Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Op je bek: Cynthia Schultz

In de nieuwe rubriek ‘Op je bek’ interview ik mensen over de grootste fouten die ze maakten in hun leven. Want, hoe cliché ook, van fouten maken leer je het allermeest. Lees je altijd over de grootste successen en overwinningen, in deze serie interviews lees je over valkuilen, diepe dalen en grote missers om er zelf wat van te leren. Ik trap af.

Leestijd

Cynthia Schultz

Als je Cynthia.nl volgt, weet je wellicht een beetje wie ik ben. Ik ben Cynthia, 26 jaar, tien jaar lang MissLipgloss.nl, een van de grootste beautyblogs van Nederland gerund, en nu eigenares van lifestyleblog Cynthia.nl. Van anderen zeg ik gerust dat ze veel succes hebben, over mezelf vind ik dat wat lastiger. Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar heb ik aardig wat succesvolle dingen gedaan, waar mijn blog er één van is. Daarnaast schreef ik een boek, organiseerde ik samen met compagnons meerdere keren een groot beauty-event, was ik regelmatig op televisie te zien, schreef ik voor magazines en werk ik met grote merken samen als L’Oréal, Renault en Wehkamp.

Leuk, die successen, maar er ging natuurlijk van alles mis. Ik ben meerdere keren goed op mijn plaat gegaan. Zowel zakelijk als privé. Ik deel mijn grootste fouten met je, en wat ik van deze missers heb geleerd.

1: 'Ja' zeggen als ik 'nee' bedoel

Ik zeg zó vaak nee. Echt elke dag zeg ik nee, omdat ik mijn grenzen moet bewaken. Omdat heel veel mensen iets van me willen en omdat heel veel mensen dingen van me vragen waar ik niks mee kan. Dat gaat me goed af, maar soms zeg ik nog steeds ja als ik nee bedoel.
Ik ging daarmee het meest de mist in bij een grote samenwerking. Ik treed liever niet in details, maar met een aantal mensen werkte ik nauw samen aan een groot project. Zij hadden hun expertises en ik de mijne, daarom gingen we samen op. Op momenten dat er iets gebeurde wat ik niet wilde, gaf ik – zoals ik gewend ben – aan dat ik het niet zag zitten. Wat vervolgens regelmatig terugkeerde was dat zij mij op een manipulatieve manier overhaalden. Soms had ik niet eens door dat het gebeurde en zat ik vervolgens vloekend in de auto naar huis.

Die ja’s die nees waren zorgden ervoor dat ik daarna een lange periode dingen deed die ik eigenlijk niet wilde, waar ik niet gelukkig van werd.

Waarom heb ik ja gezegd? Die ja’s die nees waren zorgden ervoor dat ik daarna een lange periode dingen deed die ik eigenlijk niet wilde, waar ik niet gelukkig van werd. Het zorgde voor veel frustratie, omdat ik het van het begin af aan al niet wilde en tóch ja heb gezegd.
Inmiddels heb ik geleerd nee te zeggen en grenzen aan te geven. Ook als ik daar niet de begripvolle reactie op krijg die ik verwacht. Ook als dat een moeilijk gesprek oplevert. Ook als het tot ruzie uitloopt. Nee is nee. Het voelt heel sterk om voor mezelf op te komen en dat weegt veel zwaarder dan het lastige gesprek of de confrontatie uit de weg gaan.

2: Niet eerlijk zijn over producten in een advertorial

Zo’n zes jaar geleden nam ik het nog niet zo heel nauw met eerlijk zijn over betaalde postings. Wel vermeldde ik het altijd als ik ergens voor betaald kreeg, maar toen ik een aanvraag kreeg van een productenlijn waarover ik eerder niet zo enthousiast was, besloot ik hem toch te accepteren. De posting ging over een online programma en niet inhoudelijk over de producten. Ik kreeg, terecht, een boel kritiek over deze advertorial.
Inmiddels neem ik alleen maar betaalde campagnes aan over producten waar ik zelf écht oprecht enthousiast kan zijn, anders gaat het feest gewoon niet door. Ik heb al meerdere keren campagnes afgeketst omdat ik er niet volledig achter kon staan. Dat is niet leuk, maar het voelt wel heel erg goed en het zorgt ervoor dat ik voor de volle honderd procent achter mijn blog en samenwerkingen kan staan.

3: Te lang blijven hangen in een 'vriendschap'

Nu ik 26 ben, heb ik geleerd dat het heel normaal is dat vriendschappen komen en gaan. Mensen waarvan je je niet kan voorstellen dat ze niet in je leven zijn, verdwijnen wel en dat blijkt vervolgens prima.
Waar ik een fout heb gemaakt is dat ik te lang aan een vriend bleef hangen die geen zin meer had in mij. Dat zag ik pas later, na een ruzie die het einde betekende. Toen ik terugkeek, realiseerde ik me pas dat er allemaal tekenen waren geweest dat hij al die tijd helemaal geen zin meer had in contact met mij. Als ik wilde afspreken, bleek het elke keer erg moeilijk om een datum te prikken. We zagen elkaar praktisch nooit meer, terwijl ik herhaaldelijk contact zocht. Online zag ik dat hij elke week met andere vrienden afspraak, maar blijkbaar nooit tijd had voor mij.
Wanneer er feestjes waren en ‘vriendengroepfoto’s’ genomen werden voor de lol, stond ik er om een of andere reden nooit op. Hij was niet op belangrijke momenten aanwezig en en grote problemen deelde hij niet met mij, maar hoorde ik via anderen. Zo is er nog veel meer, te veel om hier uit de doeken te doen.
Ik ben niet zo snel achterdochtig, maar ik had eerder moeten vragen wat er aan de hand was. Ik heb geleerd om alerter op vriendschappen te zijn, aan de bel te trekken als ik het gevoel heb dat er iets verkeerd zit en ik realiseer me nu dat vriendschap van twee kanten moet komen. Wanneer ik nu het gevoel heb dat iets niet goed gaat in een relatie, dan vraag ik veel eerder of er iets is, of ik me zorgen moet maken, en wat ik kan doen om het (eventueel) op te lossen. Ik ben minder afwachtend en stap eerder op mijn vriend(inn)en af om voor meer helderheid te zorgen.

4: Mezelf vergelijken met anderen

Ik draai al even mee in de blogwereld. Datgene wat blogs zo leuk maakt, is de persoonlijkheid erachter. Een unieke persoonlijkheid die authentiek is, die niet is zoals de rest, die zichzelf laat zien en die daar achter staat.
Door de jaren heen zijn er heel wat bloggers en YouTubers bijgekomen, waar ik soms wel onzeker door ben geweest. Ik vergeleek mezelf enorm met anderen, met wat anderen deden en hoe anderen daar dan weer op reageerden.
Wat is zij mooi, avontuurlijk, wat maakt ze prachtige foto’s en goede video’s, wat heeft ze goede campagnes op haar site, wat heeft ze een leuke vriendengroep, wat maakt ze goede reisverslagen, wat heeft ze mooie outfits. In de vergelijkingen die ik maakte had ik dit alles helemaal niet, liep ik hopeloos achter, was ik een of ander internetfossiel dat niet meeging in de nieuwe ontwikkelingen en voelde ik me vreselijk onzeker.

 

Wat ik heb geleerd? Dat ik mezelf en mijn eigenheid moet omarmen.

Wat ik heb geleerd? Dat ik mezelf en mijn eigenheid moet omarmen. Nee, ik ben geen feestbeest, ik ben geen avonturier, ik heb niet elke dag een fashionable outfit aan, ik heb geen maat 34, maak geen perfecte foto’s en video’s, maar ik ben wel mezelf. Ik ben ik. Ik ben Cynthia, ik doe mijn best om een goed blog bij te houden, om dingen te delen waar ik zelf vol passie over ben, om mijn social media kanalen op een manier te updaten waar ik me goed bij voel. Ik denk dat ik daar bezoekers mee aantrek die zich met mij kunnen identificeren, of die in ieder geval mijn echtheid kunnen waarderen. Dat vergelijken gebeurt zeker soms nog wel, maar ik ga veel meer uit van mijn eigen kracht. Daarbij let ik echt wel op wat er ‘gebeurt’ in de online wereld en kijk ik welke trends en ontwikkelingen bij mij passen, maar blijf ik daarbij zo dicht mogelijk bij mezelf.

 

De komende weken interview ik verschillende mensen over de fouten die zíj maakten en vooral wat ze daarvan leerden.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.