Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Must have items voor thuissporters

Ik krijg twee vragen veel over thuis sporten: wat doe je dan precies en wat voor spullen heb je nodig? Je hebt niks per se ‘nodig’, maar er zijn zeker wel een aantal items die het thuissporten leuker, afwisselender en uitdagender kunnen maken. De spullen die ik regelmatig gebruik bij het thuissporten deel ik met je!

Leestijd

1. Een goede mat

Een fijn matje is wel de basis. Vooral als je veel oefeningen op de grond doet, zittend of liggend, is een goed matje wel erg prettig. Je kan voor nog geen vijf euro een matje vinden. Mijn ervaring is dat een matje die niet schuift en ietsje dikker is toch wel veel plezier geeft. Ik heb zelf deze yogamat en daar doe ik ook mijn kracht workouts op als er ‘vloer oefeningen’ bij zitten.

Dit is een fijne mat die wat dikker is (€47,99) en een anti-slip laag heeft, ook op de bovenkant. Je matje schuift dus niet op de vloer, maar jij schuift ook niet van je matje af. Handig met bijvoorbeeld yoga.

Dit is een lekker goedkope mat (€3,99) die geen anti-slip heeft, maar een prima basis is als je er niet zoveel geld aan uit wilt geven. Ook lichtgewicht, dus handig mee te nemen als je dat wilt.

2. Elastieken

Met elastieken kan je echt méga veel doen. Het maakt een oefening uitdagender en zwaarder voor je spieren, en als je geen of weinig gewichten hebt kan je elastieken gebruiken om je spieren toch wat extra aan het werk te zetten.

Handig om te hebben is een set met brede, stevige resistance bands die je bijvoorbeeld om je bovenbenen of enkels kan doen bij oefenen. Tip: ga niet voor een goedkope set met banden van dun materiaal want die klappen snel om en dat snijdt in je huid. Heel irritant. Je kan beter een resistance band van een dikke stof kopen. Je betaalt er iets meer voor, maar je gaat ze ook zéker vaker gebruiken. Zoals deze set van 3 van Matchu (€27,99) of deze set van 3 van Tunturi (€33,99).
Ook is een set met een (of meerdere) langere elastieken handig voor andere oefeningen (zie hieronder). Deze is fijn om mee te beginnen (€11,99).

Mijn favoriete oefeningen met elastieken:

 • crabby walks ;-), oftewel side walks met een resistance band om je bovenbenen
 • squats met een resistance band om mijn bovenbenen
 • hip thrusts met een resistance band om mijn bovenbenen
 • band pullapart met een langere elastiek
 • overhead band pullapart met een langere elastiek

3. Dumbbells

Het liefst heb je een heel squat rek in je huis staan, maar de meeste mensen zullen hier niet de ruimte voor hebben. Een set dumbbells is een fijne basis waar je veel oefeningen mee kan doen. Het handigste is een set met losse schijven die je er af kan halen, zodat je een soort 5-in-1 dumbbell hebt. Zo hoef je niet een hele set met verschillende dumbbells te kopen. Ik heb zelf deze (€113,95), je kan dan variëren van 1,05 kilo (alleen de stang) tot 15 kilo in totaal (per dumbbell). Ik gebruik ze thuis heel veel.

Mijn favoriete dumbbell oefeningen:

 • overhead dumbbell press
 • dumbbell bench press
 • dumbbell deadlift
 • one arm dumbbell row
 • dumbbell biceps curl
 • dumbbell lunge
 • dubbell split squat

4. Een of twee kettlebells

Met een kettlebell kan je net weer wat andere oefeningen doen dan met dumbbells. Je kan met een dumbbell ook best een ‘kettlebell swing’ doen, of een deadlift, maar met een kettlebell is het net wat ‘veiliger’ omdat je het makkelijker kan vasthouden. Ook zijn er online allerlei kettlebell workouts te vinden die je net weer wat meer variatie geven. Ik heb een ketllebell van 12 kilo (€31,99), maar je kan natuurlijk variëren in gewicht. Bijvoorbeeld een wat lichtere van 6 kilo (€16,99) en een wat zwaardere van 16 (€43,99).

Mijn favoriete kettlebell oefeningen:

 • uiteraard de kettlebell swing
 • deadlifts (en varianten, zoals een one leg deadlift of romanian deadlift)
 • split squat (de kettlebell gebruik ik aan de kant van het been dat ‘zakt’ om de oefening zwaarder te maken)
 • kettlebell squat
 • one arm kettlebell row
 • upright rows

Je merkt al dat je sommige oefeningen zowel met een dumbbell als met een kettlebell kan doen. Het is maar net wat je fijner vindt of wat je in huis hebt.

Voor mij is dit het. Natuurlijk is een goede sportoutfit en fijne schoenen ook belangrijk! Als je gaat hardlopen zal je echt goede hardloopschoenen moeten kopen. Als je thuis traint, kan je dat afhankelijk van wat je doet zelfs nog op blote voeten kunnen doen.
Het voordeel van elastieken en een mat is dat ze niet duur hoeven te zijn. Gewichten worden wel al snel wat prijzig, maar het voordeel is ook dat je er héél lang mee doet.

Succes met thuis trainen!

Affiliate

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.