Op je bek: Sanny Verhoeven

Ik ben ervan overtuigd dat fouten je grootste lessen kunnen zijn en dat ze je heel erg vormen. Succesverhalen over grote ondernemers zijn interessant, maar is het niet veel boeiender om te lezen over de fouten die ze maakten en wat ze daarvan leerden? Vandaag: Sanny Verhoeven.

Leestijd

Sanny Verhoeven

Sanny Verhoeven (31) is presentatrice en YouTuber op haar eigen kanaal Sanny Zoekt Geluk. Met haar kanaal wil ze mensen bewuster laten leven en laten focussen op positiviteit. Toen ze begon met haar YouTube kanaal had ze verwacht dat ze een kleine groep volgers zou krijgen omdat zelfreflectie over het algemeen niet hele populaire content is. Niks is minder waar nu Sanny Zoekt Geluk haar fulltime baan is geworden en haar video’s al meer dan vier miljoen keer bekeken zijn.

Welke fouten maakte Sanny in de drie decennia die ze leeft en al die jaren waarin ze zo ondernemend is? Welke vier fouten vormden haar het meest en waar groeide ze van?

Fout 1: Mezelf lager neerzetten dan anderen

‘Ik heb vroeger veel gewerkt als actrice en model en ik werk nog steeds als presentatrice. Daardoor werk ik op veel verschillende plekken met veel verschillende mensen. Een grote fout die ik jarenlang heb gemaakt is dat ik mezelf lager neerzette dan anderen. Als ik merkte dat de persoon waar ik mee werkte onzeker was, begon ik die ander complimenten te geven, of ik deed haar werk om haar beter te laten voelen. Hiermee cijferde ik mezelf weg. Ik heb best wel een sterke en aanwezige persoonlijkheid, maar om de ander meer op zijn gemak te laten voelen, deed ik me kleiner voor dan ik was.’

 

Toen dacht ik: oh God, ze zijn me gewoon vergeten! Zó laag had ik mezelf neergezet, ik had mezelf bijna letterlijk onzichtbaar gemaakt.

‘Het hoogtepunt was tijdens een event waarbij de nieuwe presentatoren voor een programma waar ik werkte bekend werden gemaakt. Ik stond nog in het publiek toen de andere presentatoren op het podium werden geroepen. Mijn redacteur kwam naar me toe en zei: ‘Sanny, moet jij niet op dat podium staan?’ Toen dacht ik: oh God, ze zijn me gewoon vergeten! Zó laag had ik mezelf neergezet, ik had mezelf bijna letterlijk onzichtbaar gemaakt.
Dat moment was echt een omslagpunt: dit mocht nóóit meer gebeuren, mensen mogen me niet meer vergeten, ik moet mezelf laten zien want ook ik mag er zijn. Ik sta nu echt voor wie ik ben en maak mezelf niet meer kleiner dan ik me voel.’

Fout 2: Ik vergeleek mezelf teveel met anderen waardoor ik niet tot bloei kon komen

‘Ik ben heel erg analytisch ingesteld: als ik iets leuk vind, bijt ik me er in vast en dan wil ik er álles over leren. Als ik bijvoorbeeld auditie deed, wilde ik vooraf alles weten. Wie is de producent, wie is de regisseur, wie zijn de andere acteurs die auditie doen? Ik bereidde me daarop zo goed voor, dat ik helemaal vergat uit te gaan van mijn eigen talent. Je vergelijken met anderen is natuurlijk killing om zelf te floreren: ik had me veel beter moeten focussen op mezelf dan op die anderen. Ik denk echt dat mijn acteercarriere nooit echt van de grond is gekomen omdat ik focuste op wat anderen beter deden en op wat ik zelf niet zo goed kon.
Ik denk dat vergelijken soms goed kan zijn om bijvoorbeeld inspiratie op te doen, maar ik ben me er nu bewuster van wanneer het me onzeker maakt. Als er gevoelens naar boven komen in de trant van ‘hij of zij doet dit veel beter, ik zou het ook beter moeten doen’ dan stop ik even heel bewust. Dan denk ik: nee, ik doe het óók goed. Ik ga dan heel bewust bezig met me weer goed voelen. Ik denk na over waar ik goed in ben, waar ik dankbaar voor ben, ik ga mediteren. Het vergelijken zelf kan ik nooit écht uitzetten, het is mens-eigen, maar ik heb wel geleerd te focussen op mezelf, op wat ik kan, op wat ik maak.’

Fout 3: Ik was een méga perfectionist en durfde nooit fouten te maken.

“Mijn perfectionisme verlamde mezelf: ik durfde bijna niks te doen en was zo bang om onderuit te gaan.”

‘Had iemand me tien jaar geleden maar verteld dat fouten maken zorgt voor groei, voor mooie lessen en grote stappen. Ik kon zo boos worden op mezelf als ik iets verkeerd had gedaan, ik straft mezelf bijna. Mijn perfectionisme verlamde mezelf: ik durfde bijna niks te doen en was zo bang om onderuit te gaan.
Nu weet ik dat ik van mijn fouten enorm kan leren. Toen ik daar eenmaal achter kwam, leerde ik het meer loslaten. Die wijsheid kwam met de jaren, door stapje voor stapje meer te durven, meer te proberen en daarbij soms een dikke fout te maken.
Ik had op mijn 22e tegen mezelf willen zeggen: ga gewoon op je bek. We vinden dat het engste wat er is, maar het is een van de weinige dingen waar we zó enorm van leren en door groeien.’

Fout 5: Mijn onderbuikgevoel negeren

‘Ik werk al een tijd als presentatrice en van een TV-programma had ik al één seizoen gepresenteerd. Toen ik werd gevraagd voor het tweede seizoen had ik er meteen geen goed gevoel over. Ik wilde niet meer samenwerken met deze mensen, ik wilde het niet nog een keer doen. Mijn ratio nam het over: ja, maar het is wel een televisieprogramma, het is wel een grote zender, het betaalt goed, ik mag op reis.
Door hierover na te denken besloot ik het toch te doen, terwijl ik sterk het gevoel had dat ik er niet in mee moest gaan. Halverwege de productie, toen we in Frankrijk waren, klapte het compleet. Huilend belde ik naar huis, ik wilde meteen stoppen, ik vond het helemaal verschrikkelijk. Maar dat kon niet! Ik had getekend voor dit tweede seizoen en ik moest het afmaken.’

Ik zal nóóit meer mijn gevoel negeren. Dit wil ik nóóit meer, dat ik iets doe wat ik eigenlijk helemaal niet wil.

‘Dat was voor mij echt een wake-up call. Ik zal nóóit meer mijn gevoel negeren. Dit wil ik nóóit meer, dat ik iets doe wat ik eigenlijk helemaal niet wil.
Nu zeg ik dagelijks nee tegen opdrachten en projecten en dat voelt zo goed. Ik kies voor mezelf, ik ben trouw aan mezelf, ik werk met mensen waar ík mee wil werken. Ik wil geen dingen doen alleen voor het geld. Soms krijg ik aanvragen voor klussen, waarbij ik denk: ‘Ja, ik kan nu best even lekker geld verdienen,’ maar dan past het eigenlijk helemaal niet zo goed bij Sanny Zoekt Geluk. Dan zeg ik nee, en dat voelt veel sterker en krachtiger dan dat ik meega in iets wat helemaal niet goed voelt.’

Heb je een verzoekje voor deze rubriek? Ken je iemand van wie je dolgraag van zijn of haar fouten wilt leren? Laat het me weten in de reacties.

Volgende week bespreek ik de missers van Monique van Loon van Culy.nl.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

39 reacties
 1. Rosalie

  Hele fijne rubriek (!!!), alleen zou ik het persoonlijk ook leuk vinden om wat meer details te lezen, dus echt specifieke blunders binnen een gebied in plaats van ‘ik heb fouten gemaakt’ bijvorbeeld.

  • Rosalie

   Kan niet echt een voorbeeld noemen, maar meer een blunder op zakelijk gebied o.i.d die je direct om kunt zetten naar een tip die voor velen van toepassing is (op het gebied van jonge ondernemers bijvoorbeeld)

 2. Nikki

  Zo’n leuke rubriek dit!

 3. Jessica J.

  Ik vind deze rubriek zo leuk en inspirerend! Geen enkel succesverhaal is alleen rozengeur en maneschijn. Geweldig dat je dat vallen en opstaan belicht.

 4. Lou

  Poe. Dat klinkt allemaal wel behoorlijk negatief. Natuurlijk gaat het over op je bek gaan, maar het lijkt zo met alle ‘fouten’ alsof het allemaal vreselijk was. Terwijl je gewoon in het publiek stond, sociaal stond te doen. Terwijl je mensen op hun gemak stelde. Terwijl je een kans greep en een contract tekende. Dingen die nooooooooit meer morgen gebeuren? Dat klinkt mij wat zwaar in de oren. Je hebt met de jaren beter geleerd wat je kunt. Je weet beter wat je leuk vindt. Kortom: je hebt meer ervaring. Je bent geen starter meer.

  • Cynthia Schultz

   Wat fijn en positief dat jij het zo luchtig bekijkt, Lou! Ik denk dat het voor Sanny voelde als hele grote fouten, daarom vertelde ze mij er ook over. Wat je als een (serieuze) fout ziet kan natuurlijk voor iedereen heel anders zijn en aanvoelen. Ik kan me voorstellen dat het voor jou niet zo voelt en voor Sanny wel. Wat mooi is, is dat zij er wel hele fijne lessen uit heeft gehaald. Dat is dan weer heel positief.

 5. Jose

  Oh, ik vind Sanny zo inspirerend. Wat een heerlijk artikel. Dankjewel!

 6. Mariska

  Dit is wel een van de mooiste rubrieken die ik nu lees op je blog 🙂 heel open en puur, maar ook erg leerzaam.

 7. Nikki

  Hi Cynthia,

  Ik volgde misslipgloss.nl al best een tijd en wilde even ‘mededelen’ dat ik het onwijs dapper vind dat je met Cynthia.nl bent begonnen. Om van een oude en vertrouwde (en goed werkende formule) als het ware een duik nemen in het diepe, het onbekende, heb je enorm veel lef nodig. En wat heeft het goed uitgepakt! Ik wist niet wat ik miste op http://www.misslipgloss.nl, maar nu realiseer ik het mij wel.. Je hebt Misslipgloss.nl als het ware mee laten groeien met het vaste publiek en je eigen ontwikkelde interesses en je hebt je zo wederom weten te onderscheiden van de rest. Mijn allergrootste complimenten, echt waar Cynthia! Ik ken je helemaal niet persoonlijk, maar ik ben echt bizar trots op je!

  Liefs,
  Nikki

 8. Tessa

  Ahh wat ontzettend leuk om deze lessen van Sanny te horen op jouw site! Eigenlijk ken ik de lessen al van sanny, want ze heeft het hier ook vaak over in haar eigen filmpjes. En trouwens ook mijn complimenten voor je nieuwe lay-out Cynthia!

 9. Dionne

  Wauw! Wat een super leuke rubriek! Hier hou ik van: van fouten leer, ook van andermans fouten

 10. Stephanie

  Ik vind dit wel heel navelstaarderig! Maar aan de reacties te zien ben ik de enige die dit vindt.

  • Cynthia Schultz

   Hoe bedoel je dat? Ik denk altijd dat het heel goed is om op je eigen acties te reflecteren en daarvan te leren.

 11. Inna

  Leuk rubriek. Alleen is het van fout 3, naar fout 5 ipv fout 4… Foutje

 12. Kirsty

  Wat naar van dat tv programma waar je niet meer onderuit kon! Ik merk dat ik zelf ook wel eens beter naar mijn onderbuikgevoel mag luisteren; die heeft het altijd wel goed, maar ik vind het fijn om keuzes daarnaast ook met mijn ratio te kunnen onderbouwen.

 13. Kelly

  Ik vind dit echt een toffe serie. De herkenning zorgt ervoor dat je ervan leert!

 14. Irina

  Ik vind dit zo’n toffe rubriek! Ga hier alsjeblieft nog heel lang mee door! ^^

 15. Kelly

  Super herkenbaar en zo fijn om gedeeld te zien!

 16. Varenk

  Oh ik kan niet op haar naam komen, maar ik heb eens een interview gezien van jouw met een make up artieste/lerares
  Dat vond ik toen zo mooi en inspirerend…
  Misschien kan je haar uitnodigen voor deze (top) rubriek?

 17. Diana | Stripe Away

  Wat een mooi inspirerend stuk. Juist zo goed om terug te kijken van welke fouten je geleerd hebt. Het is ook niet erg om fouten te maken alleen je moet het wel toelaten om ze te maken. Juist dan ontwikkel je je tot een krachtiger en sterker persoon.

 18. Iris

  Wat een inspirerend verhaal! Ik volg Sanny nu al een tijdje en ik vind haar echt een topwijf. Heel herkenbaar ook dat je jezelf bijna kan “straffen” als je fouten maakt. Ik probeer dat nu niet meer te doen, maar is af en toe nog best lastig. Goed stuk, ben benieuwd naar de volgende editie!

 19. Joëlle

  Ik vind dot een hele leuke rubriek, maar mogelijk is het beter om de titel te veranderen naar op je bek gaan?
  Opje bek lijkt net of iemand je ofer snoeihard op je bek slaat, of op je bek pakt (zoent)… denk dat de toevoeging van ‘gaan’ het thema verduidelijkt!

  • Ingrid

   Ja dat vond ik dus ook! Dit is niet echt op je bek gaan, maar gewoon leren van je fouten. Kan ook zijn dat ik wat ouder ben dan de gemiddelde doelgroep en dat ik de titel voor mijn gevoel daarom te “hip” ofzo vind ?

 20. rachel

  goed stuk en heerlijk eerlijk!! en sommige dingen zo lekker herkenbaar 😀

 21. Tess

  Hele leuke categorie dit! Anna Nooshin ben ik wel benieuwd naar 🙂

 22. Pitufita

  Wat een ontzettend goed, uit het hart en uit ervaring geschreven stuk! Ik herken mijzelf hierin en het inspireert mij ook om vaker uit mijn comfortzone te gaan en dingen te doen die je niet durft. Juist DAAR leer je van en vormt je, dankjewel Sanny! Liefs xx

 23. Liset

  Jeetje wat heftig van dat tv-programma waar je mee door moest gaan. Het in inderdaad zo belangrijk om goed je gevoel te volgen. Als je het echt niet leuk vindt, en ook al betaald het nog zo goed, uiteindelijk zul je je er slechter door voelen. Heel knap dat je nu zover bent dat je meer je hart volgt, gewoon dingen afslaat die niet bij je passen en je jezelf weer krachtig laat zien. Mooi om te lezen!

 24. Jessica

  Wat een mooi verhaal, ik heb ook in de loop der jaren geleerd om mijn perfectionisme een beetje minder tot uiting te laten komen. Dit scheelt mij echt heel veel stress.

 25. Ingrid

  Wat een mooi en eerlijk verhaal en heeeeel herkenbaar.

 26. Sebastiaan van Moorten

  Weer een mooi blog! Lieve Sanny en Cynthia jullie zijn goed bezig… Fijn weekend allebei ??

 27. Mariëlle

  Ik volg Sanny met plezier! 🙂 Heel leuk dus om dit te lezen!

 28. Kim

  Martine en/of Willemijn van 2WMN!

 29. Susan

  Leuk om te lezen! Ben benieuwd naar volgende week.

 30. Kimberley

  Leuk artikel en het wegcijferen is herkenbaar. Hier heb ik ook heel bewust mee moeten stoppen.

  Kleine opmerking over het artikel: van fout 3 ga je naar fout 5. Typefoutje denk ik.

 31. maud

  Mooi en interessant om te lezen! Cynthia, bij fout 4 staat ‘5’, wel een toepasselijk foutje in deze rubriek ?

 32. Patricia

  Wat een ontzettend leuke rubriek om te lezen.
  Het is ontzettend herkenbaar wat Sanny zegt en ik vind het erg fijn om te lezen hoe zij dit voor zichzelf weer in goede banen terug heeft geleid.

 33. Daniëlle

  Ik vind dit echt een leuke rubriek. Leuk om te lezen.
  Ik volg Sanny al een tijdje en ik vind haar echt een grote inspiratie!
  Het punt van jezelf naar beneden halen komt mij heel bekend voor. Ik moet daar ook echt aan gaan werken.

 34. marije

  Leuk om te lezen. Ik volg Sanny al een tijdje en ik vind haar ontzettend inspirerend.

  Denk dat voor veel mensen perfectionisme en het negeren van je onderbuik gevoel een immense valkuil zijn. Tenminste zo ervaar ik het zelf wel want het weerhoudt mij om dingen te doen.