Planning 101: To do lists

Dit is aflevering 1 in mijn Planning 101-serie! In deze serie help ik jou je werk beter te structureren, alles goed te plannen Γ©n productiever te zijn. In aflevering 1 begin ik met het belangrijkste: to do lists. Ik geef je mijn tips om to do lists heel goed voor je te laten werken!

Leestijd

In deze video behandel ik to do lists: een enorm belangrijke tool waar ik persoonlijk echt niet zonder kan. Maar hoe gebruik je deze lijstjes nou effectief? Hoe zorg je dat je realistische lijstjes maakt die je motiveren? Ik geef je mijn belangrijkste tips en help je. Laat het me weten als je vragen hebt! Klik hier als je de video niet kan zien en klik hier als je je wilt abonneren op mijn kanaal. Dankjewel!

Volgende week vertel ik je hoe je zo productief mogelijk kan zijn!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

45 reacties
 1. Naomi

  Ja, fijne tips dankje! Altijd wel op zoek naar nieuwe tips en tricks om het werk productiever of, ook niet onbelangrijk, fijner voor jezelf! Door jou ook de Passion Planner besteld, en ben er erg blij mee! Dus bedankt!

  1 punt (of tip van jou) waar ik het niet helemaal mee eens bent, je zegt “houdt je taken lijst overzichtelijk” waarbij je de verschillende subtaken bundelt als 1 grote taak. Dat kΓ‘n voor je werken, maar als je meer de GTD (Getting Things Done) volgt, moet je juist de losse taken opschrijven en die afvinken. Stelregel daarbij is: kost het je 2 minuten, doe het dan gelijk, kost het meer tijd, plan het in. Ik vind dat wel prettig om aan te houden, want mijn valkuil was juist “1 grote taak” opschrijven, die ik nooit af kreeg omdat het stiekem 10 kleine waren.

 2. Kim

  Nuttige tips! Zeker handig en vooral: even naar buiten gaan om een frisse neus te halen, werkt altijd er goed.

 3. Ivon

  Het boek van Tony Crabbe ben ik toevallig ook aan het lezen !
  Hij had bij de bieb terug moeten zijn, maar heb het nog ‘te druk’ gehad om hem helemaal te lezen, hoe ironisch haha.

 4. Lisa

  Toffe serie, ga ik volgen. Ik zit altijd met taken die je bij anderen uitzet, en dat je met het antwoord zelf weer iets moet doen. Hoe leg je dat vast in een lijstje….ben benieuwd of dat ook nog komt πŸ˜‰

 5. Irene

  Wat was de titel plus schrijver van het boek ookal weer?
  Bedankt!

 6. rachel

  love dit soort blogpost πŸ˜€ hier planning freak nr 1 maar nieuwe ideetjes zijn altijd welkom πŸ˜€

 7. Anne-Marie

  Ben nu al fan van deze serie! De meeste tips pas ik al toe maar het is toch fijn even bevestigd te zien. Kijk uit naar de volgende aflevering (en normaal kijk ik nooit video’s!)

 8. jonna@burgertrutjes

  Zeker handige tips, maar iedereen heeft toch wel zo zijn eigen manier. Zo doe ik de zwaarste taak het liefst als laatste…

 9. Diana

  Wat een fijne video met veel handige tips. Ik merk dat ik snel geneigd ben op uit te stellen. Gaat gelukkig wel steeds beter. Ook met Google agenda werken is super fijn. Vooral blog dingetjes en to lijst heb ik nu de passion planner en moet zeggen ik ben fan.

 10. ..

  Heel leuk dat je deze reeks maakt, ben het alleen niet helemaal eens dat je zwaarste/meest creatieve etc. taak als eerst moet doen. Ik denk dat mensen vooral moeten kijken naar wat werkt voor hunzelf. Als je iemand bent die sochtends het meest creatief is doe het dan vooral sochtends maar ik ben zelf iemand die savonds pas creatief bezig kan zijn en mijn beste werk lever daarom plan ik mijn dagen zo dat ik de makkelijkere taken eerder op de dag doe en de dingen waarbij ik meer moet nadenken en creatief moet zijn plan ik savonds omdat ik weet dat als ik die eerder plan dat er niets van komt dus ik denk dat het wel een goed idee is om daar ook rekening mee te houden. Verder complimenten voor je site, merkte dat ik voorheen niet zo vaak meer op je site kwam of uberhaupt niet vaak meer op beautyblogs keek omdat ik die fase van mn leven beetje voorbij ben maar met je metamorfose ben ik weer helemaal terug! Keep up the good work!

  • Cynthia Schultz

   Natuurlijk moet je het aanpassen op je eigen energielevels! Als jij ’s avonds beter presteert, doe je iets belangrijks ’s avonds. Maar ik denk dat de meeste mensen tijdens het begin van hun werkdag alerter zijn en meer energie hebben. En het werkt psychische heel goed als jij ’s ochtends al een belangrijke/grote taak hebt afgerond.

 11. Charlotte

  Ik ben niet zo’n video-mens, maar deze serie van je ga ik wel even helemaal volgen en kijken! Ben nu al benieuwd naar het volgende deel πŸ™‚

 12. Anne

  Hey Cynthia,

  Leuk zo’n video! Heb ADHD en uit pure noodzaak inmiddels een super goedwerkend systeem voor mezelf met apps en dergelijke, dus gelukkig had ik je video niet zo nodig, maar alsnog leuk πŸ™‚

  Vraagje, hoe onthou jij dan verjaardagen? Ik heb ze ook in m’n telefoon en dat ziet er rommelig uit, maar ik zou m’n eigen verjaardag nog vergeten als ie er niet opstond!

  Groetjes,
  Anne

  • Nicole

   Hoi Anne,
   Ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt, wat zijn jouw grootste tips?

  • Cynthia Schultz

   Tja, ik onthoud heel veel gewoon uit mijn hoofd, maar Facebook helpt ook heel erg, haha.

  • Anne

   Ik ben benieuwd hoe je als adhd’er de discipline kunt opbrengen. Mijn leven is een grote chaos… Ik zou graag meer structuur en planning in mn leven willen.
   Ik ga maar weer proberen met lijstjes te werken. In de avond maken, en de volgende ochtend eraan beginnen.

  • Cynthia Schultz

   Dat is een goede inderdaad, als je er de avond ervoor al even voor gaat zitten. Dat doe ik in drukke periodes ook vaak.

 13. Ester

  Hoi Cynthia,

  Handige tips! Mijn werk is niet altijd ‘af te vinken’. Taken waarbij ik input van anderen nodig heb, en dus afhankelijk ben van anderen. Dat kan over een bepaald (tekstueel) stuk gaan, organisatie van een project/event met meerdere mensen, onderzoeken die voor lange tijd duren, maar ook dat ik bijvoorbeeld een briefing schrijf en iemand dat uitvoert.
  Heb je hier nog tips voor? Om toch een voldaan gevoel te krijgen? Nu blijven al deze to-do’s staan. Ik mag het namelijk niet vergeten, ook al is mijn deel op (dat moment) klaar.

  • Cynthia Schultz

   Hey Ester, is het een mogelijkheid om deze projecten op te splitsen in kleinere taken en die als to do’s opschrijven?

 14. Melody

  Hi lieve Cynhtia,
  Wat heb je dit leuk bedacht! Super!
  Love de nieuwe site btw.
  Ik heb een klein vraagje wat misschien niet helemaal bij dit artikel past, excuses daarvoor.
  Ik ben de laatste tijd helemaal niet te vreden met hoe mijn kapper mijn haar verft. Het ziet er nu niet uit (blond met heel donker vlaflip haar) hoewel ik altijd met plaatjes aangeef hoe ik het wil hebben. Ik ben nu opzoek naar een ander kapper/salon die mijn haar kan ‘fixen’ . Weet u misschien een goede salon? Ik vind namelijk dat uw haar altijd zo mooi wordt gedaan.

  Liefs

  • Cynthia Schultz

   Ik ga zelf altijd naar FΓΆhn in Zwolle en dat bevalt heel goed πŸ™‚

 15. Marleen

  Super leuk idee. Ik was idd ook wel benieuwd hoe jij het allemaal geregeld. Maar zelf loop ik er meer tegen aan dat ik niet aan de slag ga. Ik begin niet met het maken van mijn taken. Dus als iemand tips heeft let me know!

  • Jolet

   Dan heb je last van uitstelgedrag. Kijk maar eens op de site So Chicken. Daar vind je veel waardevolle tips ook bv. voor het vergroten van je discipline en voor meer motivatie.

  • Cynthia Schultz

   Ik zeg dan altijd: gewoon DOEN. Stel jezelf de uitdaging om vanaf vandaag bijv. twee weken lang elke dag die lijstjes te maken en er ook daadwerkelijk mee te werken.

 16. Annika

  Ik werk zelf met een notitieboek, waar ik een weekoverzicht in maak met per dag een to do lijstje. Meestal krijg ik het wel gedaan, maar soms schuift er iets door. Ik blijf kijken voor tips!

 17. Jannike

  Fijn deze video’s! Ik vond de foto’s van je to-do lijstjes altijd erg motiverend om het zelf ook op die manier te doen. Het geeft je inderdaad meer structuur en duidelijkheid voor de doelen van die dag.

 18. nicoleswereld

  Wat een fijne tips! Die todo lijstjes vind ik ook zo ontzettend fijn, helaas ben ik ook een van de vele die te veel op een lijstje zet waardoor ik het niet af kan krijgen

 19. Linda

  Oh wat een leuke serie! Ik ben zo dol geworden op je nieuwe site, er is echt veel meer afwisseling in plaats van persoonlijke artikelen die ik altijd al las en beauty-artikelen die ik dan altijd oversloeg.
  Dit vind ik echt een inspirerende serie! Ik ben benieuwd naar je andere video’s, ik vind jou echt een voorbeeld op het gebied van productiviteit. To do-lists zijn voor mij ook echt heel fijn πŸ™‚

 20. Shirley

  Heerlijk dit! Wil even zeggen dat ik dol ben op je nieuwe site en insteek. Erg leuk πŸ™‚

 21. Merel

  Ja leuk deze serie! Ik maak ook veel lijstjes, alleen die kunnen een stuk praktischer als ik jouw tips zo hoor, dankjewel! Ik zie trouwens dat je de misfit ray om hebt, die heb ik ook sinds december al om. Hoe bevalt hij jou?

 22. Sylvia

  Heel handig. Tips en trucs van anderen zijn altijd welkom! Ben benieuwd naar de rest?

 23. Barbara

  Wat een leuke serie! Kan niet wachten op de rest. Planning is absoluut niet mijn sterkste kant maar to do lijstjes helpen mij idd altijd enorm. Ik vind het afvinken ook echt heerlijk haha! Het valt me op dat je de video op een andere, nieuwe manier hebt ge-edit? ( hoe schrijf je dat ) Met beeld wat verspringt zeg maar. Ik vind het leuk! Kijkt lekker vlot πŸ™‚

 24. Lindsey Beljaars

  Ah een super leuk serie! Ik krijg van dit soort video’s altijd enorm veel inspiratie!

 25. Lisa

  Yes!! Super leuk en handig deze serie. Ik heb meteen zin om aan mijn to do lijstje te beginnen en kijk uit naar de volgende video!

 26. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wat een leuke serie! Ik vind het altijd erg leuk om te zien hoe andere mensen dit soort dingen doen. Vooral dat overschatten ben ik goed in: als ik een to-do lijst maak, is die eigenlijk veel te vol.. Jammer, want zo werkt het inderdaad niet echt. Zelf probeer ik dan de dingen die ik ook nog graag wil doen in ieder geval op te schrijven, zodat ik bij een volgende lijst weer wat input heb zeg maar. Fijne tips!

 27. Liset – Beautydagboek

  Zelf ben ik nog steeds van de oude, vertrouwde papieren agenda. Dus ik plan daar gewoon alles in :). Maar ik snap dat het een groot voordeel is dat je je agenda overal online kunt checken en dus niets meer mee hoeft te nemen.

 28. Danielle

  Leuke video Cynthia! Ik maak altijd op zondag een to do list voor de hele week en hier staan ook actiepunten op voor mijn vriend. Wij runnen namelijk samen ons bedrijf. Elke dag vul ik deze lijst aan met nieuwe actiepunten en streep ik actiepunten af die ik heb gedaan. Ik werk zelf met de Pomodoro methode en dat bevalt me erg goed. Ik ben benieuwd naar je volgende video!

 29. Jessica

  Leuke serie! Voor mij allemaal bekende tips, maar wel fijn om weer even goed op te halen! Ik ga er meteen weer mee aan de slag, want plannen was toch weer een beetje in de slop geraakt….en dan is het meteen weer chaos in mijn hoofd zonder dat ik het door heb! Dus, goedemorgen en dank je wel!

 30. Heleen

  Thanks Cynthia! Ik werk al een tijdje met To-Do-Lists als ik thuis ben, ookal ben ik niet aan het werk. Strijken, stofzuigen etc staan dan ook op mijn lijstje haha. Zwangerschapsdementie is echt heel vervelend soms.
  Met je tips kan ik weer vooruit!

 31. Elles

  Dit had ik nodig in mijn leven! Thanks!
  Liefs,
  Elles

 32. Susan

  Wat een leuke serie! Ben heel benieuwd. Jammer dat de video nog niet werkt. Ik kom vanmiddag terug!

 33. Mandy

  Goedemorgen Cynthia,

  Het filmpje werkt nog niet, ik krijg een foutmelding!

  Groetjes en een fijne maandag πŸ™‚