Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Review: Kobo Libra H2O e-reader

Er is weer een nieuwe Kobo e-reader! De Kobo Libra H2O e-reader gebruik ik inmiddels zo’n anderhalve maand en het is tijd voor een review! Deze reader lijkt op de Kobo Forma, maar is een slag kleiner én een stuk goedkoper. Kan ik hem aanraden? Lees verder voor mijn volledige recensie.

Leestijd

Lees hier mijn andere reviews van Kobo e-readers:

Vorig jaar rond deze tijd reviewde ik de Kobo Forma, waar de Kobo Libra in mijn visie de ‘opvolger’ van is.

Kobo Libra H2O

Kobo Libra H2O, €179,99

Heb je de Kobo Forma al gezien, maar vond je die wat te groot en te log? Dan is de Kobo Libra een perfect alternatief: hij is een slag kleiner, maar heeft wel alle functionaliteiten die de Forma ook biedt. Daarnaast is hij ook goedkoper (de Forma is €279,99) en ik ervaar hem als iets sneller.

De Kobo Libra is de nieuwste Kobo e-reader en is handzaam, praktisch, snel en hij leest ultiem comfortabel. Ik wil je in deze review vertellen wat ik er van vindt.

Het scherm is dus weer wat kleiner ten opzichte van de Forma met 7 inch, is 11,4 bij 15,9 centimeter en weegt 192 gram. Ook is de e-reader uitgerust met ‘Comfort Light PRO’, een lichttechniek die aangepast wordt op de tijd. Hoe later op de dag, hoe warmer het licht wordt. De e-readers maken gebruik van E-Ink technologie, waardoor je niet de ervaring hebt alsof je naar een scherm kijkt, maar het is meer alsof je naar een vel papier kijkt. Heel rustig voor je ogen!

Wat nou zo bijzonder is aan de Kobo Libra, net als bij de Forma, is dat je zelf kan bepalen hoe je boek op je scherm te zien is: liggend of staand. Wil je de rand met knoppen onderaan, bovenaan of aan een van de zijkanten van je scherm? Kan je zelf weten.

En: de Kobo Forma is waterproof! Ik vind dit persoonlijk ideaal, omdat ik juist op vakantie mijn e-reader veel gebruik rondom het zwembad of bij de zee. Je kan de e-reader tot een uur volledig onderdompelen in water tot twee meter diep. Niet dat je dit echt doet, maar het is gewoon geen probleem als je je e-reader in het water laat vallen of als er water overheen komt.

Kobo Libra H2O - de looks

iPhone X for scale

Handige, grote aan- en uitknop

Ik heb een witte variant, maar de Kobo Libra is er ook in het zwart. Ik vond de kleur in het begin even wennen, maar ik vind het nu wel heel erg mooi. Het formaat is ideaal: hij is vrij klein, maar nog wel heel prettig in gebruik. De enige personen aan wie ik dit formaat niet zou aanraden is mensen die de letters vrij groot instellen, dan moet je de pagina wel heel vaak omslaan om een boek door te komen.

Wat ik een heel groot pluspunt vind aan de Libra is de grote aan- en uitknop op de achterkant. De Forma had een klein wiebelig knopje op de zijkant, die niet altijd even makkelijk in te drukken is. Deze grote knop is niet te missen en daarmee kan ik de e-reader snel en makkelijk uitzetten, zonder te zoeken.

Opvallend aan deze e-reader is natuurlijk de ‘rand’ met de knoppen. Dat vond ik toen ik de Forma ging gebruiken enorm wennen, nu wil ik niet meer anders. Het ligt heel prettig in de hand: nooit meer per ongeluk op het scherm drukken met mij vinger.

Het dagelijks gebruik van de Kobo Libra H2O

Ik kan niet anders zeggen dan dat de Kobo Libra in het dagelijks gebruik ideaal is. Ik vind de knoppen op de zijkant ideaal, zo kan ik makkelijk bladeren – al kan ik ook nog steeds bladeren door op het scherm te tikken. Dat het scherm meedraait met hoe je de e-reader vasthoudt. Je kan dus zelf kiezen aan welke kant je de ‘rand’ met de knoppen wilt.

In mijn ervaring is deze e-reader sneller dan andere readers die ik heb gebruikt, hij reageert mega snel en alles werkt vlekkeloos. Ik was al bekend met de shop en het hele software systeem van Kobo en dat is heel erg gebruiksvriendelijk. Het werkt makkelijk, snel en intuïtief. Als je voor het eerst een Kobo gaat gebruiken, is het vast eventjes wennen, maar je hebt alles snel onder de knie.

Een van mijn favoriete features van deze e-reader is ComfortLight PRO. Er zit een backlight in het scherm voor als je in het donker leest. Deze kan je zo fel, maar ook zo warm instellen als je wilt. Je kan hem dus heel blauw (koel) instellen, maar ook heel geel (warm) zodat dit geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine, waardoor je hem dus ‘veilig’ kan gebruiken voordat je gaat slapen. Dat kijkt prettig, het leest rustig en de lichtste, zachtste stand, is perfect als ik in een donkere ruimte lees.

De batterij gaat heel lang mee, afhankelijk van hoeveel je leest en hoeveel je het licht gebruikt, natuurlijk. Ik lees veel (ongeveer een uur tot anderhalf uur per dag) en ik laad mijn Libra ongeveer een keer in de drie weken op. Dat gaat heel makkelijk met een micro-USB kabel.

Ik lees zelf meestal e-books via Kobo Plus of ik koop ze in de Kobo Shop, dan hoef ik geen kabeltjes te gebruiken om boeken op de reader te zetten. Maar uiteraard kan je ook met de USB kabel boeken vanaf je computer op de reader zetten.

En verder

Net als andere Kobo e-readers geeft de Libra ook gedetailleerde leesstatistieken (vind ik altijd leuk om te zien), kan je heel makkelijk gebruik maken van woordenboeken, kan je er heel veel bestandsformaten op zetten (EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ, CBR) en  kan je gebruik maken van Kobo Plus (voor een tientje per maand onbeperkt lezen, je kan hier mijn artikel erover vinden). Er zit trouwens ook 8GB geheugen in, dat zijn letterlijk tienduizenden boeken.

Ik gebruik als hoes de Kobo Sleepcover, deze mooi en beschermt mijn e-reader goed. Maar wat ook handig is, is dat je de voorkant zo kan ‘vouwen’ dat je de Libra rechtop kan zetten. En de Libra gaat vanzelf aan en uit als je de hoes open- of dichtklapt.

Kobo Libra H2O: conclusie

Als je op zoek bent naar een mega comfortabele, snelle, waterdichte e-reader die er mooi uitziet en een fijne backlight heeft, hoef je niet verder te zoeken.

Als ik minpunten moet noemen, kan ik het volgende zeggen:

  • de accessoires zoals de Sleepcover vind ik vrij duur, €39,95
  • €179,95 is niet goedkoop, er zijn uiteraard goedkopere e-readers, maar die hebben ook minder functionaliteiten. Als je een e-reader maar sporadisch gebruikt, zou ik voor een goedkopere variant gaan, zoals de Kobo Clara HD

De Kobo Libra is voor €179,95 te koop via Bol.com.

Dit artikel bevat gekregen producten en affiliate links. Als je het product via de link aanschaft, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.