Simpele trucs die mij heel veel tijd besparen

Tijdtekort is een chronisch probleem. Het nadeel is ook dat tijd echt weg is, als het eenmaal weg is. Je kan het maar één keer besteden. Ik houd van trucjes om tijd te besparen of productiever te werken en vandaag wil ik mijn simpelste trucs uitleggen die mij uren per dag besparen. En jij kan ze ook meteen gaan toepassen.

Leestijd

Eten plannen

Wat mij ooit heel veel tijd en energie kostte: de vraag ‘wat eten we vandaag’? Elke dag opnieuw weer nadenken over wat er die avond op tafel moet komen (en vervolgens boodschappen doen en het daadwerkelijk gaan maken). Dit is toch zoiets waar je dan pas over nadenkt op het moment dat de werkdag zijn einde nadert en de rust terugkeert in je dag. En dan moet je dán gaan bedenken wat er gegeten moet worden. Op een of andere manier kostte mij dit altijd veel tijd en vooral energie, het leverde een soort ‘ruis’ op dat ik nog niet wist wat er gemaakt moest gaan worden. En daardoor bestelden we ook vaak iets of werd het iets ongezonds, wat een vervelend bijproduct is van dit probleem. Ten minste, voor mij was het een probleem. Ik weet dat er ook genoeg mensen zijn die het heel leuk vinden om hier elke dag over na te denken.

Wat ik nu doe: elke zaterdag of zondag maak ik een planning voor wat we gaan eten. Soms pak ik er allemaal kookboeken bij, soms houd ik het simpel en kies ik wat dingen die we vaker maken. Ik kijk welke dagen we thuis eten en ik kies ook altijd een maaltijd die ‘variabel’ is. Want je kent het wel, zo’n dag dat de plannen veranderen en dat je toch bij vrienden gaat eten en dat die boodschappen staan te verpieteren. Die ‘variabele’ maaltijd is iets wat we makkelijk kunnen invriezen of iets wat je nog goed de week erna kan maken (met veel dingen uit blik of die lang houdbaar zijn).

Sinds ik dit zo doe, heb ik veel meer rust in mijn week. En het scheelt dus ook een boel tijd.

Boodschappen laten bezorgen

Ik vind boodschappen doen heel erg leuk als ik veel tijd heb. Op vakantie vind ik het heerlijk om te doen, ik kan uren door de supermarkt struinen en rustig bedenken waar ik zin in heb. In een gewone werkweek levert het me onrust op en het kost een heleboel tijd. Vroeger ging ik elke dag naar de supermarkt om elke dag opnieuw boodschappen te doen voor die dag. Hartstikke leuk, maar het kostte klauwen met geld (want je koopt dan toch elke keer dingen die niet nodig zijn) en dus ook erg veel tijd.
Maar ik deed ook weleens een keer in de week voor de hele week boodschappen en dat was al efficiënter, maar kostte ook veel tijd. Alles bij elkaar ben je daar toch zo twee uur mee bezig inclusief reistijd en de boodschappen opbergen.

Nu bestel ik een keer in de week online boodschappen, die laat ik thuisbezorgen en dat is het. Soms ga ik nog een keertje, maar ik kom bijna niet meer in de fysieke supermarkt. Het online bestellen vind ik prettig: ik kan rustig mijn eetplanning erbij pakken en bestellen wat we nodig hebben zonder dat ik voor een enorm schap sta met honderd soorten yoghurt waar ik dan weer niet uit kan kiezen. Het wordt tot in de keuken bezorgd, even opbergen en klaar.

Dit vind ik zó fijn. Je moet er wel een beetje voor kunnen plannen, en als je heel flexibel wilt zijn in wat je wanneer eet, dan is het niet top voor je. Maar mij levert het instant tijdwinst op. En het idee dat we voor de hele week eten in huis hebben vind ik dus heel relaxed. Het kost wel wat, dat bezorgen (meestal ben ik €7,95 kwijt) maar dat vind ik die tijdswinst dubbel en dwars waard.

Lange telefoongesprekken doe ik lopend

Ik laat Kees elke dag 1,5 tot 2 uur uit en dat vind ik heerlijk. Ik moet voor mijn werk regelmatig telefoongesprekken voeren en vaak hoef ik daarvoor niet achter mijn computer te zitten, of mee te schrijven. Dit soort gesprekken doe ik regelmatig als ik met Kees ga lopen. Twee vliegen in één klap.

Ik doe dit natuurlijk niet altijd, want ik vind het veel te relaxed om zonder geklets te wandelen, maar zeker een keer in de week plan ik een telefoongesprek tijdens een wandeling met Kees.

Ik werk thuis en spreek niet vaak af (zakelijk)

Thuiswerken: instant tijdwinst, want ik heb geen reistijd. Niet iedereen kan thuiswerken, maar misschien kan je eens met je baas overleggen of je dit een dag in de week (of vaker) zou kunnen doen.

Daarnaast plan ik zo min mogelijk zakelijke afspraken. En als ik ze plan, probeer ik ze zo dicht mogelijk bij huis te plannen. Kan niet altijd, natuurlijk, en als het niet kan probeer ik met de trein te reizen zodat ik door kan werken in de trein en dus ‘geen reistijd’ heb. Of nou ja, zo ervaar ik het dan niet.
Vroeger plande ik erg veel zakelijke afspraken, meestal onder het mom ‘even elkaar bijpraten’ en vervolgens zaten we anderhalf uur over koetjes en kalfjes te ouwehoeren en hadden we niks nuttigs of productiefs gedaan. Dat is prima, maar dat doe ik dan graag met een vriendin en niet met een zakelijke relatie. Dus nu plan ik alleen afspraken in als het echt nodig is en als er een helder doel is. En ik spreek een start- en eindtijd af. Beter voor iedereen.
Ook handig: via Skype afspreken in plaats van in real life.

Telefoon niet zoveel gebruiken

‘Vroeger’ zat ik zo’n vijf uur per dag op mijn telefoon. Dit klinkt als een hele simpele truc, ‘gewoon minder op je telefoon zitten’, maar ik weet wel dat het niet zó makkelijk is. Je kan hier mijn blogpost lezen over hoe ik van mijn smartphoneverslaving af kwam. De beste truc is om je telefoon buiten zicht te leggen of tijdens het werken op vliegtuigstand te zetten. Gebruikte ik mijn smartphone eerder zo’n vijf uur per dag, nu is dat meestal niet meer dan twee uur per dag. En ik mag van mezelf niet langer dan een kwartier per dag random scrollen op insta. Helpt enorm.

Als ik al deze dingen niet deed, zou me dat letterlijk uren per dag kosten. Misschien wel drie tot vier uur per dag. Het zijn allemaal vrij simpele dingen die mij dus heel veel profijt opleveren. Sommige dingen kan je vast ook wel gaan toepassen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

19 reacties
 1. Haydée

  Ik heb op mijn telefoon timers gezet op de sociale media apps. Je kan dit natuurlijk op elk moment wijzigen, maar dan ben je je bewust van de hoeveelheid tijd die je erop gespendeerd hebt. Het ‘automatische’ checken valt dan weg.

 2. Melissa

  Goede tips! Ik woon nu bijna 2 jaar op mezelf (samen) en ik maak al die tijd al een werkplanning voor het avondeten. Zo ben ik het van huis uit ook gewend.
  Ik doe 2x per week boodschappen, op maandag gelijk uit m’n werk voor ma-do en op vrijdag uit m’n werk voor vr-zo. Werkt goed! Ik houd er helemaal niet van om elke dag in de supermarkt te lopen, liever beperk ik dit echt tot die 2x per week.

  Bestellen heb ik een paar keer gedaan, maar ik vind boodschappen doen eigenlijk heel leuk en ontspannend (zolang ik het niet elke dag hoef te doen), dus bestellen doe ik bijna niet meer.

  In 2020 wil ik echt m’n telefoon nog minder gebroken. Het gaat wat beter (Twitter en Facebook app verwijderd), maar ik zit er nog steeds te veel op vind ik zelf.

 3. Freya

  Poeh, ik hoef de laatste tijd niet meer te lezen om te weten wat je gaat schrijven 🙁
  Ik volg je al jaren en ben groot fan maar ondertussen snap ik wel hoe je boodschappen besteld, je afspraken regelt, omgaat met stress en sociale indrukken, etc. etc.
  Misschien met een nieuw jaar wat nieuwe kanten van Cynthia?

  Lieve groetjes en fijne feestdagen!

  • Cynthia Schultz

   Hey Freya, wat jammer dat je het niet meer leuk vindt om te lezen! Heel veel mensen lezen deze artikelen met plezier en halen er ook wat nuttigs uit, dus dat vind ik dan ook weer heel erg leuk. In 2020 dan maar deze artikelen skippen? 🙂 En als je het hebt over andere kanten, wat zoek je dan precies? Er komen elke week 5 blogposts online, er zal vast wel wat tussenzitten wat je leuk vindt om te lezen. Jij ook fijne feestdagen!

 4. Saskia

  Indd eten plannen en telefoon niet zo vaak gebruiken zijn ook dingen waar ik rekening mee probeer te houden.

 5. Luna

  Ik poets mijn tanden terwijl conditioner in mijn haar trekt. Ik vind het heerlijk om te puzzelen en ook heerlijk om te lezen. Dus luister ik een luisterboek tijdens het puzzelen. Ik sorteer mijn post gelijk in mappen en waarvan het belangrijk is dat ik het bewaar. Moet ik iets terugzoeken dan weet ik precies waar in welke map dat zit. Het voorkomt een hoop zoekwerk. Begeleidende brieven en alles wat niet van toepassing is versnipper ik meteen, zodat de mappen niet ontploffen van onnodige brieven/formulieren. Ik plan de afspraak met de tandarts het liefst in samen met de afspraak van de preventie-assistente, zodat ik maar één keer naar de praktijk hoef. Ik neem mijn e-reader overal mee naartoe, zodat ik kan lezen voor mijn blog als ik ergens wacht, in de auto zit, of bij de kapper ben.

 6. Annemarie

  Ben jij dat op die foto?

  • Johanna

   Ik denk het niet, ik peis dat Cynthia enkel een zwaluw op haar pols heeft als tattoeage

  • Debby

   Lijkt me niet voor zover ze aan ons toont heeft Cynthia geen schoudertattoo 😁

 7. Gerdine

  Grappig, ik maakte ook eetplanningen en bijbehorende boodschappenlijsten, maar ben daar juist helemaal van afgestapt. Is een bepaald product op wat ik niet wekelijks aanschaf, zoals afwasmiddel of pindakaas, dan zet ik het In Wunderlist Voor de rest haal ik gewoon standaard producten in huis, zoals groente vlees ed. Ik heb altijd wel wat achter de hand in diepvries. Ik doe 1x in de week boodschappen en het gaat eigenlijk altijd wel goed. Hoogstens dat ik even met de kinderen nog even naar de groenteboer wandel.
  Scheelt mij juist heel veel tijd. Geen boodschappenlijsten meer maken en ook in de winkel ben ik met de weekboodschappen best vlot klaar.

  • Cynthia Schultz

   Ieder zo z’n ding, he! Je moet altijd blijven kijken naar wat lekker voor je werkt.

 8. Ilona Wielinga

  Wat een fijne tips. Ik vind het ook ontzettend fijn om met de trein te reizen, zodat ik mijn tijd toch nog nuttig kan besteden. Vooral als ik bijvoorbeeld twee uur moet reizen voor een afspraak is dit ideaal.

 9. Lotte

  Handige tips, zeg! Dankjewel 🙂 Zou je misschien een keer een blogpost kunnen maken met tips voor het werken vanuit huis? Ik werk zelf part time als freelancer, maar merk dat als ik thuis werk dat ik dan toch een wasje ga doen, ga opruimen, uitslaap etc – dingen die ik op kantoor niet zou kunnen doen.

  • Cynthia Schultz

   Hey Lotte, leuk dat je er wat aan hebt! Ik heb daar 7 jaar geleden al eens een blog over geschreven, maar zal er zeker eens een geüpdatete versie van maken.

 10. Yvet

  Handige tips alleen met het lopen en bellen. Kees ziet dit wel echt als ‘jullie’ uitje. Samen iets doen. Als jij dan de hele tijd zit te bellen wordt jullie uitje wel verstoord als je snapt wat ik bedoel.

  • Cynthia Schultz

   ah ik snap wat je zegt maar ik doe dat niet altijd hoor, sterker nog, de laatste tijd eigenlijk bijna nooit 🙂 En ook nooit de hele wandeling. Dus ik doe het soms even en dan heb ik weer volledige aandacht voor haar.

  • Annet

   Mijn honden zijn vooral érg blij als ik aan het bellen ben: lekker ongemerkt in de sloot springen of iets van straat vreten 🤣
   Ik heb niet het idee dat ik hun plezier van “ons” uitje bederf..