Series & films – februari & maart 2017

Het allerliefst lees ik een boek om te ontspannen, maar ik kan mezelf ook helemaal verliezen in een goede serie en heel soms een film. Vandaag bespreek ik de films en series met je die ik de afgelopen periode gezien heb. Onder andere met The OA, House of Cards en La La Land.

Leestijd

The OA

Voorheen blinde Prairie werd zeven jaar geleden vermist en komt weer thuis. Ze is in de twintig en ze kan weer zien. Veel mensen geloven dat ze een wonder is, anderen zijn bang voor haar. Ze verzamelt een groepje underdogs om zich heen en met hun deelt ze haar verhaal. Zeven jaar lang is ze onderdeel geweest van een onderzoek waarbij dokter Hunter Aloysius Percy haar en anderen op een onmenselijke manier aan een experiment blootstelt.

De eerste afleveringen zijn verwarrend. Wat is er nu precies aan de hand? Wie is Prairie? Waar is ze al die tijd geweest? Waarom kan ze weer zien? Na een paar afleveringen wordt langzaam een beetje duidelijk wat er gebeurd is, maar échte duidelijkheid lijkt niet te komen.
Ik houd wel van dat soort vage series, zo ben ik ook helemaal weg van The Leftovers, waarin ook seizoenen lang vaag wordt gehouden wat er nu exact aan de hand is.

Langzaamaan werd ik in de wereld van The OA gezogen en kon ik niet meer stoppen met kijken. Ik wilde weten wat die enge wetenschapper aan het doen was, hoe de band tussen zijn onderzoeksobjecten al dan niet groeit en of ze hier ooit uitkomen en hóe dan.

De sfeer is grimmig, altijd een beetje wazig en raar, maar juist daardoor zo fascinerend. Het deed me een beetje denken aan Stranger Things, maar dan nóg stranger. Ik kan niet wachten op seizoen twee.

Kubo and the Two Strings

Ik ben een groot liefhebber van animatiefilms en ik was al even erg nieuwsgierig naar de vrije nieuwe film Kubo and the Two Strings. Jaren geleden was ik helemaal weg van Coraline en dezelfde mensen maakten deze nieuwe film.

Kubo leeft een rustig leven in een dorpje in Japan waar hij in een grot voor zijn moeder zorgt en haar verhalen vertelt. Tot zover het normale deel: een geest uit het verleden duikt op en verandert alles. Ze haalt oude koeien uit de sloot met een ruzie van vroeger en vanaf dat moment moet Kubo vluchten voor goden en monsters. Om deze te kunnen verslaan moet hij op zoek naar een magisch harnas dat ooit van zijn vader, een samoeraikrijger, was. Hij krijgt in zijn avontuur hulp van Monkey en Beetle.

Ten eerste zat ik de hele film verwonderd te kijken naar hoe mooi alles gemaakt is. Het is een stopmotion film, een van mijn favoriete animatie varianten. Fantastisch om ook een stukje making-of te kijken nadat je de film hebt gezien, het is zo kunstig gemaakt!

Het verhaal moet je zien als een soort sprookje met allemaal boodschappen, lessen en verhalen. Thema’s als goed en kwaad, relatie tussen moeder en zoon en reïncarnatie komen aan bod op een zwaardere manier dan je zou verwachten bij een animatiefilm en dat vind ik juist heel erg mooi.

La La Land

Eindelijk ging ik La La Land zien, voor mijn gevoel als laatste op de wereld: ik had er al zóveel over gehoord dat ik enorm benieuwd was. Echt een film om in de bios te gaan kijken. La La Land is een liefdesverhaal over Mia en Sebastian. Beiden hebben ze een droom: Mia is een serveerster met de droom groot actrice te worden en jazzmuzikant Sebastian wil niets liever dan een eigen jazzclub.

Ondanks dat ze eerst ontkennen op elkaar te vallen, spelen gevoelens op tussen de twee. Ze motiveren elkaar voor hun grote dromen te gaan, al gaat dat bij beide niet zomaar van een leien dakje.

Laat ik voorop stellen dat ik niet een musical fan ben. Ik ben niet gek op verhalen waar muziek doorheen geweven is, of die gebaseerd zijn op muziek. Toen La La Land opende met een vrij bombastisch typisch musical-liedje, dacht ik eerst: nee. Laat het stoppen. Maar naarmate de film vorderde, begon ik het te waarderen. Omdat het soms bijna een grapje lijkt door de bijzondere stijl van de scenes.

Ik vond La La Land grappig (!), ontroerend, verdrietig en inspirerend tegelijk. Ik werd verrast door de prachtige shots, ingenieuze scenes en mooie muziek. Als musicalhater zeg ik tóch dat La La Land mijn favoriete film van 2017 tot nu toe is. Het La La Land album op Spotify staat hier op repeat.

House of Cards

Ook vrij laat ontdek ik House of Cards. Willem keek dit jaren geleden fanatiek, toen kwam ik er niet in. Toen ik op zoek was naar een toffe serie, besloot ik te beginnen aan House of Cards.

Francis Underwood neemt je mee in zijn leven in het Capitool in Washington. Deze politicus schuwt niks en niemand om zijn eigen gewin groter te maken. Hij en zijn vrouw Claire gaan letterlijk over lijken om zelf beter, machtiger en groter te worden. Francis en Claire zijn verschrikkelijk manipulatief, hebben geen echte vrienden, voeren overal een toneelstukje op en zijn vooral heel gemeen. Al heb je dat in de serie echt niet altijd door, omdat je soms zelf ook blind in de manipulatieve aardigheid van de twee stapt.

Wat is House of Cards spannend. Wat een intriges, heftige shit, nare zaken, nare mensen. Echt een serie waarbij je elke minuut op moet letten omdat elke blik of oogwenk van Francis iets kan betekenen. Die ene blik kan betekenen dat hij iemand die hem dwars zit in een seconde uit de weg ruimt zonder enig schuldgevoel.

Iets wat me ook fascineert aan deze serie is hoe Claire eruit ziet. Altijd onberispelijk en perfect. Wat heeft zij een fantastische collectie jurken! Ze mag dan wel een verschrikkelijke bitch zijn, ik vergaap me graag aan haar looks.

Verklap alsjeblieft nog niks, want ik ben pas bij de helft van seizoen twee.

SOMM: De Fles In

Ik ben gek op documentaires en series over eten en drinken en deze Netflix-docu vond ik héél erg leuk. In SOMM: De Fles In wordt je meegenomen in het proces van wijn maken, proeven en drinken.

Beroemde wijnmakers en sommeliers vertellen wat wijn zo speciaal maakt en wat de geschiedenis ervan is. Je krijgt een kijkje op de wijnvelden, in de wijnkelders, in de restaurants en bij de speciale gelegenheden waar wel héél bijzondere flessen wijn van tientallen jaren oud worden geopend. In SOMM: De Fles In wordt ook vertelt hoe wijn verbonden is met politiek, plezier, wereldoorlogen, natuurrampen en religie. En hoe kan het dat bepaalde wijnen bepaalde prijzen hebben, en is wijn van duizenden euro’s dat ook daadwerkelijk waard?

Ik ben zelf best een wijnliefhebber dus dit soort informatie zuig ik als een spons op. Erg leerzaam, met prachtige beelden en erg leuke en interessante kennis.

 

Chef's Table - seizoen 3

Och, Chef’s Table! Wat houd ik ervan. In Chef’s Table krijg je in elke aflevering letterlijk een kijkje in de keuken van een beroemde chef. Het gaat natuurlijk over eten, maar ook over de chef zelf. Waar komt de passie voor eten vandaan? Waar heeft hij of zij alles geleerd? Hoe was die leerschool? Hoe rijlt en zijlt alles in diens keuken?

Wat zo mooi is aan Chef’s Table is dat elke aflevering zó anders is. Zeker in seizoen drie. Je gaat van de boeddhistische non Jeon Kwong uit Zuid-Korea naar de beste ramenchef ter wereld, Ivan Orkin. Ook komen er natuurlijk grote sterrenchefs aan bod, zoals Tim Raue, die met de spreekwoordelijke zweep zijn keuken runt. Elke aflevering vind ik heerlijk: het zijn (meestal) mooie persoonlijke verhalen in combinatie met bijzonder en waanzinnig eten. Smullen.

Mijn favoriete aflevering van seizoen 3 is die met Ivan Orkin, en ik ging in New York bij Ivan Ramen eten naar aanleiding van Chef’s Table.

Indie Game: The Movie

Als laatste een documentaire die ik eerst met een half oog meekeek met Willem, maar waardoor ik uiteindelijk met tranen in mijn ogen werd meegezogen. Indie Game: The Movie is een docu over drie independent game developers. Je volgt ze tijdens hun dagelijkse ongelooflijk harde, intense en passionele werk aan hun eigen computergame. Ik ben zelf geen diehard gamer, maar Willem wel, en de maker van een van zijn favoriete spellen, FEZ, zat erin.

Wat me zo aansprak in deze serie waren twee dingen. Ten eerste de tomeloze liefde, passie en perfectionisme van deze jongens. Het ongelooflijk harde werk, de duizenden uren werk, de frustraties, de familie en vrienden die er maar mee te dealen hebben, het samenwerken met mensen. Alles vanuit liefde voor de game.
Ten tweede de internetcommunity die het leven van deze jongens heel erg zwaar maakt. Wat is de game community online ontzettend hard en op de man af: niet te geloven. Ik zag natuurlijk ook wel herkenbare dingen die best binnenkwamen. Vooral Phil Fish had verschrikkelijk veel moeite met de haters online en uiteindelijk is hij hierdoor zelfs gestopt met het maken van indie games.

Dit verhaal raakte me enorm. Vanwege herkenbaarheid, maar ook vanwege de genialiteit van deze jongens. Ze zijn méga slim, mega getalenteerd en creatief en ze gaan vol voor datgene wat ze fantastisch vinden: games.

Wat zijn jouw favoriete films en series van de laatste tijd?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

39 reacties
 1. Sophie

  The OA is idd helemaal geweldig. Heb hem ook in een paar dagen meteen afgekeken.
  Ik denk dat the 100 ook iets voor jou is!

 2. Jessica J.

  House of Cards is geniaal. Echt, wow. Het einde van La La Land is zo ontzettend triest, ik zat met tranen in m’n ogen in de bioscoop. Mijn vriend en ik zijn net begonnen aan het tweede seizoen van The 100; niet spectaculair, maar wel entertainend en spannend. 🙂

 3. Jennifer

  The OA heb ik ook gezien, in een paar dagen had ik alles gekeken. Ik werd er inderdaad ook helemaal ingezogen! Echt een toffe serie!

 4. Heleen

  Toffe series inderdaad! Ik heb heel veel zin in een nieuw seizoen van House of Cards. En ik lees hieronder net dat Designated Survivor aan seizoen 2 is gekeken, dus ik weet wat me vanavond te doen staat. Als je trouwens Chef’s Table leuk vond, is Abstract: The art of design ook misschien wel wat voor jou.

 5. Agnes

  Hoi Cynthia, ik ben na house of cards helemaal verslaafd geraakt aan Designated Survivor. Eem gelijk genre, wel een gaaf genre. Ook the good wife is een geweldige serie, ook weer die prachtige kleding van die vrouw.

 6. Jessica

  Grappig dat iedereen een andere smaak heeft. Ik ben ook naar La La land geweest, maar vond het helemaal geen leuke (musical) film.

 7. Eva

  Een leuke lijst! Ik ben momenteel helemaal verslaafd aan the 100 en kijk elke week uit naar een nieuwe aflevering!

 8. Lisette

  Ik heb afgelopen weken Outlander aan een stuk gekeken. Geweldige shots van Schotland, prachtig verhaal en (bijna) alles laten ze zien. Er zitten scenes tussen die ik niet kon handelen, maar ik wil meer van deze serie. Kan niet wachten tot september tot seizoen 3 uitkomt. Aanrader!!

  • Simone

   Ik heb ook zojuist de eerste twee seizoenen van Outlander gekeken. Begrijp helemaal wat je bedoeld met bepaalde scenes die niet te handelen zijn haha. Maar ondanks dat wel een prachtig en meeslepend verhaal!

 9. Milou

  The OA wil ik ook nog heel graag aan beginnen! Veel over gehoord. Huidige favoriet op Netflix is Riverdale. Afgelopen week heb ik ook eindelijk Lalaland gekeken en ik vond het echt geweldig, zo prachtig gefilmd ook!

 10. Merel

  Ik wil nog heel graag naar la la land. Ik denk deze week nog even, voordat die uit de bioscopen gaat. Ik heb er al zoveel goeds over gehoord dat ik er wel heen moet haha. Wat ik zelf echt een hele toffe film vond is Soul Surfer. Kwam hem per toeval tegen op Netflix. Een bijzonder verhaal met een paar lessen voor jezelf. Ook kijk ik sinds gister Grimm. Een bijzondere serie over de van Grimm sprookjes. Het heeft wat weg van Once Upon A Time. Ik ben er in ieder geval van van!

  • Caroline

   N.a.v. je reaktie de film Soul Surfer gekeken. Prachtig! Dank je wel voor het delen van deze tip.

 11. Marieke

  Wat leuk om zo nieuwe series te ontdekken! Wij zijn door de hele serie Homeland heen. Spannende serie die op sommige vlakken heel herkenbaar is. Ook White Collar is een goede serie met twee ongelooflijk knappe mannen in de hoofdrol. Orange is the New Black, een serie over vrouwen in de bajes. Herkenbaar, humoristisch, goede acteurs en een realistische verhaal lijn.
  The 100 een surrealistische serie over de mensheid die terug naar de aarde moet omdat de zuurstof in de ruimte opraakt… Heel veel plezier met kijken!

 12. Vera

  Ik word helemaal enthousiast van dit artikel! Ik vond The OA ook echt geweldig. De creepy, mysterieuze vibe er omheen vond ik zwaar verslavend. Als kind was het altijd mijn grootste angst om ontvoerd te worden, misschien vind ik het daarom ook wel zo spannend. Ik ben in ieder geval reuze benieuwd naar seizoen 2. Echt een serie waar ik helemaal in kan duiken en theorieën over kan lezen enzo 🙂

  En La La Land…. zucht <3 Ben al twee keer naar de bioscoop geweest en zou zo een derde keer gaan. Inderdaad de liedjes, de verhaallijn, de cinematografie, Ryan Gosling en Emma Stone, ik vind hem geweldig. Een van mijn favoriete films ooit, denk ik.

 13. Daniëlle

  Leuke lijst! Ik moet er nog een hoop van zien.
  Wij zijn zelf op het moment Homeland aan het kijken, wat ik echt een super serie vind!

 14. Daphne

  Zelf kijk ik nu Designated Survivor, een serie die jij denk ik ook wel zou waarderen! Het 2e deel van het eerste seizoen is nu net begonnen en het blijft spannend! Daarnaast kijk ik nu ook Iron Fist, dat in hetzelfde rijtje van Daredevil, Jessica Jones en Luke Cage hoort – allemaal (hele goede) Marvel/Netflix series die meer over vigilantes dan superhelden gaan, maar dan moet je denk ik wel een zekere interesse voor het onderwerp hebben ? Ook bevalt Riverdale me heel goed, misschien ook nog eens leuk om te kijken!

 15. Bo

  Ik ben op dit moment VERZOT op Downtown Abby. Waarom begon ik hier niet vroeger aan? Wat een aanrader!

  • Tessa

   Ja die heb ik ook gekeken! Het einde is zo mooi!!!

 16. Syl

  “Les Revenants” is echt een waanzinnige Franse serie. Inmiddels heb ik ook seizoen 2 gekeken.
  (Er is ook een slechte Hollywood versie, die moet je niet kijken… slecht gecast en verhaal is half aangepast)

 17. J

  Grappig, ik had precies het omgekeerde toen ik naar Lalaland ging. Inmiddels is er ook wel wat meer kritiek op de film, maar ik ging ‘m zien toen hij nog compleet gehyped werd. Nu ben ik gek op musicals dus ik dacht: dit is wat voor mij! Bij het eerste nummer had ik ook meteen zoiets van “yes!”, bij het tweede nummer dacht ik nog… oké en daarna vond ik het maar minder en minder worden en te lang duren. Hoewel ik echt dol ben op allerlei soorten musicals/musicalfilms en Emma Stone geweldig vind was deze film toch niet echt mijn ding. Ach ja, kun je ook hebben. Ik heb dan weer ontzettend genoten van de Nederlandse film de zevende hemel.

 18. marleen

  Jaaa, Kubo! Prachtfilm. Hij deed me een beetje denken aan the Book of love, ook een animatiefilm met een internationaal karakter (bij Kubo is het echt Japans, bij the Book of Love hebben ze de Mexicaanse cultuur gebruikt).

 19. Kathy

  Wat een verrassende keuzes! Toen ik je lijstje zag, dacht ik: ‘Hmm.. ok.’, maar je enthousiasmeert me met je uitleg.

 20. Daphne

  Wij zijn ook net naar La La land geweest, ik wist niet van te voren wat ik hier nu van moest denken maar vond het fantastisch. House of Cards kijken wij ook, in mei begint het nieuwe seizoen weer…kan niet wachten.
  Andere series die ik erg goed vind zijn The Crown (heel interessant en goed gespeeld), de Missing (vooral seizoen 2). Maar ook Top of de Lake is een aanrader, deze staat ook op Netflix maar hoor je niet veel over.

 21. Sarah

  Ik vond the OA heel gaaf, vanaf moment 1 werd ik er echt ingezogen. De laatste aflevering vond ik enigszins een anticlimax, dus ik hoop dat er nog een seizoen 2 komt waarin ze dat iets beter uitleggen.

  Zelf vind ik Reign superleuk, gaat over Queen Mary en Queen Elizabeth, het is een best wel luchtige serie omdat het ook over romances gaat en ook best wat humor inzit. En daar hebben ze ook van die prachtige jurken aan, love it! Ook the Blacklist vind ik heel leuk en spannend. Verder ben ik aan the 100 helemaal verslaafd, en ook Agents of SHIELD raad ik van harte aan. In het seizoen dat in april verder gaat zijn ze bezig met artificial intelligence, dat vind ik zo’n leuk onderwerp dus als je dat vet vind, zeker kijken! De andere seizoenen zijn ook heel leuk maar die van nu is echt m’n favoriet 🙂 Als je een beetje in de MARVEL scene zit zal je die zeker leuk vinden.

  • Syl

   Ik vond OA heel spannend maar de laatste aflevering vond ik echt een aanfluiting

 22. Julie Tina

  The OA klinkt interessant, die ga ik zeker onthouden. Stranger Things vond ik ook top dus ik denk dat deze ook wel zal bevallen! La La Land vond ik serieus overhyped eerlijk gezegd, maar ik ben blijkbaar één van de weinigen met die mening haha. Als fan van series over de Britse royals vond ik The Crown echt geweldig, net als Victoria trouwens. Mensen die fan zijn van geschiedenis (en sci-fi) kan ik zeker The Man in The High Castle aanraden, lijkt een bizar verhaal maar het zit zó goed in elkaar en zo spannend, zonder twijfel mijn favoriete ontdekking dit jaar!

  • Jessica

   Hier nog een die La la Land echt niet leuk vond haha

 23. Malou | Blonde Blossom

  Ik wil nu ECHT gaan beginnen aan House of Cards. En The OA klinkt ook erg bijzonder en tof. Je bent trouwens niet de laatste met La La Land, ik ga deze week nog… Malou x

 24. Loes

  Van deze films en series heb ik alleen nog La La Land gezien, die vond ik echt super tof! Ik wil ook heel graag House of Cards nog zien.

 25. Hilde

  Ik ben laatst begonnen met de serie The Crown, maar ondanks dat ik het allemaal zo mooi vind, begrijp ik niets van het verhaal (de grote lijnen wel uiteraard). Op seizoen 3 van Peaky Blinders ben ik nu aan het wachten, zo’n gave serie met die stoere mannen!
  Voor de rest lees ik liever boeken of kijk ik naar docu’s.

 26. Yolanda

  Jaaaaaaa House of cards is zo fantastisch ! Ik vind ook dat ze geen betere acteurs hadden kunnen vinden voor de rollen van Frank en Claire. En haar kledingstijl is inderdaad geweldig, zo stijlvol en eenvoudig tegelijk. Ik ga die wijnserie ook opzoeken, bedankt voor de tip !

 27. Sacha

  Je hebt me overtuigd, ik ga la la land kijken!
  (Ik zou rijlt en zijlt even aanpassen.)

 28. Lou

  Ik kan niet wachten tot het nieuwe seizoen van House of Cards. Geweldige serie. En wat zijn ze goed. Fantastisch ook dat Robin Wright haar beloning naar gelijke hoogte heeft gekregen met die van haar Kevin Spacey.. anyway, leuk om te lezen dat het je ook wel kan bekoren. Wel mooi dat je zegt welke indruk ze bij je achterlaten: louter slecht. Toch vind ik in de serie juist wel mooi hoe dat uitgewerkt is. Ze streven naar macht, maar daarvoor moet je sociaal handig zijn. En wat ‘gewone’ mensen doen om aardig gevonden te worden, om likes te krijgen, om klanten te binden, om promotie te maken, doen zij ook. Maar dan op het scherpst van de snede. En dat ze elkaar gevonden hebben. Zeker in het begin vond ik hun relatie geweldig in beeld gebracht. Het is weer eens wat anders dan de romantische liefde. Erg mooi gedaan van de makers.

  Oh, die indie games moet ik maar eens gaan kijken. Juist vanwege die kritische community. Dat is toch juist ook hun bestaansrecht? Kijk, als mensen te ver gaan en strafbare feiten plegen moet daar natuurlijk wat aan gedaan worden. Maar verder denk ik bij dit soort dingen altijd: niet zeuren jongens, jullie eten ervan. Dat geldt voor iedereen die creeert. Voor koks, auteurs, muzikanten, ontwerpers, bloggers, meubelmakers enzovoort.

  • Katinka

   Er is een verschil tussen kritisch en tussen elke dag te horen krijgen dat je je zelf maar moet afmaken omdat je een verschrikkelijk spel hebt gemaakt.
   Alle online personen kunnen wat met opbouwende kritiek. Maar zeggen dat mensen niet moeten zeuren en dat je er van eet nee, absoluut niet.
   Online pesten is fout, hoort niet, en zeggen dat het erbij hoort is een even groot onderdeel van het probleem.

 29. Susan

  House of Cards moet ik nog kijken! The OA heb ik ook gezien, maar vond het eind een beetje gek. Even afwachten hoe het verder gaat.

 30. Yvonne

  Dank voor de tips! The OA en House of cards was ik aan begonnen, maar niet verder gaan kijken. Er waren andere series die ik dan weer net even boeiender vond (The Missing en Breaking Bad). Ben net begonnen aan 12 monkeys en Bloodline. Tot nu toe ook wel goed volgens mij! Misschien toch eens verder kijken naar die andere series, want door je beschrijving ben ik wel weer nieuwsgierig. 😉

  • Caroline

   Gisteravond een prachtige film op netflix gekeken: Sadece Sen. Echt een aanrader!