Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Mijn studeertips

Ik ga al een hele tijd niet meer ‘naar school’ (mijn laatste jaar in de HBO-schoolbanken was in 2010), maar heb door de jaren heen wel hier en daar wat gestudeerd. Ook nu ben ik weer bezig met een opleiding en naar aanleiding daarvan krijg ik veel vragen over hoe ik studeer. Dus, vandaag, mijn studeertips!

Leestijd

Studeren is voor iedereen anders. Ik denk ook niet dat er per se één manier is hoe ‘het hoort’ of hoe het goed werkt. Voor het ene onderwerp studeer je ook weer anders dan voor het andere, maar omdat ik zoveel vragen hierover krijg, deel ik graag mijn studiemanieren. Zo deed ik het op de middelbare school, op het HBO en nu bij mijn wijnopleiding. Die laatste is trouwens niet fulltime, ik besteed er in de drie maanden die de opleiding duurt ongeveer 150 uur tijd aan. Ik doe dit naast mijn werk en er is héél veel stof, dus mijn studeermethodes van het HBO pas ik nu ook weer toe. Je kan deze tips trouwens ook deels toepassen voor ‘gewoon’ werk waarbij je niet per se hoeft te leren.

Plannen & voorbereiden: overzicht

Stap één is voor mij altijd plannen. Vooraf zorg ik dat ik het overzicht heb. Hoeveel moet ik weten, wat moet ik precies kunnen, wat wordt er van me verwacht? Als ik ergens een examen voor doe wil ik vooraf precies weten hoe dat gaat. Is het multiple choice? Moet ik iets presenteren? Zijn er open vragen of moet ik iets toepassen of uitleggen? Hoe wordt er beoordeeld? Hoe werkt de puntenverdeling? Al deze vragen wil ik beantwoord hebben. Zo weet ik hoe ik moet gaan leren. Je studeert immers anders voor een presentatie dan voor een multiple choice examen.

Daarna kijk ik naar de hoeveelheid stof. Wat moet ik allemaal kennen en kunnen? Wat heeft prioriteit?

Dan maak ik een planning. Ik zet in mijn agenda wanneer ik wat ga leren en wanneer ik bijvoorbeeld welke opdrachten af wil hebben. Hierbij is het handig om te weten hoe ‘zwaar’ de stof is: het ene hoofdstuk is het andere niet. Ook denk ik na over wat de beste manier is om het te leren. Plan ook tijd in voor herhaling. Dus zorg dat je niet in de laatste week pas je laatste hoofdstuk leert, zorg dat je dat al veel eerder hebt gedaan zodat je in de laatste periode kan gaan herhalen en stampen.

Dit onderdeel kan best veel tijd kosten: ik moet echt in de stof gaan zitten en precies uitzoeken wat er allemaal nodig is. Dit is dan ook echt een belangrijke stap: je creëert overzicht, je weet precies waar je aan toe bent en zo kom je niet voor verrassingen te staan. Doordat je ver vooruit in je agenda kijkt kan je ook anticiperen op drukke periodes, vakanties, feestdagen et cetera.

Oh ja: begin vroeg. Misschien veel te vroeg. Maar op die manier weet je zeker dat je het allemaal gaat redden.

Samenvatten

Samenvatten en dingen opschrijven is voor mij altijd dé manier geweest om stof te onthouden en iets eigen te maken. Ik heb hele boekwerken samengevat en dat doe ik nog steeds. Ik heb dat weleens op de computer gedaan, maar met de hand schrijven werkt voor mij het beste. Ik word op die manier minder afgeleid, maar ik heb ook het idee dat ik het veel beter onthoud. Dus: ik vat samen. Ik doe dat meestal in bulletpoints of lijstjes, dan kan ik het daarna ook makkelijker leren en mezelf makkelijker overhoren. Want die samenvatting gebruik ik ook daadwerkelijk om te studeren (te ‘stampen’).

Tekst markeren is ook een goed idee: met een markeerstift highlight je de belangrijkste dingen. Het voordeel hiervan is dat je heel geconcentreerd door de tekst gaat waardoor je meteen goed aan het studeren bent. En als je daarna de tekst weer doorneemt, zie je wat er precies belangrijk is en wat je echt moet onthouden.

(Jezelf) overhoren

Overhoren werkt gewoon heel goed. Of je het nu bij jezelf doet of dat je een ander aan het werk zet met de vragen: je wordt gedwongen een antwoord te geven uit je blote hoofd en de herhaling zorgt er vervolgens voor dat je het onthoudt. Ook weet je bij een overhoring beter wat je nog wel en niet weet.
Met woordjes leren voor Frans, Duits en Engels deed ik dit vroeger in een computerprogramma, Teach2000 heette het. Het bestaat nog steeds. Handmatig voerde ik alles in en dan kon ik mezelf makkelijk testen. Dat werkte onwijs goed, ook omdat je zelf alles invoert. Nog een manier om het beter te onthouden. Een optie voor op je telefoon is Brainscape, dat gebruik ik nu om mezelf te overhoren.
Je kan natuurlijk ook op papier overhoren of met flashcards. Op de voorkant van de kaartjes schrijf je de vraag, op de achterkant het antwoord. Het is handzaam en ‘fysiek’ dus je kan het overal mee naartoe nemen.

Maar eh, je kan ook nog steeds een vriend(in) of familielid vragen om je te overhoren.

Focus en neem pauze

Laat je tijdens het studeren niet afleiden en neem op tijd pauze. Je kan dit doen door bijvoorbeeld de app Forest te gebruiken, zo studeer je een bepaald aantal minuten afleidingsvrij en daarna neem je een paar minuten pauze. Die pauze is echt belangrijk, zo laad je weer even op voor je volgende studieblok en dan kak je niet helemaal in. Beweeg, sta op, maak een wandelingetje, ga even weg van je studiemateriaal en begin daarna weer fris en fruitig. Leg je telefoon aan de kant, laat je niet afleiden door Facebook en focus. Dit kan best lastig zijn, maar: oefening baart kunst. En je zal merken dat je alles veel beter onthoudt als je echt geconcentreerd aan het studeren bent.

Creëer voor jezelf een fijne studeerplek. Dat hoeft niet per se aan een bureau te zijn, maar zorgt dat je op een plek kan studeren waar je je prettig voelt en waar je niet teveel afgeleid wordt. Misschien helpen bepaalde rituelen je met studeren, zoals het zetten van een goede kop koffie, het aanzetten van bepaalde muziek of het dragen van een specifieke héél chille joggingbroek (dit kan echt helpen). Als dit thuis niet lukt, of als het thuis te rumoerig is, ga dan naar de bibliotheek of een andere plek waar het echt rustig is.

En: geef jezelf een beloning als je lekker bezig bent geweest. En houd bij hoeveel uur je daadwerkelijk bezig bent. Op die manier kan je de volgende keer een nog betere planning maken.

Herhalen, herhalen, herhalen

Herhalen is de sleutel tot het onthouden van dingen. Als je iets maar genoeg herhaalt, onthoud je het. Dus: ik lees mijn samenvattingen nog eens door, ga nog eens door opdrachten heen, doe nogmaals een oefenexamen, overhoor mezelf nóg een keer… Wat ook goed kan werken is naar podcasts luisteren of naar documentaires kijken die over ‘jouw’ onderwerp gaan. Dit hoeft dan niet per se je ‘officiële’ stof te zijn die je leren moet, maar het kan je wel helpen alles nog beter te onthouden omdat je alles nog een keer hoort.

Wat gaat moeizaam?

In de laatste fase check ik wat ik nog niet goed ken of kan. Wat is nog lastig? Wat vergeet ik nog steeds? Deze dingen schrijf ik op en daar besteed ik nog extra aandacht aan.

Stop op tijd

Als ik een examen heb/had, of een dag waarop ik een presentatie moet geven of iets anders moet doen om mijn kennis in de praktijk te brengen, is het voor mij belangrijk op tijd te stoppen met leren. Als ik te lang doorga, merk ik dat ik heel onzeker word over wat ik wel en niet weet. Ik kom dingen tegen die ik misschien nog lastig vind en vervolgens kan ik daar toch niks meer aan doen, want over een paar uur doe ik al examen/heb ik een overhoring/etc. Ik heb hier geen harde regel voor, maar vaak kies ik ervoor om een dag vooraf te stoppen. Er komt bij mij meestal een moment dat ik denk: ‘Ja. Nu ken ik het. Het is goed zo. Ik kan het.’ en dan houd ik ermee op. Ik heb natuurlijk ook weleens het tegenovergestelde gehad. Dat ik voor een toets geschiedenis de dag vooraf nog steeds niet uit de stof kwam, de data niet kende, niet wist wie een slag voerde met wie, en dan besloot ik óók te stoppen. Omdat ik wist dat die paar uur extra studeren toch geen verschil meer ging maken en ik liever fris en fruitig op het tentamen wilde komen. Ik weet dat er mensen zijn die hier anders mee omgaan (mijn broer haalde echt nachten door voor tentamens en examens), en dat kan voor je werken, maar voor mij werkte dat niet.

Heb jij studietips? Deel ze hieronder, ik denk dat heel veel mensen (inclusief ikzelf!) er wat aan hebben.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.