Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Passion Planner

Doelen waar je niet aan werkt zijn geen doelen, maar dromen. En wat zijn die doelen nou eigenlijk voor mij? Wat blijkt het in het dagelijkse leven toch lastig om je doelen helder te maken en er écht aan te werken. Ik gebruik sinds dit jaar een Passion Planner die me daar waanzinnig bij helpt.

Leestijd

Wat is een Passion Planner?

Een Passion Planner is een agenda, een gids om je doelen te stellen, dagboek, schetsboek, to do list voor persoonlijke zaken én je werk en dankbaarheidsdagboek allemaal in één. De bedenker van de Passion Planner, Angelia Trinidad, wilde een hulpmiddel maken om je doelen te formuleren maar er ook daadwerkelijk elke week en elke dag aan te werken. De Passion Planner helpt je je grote doelen op te breken in kleine hapklare doelen en die weer in stappen waar je echt mee aan de slag kan. En die stappen, die verwerk je in je dagelijkse leven.

Angelia: ‘Ik wilde deze planner maken als een soort kompas dat mensen helpt bij hun dagelijkse keuzes. Het is simpel. Je vraagt jezelf af: ‘brengt wat ik doe vandaag me dichter bij mijn doelen? Ja? Dan doe ik het. Nee? Dan doe ik het niet.’ Ik wilde een hulpmiddel maken dat mensen niet alleen helpt na te denken over hun doelen, maar er ook echt actie bij ondernemen en het onderdeel van hun dagelijkse leven maken.’

De Passion Planner is een manier om je doelen te formuleren, gestructureerd aan deze doelen te werken en je tijd goed in te delen. Het is een handvat dat je dagelijks kan gebruiken om je leven op een goede en leuke manier in te delen.

De planner is als volgt ingedeeld:

 • instructies voor het maken van je Passion Roadmap (doelen formuleren)
 • een jaaroverzicht voor vier jaar
 • 12 maandoverzichten
 • 12 maand-evaluaties
 • 52 weekoverzichten
 • een mid-year Passion Roadmap op de helft van de planner
 • achterin vrije ruimte voor aantekeningen e.d.

 

Je 'Passion Roadmap'

In het eerste deel van de planner ga je aan de slag met je doelen. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe je gaat bedenken wat je eigenlijk allemaal wilt bereiken en doen de komende jaren en dat ga je opschrijven. Uiteindelijk kies je één van deze doelen je ‘Gamechanger’ en die schrijf je op op een andere pagina. Daaromheen ga je opschrijven wat je allemaal moet doen om dit doel te behalen. Vervolgens ga je deze prioriteren en in je planner zetten.

Als je wil, kan je meerdere ‘Gamechangers’ tegelijk hebben en hier ook tegelijk aan werken. Ikzelf werkte eerst aan de realisatie van Cynthia.nl, daarna begon ik ook met een paar andere ‘Gamechangers’.

Wat hier zo mooi van is, is dat je je doel echt inplant in je planner. Je deelt het op in hapklare taken en die ga je ook daadwerkelijk doen. Dat maakt het echt anders dan even bedenken wat je doelen zijn, je gaat er namelijk ook daadwerkelijk mee aan de slag.

De jaaroverzichten

Dan zit er een spread in met een jaaroverzicht. Niet één, maar vier. Ik heb een Passion Planner zonder datum, maar dit is volgens mij ook zo in de Passion Planner die wel op een specifieke datum in een specifiek jaar begint.

Persoonlijk gebruik ik dit niet veel. In het begin gaf ik er vooral in aan wanneer ik op reis was, maar ik gebruik sowieso nooit jaaroverzichten. Handig dat ‘ie er in zit, maar ik pak hem er niet vaak bij. Wat handiger was geweest is als de weeknummers erbij hadden gestaan, dat gebruik ik zelf namelijk wel weer vaak.

Twaalf maandoverzichten

Van de jaren ga je naar de maanden. Er zijn twaalf maandoverzichten in de planner. Dit is een overzicht van je maand die je zelf kan invullen met hoofdzaken. Daarnaast kan je onder dit overzicht je projecten invullen en je kan een mind map voor deze maand maken. Links staat een overzichtje met ‘people to see’, ‘places to go’ en ‘not to do list’. Zoals je ziet gebruik ik dat niet echt, het is meer geinig.

Handig aan deze overzichten is, het zegt het al, dat je overzicht hebt over je maand. Nu focus ik me vooral op de weekoverzichten en vergeet ik halverwege de maand nog wel eens wat in mijn maandoverzicht in te vullen, wat wel aangeeft dat ik het er niet elke dag bij pak.

Wel vind ik het erg prettig om af en toe even te kijken wat ik als hoofdprojecten voor deze maand had opgeschreven en om naar de mind map te kijken.

Twaalf maand-evaluaties

Wat ik helemaal fantastisch vind is de maandelijkse evaluatie. Dit is een spread met allemaal vragen over je afgelopen maand, waardoor je echt even moet gaan zitten en nadenken over allemaal aspecten van de afgelopen pak ‘m beet dertig dagen. Hierdoor ga je echt nadenken: wat heb ik geleerd, wat waren toffe momenten, wat was er niet zo leuk, hoe heb ik mijn tijd ingedeeld, heb ik dat gedaan zoals ik het wilde, en zo niet, hoe komt dat dan? Ik vind het erg fijn dit in te vullen en goed te kijken naar de afgelopen maand en ook te evalueren waarom iets wellicht niet zo goed ging, of waarom ik geen tijd maakte voor iets wat ik wel graag wilde doen. Hoe komt dat? En ga ik er komende maand wél mee aan de slag, of niet?

Ook ga je na deze evaluatie direct weer bezig om komende maand beter te maken. Heel tof en ik gebruik dat elke maand (al is dat nu dus nog maar twee keer geweest).

52 Weekoverzichten

Dit is wat ik het meeste gebruik in combinatie met de ‘Passion Roadmap’ en de ‘Gamechangers’ – ha, wat klinkt dat allemaal Amerikaans, he. De weekoverzichten! Elke week heb je een spread om alles in te vullen wat je maar doet. Ik zie dit niet als een agenda maar meer als een manier om mijn workload te verdelen, te plannen en te zien waar mijn tijd eigenlijk naartoe gaat.

 

Voordat ik de Passion Planner gebruikte, had ik altijd to do lists in notitieboeken. Dat doe ik nu niet meer: mijn Passion Planner is echt mijn huidige tool om mee te werken. Alle to do lijsten gaan daarin, ook naar aanleiding van mijn ‘gamechanger‘, oftewel het doel waar ik op dat moment aan werk.

Het fijne aan de weekpagina’s is het overzicht in werk. Ik zie precies hoeveel ik nog moet doen, hoeveel ik al gedaan heb en hoe ik mijn tijd heb ingedeeld. Aan het einde van een week zie ik of ik mega productief ben geweest of dat ik juist meer tijd voor mezelf heb genomen.

Nogmaals: ik gebruik mijn planner niet als een agenda. Daarvoor gebruik ik digitaal Google Agenda waar ik op al mijn apparaten op kan. Ik gebruik mijn Passion Planner alleen thuis om mee te werken. Mijn agenda is iets anders.

Mid-year Passion Roadmap

Op de helft van het jaar is het tijd om weer even fris bezig te gaan met je doelen en plannen. Daarvoor is speciaal een spread gemaakt middenin. Je kan ook op de website van Passion Planner extra Passion Roadmaps downloaden zodat je die kan printen. Ik heb dat zelf gedaan omdat ik aan meerdere ‘Gamechangers’ tegelijk wil werken.

Vrije ruimte

Achterin het boek is nog aardig wat ruimte voor je eigen aantekeningen. Zo kan je daar opdrachten doen die soms in de weekoverzichten staan, zoals bij mijn eerste foto’s. Er zijn blanco pagina’s, maar ook pagina’s met ruitjes.

Hoe de Passion Planner mij helpt

Ik ben best een gestructureerd type en heb door de jaren heen een manier van werken ontwikkeld die voor mij goed werkt. Ook ben ik vaak bezig met doelen formuleren en deze uitwerken. Toch miste ik soms nog iets om de vertaling van dromen naar doen te maken. Ik ben altijd gewoon druk bezig met mijn ‘gewone werk’, oftewel mijn blog, YouTube en social media kanalen bijhouden, waardoor andere dromen en doelen toch vaak op de achtergrond raakten.

Wat ik merk is dat de planner mij erg goed helpt om écht aan mijn doelen te werken. Elke dag opnieuw! Ten eerste werkt het inspirerend en motiverend om alles weer even op papier te zetten. Wat wil ik eigenlijk echt? Daar over nadenken en het opschrijven geeft al een boost. Als je er vervolgens echt mee aan de slag gaat en je vooruitgang op papier echt zíet, geeft dat een top gevoel.

Voor de livegang van Cynthia.nl moest er erg veel gebeuren en deze planner heeft me erg geholpen het inzichtelijk en behapbaar te maken. Daarnaast gaf het me enorm veel voldoening en zelfvertrouwen als ik aan het einde van de week zag hoeveel vooruitgang ik had gemaakt!

In weken dat het juist wat minder gaat, helpt de planner me juist reflecteren, naar de afgelopen dagen te kijken, te bedenken waarom het minder ging en wat dat voor consequenties met zich meebracht

Is het niet een beetje dwangmatig?

Álles plannen, alles tot in de uren uittekenen, bijhouden waar je je tijd aan besteed, is dat niet een beetje dwangmatig? Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die het er spontaan een paniekaanval van krijgen en dat snap ik heel erg goed. Voor mensen zoals ik, die erg baat hebben bij structuur, visueel overzicht en extra intrinsieke motivatie helpt het juist heel erg.

Wel denk ik dat je niet teveel moet vastklampen aan een planner als je merk dat je er juist stress van krijgt. Voor mij geeft het erg veel overzicht en daardoor rust en ruimte. Voor anderen kan ik me voorstellen dat het juist een krampachtig gevoel geeft. Ieder z’n ding, zegt oma Cynthia altijd maar. Wat voor jou werkt, werkt voor jou.

Voor wie is de Passion Planner een aanrader?

 • voor mensen die al erg houden van to do lists en doelen stellen, maar het lastig vinden alles om te zetten naar een gestructureerde manier van werken.
 • voor mensen die wel doelen en dromen hebben, maar er nooit wat van terecht komt.
 • voor mensen die de hele week druk bezig zijn, maar aan het einde van de week niet het gevoel hebben dat ze productief zijn geweest, of met hun doelen bezig zijn geweest.
 • voor mensen die graag meer overzicht hebben in hun werkweek.

En voor wie is het niet zo geschikt? Voor iedereen die bovenstaande zaakjes al prima voor elkaar heeft, en voor iedereen die gewoon niet zo van plannen houdt en daar verder ook geen baat bij zou hebben.

De Passion Planner kan je kopen via hun website. Er zijn verschillende varianten. Die ik heb is nog te koop en kost $35 voor de grote en $30 voor de kleinere. De varianten met een effen bruine of zwarte kaft kost $30 (groot) en $25 (klein). Je kan kiezen voor een planner zonder data, zodat je er op elk moment in kan beginnen en de maanden en data zelf invult, je kan ook een voor 2017 kopen die begint op 1 januari (maar persoonlijk zou ik daar nu niet meer voor gaan, zonde!).


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.