Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Podcasts die ik luister

2017 was echt het jaar dat ik podcasts ontdekte. Ja, vrij laat, maar – insert cliché – beter laat dan nooit. Ik ben zelf nog erg zoekende naar podcasts die bij me passen, maar de laatste maanden luister ik een aantal podcasts met veel plezier, die ik graag met je deel.

Leestijd

Podcasts kan je op allerlei manieren luisteren. Ik luister ze via de Podcast app op mijn iPhone, maar je kan ze ook ‘gewoon’ via Spotify zoeken en beluisteren. Het mooie is dat de meeste podcasts gratis zijn – in ieder geval alle podcasts die ik hieronder bespreek.

VPRO Sterk Water

Ik begin met mijn allereerste podcast ooit. Deze podcast was mijn eerste stap in de podcast-wereld en dat was meteen een hele leuke eerste stap: deze gaat over Terschelling. In Sterk Water hoor je persoonlijke verhalen van Terschelling, gemaakt door een geboren eilander, Babette Rijkhoff. Er zijn zes afleveringen met allemaal een eigen verhaal. In de eerste vertelt Babette over hoe door flessenpost iets romantisch oplaaide, maar je hoort ook over een drenkeling bij een vissersboot, de ‘schoenami’ of de vrij recent vermiste Tom en de zoektocht naar hem. Het is heel persoonlijk, de eilanders zijn aan het woord. Het geeft voor mij nog meer weer hoe bijzonder Terschelling is. Maar ook voor mensen die niet zo’n specifieke liefde voor het eiland hebben, zijn dit mooie verhalen om naar te luisteren.

Invisibilia

Lulu Miller en Alix Spiegel vertellen in Invisibilia over de onzichtbare krachten die het menselijke gedrag vormen: ideeën, overtuigingen, aannames en gedachten. De afleveringen van Invisibilia hebben allemaal een eigen thema en combineren persoonlijke verhalen met wetenschappelijk onderzoek. Elke aflevering is héél anders, maar ik vind ze tot nu toe allemaal erg leerzaam en sommigen zijn heel ontroerend of indrukwekkend. Ik heb ze nog lang niet allemaal beluisterd, maar de paar die ik wel gehoord heb smaken echt naar meer. Mooi vind ik ook dat de afleveringen een beetje als hoorspel zijn gemaakt, dus met hier en daar muziek en geluidseffecten. Dat luistert prettig.

VPRO Bob

Op het moment van schrijven heb ik nog twee afleveringen van Bob te gaan, en ik kan echt niet wachten om te horen hoe het verder gaat.

Bob is het verhaal van de 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen maar kan praten over haar jeugdliefde en het kind dat ze gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. De makers van Bob, Mirke, Nele en Siona, gaat op zoek naar de waarheid, die hen langs taboes in de jaren ’40, kloosterbaby’s en gedwongen adopties leidt.

Dit is een héél persoonlijke podcast, ik heb bij elke aflevering het gevoel alsof ik met de drie vrouwen mee op onderzoek ben, alsof ik zelf met Elisa praat. Het is eigenlijk heel verdrietig, maar ook spannend, want bestaat die jeugdliefde nu echt? En leeft hij nog?

The Bad Crypto Podcast

Een van mijn plannen voor 2018 was me iets meer te verdiepen in wat cryptocurrency en blockchain nu precies inhoudt. Het lijkt nergens anders over te gaan en ik snapte er geen hout van. Door middel van artikelen en Reddit lees ik er veel over, maar een podcast leek me ook nuttig en handig om op een andere manier wat op te steken. The Bad Crypto Podcast is een podcast van twee dudes, Joell Comm en Travis Wright, die zelf uitzoeken wat crypto en blockchain is. In de podcast nemen ze jou als luisteraar mee en delen ze hun bevindingen. Het zijn dus geen experts, maar mannen die net zo weinig weten als ik. Dat luistert heel prettig, want zij zijn het ook aan het ontdekken. Het is ontzettend leerzaam, maar ook heel erg grappig en leuk om naar te luisteren. Dat was precies wat ik zoek – het onderwerp is al lastig en serieus genoeg.

The Goal Digger Podcast

Ik ben nog heel erg aan het zoeken naar dé ‘business’ podcast die me aanspreekt. De ene vind ik te serieus, de andere te ‘OMG YOU CAN DO EVERYTHING YOU WANT YOU SUPERGIRL’, de andere te Amerikaans of te oppervlakkig. Tot nu toe vind ik The Goal Digger Podcast een van de leuksten die ik geluisterd heb. Ik luister niet elke aflevering omdat niet elk onderwerp me aanspreekt, maar ik heb al aardig wat opgestoken van de podcast van Jenna Kutcher. Ze snijdt allerlei onderwerpen aan, van social media tot je klanten tevredener maken, de juiste assistent inhuren, productiever zijn, doelen stellen et cetera. Soms vertelt ze dingen zelf, soms is ze in gesprek met een andere ondernemer. Ik vind het af en toe iets te Amerikaans, vooral als Jenna in gesprek is met iemand anders. Ze zegt dan echt té vaak ‘Oh my gosh, I love that’, maar verder is de inhoud vaak wel interessant.

Ik Weet Het Ook Niet

Ik Weet Het Ook Niet

Ik Weet Het Ook Niet is de podcast van Jelmer de Boer waarin hij praat met mensen die ergens verstand van hebben en hij nog niet echt. Het doel van hem is om zichzelf te informeren en tot betere keuzes te komen en de luisteraar ook nog wat mee te geven. Dit format vind ik leuk, bij The Bad Crypto Podcast spreekt het me ook aan: de host weet de dingen zelf ook nog niet en zoekt het samen met jou als luisteraar allemaal langzaam uit. In IWHON spreekt Jelmer elke aflevering iemand anders. Dus de ene keer gaat het over krachttraining, dan weer over alleen reizen, piloot worden, stoppen met e-mailen of wat gezondheid nu precies inhoudt. De ene aflevering is leuker en interessanter dan de andere, maar ik steek er elke keer wel wat van op.

Ik heb nog niet alle afleveringen van al deze podcasts beluisterd, maar tot nu toe ben ik erg enthousiast over bovenstaande. Ik vind het zelf erg fijn om het te luisteren in de auto, of als ik aan het wandelen ben en echt even naar iets wil luisteren. Heel soms luister ik ook een podcast in de trein, maar daar ben ik toch wat sneller afgeleid. Vooral in de auto vind ik het prettig, de tijd vliegt dan echt voorbij. Het is een toffe manier om nieuwe dingen te leren, maar ook om naar een verhaal te luisteren of om geïnspireerd te raken.

Luister jij weleens podcasts? En welke dan?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.