Pro-actief aan je gezondheid werken met Ancora Health

Op Instagram en in een weekoverzicht vertelde ik al dat ik een gezondheidscheck heb gehad bij Ancora. Niet omdat ik ziek ben of zo, maar omdat ik heel nieuwsgierig was naar hoe het ervoor stond met mijn gezondheid en omdat ik zelf actief aan de slag wil om gezonder en fitter te worden. Hoe dat proces is gegaan en wat mijn verbeterpunten zijn, deel ik graag vandaag met je.

Leestijd

Ancora

Normaal gesproken ga je als je klachten hebt naar je huisarts. Vervolgens hoor je of er wat aan je mankeert.
Bij Ancora is dit anders: je laat zonder klachten je gezondheid checken en vervolgens hoor je hoe het ervoor staat en wat je kan verbeteren en hoe je dat kan doen. Dit is echt voor mensen die het interessant en positief vinden om aan hun gezondheid te werken, die nieuwsgierig zijn naar hoe het ervoor staat en die willen weten welke acties ze kunnen ondernemen om (nog) gezonder te worden.
Toen ik voor het eerst via een vriend van Ancora hoorde, was ik meteen enthousiast. Ik wil dat ook allemaal weten! Ik kon meedoen in een pilotgroep voor de lancering en daar vertel ik je vandaag graag over.

Het principe is heel simpel: je wordt getest. Er wordt urine en bloed afgenomen, je wordt lichamelijk gemeten en als je het Perfomance Plus pakket hebt, krijg je ook nog een korte prestatie/conditietest. Ik deed dit in februari van dit jaar en ik was een beetje nerveus. Bloed afnemen, mijn hele lijf meten, ieks! Maar toen ik binnen kwam lopen, was het meteen oké. Wat zijn deze mensen allemaal lief en geduldig, wat leggen ze alles onwijs goed uit en wat overduidelijk is: ze hebben allemaal een ontzettend groot geloof in wat ze doen. Dat voelde ik en merkte ik aan alles. Na mijn test kreeg ik een uitgebreid gezond ontbijt dat echt heerlijk was. Blij ging ik weer weg.

Vervolgens kreeg ik na enkele weken de resultaten. Door middel van de tests en vragenlijsten word er getest op verschrikkelijk veel dingen: 122 lifestyle punten, 54 lichamelijke (metingen) punten, meer dan 600.000 genetische markers, 48 bloed & urine punten en dus mijn fitness test. Dit kreeg ik allemaal in een overzichtelijk dashboard, waarin snel duidelijk werd wat er goed was (heel veel) en waar ik aan kon werken (een aantal dingen) en wat ik vervolgens concreet kon gaan doen. Dit werd besproken in een persoonlijk gesprek samen met de oprichter Rahul en Lex, die ook mijn fitnesstest had gedaan tijdens de intake.

Mijn resultaten & actiepunten

Ten eerste: ik ben heel gezond. Dat was wat voornamelijk uit de test kwam! Heel goed nieuws. Mijn bloedsuiker is goed, het zuurstoftransport in mijn bloed is goed, mijn organen werken allemaal prima, mijn conditie is gemiddeld, mijn botten zijn gezond en sterk en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zelf kan ik door al deze dingen in mijn Ancora dashboard bladeren, maar ik heb ze ook doorgenomen in een gesprek met Rahul & Lex. Maar uiteraard zijn er dingen waar ik aan kan werken en die hebben we besproken. Daarvoor heb ik ook concrete actiepunten gekregen.

Mijn sessie met Rahul en Lex  in maart waarin ik alles kreeg uitgelegd naar aanleiding van mijn resultaten. Normaal gesproken kan dit ook fysiek plaatsnemen, maar vanwege het coronavirus nu online.

Ten eerste heb ik tijdens mijn assessment met Rahul en Lex de punten besproken die in mijn DNA zitten: die dus erfelijk zijn en waar ik ‘aanleg’ voor heb. Daar komt uit dat ik

 • aanleg heb voor verhoogde cholesterol
 • aanleg heb voor een hogere bloeddruk
 • aanleg heb voor een hogere kans op een hoog vetpercentage (‘aanleg om dik te worden’)
 • aanleg heb voor een verminderde nierfunctie

Dit is dus genetisch bepaald, het zit in mijn DNA en dat betekent dat dit is wat het is. Maar ik kan uiteraard wel zelf lifestyle choices maken die ervoor zorgen dat deze punten geen probleem worden.

Goed, laten we kijken naar de dingen die niet aangeboren zijn.

Verder kwam uit de tests een aantal dingen waarbij het belangrijk is dat ik hier op ga letten.

Ten eerste mijn cholesterol. De ‘goede’ cholesterol (HDL) is bij mij iets te laag (suboptimaal) en de ‘slechte’ cholesterol (LDL) is iets te hoog.
Wat ik daarmee kan: zorgen dat ik niet te veel transvetten binnenkrijg (dat zit vooral in melk, vlees, koek, snacks, margarine en frituurvet), wel goede vetten binnenkrijg (zoals avocado, olijfolie en vis) en meer vezels eet (dat zit bijvoorbeeld in volkoren graanproducten, peulvruchten, groente, fruit, noten en aardappelen). Zout eet ik al weinig en dat houd ik dus zo, ik ga er wel nog beter op letten.

Ik heb een iets te laag gehalte vitamine D en vitamine B6. Ik denk dat het met het betere weer met de vitamine D wel goed komt, voor de vitamine B6 kan ik zorgen dat ik bijvoorbeeld meer kikkererwten, aardappelen, linzen (bonen) eet. Voor vitamine D en B6 heb ik ook supplementen aangeschaft die ik nu elke dag slik. Uiteraard let ik óók op mijn eetpatroon.

 

Dan de metingen van mijn lichaam. Best wel heftig, want overal staan uitroeptekentjes en sommige waarden zijn ‘excessively high’. Met een verleden met wat eetproblemen is dat vrij intens en ik schrok daar ook wel even van.

Dit werd in het gesprek wel wat genuanceerd. Al mijn metingen zijn wat te hoog (qua vet, gewicht en centimeters), maar wat écht te hoog is en wat ik serieus wil nemen, is mijn percentage visceraal vet. Dat is vet wat om de organen heen zit en wat ook voor een aantal gezondheidsrisico’s zou kunnen zorgen op de langere termijn. Ik maak me niet ‘druk’ om mijn gewicht (sowieso niet voor de spiegel) en ik kijk ook niet naar BMI. Maar dit is wel een meting waar ik wat mee wil.
Als je Googelt op ‘visceraal vet’ vind je allemaal afvalblogs en dieten en dat is waar ik juist niet mee bezig wil zijn, dus dat heb ik snel weer weggeklikt.

Mijn doel met deze tests is niet afvallen. Ik heb altijd gezegd: ik ga nooit meer op dieet. En nu dus ook niet. Ik weet dat ik daar ongelukkig van word. Gelukkig is dat ook niet wat Rahul en Lex me hebben geadviseerd. Ik had het ook niet gedaan als ze het wel hadden geadviseerd, trouwens. Nou is het wel zo dat door gezondere keuzes die ik maak (zowel qua sporten als qua voeding), al sinds begin dit jaar, ik merk dat ik gewicht verlies. Mijn broeken gaan losser zitten. Dat is een bijkomstigheid, die over een halfjaar ongetwijfeld voor betere metingen zal zorgen. Maar vooral vind ik het belangrijk dat dat viscerale vetpercentage omlaag gaat. En als ik zo doorga, dan zal dat ook gaan gebeuren.

Verder heb ik dus ook een test gedaan die te maken heeft met mijn prestaties en conditie, die zit in het Performance Plus pakket. Dat was allemaal vrij gemiddeld, niet slecht maar ook niet goed,  maar al met al is mijn conditie niet echt waanzinnig. Dit is iets waar ik al sinds begin dit jaar mee bezig ben door elke week 2 tot 3 keer te sporten. Van Lex kreeg ik ook tips over mijn hartslagzones en waar ik op kan letten tijdens het sporten om mijn conditie te verbeteren. Nu heb ik helemaal niet de ambitie om topsporter te worden, maar ik vind het wel leuk om gedurende de maanden te merken dat mijn conditie wat beter wordt. Dus daar ga ik gewoon lekker mee door, want ik voel me er fitter door en dat is wat ik wil. Ook zei Lex: als je kan, ga 3 keer per week sporten. Tot het gesprek sportte ik meestal 2 en soms 3 keer per week. Als ik 3 keer per week ga sporten dan versnel ik uiteraard de resultaten. Sinds het gesprek (27 maart) heb ik de knop omgezet en sport ik elke week sowieso 3 keer. Daarnaast wandel ik elke dag 1,5 uur, wat ik al jaren doe.

Mijn concrete actiepunten

Voor mij zijn dit ongelooflijk interessante inzichten, en vooral dat het behapbaar en praktisch is gemaakt zorgt dat ik er echt mee bezig ben gegaan.

Concreet een aantal dingen waar ik sinds de uitslag meer op ben gaan letten:

 • 3 keer sporten per week in plaats van 2 keer
 • bij het wandelen wat meer letten op mijn hartslag (meer in een hogere hartslagzone)
 • meer bonen en peulvruchten eten
 • meer gezonde vetten eten zoals avocado, olijfolie en af en toe vis
 • wat vaker noten eten (onder andere voor de vezels en gezonde vetten)
 • minder zout eten
 • minder rood vlees en vette zuivel eten
 • supplementen nemen: vitamine B-complex en vitamine D
 • minder frituur/fastfood

Voor mij allemaal haalbare punten.

Kleine disclaimer: dit zijn allemaal actiepunten die specifiek voor mijn persoonlijke situatie zijn op basis van alle metingen die gedaan zijn. Neem dit niet zomaar over voor jezelf!

Daarin is het wel belangrijk te vermelden dat ik niet ineens als een freak alles check wat ik in mijn mond stop, ik ben niet op dieet, ik eet gerust nog taart, patat en koekjes, maar ik let wel iets méér op wat ik eet dan eerst. Het is ook niet alsof ik ineens alles anders moet doen: ik wil gewoon op een aantal dingen letten. Mijn eet- en leefstijl waren al vrij gezond, ik ben een paar kleine aanpassingen door gaan voeren om deze waarden te verbeteren en nog gezonder te worden.
Maar dus niet op het obsessieve af. Als je mij langer volgt dan weet je dat mijn leven in het teken staat van zoveel mogelijk genieten. En daar hoort absoluut óók pizza en een glas wijn bij. En patat. Hallo, patat! En chocola. Dat deed ik al met mate, ik denk dat mijn eetpatroon de laatste tijd zo ongeveer 80/20 is (waarbij 80% gezonde voeding is en 20% niet). Ik let gewoon wat meer op de dingen die hierboven staan. En dat is niet zo heel ingrijpend of ingewikkeld.

Veelgestelde vragen door jullie

Op Instagram kreeg ik veel vragen over Ancora en de meest gestelde heb ik voorgelegd aan Rahul, een van de oprichters.

– Wat als er echt iets mis is?

Ancora brengt je gezondheid in kaart aan de hand van verschillende metingen en focust op de aspecten die je zelf kunt verbeteren door bewuste lifestyle keuzes te maken. Als uit onze tests blijkt dat er echt iets mis is wat je niet kunt veranderen met aanpassingen in je levensstijl, dan adviseert Ancora om naar je huisarts te gaan.

– Wat doen jullie met de gegevens?

Je persoonlijke gegevens zijn uiteraard heel belangrijk. Ancora hanteert de hoogste standaarden als het aankomt op bescherming van je data. Jouw persoonlijke gegevens worden alleen gebruikt om je gepersonaliseerde adviezen te geven over je gezondheid. Je kan deze pagina checken voor meer info over privacy en databescherming.

– Krijg je concrete handvatten om je gezondheid te verbeteren?

Je Personal Health Passport is helemaal gevuld met gepersonaliseerde adviezen en acties om je gezondheid te kunnen verbeteren. Deze adviezen zijn gebaseerd op de analyse van je metingen, de antwoorden van je vragenlijst en de resultaten van je bloed- en urinemonsters. 

Als bijvoorbeeld je vitamine B of ijzerniveau te laag is, kun je het advies krijgen om meer gevogelte, vis, peulvruchten en bonen te eten (afhankelijk van je persoonlijke voedingsvoorkeuren).

In het 1-op-1 consult met de experts van Ancora worden al deze punten uitvoering besproken, en vooral hoe je hiermee concreet aan de slag kunt.

– Is het op wetenschappelijke info gebaseerd?

Voordat we Ancora lanceerden, hebben we meer dan een jaar met medische en gezondheidswetenschap experts gewerkt die gespecialiseerd zijn in genetica, preventieve geneeskunde, voeding, fitness, welzijn en lifestyle. Ancora is een ‘class 1 medical device’ en het enige gezondheidsprogramma dat werkt met de nieuwste Europese medische software certificatie.

– Werken er dokters/wetenschappers bij Ancora?

We we werken nauwe samen met een medische advies raad, experts in onder andere metabolische gezondheid, hormonale gezondheid (endocrinologie), genetica, sport en leefstijlgeneeskunde. Rahul en José, twee van onze oprichters, zijn MD/PhD studenten bij het UMCG. Sipko, het hoofd van bio-informatica, heeft een PhD in genexpressie en bij Ancora werkt een team van universitair afgestudeerden die helpen om onze wetenschap up-to-date te houden.

– Testen ze je vetzuurbalans?

Nee. Als je je zorgen maakt over ontsteking, we meten een aantal bloed biomarkers, zoals ferritine, hs-CRP, erealbumine, vitamine C en vitamine E. Deze metingen kunnen gekoppeld worden naar acties zodat je chronische ontstekingen kan voorkomen.

– Wat wordt er allemaal precies gemeten?

Onze analyse is gebaard op duizenden gezondheidsdatapunten: je biomarkers, DNA, fysieke metingen, lifestyle en een fitnesstest:

 • 122 Lifestyle metingen
 • 34 fysieke metingen
 • Meer dan 600,000 genetische markers (je DNA)
 • 54 bloed en urine biomarkers
 • Fitnesstest van je kracht, rust & stress ECG, een fietstest met een analyse van gasuitwisseling, meting van je VO2max, kracht (watt en watt/kg) en hartslagherstel.

Je kan hier een compleet overzicht zien.

– Hoe lang moet je je gewoonten aanpassen naar iets nieuws voor het resultaat oplevert?

Gewoonlijk kost het 3 – 6 maanden voor je veranderingen in je levensstijl zit in de metingen. Maar elke dag gezond eten, bewegen en ademhalingsoefeningen doen kunnen ook een kortetermijnverandering opleveren, natuurlijk!

– Maak je geen ‘slapende honden wakker’? 

Meten is weten. Kennis is macht. Ancora focust op juist díe aspecten meten waar je ook echt proactief invloed op hebt. Door mensen te begeleiden geïnformeerde keuzes te maken voordat ze in chronische ziekten belanden, is het ons doel om hun gezondheid over de lange termijn te verbeteren. We zijn ons er natuurlijk van bewust dat voor sommige mensen ignorance bliss is. Wij denken alleen dat zo’n reactieve benadering van gezondheid niet duurzaam is. Niet voor het individu, maar ook niet voor een maatschappij.

– Krijg je ‘support’ van de mensen bij Ancora in het proces naar het veranderen van je levensstijl?

In elk Ancora membership zit een 1 op 1 gesprek van 30 minuten met een van de experts. Dit helpt je om je volgende stappen helder te krijgen. Uiteraard kan je meerdere gesprekken boeken tegen een vergoeding, als je daar behoefte aan hebt. Als je behoefte hebt aan meer, kan je kiezen voor het Health and Perfomance Premium membership, waarbij je elke maand een 1 op 1 sessie hebt met een gezondheidsexpert van Ancora.

– Hoe wordt er omgegaan met voedselintoleranties/dieetvoorkeuren?

We vragen naar je dieetwensen en -voorkeuren en dit nemen we mee in onze adviezen.

Ancora conclusie

Je wordt even met je neus op de feiten gedrukt. Dat is precies wat het is. Je krijgt

feiten over je gezondheid, met hele concrete actiepunten waar je wat mee kan doen. Je leert dingen over je eigen lijf die je anders pas zou weten wanneer je tests laat doen ‘omdat er wat mis is’. Nu doe ik een test terwijl ik ‘gezond’ ben en ontdek ik dingen waar ik wat mee kan. Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen is, en het kan ook best confronterend zijn. Ik vind het nu heel fijn dat ik al deze dingen weet, want nu kan ik er mee aan de slag op een gezonde, gecontroleerde manier. Op deze manier kan ik al vroeg met bepaalde dingen aan de slag die misschien op lange termijn wel voor grote(re) problemen hadden gezorgd. En doordat ik over een halfjaar weer een test doe, houden we goed de vinger aan de pols om te kijken of mijn acties hebben gewerkt. Voor mij is dit mega waardevol en Willem gaat het nu ook doen omdat hij er ook enorm enthousiast over is.

Je kan dit zelf doen door middel van een aantal verschillende pakketten die je hier op hun website kan vinden. De goedkoopste variant kost €799 voor een jaar, de meest uitgebreide variant €1499. Op de website vind je ook de specificaties van alle pakketten.
Met de code ‘cynthiapuntnl’ krijg je trouwens €100 korting!

Ik heb van Ancora mijn abonnement gekregen omdat ik onderdeel ben van de pilotgroep en ze ook input en feedback geef op het proces.

Naar aanleiding van de vele vragen die ik op Instagram kreeg, ga ik samen met Rahul, een van de oprichters van Ancora, binnenkort op Instagram een live Q&A doen zodat je al je vragen kan stellen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

40 reacties
 1. Marjolijn

  Erg interessant allemaal. Er wordt alleen gedaan alsof de transvetten in melk slecht voor je zijn, maar het betreft hier een natuurlijke vorm. Dit type transvet is juist niet slecht voor de gezondheid. De transvetten die wel ongezond zijn, zijn vetten die door een chemisch proces gemaakt worden van onverzadigde vetten. De olie die in principe gezond is, wordt chemisch zo bewerkt dat er gehard vet of geharde boter van wordt gemaakt.
  Ik wilde hier even wat van zeggen, want er wordt momenteel (mi ten onrechte) een hetze tegen melk gevoerd, waarbij ontzettend veel onjuistheden als waarheid worden verspreid. Mits je melk kunt verdragen is dit een natuurlijk product met een ontzettend hoge voedingswaarde en veel vitaminen (B!) en mineralen, en de consumptie hiervan kan dus juist bijdragen aan een goede gezondheid.

 2. Ingrid

  Interessant artikel! Wat ik een beetje mis in het geheel van het onderwerp visceraal vet is dat de inname van suiker, alcohol, stress, onvoldoende slaap ook allemaal belangrijke factoren zijn. Het is vaak de combinatie van een aantal factoren, niet alleen voeding en bewegen, hoewel je daar natuurlijk al een eind mee komt 😉

 3. Brenda

  Interessant artikel, zelf heb ik geen behoefte aan zo’n onderzoek. Vind het bedrag ook erg hoog.

  Zelf heb ik jaren geworsteld met mijn gewicht, door een osteopaat ben ik geholpen, doordat er organen bij mij niet voldoende goed functioneerde, vooral mijn buikader had problemen met het afvoeren van afvalstoffen van mijn lichaam. Door geen voeding meer uit pakjes te eten en suiker te vermijden, ben ik door voedzamer te eten heel wat kilo’s kwijt geraakt. Puur en voedzaam eten, er is genoeg te vinden om een heerlijke maaltijd te maken. In je blog zie ik regelmatig supergezonde maaltijden voorbij komen en af en toe iets mindere goede keuzes, maar zolang je geniet en met aandacht eet gaat het je vast lukken op een gezond vet percentage te krijgen. Het is mij ook gelukt!

  Jezelf goed voeden en niet vullen is mijn motto.

 4. Anneloes

  Ik vind dit eerlijk gezegd nogal aan de prijs voor wat je krijgt. Je zou ook via je huisarts kunnen vragen om lab te laten doen. Het lab wat geprikt is, is best wel basaal lab, dat kan een huisarts ook zo aanvragen. Kan die meteen je bloeddruk meten 😉 Een huisarts zal waarschijnlijk ook kritischer prikken want waarom een ferritine, ijzer, transferrine en transferrine verzadiging prikken als er geen sprake is van bloedarmoede? En waarom een PTH prikken als er geen (grote) problemen zijn met je calcium of vitD huishouding? Dit lijkt toch een beetje op lukraak prikken.
  Verder zou je voor voedingsadviezen inderdaad de Richtlijnen Goede Voeding kunnen volgen of desnoods een keer een afspraak met een diëtist kunnen maken als je je afvraagt of je dieet wel uitgebalanceerd genoeg is. Een goede sportschool zou ook iets kunnen zeggen over je conditie (geen VO2 Max metingen, maar vraag me af of dat ook echt nodig is voor een niet-topsport sporter). Al met al krijg ik het gevoel dat hier een behoorlijk verdienmodel achter zit wat naar verhouding niet veel extra informatie oplevert dan gewoon via huisarts/voedingsrichtlijnen/fysio/sportschool etc.
  De discussie van wat voor zin het eigenlijk heeft om van alles te gaan onderzoeken terwijl iemand eigenlijk geen klachten heeft dan nog daargelaten…

  • Suuz

   Lab-testen vallen onder de basisverzekering en gaan van je eigen risico af. Uit ervaring weet ik dat ook ‘basale’ testen al behoorlijk in de papieren lopen. Dus geef je het niet aan A uit, dan wel aan B.

 5. Lucinda

  Zelf ben ik laatst ook helemaal doorgemeten, lang niet zo uitgebreid als jij, maar wel op veel verschillende vlakken. Zelf vond ik dat ook erg prettig om weer even te weten hoe je er voor staat. Veel dingen waren verrassend goed en daarnaast kwam ik er ook achter dat mijn ogen behoorlijk slecht waren en ik een bril nodig had bijvoorbeeld. Ook daarnaast wel fijn om te weten dat mijn organen goed werken en mijn bloeddruk textbook was.

  Vind dit nogal aan de prijs, maar je krijgt er ook veel voor terug, dat wel.

 6. Susanne

  Kan je deze test ook doen wanneer je zwanger bent?

  Of heeft dan bijvoorbeeld de conditietest niet zoveel zin? Aangezien ik voorheen makkelijk 5 km rende en nu als ik een paar fitness oefeningen heb gedaan al uitgeput ben 😛

 7. Saskia

  Interessant!

  Ik heb een weegschaal die ook m’n vetpercentage meet, en die geeft aan dat ik een te hoog vetpercentage heb.. nu vraag ik me wel af hoe nauwkeurig zo’n meting is maar goed..

 8. Mars

  Hi Cynthia,

  Ze gebruiken dus 1 apparaat voor alle metingen? Technisch gezien betekend het niet veel dat ze een Class 1 zijn, dat zijn bv pleisters ook. Dit betekent eigenlijk dat het een diagnostisch gezien geen grote medische meerwaarde heeft. Dat dit bedrijf dit dan ook benoemt om geloofwaardiger over te komen, zie ik eigenlijk juist als red flag..

 9. Imke

  Hi Cynthia,

  Interessant artikel. Ik begrijp aan de memberships niet. Ik wil eigenlijk een losse test laten doen en er niet direct een jaar aan vast zitten. Want wat is de meerwaarde van een abonnement? Wat krijg je voor dat geld? Want je moet betalen als je nog een test wilt laten doen.

  Of lees ik er helemaal overheen (goed mogelijk hoor :)).

 10. Annet

  Interessant om te lezen. Weet jij wat het verschil met bv Prescan is?

  • Cynthia Schultz

   Nee, daar heb ik me niet in verdiept, maar het lijkt me dat je het kan vergelijken aan de hand van hun website 🙂 Het enige wat ik weet is dat jij bij Prescan een MRI-scan krijgt en dat is bij Ancora niet het geval.

 11. Ria

  Hoi, ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken, je cholesterolgehalte naar beneden te krijgen.
  Heb helaas zelf ook tehoog slecht cholesterol ldl, mede door mijn schildklier ziekte.
  Let heel erg op mijn voeding, zo min mogelijk verzadigde vetten.
  Veel vis eten en 2x per week sportschool voor corona.
  Artsen willen je heel graag aan de statines hebben , wat ik weiger., vanwege bijwerkingen die niet mals zijn.
  Dus ja op eigen kracht dan maar, en hope for the best.
  Succes je bent al goed bezig.😃

 12. Ier

  Ik denk dat jouw “actiepunten” voor de meeste mensen wel gunstig uitpakken. M.i. is het ook niet meer dan een toepassing van de Richtlijnen Goede Voeding. En dan is het wel een duur grapje. Tenzij er daadwerkelijk lichamelijk iets mis is, dan is het fijn dat je het heel inzichtelijk kunt maken en er mee naar de huisarts kunt stappen.

  • Cynthia Schultz

   Dat is zo, maar deze richtlijnen zijn niet algemeen en specifiek voor mij geformuleerd naar aanleiding van de testen. Onder andere om mijn cholesterol te verbeteren en het viscerale vetpercentage.

  • Ier

   Je cholesterol verbeteren en je viscerale vet af laten nemen doe je middels gezond eten en bewegen adhv die richtlijnen goede voeding. Dus echt heel specifiek vind ik je actiepunten eigenlijk niet.

  • Cynthia Schultz

   Dat is zo, maar het is wel specifiek bij mijn situatie. Snap je? Als bijvoorbeeld bleek dat ik beginnend stadium diabetes had, had ik andere adviezen gekregen.

  • Nienke

   Het is inderdaad een exacte verwoording van (een deel van) de Richtlijnen Goede Voeding. Dus het is inderdaad voor iedereen goed om zo te eten.

   Leuke review! Lijkt me ook interessant om de bloedwaardes, bijv. cholesterol, na een tijd opnieuw te meten om het effect van aangepaste leefstijl/voedingspatroon te zien. Dat werkt denk ik ook erg motiverend wanneer je ziet dat het verbeterd.

 13. Maddy89

  Interessant zeg, en vind het heel fijn dat je al je data zo open deelt. Leuk om te zien 🙂 Ik vroeg me af, kijken ze ook naar je maag/darm flora voor evt. advies over probiotica/darmbacterien? Dat is ook heel interessant en volgens mij ook steeds meer onderzoek dat laat zien hoeveel het kan zeggen over je gezondheid. Las alleen over urine en bloedafname, vandaar dat ik het nog even vraag 🙂

 14. Anoniempje

  Ik ben zelf altijd te dik en te zwaar geweest, nu heb ik mijzelf opnieuw leren eten en hou ik ook de 80/20 regel aan. Ik eet nog steeds alles, maar dan gewoon zes keer per dag kleinere porties. 6 keer in de zin van: drie hoofdgerechten en drie tussendoortjes. Ik wandel er ook vaak bij, lang niet elke dag hoor, maar ik wandel dus wel zo nu en dan. Ik ben nu 26 kilo kwijt, ik ben sinds maart bezig.

  • Laura

   Goed bezig!!

  • Johanna

   amaai da’s mega knap van u! zotjes!

  • Desire

   Knap! Doe je goed en ik denk op de juiste manier 😁

 15. Evy

  Ik ben zelf niet zo’n voorstander van vitamine B-preparaten. Ik zou me vooral op voeding richten met vitamine B(6).
  De laatste jaren worden er namelijk steeds meer vitamine B6-intoxicaties (eigenlijk ‘vergiftiging’ t.gv. te hoge waarde) gezien. Dit heeft te maken met een toename van het gebruik van vitamine B-preparaten. Dat geeft dan vaak neurologische klachten, waarmee wij mensen zien op de polikliniek neurologie. Bij bepaalde klachten testen we zelfs standaard de vitamine B6 waarde.

  • Evy

   Ik bedoel hier vitamine B preparaten als zelfzorgmiddel. Bij bepaalde mensen wordt dit door een arts voorgeschreven (en gecontroleerd).

 16. Shirley

  Mega interessant! Dit zou ik ook wel eens willen doen 🙂

 17. Anne

  Super gaaf, zo gedetailleerd! Voor mij nu te kostbaar, zou fijn zijn als de zorgverzekering dit soort dingen zou vergoeden!

 18. Ellen

  Heel interessant! Dit zou ik ook wel graag willen. Het is natuurlijk vrij prijzig maar dit gaat wel om je gezondheid.
  Het viel mij al op in je foto’s dat je wat afgevallen was. Maar je insteek vind ik prettig, je focus ligt niet op afvallen maar op gezonder leven.

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jouw dagen er nu uit zien qua voeding. Vind je het misschien leuk een keer een “what i eat in a day/week” te maken?

  Zelf probeer ik ook heel erg die balans te vinden van gezond eten en af en toe lekker genieten, dus daarom dat ik zo benieuwd ben wat dat voor jou inhoudt.

  • Cynthia Schultz

   Thanks voor je positieve reactie, Ellen 🙂
   Ik ben altijd een beetje huiverig om een ‘eetdagboek’ te delen, omdat ik daar in het verleden altijd erg veel kritiek op kreeg of omdat mensen precies kopiëren wat ik eet… Iedereen heeft een andere opvatting van wat precies gezond is en wat juiste voeding is en veel mensen hebben daar ook een hele sterke mening over klaar. Ik word er ook heel zelfbewust van en dat wil ik met eten juist niet. Maar wat ik wel zou kunnen doen is wat globaler, dus dat ik niet elk hapje dat ik in mijn mond stop als eetdagboek deel, maar meer ‘algemeen’ hoe een week er qua eten voor mij uit ziet. Zou dat leuk/interessant genoeg zijn?

  • Ellen

   Dat zou heel erg leuk zijn! Ik snap je voorzichtigheid hoor. Het is meer ter inspiratie zeg maar 🙂

  • Ingrid

   Ik snap inderdaad dat je daar voorzichtiger mee bent. Ik vind het echter ook altijd heel interessant om te zien wat iemand op een dag eet, met name voor inspiratie!

  • Anoniempje

   Heel leuk idee, Cynthia. Je ziet inderdaad dat je afgevallen bent, maar in mijn ogen ben je altijd die leuke Cynthia. Meer of minder kilo’s, altijd die leuke meid! Maar interessant artikel, mag wel vaker zulke artikelen over gezondheid. Heel interessant!

  • Wivineke

   Een What I eat in a week zou super leuk zijn ja! Ik vind het altijd leuk om daar ook inspiratie uit op te doen

 19. rachel

  leuk om dit soort info eens te lezen. ik word elke week binnenste buiten gekeerd maar dit is dan weer een wat anders

 20. Esther

  Wow, vet interessant wel! Ondanks dat ik ergens wel sceptisch ben over in hoeverre het nou allemaal echt wetenschappelijk onderbouwd is, is het wel zo dat ze echt feiten meten natuurlijk. Dat lijkt me wel super interessant! En ook fijn dat je behapbare tips hebt meegekregen 🙂

  • Lili

   zelf ben ik ook ontzettend sceptisch over deze commerciele activiteiten. Het concept komt overeen met dat van het bedrijf ’23andMe’, wat een tijdje terug onder vuur stond bij de FDA ( lees artikel maar: Reflections on the US FDA’s Warning on Direct-to-Consumer Genetic Testing ).
   Als je wil weten wat je bloed en urinewaardes zijn dan zou ik gewoon een bloedtest/urinetest bij de huisarts aanvragen. Als de huisarts moeilijk doet kun je dit bv. in Belgie laten doen.

   Krijg je achteraf van dit bedrijf een overzicht van alle “markers” waar ze naar kijken? en wat de DNA sequentie dan is? Wordt er van te voren besproken naar welke genen er wordt gekenen? Dit kan ethisch erg gevoelig liggen. Kijk maar naar discussies omtrend het testen naar mutaties in de BRCA genen (voor borstkanker). Sommige mensen willen misschien niet weten dat ze een 60% kans op het ontwikkelen van borstkanker hebben.

   Sowieso is het trouwens zo dat je de resultaten van genetische markers voorzichtig moet beoordelen. Er zijn heel veel factoren in cellen (bv. DNA methylatie, eiwit vouwen) die de activiteit van de genen reguleren en bepalen of ze daadwerkelijk (fenotypisch) invloed hebben.

   De resultaten die jij kreeg zoals “aanleg voor verhoogde choleterol” etc… zijn sowieso lichamelijke kenmerken die je eigenlijk jaarlijks zou moeten laten testen (bloedtest en bloeddruk), vooral naarmate je ouder wordt. Net als dat je om de paar jaar een uitstrijkje laat doen. Mijn moeder doet dit ook in januari van ieder jaar. gelukkig komt er tot nu toe telkens uit dat ze een tekort aan vitamine D heeft. Dan krijgt ze een kuurtje van de huisarts mee.

   Je actiepunten gelden ook als actiepunten voor ieder mens om “gezond” te blijven. Doordat het zo vaag en algemeen is wordt ik enkel sceptischer.
   Laat ik het maar niet hebben over de vraag of de algemene methode die Ancora health gebruikt/manier van werken grondig gevalideerd is.

  • Cynthia Schultz

   Hey Lili, thanks voor je kritische reactie, ik heb hem ook even voorgelegd aan Ancora want veel van de antwoorden op je vragen heb ik niet. Ik heb wel even gezocht naar 23andMe en ik zag meteen dat zij geen geregistreerde ‘medical device’ waren, wat Ancora wel is (Class 1 Medical Device). Op de rest kom ik, of iemand van Ancora, nog even bij je terug.

  • Cynthia Schultz

   Ha Lili, hierbij de reactie van Ancora:

   Hi Lili, bedankt voor je reactie. We begrijpen de punten die je aanhaalt en willen graag e.e.a. verder toelichten.

   Er zijn inderdaad veel verschillende (pseudowetenschappelijke) tests verkrijgbaar. De meeste commerciële DNA-test aanbieders kijken afzonderlijk naar genetische markers die geassocieerd worden met bepaalde gezondheidsfactoren. Deze methode levert echter geen betrouwbaar beeld op van je huidige gezondheid, en daarom vermelden ze meestal ook expliciet dat hun service hier niet voor bedoeld is. De uitslagen van dergelijke tests zijn derhalve ook niet geschikt om goed onderbouwde veranderingen in je levensstijl te maken.

   Ancora combineert en analyseert een combinatie van DNA-, bloed- en urine-biomarkers, fysieke metingen, fitness- en levensstijlgegevens, om een betrouwbaar inzicht in je huidige gezondheid te geven. We brengen het risico op (of de aanwezigheid van) verschillende chronische aandoeningen gerelateerd aan je levensstijl in kaart. Voor zover we weten is er geen huisartsenpraktijk of commerciële testservice (in Nederland of daarbuiten) die zo’n alomvattende en gevalideerde aanpak biedt.

   Ancora richt zich alleen op aandoeningen die kunnen worden voorkomen door een gezondere levensstijl. Ter verduidelijking, we testen niet op ziekten zoals (borst)kanker.

   Het klopt dat epigenetica en andere biologische factoren ook van invloed zijn op je gezondheid. Ancora’s analysemodel is echter gevalideerd, onafhankelijk van deze invloeden.

   Iedereen heeft een ander vertrekpunt en andere doelen. Ondanks dat sommige adviezen op het gebied van voeding, beweging en mindfulness voor de hand liggen, hebben alle aanbevelingen van Ancora een sterke wetenschappelijke onderbouwing en komen ze tot stand op basis van de persoonlijke gezondheidsanalyse. De belangrijkste uitdaging bij het personaliseren van acties en adviezen is de vertaalslag naar specifieke ingrediënten, trainingsprogramma’s en meditatie- of ademhalingsoefeningen op basis van iemands behoeften en doelen. Om te zorgen dat onze aanbevelingen zo goed mogelijk aansluiten op de individuele situatie, worden deze besproken in een persoonlijk gesprek. We staan altijd open voor suggesties om dit te verbeteren.

   Tot slot zijn alle klanten van Ancora baas over hun eigen data en hebben ze toegang tot hun eigen gegevens. We voldoen aan de GDPR-regelgeving en we zijn in het proces om ISO-27001 gecertificeerd te worden.

  • Eem

   In reactie op wat Cynthia schrijft; Dit verschil kan ontstaan zijn puur doordat Ancora in NL gevestigd is, dan heb je een medische CE(Committee Europenne)-markering nodig, en binnen de wet over Medical Devices vallen zij onder een Klasse 1 Medical Device. 23andme is gevestigd in de VS, dus zouden zij qua goedkeuring onder de FDA vallen.
   Het is overigens ook logisch dat zij, als het net gelanceerd is, de nieuwste Europese medische software certificatie hebben, gezien deze wetten recent gewijzigd zijn (24-3-2020, https://ec.europa.eu/growth/single-market/european-standards/harmonised-standards/medical-devices_en). Daarnaast is er ook maar de vraag waarvoor ze de CE-markering hebben; ik verwacht dat het de app is die Cynthia toont en dat de testen gedaan worden met andere apparatuur met eigen CE-markering.

  • Lili

   Bedankt Cynthia voor de terugkoppeling van Ancora!