Werken met de Pomodoro techniek

Wat kan het toch lastig zijn om gefocust en geconcentreerd aan één taak te werken, en dan ook nog de hele dag gemotiveerd te blijven en positieve energie te houden. Al die afleiding de hele dag, je springt van hot naar her en aan het einde van een werkdag heb je voor je gevoel nog geen kwartier gefocust gewerkt. Dat kan anders, en wel met de Pomodoro techniek.

Leestijd

Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek is bedacht door Francesco Cirillo, en het heet de Pomodoro techniek omdat hij zo’n mooie kookwekker in de vorm van een tomaat als timer gebruikte.

De techniek is heel simpel:

 • Je werkt in ‘Pomodoro’s’: dit zijn tijdsblokken van 25 minuten. Je zet een timer (dat kan gewoon een timer op je telefoon of computer zijn) en je gaat aan het werk
 • Wanneer de timer gaat, neem je vijf minuten pauze
 • Je zet opnieuw de timer voor 25 minuten en gaat onafgeleid aan het werk.
 • Na vier pomodoro’s neem je wat langer pauze, 20 – 25 minuten.

Er zijn een paar ‘regels’:

 • Je laat je tijdens het werken aan een Pomodoro niet afleiden door andere dingen. Je werkt aan één taak en verder doe je niks. Als je je laat afleiden, zet je de timer op nul en begin je opnieuw. Als je dit lastig vindt, zet dan je telefoon op airplane modus.
 • Tijdens je pauze neem je echt even afstand van je werk. Je gaat een stukje lopen, koffie zetten, met een collega praten, door een magazine bladeren: wat dan ook. Maar je bent niet met werk bezig.
 • Je doet het of je doet het niet. Als je telkens na 21 minuten afgeleid raakt, reset je je timer en begin je opnieuw. Leer jezelf om 25 minuten onafgebroken aan een taak te werken.

Dat is het. Simpel, toch?

Waarom werkt het zo goed?

Ik gebruikte de Pomodoro techniek jaren geleden al eens, maar ben het weer echt enthousiast gaan gebruiken sinds ik dagelijks een planner gebruik. Deze planner maakt gebruik van to do lists die je afwerkt met deze techniek. Vooraf maak je een inschatting van hoeveel Pomodoro’s je denkt kwijt te zijn aan een taak, en daarna vul je in hoeveel tijd het daadwerkelijk kostte.

 • Werken met deze techniek zorgt ervoor dat ik echt goed gefocust en geconcentreerd werk en dat ik sneller in een flow kom.
 • Ik werk zonder afleiding. Geen WhatsApp, niet even Instagram checken, nee: gewoon 25 minuten geconcentreerd aan het werk zonder te schakelen.
 • Je werkt naar die vijf minuten pauze toe: dat geeft even letterlijk en figuurlijk adempauze in je werkzaamheden.
 • Doordat je echt even goed pauze neemt, ook al is het maar vijf minuten, maak je je hoofd even leeg en kan je daar weer gefocust aan het werk.
 • Ik ben veel productiever!

Deze techniek werkt voor heel veel verschillende soorten werk, en ook voor studeren is het echt heel handig. Ik had gewild dat ik dit kende toen ik studeerde, want dit is zo’n fijne manier van werken!

Ga er zelf mee aan de slag!

Het is in het begin echt even wennen, maar het is ontzettend simpel en je zal snel begrijpen waarom het zo goed werkt. Het enige wat je nodig hebt, is een timer. En die zit gewoon op je telefoon. Je kan ook deze timer gebruiken, die is speciaal gemaakt voor de Pomodoro techniek.

Heb jij de Pomodoro Techniek weleens gebruikt? Zo ja, hoe vond je het? Ga je het nu proberen? Je kan meer lezen over de Pomodoro Techniek op hun eigen website.

Meer productiviteitstips?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

16 reacties
 1. Hilda

  Beste Cynthia,

  Na vele jaren uitstellen van het afronden van mijn praktijkstage AA moet het deze week toch echt gebeuren. Het praktijkverslag moet de deur uit.
  Dit artikel kwam op het juiste moment. Ik pas het pomodoro thechniek nu al 3 dagen gestructureerd toe en ik kan zeggen, het werkt!
  Het werkt echt perfect, ik ben nog nooit zo lang gefocust bezig geweest. Waar ik eerder afhaakte bij een uurtje schrijven, is nu de dag al voorbij voordat ik het weet.

  Bedankt!

 2. Ashley

  Ik heb dit een paar keer op stage geprobeerd, maar dan zonder timer en dan werkte het niet echt goed.
  Maandag toch maar een nieuwe poging doen!

 3. Vera

  Oh ja wat handig! Ik snap de theorie erachter wel. Ik kon altijd heel goed studeren in de trein (traject Harderwijk-Utrecht, 45 minuten). Nu ik erover nadenk is dat omdat ik wíst dat ik na 45 minuten kon stoppen. Even knallen en daarna weer pauze. Dat is dit natuurlijk net zo iets! Ik ga het eens proberen tijdens het studeren 🙂

 4. Marleen

  V0lgens mij heb ik ooit op jouw blog, kan ook Misslipgloss zijn, iets over de Pomodoro-techniek gelezen. Voor mij werkt het heel goed om te leren / samen te vatten! Ik kan mezelf ook makkelijker motiveren, bijvoorbeeld om ‘even twee pomodoro’s’ aan de slag te gaan in plaats van helemaal van leren af te zien. Ik ben fan!

 5. Ka

  Klinkt makkelijker dan het is, maar puik plan. Zal mijn best doen, thanks Cynthia!

 6. HouseTreeBeast

  Ik vraag me altijd af hoe je dit toepast als je met veel verschillende applicaties/website moet werken. Ik heb echt 20 tabbladen in mijn browser open en mijn werk is heel veel hoppen tussen verschillende schermen. Dan is het ZO makkelijk om afgeleid te worden en zijn taken ook veel minder afgebakend. Ik weet ook niet zo goed hoe ik dit dan in hapklare blokken van 25 min kan indelen? Heb je hier misschien tips voor?

 7. Anne

  V00r mij werkt het vooral goed op de dagen dat ik alleen werk. Als ik met mijn compagnon werk, stel ik het soms voor als manier om met z’n tweeën even heel productief te werken, waarbij je elkaar niet “lastig valt” tussendoor.

 8. eva

  Ik studeer met deze techniek, ik heb ook wel eens gebruik gemaakt van de filmpjes van TheStrives Studies (youtube, zij doet deze pomodoro techniek ook), voor veel theorie in je hoofd stampen is het ideaal.

 9. rachel

  ik heb het pomodoro verhaal maar wat al eerder gezegd werd hier is dat het niet voor alle werkzaamheden geld, Roon in de bouw zou er niks aan hebben en ik gebruik het niet omdat ik gewoon mijn planning afmaak, ongestoord 😉 en met de nodige pauzes, ik heb eigenlijk een automatische pomodoro 😀

 10. Regina

  Helemaal eens met Lousaa hieronder. Toen ik op de middelbare school zat, gebruikte ik een variant op de pomodoro techniek als ik aan het leren was proefwerkweken.

  Tegenwoordig werk ik in de gezondheidszorg, waarbij 100% beschikbaarheid van me wordt verlangd tijdens werktijden. Ik zou graag wat meer vrijheid hebben in het indelen van mijn taken, maar daar leent mijn functie zich simpelweg niet voor.

 11. lousaa

  Het werkt voor sommig werk, maar lang niet voor alles. Als vuistregel kun je hanteren dat je er wat aan kunt hebben als je solistisch werkt, geen dienstbaar werk hebt, en geen rol hebt waarin je als aanspreekpunt fungeert. Toen ik in de wetenschap zat was het prima. Beetje kinderachtig en kunstmatig als ik midden in een zin zat, maar ik kwam er de dag wel mee door. Nu ik leidinggevende ben en als aanspreekpunt fungeer en de hele dag brandjes blus, slaat het helemaal nergens op. Tenzij ik thuis werk, of m’n collega’s weg zijn.

  • Cynthia Schultz

   Klopt, het is zeker niet voor elk soort werk geschikt!

  • Femke

   Goed punt! Het zou voor mij wellicht kunnen werken als ik thuis aan het werk ben, maar op mijn werk word ik regelmatig “gestoord” door collega’s en telefoontjes van klanten.

  • Suuz

   Toch heb ik geleerd dat je collega’s wel kunt ‘opvoeden’. Sommige dingen kunnen nl best wachten tot bijv een vast moment per dag waarop mensen kunnen binnenlopen. Als mensen prioriteiten leren herkennen zullen ze ook niet met elk wissewasje naast je staan.

 12. Anne-Marie

  Jaaaa, de pomodoro is een hele fijne techniek. Simpel én doeltreffend. Ik gebruik ‘m vooral als ik echt een flinke to do lijst heb.

  • Aimée

   Vanmorgen je artikel gelezen en direct toe kunnen passen met werk vandaag: 3 pomodoro’s. Ik werkte vandaag vanuit huis en had een redelijk afgebakende taak voor me liggen. Werkte heel goed voor me! Heb de timer al in mijn favorieten staan. Dank voor dit artikel! Ik word hier echt heel blij van.