Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Mijn lifehacks

Iedereen heeft wel wat routines en wat slimmigheidjes die je gewoon ECHT niet kan missen in je leven. Ik deel vandaag met jou een aantal van mijn lifehacks, die mijn leven simpeler en georganiseerder maken en laat je niet voor de gek houden door de afbeelding; het is NIET mealprepping haha!

Leestijd

To Do app

De app To Do is echt, maar dan ook echt, de allergrootste lifehack die ik mensen aanraadt. Vroeger heette deze app Wunderlist en ik heb de tip ooit van Cynthia opgevolgd. Het is een app waar je to do lijstjes in kan maken en waar je deze ook af kan vinken.
Zo simpel kan het zijn.

Het fijne hieraan is dat ik hier allerlei lijstjes bijhoudt, en dit mijn leven meer structuur geeft.
Zo heb ik een lijst voor boodschappen, maar een aparte lijst voor drogisterij artikelen. Als ik dan in een drogist loop dan kijk ik of ik een aanbieding zie van mijn lijstje (in mijn hoofd weet ik hoe dringend het is). Ik heb ook altijd graag voorraad, ik ben niet het type mens dat zonder tandpasta of wc-papier zit.
Het mooie is dat ik deze lijst kan delen met anderen, dus ik heb hem met Luuk gedeeld. Als hij in de keuken een boterham maakt en ziet dat het brood bijna op is zet hij het op de lijst, net als dat ik zou doen. Als één van ons dan in de supermarkt is hebben we altijd een accurate boodschappenlijst. En iets vergeten te kopen doe je zo eigenlijk ook nooit meer.

Ik heb ook een aparte lijst voor ideeën om over te bloggen, een lijstje die ik gebruik voordat ik op vakantie ga, een lijstje met films en series die ik nog wil zien etc. Je kan dit soort dingen op allerlei manieren bijhouden maar geloof mij, dit is een fijne app om te hebben.

Nerva

Nog een app; Nerva. Hiervan is onlangs een artikel over online gekomen. Deze app helpt mij om symptomen van prikkelbaar darm syndroom onder controle te houden, en in het algeheel verbetert het anxiety doordat je op een hele low key manier een meditatie kan afluisteren of een ademhalingsoefening kan doen. Ik zou het te kort doen als ik je niet even naar dat artikel van onlangs zou sturen als je hier meer over wilt weten. Klik daarvoor hier.

Fles water

Nou ja, het klinkt zo simpel weer en dat is het eigenlijk ook haha.
Ik werk boven en als ik een glas water naast me heb staan is deze zo op. En als ik in een focus zit, sta ik soms uren achter elkaar niet op.

Een kan met water gooi ik geheid een keer om haha, dus daarom kies ik nu voor een fles met een liter inhoud. Geeft ook een goede referentie aan hoeveel ik heb gedronken op een dag.

De fijnste fles, believe it or not, is voor mij die uit de sportlijn van Yolanthe, deze heeft een liter inhoud, is van veilig plastic, heeft een rietje waardoor het me nóg minder moeite kost om een slok te nemen, en sluit lekvrij af. Top wel.
Geen sponsoring haha.

Financien bijhouden

Dit heeft voor mij echt een enorm verschil gemaakt in mijn relatie met geld. Voorheen deed ik ook eigenlijk niks buitensporigs hoor, maar ik had ook nergens zicht op. Daardoor voelt elke uitgave een beetje als een gok. Ook soms met schuldgevoel. Als je weet dat iets kan, geef je geld lekkerder uit en krijg je een betere relatie met je geld.

Sinds een jaar of 5 a 6 nu, houd ik mijn (en onze) financiële uitgaves nauwgezet bij. Elke pintransactie gaat in een excelsheet, onderverdeeld in categorieën. Hierdoor weet ik precies wat we elke maand uitgeven aan boodschappen, aan auto gerelateerde dingen, aan drogisterij artikelen etc. Omdat ik ook gedeeltelijk zelfstandig ondernemer ben moet ik ook wel daar alles nauwkeurig voor bij houden natuurlijk, dus het zijn echt twee aparte administraties. Maar, ook omdat ik zelfstandig ondernemer ben moeten voor dit gedeelte wel zorgen voor ‘later’. Daarvoor doen we wat investeringen die ik in een aparte sheet ook weer bijhoud en inzichtelijk maak op maand en jaarbasis. Dit systeem zorgt ervoor dat we veel beter weten wat er inkomt en uit gaat, maar ook dat we weten waar we bij moeten sturen of wat buitensporig dreigt te worden (onze uiteten rekening, elke maand haha) Ook helpt het enorm om hogere spaardoelen te hebben en die vervolgens ook te halen.

In het begin voelt het misschien onwennig of overdreven, maar op een gegeven moment ga je het leuk vinden. Trust me.

Planner van Stuctuurjunkie

Deze kan écht niet ontbreken en dat is écht niet omdat ik voor Structuurjunkie werk. Mijn planner houdt mijn hele week bij elkaar, zet deze uiteen en geeft mij overzicht. Ik heb zoveel verschillende taken in mijn werk voor CoffeeStar en daarnaast ook nog zoveel verschillende rollen als zzp’er. Hierdoor heb ik ECHT overzicht nodig in mijn taken, to-do’s en planning. De planners van Structuurjunkie vind ik hierin gewoon het allerfijnst en allerbest. Sinds kort denk ik ook mee over de toekomst van de planners, qua looks en inhoud, dus dat vind ik een ENORM leuke taak natuurlijk. Je vindt de planners hier.

Ijsblokjes van koffie

Iets minder grote inpact op mijn leven, deze lifehack, maar ben toch blij met de ontdekking ervan haha.
Als jij net zo dol bent op ijskoffie als ik, ook nu het weer wat kouder wordt buiten, moet je dit echt eens proberen. In plaats van gewone ijsblokjes, maak eens ijsblokjes van koffie. Dus gewoon, koffie gieten in een ijsblokjes vorm. Hierdoor verdun je je ijskoffie niet met water 🙂

Lege toiletrol om je inpakpapier

Iedereen kent de ergernis wel naar de rollen inpakpapier die zo half uitrollen in je kast. Deze tip zag ik op Pinterest voorbij komen; gebruike een lege toiletrol om om de rollen heen te doen en ze zo bij elkaar te houden. Super smart! Sommige rollen zijn wat dikker, dan moet je de toiletrol openknippen en dan buig je hem er zo om heen. De toiletrol houdt die ronde vorm wel.

Datum opschrijven

Dit komt echt door mijn werk in de horeca. Ik schrijf op (bijna alle) etenswaren die ik aanbreek de datum. Zo weet ik wanneer het geopend is en daarmee ook wanneer het weg moet. Een bak kwark gaat hier zo snel, daar hoef ik het niet bij te doen. Maar, een pak havermelk bijvoorbeeld of een potje olijven, een tube mayo. Die dingen gaan langzamer en daar heb ik soms die datum echt bij nodig. Je gaat er ook echt verspilling mee tegen want je ziet ook eerder dat je iets nog even snel op moet maken en je gooit ook minder snel iets voor niks weg.

WhatsApp structuur

Ik gebruik, net als jij waarschijnlijk, heel erg veel WhatsApp. Ik gebruik het ook zakelijk veel als communicatiemiddel. Soms wordt er iets gedeeld in de app wat ik niet wil kwijt raken of wat ik later nog nodig heb, zoals een adres of een pdf document. Deze geef ik dan of een ster (je kan markeren met een ster in de app) of ik maak er een screenshot van welke ik vervolgens ook weer in dat gesprek stuur. Daardoor heb je het altijd in de media staan van dat gesprek.

Ik heb trouwens het vinkje uitgezet dat mijn telefoon alles opslaat wat er gestuurd wordt, daar wordt je niet gelukkig van haha.

Ook, ik heb een whatsapp gesprek met mezelf, deze heb ik vastgezet (met een pin vastzetten) boven aan mijn gesprekkenlijst. Hierdoor kan ik heel gemakkelijk mezelf documenten sturen (van WhatsApp desktop bijvoorbeeld) die ik vanaf mijn telefoon wil printen of ik schrijf hier een notitie in op. Erg handig.

Plastic bakjes

Hoewel plastic bakjes van plastic zijn, helpt het mij wel heel erg om minder plastic te verbruiken. Ik doe echt alles in bakjes, van sausjes tot gerechten die nog over zijn tot broodbeleg en tot een aangebroken pak koekjes. Ik heb dan ook heel erg veel van die bakjes, omdat ik niet mis wil grijpen. Het bespaart een hoop plastic folie en plastic zakjes wat je anders overal om heen wikkelt.

Bij kapotte bakjes, koop ik nu glazen voorraadbakjes om mijn leven nog iets verder te beteren. Ikea heeft hier veel fijne opties in.

Maaltijdboxen

Wij maken heel graag gebruik van diensten die maaltijdboxen leveren, zoals Hello Fresh en Marley Spoon. Zo hoeven wij minder vaak naar de supermarkt (hoewel je dat ook kan bestellen natuurlijk), maar zo eten we ook vakers iets wat we nog niet kennen. Ook scheelt het enorm veel denkwerk én we verspillen er minder eten door omdat het zo precies goed is qua hoeveelheid voor ons tweetjes. Uiteindelijk scheelt het me ook echt wel geld, want ik maak zelf vaak duurdere maaltijden of ik haal er teveel omheen wat in de kasten verdwijnt.

De recepten die we heel lekker vonden bewaar ik in een mapje met insteekhoesjes die ik bij Action kocht, zo kan ik ze ook nog eens namaken.

Over dat denkwerk qua eten heb ik ook nog wel een tip;
Ik heb een lijst in de notities in mijn telefoon (kan ook in de to-do app want je kan daar ook notities toevoegen aan elke taak). Hierin ben ik ooit begonnen met gewoon het opschrijven van de maaltijden die we aten. De maaltijden die we vaker maakten. Deze lijst ben ik elke keer gaan uitbreiden als ik iets nieuws ontdekte of bedacht. Daardoor heb ik altijd een hele lijst aan input paraat als ik even niet meer weet ‘wat we nou weer moeten gaan eten’.

1 minuut regel

Als iets me minder dan 1 minuut kost om te doen, dan doe ik het gelijk. Natuurlijk moet je hiermee uitkijken als je ergens op tijd moet zijn en je allemaal 1 minuut taakjes gaat doen achter elkaar, maar over het algemeen zijn dit de dingen die aan het einde van de dag voor een diepe zucht zorgen. Gelijk je vaat in de vaatwasser zetten, je tas gelijk goed opbergen als je thuis komt, spullen die naar boven moeten op de trap leggen, een stofwolk uit de hoek van de kamer vissen (haha). Maar ook, kleding gelijk weer in de kast leggen als ze nog niet vies zijn en vieze kleding gelijk in de wasmand. Klinkt allemaal zo logisch, maar betrap jezelf er maar eens op.

Hopelijk vond je ze leuk en misschien wel handig, die lifehacks van mij! 🙂


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)