Psychologie magazine over hooggevoeligheid

Deze zomer schreef ik uitgebreid over hooggevoeligheid. Naar aanleiding daarvan werd ik laatst benaderd door een redacteur van Psychologie Magazine: ze maakten een themanummer over hooggevoeligheid, of ik daarin mijn verhaal wilde doen. Inmiddels ligt het nummer in de winkel en het is zo tof geworden!

Leestijd

Je kan hier mijn artikel van juli dit jaar nog eens lezen, over mijn hooggevoeligheid en hoe ik daarmee omga. Ik leg daarin ook wat meer uit over hooggevoeligheid of HSP. In het nieuwe nummer van Psychologie magazine wordt dieper ingegaan op deze verzameling karaktertrekken én samen met vijf andere ‘bekende’ mensen ben ik geïnterviewd en op de foto gezet.

Foto is gemaakt door Linelle Deunk

In de interviews gaat het vooral over hoe de hooggevoeligheid het leven beïnvloedt, maar ook hoe het juist positief kan zijn. Er zijn ook een aantal video’s gemaakt, die ik heel mooi vind geworden.

Naar aanleiding van de reacties die ik kreeg op mijn blogpost én de vele verhalen die ik lees en hoor, merk ik op dat ontzettend veel mensen zich herkennen in het ‘label’ HSP of hoogsensitief. Het is voor mij puur een manier waarop ik ‘in elkaar zit’, het zijn voor mij karaktertrekken die ik ook heb en daardoor kan het makkelijker te begrijpen zijn. Ook kan het makkelijker zijn om met dit gegeven om te gaan, waardoor je lekkerder in je vel zit en gelukkiger wordt.

Deze twee visuals zijn ook erg praktisch én herkenbaar.

Bedankt, Psychologie magazine, dat ik deze maand een onderdeeltje van het magazine mag zijn – ik vind het een hele eer om in een van mijn favoriete tijdschriften te staan! Ik hoop dat veel mensen meer duidelijkheid krijgen over zichzelf óf juist wat leren over geliefden die een tikje gevoeliger zijn 😉


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

56 reacties
 1. Nicole

  Wat tof! Ik heb de special nog in mijn kast liggen. Ga er binnenkort toch maar eens aan beginnen.

 2. Cindy

  Ik las net het stuk in Psychologie Magazine en ik vond het zo fijn om al die interviews en het hele hoofdstuk door te lezen. Hier ook een HSP-er en mijn vriend is het ook. We geven elkaar de ruimte om onszelf even terug te trekken en iets voor onszelf te doen en in het weekend altijd naar buiten met onze zoon van 1,5 jaar.
  Waar ik wel tegenaan loop is dat niet altijd begrepen wordt dat je tijd voor jezelf nodig hebt als moeder. Voorheen nam ik die tijd gewoon en toen was het oké, maar nu ik moeder ben, vinden mensen al snel het raar als ik even alleen weg ben. Maar dat heb ik nodig om een leuk persoon en dus ook een leuke mama te zijn, even opladen en ontstressen. En die huiselijkheid van jou? Heerlijk om dat juist te zien.

 3. NIW

  Toen ik dit artikel las van Blendle las ik wel veel herkenning. De behoefte om op mijzelf te zijn en om vooral intens te kunnen en te willen genieten van bepaalde dingen is min of meer ontstaan nadat mn moeder overleed. Ik wilde rust in mn hoofd. In de periode nadat ze stierf heb ik een heftige periode mee gemaakt waarin mn emoties heel erg heftig waren. Ik heb veel last gehad van stress. Ik voel het nu weleens in mn nek en schouders. Mn ex noemde het borderline. De maatschappelijk werkers waarmee ik praatte noemde het onzin. Al die emoties horen erbij. Al heb ik wel nog steeds behoefte aan die rust. Is er iets waarop ik me kan laten testen op HSP?

 4. Hilde

  Ik vond het fijn om de ervaringen van de ‘bekende’ mensen te lezen, want ik heb echt lang gedacht dat ik gewoon een ‘ingewikkeld’ persoon was die niet alles maar zo aankon. Alles, maar dan ook alles kan ik mij erin herkennen.

 5. Fatima

  Hallo Cynthia,

  Interessant stuk. Heb ook gelijk je vorige artikel gelezen. Ik herken mezelf hier ook heel erg in. Het enige waar ik moeite mee heb is dat mensen in me omgeving het niet zo goed begrijpen als ik eve tijd voor mezelf nodig heb. Ik merk ook dat ik extreem gevoelig ben soms, dit ervaar ik het meest in een relatie. Ik kan hierdoor heel extreem reageren als me partner iets zegt wat verkeerd aankomt. Ik klap dicht en kan zelfs emotioneel worden. Ik vraag me dus af hoe het bij jou zit? Begrijpt jouw vriend het als je van die momenten hebt? En hoe gaat hij ermee om?

  • Cynthia Schultz

   dat snap ik heel goed, dat heb ik ook heel lang gehad. Wat bij mij heel goed werkt is heel duidelijk aangeven waar je behoefte aan hebt. Willem voelt dat heel goed aan, als ik zeg dat ik even alleen boven een boek ga lezen, of even een wandeling ga maken, vind hij dat helemaal niet gek. Ik ga ook weleens alleen op vakantie en dat vind hij prima.
   Bij iets minder ‘close’ mensen is dat natuurlijk wat anders, zo ga ik ook weleens met vriendinnen op vakantie, maar ik geef vooraf bij ze aan dat ik soms even wat ‘alleen-tijd’ nodig heb en dat dat niks met haar te maken heeft, maar dat ik dan gewoon even moet opladen. Als je dat duidelijk uitspreekt en ook uitlegt waarom, begrijpt eigenlijk iedereen dat wel. Ook als ik bijvoorbeeld op persreis ben met een groepje en er wordt nog geborreld of het groepje gaat samen op pad buiten het programma om, dan ga ik meestal niet mee. Dan zeg ik gewoon dat ik even een boek ga lezen, of dat ik nog even ga werken.
   De key is volgens mij duidelijk zijn. Anderen kunnen niet ruiken dat je tijd voor jezelf nodig hebt.

 6. Typisch Winnifred

  Nooit koop ik het magazine, behalve deze keer, omdat het over hsp ging. Mooi beschreven wat het met je doet en ik ben blij dat de positieve kant benadrukt wordt. Dat mis ik vaak. Mijn doel is ook om hsp positief te belichten. Uiteindelijk is het gewoon een hele mooie eigenschap en persoonlijk zou ik hem niet willen missen.

 7. Marijke

  Mooi stuk, ook je eerdere artikel. Ik herken veel bij mezelf en bij mijn man. Dankzij hem ben ik me meer comfortabel gaan voelen bij het niet doen van sociale verplichtingen op bijvoorbeeld drukke plaatsen of in grote groepen. En zo zijn er meer dingen die we net even anders doen dan anderen. Leuk ook om meer mensen te leren kennen met deze karaktereigenschappen. Ik vind zo’n label helemaal niet verkeerd, ik hoor in meer hokjes en dat vind ik best overzichtelijk.

 8. Suzanne

  Hee Cynthia! Wat leuk dat je in psychologie magazine staat en wat een mooie foto’s en beelden!
  Ik zie mezelf ook als HSP maar na dit filmpje gezien te hebben blijft de zin ‘1 op de 5 mensen is HSP’ in mijn hoofd hangen. Fijn dat er steeds meer erkenning is dat HSP een bestaand iets is en geen aanstellerigheid, maar als één op de vijf mensen hiermee ‘kampt’, is dat toch veel?
  Ik snap niet helemaal waarom het als zo’n ‘bijzonder’ iets gezien wordt, want als 20% van de mensen zo is, is er weinig zeldzaams aan, het is alleen een kleine minderheid. Misschien komt het omdat ik zelf ook HSP ben en het daarom niet als bijzonder ervaar, omdat ik het niet anders gewend ben. En ja, ik merk wel eens onbegrip op bij vrienden wanneer ik in een plotselinge huilbui uitbarst omdat ik overprikkeld ben. Voel me ook wel eens een aansteller, ook al weet ik dat ik dat niet ben. Maar echt een bijzonder iets? Nee, ik denk dat iedereen anders is, je hebt introvert en extravert en ertussenin, je hebt mensen die niet tegen gesmak kunnen en die wel graag naar feestjes gaan en andersom. Dus wat heb je dan aan een label als HSP?

  Aan de ene kant dus goed dat psychologie magazine hierover schrijft en dat er meer bekendheid komt over HSP (oftewel, de boodschap ‘niet iedereen die niet naar feestjes wil of een dramaqueen lijkt, is ongezellig of stelt zich aan). Aan de andere kant jammer dat het nodig is een label op 20% van de bevolking te plakken, omdat de rest niet het respect of inlevingsvermogen heeft om hen te accepteren zoals ze zijn. Maar zodra ze weten dat diegene ‘HSP’ is, is er ineens meer begrip of zo. Want dan is er een hokje voor dit ‘rare gedrag’.

  Liefs Suzanne

 9. Lala92

  Wat goed dat je hier zo openlijk over spreekt! Ik herken wat je zegt over de sociale druk om maar altijd mee te moeten doen met alle sociale activiteiten (die dan vaak als vervelende verplichtingen gaan aanvoelen..). Maar wat ik mezelf dan bij jou afvraag – en daar heb je zelf misschien ook al eens over nagedacht: kan het misschien zo zijn dat je graag alleen bent omdat je eigenlijk een groot deel van je dagelijks leven bezigt bent met jezelf presenteren aan het internet? Dus dat je zo moe wordt van alles want je online moet regelen (steeds alles picture perfect moeten zetten, moeten fotograferen, content bedenken en social media in de gaten houden en blijven bijwerken), dat je in real life “moe bent” en geen zin meer hebt in sociaal zijn en omgaan met mensen?

  Zelf zou ik nooit kunnen (en willen) doen wat jij doet (constant je leven fotograferen, presenteren en content verzorgen) en voor mij zou die obligatie geen positieve invloed hebben op mijn “real life” social life.

  Ik vind het trouwens wel heel knap wat je allemaal doet en het is fijn dat jij als een van de weinige online famous people zo dicht bij jezelf blijft.

 10. Rosa

  Ik vind het zo lastig… wanneer ben je hooggevoelig en wanneer ben je autistisch of borderliner? Ik zie mezelf als hooggevoelig, maar twijfel soms of ik niet gewoon autistisch of juist borderliner ben…

  • Kim

   Hooggevoeligheid kun je zien als een karaktereigenschap, Rosa. Hooggevoeligheid kan samengaan met autisme, maar ook met borderline. Het is niet zo eenvoudig om te zeggen of je HSP, autistisch of borderliner bent 😉 De laatste twee zijn DSM-stoornissen. Deze kun je laten onderzoeken en/of diagnosticeren bij een psycholoog of psychiater. Hier bestaan ook tests voor.

  • L

   Oefff er zitten echt wel gigantische verschillen tussen. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis, en inherent aan zo’n stoornis is dat je er erg onder lijdt. Ik heb niet zo veel verstand van autisme, maar ik weet wel dat iemand met borderline ontzettend veel last heeft van die stoornis in het dagelijks leven. Terwijl dat met HSP niet zo hoeft te zijn, of niet zulke ernstige moeilijkheden met zich mee hoeft te brengen (al wil ik hiermee natuurlijk niet beweren dat HSP niet lastig kan zijn).

 11. Charlotte

  Ik zag het in de psychologie magazine nieuwsbrief gister in mijn inbox en heb het interview met jou gelezen. Zoveel herkenning! Autisme gaat vaak samen met hypersensitiviteit en het is zo fijn om te weten dat ik niet de enige ben, maar dat er ook grote succesvolle mensen met hetzelfde kampen.

 12. Bernadette

  Ik denk dat iedereen zich wel in meer of mindere mate herkent in dit artikel ☺️. Fijn dat jij iig die herkennig hebt gevonden voor jezelf!

  Wel denk ik dat er bijvoorbeeld 10 jaar geleden nog niet zo’n “label” aan werd gehangen. Ik krijg nu een beetje het gevoel van: “ wij als HSP’ers” en dat vind ik jammer. Zonde en niet nodig om alles te labelen!

  • Iris

   Helemaal mee eens. Dat label plakken is echt iets van nu, vind ik ook jammer. Ieder mens is uniek, soms herken je je in iets, een andere keer weer niet. Maar er is blijkbaar behoefte aan dit soort labels.

 13. Suzanne

  Ik ben echt fan van dit blad en ik ga deze editie zeker halen! Ik werk zelf met kinderen met autisme en doordat ik zelf zo gevoelig ben voor alles weet ik hier heel goed mee om te gaan en kan ik heel goed kinderen met autisme begeleiden.

 14. Birgit

  Veel van wat je zegt in het filmpje, en wat je in je eerdere artikel schreef, herken ik in mezelf ook. Nu wil ik niet zeggen dat ik hoogsensitief ben, maar ik voel mezelf ook beter als ik meer rust om me heen heb. In grote gezelschappen raak ik overprikkeld en volg ik al gauw het gesprek niet meer. Ik vind het heerlijk om in mijn eentje te gaan wandelen in een mooi natuurgebied, en gewoon alleen maar te letten op de dingen die ik zie en hoor (en die voor mezelf dan vast te leggen met mijn camera, zodat ik er nog van kan nagenieten). Wanneer ik met iemand anders samen wandel dan heb ik al gauw het gevoel dat ik al dat moois mis. Dan wil ik me wel op het gesprek met die persoon richten, maar ook op de natuur, en dat samen gaat dan weer niet haha. Ook het stappen vroeger beviel me nooit zo, vooral niet in drukke clubs. Doe mij maar een rustiger cafeetje, waar je gewoon gezellig ergens kan zitten, wat drinken en gesprekken kunt voeren met de mensen waarmee je daar bent.

 15. Daniëlle

  Wat een mooi artikel Cynthia! En ook goed dat je er meer kenbaarheid aangeeft! Ik denk dat veel mensen zich hier wel in zullen herkennen. Door mijn visuele beperking heb ik veel last van andere prikkels en herken dus ook veel van deze punten.

 16. Lou

  Waar ik nu eens benieuwd naar ben: zitten er ook nadelen aan? Het wordt zo gebracht als iets geweldigs (vast omdat hsp opbloeien bij positiviteit ;-)) maar dat vertekent de boel wel een beetje. Ik krijg de indruk dat het een beetje cherry picking is. De dingen die leuk uitkomen horen erbij, andere dingen niet. Zo kan iedereen zich wel zien als hsp.

  Ik ook. Maar aan de andere kant niet. Ik hou bijvoorbeeld niet van festivals en drukte maar heb mezelf wel aangeleerd dat ik in drukke omgevingen prima kan werken. Ik houd niet van mensen die smakken of hun nagels lakken in de trein maar vind benzine wel geweldig lekker ruiken en kan goed tegen keiharde dubstep. Ik kan goed luisteren maar ook heel kort door de bocht zijn. Ik ben creatief maar ook heel zakelijk. Dus ja, wat is het dan?

  • Cynthia Schultz

   Voor mij wel, ik bespreek ze ook in de video’s hierboven. In de blogpost van afgelopen zomer staan ook veel dingen vanuit mijn perspectief uitgelegd. Veel dingen kosten me heel veel energie, al kan ik ook weer enorm opladen en genieten van andere dingen. Ik moet goed ‘uitkijken’ met wat ik allemaal wil doen, omdat er altijd een moment komt dat ik écht te overprikkeld ben en alleen wil zijn. Ik kan extreem slecht tegen te weinig of geen slaap – maar gelukkig slaap ik goed. Ik kan slecht tegen te aanwezige geluiden en daar kan je niet altijd wat aan doen (behalve een koptelefoon of oordoppen). Fel of flitsend licht trek ik niet altijd (vooral als ik moe of overprikkeld ben). Ik kan compleet leeggezogen worden door sociaal contact. Dat is niet altijd zo, maar vaak ben ik na een afspraak helemaal ‘leeg’. Ik houd niet zo van grotere feestjes en daar ga ik dan ook niet vaak heen (wat als niet gezellig of niet sociaal wordt gezien). Ik heb liever 1 op 1 contact. Bij mij manifesteert dit zich allemaal vooral als ik al moe/overprikkeld ben. Als ik vol energie zit kan ik alles veel beter verdragen. En dat iets lastig is betekent niet dat ik het nooit doe. Ik ga weleens naar een concert bijvoorbeeld, maar ben daar dan ook een paar dagen ‘moe’ van. Maar dat heb ik er soms voor over. Nu lijkt het wel heel negatief haha, maar daar vroeg je ook om ?

 17. Jaimy

  Ik vind het een beetje overkomen alsof het een aandoening is of zo? Iedereen kijkt zo serieus en zielig op die foto’s. Het is toch gewoon een karakter eigenschap? Het is toch prima als je zo bent, maar waarom wordt er meteen zo dramatisch over gedaan.
  Ik las op internet dat ongeveer 1 op de 10 Nederlanders zo is, maar als ik hier in de comments lees dan lijkt bijna iedereen het te hebben.

  • Cynthia Schultz

   Heb je de interviews en mijn artikel van afgelopen zomer gelezen? Het is alles behalve dramatisch, hoor 🙂 het is geen ziekte, of zo. En over de comments; mensen die zich er niet in herkennen zullen minder snel reageren. Dus de reacties zijn geen afspieling van nederland of zo, Haha.

 18. J

  Leuk om te lezen!

  Ik had mezelf nooit als HSP gezien, maar kom op alle punten wel overeen. Op veel vlakken ben ik alleen wat onverschilliger/ minder emotioneel dan bijv. mijn moeder en schoonmoeder met HSP. Ik word vooral heel moe en soms een tikje nerveus van te veel prikkels. Soms kies ik ook bewust voor drukte, omdat ik ook houd van festivals of vriendenweekend. Ik zorg dan altijd voor ruimte en tijd om bij te komen door bijv niet mee te doen met een spelletje of een dutje.

  Ik heb wel een medische achtergrond(hersenletsel), waardoor mijn karakter wat is veranderd. Dus of ik HSP ben of dat het een symptoom is weet ik ook niet. Maakt ook niks uit.

 19. Nena

  Hoi! Is het artikel ook ergens online te lezen? Ben van België en hier hebben we dat tijdschrift bij mijn weten niet. Zou het erg graag lezen!

  • Jasmijn

   Het artikel is ook digitaal te vinden op Blendle!

 20. Cindy

  Ik ga het blad ook kopen een dezer dagen, fijn dat er aandacht aan wordt besteed. Ben zelf ook hooggevoelig, en hoewel ik er goed mee om kan gaan vind ik het op het werk erg lastig, en ga het ook steeds lastiger vinden.
  Werk op kantoor, grote kantoortuin met ca 40 mensen, hele dag rumoer en gekakel. Ben altijd zo blij als ik weer thuis ben. Woon alleen en vind dat dan echt een verademing om ’s avonds alleen te zijn.
  Woensdag ben ik altijd vrij, heb die dag ook echt nodig om op te laden. Zou graag een rustige werkplek willen hebben, maar er wordt niet echt met me meegedacht. Wellicht kan ik bepaalde stukken in het tijdschrijft eens laten lezen om meer begrip te kweken.
  En tja, hou van wandelen, lezen, alleen op vakantie gaan. En alles het liefst in mijn uppie ook 🙂

  • Cynthia Schultz

   Ik heb net een boek gelezen dat denk ik ook wel wat voor jou is: ik moet nog even kijken of ik kan.

  • Cindy

   Dank voor de tip, ik ga er naar kijken!

 21. Rowan Chanel

  Wauw! Ik ga vandaag nog het tijdschrift halen! 🙂

 22. Mars

  Is dit echt een diagnose die men krijgt tijdens een sessie bij een psycholoog of meer een kwestie van zelfdiagnose?

  • Kim

   @ Mars: hooggevoeligheid wordt niet gediagnosticeerd door een psycholoog. Er zijn geen officiële testen om dit vast te stellen. Het wordt ook niet gezien als stoornis o.i.d., maar meer als een karaktertrek of deel van iemands persoonlijkheid.

  • Denise

   Ik vind het zo kwalijk dat er wordt gedaan alsof het om een stoornis gaat. Hooggevoeligheid is niet te diagnostiseren. Geen zelf respecterende psycholoog zal je deze diagnose geven, wat het is geen diagnose. Het is een onderdeel van je karakter. Ook wordt er gedaan alsof je heel speciaal bent,iedere blogger is tegenwoordig hooggevoelig. De punten van hooggevoeligheid komen overeen met zoveel mensen, het is gewoon niet serieus te nemen. Dat betekend echter niet dat ik jou ´problemen´ niet serieus neem. Ik geloof gewoon niet in de naam die er nu voor verzonnen is.

  • Fee

   @Denise, helemaal mee eens! Ik kan mij niet inbeelden dat niet quasi iedereen zichzelf in meer of mindere mate herkend in deze eigenschappen… Ik vind het ook heel gek dat ze gebundeld en benoemd moeten worden. Sowieso dat nagenoeg heel de bevolking dan onder dat label valt.

 23. Marilene

  Hee Cynthia,
  Om te beginnen: wat kun je goed en kalm spreken voor de camera, ook in zo een ”professionele” setting.

  Ik herken mezelf erg goed in HSP. Eigenlijk alles. Ik voel me extreem ongemakkelijk als ik uit moet gaan of met bruiloften. Ook wil ik het liefst alleen dingen ondernemen…ik kan gewoon niet lang met een groepje zijn. Als ik dat wel moet (bijv voor werk), dan ben ik aan het einde van de dag volledig uitgeblust. Heb ook altijd het gevoel dat als je continu in gezelschap bent van iemand, dat de wereld dan veel sneller langs je heengaat.

  Wat ik me afvraag is hoe dit ‘getest’ wordt. Is dit een officiele ”diagnose”?

 24. Miranda

  Ik herken mijzelf hier echt wel in. Maar of ik hoogsensitief ben? Ik weet het niet. Zo zie ik mijzelf niet in ieder geval. Ik geef na vorig jaar een tijdje overspannen te zijn geweest duidelijk mijn grenzen aan. Probeer wat meer balans te vinden tussen werk en privé. Daarom volg ik jou ook op Instagram en vind ik je blogs er leuk omdat ik mijzelf er zo in herken.

 25. Janine

  Ik vind het maar vaag. Is het niet zo dat bij iedereen alle prikkels tegelijkertijd binnenkomen? En hoe kan iemand voor zichzelf bepalen dat hij zijn prikkels sterker waarneemt dan dat anderen doen?
  Niet aanvallend bedoeld, maar gewoon puur uit nieuwsgierigheid! 🙂

  • Cynthia Schultz

   Ik snap je vraag! Als je mijn artikel leest van deze zomer, kan je die antwoorden wel een beetje vinden. Ik merk dat ik andere behoeftes heb dan mensen die geen HSP zijn. Veel mensen gaan graag uit, bevinden zich graag in grote groepen, gaan graag naar borrels, laden zich op met sociaal contact. Hebben geen moeite met het verwerken van al die ervaringen en prikkels. Als je daarin wat rustiger bent, het prettiger vindt om minder prikkels te ervaren (dus als ik voor mezelf spreek: graag alleen zijn, niet graag in grote groepen zijn, niet te vaak teveel mensen om me heen, soms uitgeput raken door sociaal contact, geluid en licht als heftige prikkels kunnen ervaren als ik al niet lekker in mijn vel zit etc) is dat meestal ‘anders’. Dat ervaar ik tenminste zelf. Tijdens mijn studie, maar ook nu met mensen om me heen merk ik vaak sterk dat verschil. Niet dat dat iets ergs of negatiefs is, maar het verschil merk ik wel.

 26. Loes

  Goed om te lezen Cynthia.
  Ik heb zelf ook HSP-trekjes maar ben absoluut niet introvert. Zou het ook kunnen « passen » bij een extravert karakter? Ik houd ervan om lekker te kletsen en sociaal te zijn, maar als de radio aan staat vraag ik vaak of die op zacht of uit mag.

  Groetjes!

  • Cynthia Schultz

   Ja hoor, introvert zijn betekent niet dat je per se HSP bent en HSP zijn betekent niet dat je per se introvert bent. Dus je kan prima een extravert zijn met HSP-trekjes.

 27. M.

  Het is ‘beïnvloedt’ en niet beïnvloed. Heel jammer dat er in quasi al je teksten dt-fouten staan, wat echt afbreuk doet aan de kwaliteit en professionaliteit van je blog. Misschien is het een ideetje om iemand je teksten te laten nalezen voor je ze plaatst?

  • Cynthia Schultz

   Dankjewel M, ik heb het meteen even aangepast.

  • Nikki

   Het is me ook al vaak opgevallen, hoewel het in de artikelen die jij hebt geschreven nog minder voorkomt dan in die van Emmy. Echt heel erg zonde en het gaat inderdaad ten koste van de kwaliteit – misschien ook zelfs wel een beetje van de leeservaring. Terwijl het zo’n kleine moeite is! Ik zou dolgraag je teksten verbeteren, haha. 🙂

 28. marije

  Mooi dat er meer bekendheid voor komt en dat jij er zo open en eerlijk over bent.

  Ik ga hem zeker even kopen.

 29. Kim

  Is wat jij omschrijft in het filmpje niet gewoon introversie? Wel tof dat je in Psychologie Magazine staat. Ga hem kopen!

  • Cynthia Schultz

   HSP heeft raakvlakken met introversie maar het een is niet per se het ander. Voor mij heeft het zeker overlap maar dat is niet voor iedereen zo 🙂

  • J

   Ik ben introvert, maar herken mezelf niet in wat Cynthia zegt. Ik kan juist niet tegen stilte en ja de natuur is prachtig, maar moet er echt niet te lang zijn want dan wil ik erg graag weer terug naar de stad.

  • Cynthia Schultz

   Dat kan, je hoeft toch ook niet per se binnen de ‘regeltjes’ van zo’n labeltje te horen 🙂

 30. Kirsten

  Ik ga dit blad zeker weten kopen! Ben heel benieuwd 🙂

 31. Jacky

  Ik ga het blad kopen voor een aantal mensen in mn omgeving. Ze willen het wel snappen als ik ze probeer uit te leggen waarom ik geen 4 feestjes in een weekeind wil doen, maar ze snappen het niet écht. Mooie stukken zijn dit geworden 🙂

 32. Femke

  Heel mooi weergegeven. Zo herkenbaar allemaal. Sinds twee jaar weet ik dat ik HSP ben, het is nog steeds een zoektocht en ik ben blij dat het al erkend wordt. Het was een opluchting voor mij om dit te weten. Toch omarm ik mijn kwaliteiten als HSP en heb ik geleerd om er beter mee om te gaan. Het magazine ga ik zeker eens lezen.

 33. Shirley

  Ik heb mezelf nooit beschouwd als HSP en eigenlijk alleen introvert maar ik herken zóveel, dat ik het nummer ook heb gekocht en je verhalen erg inspirerend en herkenbaar vind. Thanks voor dat!

 34. Britt

  Wat interessant, ik ga hem zeker halen!

 35. Renata

  Bedankt voor deze info, ik ga het magazine zeker kopen.

 36. Lenneke

  Ik had het al gezien. Zo tof dat je hieraan meedoet! Niet alleen vanwege het medium, maar ook omdat hier nu ‘eindelijk’ eens meer over naar buiten komt. Ik ben ook hooggevoelig en het wordt bij lange na niet altijd begrepen… Ga het blad vanmiddag even kopen. 🙂 Dank je wel hiervoor!