Op je bek: Mayra Louise

Mayra Louise (35) is al meer dan vijftien jaar plus size model, freelance journalist en ze heeft een persoonlijke blog over body positivity, The Publisized. Vandaag praat ik met haar over vijf grote lessen uit haar leven.

Leestijd

‘Ik ben ervan overtuigd dat, hoe jij er ook uitziet, je je plek mag opeisen. Je mag er zijn.’ De ondertitel van haar blog en de hashtag die ze bij al haar foto’s op Instagram plaatst is ‘Happy is not a dress size.’ Na jarenlang struggelen met haar lichaam omarmt ze nu haar kledingmaat 48 en daar voelt ze zich fantastisch bij, en daar blogt en Instagramt ze over. Ze deelt foto’s van zichzelf, maar ook van andere vrouwen in alle soorten, maten, kleuren en varianten. Want iedereen is mooi. Ik kan alleen maar toejuichen wat Mayra Louise doet: er is nog steeds te weinig diversiteit in de media, het is nog steeds geen afspiegeling van wat je op straat ziet. Op The Publisized en haar social media kanalen deelt ze meer echte beelden. Ze laat zien dat het niet het belangrijkste is om aan het zogenaamde ideaalbeeld te voldoen. En vooral: dat het zonde is om je daar zo op te focussen dat je vergeet echt van het leven te genieten.

Nu is het niet altijd makkelijk om een voorloper te zijn in de body positivity beweging. ‘‘Ik krijg bijna alleen maar positieve reacties, maar de negatieve reacties gaan meestal over dat het niet gezond zou zijn. Sommige mensen vinden het, denk ik, lastig om iemand te zien die dik en gelukkig is. Die twee dingen passen in hun beleving niet bij elkaar. En zij roepen dan dat ik obesitas promoot en mooier maak dan dat het is. Terwijl ik juist zeg: Probeer verder te kijken dan je lijf, want je bent zoveel meer dan je looks. Voor mij was dat namelijk echt een life changing besef. Ik ben nu zwanger en alles gaat zoals het hoort te gaan. Dat sterkt me in mijn geloof dat een gezonde mindset enorm bijdraagt aan een gezond lichaam.’

Met Mayra Louise praatte ik over een aantal fouten die ze maakte in haar leven en wat ze daarvan leerde. Voor mij zijn sommige pijnlijk herkenbaar.

Foto: Eye Wander Media

Fout 1: ‘Ik liet een groot deel van mijn levensgeluk afhangen van mijn kledingmaat’

‘Van mijn elfde tot grofweg mijn dertigste ben ik continu met lijnen bezig geweest. Elke maandag was ik óf nog steeds aan het lijnen óf startte ik weer opnieuw een dieet. Dit was een hele lastige vicieuze cirkel waar ik maar niet uitkwam. Ik hing mijn complete levensgeluk op aan mijn kledingmaat en vooral: aan dunner zijn. Ik dacht constant: als ik dunner ben is alles beter. Als ik dunner ben, dán ga ik die bikini dragen. Als ik dunner ben, dan krijg ik een vriendje. Als ik dunner ben, vinden mensen me leuker. Ik was niet blij met mijn lijf en alles wat niet leuk was in mijn leven kwam in mijn hoofd door mijn lichaam.

Ik dacht constant: als ik dunner ben is alles beter. Als ik dunner ben, dán ga ik die bikini dragen. Als ik dunner ben, dan krijg ik een vriendje. Als ik dunner ben, vinden mensen me leuker.

Ik werkte zo’n zes jaar geleden voor Grazia en mijn toenmalige chef kwam met een interessante klus. Lily Allen was onder hypnose gegaan om af te vallen. Of ik dat ook wilde proberen? Het oorspronkelijke idee was me zo laten hypnotiseren dat ik een week lang alleen nog maar worteltjes at, maar in overleg met de hypnotherapeut en met mijn chef besloot ik mijn echte probleem aan te pakken. Namelijk mijn emotionele relatie met eten. Ik wilde gaan kijken wat echt mijn issues waren, waarom ik zo’n rare band had met eten, waarom ik mijn lijf zo haatte.

In twee maanden tijd deed ik vijf sessies en dat heeft me ongelooflijk goed geholpen. Ik heb mijn hele hebben en houden bij die man op schoot gegooid en door die hypnotherapie heb ik echt een andere relatie met mijn lijf gekregen. Ik ging sporten, kreeg meer structuur, viel ook wat af. Ik kreeg een totaal andere mindset door de maanden heen. Dat ging niet van de een op andere dag, dat heeft wel een tijd geduurd.

Het leven is zóveel leuker als je van jezelf kan houden, als je weet en gelooft: ik ben goed genoeg.

‘Ik merk dat van jezelf houden voor heel veel mensen een heel groot ding is. En dat ze zich daar net zo in kunnen verslikken als met een dieet. Dat ze het gevoel hebben dat ze falen als ze die liefde niet voelen. Het ding is, als je jezelf misschien wel tien, twintig of dertig jaar niet goed genoeg vindt, dan kost het ook best even tijd om in een positievere space te komen. Ik krijg vaak dm’s met de vraag: Hoe doe je dat dan, van jezelf houden? Wat ik altijd adviseer is om simpelweg meer te doen van de dingen waar je blij en happy van wordt. Juist door die kleine dingen zoals tijd doorbrengen met je vriendinnen, uitgebreid voor jezelf koken en je insmeren met je lievelingscrème investeer je in wat goed is voor jou. En dat maakt als je dat blijft doen, uiteindelijk echt een groot verschil. Het is makkelijker om goed voor jezelf te zorgen als je in elk geval in een soort neutraal gebied zit wat je zelfbeeld betreft.

Mijn les hieruit is dat ik mezelf zó tekort heb gedaan. Je doet jezelf echt tekort als je alles aan je lichaam en je gewicht ophangt. Ik zag mezelf echt als niet goed genoeg. Ik heb geleerd hoeveel impact het heeft als je alles af laat hangen van hoe je lichaam eruit ziet. Ik ging zelfs heel vaak niet naar een feestje of iets anders leuks omdat ik vond dat ik er walgelijk uitzag in de jurk die ik aan wilde. Het leven is zóveel leuker als je van jezelf kan houden, als je weet en gelooft: ik ben goed genoeg.’

Foto: Laura Andelou

Fout 2: ‘Ik ben nooit naar New York gegaan voor modellenwerk omdat ik mezelf te dik vond.’

‘Op mijn negentiende begon ik met plus size modellenwerk. Dat ging heel goed: ik heb met mijn maat, destijds 46/48, voor vrijwel elke klant in Europa gewerkt waar ik voor kón werken. Maar mijn echte droom was New York. Ik wilde naar New York gaan om het daar te proberen.

En ik deed het niet. Omdat ik vond dat ik te zwaar was. Ik dacht constant: nee, daar moet je dunner voor zijn. Ik weet nog goed dat ik 86 kilo woog en dat ik van mezelf ‘mocht’ gaan als ik de 75 kilo aantikte. Dat lukte maar niet en ik ben dus nooit gegaan.

Je ontneemt jezelf letterlijk levensplezier en -geluk als je zo angstig en onzeker in het leven staat.

Ik vind het zó jammer dat ik dat niet geprobeerd heb. Toen ik eenmaal echt goed in mijn vel zat, wist dat ik het kon en dat ik prachtig ben en níet te dik, was ik 30 en dat is wel echt te oud om nog voor modellenwerk die kant op te gaan. Het idee dat ik niet goed genoeg was zat zo verweven in mijn leven. Ik had zo’n grote angst voor de afwijzing. Een angst die voortkwam uit het feit dat ik mezelf steeds aan het afwijzen was.

Nu weet ik: het is echt niet zo erg om afgewezen te worden. Als ik een pitch doe bij een blad en ze vinden mijn idee niet interessant genoeg, dan is dat prima.

Je ontneemt jezelf letterlijk levensplezier en -geluk als je zo angstig en onzeker in het leven staat.’

Fout 3: ‘Ik heb nooit meer dat ene goede gesprek met mijn vader kunnen voeren.’

‘Mijn vader en ik hebben nooit echt een goede band gehad. Ik ben een heel open emotioneel mens, ik praat heel graag en voer lange, diepe gesprekken. Mijn vader was heel gesloten. De enige gesprekken die we hadden gingen over hoe het ging op het werk, en ja, dat ging wel goed. En dat was het dan.
Ik wilde heel graag weten hoe hij zich voelde, wat hem bewoog, hoe het nou echt met hem ging. Toen ik zeventien was heb ik eens een schoolopdracht verzonnen, met vragen als ‘ben je gelukkig?’, ‘wat wil je nog doen in je leven?’ en ‘wat zijn je dromen?’. Op die manier ontdekte ik bijvoorbeeld dat hij na zijn pensioen met een camper de wereld over wilde reizen.

Op een dag realiseerde ik me dat ik dat goede gesprek met mijn vader gewoon moest gaan plannen. Ik moest een afspraak met hem maken en het gesprek met hem aangaan. Vlak nadat ik dat besloot, kreeg ik een telefoontje. Mijn vader was op reis, was daar opgenomen in een ziekenhuis en het bleek dat er tumorweefsel boven zijn long zat. Daar werd hij met spoed geopereerd. Eenmaal in Nederland was duidelijk dat het helemaal mis was. Zijn linkerlong was in feite één grote tumor. Zes weken later was hij dood.

Dat gesprek heb ik niet meer met hem gevoerd. Ik dacht telkens: ‘dit is niet het moment.’ Ik weet nu niet of ik er iets uit had kunnen halen, of het dat gesprek was geweest wat ik zo graag had gewild. Ik weet ook niet wat ik van hem wilde horen, maar in ieder geval meer dan een oppervlakkig gesprekje. Dat gesprekje dat we altijd voerden.

Wat ik ervan heb geleerd is dat je dingen niet moet uitstellen. Ik had dat gesprek al veel eerder met hem moeten voeren. Nu kan ik het nooit meer doen, terwijl ik zoveel kansen heb gehad. Mijn vader is drie maanden voor zijn pensioen overleden. Die droom van hem om met een camper de wereld rond te reizen is niet werkelijkheid geworden. Ik wil niet zoals mijn vader zijn. Als ik als droom heb om met een camper te gaan reizen, dan ga ik dat doen.

Een paar jaar na zijn overlijden heb ik die reis naar New York gemaakt en ben ik ook mijn blog begonnen, iets wat ik al heel lang wilde maar ook bleef uitstellen. Ik had altijd excuses waarom ik niet goed genoeg was. Nu weet ik: als ik iets wil, dan doe ik het.’

Lees hier op The Publisized een artikel dat Mayra Louise voor haar vader schreef.

Fout 4: ‘Ik vond het heel lang normaal om vol voor iemand te gaan terwijl dat andersom niet zo was.’

Mijn ex en ik waren 6,5 jaar samen. Een groot deel van deze tijd hadden we écht een leuke, fijne relatie, maar op een gegeven moment begon het af te brokkelen. Ik deed héél erg mijn best voor hem, ik liep altijd op mijn tenen om hem tevreden te houden. Ik sloofde me echt voor hem uit, terwijl dat andersom niet zo was. Hij was vaak onbereikbaar, liet niet weten of hij bijvoorbeeld thuis kwam eten, en dan zat ik op hem te wachten met eten dat verpieterde. Hij communiceerde niet en ik danste naar zijn pijpen. Maar wat ik ook deed was: het gesprek aangaan, zeggen dat het moest veranderen en vervolgens bleef ik toch bij hem ondanks dat de situatie hetzelfde bleef.

Ik ben na deze relatie langer dan vijf jaar single geweest, maar ook tijdens het daten ontstond vaak weer dezelfde situatie: ik deed mijn best voor mannen die niet datzelfde voor mij deden. Als een man mij aan het lijntje hielde, niet duidelijk was, dan zat ik de hele avond op de bank op hem te wachten tot hij eindelijk liet weten wat zijn plannen waren. Dat was de dynamiek geworden en zo ging het in elke relatie. Ik zette iemand compleet op één en ik stond blijkbaar ergens onderaan zijn lijstje. En dat accepteerde ik.

Maar eigenlijk is het heel simpel. Als hij je wil zien, dan doet hij zijn best.

Nadat dit voor de tigste keer gebeurde, scrollde ik door oude berichtjes die ik door de jaren heen naar mannen had gestuurd en de zin die steeds terugkwam was: ‘Je geeft me het gevoel dat ik niet belangrijk voor je ben.’

Ik leerde daarvan dat je moet kijken naar wat iemand je geeft. Als dat heel minimaal is, zie het dan zoals het is in plaats van het te analyseren. Ik had hele gesprekken met vriendinnen waarin we bespraken wat hij nou met dit berichtje bedoelde, of juist met het gebrek aan een berichtje. Ik analyseerde alles. Ik analyseerde alles en ik bedacht waarom het logisch was dat hij me zo behandelde.

Maar eigenlijk is het heel simpel. Als hij je wil zien, dan doet hij zijn best. Negen van de tien keer is het zo dat hij je niet zo belangrijk vindt als hij dat niet doet. Dan is iets anders leuker of belangrijker. Je bent geen prioriteit. Ik realiseerde dat ik daarmee moest stoppen. Ik moest gaan observeren in plaats van analyseren: wat gebeurt er nu echt? Wat zie ik als ik gewoon heel sec naar de situatie kijk?

En toen besefte ik dat ik simpelweg te hard mijn best deed. Ik vertaalde het jarenlang naar niet goed genoeg zijn voor iemand maar eigenlijk was ik voor deze kerels exact het tegenoverstelde. Dit betekende het einde aan de periode waarin ik zo gezegd ‘wifey dingen deed voor een fuckboy’. Vorig jaar zomer ontmoette ik –voor de tweede keer – mijn huidige vriend. Ik had hem vier jaar eerder al leren kennen maar zag hem toen als de typische foute man die niet wilde settelen. Nu stond ik compleet anders in mijn schoenen en eiste ik letterlijk meer voor mezelf. En nu gaf hij me ook iets heel anders namelijk commitment. Oké, en een onverwachte zwangerschap, hahahaha!’

Fout 5: ‘Ik heb een grote studieschuld waardoor ik nu geen fatsoenlijke hypotheek kan krijgen.’

‘Toen ik studeerde, leefde ik niet als een student. Ik ging lekker uit eten, gezellig borrelen met vriendinnen, shopte me suf als ik daar zin in had. Daar had ik natuurlijk helemaal geen geld voor, maar dan leende ik toch gewoon wat bij? Tijdens mijn studietijd deed ik al modellenwerk en ik denk nu: als ik een beetje mijn best had gedaan dan had ik daarvan kunnen leven. Maar ik vond het lekker om gewoon te genieten en me nergens druk over te maken.

Nu denk ik: stomme trut! Je had tijdens je studietijd ook gewoon kunnen leven als een student, zoals het hoort. Nu ben ik freelancer en verdien ik die schuld niet zomaar even terug. Er hangt echt een donderwolk boven mijn hoofd. Ik ben 35, ik zit in een situatie waarin alles wat serieuzer word, ik ben zwanger, we willen uiteindelijk graag een eigen huis. Alles wat ik nu kan kopen is een garagebox.

Daar heb ik spijt van. Ik heb erg genoten, maar als ik nu denk: was het nodig? Dan denk ik absoluut nee. Het heeft nu zoveel impact.’

Dankjewel Mayra Louise dat je zo ontzettend openhartig bent geweest. We hebben meer dan een uur gepraat en ik ben heel blij met je concrete voorbeelden. Sommige dingen zijn voor mij heel erg herkenbaar, vooral dat je een deel van je leven en geluk laat afhangen van je kledingmaat… De les die je hebt geleerd naar aanleiding van het overlijden van je vader raakt me heel erg. Je moet dingen die je wilt doen écht doen, want het kan maar zo te laat zijn.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

99 reacties
 1. Anoniem

  Ik zou het zo leuk vinden als jij(Cynthia) een tijdschrift had…

  • Cynthia Schultz

   Jee, wat lief! Ik zie het zo: die heb ik al! Maar dan online 🙂

 2. Michelle

  Hey, ik reageer normaal nooit. Ik heb daar nu wel de behoefte aan. Allereerst wil ik zeggen: wat een mooi artikel. Dankjewel daarvoor Mayra Louise. 🙂 En jij ook Cynthia voor het maken en bedenken. Ik wilde iets kwijt betreft je laatste ‘fout’. Dat is dat ik het gevoel heb dat je dat misschien toen ‘nodig’ had, al dat uit eten en shoppen. Ik herken het namelijk, al is het wel verder een compleet andere levensfase bij mij geweest en de situatie is ook heel anders maar ik heb dat shoppen enzo ook gehad. Als ik er nu op terug kijk had ik dat toen nodig, ik haalde daar mijn geluk uit. Ik zat verder echt ontzettend in de knoop met mezelf (nou is dat nu niet poef verdwenen want het is niet zo lang geleden nog maar het gaat beter) en was eigenlijk gewoon best ongelukkig. En zo heb ik jouw stuk ook geïnterpreteerd, dat omdat je in die tijd ongelukkig was met je lijf en relaties/contact met mannen je ergens geluk uit moest halen om niet dieper in de put te vallen. Een soort raar overlevingsmechanisme van de laatste tijd (als in: de westerse wereld/de 21e eeuw) en best logisch eigenlijk, dat je dat hebt gedaan. Best logisch dat ik dat heb gedaan en ik ben ook helemaal niet boos op mezelf. Kijk – wat ik eraan heb overgehouden (in dit geval geen financiële problemen maar wel echt grote mentale problemen omdat ik al mijn emoties van ongelukkigheid, onzekerheid, verdriet en rouw aan het onderdrukken was) is echt best wel kut om het zo even plat te zeggen. En wat jij eraan hebt overgehouden is ook best wel kut. Maar ik kan mezelf niet kwalijk nemen, ik wist niet beter. Ik probeerde mezelf onderbewust te helpen, op welke manier ik dan ook kon vinden. Nu weet ik beter en ken ik mezelf veel meer, en ben ik niet boos op mijn jongere zelf. Ik kan nu wél veranderen en niet diezelfde fouten maken. Wat ik wil zeggen is dat ik je in ieder geval helemáál niet als ‘stomme trut’ zie. Nou is dit natuurlijk mijn kijk hierop en het kan natuurlijk zo zijn dat jij dit absoluut niet zo ziet of er geen herkenning bij voelt. Ik wilde het gewoon even kwijt denk ik. Dit is echt een bizar lange comment geworden trouwens. Oeps. :’) Virtuele high five voor als iemand het helemaal heeft gelezen haha.

  • Mayra Louise

   Hmmmm, ik denk niet dat op die manier leven te maken had met het verwerken van bepaalde dingen. Daar had ik andere mechanismen voor (hallo eetbuien). Ik heb voordat ik ging studeren een jaar fulltime gewerkt en die lifestyle heb ik simpelweg volgehouden. Maar kan me zeker voorstellen dat het voor andere mensen zo kan werken. En dat ‘stomme trut’ is niet zo heel zwaar bedoeld hoor. Het is voor mij sowieso niet het einde van de wereld, er komt met de tijd wel een mogelijkheid/oplossing 😉

   Enneh, high five, ik heb ‘m helemaal gelezen!

 3. Juliette

  Wat een prachtig artikel! Zo herkenbaar, inspirerend en eerlijk.. Heb er een brok van in mij keel..

  • Mayra Louise

   Dank je wel voor je lieve comment!

 4. Mieke

  Waaw, ik vind dit de meest interessante ‘op je bek’ (bekt voor mij wel nog altijd niet lekker, maar dat is een detail) van de reeks tot nu toe. Volgens mij komt het door de enorme openhartigheid en oprechtheid die dit interview uitstraalt. Vooral het gedeelde van het analyseren van het mannelijk gedrag en de heldere conclusie dat als een man jou wil zien, wel tijd voor jou zou maken, voelde ik binnenkomen. Een nuchter, eerlijk en ontwapenend interview. Ik ben fan van Mayra!

  • Mayra Louise

   Dank je wel, Mieke! Hoop dat je het in de praktijk kunt brengen wat mannen betreft… je verdient iemand die in je investeert.

 5. rachel

  Deze komt wel even binnen zeg!! herkenbare punten ook weer. Maar wederom weer een heel goed stuk!! Ik vind je een kanjer Mayra!

  • Mayra Louise

   Dank je wel voor je lieve comment, Rachel!

 6. Jacky

  Oke this hits home… een koffiepauze met traanoogjes vandaag 🙂 Ik vond Mayra al een prachtige, krachtige vrouw – maar dit versterkt het beeld alleen maar.
  Wat ik ook knap vind, is dat je je open blijft stellen voor de wereld; ook al komen er ‘je promoot obesitas’ reacties, ondanks de fuckboys, en ook al heb je het vanuit huis (iig vanuit je vader) niet helemaal zo meegekregen. Je bent krachtig en dat ben je zelf, en dat is super inspirerend 🙂

 7. Josine

  Wat een mooie post! Natuurlijk volg ik Mayra ook en ja, vol bewondering. Fijn dat je hier aandacht aan schenkt Cynthia. Liefs, Josine

 8. Lija

  Prachtig interview is het geworden, heel mooi verteld en geschreven. Vind het erg mooi dat het er een mooie introductie is geweest bij de levenslessen en meer een verhaal rondom de lessen. Leest erg prettig! Ga zo door Cynthia!

 9. Patricia

  Je bent een topper Mayra, maar dat wist je natuurlijk al. Mooi verhaal weer in deze rubriek.

 10. yvonne

  Dankjewel voor je openhartigheid Mayra. U are the best.

 11. Sarah

  Wow Mayra, jouw verhaal kwam echt even bij mij binnen. Ik herken zoveel in wat je zegt. Ook ik kamp al sinds mijn puberteit met overgewicht. Iedere maandag weer opnieuw beginnen met lijnen en het denken dat alles beter wordt als je maar dun bent. Sinds een jaar (ik ben nu 31) ben ik er veel minder mee bezig en is niet dun zijn mijn grootste wens meer maar hecht ik veel meer waarde aan in balans zijn en van jezelf houden. Ook het stuk over veel te goed zijn voor mannen die het niet waard zijn herken ik maar al te goed. Het willen pleasen, de ideale vrouw willen zijn, avonden lang wachten op iemand en vervolgens afgebeld worden. Veel geven maar weinig terug krijgen. En inderdaad steeds maar weer analyseren waarom hij zo doet etc. Door jouw verhaal realiseer ik mij dat ik zo behandeld wordt omdat ik deze man de kans geef om mij zo te behandelen. Ik wil dit vanaf nu compleet anders gaan doen. Ik verdien een man die 100% voor mij gaat. Dankjewel voor jouw verhaal Mayra. Je hebt mij echt geraakt. P.s. Wat een mooie vrouw ben jij trouwens, prachtig gezicht, super mooi haar en een krachtige uitstraling!

  • Mayra Louise

   Precies! Je laat het toe dus daarom gebeurt het keer op keer… Tell ‘em boy bye! Zet ‘m op en dan komt er uiteindelijk een betere en mooiere liefde op je pad (los van de nodige selflove uiteraard 😉 )

 12. Iris

  Wat een mega-inspirerend verhaal weer Cynthia en Mayra! Ik word er een beetje emotioneel van wat betreft je vader. Gelukkig ben ik dat gesprek (gesprekken eigenlijk, met meerdere mensen) wel een tijdje geleden aangegaan en het gaat nu echt een stuk beter en kan het beter accepteren allemaal. Ik kan mij voorstellen dat dit echt een enorme klap moet zijn geweest. Wat betreft die zelfliefde, daar heb ik vooral nog heel erg van te leren. Ik ben er nu wel sinds een jaar actief mee bezig, maar het is inderdaad vallen en opstaan. Dat is ook oké. Het helpt mij in ieder geval echt je verhaal te lezen en wat ben je een ontzettend tof mens <3 Top ook weer gedaan Cynthia!

  • Mayra Louise

   Dank je wel, Iris! Wat fijn om te lezen dat jij dat gesprek wel hebt gehad. Good for you. En zelfliefde is inderdaad vallen en opstaan. Juist in de momenten dat je weer opstaat, merk je vaak dat je weer wat sterker bent geworden. Dus vooral zo door blijven gaan!

 13. Marije

  Mooi verhaal! Ik ken je verder niet maar mooi dat je zo openhartig bent.

 14. marleen

  Wow Mayra wat ben jij knap. En volgens mij nog een ontzettend leuk wijf ook!

  Een hele mooie zwangerschap gewenst!

  • Mayra Louise

   Dank je wel, Marleen. Lief van je!

 15. Alie

  Jeeeeetje.
  In je face even.
  Dankjewel. Echt. Dankjewel

  • Mayra Louise

   Mooi om te lezen dat het wat herkenbaarheid oproept, Alie! 😉

 16. Lou

  Mooie boodschap. Je eigenwaarde zou niet moeten afhangen van je gewicht. Dat geldt voor iedereen. Daarin heb je grote stappen gezet: je laat je niet meer ongelukkig maken door je omvang.

  Maar pas op dat je het niet overdrijft.

  Maak jezelf niet wijs dat je lekker in je vel voelen belangrijker is dan gezond zijn.

  Maat 48 is voor de meeste mensen gewoon een groot gezondheidsrisico. Ik bijvoorbeeld ontwikkelde tijdens m’n zwangerschap (maat 44 toen) zwangerschapsdiabetes. Daarbij had ik last van m’ n gewrichten. Geen denderend vooruitzicht: kunstknieën en diabetes type twee ruim voor m’n pensioenleeftijd.

  Er is nu 15 kilo af. En hoewel ik prima in mn vel zat (ik had me erbij neergelegd dat ik nooit slank zou zijn) merk ik nu dat het daar uiteindelijk totaal niet om gaat. Hoe tevreden je bent met je looks is niet relevant. IJdelheid. Het gaat erom of je lijf functioneert. Sprintend een heuvel op. Je kind tillen en de boodschappen tegelijk. Snel herstellen van een bevalling. Traplopen zonder te hijgen. Zonder al te veel training 5 km rennen. Enzovoort.

  • Marianne

   Mee eens…. hoe je het wendt of keert, maat 48 brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Dat neemt niet weg dat ze niet prachtig is en dat ik haar van harte gun dat ze gelukkig is met zichzelf. Maar écht gezond kan het, zeker op lange termijn, niet zijn….
   Ik wens je een zorgeloze zwangerschap en een gezond kindje toe.

  • Mayra Louise

   Hi Lou,

   Daar heb je absoluut gelijk in en ik zou ook nooit durven zeggen dat je goed voelen belangrijker is dan je gezondheid. Mijn streven is gezond zijn en me goed voelen. Wat ik wel geloof is dat een positief zelfbeeld bijdraagt aan je gezondheid. Niet alleen qua mentale staat van zijn maar ook omdat ik bijvoorbeeld zelf merk dat ik nu ik mezelf accepteer, ik ook beter voor mezelf wil zorgen. Ik schat mezelf op waarde en wil daarom juist dat mijn lijf in goede staat is.

   Met mijn zwangerschap nu word ik natuurlijk extra goed in de gaten gehouden en ik ben ook blij om te merken dat alles goed gaat. Mijn test voor zwangerschapsdiabetes heb ik net gehad en al mijn waarden zijn goed. Ook mijn bloeddruk en dergelijken zijn top.

   Vlak voordat ik zwanger raakte, was ik net begonnen met een personal trainer omdat ik wel nog graag iets fitter wil worden. Dat staat nu even on hold ivm de baby maar ik kijk ernaar uit om dit na het werpen weer op te pakken.

   Ik geloof persoonlijk niet dat je kunt zeggen dat maat 48 altijd ongezond is. Net zoals je ook niet over maat 38 kunt zeggen dat dit altijd gezond is. Dit lijkt mij iets wat per persoon wisselt.

   In elk geval goed om te lezen dat jij nu zelf ook met een levensstijl bezig bent waar jij je beter bij voelt. En ijdelheid is inderdaad zoveel minder belangrijk dat een goed functionerend lijf. Keep it up!

 17. Michelle Kaiser

  Wat een ongelofelijk mooi artikel. Jeetje wat indrukwekkend ook. Dankjewel Mayra en Cynthia ???

  • Mayra Louise

   Dank voor je compliment, Michelle!

 18. Catelijne

  Cynthia mijn complimenten voor je nieuwe website. Ik volg je al zeker vijf jaar en keek bijna dagelijks op Misslipgloss.nl. De laatste tijd keer ik al minder omdat ik wel klaar was met de ‘beautyblog’. Nu lees ik elke dag je artikelen en vind het een super leuke toevoeging aan de blog-wereld. Dit is iets wat ik nog niet heb ontdekt, keep up the good work! Liefs

  • Cynthia Schultz

   Wat supertof om te horen. Dankjewel Catelijne!

 19. Stephanie

  Dit vind ik ook een hele leuke en mooie Op je bek!

 20. Stephanie

  Echt prachtig om te lezen. Maar ook zeker ontroerend. Ik zit nu ook in een fase in mijn leven dat echt alles op z’n kop staat. Mezelf accepteren en mijn eigen identiteit zoeken heeft nu mijn prioriteit. Life is to short?

  • Mayra Louise

   Bij mij gebeurt ook altijd alles tegelijkertijd. Blijf stralen en zorg goed voor jezelf, dan komt alles op zijn pootjes terecht!

 21. Linda

  Alle artikelen uit deze rubriek vind ik prachtig, maar ik denk dat ik dit tot nu toe het mooiste interview vind. Echt heel openhartig en ook kwetsbaar, heel erg mooi om te lezen en hier en daar ook herkenbaar. Ik had aan de hand van de eerste foto helemaal niet verwacht dat Mayra Louise (aparte naam zeg! Heel tof!) maat 48 zou hebben – wat een prachtige vrouw! Het klinkt een beetje gek misschien om te zeggen, alsof maat 48 iets verkeerds is, maar ik vind haar helemaal niet te dik of wat dan ook voor negatiefs. Ze is echt een voorbeeld denk ik 🙂

  Ik wens je een hele fijne, mooie zwangerschap Mayra en heel veel babygeluk!

  • Mayra Louise

   Dank je wel, Linda! De naam is van Zuid-Amerikaanse oorsprong. Mijn moeder had ooit een ‘Mayra’ in de klas op de basisschool en die naam heeft ze altijd onthouden.

 22. Dionne

  Fantastische woorden voor de zondagmorgen. Ze heeft een mooie mindset die ik graag zou willen toepassen in mijn leven

  • Mayra Louise

   Dank je wel Dionne, fijn om te lezen dat ik iets moois aan je zondag heb mogen toevoegen!

 23. Marieke

  Wauw…..ik zou willen dat ik net zoals haar kan denken en doen. Maar ik heb niet alleen een grotere maat ik ben ook nog eens chronisch ziek en kan me nog niet er bij neerleggen dat ik niet alles meer kan doen zoals vroeger. Ik heb 15 jaar dansles gegeven en heb dit moeten opgeven…..ik mis al die kinderen nog steeds. Vorig jaar heb ik bijna een jaar op mijn baby nichtje opgepast 2 dagen in de week. Wij mogen zelf geen 3e kindje meer want mijn baarmoeder is niet meer in orde dus ik was zo blij met die 2 oppasdagen en toen ineens kon het niet meer. Ik kon haar niet meer tillen en dus moest mijn zusje wel een kdv zoeken en was ik die 2 mooie dagen in de week kwijt. Nu op dit moment proberen mijn dochter en ik onze vlog Sassy-ness van de grond af te krijgen en ook hierin veel tegenslagen want de webdesigner wilde ineens geen website meer maken maar ik heb mijn domeinnaam en email al wel via hem lopen. Mijn lichaam doet pijn en ik kan niet voor mijn kinderen zorgen zoals ik wil want zij zorgen voor mij….mijn leven is niet hoe het moet zijn en maandag begint dus dieet nummer zoveel weer……
  Sorry….dit wilde ik even kwijt want het verhaal van Mayra Louise klinkt zo mooi….ik zou willen dat ik dat zo zou kunnen ♡

  • Mayra Louise

   Hi Marieke, wat ontzettend lastig dat je lijf je zo tegenwerkt op dit moment. Ik heb wat dat betreft dan ‘makkelijk praten’ met mijn verhaal. Ik gun je wel enorm dat ook jij jouw weg hierin vindt. Het zal misschien op een andere manier zijn dan hoe ik het heb gedaan, maar ik hoop dat het je naar een positiever zelfbeeld brengt.

   En wat het dieet betreft, ik zou zeggen: zoek naar een levensstijl die goed voor je is maar die je ook jarenlang vol kan houden. Voed jezelf met goede dingen. Niet alleen wat eten betreft, maar in de breedste zin van het woord. Maak de berg met dingen waar je gelukkig van wordt en waar je energie van krijgt, zo hoog mogelijk.

   Ik hoop dat er momenten zijn waarop je weer kunt dansen. Al is het maar voor even.

   Veel liefde en kracht voor jou! <3

 24. Diana

  Wat een mooi open mens…..en waar ik op bepaalde punten zeker een voorbeeld aan kan nemen.

 25. Maria

  (H)eerlijk artikel en zooo herkenbaar! Dank voor dit interview en geniet van je zwangerschap, x

  • Mayra Louise

   Dank je wel, Maria en dat doe ik zeker!

 26. Claire

  Wauw wat een mooi interview! Ik werd echt heel emotioneel van dat stuk over haar vader. Dat je dan je hele leven naar iets uitkijkt en dat je niet de kans krijgt om het te doen. Dat lijkt me zo pijnlijk en is echt mijn nachtmerrie. Toch vind ik het zo fijn dat je dit deelt. Het zijn misschien niet fouten die je graag had gemaakt maar nu je dit deelt open je echt mijn ogen. Dankjewel <3

  • Mayra Louise

   Dank je wel, Claire! Het is inderdaad heel pijnlijk geweest maar ik heb er ook rust in gevonden. Misschien zorg ik met het delen van mijn ervaring ervoor dat iemand anders zo’n gesprek niet uitstelt. Dat zou geweldig zijn.

 27. Ness

  Voor mij zijn een aantal punten uit jouw verhaal ook héél herkenbaar. Ik ben de laatste 5 jaar ook dikker geworden en dit bepaald sterk ‘mijn gelukkig’ zijn. Alles gaat goed in mijn leven, behalve mijn gewicht :-/
  Ook het stuk over je vader raakt me, ik ben in augustus ook onverwachts mijn vader kwijt geraakt en ik besef nu dat ik hem nog zoveel had willen vragen….

  Ik kende je niet ( ik woon in België), maar voor mij is dit tot hiertoe het leukste/meest herkenbare verhaal!
  Geniet nog van de zwangerschap en ik hoop dat je snel een huis kan kopen!

  • Mayra Louise

   Leuk om te lezen dat het zo herkenbaar is, Ness. En inderdaad lastig het dat we soms afscheid moeten nemen voordat we alles hebben gevraagd wat we hadden willen vragen. Veel sterkte met het een plekje geven.

 28. Martine

  Wat een (h)eerlijk en open mens ben jij Mayra!
  Je verhaal raakt mij en doet mij beseffen dat liefde voor jezelf voelen inderdaad heel moeilijk is.
  Ik vecht er ook al lang mee en vooral die zin ” Het ding is, als je jezelf misschien wel tien, twintig of dertig jaar niet goed genoeg vindt, dan kost het ook best even tijd om in een positievere space te komen” klopt als een bus.
  Wanneer je altijd een mindset hebt gehad dat je niet goed genoeg bent dan is het zo lastig om die knop om te zetten.
  Ik vind het zo knap dat het jou is gelukt en dat je nu iemand hebt gevonden die 100% voor jou gaat, want ook jij verdient dat!
  Geniet van de zwangerschap.

  • Mayra Louise

   Dank je wel Martine! Pas toen ik het zelf deed -mezelf belangrijk genoeg vinden- deed een ander dat ook. Anderzijds geloof ik dat een partner je hier ook enorm mee kan steunen en veel positieve verandering kan brengen, maar voor mij was het goed om dit zelf allemaal te ontdekken.

 29. Natasja

  Wat een prachtig, en open interview. Heel veel van wat Mayra zegt, is heel herkenbaar. Ik ben ook heel lang bezig geweest met mijn gewicht en steeds weer falende dieetpogingen. Sinds mijn scheiding ruim 1,5 jaar geleden heb ik geleerd dat mijn gewicht maar een getal is. Het is veel belangrijker hoe ik me voel in mijn lichaam, en eigenlijk voel ik me prima met mijn maat 46 🙂

  • Mayra Louise

   Fijn om te lezen, Natasja. Mooi dat het herkenbaar is.

 30. Emma van de Donk

  Wat een prachtig interview, dank je wel!

  • Mayra Louise

   Was ook een mooi gesprek met Cynthia! Goede interviewster 😉

 31. Malou | Blonde Blossom

  Wat een geweldige levenslessen van Mayra Louise, zeg en wat was ze inderdaad openhartig! Ik vind het prachtig wat ze zegt over je blij voelen in je eigen lichaam; ze is ook echt een prachtige vrouw. Ontzettend jammer dat ze nooit meer een goed gesprek met haar vader heeft kunnen voeren en ook dat ze naar de pijpen danste van haar ex. Maar ik denk wel dat het heel goed is dat ze dat beseft, hopelijk zal het nu nooit meer gebeuren en blijft ze zo’n mooi en positief mens! En wat heerlijk dat ze nu zwanger is, geniet van de zwangerschap en daarna van je baby’tje! Malou x

  • Mayra Louise

   Dank je wel voor je lieve woorden. En ik blijf zeker doen wat ik nu doe aangezien ik merk dat het is wat ik nodig heb en wat ik verdien. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik nu een stuk sterker in mijn schoenen sta!

 32. Fleur

  Jeetje, wat een mooi interview is dit weer zeg! Zo mooi om te zien hoe je het uiterste uit de vragen bij de geinterviewde weet te halen en het daardoor zo’n bijzonder verhaal wordt! Ook uit dit interview blijkt maar weer hoe belangerijk het is ok naarjezelf te luisteren en niet alleen maar te luisteren en te kijken naar wat andere van jou willen of verwachten. Heel veel hartjes voor deze rubriek!

  • Mayra Louise

   Dank je wel Fleur. Mooi dat je dat eruit hebt kunnen halen. Ik vind dit ook een rubriek die veel liefde verdient!

 33. Didi

  Wat fijn en goed om zo in het leven te staan! Geniet van het leven en van de mensen die belangrijk zijn.
  Maar wat ik me dan wel afvraag: Maak je je geen zorgen over jouw gezondheid in de toekomst? Van jezelf houden betekent ook goed voor jezelf zorgen. Onderzoek wijst nou eenmaal wel uit dat overgewicht ook zorgt voor diabetes en hart- en vaatziekten. Dat merk je nu nog niet maar wel als je ouder wordt.

  • Mayra Louise

   Dank voor je compliment, Didi! Natuurlijk ben ik me bewust van risico’s die een ongezonde lifestyle en overgewicht met zich meebrengen. Ik weet dat ik op dit moment gezond ben en dat wil ik uiteraard ook blijven.

   Na mijn zwangerschap zal ik bijvoorbeeld ook het sporten met een personal trainer weer oppakken. Hier was ik net een paar maanden mee begonnen toen ik ontdekte dat ik zwanger was. Omdat ik niet zo getraind ben, heb ik dat nu even stop moeten zetten. Maar echt fit zijn, vind ik bijvoorbeeld bovenop wat ik nu al doe aan mijn gezondheid heel belangrijk.

 34. Ester

  Wat zijn het week op week toch fijne leerzame artikelen, Cynthia 🙂

 35. Annika

  Mooi artikel, hele herkenbare fouten ook.

  • Mayra Louise

   Dank je wel, Annika. Leuk om te lezen dat het herkenbaar is. Hopelijk heb jij er net zoals ik ook positieve inzichten uit kunnen halen.

 36. Agnes

  Mooi artikel weer!

 37. marije

  Ik heb grote bewondering voor Mayra. Ik herken veel van haar “fouten”, heb ze zelf helaas ook gemaakt.

  • Mayra Louise

   Een beetje herkenning is altijd fijn, toch 😉 En ik merk dat ik van deze fouten ook het meeste heb geleerd dus in die zin zie ik het als iets positiefs. Zonder deze fouten was ik niet waar ik nu ben. Hoop dat jij er ook positieve lessen uit kan halen, Marije!

 38. Lianne

  Deze rubriek is echt the gift that keeps on giving: Ik vind Op Je Bek echt een van de LEUKSTE en leerzame (én originele) artikelen die je op dit moment online kunt vinden.

  Mayra, wat een mooie en inspirerende lessen! Ik vind jou zo’n bijzonder en sterk iemand als ik je online zie (hoe je omgaat met jezelf én hatende internetgekkies) en als ik dit zo lees.

  Geniet van je zwangerschap en alle andere mooie dingen!

  • Judith

   Mee eens! En vooral omdat de mensen die hier geïnterviewd worden ECHT eerlijk zijn, concrete voorbeelden geven, etc. Heel mooi om te lezen. En Mayra is zo cool <3

  • Mayra Louise

   Dank je wel Lianne, ik vind het ook een toffe rubriek. En leuk om te lezen dat je het inspirerend vindt. En jij ook bedankt Judith!

 39. Leonie Nikkels

  Cynthia, bedankt voor wederom een bewustwording van mijzelf en mijn eigen foute denkwijzen.

  Het is heel herkenbaar wat er in het interview wordt gezegd: te vaak zet ik mezelf niet op de eerste plek en te vaak denk ik dat ik met een lager gewicht gelukkig zal zijn..

  • Mayra Louise

   Ik hoop dat het een mooie reminder voor je kan zijn!

 40. Shirley

  Ik vind Mayra een fantastisch mooi mens, van binnen en van buiten. Heerlijk om haar positiviteit online te kunnen volgen. Absoluut een voorbeeld voor velen 🙂

  • Mayra Louise

   Dank je wel Shirley, superlief!

 41. Lisa

  Slecht idee om dit te promoten… veel overgewicht (of ondergewicht) is gewoon ongezond! Ongeacht hoe iemand zich daar bij voelt. Jammer, gemiste kans!

  • Suuz

   In het hele interview wordt gewicht niet gepromoot, dun niet. En dik niet. Ze geeft alleen aan dat zij zichzelf heeft geaccepteerd en nu gelukkig is zonder struggle. Dat geldt voor iedereen, ook voor (te) dunne mensen.
   Daarnaast gaat het vooral over haar privé en haar carrière.

   Dus lees wat je wil lezen, maar dát staat er niet. Jouw mening begrijp ik, maar slaat niet op dit artikel.

  • Maria

   Heb je het artikel wel gelezen?!

  • Mayra Louise

   Hi Lisa,

   Ik krijg deze reactie regelmatig. Heel goed begrijp ik het alleen niet.

   Ik heb niet het idee dat ik dik zijn promoot, maar juist dat selflove en selfcare belangrijk zijn. Ik zou nooit zeggen: Laten we samen lekker extra dubbel dik worden. Het gaat me meer om proberen jezelf te accepteren zoals je bent en positief naar jezelf te kijken. Het is dan namelijk een stuk makkelijker om ook goed voor jezelf te zorgen. Ik geloof bijvoorbeeld ook niet dat body positivity en afvallen niet samengaan. Anyway… dat is hoe ik erover denk.

 42. Eline

  Wat een prachtig verhaal, ik heb echt ieder woord gelezen. Sommige dingen zijn soms zo herkenbaar. Waarom zou ik mijn geluk laten afhangen van het nummertje op de weegschaal. Het gaat om de momenten die je meemaakt en of je je gelukkig voelt. Bedankt voor het delen!

  • Mayra Louise

   Helemaal waar, dank voor je lieve woorden Eline!

 43. Tineke

  Wat een mooi en herkenbaar verhaal over jezelf accepteren. Prachtige vrouw, ik ben Mayra meteen gaan volgen via instagram.
  Liefs

  • Mayra Louise

   Dank je wel Tineke, leuk dat je me bent gaan volgen!

 44. Deisy

  Aaah ik vind Mayra echt zo’n fijn persoon. En het is een prachtig artikel geworden zeg. Dat van dat lichaam is ontzettend herkenbaar. Ik heb er gelukkig veel beter mee leren omgaan, maar soms steekt het nog wel de kop op haha. Maar het is inderdaad dat je levensgeluk niet van je gewicht afhangt: doen wat je graag wilt doen voordat het te laat is. Echt een inspiratie weer dit artikel. Dank je wel Cynthia en Mayra.

  • Mayra Louise

   Thank you, Deisy! Ben zelf ook heel blij met het stuk. En logisch dat het af en toe weer de kop op steekt. Old habits 😉

 45. Jonna@burgertrutjes

  Waat een stoere chick! En mooi dat ze zo oprnhartig durft te zijn. Sommige dingen zijn absoluut herkenbaar. You rock Mayra Louise! Je bent een voorbeeld voor vele vrouwen

  • Mayra Louise

   Dank je wel voor je lieve reactie, Jonna!