Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Selfcare voor het dagelijkse leven: 7 Praktische tips om je vakantie zen vast te houden

Het is gebeurd: je hebt eindelijk die langverwachte vakantie gehad. Zonovergoten dagen, ontspannende avonden en een vleugje avontuur hebben je batterijen opgeladen en je geest vernieuwd. Maar nu ben je weer thuis, omringd door de dagelijkse verantwoordelijkheden en hectiek. Hoe zorg je ervoor dat je de selfcare vibes van je vakantieperiode vasthoudt? Ik heb 7 tips voor je om selfcare in je dagelijks leven te verweven – dus niet met af en toe een luxe massage of spa dag. En deze tips zijn ook voor drukke mensen!

Leestijd

1. Terug in het ritme, maar hou het realistisch

Oké, je bent terug van vakantie, maar dat betekent natuurlijk niet dat je jezelf in een strikt regime moet dwingen. Begin je dag met wat rust – ja, dat betekent misschien geen smartphone gedurende de eerste 30 minuten? Neem de tijd om te ademen, misschien een beetje te mediteren, en focus op wat je wilt bereiken voor de dag. Lees een boek, schrijf in een dagboek of ontbijt in alle rust. Maar hou het realistisch – je hoeft echt geen uur eerder op te staan om een perfecte ochtendroutine te hebben. Vijftien minuten voor jezelf maken al een wereld van verschil.

2. Trek een grens: quality time met jezelf

Vakanties leren ons dat het oké is om de wereld even op pauze te zetten. Breng die mentaliteit thuis! Reserveer dagelijks wat quality time voor jezelf. Of het nu een half uurtje lezen is voordat je gaat slapen, een wandeling tijdens de lunchpauze of gewoon wat tijd om naar je favoriete muziek te luisteren, trek een grens en beschouw het als een niet-onderhandelbare afspraak met jezelf.

3. Dansen in de regen van verplichtingen

Ja, het dagelijkse leven heeft verplichtingen – werk, huishoudelijke taken, afspraken – de lijst lijkt eindeloos. Maar hey, zelfs op vakantie regende het soms, toch? Omarm die regen van verplichtingen met een dansje. Maak van die verplichtingen een kans om te bewegen, te lachen en te genieten van kleine momenten. Doe een mini-dansje terwijl je de afwas doet of maak een ’to-do’ lijst met wat grappige tekeningen. Het leven is te kort om niet af en toe een dansje te wagen. Maak het allemaal wat lichter en leuker, en dat kan al door je takenlijst niet te zien als een ’to-do’ lijst, maar als een ‘ik kies vandaag voor’-lijst. Muziek maakt alles meteen vrolijker, en een goede kop koffie of wat lekkers ook. Maak het leuk(er)!

4. Selfcare: meer dan bubbelbaden

Selfcare gaat niet alleen over dure spa-uitjes of weelderige bubbelbaden en retreat centers. Het gaat om de kleine, dagelijkse handelingen die je energie geven en je stemming verbeteren. Eet voedzaam voedsel dat je lichaam voedt, beweeg regelmatig, slaap voldoende en drink water alsof het je favoriete cocktail is. Zorg goed voor jezelf.

5. Selfcare in een druk leven? Plan het!

Ja, je agenda kan eruitzien als een kleurboek dat net door een peuter onder handen is genomen. Maar daarom is plannen zo cruciaal. Blokkeer tijd in je agenda voor zelfzorgmomenten. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar jezelf inplannen is een manier om voor jezelf te zorgen. Het is als het reserveren van een tafel in je favoriete restaurant, maar dan voor jouw gezondheid.

6. De kracht van 'nee' - geef je grenzen aan

Je hebt waarschijnlijk geleerd om op vakantie ‘nee’ te zeggen tegen werkmails en andere verplichtingen die je rust kunnen verstoren. Simpel, dat doe je op vakantie gewoon niet. Breng deze vaardigheid thuis. Leer om ‘nee’ te zeggen tegen overvolle agenda’s en verzoeken die je zelfzorgtijd in gevaar brengen. Je hoeft niet alles voor iedereen te zijn – je verdient ook wat ‘jij’-tijd.

7. Vier de mini-vakanties

Die dagen van lange vakanties zijn nu misschien voorbij, maar dat betekent niet dat je niet kunt genieten van mini-vakanties in je dagelijkse leven. Plan af en toe een ’thuis-getaway’: zet je telefoon op stil, creëer een comfortabele hoek met wat kussens en dekens, en geniet van een paar uur puur plezier. Lees, teken, knutsel, kijk je favoriete serie – wat je maar wilt. Het is een snelle ontsnapping uit de dagelijkse sleur.

Onthoud dat selfcare geen luxe is, het is een noodzaak. Het zijn de kleine dingen die je elke dag voor jezelf doet die een groot verschil maken in je algehele welzijn. Dus omarm de routine, dans door de verplichtingen heen, en geef jezelf de liefdevolle aandacht die je verdient. Want zelfs in het dagelijkse leven is er ruimte voor een beetje vakantie-gevoel.

Het vasthouden van selfcare hoeft geen strijd te zijn. Het draait allemaal om het integreren van kleine gewoonten in je dagelijkse routine die je wat plezier en ontspanning brengen. Dus gooi die ochtendthee in een mooie mok, neem die vijftien minuten om te ademen en geef jezelf toestemming om af en toe een beetje ‘vakantie’ in je leven toe te laten.

Dus, laten we de vakantiegeest in ons dagelijkse doen integreren en laten we de kunst van selfcare omarmen, zelfs als het leven druk is. Want jij verdient die dagelijkse dosis zelfliefde, en met deze tips wordt het een gewoonte die je nooit meer wilt missen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.