Rockbooks – notebooks van steen

Ik ben verslingerd aan notitieboeken en schrijf er jaarlijks vele vol. Natuurlijk heb ik de nodige digitale hulpmiddelen, maar met pen op papier schrijven vind ik gewoon erg prettig. Een probleem is het dan weer wel dat daar enorm veel bomen voor gekapt moeten worden en dat het maken van papier heel veel CO2 uitstoot genereert. De oplossing? Rockbooks. Notebooks met papier gemaakt van… steen!

Leestijd

Wat is stonepaper?

De Rockbooks zijn gemaakt van ‘stonepaper’, oftewel steenpapier. Voor steenpapier wordt steenafval gebruikt, Calcium Carbonaat. Dit komt uit mijnen en de kleur van de stenen is meteen de kleur van het papier, dus er wordt hoofdzakelijk wit steenafval gebruikt. Dit afval wordt tot stof vermalen en daarna wordt het vermengd met een heel klein beetje (deels gerecycled) HDPE, dit is kunststof en dit functioneert als ‘lijm’ voor het steengruis. Het mengsel van HDPE en steen wordt verhit en dan ontstaat er een textuur die vergelijkbaar is met een ballon. Dit mengsel is enorm rekbaar en kan dus heel dun gemaakt worden. Wanneer het materiaal afkoelt is het klaar: steenpapier!

Voor gewoon papier worden natuurlijk bomen gekapt, en van die bomen wordt jouw notitieboek gemaakt. Maar niet alleen dat, het kost ook enorm veel energie, water en CO2 om dit papier te produceren. Bij het productieproces van steenpapier wordt veel minder energie en water gebruikt en CO2 uitgestoten. Ook wordt er geen bleek of giftige stoffen gebruikt. Het zou wel mooi zijn als in de toekomst een alternatief voor HDPE  als ‘lijm’ kan worden gebruikt, want productie van plastic is ook niet best voor het milieu. Maar ook al zit er wat kunststof in het steenpapier, de voetafdruk van steenpapier is nog steeds vele malen lager dan dat van gewoon papier.

Rockbooks

De Rockbooks waarvoor steenpapier is gebruikt, zijn er in hardcover en softcover en er zijn heel veel verschillende designs die er stuk voor stuk mooi uitzien. Je kan natuurlijk ook voor een effen boekje gaan als je dat mooier vindt. De softcover boekjes kosten €11,95 en de hardcover boekjes kosten €16,95. Beide notebooks hebben 80 pagina’s. De boekjes zijn niet heel dik, ter vergelijking heeft een Moleskine Classic Notebook 192 pagina’s, dat is meer dan dubbel zoveel. Ik begrijp wel waarom de Rockbooks wat dunner zijn gemaakt: het steenpapier weegt meer dan gewoon papier. Niet dat het loodzwaar is, maar een boekje van 80 pagina’s weegt 235 gram. Als hij 190 pagina’s zou hebben, zou hij meer dan een halve kilo wegen. Da’s wel een beetje zwaar in je tas.

Ik als echte papierliefhebber was natuurlijk onwijs nieuwsgierig toen ik de Rockbooks binnenkreeg. Eerst: voelen. Het steenpapier is heel glad en zacht, het voelt prettig. De geur? Die is echt top! Het is lastig te omschrijven hoe het ruikt, het is een beetje als luxe papier, maar toch anders. Ik vind het lekker. En hoe het steenpapier schrijft? Echt hemels. Mijn pen glijdt letterlijk over het papier omdat het zo glad is. Ik vind het onwíjs prettig. Het is best eventjes wennen, want het voelt allemaal net wat anders dan gewoon papier, maar stiekem wil ik al niet meer anders… ‘Gewoon’ papier voelt ineens heel stroef!

Na een tijdje gebruiken ben ik echt verliefd geworden op mijn Rockbooks. Het zijn gewoon hele mooie notitieboeken, die luxe aanvoelen. Daarnaast vind ik het hele idee achter steenpapier fantastisch.

Als je net als ik een echte schrijfliefhebber bent, check dan eens de Rockbooks. Je kan ze hier online bestellen en hier vind je de offline verkooppunten.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

23 reacties
 1. Peggy

  Wat een leuk idee, papier van steen of steenpapier. Ik wist in ieder geval niet dat het mogelijk was. En de notitieboekjes hebben ook nog eens een tof designs! Ik ga zeker eens een kijkje nemen. Leuk artikel Cynthia ??. Liefs, Peggy ?.

 2. Lonneke

  Ik vind ze heel fijn schrijven deze boekjes, het papier is zo glad! Ik schrijf alleen graag met vulpen en dat is in dit boekje niet fijn, omdat het te lang duurt voor de inkt droog is.

 3. Lou

  Mooie boekjes hoor. En als er half zo veel pagina’s in zitten (en je er dus 2 keer zo veel nodig hebt), kunnen de relatief dure kaften en logistiek dan nog steeds opwegen tegen ander gerecycled papier?

 4. Suzanne

  Leuke boekjes! Bij de wereldwinkel verkopen ze boekjes met papier gemaakt van olifantenpoep, super grappig. Dus als je nog iets anders wilt uitproberen… 🙂

 5. Milou

  Leuke post! Ook aan te raden zijn de Bambooks. Dit zijn ook notitieboekjes, maar dan met uitwisbare pagina’s zodat je niet constant nieuwe hoeft te kopen en dus heel duurzaam werkt/schrijft. Ik ben een groot fan!

  • Lisa

   Wat een fijne tip Milou, dank je wel. Ga die ook aanschaffen.

 6. Quinty

  Wat zien de notitieboekjes er leuk uit!

 7. Kim

  Wat tof! Snel maar eens uitproberen.

 8. Lisha

  Kan je met alle soorten inkt werken? Ik bedoel viltstiften, vulpennen, potlood, highlighters, …?

  @ Anne: Hoe zou je dat closed circuit bewerkstelligen? Is het geschikt voor print?

  • Anne van On The Rocks

   Hi Lisha, we hebben eigenlijk verschillende scenario’s daarvoor vanuit On The Rocks gezien; bijvoorbeeld shredders in winkels waar je jouw Rockbook kunt inleveren, of een retourenvelop etc. Niemand wil zijn notities graag leesbaar aan ons sturen merken we.
   Daarnaast zijn we altijd in gesprek met alle betrokken partijen om te bekijken hoe we, en waar we, zo’n stroom kunnen maken. Daar zijn verschillende bedrijven in gespecialiseerd maar op dit moment is ons volume nog veel te laag om daar al relevant voor te zijn (veel mensen houden hun notitieboeken ook na gebruik in de kast).

   Je kunt prima werken met potlood, highlighters, de meeste fineliners en viltstiften en ook balpennen gaan prima. Vulpen droogt heel traag. We hebben een paar klanten die heel erg fan zijn daarvan. Ik zelf minder, omdat je dus echt geduld moet hebben qua droogtijd van de inkt.

  • Cynthia Schultz

   Ja, of in ieder geval, ik heb stiften, highlighters en pennen geprobeerd. Een vulpen nog niet, maar zou hetzelfde moeten werken!

 9. Karlijn

  Zo leuk om te lezen Cynthia! Ik gebruik sinds een jaar of twee geen andere notitieboekjes meer. Ik vind het ook ideale cadeautjes trouwens! Gewoon in een effen kleur, of juist met een leuk printje voor een vriendin. En ik blijf mij altijd verbazen over het zachte papier. X

 10. rachel

  oooh wat doe je me aan haha!! hier nog een boekjes freak en deze mogen niet ontbreken dus shop shop 😀

 11. L0es

  Oeh, dat klinkt goed allemaal! Ik hou ook enorm van notitieboekjes, en ben hier super benieuwd naar!

 12. Ingrid

  Klinkt heel goed. Echter vind ik de prijs dusdanig hoog dat ik voorlopig voor de ‘goedkopere’ notitieboekjes ga 🙂

 13. Eline

  Ze zien er wel heel erg mooi uit! Wat een bijzonder alternatief, het lijkt me bijzonder om er eens eentje te kopen. Ik ben zo benieuwd hoe het schrijft.

 14. Kelsey

  Hoe recycle je dit dan? Het kan niet bij het oud papier of plastic lijkt mij? Ze zien er echt heel leuk uit maar ik mag ff geen nieuwe boekjes meer kopen van mezelf…

  • Anne van On The Rocks

   Hi Kelsey! Ik zag je vraag en geef er daarom even een reactie op: het Rockbook is te recyclen, op dit moment zou je het in Nederland bij het plastic afval weggooien, dat staat ook op de band om het boekje en op onze website. Het steengruis is vaker een toevoeging in plastic producten en zal de recyclingstroom niet vervuilen voor zover wij weten. Steenpapier bij papier weggooien zal er doorgaans niet voor zorgen dat deze recycle stroom stopt met werken of vervuild raakt. Het kan er uit gefilterd worden en zal ook herkend worden als ander materiaal.

   In tegenstelling tot gewoon papier, wat je maar een aantal keer kunt recyclen voordat het afval is, kan je dit materiaal in een eigen afvalstroom in theorie blijven recyclen. Daarom is het ook cradle to cradle gecertificeerd. Die eigen recycle stroom is ook waar wij naar streven, maar dan heb je een bepaalde massa nodig, en die hebben we nu nog niet.

 15. femketje

  ik ben nu wel heel benieuwd hoe het schrijft 😀 zelf nog nooit zulk papier gezien!

  • Karlijn

   Ze schrijven ZO fijn! Ik gebruik sinds een jaar of twee geen andere notitieboekjes meer. X

 16. Marije

  Kon mij niet zo goed een voorstelling maken hoe deze boekjes zouden schrijven maar klinkt goed. Misschien toch een keer eentje testen