Series & films – zomer 2017

Ik ben nog steeds geen fervent beeldbuisaanhanger – geef mij maar een boek! – maar af en toe vind ik het heerlijk om onderuitgezakt een fijne serie of goede film te kijken. De zomer is voorbij, het is tijd om de series en films te bespreken die ik de afgelopen maanden keek!

Leestijd

Atypical

Wat vind ik Atypical een ontzettend leuke serie. Atypical gaat over Sam, een 18 jaar oude jongen met autisme. Hij besluit dat het tijd is om een vriendinnetje te vinden. Je volgt hem tijdens deze zoektocht, maar niet alleen hem, ook zijn ouders en zijn zus die levensveranderende dingen meemaken.

Ik was meteen gecharmeerd van de hoofdrolspeler, wat is Sam lief en ontzettend grappig. Ik vind dat heel goed is neergezet hoe hij precies denkt, hoe zijn brein werkt en hoe hij en zijn familie omgaat met zijn autisme. Het is grappig, vertederend, leerzaam en heel goed neergezet. Ik ben echt fan en kan niet wachten tot het tweede seizoen – ik zou willen dat ik deze serie kon ont-zien zodat ik hem nog een keer opnieuw kan kijken zonder dat ik weet wat er gebeurt.

Friends from College

Friends from College deed me toen ik de trailer keek een beetje denken aan een mix van Friends en Sex and the City. Een vriendengroep in New York, flink wat humor: dat leek me wel wat. En: afleveringen die maar een halfuurtje duren, dat kijkt zo lekker.

Het hele eerste seizoen heb ik uitgekeken, en ik vond het ergens wel vermakelijk. De verschillende karakters, hun verschillende levens, de humor die hier en daar best leuk is, New York als setting, dat beviel me wel.

Wat me niet beviel? Ten eerste dat de meeste van deze mensen op onverklaarbare wijze héél rijk zijn. Op zich is dat natuurlijk prima, maar ik zou het leuk vinden om te weten hoe ze zo rijk zijn geworden en hoe ze zich villa’s in het buitengebied kunnen veroorloven. Ten tweede vind ik het echt bijzonder hoe vreemdgaan in deze serie als iets heel prima’s wordt neergezet. En niet één keer, maar in heel veel afleveringen.

Dus: het eerste seizoen heb ik uitgekeken. Maar ik weet niet of ik een eventueel tweede seizoen wel ga kijken. Ik vond het vermakelijk, maar erg oppervlakkig en dat hele vreemdgaan en de houding daarbij: mwah.

Heel Holland Bakt

Vorig jaar raakte ik door het eerst betoverd door Heel Holland Bakt. Tijdens een regenachtige vakantie op Terschelling keek ik in een paar dagen twee seizoen. Ik werd totaal verliefd op deze fantastisch leuke serie. Nu wil ik ook graag de oudere seizoenen kijken, maar waar ik die kan vinden is me niet duidelijk… In ieder geval niet op de NPO Gemist site en ook niet op de website van Heel Holland Bakt. Tot mijn grote vreugde is er nu weer een nieuw seizoen te zien op tv, en dat is seizoen vijf! Ik zal niks zeggen over wie ik denk dat gaat winnen – want misschien moet je nog wel beginnen met kijken en ik wil natuurlijk niks verklappen over wie er al dan niet uitgaat. Ik vind dit seizoen wel echt zó leuk! Elke zondagavond wil ik méér…

Brasserie Valentijn

Soms heb ik gewoon zin in een Nederlandse film. Dat werd deze keer Brasserie Valentijn. Valentijn (Georgina Verbaan) runt met haar broer chef-kok Angelo (Roeland Fernhout) de succesvolle Brasserie Valentijn. In de film zie je de avond van Valentijnsdag. Elk stel komt vol verwachtingen het restaurant binnen en je volgt elk stel met hun eigen verhaal. En natuurlijk het verhaal van Valentijn, want ineens komt een oude liefde het restaurant binnenstappen…

Ik heb echt genoten van deze film. Een heerlijke Nederlandse feel-good film die me doet denken aan Alles is Liefde, qua sfeer en gevoel. Ik vind het decor echt prachtig en de film opent ook zó leuk!

IT

Zappen doe ik bijna nooit, ik kijk sowieso weinig televisie (als ik iets wil kijken zet ik het aan via Netflix of NPO gemist), maar toen ik het laatst wél een keer deed was heel toevallig IT erop. De oude variant uit 1990. De nieuwe IT-film draait nu in de bioscoop en die wil ik nog graag zien, dus ik dacht, ik blijf lekker kijken.

Voor wie IT niet kent: Het gaat over een groep kinderen die worden geteisterd door ‘It’, een soort slechte demon die in allerlei verschijningen voorkomt, waarvan de clown wel het meest opmerkelijk is. Deze clown voedt zichzelf met de angst van kinderen en vervolgens vermoordt hij ze. Het groepje kinderen verslaat deze engerd, maar dertig jaar later komt ‘ie weer tevoorschijn en moeten ze hem zine uit te schakelen als volwassenen.

Wat me opvalt is dat deze film eigenlijk heel veel slechte scenes en acteurs bevat, maar echt een klassieker is als het aankomt op horror. Ik vond het echt heel tof om eens te zien, zeker voordat ik de nieuwe variant ga bekijken. Ik ben wel bang dat dat een horror naar de moderne maatstaven is en dat die dus vele malen enger gaat zijn…

The African Doctor / Bienvenue à Marly-Gomont

The African Doctor is een verhaal over Seyolo Zanteko, die net geslaagd is als dokter in Frankrijk. Hij neemt een baan aan als dokter in het Franse dorpje Marly-Gomont. Vanzelfsprekend verhuist hij daarnaartoe met zijn vrouw en twee jonge kinderen. In het dorpje hebben ze nog nooit donkere mensen gezien en ze worden totaal niet geaccepteerd. Anne, de vrouw van Seyolo, wordt op straat genegeerd, de kinderen worden gepest en de inwoners van Marly-Gomont gaan niet naar de dokterspraktijk van seyolo, maar naar een huisarts in een dorp 17 kilometer verderop.

De familie Zanteko wordt uitgespuugd door de gemeenschap, maar blijf stug volhouden en ze doen hun uiterste best om geaccepteerd te worden en hun leven daar voor te kunnen zetten. Het is bijna niet voor te stellen hoe zulke dingen gebeuren, maar het is natuurlijk de schrijnende waarheid dat dit op heel veel plekken nog op grote schaal voorkomt. Het is een verdrietig en heel zielig verhaal, maar ook is het hier en daar grappig en is Seyolo enorm standvastig waar je niets dan respect voor op kan brengen.

Welke films en series heb jij gekeken het afgelopen seizoen? En wat zijn je aanraders? Of afraders? Iemand die zich al aan de nieuwe IT heeft gewaagd?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

18 reacties
 1. Charlotte

  Hi Cynthia!

  Ik heb laatst de nieuwe It in de bioscoop gezien en ik kan hem je zeker aanraden! Bij de nieuwe It volgen ze wat meer het boek en dat vind ik een verbetering. Ook zit er een goede dosis humor in, wat ik heel erg verfrissend vond, aangezien de horrorfilms van tegenwoordig zo “serieus” zijn.?

 2. Yvonne

  Mijn favoriete series en films tot nu toe:
  Breaking Bad, Bates Motel, The missing, The affair, The 100, Frequency, The Bridge, Glitch, Terra Nova, Zoo, Santa Clarita Diet (geinig), Contratiempo (steengoede Spaanse thriller), Orange is the new black, The Impossible (film over tsunami), The Call (puntje van je stoel!) en Room (tragisch en heftig).

  Op dit moment ben ik wat luchtigere series aan het kijken. ‘The Good place’ is grappig en vooral ‘Lucifer’. Wát een lekker ding is die acteur Tom Ellis, haha. 😉

 3. Mevrouw Marloes

  Atypical lijkt me best een interessante serie, vanwege het onderwerp autisme. Brasserie Valentijn wil ik een keertje kijken als in in een feelgoodbui ben! 🙂 The African Doctor lijkt me ook heel fascinerend!

 4. Luna

  Laatst op Netflix de aangrijpende film ‘Room’ naar dat boek van Emma Donoghue.
  Cast Away, And so it goes, Soof en ook Brasserie Valentijn.
  Qua series zit ik momenteel in het derde seizoen van Fuller House. Zo af en toe kijk ik een aflevering van de Gilmore Girls. Ben ook begonnen met Greenhouse Academy (beetje mysterieus) en het (kneuterige) Chesapeake Shores. Die laatste is heel zoetsappig, maar als je niet kunt slapen en iets wilt kijken wat niet veel om het lijf heeft, is dat wel een leuke serie.

 5. Orrine

  De serie Lucifer op Netflix…. Heerlijk gelachen om droge humor en schunnige opmerking van “the devil himself” 😉

  Outlander, ook op Netflix. Prachtige natuur, goede verhaallijn, goede acteurs… kan niet wachten op seizoen drie, van beide series!

 6. Annick

  Wat grappig, we kijken dezelfde series en films (op IT na, NEVER!)

  Ik was erg onder de indruk van the African doctor, heb je ontdekt dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal? Zijn kinderen leven nog…. google maar eens.

  Mijn aanraders: Please, like me (mega aanrader, ontzettend leuk en goed verhaal. die serie zou ik willen ontzien) (leuk woord)
  en 13 reasons why, erg erg indrukwekkend.

 7. Nena

  De nieuwe IT is echt vreselijk eng. De cinema zat helemaal vol en naast mij zat een volwassen man tussen zijn vingers door naar het scherm te kijken! Dat zegt genoeg haha 😉

 8. Marieke

  Master of none is ook zeer aan te raden, op Netflix. Speelt zich ook af in NY. Met Aziz Ansari, die ken je uit Parks and Recreation.
  En er zijn drie seizoenen, dus er is wat te zien!

  • Annick

   Jaaaaa, Master of None is superleuk!

   Nog een leuke film: the big sick

 9. Judith

  Het kan zijn dat oude seizoenen van heel holland bakt niet te zien zijn omdat het een bbc format is en ze daarom dit niet mogen aanbieden. Kon bbc natuurseries die werden uitgezonden op npo ook niet vinden. Heel holland bakt kijken wij hier ook met veel plezier.

  Ik ben nu via de npo app met Penoza begonnen, zeer spannende serie

 10. Sija

  Ik ben erg benieuwd geworden naar Atypical, lees er veel positieve dingen over! Een Nederlandse film op z’n tijd is ook wel eens leuk. Mijn favoriete Nederlandse film is Soof! Daar verschijnt geloof ik ook een serie van (of is er al) op Videoland maar hoop dat het ook eens op tv komt! 🙂

 11. Judith

  Wat een leuk overzicht! Ik heb Atypical nog niet gezien, maar je hebt mijn interesse nu wel weten te wekken. 🙂 Zelf ben ik deze maand weer begonnen met Vampire Diaries en heb ik verschillende programma’s op televisie gevolgd. Zoals Heel Holland bakt, Dance Dance Dance, Expeditie Robinson en Holland’s Next Top Model.

 12. Susan

  Oh ja Heel Holland Bakt vind ik zo leuk! Baal zo dat ik dat niet kan zien dit jaar 🙁

 13. Kirsty

  De nieuwe IT wil ik ook nog wel heel graag zien! Wel vind ik dat ik dan eigenlijk eerst het boek moet lezen en die is vrij dik en op het moment heb ik een beetje een reading slump dus ik verwacht dat het nog wel even duurt voordat ik mij eraan ga wagen. Wel vind ik King’s boeken heel fijn om te lezen, dus ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat ik ook IT heb gelezen.

 14. Marije

  Hier ook een groot fan van Heel Holland Bakt. Vind het zo leuk met Andre van Duin.

  De eerste twee series en The African Doctor staan op mijn lijst om nog te kijken.

  Fijne zondag!

 15. Elles

  Ik denk echt precies hetzelfde over de serie Atypical! Wat een heerlijke serie is dat! Kan ook niet wachten tot seizoen 2! 🙂

 16. Susanne

  The Handmaid’s Tale. Als er 1 serie is die je nog moet kijken dit jaar is het deze! Serieus! Maar dan echt! Indrukwekkend. Volgens mij alleen op dit moment helaas nog niet te zien via officiële kanalen maar wel bij bijvoorbeeld Stremio.

  • Nathalie

   Helemaal mee eens! Het boek is ook fantastisch! (En heel relevant…)