Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Op je bek: Sanny Verhoeven

Ik ben ervan overtuigd dat fouten je grootste lessen kunnen zijn en dat ze je heel erg vormen. Succesverhalen over grote ondernemers zijn interessant, maar is het niet veel boeiender om te lezen over de fouten die ze maakten en wat ze daarvan leerden? Vandaag: Sanny Verhoeven.

Leestijd

Sanny Verhoeven

Sanny Verhoeven (31) is presentatrice en YouTuber op haar eigen kanaal Sanny Zoekt Geluk. Met haar kanaal wil ze mensen bewuster laten leven en laten focussen op positiviteit. Toen ze begon met haar YouTube kanaal had ze verwacht dat ze een kleine groep volgers zou krijgen omdat zelfreflectie over het algemeen niet hele populaire content is. Niks is minder waar nu Sanny Zoekt Geluk haar fulltime baan is geworden en haar video’s al meer dan vier miljoen keer bekeken zijn.

Welke fouten maakte Sanny in de drie decennia die ze leeft en al die jaren waarin ze zo ondernemend is? Welke vier fouten vormden haar het meest en waar groeide ze van?

Fout 1: Mezelf lager neerzetten dan anderen

‘Ik heb vroeger veel gewerkt als actrice en model en ik werk nog steeds als presentatrice. Daardoor werk ik op veel verschillende plekken met veel verschillende mensen. Een grote fout die ik jarenlang heb gemaakt is dat ik mezelf lager neerzette dan anderen. Als ik merkte dat de persoon waar ik mee werkte onzeker was, begon ik die ander complimenten te geven, of ik deed haar werk om haar beter te laten voelen. Hiermee cijferde ik mezelf weg. Ik heb best wel een sterke en aanwezige persoonlijkheid, maar om de ander meer op zijn gemak te laten voelen, deed ik me kleiner voor dan ik was.’

 

Toen dacht ik: oh God, ze zijn me gewoon vergeten! Zó laag had ik mezelf neergezet, ik had mezelf bijna letterlijk onzichtbaar gemaakt.

‘Het hoogtepunt was tijdens een event waarbij de nieuwe presentatoren voor een programma waar ik werkte bekend werden gemaakt. Ik stond nog in het publiek toen de andere presentatoren op het podium werden geroepen. Mijn redacteur kwam naar me toe en zei: ‘Sanny, moet jij niet op dat podium staan?’ Toen dacht ik: oh God, ze zijn me gewoon vergeten! Zó laag had ik mezelf neergezet, ik had mezelf bijna letterlijk onzichtbaar gemaakt.
Dat moment was echt een omslagpunt: dit mocht nóóit meer gebeuren, mensen mogen me niet meer vergeten, ik moet mezelf laten zien want ook ik mag er zijn. Ik sta nu echt voor wie ik ben en maak mezelf niet meer kleiner dan ik me voel.’

Fout 2: Ik vergeleek mezelf teveel met anderen waardoor ik niet tot bloei kon komen

‘Ik ben heel erg analytisch ingesteld: als ik iets leuk vind, bijt ik me er in vast en dan wil ik er álles over leren. Als ik bijvoorbeeld auditie deed, wilde ik vooraf alles weten. Wie is de producent, wie is de regisseur, wie zijn de andere acteurs die auditie doen? Ik bereidde me daarop zo goed voor, dat ik helemaal vergat uit te gaan van mijn eigen talent. Je vergelijken met anderen is natuurlijk killing om zelf te floreren: ik had me veel beter moeten focussen op mezelf dan op die anderen. Ik denk echt dat mijn acteercarriere nooit echt van de grond is gekomen omdat ik focuste op wat anderen beter deden en op wat ik zelf niet zo goed kon.
Ik denk dat vergelijken soms goed kan zijn om bijvoorbeeld inspiratie op te doen, maar ik ben me er nu bewuster van wanneer het me onzeker maakt. Als er gevoelens naar boven komen in de trant van ‘hij of zij doet dit veel beter, ik zou het ook beter moeten doen’ dan stop ik even heel bewust. Dan denk ik: nee, ik doe het óók goed. Ik ga dan heel bewust bezig met me weer goed voelen. Ik denk na over waar ik goed in ben, waar ik dankbaar voor ben, ik ga mediteren. Het vergelijken zelf kan ik nooit écht uitzetten, het is mens-eigen, maar ik heb wel geleerd te focussen op mezelf, op wat ik kan, op wat ik maak.’

Fout 3: Ik was een méga perfectionist en durfde nooit fouten te maken.

“Mijn perfectionisme verlamde mezelf: ik durfde bijna niks te doen en was zo bang om onderuit te gaan.”

‘Had iemand me tien jaar geleden maar verteld dat fouten maken zorgt voor groei, voor mooie lessen en grote stappen. Ik kon zo boos worden op mezelf als ik iets verkeerd had gedaan, ik straft mezelf bijna. Mijn perfectionisme verlamde mezelf: ik durfde bijna niks te doen en was zo bang om onderuit te gaan.
Nu weet ik dat ik van mijn fouten enorm kan leren. Toen ik daar eenmaal achter kwam, leerde ik het meer loslaten. Die wijsheid kwam met de jaren, door stapje voor stapje meer te durven, meer te proberen en daarbij soms een dikke fout te maken.
Ik had op mijn 22e tegen mezelf willen zeggen: ga gewoon op je bek. We vinden dat het engste wat er is, maar het is een van de weinige dingen waar we zó enorm van leren en door groeien.’

Fout 5: Mijn onderbuikgevoel negeren

‘Ik werk al een tijd als presentatrice en van een TV-programma had ik al één seizoen gepresenteerd. Toen ik werd gevraagd voor het tweede seizoen had ik er meteen geen goed gevoel over. Ik wilde niet meer samenwerken met deze mensen, ik wilde het niet nog een keer doen. Mijn ratio nam het over: ja, maar het is wel een televisieprogramma, het is wel een grote zender, het betaalt goed, ik mag op reis.
Door hierover na te denken besloot ik het toch te doen, terwijl ik sterk het gevoel had dat ik er niet in mee moest gaan. Halverwege de productie, toen we in Frankrijk waren, klapte het compleet. Huilend belde ik naar huis, ik wilde meteen stoppen, ik vond het helemaal verschrikkelijk. Maar dat kon niet! Ik had getekend voor dit tweede seizoen en ik moest het afmaken.’

Ik zal nóóit meer mijn gevoel negeren. Dit wil ik nóóit meer, dat ik iets doe wat ik eigenlijk helemaal niet wil.

‘Dat was voor mij echt een wake-up call. Ik zal nóóit meer mijn gevoel negeren. Dit wil ik nóóit meer, dat ik iets doe wat ik eigenlijk helemaal niet wil.
Nu zeg ik dagelijks nee tegen opdrachten en projecten en dat voelt zo goed. Ik kies voor mezelf, ik ben trouw aan mezelf, ik werk met mensen waar ík mee wil werken. Ik wil geen dingen doen alleen voor het geld. Soms krijg ik aanvragen voor klussen, waarbij ik denk: ‘Ja, ik kan nu best even lekker geld verdienen,’ maar dan past het eigenlijk helemaal niet zo goed bij Sanny Zoekt Geluk. Dan zeg ik nee, en dat voelt veel sterker en krachtiger dan dat ik meega in iets wat helemaal niet goed voelt.’

Heb je een verzoekje voor deze rubriek? Ken je iemand van wie je dolgraag van zijn of haar fouten wilt leren? Laat het me weten in de reacties.

Volgende week bespreek ik de missers van Monique van Loon van Culy.nl.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.