Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Werken met de Pomodoro techniek

Wat kan het toch lastig zijn om gefocust en geconcentreerd aan één taak te werken, en dan ook nog de hele dag gemotiveerd te blijven en positieve energie te houden. Al die afleiding de hele dag, je springt van hot naar her en aan het einde van een werkdag heb je voor je gevoel nog geen kwartier gefocust gewerkt. Dat kan anders, en wel met de Pomodoro techniek.

Leestijd

Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek is bedacht door Francesco Cirillo, en het heet de Pomodoro techniek omdat hij zo’n mooie kookwekker in de vorm van een tomaat als timer gebruikte.

De techniek is heel simpel:

 • Je werkt in ‘Pomodoro’s’: dit zijn tijdsblokken van 25 minuten. Je zet een timer (dat kan gewoon een timer op je telefoon of computer zijn) en je gaat aan het werk
 • Wanneer de timer gaat, neem je vijf minuten pauze
 • Je zet opnieuw de timer voor 25 minuten en gaat onafgeleid aan het werk.
 • Na vier pomodoro’s neem je wat langer pauze, 20 – 25 minuten.

Er zijn een paar ‘regels’:

 • Je laat je tijdens het werken aan een Pomodoro niet afleiden door andere dingen. Je werkt aan één taak en verder doe je niks. Als je je laat afleiden, zet je de timer op nul en begin je opnieuw. Als je dit lastig vindt, zet dan je telefoon op airplane modus.
 • Tijdens je pauze neem je echt even afstand van je werk. Je gaat een stukje lopen, koffie zetten, met een collega praten, door een magazine bladeren: wat dan ook. Maar je bent niet met werk bezig.
 • Je doet het of je doet het niet. Als je telkens na 21 minuten afgeleid raakt, reset je je timer en begin je opnieuw. Leer jezelf om 25 minuten onafgebroken aan een taak te werken.

Dat is het. Simpel, toch?

Waarom werkt het zo goed?

Ik gebruikte de Pomodoro techniek jaren geleden al eens, maar ben het weer echt enthousiast gaan gebruiken sinds ik dagelijks een planner gebruik. Deze planner maakt gebruik van to do lists die je afwerkt met deze techniek. Vooraf maak je een inschatting van hoeveel Pomodoro’s je denkt kwijt te zijn aan een taak, en daarna vul je in hoeveel tijd het daadwerkelijk kostte.

 • Werken met deze techniek zorgt ervoor dat ik echt goed gefocust en geconcentreerd werk en dat ik sneller in een flow kom.
 • Ik werk zonder afleiding. Geen WhatsApp, niet even Instagram checken, nee: gewoon 25 minuten geconcentreerd aan het werk zonder te schakelen.
 • Je werkt naar die vijf minuten pauze toe: dat geeft even letterlijk en figuurlijk adempauze in je werkzaamheden.
 • Doordat je echt even goed pauze neemt, ook al is het maar vijf minuten, maak je je hoofd even leeg en kan je daar weer gefocust aan het werk.
 • Ik ben veel productiever!

Deze techniek werkt voor heel veel verschillende soorten werk, en ook voor studeren is het echt heel handig. Ik had gewild dat ik dit kende toen ik studeerde, want dit is zo’n fijne manier van werken!

Ga er zelf mee aan de slag!

Het is in het begin echt even wennen, maar het is ontzettend simpel en je zal snel begrijpen waarom het zo goed werkt. Het enige wat je nodig hebt, is een timer. En die zit gewoon op je telefoon. Je kan ook deze timer gebruiken, die is speciaal gemaakt voor de Pomodoro techniek.

Heb jij de Pomodoro Techniek weleens gebruikt? Zo ja, hoe vond je het? Ga je het nu proberen? Je kan meer lezen over de Pomodoro Techniek op hun eigen website.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.