Op je lijf geschreven

Elke maand doe ik mijn boekenupdate hier op Cynthia.nl, maar soms wil ik een boek wat extra welverdiende aandacht geven. Op je lijf geschreven van Mayra Louise is daar een mooi voorbeeld van. ‘Stop met wegen. Start met leven’ en ‘Happy is not a dresssize’ zijn motto’s van Mayra en ook de rode draad door dit heel belangrijke boek.

Leestijd

Mayra Louise

Mayra volg ik al jaren en ik heb haar een tijd terug geïnterviewd voor mijn serie ‘Op je bek.’ Mayra is journalist, blogger en plussize model en ze is dik. Ze verspreid haar ‘body positive’ verhaal op haar blog en Instagram, en nu dus ook in haar boek. Ik vind haar een enorme inspiratiebron. Ten eerste omdat ze zo moedig haar strijd voert, maar ook omdat ze niet bang is de discussie aan te gaan en mensen op de feiten te wijzen. Mayra is soms bóós. En terecht. En dat deelt ze vervolgens in haar Instagram stories. Weinig vrouwen durven hun boosheid te uiten op social media (stel je voor, een boze vrouw!), Mayra doet dat lekker wel. Als ze zich bijvoorbeeld kwaad maakt omdat Sonja Bakker weer op één staat met een dieetboek, of omdat ze haters heeft op haar instagram die komen vertellen dat ze echt op dieet moet.

En Mayra schreef dit boek. En dat deed ze met heel haar hart. Ze interviewde vrouwen (waaronder mij) en groef vooral bij zichzelf heel diep.

Op je lijf geschreven

Stop met wegen. Start met leven.

Je eigen spiegelbeeld haten, denken dat je leven beter wordt als je maar wat kilo’s kwijt bent, elke maandag opnieuw beginnen met diëten… Herkenbaar?

Mayra Louise zat zelf twintig jaar lang vast in dit patroon, tot ze ontdekte dat het zonde was van haar tijd, en haar leven.

In dit boek deelt ze op persoonlijke en soms hilarische wijze haar verhaal en de belangrijkste inzichten die ze de afgelopen jaren leerde. Over waarom het
schoonheidsideaal een lachertje is, waarom geluk niet in je kledingmaat of gewicht zit, en waarom ook jij goed genoeg bent.
Maar ook haar ultieme tips voor meer zelfvertrouwen en het belang van een gezond socialmediadieet (het enige dieet dat écht werkt!).

Mayra vertelt haar verhaal. Haar lastige verhaal, over haar jeugd en de relatie met haar vader, de moeilijke reacties die ze kreeg over haar vollere lijf, het diëten, haar carrière als plussize model en alle worstelingen met haar zelfbeeld en gewicht. Herkenbaar voor mij en ik denk voor vele anderen. Maar het allermooiste en allerfijnste van dit boek is dat Mayra niet alleen haar verhaal (en dat van andere vrouwen) vertelt, maar dat ze ook heel veel praktische tips geeft om zelf meer van je lijf te gaan houden. Om jezelf te accepteren, jezelf misschien mooi te gaan vinden. Zo’n praktische tip is bijvoorbeeld: kijk in elke spiegel. In elk reflecterend oppervlak waar je langsloopt. Net zo lang en net zo vaak tot je niet meer schrikt van je eigen spiegelbeeld. Of: ga naakt voor spiegel staan en kijk naar je lijf. Zonder jezelf te straffen en te bedenken dat je nu echt moet gaan sporten om die dikke billen te laten slinken. Nee, gewoon kijken. Je lijf aanraken (en niet in je buik knijpen of prikken, maar het gewoon, neutraal aanraken). En zo zijn er nog zo ontzettend veel tips en manieren om je lijf langzaam, stapje voor stapje, meer te gaan accepteren. Nu hoef je niet bang te zijn voor een heel zwaar (pun intended) ingewikkeld boek, want dat is het niet. Het is een positief, vrolijk boek vol humor. Ja, ook met zware en lastige onderwerpen, maar dat hoort erbij. Het is niet alleen maar rainbows and sunshine natuurlijk.

Maar Op je lijf geschreven is ook een prachtig boek dat je met plezier leest. Het is zó mooi vormgegeven. De foto’s die gemaakt zijn door Aline Bouma zijn waanzinnig mooi (en ik ben ook heel blij met die van mij). De uitgelichte quotes zien er zo goed uit dat ze nog beter binnenkomen. Dus naast dat de inhoud fantastisch is, ziet alles er ook nog eens heel erg mooi uit. Van binnen en van buiten. En dat maakt het echt een feestje om te lezen.

 

In het boek mocht ik ook mijn persoonlijke verhaal vertellen. Over diëten, over mijn zelfbeeld, over pesten, over dat ik herhaaldelijk uit groepen ben gezet, over hoe ik door de jaren heen ook langzaam meer van mijn lijf ben gaan houden. Of beter gezegd, dat ik gestopt ben met het te haten. Het is een heel kwetsbaar verhaal geworden wat Mayra prachtig heeft opgeschreven. We zaten uren met elkaar te praten en ze heeft echt de kern gepakt in haar boek. Toen ik het voor het eerst in het boek las na het interview, moest ik huilen. Ik had het natuurlijk goedgekeurd voor het gedrukt werd, dus ik had het al onder ogen gekregen, maar toen ik het echt in het boek las, kon ik alleen maar eventjes janken. Want verdorie, wat heeft dit lijf me in de weg gezeten. En wat ben ik gekwetst en wat heb ik een kloteperiode gehad op de middelbare school. Maar wat ben ik nu dankbaar voor waar het me gebracht heeft (cliché, cliché) en wat ben ik blij dat ik nu zo lekker in mijn vel zit. En dat ik mijn geluk niet meer laat afhangen van in welke kledingmaat ik pas en welk cijfertje er op de weegschaal staat. Dat laatste weet ik trouwens niet eens, al jaren geleden heb ik de weegschaal de deur uit gedaan. Dank je Mayra, dat je mijn verhaal zo mooi hebt opgeschreven.

Wat mij betreft moet elke vrouw Op je lijf geschreven. Ja, echt elke vrouw. Want we groeien zó op in een looks obsessed wereld, in een wereld waarin we slank moeten zijn om succesvol of waardevol te zijn. We leven in een (instagram)wereld waar slank gelijk staat aan geluk. Je leert daarover in dit boek, maar je leert vooral hoe je gelukkiger kan zijn in en met je lijf, zonder dat je ervoor op een dieet hoeft. Want dat dieet is niet wat je mindset gaat veranderen. Jij kan dit zelf doen, je hebt de touwtjes in handen, door Mayra, om hier mee aan de slag te gaan. Om je lijf niet meer als obstakel te zien en te realiseren dat jij dat obstakel zelf bent. Dus. Lezen. Alsjeblieft! Ik geef trouwens een exemplaar van Op je lijf geschreven weg op Instagram deze week.

Ik heb het boek gekregen. De link is een affiliate link, als je via de link het boek koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

32 reacties
 1. Petra

  Boek besteld. Lijkt me super wrs voor iedere vrouw maar zeker voor mij😅 hele leven dieten is zo vermoeiend…

 2. Jet

  Ik heb al mijn hele leven overgewicht, altijd een strijd met (niet) eten gehad. Sinds een paar maand ben ik gestopt met diëten, begonnen met in balans zijn. Ik eet gezonder, en probeer dit echt als een levensstijl te zien. Gezond eten, af en toe wat bewegen. Sporten is nooit mijn ding geweest, maar wandelen, fietsen en dansen kan iedereen. Als ik dan eens een halve (een hele lukt al niet eens meer) zak chips leeg vreet, denk ik niet ‘alles is voor niks, nu kan ik net zo goed die reep chocola ook opeten’. Ik probeer de draad weer op te pakken, en de rest van de dag/week gezond te eten. Ik sta niet op de weegschaal, omdat ik weet dat ik dan obsessief word. Ik merk dat m’n kleding losser en mooier gaat zitten, ook al is dat nog steeds maat 48. Door de week heen probeer ik een soort balans te creëren, als ik bijvoorbeeld zaterdag uit eten ga, eet ik de andere dagen wat gezonder, zodat ik lekker kan genieten van het uit eten gaan. Als ik een dagje een ‘off day’ heb (hele dag op de bank hangen), is dat oke, en probeer ik de volgende dag juist wel wat actiever te zijn.

  Lang verhaal, maar ik hoop dat ik er anderen met een grote maat mee kan helpen. Goed voor jezelf zorgen is niet troost eten (chips en chocola), maar gezond en gevarieerd eten, en af en toe extra genieten van dat blokje chocola of die lekkere nootjes 🙂 probeer niet door te slaan, of te denken ‘nu ik die zak chips leeg heb, is alles toch verloren en kan ik ook die drie repen chocola eten’. En geloof me, I’ve been there.

 3. Kyra

  Ik vind dit onderwerp een beetje dubbelzinnig. Tuurlijk zijn mensen met een maatje meer even mooi. Maar het gaat om de gezondheid. Ik studeer in die richting, en het is overduidelijk bewezen dat overgewicht gewoon heel veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dat zou voor mensen de reden moeten zijn om af te vallen. Niet dat ze niet mooi zouden zijn, want dat zijn ze wel.

 4. Suus

  Klinkt als een boek wat ik graag nog een keer wil lezen!

  Wat sommige reacties lijken te bespreken, is het vraagstuk of body positivity ervoor zorgt dat je alle touwtjes loslaat en maar dik wordt omdat je toch wel van jezelf houdt.

  Volgens mij staat body positivity juist los van het wel of niet hebben van een gezond gewicht. Het gaat om het respecteren van alle lichamen. Dit heeft mij al heel veel geleerd en gezorgd dat ik een stuk gelukkiger ben en beter in mijn vel zit. Ik voel me vaker dankbaar voor mijn lichaam, wat ervoor zorgt dat ik kan bestaan en zoveel moois kan ervaren. Als voormalig ‘fitgirl’ met een enorm verstoorde relatie met eten en mijn lichaam een onwijs belangrijke stap. Ik sport nog steeds en eet gezond, maar met een andere mindset: omdat ik goed voor mezelf wil zorgen, ipv omdat ik aan een bepaald plaatje wil voldoen. Geluk en respect voor je lichaam is niet afhankelijk van in welke mate je aan schoonheidsidealen voldoet. En hoe iemand anders voor zijn/haar lichaam zorgt, dat zijn jouw zaken niet. Heb respect voor jezelf en voor elkaar, onafhankelijk van hoe jij of anderen eruit zien. Voor mij is dat body positivity <3.

 5. Hanneke

  Was deze hele beweging maar veel eerder op gang gekomen…. Dan zat ik nu misschien niet gevangen in het andere uiterste, een eetstoornis.
  Als kind was ik stevig, als puber dik. Mijn hele leven heb ik nooit ergens bij mogen horen. Om de een of andere reden was ik niet goed genoeg, werd gepest, buitengesloten. Altijd voelde ik me minder. Als puber troostte ik mezelf met eten, tot ik toch echt flink overgewicht had. Ik viel wat af, was gezond, maar kon mijn lijf nooit accepteren.
  In de daarop volgende jaren bleef ik mezelf ‘minder’ voelen. Het stoppen met mijn studie en een mislukte relatie zorgde ervoor dat het minder voelen werd omgezet in minder willen zijn. Onzichtbaar worden. Mezelf langzaam laten verdwijnen. Ik werd dunner en dunner, maar werd nooit blij met wat ik in de spiegel zag.

  Nu ben ik 28, totaal uitgeput en nog steeds niet gelukkig met mezelf. Ik heb eindelijk de stap gezet om hulp te zoeken, maar de wachttijden zijn lang.
  Ontelbare keren dacht ik: had ik maar. Had ik maar eerder hulp gezocht. Had ik mezelf maar gewoon geaccepteerd. Ik heb zoveel tijd weggegooid door mezelf pijn te doen en niet te genieten.

  Hoewel ik veel tijd heb verloren, die ik nooit meer terug krijg, hoop ik dat veel anderen hun gedachten wél om kunnen buigen tot iets positiefs. Want als er iets is wat ik niemand toe wens, is het de helse strijd die zich iedere dag afspeelt in mijn hoofd….

  • Lieke

   Ik heb zelf ook in een eetstoornis gezeten. En het is keihard werken. Maar het leven kan weer leuk worden 😉

   Stap uit die slachtofferrol. JIJ bent degene die er wat aan kan veranderen. Het is JOUW leven en je hebt er maar 1. Maar er wat van. De tijd tikt gewoon door…

 6. Johanna

  Dit is een echt een boek herkenbaar voor mensen (en dat zijn er veel) die hun geluk laten (mee) bepalen door hun gewicht – natuurlijk is het veel genuanceerder dan dat (oa alle comments die reageren op feit dat zelfacceptatie niet mag overslaan (gelijkstaan?) aan jezelf te pletter eten en de gezondheidsrisico’s negeren ) en dat zal de auteur ongetwijfeld zelf wel beseffen .. Toch veelzeggend dan dat veel mensen hieronder toch ervoor kiezen om die kritische noot weer te laten horen.. Eigelijk het tegengestelde reageren vanwaar het in dit boek rond draait

 7. Paula

  Ik ben 30 kg te zwaar en ik ondervindt hier zoveel vervelende gevolgen aan. Sinds mijn gewichtstoename heb ik veel minder energie, voel me vaak niet uitgerust, mijn huid is doffer geworden, mijn libido is naar beneden gegaan en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zou fijn zijn als die kant ook belicht wordt.

  • Carlijn

   Die kant wordt juist al jaren overbelicht. Het is het enige wat we horen: verlies gewicht, dan gaat je haar meer glanzen! Verlies gewicht, dan krijg je meer energie! Terwijl die dingen niet per se iets te maken hebben met je gewicht, maar juist met wat je eet en welke producten je gebruikt. Misschien is de reden dat je 30 kg bent aangekomen, ook de reden van de doffe huid bv. Dat komt dan niet door het gewicht, maar bv door een slechter eetpatroon. Misschien is het je leeftijd of je hormonen. Of als je constant tegen jezelf zegt dat je 30 kg te zwaar bent, tja, dat doet ook geen wonderen voor je libido. Het is absoluut niet zo dat dit niet wordt belicht. Misschien niet in dit boek, maar dat is ook het punt niet van het boek. Ik wens het je toe dat je beter in je vel gaat zitten en ontdekt wat voor jou werkt. Dat hoeft echt niet per se 30 kg afvallen te zijn.

 8. Shana

  Ik ben zelf ca. 25 kg bijgekomen na 2 zwangerschappen op 16 maanden tijd. En neen, dit komt niet ‘door’ de zwangerschappen; wel omdat ik het mezelf daarna gewoon te makkelijk heb gemaakt met take-out en bankhangen – met mijn kids op mijn lijf geplakt. Ik heb me lang oh zo slecht gevoeld over mijn ‘geruïneerde’ lijf en voelde me gewoon alsof ik niet meer meetelde. Was zelfs beschaamd. Het keerpunt was onze eerste vakantie als gezin met 2 kinderen. Ik wilde nièt in bikini/badpak aan strand verschijnen wegens het schaamtegevoel, maar wat ik nog oneindig veel keer erger had gevonden, was dat mijn kinderen niets aan me zouden hebben en later geen leuke herinneringen zouden hebben met mama aan het strand. En nu, wat verder in mijn huidige levensseizoen, ben ik gelukkig tot het besef gekomen dat ik niet minder meetel omdat ik ervoor kies mijn kids/gezinsleven als prioriteit te hebben. Voor mij persoonlijk draait het vooral daarom; wij zijn nog steeds evenwaardig, we tellen nog evenveel mee.

  Reageren
 9. Rowan Chanel

  Ik moet zeggen dat ik over dit soort onderwerpen gewoon gestopt ben met het er over nadenken.
  En dat was 5 jaar geleden al een van de redenen waarom ik mezelf van social media heb gegooid.
  Ik heb alleen al daardoor super veel leuke spontane foto’s van mezelf omdat ik niet in m’n achterhoofd had: OMG, deze moet op social media.
  De tijden zijn zó ontzettend veranderd. Voor iedere ‘onzekerheid’ bestaat tegenwoordig wel iets. Hair/wimper extensions, kunstnagels, permanente makeup, fillers. Of je duwt een paar siliconen mallen in je achterwerk. Je stapt je bed uit en je bent eigenlijk al helemaal ready-to-party. Zonde van die jonge meiden. Ben inderdaad blij met hoe en wie je bent, zonder al die troep (die ie-de-reen al heeft) want uniek zijn tegenwoordig, is uniek.
  Staat natuurlijk los van dat anderen hier wel hun geluk uit halen.
  Maar goed, dat is ook niet waar mijn eigen comment om gaat.

  Reageren
 10. Vanessa

  Een boek met een duidelijke boodschap, maar zo zwart/wit is het in werkelijkheid niet.
  Ik kan nog zoveel van mezelf houden maar als ik daardoor 20 kilo aankom in gewicht dan zal dat mijn gezondheid behoorlijk beïnvloeden.
  Een gezonde leefstijl met voor mij een gezond gewicht brengt wel degelijk geluk.
  Daar moet je iets voor laten maar dat betaald zich terug.
  Tegelijkertijd vind ik dat het een eigen keuze moet zijn en niet weer een opgelegd iets.
  Ben je wat zwaarder en houdt je van jezelf, geweldig!
  Voel je je toch beter in een wat slanker lijf, ook geweldig!
  Maar wees lief voor jezelf, en ook voor andere vrouwen, dat maakt het grootste verschil. ❤

  Reageren
  • Iris

   Ik ben het niet met je eens. Ik kom juist aan in tijden dat ik niet van mezelf hou. Als je namelijk van jezelf en van je lichaam houdt, dan wil je er goed voor zorgen en eet je juist gezonder.

 11. Inge

  Ow wat super interessant dat boek! Ben benieuwd! Dik is ook wel in veel gevallen een mindset, ikzelf heb maat 38, maar kan extreem onzeker zijn met tijden. Sowieso durf ik geen bikini aan, badpak is ook altijd even slikken. Dus herkenbaar ookal ben ik uhhh technisch gezien niet dik, ik voel me wel onzeker over mijn rolletjes en putjes. Cynthia; wat ben je toch een topwijf! Xxx

  Reageren
 12. Ilona

  Nee natuurlijk zit geluk en positiviteit niet in een kledingmaat maar als je geen journalist/influencer/schrijver o.i.d. bent is het denk ik anders. De maatschappij stelt eisen aan je. Ik heb dit daadwerkelijk ondervonden bij een sollicitatie. Ik en een vriendin solliciteerden bij hetzelfde bedrijf (er waren meerdere functies). In deze tak van werk is veel personeelstekort. Zij is (wat je in onze huidige maatschappij dik (rotwoord) noemt en heeft confectiemaat 52. Ik 42. Zij werd niet aangenomen met als reden: “wij denken dat je omvang je kan beperken in je werk”…….dat kun je dan melden bij een discriminatie meldpunt maar het gebeurt (ook nu nog) toch!

  Reageren
 13. Jessica J.

  Lijkt me een erg waardevol boek. En Aline Bouma maakt inderdaad ongelooflijk mooie foto’s! Ik ben Mayra trouwens meteen gaan volgen op Instagram, want ik geef toe dat ik haar niet kende.

  Reageren
 14. rachel

  klinkt goed en ondanks ik niet lees zou ik hem wel willen lezen 😉
  en ik vind de binnenkant van een mens belangrijker dan het uiterlijk.

  Reageren
 15. J

  Is dit boek ook behulpzaam voor mensen die zichzelf niet dik, maar wel heel stom en lelijk vinden? Ik heb zelf een sociaal geaccepteerde kledingmaat en een ‘slanke bouw’ (ieks), maar dat betekent niet dat ik niet ongelofelijk onzeker (en soms ongelukkig) ben over mezelf. En dat ik daar best wel eens wat aan wil veranderen. Veel boeken en ‘bopo’ influencers focussen zich toch vaak op mensen met vollere figuren, terwijl dat bij mij net geen issue is. Ik wil gewoon uit die negatieve spiraal van walging over mezelf stappen, want ik heb een fantastisch en gezegend leven en ik wil niet zo met mezelf bezig zijn de hele tijd, maar gewoon genieten.

  Reageren
  • Cynthia Schultz

   Ja! Dan is het ook echt een boek voor jou. En ik wil even tegen je zeggen dat je niet stom en lelijk bent <3

  • Selene

   Interessant om de comment hierbij te lezen. Ook die van jou, J. Ik worstel ook met -op zijn zachtst gezegd- niet zulke positieve gevoelens over mezelf. Hoewel m’n gewicht daarbij niet echt helpt, weet ik van alle periodes waarin ik mezelf uithongerde/obsessief sportte en ondergewicht had, dat dat ook geen garantie voor geluk is. Zelfliefde (of het gebrek daaraan) zit ‘m voor mij niet zo gewicht, blijkt. Zodra ik het ene ‘fix’, vind ik namelijk toch wel iets anders dat ik mankeer. Het zou inderdaad inspirerend zijn om meer over zelfacceptatie te lezen los van uiterlijk.

  • Miriam

   Meissie toch… het breekt me hart te lezen dat je zo naar jezelf kijkt. Ik kan natuurlijk vanuit de grond van mijn hart zeggen dat je niet stom en lelijk bent. Je mag er zijn, altijd! Je doet er toe! Maar ik raad je aan een vorm van hulp te zoeken die bij jou past om uit deze negatieve spiraal te komen. Iemand die jou laat zien wie je werkelijk bent, een sterk, mooi en waardevol persoon. Want dat je dat bent staat als een paal boven water!!!! xxx

 16. Audrey

  Klinkt inderdaad als een heel bijzonder boek, ik zet ‘m op mijn wishlist! Lijkt me wel heel heftig voor jou, om toch op vrij jonge leeftijd zo in de kijker te staan en dan veroordeeld worden door iedereen.

  Reageren
 17. Bente

  Geweldige post.
  Om de zoveel tijd heb ik een body positivity boek nodig om on track te blijven met zelfliefde, anders verlies ik dit uit het oog.
  Naar aanleiding van dit artikel heb ik een notitie uit mijn telefoon gehaald waarin ik de afgelopen maanden mijn gewicht bijhield. Dit soort kleine stapjes in de goede richting, steeds weer terug die richting van vriendelijk voor mezelf zijn vinden en heroppakken.
  Voor mij is qua body positivity de (Soundcloud) podcast Damn Honey heel erg supportive. Ook de podcast ‘Alanis Morisette, Conversation with Karen Koenig’ is geweldig en leerzaam voor mij geweest.

  Reageren
 18. lousaa

  Ziet er mooi uit. Maar ik vind het zooooo dubbel. Telkens als ik ergens lees: het gaat er niet om of je mooi bent, denk ik: true. Maar als ik m’n haar leuk heb zitten voel ik me beter en benaderen mensen me echt anders dan waneer ik het laat groeien tot een ongewassen vervilte klittenbol. Dat hou je toch. We zullen allemaal naar de kapper blijven gaan.
  En als ik lees: weg met die weegschaal, je moet leven, genieten, is dat net zo goed iets dat moet van iemand anders. Bovendien, het is weliswaar een leuker leven als ik me geen zorgen maak om m’n gewicht, het is ook ongezonder als m’n suikerwaardes verslechteren doordat ik leef en geniet. Het zorg voor pijn, blessures, een korter leven, hogere gezondheidskosten. Bovendien triggert hun ‘let it go’ devies oude eetproblemen bij mij, er is weinig verkeerd aan matigen en ongezonde dingen laten staan en dat wordt in veel bodypositivitybijbels als een soort zelfhaat of zelfbeperking getypeerd – zo ervaar ik het althans. Als je geen pannenkoeken eet misgun je jezelf iets. Ik denk dat de bodypositivo’s onderschatten dat hun ‘hulp’ nieuwe dilemma’s brengt, en niet alleen positieve gevolgen heeft -alle goede bedoelingen en ervaringen ten spijt.

  Reageren
  • axelle

   Dit dus! Ik vind ook dat iedereen van zichzelf moet kunnen houden, dik of dun. Iedereen mag er zijn. Maar voor mij draait alles in het leven om balans. Zelf eet ik graag gezond tijdens de week, zodat ik in het weekend extra kan genieten. Ontzeg ik mezelf dan iets? Ja, ik zou ook liever dagelijks op resto gaan en chips eten. Ik vind het jammer dat rekening houden met wat je eet om zo een gezonde levensstijl te behouden precies wordt afgeschilderd als een eetprobleem. Ik hou meer van mijn lijf als ik op een gezond gewicht zit. Voor anderen is dit misschien niet zo en dat is helemaal oké. Elk gewicht en elk lichaam is mooi.

  • Ier

   Eens!
   Ik ben helemaal voor houden van je lijf. Maar de bodypostivity-beweging bezorg me soms wel een beetje jeuk: dan heb ik het idee dat het de andere kant op slaat. Dat gezond eten en sporten enkel een hype zou zijn op Instagram.
   Volgende zin irriteert me bijvoorbeeld: “waarom geluk niet in je kledingmaat of gewicht zit”. Geluk is juíst voor iedereen wat anders, vind ik. Ik kan namelijk juist wél geluk halen uit mijn kledingmaat/gewicht. Ik let er op, werk ervoor, het past bij me, ik voel me er goed bij en ik weet dat het een gezond gewicht is.

  • Elfi

   Dit. Precies hoe ik het ook ervaar.

  • Regina

   Hey!

   Naar mijn mening kun je op heel veel manieren van jezelf houden! Het belangrijkste is denk ik dat je stopt met verwijten maken aan jezelf en start met positieve zaken.

   En positieve zaken is naar mijn inzicht een heel breed begrip:
   – stoppen met balen van je eigen spiegelbeeld als je het ziet, je mag er zijn, ook als je (nog) niet voldoet aan je eigen standaard;
   – streven naar een balans van het fysieke, mentale en spirituele: balans voelt altijd beter! Het maakt niks uit of je dit haalt uit hardlopen, yoga of kerkgang. Alles is goed. Gun jezelf, wees niet jaloers en berokken jezelf en anderen geen schade <3;
   – goed zorgen voor de inwendige mens! Lekker eten, gezond eten, voedzaam eten en soms uit de band springen. Wees vooral niet boos op jezelf als voornemens een dagje niet lukken, leven is te kort om jezelf te straffen en lijden is niet perse louterend;
   – raak vertrouwd met je lijf en je behoeftes. Weet wat je nodig hebt aan persoonlijke verzorging om jezelf goed te voelen en te stralen. Dit is ook heel breed he? Voor de ene is een likje dagcreme voldoende, de ander wil misschien ook cosmetische ingrepen ondergaan. Niks mis mee, wederom geldt: gun jezelf. Vraag jezelf alleen af of je het doet om de juiste redenen: jouw persoonlijke geluk <3.

   Ik kan nog heel veel meer noemen, maar ik denk dat dit de kern van body positivity is. En ja, het wordt vaak geassocieerd met blije dikke dames, maar body positivity is voor ieder lichaam. Voor ieder mens. Man, vrouw en alles er tussenin. Voor alle leeftijden en alle huidskleuren. Bij yoga zeiden ze tegen mij: “Mildheid naar jezelf is het grootste cadeau.” Doe er je voordeel mee. Ik sta lichter in het leven als ik bewust bezig ben met mild zijn. Stop verwijten, stop zelfhaat, start vergeving en acceptatie.

   En nog een dingetje: je lichaam is wel het huis (of de tempel, wat jij wil!) van je ziel. Zorg goed voor je lichaam, voed jezelf, versier jezelf als je dat wil en KOESTER JEZELF. <3

  • Kim

   Mooi en goed verwoord. Ik merk dat ik het ook soms lastig vind, enerzijds gun ik iedereen, maar dan ook echt iedereen een positief en liefdevol zelfbeeld. Dik, dun, lang, klein. Dát is voor mij bodypositivity; een positief zelfbeeld. Bodypositivity is mijns inziens ook het accepteren van bepaalde gezondheidsrisico’s bij een te hoog of te laag BMI. Ik vind het dus ook jammer (ook al snap ik het ergens wel), dat Mayra bijvoorbeeld boos wordt om het dieetboek van Sonja. Feit is dat overgewicht een serieus gezondheidsprobleem is en ik ken legio mensen die met succes op een gezond gewicht zitten en blijven (en daarbij minder gezondheidsklachten hebben) door een dieet(boek). Afscheid hebben kunnen nemen van bijvoorbeeld diabetes. Zo’n tweet insinueert mijns inziens dat het bijna ‘strafbaar’ is om te diëten. Lieve mensen; leven en laten leven. Houd van jezelf en accepteer eventuele risico’s.

  • Ellen

   Mee eens, heb er ook dubbele gevoelens over. Ben inmiddels de 40 gepasseerd en heb kinderen, dat laat de nodige sporen na op mijn huid en die omarm ik. Maar ben blij dat ik door een gezonder eet/leefpatroon nu wél in maatje 38/40 pas, voel me fitter en vrolijker!

  • T.

   Helemaal mee eens! Ik vind het ontzettend jammer dat er (naar mijn weten) niet meer geschreven wordt over body neutrality. In mijn ogen veel waardevoller dan body positivity.

 19. Colette

  Goedemorgen lieve Cynthia,
  Afgelopen week heb ik al naar aanleiding van jouw favorieten update de E-book versie besteld. PRACHTIG ❤
  Herkenbaar en zet je meteen aan het denken over jezelf. Een boek voor alle vrouwen. Dank ook voor je eigen openheid en de mooie dingen op Cynthia.nl 🌹
  Geniet ze in Frankrijk 🍾🍷
  Saludos 🙋🏼‍♀️

  Reageren