Mijn eerste ervaring met luisterboeken

Zoals je weet ben ik dol op lezen. Ik lees elke dag en verslind heel wat boeken per jaar. Lezen is een van mijn grootste hobby’s. Nu weet ik natuurlijk wel dat boeken luisteren al jaren een nieuwe trend is. Luisterboeken zijn hot. Ik had het nooit een echte kans gegeven, tot ik laatst bij de Structuurjunkie Masterclass en door meerdere deelnemers op werd gewezen. Ik móest dus echt een luisterboek gaan proberen.

Leestijd

Wat zijn luisterboeken en hoe werkt het?

Luisterboeken zijn, je raadt het al, boeken die je kan luisteren in plaats van lezen. Ze worden aan je voorgelezen. Soms door de schrijver, vaker door een professionele voorlezer. Dit doe je op je telefoon, of je tablet. Je kan natuurlijk ook luisterboeken op CD aanschaffen en in een CD-speler afspelen.

Ik heb een proefabonnement op Storytel genomen, dit kost na de proefperiode €9,99 per maand en dan kan je onbeperkt luisteren. Maar je kan ook los audioboeken kopen bij bijvoorbeeld iTunes, Bol.com, de bibliotheek of via een website als Luisterrijk. Een audioboek kost al snel €15 – €20, dus als je meer dan één luisterboek per maand luistert (of dure boeken luistert) is een abonnement wel voordeliger. Zo luister ik nu Becoming van Michelle Obama, en die kost los €16,99.

Je download je luisterboek, of je gebruikt een app als Storytel, en vervolgens doe je je oordopjes in (of zet je een koptelefoon op) en dan luister je. Dat is het. Met een luisterboek ben je best even zoet, net als met een gewoon boek. Zo duurt Becoming ongeveer negentien uur.

Mijn eerste indruk

Toen ik een beetje ging scrollen om te kijken met welk boek ik zou beginnen, checkte ik even wat fragmenten. Wat me opviel is dat een stem je echt moet liggen. Sommige stemmen passen gewoon niet bij me, bij sommige stemmen erger ik me aan een bepaalde uitspraak of iets anders. Toen ik Becoming zag, besloot ik ervoor te gaan, omdat ik dat boek toch nog graag wilde lezen. Eerst ging ik voor de Nederlandse variant, maar ik ben na twee uur geswitcht naar de Amerikaanse, omdat ik erachter kwam dat deze door Michelle Obama zelf wordt voorgelezen. Dat switchen moet handmatig, dus even zelf zoeken naar de juiste plek in het boek.

Jaren geleden heb ik weleens een luisterboek geprobeerd, maar ik gaf het nooit echt een kans. Ik stopte er al snel weer mee, ik kon mijn gedachten er niet bij houden. Nu wilde ik het eens écht proberen. Eerst een uurtje in de auto, daarna tijdens een wandeling, en dat zijn ook vooral de momenten waarop ik luister. Soms tijdens klusjes in huis, zoals de vaatwasser uitpakken, koken, stofzuigen (dan wel even met mijn noise cancellation koptelefoon) of de was opvouwen. Zoals je wel merkt: ik wil iets te doen hebben. Ik kan niet op de bank zitten of in bed liggen en een boek luisteren, dan val ik in slaap.
Maar als ik dan luister terwijl mijn benen of handen met iets bezig zijn, vind ik het verrassend leuk. Wat is het prettig om voorgelezen te worden. En het maakt wandelen of autorijden een stuk leuker. Het was even wennen in het begin, en nog steeds moet ik erop letten dat ik mijn aandacht erbij houd – ik ben tijdens het wandelen en autorijden juist zo gewend om mijn gedachten lekker te laten dwalen – maar ik kijk nu elke keer uit naar het moment dat ik weer kan luisteren.

Hoe kom je aan luisterboeken?

Er zijn een aantal manieren om luisterboeken te downloaden. Een greep uit de keuzes:

 • Storytel, dat ik nu dus aan het proberen ben, €9,99 per maand
 • Luisterbieb, met je bibliotheekabonnement
 • Per stuk kopen via Bol.com of onderere boekenwebwinkels (let wel op deze audioboeken op CD staan en je ze dus als CD-rom krijgt thuisgestuurd)
 • Luisterrijk, waar je MP3 bestanden download na aankoop.
 • Per stuk kopen via iTunes op je Apple apparaat
 • Audible. $14,99 per maand, hierbij kan je 1 audioboek per maand downloaden en twee ‘Audible Originals’

Ik heb zelf gekeken naar Audible, maar het nadeel hiervan vind ik dat het alleen Engelse boeken zijn (het is van Amazon), maar ook dat je voor die $14 maar één boek per maand kan luisteren… Een abonnement bij Storytel is ‘onbeperkt’, al ben ik al wel eventjes bezig met Becoming (op het moment van schrijven mag ik nog vier uur luisteren naar Michelle Obama). Zo’n abonnement is ‘voordelig’ als je ten minste een half tot een boek per maand luistert. Audioboeken zijn los niet heel goedkoop, al snel €15 tot €30, natuurlijk afhankelijk van het boek.

Mijn conclusie tot nu toe

Ik ben blij verrast. Ik ben al gek op boeken en lezen, en dit is voor mij een extra manier om een verhaal tot me te nemen. Mijn hoofd staat er niet altijd naar, soms wil ik gewoon een beetje mijmeren als ik wandel of autorijd, maar de laatste tijd zet ik steeds vaker een luisterboek aan. Als ik straks Becoming ‘uit’ heb, ga ik zeker nog een boek luisteren. Ik heb nu al ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Covey op mijn digitale plank staan, want die wilde ik toch nog lezen. Ik ben benieuwd hoe die is om naar te luisteren. Het kan maar zo zijn dat ik over een paar maanden toch tot de conclusie kom dat ik liever zélf lees, maar dit luisteren vind ik voor nu in ieder geval heel erg prettig. Een aanrader voor iedereen die van boeken houdt en graag meer zou willen lezen maar dat niet redt, voor iedereen die graag voorgelezen wordt, voor iedereen die zich verveelt in de auto of tijdens een wandeling.

Luister jij weleens een luisterboek? En heb je aanraders voor me?

Dit artikel bevat 1 Bol.com affiliate link. Als je via de link iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Mijn Storytel abonnement betaal ik gewoon zelf.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

46 reacties
 1. Evi

  Hey Cynthia,

  Wat ik zelf een heerlijk luisterboek vind is ‘De Sprookjeshuwelijken 1: Buffalo Bill en de kleine zeemeermin’. Geweldige woordspelingen, leuke illustraties en amusante geluidseffecten. Er hoort ook een website bij de boekenreeks: http://www.sprookjeshuwelijken.be. Een aanrader!

 2. Mirthe

  Storytel gebruik ik dagelijks, heerlijk! Bijna elke avond om in slaap te vallen. Ik vind die slaaptimer op de app ook superhandig, dat het verhaal na bijv 30 min stopt, dan hoef ik de volgende avond niet het halve boek terug te spoelen haha. Ik heb met luisterboeken ook het gevoel dat ik me nog meer kan inleven en inbeelden omdat ik dan m’n ogen dicht heb.

 3. Judith

  Ik heb sinds kort de Luisterboek-app van de Bibliotheek op mijn telefoon staan en ik ben positief verrast. Waar ik op het begin heel erg het idee had dat ik wilde meelezen, kan ik mij er nu wel aan overgeven. Wel vind ik hem soms erg traag gaan (en op 1,5 snelheid te snel), maar dat is wennen.

 4. Linda

  Voor tijdens huishoudelijke klusjes lijkt het me wel leuk ja! Maar eens kijken of het bij mijn bieb-abonnement in zit ook!
  Ik kan je Covey’s boek ook van harte aanraden inderdaad, ik vond het erg goed!

 5. Huub

  Hi Cynthia,

  Dank voor dit leuke en goede artikel!
  Ik ben niet onbevooroordeeld, want ik werk bij http://www.luisterrijk.nl, een van de shops die je noemt 🙂

  Natuurlijk zijn Storytel en de LuisterBieb aantrekkelijk geprijsd en daardoor een soort concurrent van ons. Graag noem ik toch even een paar voordelen van kopen bij Luisterrijk: de app biedt bij elk luisterboek ook hoofdstuk-navigatie (net als de LuisterBieb, maar Storytel diet dat niet), ons aanbod van Nederlandse titels is net even groter dan Storytel en behoorlijk groter dan de LuisterBieb (maar we hebben weinig Engelse titels) en het is natuurlijk de enige plek waar je ook nog de mp3-bestanden kan downloaden, zodat je die voor altijd hebt en bv op een usb-stick kan zetten.

 6. Mirte

  Heb jaren geleden alle Harry Potter-boeken geluisterd in het Engels (had ze toen al gelezen in het Nederlands en een deel van de films gezien). Voorgelezen door Stephen Fry en dat deed hij echt top! Zou ik best nog een keer willen luisteren. Verder eigenlijk nooit meer gedaan en nu heb ik er de tijd niet echt meer voor.

 7. Marjanne

  Vroeger gebruikte ik de bandjes van Lecturama om mee in slaap te vallen, toen deze grijs gedraaid waren stapte ik over naar Alleen op de Wereld (Remi).. Met muziek op kan ik niet slapen, maar gewoon een gesprek of verhaal gaat verrassend goed 😉

  Ik zou het graag proberen, maar weet dat ik inderdaad ook ondertussen iets om handen moet hebben. Ik zit 2x 15 minuten in de auto per dag, maar is dat niet te kort voor een luisterboek? Tegen de tijd dat je weer in het verhaal zit, ben je aan het einde van je rit..

  Voor degene die al wandelend of al fietsend luisteren nog wel een vraag: luisteren jullie dan maar met 1 oor? En wordt je niet te veel afgeleid door de omgeving dan? Ik bedoel; er zijn al zó veel ongelukken gebeurd doordat iemand met beide oortjes in muziek of net wat zat te luisteren en een auto of andere weggebruiker niet in de gaten had. Maar tegelijkertijd zou ik het zelf lastig vinden om met 1 oortje het verhaal goed te blijven volgen, omdat je wordt afgeleid door omgevingsgeluiden.

  Nou ja, ik ga me eens verdiepen in het aanbod van Storytell. Wie weet zit er tóch iets voor me bij en kan ik eens proberen op welke manier het in míjn leven past.

 8. Diane

  Ha Cynthia wat leuk dat je luisterboeken uitprobeert. Ik luister ze al een paar jaar, ben groot fan omdat ik anders bijna niet aan lezen toekom. Met name tijdens het fietsen naar mijn werk, maar ook was ophangen, tuinieren etc. Pure ontspanning! Storytel heeft ook gewone e-books trouwens ;-l

  Groet Diane

 9. Renée

  Leuk om te lezen. Ik wil het ook wel eens proberen. Ik luister wel veel podcasts en vind dat echt heerlijk. In de auto, tijdens het wandelen of tijdens huishoudelijke klusjes. Ideaal.

 10. Annefleur

  Storytel en ik hebben al flink wat uren met elkaar doorgebracht. Standaard in de auto (ritjes langer dan een kwartier) en ook als ik in bad lig. Echt ideaal.

 11. Jolien

  Mijn rustmoment op de dag! Geen kind, eten maken, schoonmaken enz. Het is zo heerlijk om 15 tot 20 minuten fietsen naar werk en weer naar huis even te ontspannen. Had een doel gesteld via Goodreads (thanks voor de tip!) 12 boeken per jaar. Maar door Storytel te luisteren zit ik nu al op 5 boeken. 🙂

 12. Maureen

  Ik ben geen stilzitter en ik kan slecht ‘niets doen’, daardoor heb ik een luisterboek nooit een kans gegeven. Alleen ik maak ook geen tijd om een gewoon boek zelf te lezen. Nu ik jou zo hoor over luisterboeken luisteren in de auto heb je mij wel enthausiast gemaakt. Wat een slim idee!

 13. Rosalie

  Ja, ik luister heel veel naar luisterboeken. Tijdens het hardlopen of in het OV zet ik ze aan. Ik luister voornamelijk Persoonlijke Ontwikkeling boeken. Soms vind ik ze zo goed, dat ik daarna het boek nog koop. Die van Covey is overigens wel een verkorte versie van zijn boek. Hij heeft er een aantal belangrijke delen uit gehaald. Heeft Tony Robbins ook gedaan met zijn boek. Ik vind persoonlijk het real life boek van Covey beter. Er wordt veel meer uitgediept.

 14. Vera

  De Engelstalige Harry Potter serie voorgelezen door Stephen Fry is echt geweldig <3 Zooo heerlijk, al herken ik het in slaap val gedeelte heel erg! Als ik niet kan slapen zet ik dit luisterboek op en ben ik gegarandeerd binnen een kwartier vertrokken.

 15. Shirley

  Ik heb het een keer geprobeerd maar het ligt inderdaad aan de stem. Ik kan het ook zeker niet goed als ik gewoon ga zitten, haha. Ik lees toch liever zelf en heb het hierna ook geen kans meer gegeven.

 16. Kim

  Wat leuk! Ik heb sinds kort een jaarabonnement bij bookchoice en daar kun je dus ook de 8 boeken per maand als luisterboek luisteren. Dat wilde ik ook eens proberen! Ik ben nu bezig in De Rechtvaardigen van Jan Brokken. Ik vind het fijn om te doen tijdens het doen van mijn huishouden, waarbij mijn hoofd anders overuren maakt. Het voelt wel lekker mindful en ontspannen. Bij het wandelen met de honden luister ik ook, alleen merk ik dat het dan vaker op pauze gaat omdat de honden toch mijn aandacht vragen… of voorbij komende wandelaars 😉
  Covey heb ik ooit voor mijn studie gelezen en hier als fysiek boek in de kast staan. Interessant boek. Ik wil je mijn exemplaar wel geven, als je daar interesse in hebt ☺️ Dan heb je ook een fysiek boek

  • Rosalie

   Ik heb Covey jaren geleden ook gehad als boek. Na een aantal jaar weg gedaan. En een paar maanden geleden weer opnieuw gekocht, want ik had er weer behoefte aan. Dus tip, doe dit soort boeken niet weg.

  • Kim

   Bedankt voor de tip! Maar ik ben toch eigenwijs 😉

 17. Amy

  Ik volg een opleiding naast mijn werk en het leek me erg handig om het vele leeswerk dat ik daarvoor moet doen via audioboeken te doen. Dat deed ik in de auto, maar merkte al snel dat ik mijn aandacht er niet bij kan houden… en dus moest ik dan ’s avonds alsnog het boek erbij pakken. Nu lees ik ook gewoon heel graag, dus ik denk dat ik het daar maar bij houd 🙂

 18. Kirsty

  Ik heb sinds een tijdje ook een abonnement op Storytel! Na een lange werkdag had ik niet altijd energie om te lezen en op deze manier kun je in de auto gewoon al een verhaal tot je nemen. Vind een audioboek wel echt iets om te luisteren wanneer je al iets doet met je handen; ik kan het niet als enige activiteit doen, maar bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, koken of douchen wil het prima. Ben benieuwd wat je van Becoming gaat vinden! Heb die zelf ook gelezen en vond het een erg interessant boek!

 19. Arnie

  Harry Potter op storytel door stephen fry voorgelezen is de allergrootste aanrader ever! ZO leuk!!!!! (Misschien iets voor het najaar?)

 20. Jessica J.

  Storytel lijkt me wel wat! Aan de andere kant vind ik ’s avonds – of in het weekend ’s ochtends – lezen in bed wel erg gezellig. Terwijl ik die twintig minuutjes wandel van en naar m’n werk luister ik meestal muziek of gewoon helemaal niets. Als ik nu een uur of twee moest pendelen elke dag … Trouwens fijn dat Michelle ‘Becoming’ zelf voorleest!

 21. Farah

  Dit gaat helemaal niet over het onderwerp, maar moest het toch even gezegd hebben: wat een prachtige foto van jou! Jij bent altijd zo puur en dat straal je ook uit. Nogmaals, prachtig. 🙂

 22. rachel

  ik ben totaal geen lezer maar ben wel nieuwsgierig naar boeken die ik voorbij zie komen dus misschien is dit wel wat voor mij 😀 ik ga er in ieder geval naar kijken!

 23. Yvonne

  Leuk artikel! Ik heb dit dus nog nooit geprobeerd en vraag me erg af of het wat voor me is. Ik lees heel graag dus dat is eigenlijk mijn drempel om niet per se een boek te willen luisteren. Krijg je de informatie wel net zo goed mee als dat je het leest? Je maakt me wel enthousiast om het toch eens te gaan proberen. Ik luister wel graag podcasts, dus eigenlijk is het idee wel een beetje hetzelfde (al kan het daarbij niet zo’n kwaad als mijn gedachten eens afdwalen tussendoor ;)) Hoe is Becoming trouwens? Daar ben ik ook wel benieuwd naar!

 24. Marloes

  Ik lees en luister zelf ook erg graag naar bowmen. Zelf lezen blijft toch altijd wel mijn favoriete manier, maar tijdens klusjes in huis, en in de trein dagelijks is het toch ook wel super makkelijk om een luisterboek aan te zetten. Zelf gebruik ik Scribd, deze kost $8.99 per maand en hier kun je dan onbeperkt voor luisteren (en ook lezen!). Wel zijn dit voor zover ik heb gezien alleen Engelse boeken.

 25. Tamara

  Hoi Cynthia,

  Nog nooit een luisterboek geprobeerd en wel nieuwsgierig.
  Wat ik me afvraag. Je zegt oa een luisterboek te luisteren tijdens het wandelen (met Kees?). Hoe kun je je concentreren op je boek en ook je aandacht bij Keesje houden? Ik denk dat ik zelf hele stukken zou missen, dus eens kijken wat voor mij een moment is om te luisteren 🙂

  • Cynthia Schultz

   Ik moet me dus inderdaad focussen, anders dwaal ik ook af. Als ik er met mijn gedachten niet bij ben, zet ik het boek uit. Maar wandelen met Kees en luisteren tegelijk gaat wel goed meestal 🙂

 26. Jeannet

  Wij probeerde een luisterboek afgelopen vakantie in de auto naar Italië. Aangezien ook onze kinderen van 4 en 7 jaar meegingen hebben we voor een kinderboek gekozen. Deze hebben we via bol.com gekocht en we kochten de USB variant. Dan krijg je dus geen cd, maar een usbstick. Superhandig.

 27. Emelie

  Ik heb nu al 3 jaar een abonnement bij Storytel en luister er dagelijks naar zowel tijdens mijn werk, huishoudelijke taken, wandelen, fietsen en ook in de auto.
  Zelf ben ik er heel tevreden over en heb er nog geen moment spijt van gehad.

 28. Mirthe

  Heb het laatst via de luisterbieb voor een tijdje geprobeerd, maar t is echt niks voor mij! Het is een beetje zoals muziek op de achtergrond: ik hoor het wel, maar ik luister niet echt. Na een kwartiertje dacht ik ineens: “huh? o.. niet zitten opletten.” Ook omdat ik van mezelf vrij snel lees en bij een luisterboek snel denk “wat ga je tráág!”. Via de luisterbieb app kan je ook lastig een hoofdstuk skippen, is toch soms jammer! Wel een hele fijne blog en ik kijk uit naar je review van Becoming! Ben ‘m nu ook aan het lezen en ik weet nog niet zo goed wat ik ervan moet vinden..

  • Cynthia Schultz

   Dat trage heb ik ook, in Storytel kan je de snelheid aanpassen zonder dat het raar gaat klinken. Ik luister tot nu toe alles op x1,25.

 29. Daniëlle

  Ik verslind inderdaad beide…zowel ‘echte’ boeken als luisterboeken. Ik gebruik hiervoor de Luisterbieb. Leuke daaraan vind ik dat er ook leerzame boeken tussenstaan als ‘Alles wat je wilt weten over het heelal’. Vaak duren die maar 1 of 2 uur en zijn super leerzaam. Mooie afwisseling na een spannende thriller (tip: Samuel Bjork).

 30. Isabel

  Wat een fijn artikel.

  Grappig dat jij tijdens het luisteren iets fysieks te doen wil hebben, bij mij is het nl. omgekeerd: ik verveel me dood tijdens sport en schoonmaken en zo, dus ik ben altijd op zoek naar iets wat me dan mentaal voldoende bezighoudt.

  Sinds kort reis ik regelmatig met het OV en ik ben nogal gevoelig aan prikkels vanuit andere mensen, gewoon lezen lukt me dan echt niet.
  Het is het proberen waard om er dan ook een luisterboek bij te pakken.

  Tijdens autorijden daarentegen zou ik het weer niet goed durven denk ik: ben bang dat ik zodanig in het boek opga dat ik niet meer voldoende focus op het verkeer.

 31. Ingrid

  “De 7 eigenschappen…” zal je ongetwijfeld aanspreken!
  Ik vind luisterboeken heerlijk!

  En idd een boek valt of staat met de voorlezer. Daarom vind ik het fijn om eerst fragmenten te beluisteren.
  Maar hetzelfde geldt voor mij met een papieren boek: als het lettertype of papier (soort/kleur) niet fijn voelt, kies ik om die reden vaak een ander boek. Ik blijf me dan nml ergeren.

 32. Laura

  Op Youtube luister ik naar een kanaal ‘greatest audiobooks’. Deze zijn vooral oude boeken waar geen rechten meer op betaald worden, zoals Jane Austen & Shakespeare. Veel keuze. Heel tof om te proberen of audiobooks iets voor jou is want het is kosteloos.

 33. Marijke

  Hoi Cynthia,
  Allereerst dankjewel voor je leuke blog, ik lees het elke dag met plezier!
  Ik heb luisterboeken sinds een paar maanden ook helemaal ontdekt, vind het erg fijn tijdens het wandelen. Zelf heb ik vooral genoten van de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. De verteller heeft een fijne stem en het is een heel grappig boek.

 34. Bente

  Leuk om te lezen! Ik ben erg blij met Storytel, vooral tijdens OV en wandelen. Tip: toen mijn moeder werd opgenomen in het ziekenhuis, heb ik haar Storytel kado gedaan en de app op haar telefoon gezet.

 35. Sanne

  Ik ben fan van luisterboeken! Luister er nu erg vaak naar, want luister nu vaker naar podcasts of filmpjes op YouTube, maar je brengt me wel weer op ideeën. Ik heb al een paar keer tijdelijk een abonnement afgesloten wanneer ik op vakantie ging bijvoorbeeld. Volgens mij kan ik met mijn bibliotheekabonnement ook luisterboeken huren, dus daar ga ik eens naar kijken!

 36. Marloes

  Dat lijkt me echt zoo fijn! Gek genoeg neem ik nooit de tijd om boeken te lezen, dus luisteren zou perfect zijn! Handig!

 37. Tineke

  Ik heb het nog nooit geprobeerd dus kan er nog niet over oordelen, maar ik zou toch eerder voor een gewoon boek gaan. Tijdens schoonmaken etc zet ik liever gewoon een muziekje op!

 38. Juul

  Dikke tip: de Harry Potter boeken in de Engelse versie door Stephen Fry!

  • JokeVDH

   Klinkt super! Waar zou je die gevonden hebben?

 39. Maud

  Mijn vriend is vrachtwagenchauffeur en luistert altijd luisterboeken tijdens het rijden. Lezen was altijd moeilijk voor hem vanwege zijn dyslexie, maar hij houdt wel van boeken, dus dit is perfect! Hij is ook wel eens gestopt met een boek vanwege de stem ;-).

 40. Lisa

  Luisterboeken zijn tof. Ik luister ze in de auto, tijdens wandelen of bij klusjes in huis. Heb een abonnement op de Luisterbib en luister van alles. Het laatste boek was ‘Van Chanel tot flanel’ van Marijke Vos. Geweldig boek, ook een fijne stem.