Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Menstruatiecup

Mijn vriendin Mariët heeft mij al vaker verteld over de menstruatiecup die ze gebruikt. Een cupje dat je inbrengt en op die manier je bloed opvangt. Geen gedoe met tampons of maandverband: goedkoper, hygiënischer en beter voor het milieu. Ik vroeg haar om er een artikel over te schrijven.

Leestijd

Omdat ik zelf niet ongesteld word (omdat ik endometriose heb slik ik mijn pil altijd door, je kan er hier iets meer over lezen), gebruik ik simpelweg ook geen menstruatiecup. Maar ook geen tampons of maandverband – ik heb het niet nodig. Als ik echter wel ongesteld zou worden dan zou ik zeker de menstruatiecup gaan gebruiken. Zelf gebruikte ik altijd maandverband en vond het altijd een heel gedoe – en het kostte veel geld! Bij deze geef ik het woord aan Mariët.

We kennen het allemaal wel, het eindeloze gedoe met maandverband en tampons. Steeds  eraan denken om het te verwisselen, zo nonchalant mogelijk naar de wc lopen met een tampon in je mouw, doorlekken… Ongesteld zijn is geen pretje, maar het kán prettiger! Al ruim een jaar maak ik naar volle tevredenheid gebruik van een menstruatiecup. Een wat? Veel mensen hebben geen idee waar ik het over heb, en ik vind dat dat moet veranderen. Het is zo’n geweldige oplossing om die ene week per maand een stuk draaglijker te maken, én ook nog iets goeds voor je lichaam en het milieu te doen! Vandaag vertel ik je meer over dit kleine cupje en hoe het werkt.

Toen Cynthia en ik in Denemarken waren hadden we het over het boek ‘Dit Is Een Goede Gids’ van Marieke Eyskoot, een fijne gids over duurzaamheid die naar mijn mening één punt gigantisch heeft laten liggen – de menstruatiecup. Naast dat deze cup heel prettig werkt is het namelijk ook nog eens een hele duurzame oplossing. Het liefst zou ik in plaats van mijn menstruatie elke maand gewoon een appje krijgen van mijn baarmoeder: ‘Yo, zwanger / niet zwanger, tot volgende maand!’ Maar helaas, zo werkt het niet. Wél kan het allemaal een stuk makkelijker!

De menstruatiecup, wat is het?

Foto: Mariët Mons

De naam zegt het al, heel simpel gezegd is het een cup om je menstruatie op te vangen. De cup is gemaakt van (medisch) siliconen en je brengt hem dubbelgevouwen in zoals een tampon, waarna het opengaat, er een licht vacuüm ontstaat en je menstruatie in de cup terecht komt. Dit klinkt misschien spannend, maar is het helemaal niet – toegegeven: het is even oefenen, maar als je het eenmaal door hebt is het zo gemakkelijk! De cup is beschikbaar in vele soorten en maten, zelf gebruik ik de Ladycup.

Ewwwww, bloed!

Foto: Alina Sofia

Eerst nog even dit: Ik word er altijd een beetje verdrietig van als ik vrouwen (en mannen) vol walging over menstruatie hoor praten: je menstruatie is niet vies. Het is eigen, en een heel normaal onderdeel van alle processen in je lichaam. En het is maar bloed. De meeste mensen gaan ook niet heel hard ‘ewwwww’ roepen als je een sneetje in je vinger hebt. Waarom dan wel bij dit hele natuurlijke proces waar élke vrouw mee te maken heeft (gehad)? Je eigen vagina is óók niet vies. Sterker nog, eigenlijk is het best een wonderlijk iets! Helemaal geen taboe nodig!

Als je daar meer over wil lezen kan ik het boek ‘Taking Charge of Your Fertility’ van Toni Weschler heel erg aanraden, zij gaat op een hele leuke en leerzame manier in op ons hele voortplantingssysteem. Ook het boek ‘Love Your Lady Landscape’ van Lisa Lister is erg fijn, voor wie iets dieper in wil gaan op de kracht van haar cyclus en hoe ons door de loop der jaren is aangepraat dat het vies en slecht is.

De voordelen van de menstratiecup

Maargoed, weer over die cup. Er zijn, als je het mij vraagt, alleen maar voordelen. Ik ben er zo’n fan van dat ik vind dat elk meisje er aan het begin van haar tienerjaren gratis een zou moeten uitkiezen en ontvangen, inclusief een uitgebreide gids over hoe het te gebruiken. En wat zijn die voordelen dan?

1. Het is goedkoop

Je kunt een al menstruatiecup kopen vanaf 16 euro en de prijzen variëren tot ongeveer 30 euro. Als je de cup goed onderhoudt kan hij 10 tot 15 jaar mee! Als je een beetje goede tampons en maandverband wil kopen (zonder allerlei toevoegingen die je liever niet in de buurt van je vagina wil hebben, zoals bijvoorbeeld van het merk Yoni) ben je voor een doosje met 16 tampons en een doosje met 10 maandverbandjes samen zo 8 euro kwijt. En daar doe je maar een paar dagen mee! Op de lange termijn bespaar je dus behoorlijk veel geld door een cup te gebruiken.


Reken maar even grofweg / gemiddeld uit, 12 jaar = 144 menstruaties x zo ongeveer 2 doosjes maandverband en 1,5 doosje tampons, beiden 4 euro per doosje. Dan kom je uit op 2016 euro! Zelfs als je aan 1 doosje maandverband en 1 doosje tampons genoeg hebt, kom je nog uit op 1152 euro. Van zulke bedragen kun je heel mooi op vakantie! En een laptop kopen. Of heel veel mooie make-up, tassen of schoenen.

2. Het is duurzaam en beter voor het milieu

Helemaal geen afval meer! Denk eens aan de hoeveelheid afval die je maakt tijdens één menstruatie: de tampons en maandverbandjes zelf, maar ook de plastic verpakkingen, plakstrip-achterkantjes en de doosjes waarin ze zitten én al het afval en gebruik van bronnen bij het produceren ervan. Een cup is één keer productie per 10 – 15 jaar en verder is het afval vrij! Echt de duurzaamste keuze dus.

Foto: Ian Schneider

3. Het is hygiënischer en gezonder

Geen broeierige maandverbandjes tegen je vulva, geen bleek en andere ongewenste stofjes in je vagina. Wist je dat er mensen zijn die tampons in wodka dopen en dan inbrengen in hun vagina om sneller en makkelijker dronken te worden? ‘Slimmen’, heet dat. Een tampon kan tot wel 3 glazen wodka opzuigen en via je vagina komt het snel in je bloed terecht. Alle andere stofjes zoals bleekmiddelen, parfums en andere chemicaliën in tampons komen op die manier dus ook in je bloed terecht. Iek! Veel mensen kiezen daardoor al voor merken met biologisch katoen en geen enge toevoegingen.

Een tampon zuigt ook meer op dan alleen je menstruatiebloed. Ook je vaginale vocht wordt opgezogen, waardoor veel vrouwen last krijgen van een droge en geïrriteerde vagina. Dat vocht zit daar niet voor niets en hoort daar te blijven!

De menstruatiecup is gemaakt van medische kwaliteit siliconen en zuigt niets op en laat niets achter in je lichaam. Het vangt alleen je bloed op en verder niets!

4. Het is makkelijk en comfortabel

Niet nodig om je broek of rokje elk uur te checken: als de cup goed zit lekt hij niet en kun je ‘m tot 12 uur (sommigen zeggen zelfs langer) inhouden. Dit hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur en hoe zwaar je menstruatie is, sommige dames zullen vaker moeten legen. Er zijn vrouwen die rapporteren minder last van pijn te hebben sinds het gebruiken van de cup en soms zelfs een kortere menstruatie te hebben!

De eerste paar keren voel je ‘m misschien zitten (veel vrouwen ook niet) maar na een tijdje voel je het niet meer en hoef je dus maar 2 a 3 keer per dag aan je menstruatie te denken. Als je naar school of kantoor moet kun je het gewoon ’s ochtends thuis doen en hoef je er daar dus niet meer mee bezig te zijn. Pas als je ’s avonds weer thuis bent leeg je ‘m weer! Daarnaast kun je ermee sporten, ook zwemmen én naar de sauna – niemand die ziet dat jij ongesteld bent want: geen touwtjes.

Foto: Camila Cordeiro

Hoe werkt de menstruatiecup?

Er zijn verschillende manieren om de cup te vouwen voor het inbrengen, zelf vouw ik ‘m gewoon ‘dubbel’. Vervolgens breng je ‘m in zoals een tampon, laat je ‘m los en dan ‘klapt’ hij open en zit vacuüm tegen je vaginawand. Ik doe dit gehurkt. Dit klinkt heel lastig, is het niet. Eigenlijk voel ik het nauwelijks? De cup is natuurlijk zacht en heel flexibel, dus kan niets beschadigen daarbinnen. Om te voelen of het goed zit kun je met je vinger langs de buitenkant gaan en voelen of hij goed is uitgeklapt.

Uithalen doe ik, zittend op het toilet, door met mijn vinger het vacuüm te verbreken en / of het tuitje aan de onderkant te pakken en hem een beetje naar beneden te trekken. Dat laatst alleen als het vacuüm al verbroken is, anders auw! Dan kun je ‘m pakken en direct boven het toilet omkeren. Zelf vind ik het altijd fijn om hem na elke keer even om te spoelen met koud water onder de kraan, en omdat het maar eens in de 12 uur hoeft kan dat gewoon lekker thuis. Koud water helpt ook met het beter uitklappen van de cup wanneer je ‘m weer inbrengt!

Moet je het toch op kantoor of ergens anders doen en heb je geen wasbakje? Dan kun je ‘m afspoelen met een beetje water uit een flesje of schoon deppen met een wc papiertje en hem gewoon weer inbrengen. Dat uitgebreid afspoelen komt thuis dan wel. Voor en na elke menstruatie kook ik ‘m 5 a 10 minuutjes uit in een klein pannetje dat ik speciaal daarvoor heb gekocht (4 euro bij de HEMA) en dan gaat hij in het zakje waarin hij geleverd werd in de la.

 

Hoe kies ik de juiste mentruatiecup?

Er zijn verschillende video’s te vinden op youtube die laten zien hoe je ‘m dient te gebruiken en die ingaan op de verschillende soorten en maten cups. Dit is een fijn kanaal! Je hebt ze zachter en steviger, speciale sportversies, kort en lang etc. Er is genoeg informatie te vinden over welke maat voor jou het beste is! Op sommige websites staan maten gebaseerd op je leeftijd en of je wel of geen kind hebt gebaard, maar die informatie is niet betrouwbaar. Elke vagina is anders en je vagina maakt niet ineens een groeispurt na een bepaalde leeftijd! Veel beter kun je kijken naar de positie van je baarmoedermond en hoeveel bloedverlies je gemiddeld hebt.

Veel vrouwen gebruiken plaatjes zoals deze om te bepalen hoe hoog of laag de baarmoedermond hangt, en dus welke maat geschikt is. Aangezien je baarmoedermond door de cyclus heen van positie verandert is het  wel belangrijk dat je dit voelt tijdens je menstruatie, wanneer je de cup ook zult gaan gebruiken. Als je je baarmoeder vrij snel al voelt zit hij dus laag, en zou je voor een kortere versie kunnen gaan. Voel je ‘m moeilijk of helemaal niet dan kun je een normale / lange versie nemen.  Dit filmpje is heel fijn om je te helpen kiezen en hierin legt zij ook meer uit over de knuckle rule.

Het inbrengen en uithalen / legen kan in het begin een beetje lastig zijn, dat moet je even onder de knie krijgen, maar geef het een week, of probeer het de eerste paar keer onder de douche. Je raakt eraan gewend, echt! Je ziet, ik ben súper enthousiast en wil niet meer anders. Bijna niet meer met je menstruatie bezig zijn, beter voor je vagina, beter voor het milieu én een stuk goedkoper – wat wil je nog meer?

Ga jij het ook proberen?

Als je nog vragen hebt, twijfel niet om ze te stellen in de comments!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.