Podcasts die ik luister

2017 was echt het jaar dat ik podcasts ontdekte. Ja, vrij laat, maar – insert cliché – beter laat dan nooit. Ik ben zelf nog erg zoekende naar podcasts die bij me passen, maar de laatste maanden luister ik een aantal podcasts met veel plezier, die ik graag met je deel.

Leestijd

Podcasts kan je op allerlei manieren luisteren. Ik luister ze via de Podcast app op mijn iPhone, maar je kan ze ook ‘gewoon’ via Spotify zoeken en beluisteren. Het mooie is dat de meeste podcasts gratis zijn – in ieder geval alle podcasts die ik hieronder bespreek.

VPRO Sterk Water

Ik begin met mijn allereerste podcast ooit. Deze podcast was mijn eerste stap in de podcast-wereld en dat was meteen een hele leuke eerste stap: deze gaat over Terschelling. In Sterk Water hoor je persoonlijke verhalen van Terschelling, gemaakt door een geboren eilander, Babette Rijkhoff. Er zijn zes afleveringen met allemaal een eigen verhaal. In de eerste vertelt Babette over hoe door flessenpost iets romantisch oplaaide, maar je hoort ook over een drenkeling bij een vissersboot, de ‘schoenami’ of de vrij recent vermiste Tom en de zoektocht naar hem. Het is heel persoonlijk, de eilanders zijn aan het woord. Het geeft voor mij nog meer weer hoe bijzonder Terschelling is. Maar ook voor mensen die niet zo’n specifieke liefde voor het eiland hebben, zijn dit mooie verhalen om naar te luisteren.

Invisibilia

Lulu Miller en Alix Spiegel vertellen in Invisibilia over de onzichtbare krachten die het menselijke gedrag vormen: ideeën, overtuigingen, aannames en gedachten. De afleveringen van Invisibilia hebben allemaal een eigen thema en combineren persoonlijke verhalen met wetenschappelijk onderzoek. Elke aflevering is héél anders, maar ik vind ze tot nu toe allemaal erg leerzaam en sommigen zijn heel ontroerend of indrukwekkend. Ik heb ze nog lang niet allemaal beluisterd, maar de paar die ik wel gehoord heb smaken echt naar meer. Mooi vind ik ook dat de afleveringen een beetje als hoorspel zijn gemaakt, dus met hier en daar muziek en geluidseffecten. Dat luistert prettig.

VPRO Bob

Op het moment van schrijven heb ik nog twee afleveringen van Bob te gaan, en ik kan echt niet wachten om te horen hoe het verder gaat.

Bob is het verhaal van de 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen maar kan praten over haar jeugdliefde en het kind dat ze gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. De makers van Bob, Mirke, Nele en Siona, gaat op zoek naar de waarheid, die hen langs taboes in de jaren ’40, kloosterbaby’s en gedwongen adopties leidt.

Dit is een héél persoonlijke podcast, ik heb bij elke aflevering het gevoel alsof ik met de drie vrouwen mee op onderzoek ben, alsof ik zelf met Elisa praat. Het is eigenlijk heel verdrietig, maar ook spannend, want bestaat die jeugdliefde nu echt? En leeft hij nog?

The Bad Crypto Podcast

Een van mijn plannen voor 2018 was me iets meer te verdiepen in wat cryptocurrency en blockchain nu precies inhoudt. Het lijkt nergens anders over te gaan en ik snapte er geen hout van. Door middel van artikelen en Reddit lees ik er veel over, maar een podcast leek me ook nuttig en handig om op een andere manier wat op te steken. The Bad Crypto Podcast is een podcast van twee dudes, Joell Comm en Travis Wright, die zelf uitzoeken wat crypto en blockchain is. In de podcast nemen ze jou als luisteraar mee en delen ze hun bevindingen. Het zijn dus geen experts, maar mannen die net zo weinig weten als ik. Dat luistert heel prettig, want zij zijn het ook aan het ontdekken. Het is ontzettend leerzaam, maar ook heel erg grappig en leuk om naar te luisteren. Dat was precies wat ik zoek – het onderwerp is al lastig en serieus genoeg.

The Goal Digger Podcast

Ik ben nog heel erg aan het zoeken naar dé ‘business’ podcast die me aanspreekt. De ene vind ik te serieus, de andere te ‘OMG YOU CAN DO EVERYTHING YOU WANT YOU SUPERGIRL’, de andere te Amerikaans of te oppervlakkig. Tot nu toe vind ik The Goal Digger Podcast een van de leuksten die ik geluisterd heb. Ik luister niet elke aflevering omdat niet elk onderwerp me aanspreekt, maar ik heb al aardig wat opgestoken van de podcast van Jenna Kutcher. Ze snijdt allerlei onderwerpen aan, van social media tot je klanten tevredener maken, de juiste assistent inhuren, productiever zijn, doelen stellen et cetera. Soms vertelt ze dingen zelf, soms is ze in gesprek met een andere ondernemer. Ik vind het af en toe iets te Amerikaans, vooral als Jenna in gesprek is met iemand anders. Ze zegt dan echt té vaak ‘Oh my gosh, I love that’, maar verder is de inhoud vaak wel interessant.

Ik Weet Het Ook Niet

Ik Weet Het Ook Niet

Ik Weet Het Ook Niet is de podcast van Jelmer de Boer waarin hij praat met mensen die ergens verstand van hebben en hij nog niet echt. Het doel van hem is om zichzelf te informeren en tot betere keuzes te komen en de luisteraar ook nog wat mee te geven. Dit format vind ik leuk, bij The Bad Crypto Podcast spreekt het me ook aan: de host weet de dingen zelf ook nog niet en zoekt het samen met jou als luisteraar allemaal langzaam uit. In IWHON spreekt Jelmer elke aflevering iemand anders. Dus de ene keer gaat het over krachttraining, dan weer over alleen reizen, piloot worden, stoppen met e-mailen of wat gezondheid nu precies inhoudt. De ene aflevering is leuker en interessanter dan de andere, maar ik steek er elke keer wel wat van op.

Ik heb nog niet alle afleveringen van al deze podcasts beluisterd, maar tot nu toe ben ik erg enthousiast over bovenstaande. Ik vind het zelf erg fijn om het te luisteren in de auto, of als ik aan het wandelen ben en echt even naar iets wil luisteren. Heel soms luister ik ook een podcast in de trein, maar daar ben ik toch wat sneller afgeleid. Vooral in de auto vind ik het prettig, de tijd vliegt dan echt voorbij. Het is een toffe manier om nieuwe dingen te leren, maar ook om naar een verhaal te luisteren of om geïnspireerd te raken.

Luister jij weleens podcasts? En welke dan?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

36 reacties
 1. Brigitte

  Volgens mij wordt 2018 het jaar waarin ik podcasts ontdek door jou Cynthia 🙂 ik begreep nooit wat het precies was, maar nu ga ik eens op onderzoek uit 😀 die jij benoemd lijken me al leuk in ieder geval 🙂

 2. Renée

  Jaaa, love podcasts! Ik werk vaak nachtdiensten en vind het heerlijk om dan in de auto een podcast te luisteren. Ik luister vaan Wilde Haren of Sef & Yayo. Ik zit nu helemaal in; “My dad wrote a porno.” Echt hardop lachen. Gaat over een man wiens vader dus een erotisch boek heeft geschreven. Hij (zoon) gaat het voorlezen in de podcast en er zitten 2 mensen bij die er commentaar op geven. Het is echt te grappig.

  • Renée

   Oh en nog een aanrader op Spotify; de Echt gebeurd podcast. En dan vooral de ‘dagboek’ verhalen. Duren niet lang, maar zijn zo herkenbaar en grappig.

 3. Rita

  This American Life is geweldig: elke aflevering heeft een thema en binnen dat thema hoor je bizarre/grappige/ontroerende/informatieve verhalen.

 4. Mariëtte

  Ik wilde ook graag een keer podcasts beluisteren maae wat is nu een goede app (Android) en heeft elke app een ander aanbod?

 5. Emma

  Ook ik ontdekte Podcasts in 2017, leuk om te lezen dat dit hetzelfde is voor jou. Ik vind de podcast The Heart Of It van blogger en YouTuber Estée Lalonde erg leuk. In iedere aflevering probeert Estée tot het hart van een bepaald onderwerp te komen met een gast. Verschillende onderwerpen als reizen, identiteit, make-up en mentale gezondheid komen aan bod. Een aanrader!

 6. Sabine

  Mooi rijtje! Ik kende deze nog niet. Ik vind How I built this een leuke serie. Allemaal oprichters van grote bedrijven die vertellen hoe ze zo succesvol zijn geworden. Aanrader!

 7. Jessica

  Komt op het goeie moment dit blog want ik had juist bedacht dat ik wel eens een podcast wilde gaan luisteren! Dank je wel 🙂

 8. Marije

  De man met de microfoon, de podcast van Chris Bajema. Een enorme aanrader en heerlijk voor tijdens het wandelen. Alle afleveringen zijn goed, maar aflevering 10 springt er echt uit.

 9. MoJuffie

  Wat een leuk informatief overzicht van podcasts geef je hier, Cynthia. Ik word er helemaal blij van 😉

  De komende tijd wil ik meer wandelen. Eens kijken of podcasts mij hierin stimuleren. Echt een supertip, bedankt.

 10. Fatima

  Ook recent podcast ontdekt. Super handig en inspirerend. Ik luister nu naar Supersoul conversations van Oprah en horse tales.

 11. Inge

  Bob is inderdaad fantastisch en IWHON klinkt heel interessant. Ik vind reizen in ieder geval een stuk aangenamer geworden sinds ik podcasts luister.

 12. Willemijn

  Bedankt voor je tips! Sinds Spotify ook podcasts heeft ben ik echt op zoek naar leuke om te luisteren, maar de enige die ik tot nu toe leuk vond was Echt gebeurd, van o.a. Paulien Cornelisse. Ik denk dat je die ook wel leuk vindt, vooral omdat het zo gevarieerd is 🙂

 13. Fleur Sophia

  Ik heb sinds kort ook het luisteren naar podcasts ontdekt en vind het zó leuk! Ook motiveert het me om (als thuiswerker) elke dag te gaan wandelen omdat ik dan weer verder kan luisteren. Mijn favorieten zijn Master Your Mindset, 100% Inspiratie, Yous & Yay, Ik Weet Het Ook Niet en Tussenuurtje.

 14. Es

  Je moet echt Serial luisteren en vooral deel 1! Super spannend, gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin ze op zoek gaan naar de dader van een vermoord meisje (er is al iemand veroordeeld voor de moord, maar velen geloven niet dat hij het heeft gedaan).

 15. Lot

  Ik houd van podcasts luisteren in het ov. Ik luister op dit moment opgejaagd van de vpro over de kinderopvang en basisonderwijs in Nederland.

 16. Johanne

  Ik luister heeeeel af en toe podcasts, vind het lastig om me er echt op te concentreren. Vind zelf die van Gretchen Rubin heel leuk (Happier) en Dear Sugars af en toe. Maar die zijn soms zoooo Amerikaans, als je snapt wat ik bedoel.

 17. Jaco

  Wat grappig, ik had het er vanmorgen met m’n collega over. Dat we nou niet precies wisten wat het was. Leerzaam en geen luisterboek, verder kwamen we niet. We hebben niet gegoogled, het was even een smalltalk tijdens werktijd. Toevallig dat jij er nu over schrijft. De interviews met een chef lijken mij erg leuk om te luisteren. Die zag ik bij de comments….
  Weer wat geleerd;)

 18. Ingrid

  Volgens mij ben ik een van de weinigen die nog nóóit van een podcast heeft gehoord…

 19. Mieke

  Door alles wat ik er tot dusver over gehoord heb, wil ik heel graag ‘My dad wrote a porno’ luisteren. Even zoeken waar ik ‘m makkelijk te pakken kan krijgen, dit zou een uitkomst kunnen zijn voor de verloren autotijd #structuurjunkie

 20. Rini

  Tip: iemand tipte mij dat ze altijd podcasts luistert tijdens het strijken…. Nog nooit eerder streek ik met zoveel plezier en.. puilt mijn wasmand niet meer uit!

 21. Lisa

  Ik luister ook wel vaak naar podcasts.
  Serial vind ik geweldig, het is een soort van misdaad/detective-reeks waarbij de waarheid wordt achterhaald door middel van gesprekken met getuigen en zelfs verdachten.

  Ook Cheft lijkt me echt iets voor jou. Een journalist interviewt sterrenchefs en praat over hun liefde over het vak (en hun favoriete gerecht), er is zelfs een aflevering met de vorige chef van de Librije zusjes 🙂

 22. Kim

  Wat leuk dat je een overzicht hebt gemaakt met podcasts! Ik luister er ook veel naar en vooral Bob vond ik erg leuk, die heb ik echt gebinge-luisterd (= dat een woord?). Aanraders vind ik S-Town, Serial (meerdere seizoenen), Someone Knows Something (als je houdt van onopgeloste cold cases) en de laatste tijd ben ik ook fan van Nederlandse onderzoeksjournalistiek zoals Argos en Reporter Radio. Zo veel te luisteren!

 23. Annemiek

  Ik vind de LuisterRuit podcast van de NS erg leuk. Er zijn nog niet zoveel afleveringen, maar ik vind ze erg leuk en hebben een prettige lengte (circa 20-25 minuten). Er is elke keer een thema en dat wordt heel creatief ingevuld. Van interviews tot verhalen of bijvoorbeeld een stukje over oog-yoga (echt 😉 ).

 24. rachel

  ik luister dat nooit eigenlijk maar ga eens kijken ernaar want ben nu wel benieuwd

 25. Sanne

  Zelf luister ik graag naar de Happier-podcast van Gretchen Rubin. Zij doet veel onderzoek naar hoe je gelukkig(er) kan worden. Samen met haar zus heeft ze al een aantal jaar deze podcast, met vaste segmenten zoals de ‘happiness hack’ van de week. Haar zus heeft ook een spin-off gemaakt, Happier in Hollywood.
  Daarnaast vind ik de podcast By the book grappig: twee dames lezen een selfhelpboek en gaan dan twee weken strikt volgens dat boek leven. Daarna volgt er een conclusie.

 26. Liset – Beautydagboek

  Ik heb nog nooit podcast geluisterd, maar toevallig las ik erover bij iemand die ik volg op Instagram. Misschien zijn er leuke die mij interesseren. Wil er wel eens naar gaan kijken of ik iets leuks kan vinden over een onderwerp die mij interesseert.

 27. Rianne

  Leuk! Ik luister zelf elke ochtend zowiezo naar Met Het Oog Op Morgen, dan ben ik weer rustig bijgepraat over het nieuws 😉

  En de 100% inspiratie podcasts van Thijs Lindhout zijn meestal ook heel tof! Probeer zeker die met Charlotte van ’t Wout (topwijf!)

 28. Shirley

  Nog een heel onbekende wereld voor me. Ga er eens naar kijken 🙂

 29. Anouk

  Ik vind zelf Harry Potter and the sacred text echt geweldig. Per aflevering behandelen ze een hoofdstuk met een bijhorende thema via een bijbelstudie methode. Heb je weleens nagedacht over Harry Potter via het thema “white privilege” of heb je het ooit voor mogelijk gehouden dat je respect kan hebben voor tante Margot? Echt een aanrader!

  • Mieke

   Goeie tip dit! Deze ga ik opzoeken, thanks!

  • Inge

   Thanks voor de tip! Ik kwam net ook ‘potterless’ tegen; een podcast van iemand die Harry Potter voor het eerste leest.

  • Fiona

   Wat een leuke tip zeg, dankjewel! Ik ben meteen begonnen met luisteren. Zo leuk, zeker nu ik de boeken weer aan het herlezen ben.

 30. femketje

  ik luister er zelf eigenlijk nooit, maar die “ik weet het ook niet” lijkt me wel erg informatief 🙂

  • Marloes

   Hallo! Wat een leuk onderwerp weer. Zelf luister ik podcasts tijdens het wandelen met de hond. Favoriet nu zijn: met het oog op morgen, opgejaagd (over het niveau van ons basisonderwijs) en parelradio (zelf zeggen ze de mooiste documentaires en verhalen en ik denk dat dit wel kan kloppen.)

 31. Kim

  Wat leuk dat je je favo podcasts deelt! Ik luister er ook veel en vooral Bob vond ik erg leuk, die heb ik echt gebinge-luisterd (= dat een woord?).
  Aanraders zijn ook:
  Serial (meerdere seizoenen), S-Town, Someone knows something (als je van cold cases en csi-achtige dingen houdt), en de laatste tijd ben ik ook van van Nederlandse onderzoeksjournalistiek zoals Argos en Reporter Radio. Leuk!