Relaxed met plannen omgaan

Zoals je weet, ben ik een structuurjunkie. Ik plan veel en graag, ben heel stipt en weet graag waar ik aan toe ben. Dat werkt voor mij goed en ik voel me er prettig bij. Vaak krijg ik daardoor vragen als ‘Maar doe je dan nooit iets spontaan?’ of ‘Ga je dan nooit een keer ongepland iets doen?’ Het antwoord is zeker wel en ik vertel je daar vandaag graag meer over.

Leestijd

Waar planning en structuur voor mij om gaat

Het is dus geen nieuws meer voor je dat ik dol ben op plannen. Ik heb niet voor niks Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe geschreven, en afgelopen zomer kwam mijn eigen Structuurjunkie Planner én de Structuurjunkie Scheurkalender uit. Ik geef Structuurjunkie Masterclasses. Ik bén een structuurjunkie. Ik houd gewoon van plannen, van productief zijn, van structuur, van slim werken. Waarom? Ten eerste omdat het in me zit. Als kind vond ik het al leuk om een agendaatje bij te houden. Ik houd van planningen maken, ik vind het gewoon léuk. Maar er zijn nog veel meer redenen. Ik vind het prettig te weten waar ik aan toe ben. Ik houd ervan voorbereid te zijn (want ik geloof dat je veel beter werk levert als je goed voorbereid bent). Ik vergeet weinig omdat ik alles opschrijf. Ik vind het prettig mijn week of dag op papier voor me te zien, zodat ik weet wat me te wachten staat. Ik houd niet van stress en ad hoc werk en daarom plan ik graag.

Voor mij draait mijn planning en mijn gestructureerde werkweek gewoon om prettig werken. Om prettig werken, om goed werk afleveren en zorgen dat de weg ernaartoe ook nog leuk is. Voor mij is het een methode om makkelijk geconcentreerd te kunnen werken en te kunnen focussen. Ik gebruik praktisch áltijd een planner en maak bijna elke dag een takenlijst. En dat vind ik prettiger werken dan zonder.

Daarnaast merk ik: als ik strak werk volgens mijn planning, werk ik gefocuster en krijg ik meer werk af dan wanneer ik niet met een planning werk. En daardoor houd ik tijd over voor dingen die ik belangrijk vind. Of gewoon om een boek te lezen.

'Doe je dan nooit eens iets spontaan?'

Laatst gaf ik ergens een mini Structuurjunkie Masterclass, een korte variant van mijn dagdeel-masterclass. Op het einde was er tijd voor vragen en de eerste vraag die ik kreeg was ‘Maar als een vriendin jou belt om ’s middags een kop koffie te drinken, dan kan dat dus niet. Want het past niet in je planning?’ Ik snap wel dat dat beeld bij mensen opkomt. Dat ik een hele rigide, strenge, saaie tante ben die zich altijd aan haar planning houdt, een planning waar geen speld tussen te krijgen is. Mijn antwoord was: Natuurlijk doe ik wel dat soort spontane dingen. Natúúrlijk! Het belangrijke voor mij is alleen dat ik me niet door elk wissewasje dat voorbij komt laat afleiden. Maar natuurlijk doe ik dingen spontaan, zijn er ook dingen die ik (bewust) niet plan, wijk ik regelmatig af van mijn vooraf zo precies gemaakte planning en laat ik soms alles uit mijn handen vallen om met een vriendin koffie te gaan drinken. Want weet je wat minstens zo belangrijk is als goed plannen? Flexibel met je planning omgaan.

Flexibel met je planning omgaan

In mijn boek en in de masterclass probeer ik dit regelmatig te benadrukken: plannen hoeft niet altijd en werkt niet altijd. Je moet het alleen doen als het voor jou werkt, als je er een blijer mens van wordt en als het je dient. Als dat niet zo is, laat het lekker gaan en leef zoals jij wilt leven. Er zijn genoeg mensen die ik mijn boek echt níet aanraadt, want er zijn zoveel mensen die echt geen baat hebben bij strak plannen en veel structuur. Iedereen is anders.

Maar: ik heb zelf ook niet elke dag, elk uur of elke week behoefte aan strak plannen. Soms heb ik een rustigere periode en laat ik het plannen lekker voor wat het is, dan zie ik wel wat ik doe op een dag en soms vind ik dat heel lekker. Ik kan het alleen niet zo goed als ik wat drukker wordt, dan verlies ik het overzicht. En: het is echt belangrijk om flexibel met mijn planning om te gaan. Het is echt niet zo dat ik elke week een planning maak en dat ik me daar voor de volle 100% aan houd. Ik denk dat ik altijd wel 20% afwijk, zeker op het gebied van taken, maar het gebeurt natuurlijk ook weleens dat een week of dag zo anders loopt dan bedacht, dat het gewoon niet mogelijk is om je aan je initiële planning te houden.

Soms is dat lastig. Laatst had ik een week waarin een campagne van een klant online moest, en in diezelfde week ging de Structuurjunkie Planner naar de drukker. Met beide belangrijke klussen gingen een aantal dingen mis, wat natuurlijk niet in mijn planning stond. Die week heb ik alles om moeten gooien, afspraken moeten verzetten en mijn taken moeten schrappen om te kunnen focussen op het puinruimen. Dat vond ik echt niet leuk en zeker niet handig, maar op zulke momenten helpt het niet om star aan mijn planning vast te houden. Op zulke momenten is het belangrijk om te denken: ‘Wat moet écht nu en wat kan ik doorschuiven naar een andere dag of week?’ Wat echt nu moet, doe ik alsnog nu, de rest schuift door. Dan is het opnieuw focussen en kijken naar wat belangrijk is.

Maar het gebeurt natuurlijk ook dat een planning me gewoon niet helemaal aanstaat op het moment dat ik begin met werken. Kijk, natúúrlijk zijn er dingen die gewoon moeten gebeuren. Deadlines die ik moet halen en afspraken die ik moet nakomen. Maar alles wat daarna komt, kan ik in principe schuiven. Het komt weleens voor dat ik gewoon niet kán schrijven. Dat er gewoon geen woord uit mijn vingers komt. Dan besluit ik om het helemaal om te gooien en om die dag te gaan fotograferen, of om iets anders te doen waar geen woorden aan te pas komen. Er zijn juist ook dagen dat ik alleen maar wil schrijven en verder niks anders. Prima, dan doe ik dat. Zo werk ik niet elke dag, maar soms zijn er periodes waarin dat wel zo is, en dan ben ik flexibel en schuif ik tot ik tevreden ben. En dit kan natuurlijk maar tot op zekere hoogte. Wat gedaan moet worden, moet gewoon gedaan worden. Zeker als je ander werk doet dan ik kan dit natuurlijk niet altijd, maar het is wel goed om niet zomaar blind je planning te volgen als je weet dat het ook anders zou kunnen.

En ja, als een vriendin ’s middags belt voor een kop koffie, dan kan dat meestal heus wel. Meestal doe ik dat ook gewoon, hoor. Ik ben ondernemer, ik kan zelf kiezen hoe ik mijn tijd besteed. Maar soms lukt het ook niet. Dan wil ik per se wel die dag mijn planning volgen, en dat kan om allerlei verschillende redenen zijn. Omdat ik er net lekker inzit, of gewoon omdat ik anders mijn werk niet af krijg.

Bewust niet plannen

Er zijn dagen of weken dat ik bewust niet plan. Dat ik geen planner gebruik, geen dagoverzichten maak, geen takenlijsten schrijf. Dat doe ik meestal op dagen dat ik niet al te druk ben, en wat relaxter kan werken en wel kan zien wat de dag me brengt. Dan werk ik wel, maar ik heb niet dingen die per se vandaag af móeten. Soms is dat wel relaxed. En soms merk ik ook dat een planner of planning juist wat extra druk met zich meebrengt. Er ‘moet’ dan zoveel dat ik daar geen zin in heb. Dan werk ik gewoon zonder planner. Dat vind ik dan een week of twee prettig, maar ik val altijd wel weer terug op mijn planner. Dat is ook de reden dat de Structuurjunkie Planner geen weeknummers heeft. Zo kan je besluiten om een week of meerdere weken even niet te plannen, als je daar geen behoefte aan hebt.

Ook plan ik reizen soms bewust niet, of wat minder dan ik normaal doe. Ik bereid me altijd enorm voor, verdiep me in de plek, zoek uit wat leuke restaurantjes zijn, wat leuk is om te doen. Steeds vaker laat ik dat lekker zitten en dan zie ik het wel als we er zijn. Want soms is verrast worden veel leuker dan al precies weten wat je gaat doen.

Hoe doe jij dit? Plan je graag? En kan je het ook makkelijk loslaten?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

22 reacties
 1. Jose

  Ik zou het ook wel begrijpen als je géén tijd had om elke keer spontaan koffietjes te gaan drinken met vriendinnetjes. Je hebt namelijk gewoon een baan, en best een drukke baan ook. Juist omdat je zo goed kunt plannen, krijg je zoveel gedaan. Ik werk zelf op een kantoor en ik heb ook geen tijd (en geen mogelijkheid) om spontaan even koffietjes te doen met vriendinnen. En ik vind mezelf ook geen rigide doos. Ik vind jouw geplan superinspirerend. Juist omdat je nog zoveel tijd overhoudt voor leuke dingen (en lekker eten en lekkere wijntjes). Da’s niet saai, da’s superknap.

 2. Saar

  Ik vind het heel moeilijk. Een planning maken vind ik leuk maar ik kan niet goed inschatten wat de hoogste prioriteit heeft, en bovendien ben je als zzper op de één of andere manier alleen maar bezig met ‘brandjes blussen’, waardoor de planning door war gaat. Ik heb uiteindelijk nooit iets af, voelt het. Terwijl, als ik over een jaar terugkijk ik wel altijd veel gedaan en bereikt heb, vraag me alleen niet hoe!

 3. Anne

  Leuke blog, heel herkenbaar ook allemaal!

  Ik kan me overigens voorstellen dat als ZZPer meer structuur en een planning gewoon noodzakelijk zijn: ik treed zelf op met 3 verschillende acts, geef les op 3 locaties en daarnaast nog een losse workshops en dergelijke, zonder planning overleef ik dat niet.

  Als je in loondienst zit en elke dag op dezelfde tijden werkt is het denk ik makkelijker om overzicht te houden, of is er misschien zelfs een teamleider die dat voor je doet!

 4. Lousaa

  Ik hou wel van plannen maar ik heb gewoon veel te veel ad hoc werk en veel werk wat in m’n agenda belandt zonder dat ik er altijd invloed op kan uitoefenen. Een teamlid ziek, een sterfgeval, een technisch probleem… nieuwe dingen, die ii nog nooit heb gedaan dan valt er niet heel veel te plannen.

 5. Esmee

  Hi,

  Ik ben eigenlijk benieuwd naar het volgende. Plan je alleen je doordeweekse dagen of ook je weekend via een strakke planning?

  • Cynthia Schultz

   Als ik in het weekend veel te doen heb qua werk, plan ik wel. Als ik vrij ben, dan niet 🙂

 6. Esmée

  Wat een fijn artikel! Ik werk ook de ene keer wel met een hele strakke planning en de andere keer zonder. De ene keer loop ik namelijk zo op schema dat ik hem net perse nodig heb en dan het liefst dingen doe waar ik op dat moment zin in heb. Ik denk dat dat ook een hele mooie manier van balans is! 🙂

 7. Marloes

  Een planning of to do list helpt me als de dag anders loopt (bewust of onbewust) want dan heb ik in elk geval overzicht in wat ik niet heb gedaan of hoe veel langer ik door moet. Geeft me rust want ik kan in elk geval niks vergeten.

 8. Suuz

  Ik snap de vraag wel (als de vriendin spontaan belt), maar als je gewoon een baan op locatie hebt, in loondienst, dan kun je ook niet zomaar opstaan en iets anders gaan doen. Dus af en toe zul je het inderdaad best kunnen doen, maar soms roept de plicht ook gewoon. Dat staat los van je strakke planning.

  Ik vind jouw structuur altijd zo lekker om te lezen. Ik krijg dan altijd weer de neiging om dat ook weer op te pakken. Ik merk dat ik een stuk minder productief ben en minder gemotiveerd als ik maar een beetje aanrommel. Misschien toch maar eens zo’n planner overwegen.

 9. Hilde

  Ik werk in de zorg, dus heb weinig te plannen thuis. Heerlijk, want het lijkt me wel pittig als je van alles ”moet” zo’n week… Maar het is maar net wat van werk je kiest. Ik maak wel to do listjes, puur omdat ik van alles snel vergeet wat er gebeuren ‘moet’ thuis.

 10. Marjolein

  Ik heb sinds kort de structuurjunkie planner en ik merk dat, naarmate ik hem langer gebruik, ik het steeds leuker begin te vinden om te plannen en ik mezelf er makkelijker aan houd. Ik werk gestructureerder en door alles op te schrijven houd ik het overzicht.
  Ik ben student en heb dus het nodige huiswerk wat ik moet doen elke week. Voorheen schreef ik niks van wat ik moest doen op. Gevolg, ik was het overzicht kwijt en deed vervolgens niks omdat het teveel werd. Nu ik de planner gebruik, schrijf ik op wat ik elke weer moet doen en wat blijkt; alles is overzichtelijker, ik werk gestructuteerder en, misschien nog wel het belangrijkste, ik weet nu wat ik ongeveer per week kan doen. Ik heb het overzicht wanneer ik tijd heb om te studeren, waardoor ik veel beter omga met mijn tijd. Ik wil mezelf geen structuurjunie noemen, maar misschien een structuurjunkie in spé.

  Dus Cynthia 1000 maal DANK voor je geweldige planner, voor mij werkt hij perfect!

 11. Agnes

  Ik heb het plannen losgelaten de laatste jaren. Ik plande alles en maakte zoveel lijstje, tot dat ik een burnout kreeg en alles moest loslaten en alleen moest overleven. Ik heb daarna besloten om niet meer alles te moeten want een lijstje moest af en dat zorgde voor stress en druk in mijn hoofd. Tegenwoordig zet ik afspraken in mijn agenda en laat ik de rest over aan waar ik zin in heb en gaat alles makkelijker. Ik blijf wie ik ben, maar kan tegenwoordig beter omgaan met de tijd, wat mij veel rust brengt (al duurde dit wel even voor ik kon loslaten van het moeten)

 12. rachel

  Nee hier is het echt 7 dagen planning ;), geen plannig is chaos in mijn kop en dan gaat alles mis. tuurlijk komen er spontaan dingen tussendoor die juist niet gepland waren en dan schuift of de planning op of word aangepast

 13. Birgit

  Plannen heeft voor mij geen zin. Ik heb gewoon mijn parttime werk (3 dagen per week) voor mijn werkgever en de dingen die ik thuis doe hoef ik niet te plannen. Huishouden en vrijetijdsbesteding heeft geen planning nodig, dus dat verdeel ik gewoon over de tijd die ik heb en doe ik wanneer ik er zin in heb. In onze keuken hangt een kalender, daar staan belangrijke afspraken op en verder wordt er niks gepland bij ons thuis.

  Ik kan me voorstellen dat mensen met een eigen bedrijf of anderszins druk leven een (gestructureerde) planning fijn vinden, om zo hun doelen en deadlines inzichtelijk te hebben. Ik heb (gelukkig) geen strikte doelen en deadlines in mijn werk of daarbuiten.

 14. Leanne

  Sinds een poosje plan ik ook en ik vind het ook nog eens heel erg leuk om te doen! Ik ben een echte chaoot en plan niet perse voor deadlines, maar wel om dingen te kunnen overzien. Dit doe ik meestal op zondagavond, maar tijdens de week vul ik wel dingen aan in mijn planner omdat ik op zondagavond nog niet overal aan denk. Ik heb, vooral in drukke weken, echt structuur nodig, anders ga ik dingen vergeten.
  Ik plan: Wat ik de hele week ’s avond ga eten, wat ik die dag moet schoonmaken in huis, wat ik nog te doen heb (een mail versturen naar die en die), de kat zijn medicijnen geven, etc.
  Zo, het staat op papier. En als ik me er niet strak aan houd, is het niet erg! Vaak kan zoiets nog op een andere dag. Maar dan kan ik het loslaten in mijn hoofd.
  Qua avondeten plan ik nu voor de hele week, omdat ik anders gewoon vergeet wat ik in de koelkast heb liggen en dit uiteindelijk moet weggooien. Mijn boodschapjes gaan netjes op nu, waar ik ze voor gekocht heb!
  Mijn huis is nu netter! (Oh, ik moest nog even dit of dat uitzoeken, of de douche een beurt geven). Dingen die wat meer houvast geven, maar het hoeft echt niet perse op een bepaalde dag te gebeuren. Maar ik moet gewoon overzicht hebben, zodra ik dat verlies weet ik niet meer wat ik moet doen, en komt er bijna niets meer uit mijn vingers. Als ik heel veel kleine dingetjes op een dag heb (ook al kosten die verder helemaal niet veel tijd of energie), kan ik best behoorlijk in de stress raken. Puur om hoe ik het allemaal moet onthouden. Als ik deze even onder elkaar schrijf, eventueel met de tijden erbij, kan ik het veel beter loslaten. Plannen geeft rust!

 15. Marianne

  Ik sta heel dubbel tegenover plannen. Ik ben enorm gebaat bij structuur, maar tegelijkertijd ervaar ik structuur ook als een keurslijf, alsof ik gevangen ben. En dan handel ik 9 van de 10 x naar het gevoel dat het me (bij voorbaat) geeft en niet naar mijn verstand dat zegt dat het me veel zal opleveren. Stom van me. Ik heb je planner aangeschaft en vind ‘m prachtig, maar ben er nog niet in begonnen. Ik heb enorm veel bewondering voor jouw manier van omgaan met een planning, hopelijk ga ik ooit iets doen met de kennis en ervaring die jij deelt.

  • HouseTreeBeast

   Zo herkenbaar! Ik gedij ook beter op structuur. Vaste tijd op. Vaste tijd naar bed. Duidelijke planning. Maar plannen maakt het ook voorspelbaar en saai. Inderdaad alsof je gevangen bent.
   In de praktijk ben ik dan mega gestructureerd in mijn werk, maar is mijn vrije tijd een warboel. En dat vind ik dan weer irritant, want dat brengt me dan ook voor mijn gevoel niet verder.
   Ik ben altijd benieuwd hoe anderen dit oplossen?

  • Mariska

   Heel herkenbaar dat keurslijfgevoel. Ik heb een haat liefde verhouding met structuur en plannen. Het geeft enerzijds rust en regelmaat en aan de andere kant voelt het als een keurslijf. Er zit een persoon in mij die spontaan en impulsief wil zijn, maar ook een stemmetje dat vindt dat ik wel genoeg moet doen op een dag. Vermoeiend vind ik het wel.

  • Anolief

   Hoi housetreebees. Ik heb ook een saai en voorspelbaar leven omdat ik ook een planning heb zowel op werk als prive. Ik weet niet of deze tip helpt maar wat mij helpt is om een planning globaal te houden. Ik maak een overzicht van wat ik wanneer kan doen en door vrije tijd in te plannen hou ik ruimte over voor spontaniteit. Verder is het belangrijk om jezelf geen spontaniteit op te leggen net als je ook niet jezelf structuur moet opleggen als je nou eenmaal daar niet mee gebaat bent. Er zijn genoeg mogelijkheden om eens van je routine af te wijken, een nieuwe plek bezoeken, een ander recept, een andere route nemen of een praatje maken met iemand die je niet kent zijn voorbeelden. En ja flexibel zijn als je eens niet wilt of kunt aan je planning houden.

 16. Tineke

  Ik ben daar echt jaloers op, ik ben zo slecht in plannen. Nu in het dagelijkse leven heb ik er niet zoveel last meer van. Maar toen ik nog een opleiding volgde was het echt vreselijk.
  Liefs

 17. Charlene

  Graag zou ik alles meer gepland willen hebben. Maar met 2 kinderen, 30 uur werken en een man die 50 uur werkt… nee helaas. De dagen dat ik thuis ben heb ik wél structuur voor de kinderen. Vaste tijden eten en naar bed zodat het rustig is voor hun.

  Misschien ga ik je planner toch maar aanschaffen. Benieuwd of ik het kan gebruiken icm kids.