Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Rockbooks – notebooks van steen

Ik ben verslingerd aan notitieboeken en schrijf er jaarlijks vele vol. Natuurlijk heb ik de nodige digitale hulpmiddelen, maar met pen op papier schrijven vind ik gewoon erg prettig. Een probleem is het dan weer wel dat daar enorm veel bomen voor gekapt moeten worden en dat het maken van papier heel veel CO2 uitstoot genereert. De oplossing? Rockbooks. Notebooks met papier gemaakt van… steen!

Leestijd

Wat is stonepaper?

De Rockbooks zijn gemaakt van ‘stonepaper’, oftewel steenpapier. Voor steenpapier wordt steenafval gebruikt, Calcium Carbonaat. Dit komt uit mijnen en de kleur van de stenen is meteen de kleur van het papier, dus er wordt hoofdzakelijk wit steenafval gebruikt. Dit afval wordt tot stof vermalen en daarna wordt het vermengd met een heel klein beetje (deels gerecycled) HDPE, dit is kunststof en dit functioneert als ‘lijm’ voor het steengruis. Het mengsel van HDPE en steen wordt verhit en dan ontstaat er een textuur die vergelijkbaar is met een ballon. Dit mengsel is enorm rekbaar en kan dus heel dun gemaakt worden. Wanneer het materiaal afkoelt is het klaar: steenpapier!

Voor gewoon papier worden natuurlijk bomen gekapt, en van die bomen wordt jouw notitieboek gemaakt. Maar niet alleen dat, het kost ook enorm veel energie, water en CO2 om dit papier te produceren. Bij het productieproces van steenpapier wordt veel minder energie en water gebruikt en CO2 uitgestoten. Ook wordt er geen bleek of giftige stoffen gebruikt. Het zou wel mooi zijn als in de toekomst een alternatief voor HDPE  als ‘lijm’ kan worden gebruikt, want productie van plastic is ook niet best voor het milieu. Maar ook al zit er wat kunststof in het steenpapier, de voetafdruk van steenpapier is nog steeds vele malen lager dan dat van gewoon papier.

Rockbooks

De Rockbooks waarvoor steenpapier is gebruikt, zijn er in hardcover en softcover en er zijn heel veel verschillende designs die er stuk voor stuk mooi uitzien. Je kan natuurlijk ook voor een effen boekje gaan als je dat mooier vindt. De softcover boekjes kosten €11,95 en de hardcover boekjes kosten €16,95. Beide notebooks hebben 80 pagina’s. De boekjes zijn niet heel dik, ter vergelijking heeft een Moleskine Classic Notebook 192 pagina’s, dat is meer dan dubbel zoveel. Ik begrijp wel waarom de Rockbooks wat dunner zijn gemaakt: het steenpapier weegt meer dan gewoon papier. Niet dat het loodzwaar is, maar een boekje van 80 pagina’s weegt 235 gram. Als hij 190 pagina’s zou hebben, zou hij meer dan een halve kilo wegen. Da’s wel een beetje zwaar in je tas.

Ik als echte papierliefhebber was natuurlijk onwijs nieuwsgierig toen ik de Rockbooks binnenkreeg. Eerst: voelen. Het steenpapier is heel glad en zacht, het voelt prettig. De geur? Die is echt top! Het is lastig te omschrijven hoe het ruikt, het is een beetje als luxe papier, maar toch anders. Ik vind het lekker. En hoe het steenpapier schrijft? Echt hemels. Mijn pen glijdt letterlijk over het papier omdat het zo glad is. Ik vind het onwíjs prettig. Het is best eventjes wennen, want het voelt allemaal net wat anders dan gewoon papier, maar stiekem wil ik al niet meer anders… ‘Gewoon’ papier voelt ineens heel stroef!

Na een tijdje gebruiken ben ik echt verliefd geworden op mijn Rockbooks. Het zijn gewoon hele mooie notitieboeken, die luxe aanvoelen. Daarnaast vind ik het hele idee achter steenpapier fantastisch.

Als je net als ik een echte schrijfliefhebber bent, check dan eens de Rockbooks. Je kan ze hier online bestellen en hier vind je de offline verkooppunten.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.