Op je bek: Monique van Loon

Monique van Loon (28) ken je als de oprichter en hoofdredacteur van foodwebsite culy.nl. Op haar veertiende was ze een internetpionier met haar lifestyleblog divided.nl, dat in 2007 succesvol werd verkocht onder de nieuwe naam girlscene.nl. Monique is voorloper op internet en bedenkt gouden internetconcepten.

Leestijd

Maar waar liep Monique tegenaan de afgelopen bijna dertig jaar? En wat leerde ze daarvan?

Monique van Loon

Fout 1: Ik had mijn site niet zo vroeg moeten verkopen.

‘In 2002, toen ik veertien was, begon ik met divided.nl. Destijds noemde ik dat een ‘beauty-,  lifestyle- en fashionsite’, tegenwoordig zou je dat een lifestyleblog noemen. Dat werd een enorm succes en in 2006, ik was achttien, kreeg ik een aanbod van een uitgever die de site van me wilde overkopen. Het idee was dat ik in dienst zou blijven van de website, maar dat zij de eigenaren zouden zijn.
Financieel is dat goed geweest, de site is ook enorm gegroeid toen, iets wat ik denk ik niet zelf had kunnen doen. Maar achteraf had ik liever gewild dat het van mij was gebleven, dat ik het in eigen beheer had laten groeien. Ik ben er uit gestapt op het moment dat blogs juist enorm in de lift gingen. Achteraf had ik het niet moeten verkopen en had ik er zelf nog een paar jaar aan moeten blijven werken, dan had ik er veel meer geld mee kunnen verdien en het ook voor een veel groter bedrag kunnen verkopen.
Ik vond het destijds ook erg lastig dat ik niet meer zelf keuzes kon maken. Zo moest ik over bepaalde onderwerpen schrijven, terwijl ik eerst alles in eigen hand had. Er kwamen campagnes waar ik niet achter stond, dan zei ik dat ik het niet wilde en dan was het antwoord: ‘Daar heb jij niks meer over te zeggen’.

Het was toen echt een ander tijdperk, maar nu zou ik dat heel anders doen. Ik weet nu veel beter welke bedragen normaal zijn, wat er te verdienen valt met een goedlopende website en ik zou het absoluut in eigen beheer houden,’

Fout 2: Ik kocht té halsoverkop een huis.

‘Toen in 2007 girlscene.nl werd opgezet, woonde ik nog in Brabant. De redactie zat in Amsterdam en het heen-en-weer reizen was ik zat: ik wilde naar Amsterdam verhuizen. Daarnaast was de markt op dat moment heel goed. Ik had veel gespaard, ik had geld van de verkoop van mijn website en een prima loon, een mooie basis om een huis te kopen. Ik belandde bij een makelaar die specialiseerde in starters en ondernemers. Hij ging voor me op zoek en vond eerst een woning in de Pijp, waar ik vanwege een verbouwing te lang op moest wachten.
Na een half jaar kwam hij met een woning in de Jordaan, het huis waar ik nu nog steeds woon. Intussen waren de huizenprijzen gestegen, net als de rente en was het veel lastiger een hypotheek te krijgen.
Toen de makelaar me belde over het huis in de Jordaan, wilde ik daar over nadenken. Van hem kreeg ik geen tijd. Hij zei: ‘Luister, je moet nu beslissen. Ik heb je speciaal bovenaan de lijst gezet in verband met het huis in de Pijp. Deze huizen zijn in Amsterdam zo gewild, ik heb hier zo iemand anders voor.’ Hij zette me onder druk en binnen twee uur besloot ik het huis te kopen. Met eigenlijk een te hoge hypotheek, een te hoge rente en ik wist het helemaal niet zeker.
Maar ik wilde zó graag naar Amsterdam verhuizen! Ik wilde weg uit Brabant, ik moest en zou zo snel mogelijk een huis hebben. En dus zei ik ja.

Dat zou ik nu zo anders doen. Ik was ook 20 toen, dus wel echt jong, dat heeft ook meegespeeld. Ik heb nooit naar andere huizen gekeken, bij andere makelaars aangeklopt, ik had alleen dat huis in de Pijp gezien en het huis in de Jordaan en ik zei ja. Ik had eigenlijk geen idee wat ik deed. Uiteindelijk heeft mijn huis ook nog lang onder water gestaan door de slechte huizenmarkt, gelukkig maak ik nu geen verlies als ik het te koop zet.’

Fout 3: Ik heb teveel dingen gelaten voor mijn aandoening (PDS).

‘Sinds mijn 17e heb ik het Prikkelbare Darm Syndroom. Kort gezegd heb ik daardoor erg veel last van mijn darmen en weet ik nooit wanneer ik halsoverkop naar de wc moet. Daardoor heb ik de afgelopen jaren heel veel dingen gelaten, en ik moet zeggen dat ik dat soms nog doe. De angst dat het misgaat is zo groot dat ik een heleboel dingen aan me voorbij laat gaan. Ik heb veel reizen niet gemaakt, terwijl ik voor mijn werk de hele wereld over had kunnen reizen. Ik sla veel evenementen over, ga niet regelmatig naar concerten waar ik wel naartoe zou willen, ga niet spontaan mee naar Parijs als vriendinnen me uitnodigen…

Het is niet écht een fout, maar ik begin wel steeds meer in te zien dat ik best veel gemist heb daardoor. Ik heb een heleboel keuzes gemaakt op basis van angst. Als ik realistischer was geweest, had ik een heleboel dingen wél kunnen doen. Maar als je op een overdekte markt in Istanbul staat, je darmen opspelen, de dichtstbijzijnde wc op drie kilometer lopen is en er dan een rij van tachtig vrouwen staat, geloof me, dan word je écht wanhopig. Daardoor ben ik regelmatig bang om op reis te gaan, maar ook om naar lange diners en evenementen te gaan.’

Het verhaal van Monique vind ik heel openhartig én leerzaam. Volgende week lees je over mijn gesprek met ex-topsporter Marijn de Vries.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

42 reacties
 1. Elke

  Ja hoor, hier nog een pds’er, zo herkenbaar dit! Heerlijk altijd om te lezen dat je niet de enige bent. Afgelopen weekend in Polen nog wanhopig een kerk ingerend omdat ik naar de wc móest. Voor veel mensen niet voor te stellen dat je dan geen 5min meer kunt wachten, dat bepaalt toch een deel van je leven. Ik heb wel geleerd, hoe dan ook, het komt altijd weer goed!

 2. Stephanie

  Deze Op je bek vind ik wel leuk en niet navelstaarderig, zoals de vorige. Misschien omdat het hele verschillende voorbeelden zijn, niet steeds een herhaling. Praktisch en toch persoonlijk. Leuk!

 3. Marleen

  Echt leuke rubriek dit! Vind de naam ook leuk 🙂 Er wordt overal tegenwoordig zoveel gefocust op alles wat goed gaat, het is gewoon erg fijn om te lezen waar mensen ook vallen en hoe weer op te staan (moeilijkste stuk!). Geeft weer wat goede inspiratie om nieuwe dingen te proberen en soms risico te nemen! Thanks Cynthia!

 4. Jessica J.

  Ik blijf deze rubriek erg leerzaam vinden. Trouwens, ik vind de naam erg goed gekozen. Zet aan tot lezen. ‘Leermomenten’ klinkt veel te schools en klassiek, ‘Op je bek’ is hipper en trekt je ook echt binnen.

  • Cynthia Schultz

   dat vind ik eigenlijk ook 🙂 Dankjewel Jessica!

 5. RS

  De link naar de website van divided.nl bevat virussen en is onveilig. Graag deze link verwijderen.

  RS

 6. rachel

  ook ik vind dit een super gave rubriek!! leuk artikel weer

 7. Kim

  Leuke rubriek! Wel jammer dat het fouten worden genoemd. Vind het eerder leermomenten. Het artikel eindigt ook heel abrupt. Mis een beetje een afsluitende alinea 🙂

  • Inna

   Helemaal mee eens, ben ik tenminste niet de enige die het zelfde over denkt

 8. Mariel

  Leuke rubriek. Voor de mensen met PDS; er is een dieet waarbij 75% van de mensen met PDS baat heeft. Dit dieet heet FODMAP-dieet. Wel verstandig om dit dieet onder begeleiding van een diëtiste te doen.

 9. Mariska

  Ik vind dat een hele mooie rubriek en wederom een mooi artikel.

 10. Amber

  Super leuke rubriek Cynthia!

 11. Bianca

  Ik heb ook PDS, maar heb enige tijd geleden een allergieën test laten uitvoeren, daaruit bleek dat ik intolerant ben voor bepaald voedsel. Met behulp van een goede dietist die gespecialiseerd is in voedsel allergieën, gaat het nu veel beter.

  • Babette

   Ik heb precies dezelfde ervaring. Ik heb 22 jaar met veel pijn geleefd door PDS. Na veel ziekenhuisbezoeken en medicijnen verder ben ik op eigen initiatief naar een voedingsconsulent gegaan. Hij is met mij terug gegaan naar de basis en vanuit daar zijn we gaan kijken waar ik op reageer. Mijn darmen zijn door die periode weer in balans gekomen en ik weet nu wat ik beter kan laten staan. In mijn geval is dat vooral zalm en Griekse yoghurt. Na een etentje zal ik altijd gevoelige darmen blijven hebben maar een dagje uit zie ik gelukkig niet meer tegenop. Ik hoop mijn verhaal iemand kan helpen. Ik heb het programma van cure4life gevolgd.

  • nettie

   Ja, ditte! Ik heb nooit iets gelaten vanwege mijn darmen, maar mijn god, de keren dat ik in mijn broek heb gepoept zijn echt niet te tellen. Maar sinds ik een paar jaar geleden mijn dieet op de schop nam, gaat het echt honderdduizendmiljoen procent beter. Ik kan weer op vakantie, uit eten en spontaan een dagje op stap zonder de welbekende 50 cent op zak voor de toiletten bij de Hema/Bijenkorf/etc. Als je uitvogelt wat je ‘trigger foods’ zijn (eventueel met behulp van een uitgebreide intolerantietest, een voedingsdeskundige of wat dan ook), dan wordt je leven echt een stuk aangenamer.

 12. Minka

  Tsja ik lees dit niet echt als ‘op je bek gaan’…? Vind het een leuke rubriek maar eerlijk gezegd denk ik dat een andere titel beter past misschien?

  • Jolanda

   Mee eens, echte blunders en flaters vind ik her niet. En Op je bek gaan klinkt ook zo negatief en vol schaamte. Een titel als Leermomenten zou beter zijn. Verder leuke serie.

  • Henriëtte

   Ja, leuke rubriek inderdaad, maar ik ben het met je eens dat de titel niet heel passend is. Ik weet wel wat de bedoeling is, maar ik zou het bijvoorbeeld eerder ‘levenslessen’ noemen of zoiets…

  • Joyce

   Mee eens. Vind het ook zo onvriendelijk klinken… terwijl het volgens mij echt niet zo bedoeld is. Wel een leuke rubriek, alleen die naam ☹️

 13. marije

  Wat een open en eerlijke antwoorden van Monique. Interessant om te lezen

 14. Cora

  Oh ja, pds, herken het helemaal. Ik heb daarnaast ook een paniekstoornis dus dat werkt al helemaal gezellig hand in hand. Maar ook zonder paniek zo ontzettend vervelend! Ik laat er ook dingen door. Ik ‘ken’ monique ook idd wel van girlscene. Ben 33 en volg de blog opleving al aardig sinds het begin. Ik vind dit een leuke rubriek Cynthia! Maar wel wat kort. Misschien iets meer vragen en wat dieper er op in gaan? En de naam…het klinkt zo cru. Maar dat is persoonlijk. Ik vind het ook niet echt op je bek gaan. Daarbij denk ik aan iemand de ogen willen uitsteken en zelf een blunder maken bv. Dit vind ik meer een live and learn idee 🙂

 15. Benthe

  Wat hou ik van deze rubriek! Echt superleuk en interessant om over de struggles van succesvolle jonge meiden te lezen.

 16. Eline

  Mooie rubriek dit! En Monique geeft ook écht eerlijke antwoorden, love it!

 17. Lou

  Fijn dat Monique wat concreter is dan andere deelnemers. Ik denk dat dat wel nodig is in deze rubriek: man en paard noemen. Toch blijft het wat aan de oppervlakte voor m’ n gevoel. Viel het huis tegen? Vind je een half jaar doen over het kopen van een huis écht halsoverkop? Had je geen hulp? Wat heb je gekregen voor de site en wat had je moeten krijgen? Denk je dat pds bij jou ook te maken heeft met stress en wat levert je d zoveel stress op? Bevalt Amsterdam nog steeds of was ook de keuze voor Amsterdam halsoverkop?

  • Martine

   Daar sluit ik mij bij aan 🙂
   Wat meer diepgang maakt dat zo’n artikel nog meer gaat leven.

 18. nienke

  Eerlijk en mooi artikel! Leerzaam langs een kant, langs een andere kant weet je dat je hoe dan ook ‘fouten’ zal maken en dat dit bij het leven hoort en je maakt hoe je bent.

 19. Kirsty

  Dit blijft een leuke rubriek! Wat lijkt het mij moeilijk om te moeten zien hoe je website overgenomen wordt en je er zelf niets meer over te zeggen hebt, ook als je niet achter bepaalde keuzes staat. PDS lijkt mij ook heel naar, zeker als het je zo beperkt.

 20. Jessica

  Mooi om te lezen dat er uit beslissingen die je nu anders zou doen, toch positieve kanten aan zitten.

 21. Sandy

  Wat interessant om te lezen weer! Dat verhaal van PDS komt me bekend voor, helaas ^_^

 22. Kirsten

  Super leuk! Monique van Girlscene, zo ken ik haar inderdaad nog uit mijn ‘vroegere’ jaren! Fout nummer drie is helaas zo herkenbaar. Weinig mensen die het begrijpen maar dit artikel geeft heel mooi en beknopt neer hoe het leven met PDS is (vooral in de eerste paar jaren). Opgegeven moment besef je inderdaad dat je als een ‘kluizenaar’ leeft door de angst. Prachtig geschreven en heel interessant om een ander stukje van Monique te mogen zien! Heel dapper!!

 23. Amber

  Leuk dit artikel en interessant! Heel herkenbaar van het PDS. Ik weet van elk station of er een wc is en waar en heb daardoor altijd kleingeld bij me, zonder ga ik echt de deur niet uit. En zomaar spontaan iets doen op een slechte dag is echt geen optie, jammer wel. Maar ben blij dat ik niet de enige ben.

  • Kirsten

   Ja, mooi onder woorden gebracht hé? Ik herken het helemaal, standaard 50 cent in mijn tas zitten!

 24. Amber

  Leuk om te lezen weer, ook omdat ik vaak op culy kijk, maar ik heb eigenlijk nog iets waar ik wel benieuwd over ben. Je hebt Girlscene verkocht en de site is compleet veranderd sindsdien (in mijn ogen op een niet zo positieve manier), mis je het niet dat je hier geen invloed op hebt gehad? Het lijkt me best lastig om iets wat je zelf hebt opgebouwd zo te zien veranderen zonder het tegen te kunnen houden.

 25. Juliette

  Super leuk om dit te lezen! Divided ken ik ook nog! Hihi

 26. Marieke

  Ik vind dit zo’n leuke serie! Echt heel interessant!

 27. Irina

  Heel erg mooi geschreven! Ik blijf deze serie tof vinden ^^

 28. Susan

  Oh ik vind dit de leukste tot nu toe! Heel erg open en fijn geschreven ook.

 29. Anne-Marie

  Wat heftig voor Monique zeg, dat zij door pds zoveel dingen uit angst moet laten. Ik kan me voorstellen dat bepaalde situaties vooraf al zoveel teijfels oproepen dat je denkt, laat maar. Stoere, mooie vrouw, ik heb veel bewondering voor haar.

 30. Daniëlle

  Wat open en eerlijk weer. Nogmaals Cynthia ik vind dit echt een leuke rubriek om te lezen!
  Dat van de PDS herken ik wel. Je gaat toch minder snel ergens heen en je wilt altijd zeker weten dat er een wc in de buurt is en dan ook nog het liefst een fatsoenlijke.