan maandelijks beleggen is: omdat je een vast bedrag belegt koop je meer aandelen als de koersen laag staan en minder aandelen als de koersen hoog staan. Zo laat je de schommelingen op de beurs in je voordeel werken.

“Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – bekende Amerikaanse belegger Peter Lynch.

Is indexbeleggen wel veilig?

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Je kunt (een deel) van je inleg verliezen. Ik wil het verder uitleggen aan de hand van het verschil tussen actief en passief beleggen. Actief beleggen kenmerkt zich door twee zaken: stock picking (kiezen in welke aandelen je wilt beleggen) en market timing (proberen te timen wanneer je koopt en verkoopt). De meest veilige of verantwoorde manier van beleggen is niet actief maar juist passief beleggen en dat betekent: 1. beleggen in een wereldwijd gespreid, marktgewogen indexfonds en 2. niet in en uit te stappen maar voor de lange termijn in het indexfonds blijven zitten. Deze manier van beleggen levert minder risico op. Indexbeleggen betekent simpelweg dat je belegt in indexfondsen. Het is passief in die zin dat je belegt in een beleggingsfonds oftewel een mandje van aandelen dat ernaar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex in plaats van deze te verslaan. Maar je kunt ook ‘actief’ indexbeleggen: dan ga je alsnog keuzes maken in welke aandelen je wel of niet wilt beleggen, of alsnog heel actief market timen door te kijken wanneer je instapt en weer uitstapt in een indexfonds. Hierdoor loop je meer risico.

Vanaf welk bedrag is indexbeleggen interessant? Is het ook slim met een klein bedrag?

De bedragen waar ik over praat (de €1.000.000 behalen als ik 50 ben), daar hoef jij je natuurlijk helemaal niet mee bezig te houden. Voor mij is het echt (deel van mijn) oudedagvoorziening, jij kan het doen als extraatje voor later, bijvoorbeeld.

Ik zie het zo: elk bedrag is interessant, want de kans dat je meer rendement hebt op lange termijn over dit geld dan wanneer je het op je spaarrekening laat staan, is groot. Je kan de rekentool van Meesman gebruiken om uit te rekenen hoeveel jouw inleg over een bepaald aantal jaar waard kan zijn als je gaat indexbeleggen. Je vindt deze op de homepagina, scroll even naar beneden.

Ik heb hier gerekend met een bedrag van €100 per maand over 20 jaar (want bij Meesman beleg je minimaal €100 per maand, of €10.000 ineens).

Na 20 jaar is dit bedrag – uitgaande van 8% rendement per jaar en de kosten zijn eraf gehaald – €53.553.
Als je 20 jaar lang elke maand €100 spaart, heb je €24.000. Dat is dus nogal een groot verschil, je hebt het bedrag dan verdubbeld!

Indexbeleggen bij Meesman

Als je het indexbeleggen héél makkelijk wilt maken, kan je gaan indexbeleggen bij Meesman. Bij Meesman kun je kiezen uit enkele voorgeselecteerde indexfondsen. Je hoeft je dus niet te verdiepen in de vele duizenden indexfondsen en ETF’s die er zijn, want dat heeft Meesman al gedaan.  Je kiest verder zelf hoeveel je wilt beleggen: dit kan in één keer €10.000 zijn, maar ook vanaf €100 per maand.

Hierdoor kost het je weinig tijd, hoef je je niet zelf te verdiepen in hoe je een indexfonds of ETF moet aankopen, en heb je altijd een helder overzicht van je rendement. En bijkopen kan altijd. Net als uitstappen: je kan elk moment je geld van de rekening afhalen. Maar een lange adem werkt uiteraard het beste. Tien of twintig jaar geduld hebben is een heel goed idee. Enne… de tijd verstrijkt toch wel.

Klik hier om jouw rekening bij Meesman te openen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.