Mijn favoriete podcasts

Podcasts zijn briljant. Ik luister dit eigenlijk alleen nog maar, en bijna geen muziek meer. In de auto, in de sportschool, tijdens het koken, you name it! Ik deel vandaag de podcasts die ik het liefste luister.

Leestijd

Ik ben dus niet een mens dat heel erg veel muziek luistert. Dat vinden heel veel mensen gek, maar het is zo. Ik ben gewoon geen grootste muziekliefhebber. Muziek trekt mij heel vaak mee in de stemming, dat vind ik lastig te voorkomen en daar heb ik heel vaak geen zin in. Ik wil mijn eigen stemming creëren want die is vaak kneiter goed! Mijn favoriete bands zijn dan ook bands die muziek maken waarbij de tekst lekker cryptisch is en de tunes vrolijk. Years & Years bijvoorbeeld. Als ik muziek luister, luister ik vooral naar muziek dat ik keihard mee kan zingen in de auto, maar dan luister ik vooral om het zingen en niet zozeer om het luisteren. Ik kan niet zingen, daarom blijft het ook bij de auto, make no mistakes. Natuurlijk kan ik ook kippenvel krijgen van een liedje of met mijn ogen dicht dansen in een club maar ik kies er niet snel voor. Gewoon, met mate :).

Podcasts hebben daarom mijn leven wel ECHT verrijkt. Ik luister ze heel erg veel. In de auto, in de trein, tijdens het koken, tijdens het sporten. Geen pumped-up muziek voor mij, maar Oprah Winfrey die me een les leert. Of Sarah Merrill die haar adult-struggles grappig en herkenbaar in mijn oor schalt.

Big Kid Problems

Sarah Merrill is een vrouw van mijn leeftijd die op Twitter en Instagram grote kanalen heeft onder de naam Big Kid Problems. Ze post daar grappige teksten en memes die heel herkenbaar zijn in deze fase van het leven. De podcast ontdekte ik echter eerder dan haar Insta op de een of andere manier. Elke week zit ze aan de hand van een thema met één of twee anderen aan tafel en bespreekt ze een ‘big kid problem’. Bijvoorbeeld financiën, maar ook zelfverzekerdheid, praat ze met een medium, vertelt ze over haar verloving, heeft ze het over daten, over werk, over reizen, eigenlijk alles wat mij eventueel zou kunnen interesseren als 31 jarige. Ontzettend herkenbaar, vrolijk, positief en ook lekker kwetsbaar in haar eigen struggles. Je krijgt gewoon lekker het gevoel dat je met een vriendin aan tafel zit, zonder dat je terug lult haha. Bovendien zijn de onderwerpen écht interessant!

Faberyayo & de Moeders - Linda

Onder de naam van LINDA. praat Pepijn Lanen van de Jeugd van Tegenwoordig met verschillende moeders over het moederschap. Over hoe hun leven is veranderd, hoe hun zwangerschap verliep en eigenlijk hoe hun algehele kijk op het leven is veranderd, of niet. Ook praat hij met zijn eigen vrouw. Er staan nog maar 5 afleveringen op, ik vermoed dat er nog wel meer komen, tot nu toe heb ik ze allemaal geluisterd. Ik ben zelf obviously geen moeder, maar ik vind het wel interessant hoe vrouwen zoals Monica Geuze en Karin Swerink dan weer van elkaar verschillen op dit gebied. Bovendien ben ik mega voyeuristisch ingesteld dus vind ik interviews met bekende mensen sowieso al leuk, en het zijn mensen waar ik ook nog niet eerder zo een interview/gesprek mee had gehoord zoals bijvoorbeeld Saskia Noort.

Oprah's Super Soul Conversations - OWN

Dat de Oprah Winfrey show niet meer uitgezonden wordt is voor mij alsof ik niet meer naar de kerk kon. Al op vroege leeftijd keek ik naar de show voor haar wijsheid en informatie. Ik ben zelfs als kind met mijn moeder naar de kapper gegaan omdat ik hetzelfde kapsel wilde als Oprah. Daar probeerde mijn moeder en de kapster mij voorzichtig uit te leggen dat mijn blonde stijle manen toch echt anders zouden vallen als Oprah’s haar, maar goed, de schaar ging erin. Zag er niet uit. Nóg een les geleerd.

Terug naar de podcast. Super Soul Sunday is een concept van Oprah Winfrey waarbij ze spreekt met grote leiders, inspirerende sprekers/mensen, schrijvers, geloofsambtenaren en ook beroemdheden die op hun beurt inspirerend doen of zijn. Ik vind het heerlijk om hier naar te luisteren en ik leer er onwijs veel van. Ik leer ook over hoe geloof met spiritualiteit samen kan hangen, iets wat ik hiervoor nooit echt samen kon breien. Ik ben niet gelovig opgevoed dus sommige sprekers zijn voor mij wel heel erg op een ander niveau, maar alsnog absoluut inspirerend. Ik leer over leiderschap, over liefde, vriendschap en over de kracht van inner stillness. Love it.

Lauren Conrad - Asking for a friend

We kennen Lauren Conrad natuurlijk van The Hills, en ik ben haar altijd blijven volgen op de socials. Ze is iets ouder dan dat ik ben, is getrouwd en heeft twee kinderen, maar er valt ook wel veel te relateren aan dezelfde leeftijdscategorie. Ze heeft elke aflevering een soort expert te gast die over een onderwerp uitlegt, leert en verteld. Weddingplanning, make-up, maar ook fotografie bijvoorbeeld. Ook heeft ze een aflevering waarin ze verteld over haar leven en deelname aan The Hills.

Man man man, de podcast

Drie mannen die bij de radio werken die per thema over zichzelf oordelen hoe mannelijk ze dat onderwerp benaderen. In het begin werd dit concept iets meer bewaakt dan later in de podcast. Ze behandelen vooral thema’s en ontleden ze vanuit een mannelijk perspectief, hun eigen perspectief. Erg grappig, ik zit er regelmatig hardop om te grinniken in de trein.

Happier with Gretchen Rubin

Gretchen Rubin is een schrijfster en praat met haar jongere zusje Elizabeth Craft wie televisieproducer is, over gelukkiger worden en gelukkig zijn. Ze geven kleine tips, vooral tips die Gretchen geeft en Elizabeth dan maar op de harde manier moet uit proberen of het werkt. Bijvoorbeeld; word je écht gelukkiger van elke dag je bed opmaken. Ja, dat word je dus, en naar het schijnt is het ook een onderdeel van succes. De grootste leiders hebben over het algemeen allemaal gemeen dat ze hun bed opmaken in de ochtend. Belachelijk simpel, maar leuk om te weten. Er zijn ontelbaar veel afleveringen en soms vind ik er ook wel een langdradige tussen zitten, maar dan ga ik gewoon naar de volgende. Dat komt dan vooral door het verschil in levensfase, ik kan me minder aan hun relateren als ze praten over hun oudere kinderen of huwelijk dat in de steentijd plaatsvond haha. Maar, ik word er over het algemeen heel blij van dat ik met blije onderwerpen bezig ben en dat is deze podcast. Vrolijk en informatief op een wijze dat je er echt wat mee kunt.

Wonder Woman

Dit is eigenlijk een gekke keuze. Ze hebben maar vijf afleveringen, de dames in kwestie ken ik niet, en het gaat ook niet echt de diepte in. Toch heb ik deze vijf afleveringen achter elkaar doorgespeeld omdat ze met elkaar kletsen alsof ik erbij was. Alsof het mijn vriendinnen waren die een onderwerp aan het ontleden waren en ik voelde me erbij op mijn gemak, en ik vond de onderwerpen grappig. Het zijn twee dames, Carrie Hope Fletcher (Engels) en Celinde Schoenmaker (Nederlands), die samen in de musical industrie in Londen werken. Hun laatste aflevering was maart 2019, dus misschien hebben ze het ook bij die vijf gelaten.

Mental Makeover door Lauren Curtis

Lauren Curtis is een hele grote beauty Youtuber uit Australië die ik al jaren volg. En met volg bedoel ik, af en toe kijk ik of ze een video heeft die ik leuk vind en de rest sla ik over. Vroeger keek ik elke tutorial die er online kwam. Ze heeft deze podcast sinds mei 2019 en er staan nu al heel veel op. Ze praat in de eerste afleveringen vooral over onzekerheid, hoe zij die van haar heeft overwonnen of eigenlijk; hoe ze die probeert te overwinnen. Ook over plastische chirurgie, huidverbetering, de YouTube wereld etc. Leuk om daar een inkijkje in te kijken, en ze praat gemakkelijk weg met dat heerlijke Australische accent.

DAMN, HONEY

Hier scrol ik af en toe doorheen. Ik vond de aflevering over fertiliteit en hormonen heel erg interessant, daar werd ik door jullie door getipt na aanleiding van mijn artikel over het stoppen met de pil. Soms vind het iets te activistisch, en krijg ik het gevoel dat me dingen opgelegd worden waar ik niet zo over nadenk. Vaak zijn het ook gewoon onderwerpen die elke vrouw wel aanspreken en waar ik me dus ook door aangesproken voel. Vaak ook informatief en herkenbaar, dat vind ik dan wel weer prettig.

Dat waren ze voor nu, ik luister nu denk ik nog maar een jaar podcasts dus ik heb er nog niet heel erg veel verzameld. Heb jij nog een leuke podcast voor mij die goed in dit rijtje past? 


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

31 reacties
 1. Naomi

  Armchair expert! Leuker dan je misschien eerst denkt (dat had ik dan). En begin dan misschien met Josh Gad. Echt hardop gelachen. En wel vaker met afleveringen van deze podcast.
  Pas “de plantage van onze voorouders” aangeraden gekregen, vind ik ook erg interessant.

 2. Kim

  The Happiness Lab is een aanrader! Een professor van Yale kijkt met een wetenschappelijke blik naar wat gelukkig maakt en wat niet. Interessante onderzoeken die op een leuke manier verteld worden waarbij je ook nog een wijze les leert.

 3. Britney

  Wat leuk! Ben er meteen een aantal gaan volgen. Sinds de quarantaine en het feit dat de sportscholen dicht zijn probeer ik gewoon lekker veel te lopen af en toe, en met een podcast vind ik dat al helemaal fijn!

 4. Saskia

  Mijn aanraders:
  – de Mattie en Marieke podcast (Q Music)
  – de Wie is de Mol podcast (Annemieke Schollaardt)
  – de podcast van Mayra Louise!

 5. Amarins

  Ik luister ook graag podcasts, vooral in de auto, tijdens het koken en ’s ochtends tijdens het aankleden en opmaken. Ik luister wel een ander genre, ook vaak business podcasts. Aanraders voor iedereen vind ik de 100% inspiratie podcast van Thijs Lindhout, de Transformatiepodcast van Sjanett de Geus en Discomfort& Chill van Katrin Berndt (Engels).

 6. Maaike

  Jaa hier ook een fan! En heb een paar van jouw tips overgenomen dus bedankt!
  Ik vind ook nog leuk: met Groenteman in de kast, hele mooie interviews, de boos podcast (in eerste instantie over Corona veel maar nu maatschappelijke onderwerpen, van Tim hoffman), de monica geuze Fanpodcast (twee vriendinnen die over maatschappelijke onderwerp kletsen, en over monica geuze, klinkt raar maar is leuk), couple goals de podcast, en vink de podcastgids van Nederland, die bespreken podcast dus ook weer leuke tips!

 7. Adriana

  Elizabeth Craft DIE…..
  Een mens DIE heel veel muziek luistert
  Sorry, maar dit doet pijn aan mijn ogen.

 8. Wies | Nature of Happiness

  Ik moet zeggen dat ik nog niet zo heel erg thuis ben in de podcasts, en dat ik het maar heel af en toe luister. Ik luister ook weleens DAMN, HONEY en het is zeker activistisch, maar dat ben ik zelf ook aangezien ik gender studies studeer :). Wel denk ik dat iedereen z’n eigen invulling mag geven aan het feminisme en wat het voor jou betekent, maar ik vind het ontzettend goed dat ze dit soort onderwerpen aankaarten. Verder luister ik podcasts van Volkskrant of het NRC!

  • Angela

   Grappig. Want ik zie mezelf niet als activistisch maar heb Damn Honey verslonden. En er veel van geleerd (en ben nog lerende). En hoe relevant is deze podcast nu. Omdat het vooral over gelijkheid gaat.

 9. Ingrid

  Ik luister echt nooit naar een podcast. Ik weet ook nooit zo goed wanneer ik dat zou moeten doen en wat ik me er van voor moet stellen. Maar misschien een keer aanzetten als ik ga wandelen ofzo…

 10. Valerie

  Leuke tips! Ik ga Big Kid Problems eens proberen.

  Zelf luister ik ook naar Preheated, dat gaat over bakken. Leuk als je een liefhebber/hobbyist bent.

 11. Sofie

  Wow, dat eerste stukje heb je echt PERFECT verwoord! Ik heb precies hetzelfde, en mensen kijken mij ook vaak raar aan als ik zeg dat ik niet per se een enorme muziekliefhebber ben.

  Ik ben nog nieuw in de wondere wereld van postcasts, dus eens even kijken of dit iets voor me is! Bedankt voor de tips 🙂

 12. Petra

  Dit artikel komt als geroepen! Omdat ik nu thuis werk ben ik tussendoor veel aan het wandelen als pauze en heb ik daarbij de podcasts ontdekt. Soms loop ik stiekem nog even om omdat ik de podcast wil afluisteren haha. Ik had al een lijstje in mijn notities, daar heb ik er nu een paar bij gezet!

  Mijn favorieten zijn tot nu toe voornamelijk podcasts over gezondheid, vind het leuk om daar gemotiveerd door te raken en extra over bij te leren. Mijn favorieten:
  -Gezond verstand, de podcast
  -Foodieness (die is onlangs begonnen en ik vind ze heel leuk en luchtig!)
  -The Health Code (van Sarah’s day)

  Andere toffe, niet health gerelateerde, zijn:
  -Laura H. de podcast
  -Effe relativeren (van Kaj)

 13. Claudia

  Ik kan On Purpose van Jay Shetty nog aanraden 🙂

 14. Ellen

  Die van Lauren Conrad ga ik zeker eens proberen! Ik luister altijd naar A beautiful mess omdat ik vroeger hun blog religieus volgde. Verder luister ik af en toe naar Great women of business, een heel inspirerende podcast die elke aflevering het businessverhaal van een bekende vrouw ontleed, bv. Estée Lauder, Coco Chanel, Martha Stewart,… En omdat ikzelf afgestudeerd ben als seksuologe luister ik naar Where should we begin? van Esther Perel. Daarin ontleed ze fragmenten van haar therapiesessies met koppels.

 15. Elsemiek

  Leuk artikel Emmy! Ik vond Dag bij Dag ook heel mooi, van Liesbeth Rasker. Een podcast met gewone gesprekken over rouwen en de dood. De serie is gemaakt als steun en houvast voor iedereen die iemand is verloren, maar ook voor degene die een rouwende vriend of vriendin hebben en beter willen begrijpen wat diegene doormaakt. Aanrader!

  • Laurien

   Dag voor Dag is inderdaad een héle goede aanrader. Prachtig! Zo krachtig, kwetsbaar en toch met een vleugje humor en vooral veel positiviteit.

 16. Milou

  Leuke tips, Thanks! Ik luister zelf veel naar de Echt Gebeurt podcast. Vooral de puberdagboek afleveringen zijn heerlijk vermaak.

 17. Maaike

  Podcasts zijn heerlijk! Ik luister ze vooral als ik aan het schoonmaken ben of wanneer ik aan het wandelen ben.

  Tip: Via de site van de “Volkskrant” kom ik altijd uit bij interessante, leuke podcasts. Je klikt het genre aan waar je geïnteresseerd in bent en er rollen allemaal suggesties uit.

  Link: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/t/podcast-tips/#/

 18. rachel

  nou even eerlijk ik luister ze dus nooit haha. heb altijd het idee dat het maar saai gelul is, maar schijnbaar niet dus, ik ga eens kijken of het wat voor mij is 😉

 19. Martine

  Super leuk, ik ben zelf ook groot fan van podcasts en luister het vooral onder het schoonmaken en wandelen. Als je man man man leuk vindt moet je ook echt de zelfspodcast luisteren. Ik luister daarnaast ook naar Datevermaak, ondanks dat ik zelf al jaren een partner heb is het alsof ik luister naar de verhalen van vrienden en hun dating leven. Verder ben ik gek op crime stories en zijn ‘de kofferbakmoord’ en ‘de Volksjury’ interessant om naar te luisteren.

 20. Vera

  Yes! Deze tips had ik nodig, zat toevallig gisteren te scrollen door de podcasts van Spotify maar kon niks vinden! Hier staan een aantal leuke tussen die ik nog niet had geluisterd.

 21. Mariek

  Absoluut Michael pilarzyck
  Over mindset etc. Heel erg intressant en leerzaam. Ben fan

 22. Kim

  Wat leuk dat je zo verslingerd bent geraakt aan podcasts! Ik luister al jaren podcasts, al in de tijd voordat het hip was zeg maar ;). Eindelijk wordt de rest van de wereld nu ook wakker, hahahaha. Man man man luister ik ook, hilarisch.
  ‘ Van twee kanten’ is wellicht wel een leuke voor je: de host interviewt los van elkaar twee partners over een ingrijpende gebeurtenis in hun relatie. In het kader van voyeurisme ;). Is maar een half uurtje en erg bijzonder waar sommige mensen mee te dealen hebben.

 23. Maud

  Ja Oprah, heerlijk! Verder luister ik ook graag naar A Beautiful Mess, Happy Place en 30 minuten rauw van Ruud de Wild

 24. Jorinde

  Oooh, wat een leuke tips! Heb er meteen een aantal voor mezelf genoteerd. Luister ook graag naar Damn Honey. Daarnaast luister ik ook regelmatig naar 30 minuten rauw, Eindbazen en Successtof Podcast. Al wisselt het vaak per periode. 😉

 25. Anne

  Fijn zo’n artikel, ik ben altijd op zoek naar leuke podcasts! Ik vind zelf Pretty Big Deal van Ashley Graham ook fantastisch. Elke aflevering praat met met een ‘pretty big deal’ en dat kan echt iedereen zijn. Grappig, leerzaam en inderdaad alsof ik bij een paar vriendinnen aan tafel zit 🙂

 26. Bente

  O, ik ben wat zwaarder op de hand, geloof ik, haha. Mijn favorieten: Onverdoofd, (NL podcast over verslaving). Mental Illness Happy Hour (soms grappige en heel open USA podcast over dealen met psychische problemen). Aut of the Podcast (NL podcast over autisme).

 27. Lisa

  Dank voor de tips, ik ga Oprah en Gretchen ook eens luisteren. Twee favorieten van mij: Encyclopedia Womannica (lekker kort en tof verteld) en de podcast van de Selfhelphipster.

 28. Tineke

  Ik luister nooit podcasts. maar wil het wel eens een kans geven. Aangezien ik zelf moeder ben, lijkt Linda mij wel leuk. Ik ga eens kijken wanneer ik er tijd voor heb.