Menstruatiecup

Mijn vriendin Mariët heeft mij al vaker verteld over de menstruatiecup die ze gebruikt. Een cupje dat je inbrengt en op die manier je bloed opvangt. Geen gedoe met tampons of maandverband: goedkoper, hygiënischer en beter voor het milieu. Ik vroeg haar om er een artikel over te schrijven.

Leestijd

Omdat ik zelf niet ongesteld word (omdat ik endometriose heb slik ik mijn pil altijd door, je kan er hier iets meer over lezen), gebruik ik simpelweg ook geen menstruatiecup. Maar ook geen tampons of maandverband – ik heb het niet nodig. Als ik echter wel ongesteld zou worden dan zou ik zeker de menstruatiecup gaan gebruiken. Zelf gebruikte ik altijd maandverband en vond het altijd een heel gedoe – en het kostte veel geld! Bij deze geef ik het woord aan Mariët.

We kennen het allemaal wel, het eindeloze gedoe met maandverband en tampons. Steeds  eraan denken om het te verwisselen, zo nonchalant mogelijk naar de wc lopen met een tampon in je mouw, doorlekken… Ongesteld zijn is geen pretje, maar het kán prettiger! Al ruim een jaar maak ik naar volle tevredenheid gebruik van een menstruatiecup. Een wat? Veel mensen hebben geen idee waar ik het over heb, en ik vind dat dat moet veranderen. Het is zo’n geweldige oplossing om die ene week per maand een stuk draaglijker te maken, én ook nog iets goeds voor je lichaam en het milieu te doen! Vandaag vertel ik je meer over dit kleine cupje en hoe het werkt.

Toen Cynthia en ik in Denemarken waren hadden we het over het boek ‘Dit Is Een Goede Gids’ van Marieke Eyskoot, een fijne gids over duurzaamheid die naar mijn mening één punt gigantisch heeft laten liggen – de menstruatiecup. Naast dat deze cup heel prettig werkt is het namelijk ook nog eens een hele duurzame oplossing. Het liefst zou ik in plaats van mijn menstruatie elke maand gewoon een appje krijgen van mijn baarmoeder: ‘Yo, zwanger / niet zwanger, tot volgende maand!’ Maar helaas, zo werkt het niet. Wél kan het allemaal een stuk makkelijker!

De menstruatiecup, wat is het?

Foto: Mariët Mons

De naam zegt het al, heel simpel gezegd is het een cup om je menstruatie op te vangen. De cup is gemaakt van (medisch) siliconen en je brengt hem dubbelgevouwen in zoals een tampon, waarna het opengaat, er een licht vacuüm ontstaat en je menstruatie in de cup terecht komt. Dit klinkt misschien spannend, maar is het helemaal niet – toegegeven: het is even oefenen, maar als je het eenmaal door hebt is het zo gemakkelijk! De cup is beschikbaar in vele soorten en maten, zelf gebruik ik de Ladycup.

Ewwwww, bloed!

Foto: Alina Sofia

Eerst nog even dit: Ik word er altijd een beetje verdrietig van als ik vrouwen (en mannen) vol walging over menstruatie hoor praten: je menstruatie is niet vies. Het is eigen, en een heel normaal onderdeel van alle processen in je lichaam. En het is maar bloed. De meeste mensen gaan ook niet heel hard ‘ewwwww’ roepen als je een sneetje in je vinger hebt. Waarom dan wel bij dit hele natuurlijke proces waar élke vrouw mee te maken heeft (gehad)? Je eigen vagina is óók niet vies. Sterker nog, eigenlijk is het best een wonderlijk iets! Helemaal geen taboe nodig!

Als je daar meer over wil lezen kan ik het boek ‘Taking Charge of Your Fertility’ van Toni Weschler heel erg aanraden, zij gaat op een hele leuke en leerzame manier in op ons hele voortplantingssysteem. Ook het boek ‘Love Your Lady Landscape’ van Lisa Lister is erg fijn, voor wie iets dieper in wil gaan op de kracht van haar cyclus en hoe ons door de loop der jaren is aangepraat dat het vies en slecht is.

De voordelen van de menstratiecup

Maargoed, weer over die cup. Er zijn, als je het mij vraagt, alleen maar voordelen. Ik ben er zo’n fan van dat ik vind dat elk meisje er aan het begin van haar tienerjaren gratis een zou moeten uitkiezen en ontvangen, inclusief een uitgebreide gids over hoe het te gebruiken. En wat zijn die voordelen dan?

1. Het is goedkoop

Je kunt een al menstruatiecup kopen vanaf 16 euro en de prijzen variëren tot ongeveer 30 euro. Als je de cup goed onderhoudt kan hij 10 tot 15 jaar mee! Als je een beetje goede tampons en maandverband wil kopen (zonder allerlei toevoegingen die je liever niet in de buurt van je vagina wil hebben, zoals bijvoorbeeld van het merk Yoni) ben je voor een doosje met 16 tampons en een doosje met 10 maandverbandjes samen zo 8 euro kwijt. En daar doe je maar een paar dagen mee! Op de lange termijn bespaar je dus behoorlijk veel geld door een cup te gebruiken.


Reken maar even grofweg / gemiddeld uit, 12 jaar = 144 menstruaties x zo ongeveer 2 doosjes maandverband en 1,5 doosje tampons, beiden 4 euro per doosje. Dan kom je uit op 2016 euro! Zelfs als je aan 1 doosje maandverband en 1 doosje tampons genoeg hebt, kom je nog uit op 1152 euro. Van zulke bedragen kun je heel mooi op vakantie! En een laptop kopen. Of heel veel mooie make-up, tassen of schoenen.

2. Het is duurzaam en beter voor het milieu

Helemaal geen afval meer! Denk eens aan de hoeveelheid afval die je maakt tijdens één menstruatie: de tampons en maandverbandjes zelf, maar ook de plastic verpakkingen, plakstrip-achterkantjes en de doosjes waarin ze zitten én al het afval en gebruik van bronnen bij het produceren ervan. Een cup is één keer productie per 10 – 15 jaar en verder is het afval vrij! Echt de duurzaamste keuze dus.

Foto: Ian Schneider

3. Het is hygiënischer en gezonder

Geen broeierige maandverbandjes tegen je vulva, geen bleek en andere ongewenste stofjes in je vagina. Wist je dat er mensen zijn die tampons in wodka dopen en dan inbrengen in hun vagina om sneller en makkelijker dronken te worden? ‘Slimmen’, heet dat. Een tampon kan tot wel 3 glazen wodka opzuigen en via je vagina komt het snel in je bloed terecht. Alle andere stofjes zoals bleekmiddelen, parfums en andere chemicaliën in tampons komen op die manier dus ook in je bloed terecht. Iek! Veel mensen kiezen daardoor al voor merken met biologisch katoen en geen enge toevoegingen.

Een tampon zuigt ook meer op dan alleen je menstruatiebloed. Ook je vaginale vocht wordt opgezogen, waardoor veel vrouwen last krijgen van een droge en geïrriteerde vagina. Dat vocht zit daar niet voor niets en hoort daar te blijven!

De menstruatiecup is gemaakt van medische kwaliteit siliconen en zuigt niets op en laat niets achter in je lichaam. Het vangt alleen je bloed op en verder niets!

4. Het is makkelijk en comfortabel

Niet nodig om je broek of rokje elk uur te checken: als de cup goed zit lekt hij niet en kun je ‘m tot 12 uur (sommigen zeggen zelfs langer) inhouden. Dit hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur en hoe zwaar je menstruatie is, sommige dames zullen vaker moeten legen. Er zijn vrouwen die rapporteren minder last van pijn te hebben sinds het gebruiken van de cup en soms zelfs een kortere menstruatie te hebben!

De eerste paar keren voel je ‘m misschien zitten (veel vrouwen ook niet) maar na een tijdje voel je het niet meer en hoef je dus maar 2 a 3 keer per dag aan je menstruatie te denken. Als je naar school of kantoor moet kun je het gewoon ’s ochtends thuis doen en hoef je er daar dus niet meer mee bezig te zijn. Pas als je ’s avonds weer thuis bent leeg je ‘m weer! Daarnaast kun je ermee sporten, ook zwemmen én naar de sauna – niemand die ziet dat jij ongesteld bent want: geen touwtjes.

Foto: Camila Cordeiro

Hoe werkt de menstruatiecup?

Er zijn verschillende manieren om de cup te vouwen voor het inbrengen, zelf vouw ik ‘m gewoon ‘dubbel’. Vervolgens breng je ‘m in zoals een tampon, laat je ‘m los en dan ‘klapt’ hij open en zit vacuüm tegen je vaginawand. Ik doe dit gehurkt. Dit klinkt heel lastig, is het niet. Eigenlijk voel ik het nauwelijks? De cup is natuurlijk zacht en heel flexibel, dus kan niets beschadigen daarbinnen. Om te voelen of het goed zit kun je met je vinger langs de buitenkant gaan en voelen of hij goed is uitgeklapt.

Uithalen doe ik, zittend op het toilet, door met mijn vinger het vacuüm te verbreken en / of het tuitje aan de onderkant te pakken en hem een beetje naar beneden te trekken. Dat laatst alleen als het vacuüm al verbroken is, anders auw! Dan kun je ‘m pakken en direct boven het toilet omkeren. Zelf vind ik het altijd fijn om hem na elke keer even om te spoelen met koud water onder de kraan, en omdat het maar eens in de 12 uur hoeft kan dat gewoon lekker thuis. Koud water helpt ook met het beter uitklappen van de cup wanneer je ‘m weer inbrengt!

Moet je het toch op kantoor of ergens anders doen en heb je geen wasbakje? Dan kun je ‘m afspoelen met een beetje water uit een flesje of schoon deppen met een wc papiertje en hem gewoon weer inbrengen. Dat uitgebreid afspoelen komt thuis dan wel. Voor en na elke menstruatie kook ik ‘m 5 a 10 minuutjes uit in een klein pannetje dat ik speciaal daarvoor heb gekocht (4 euro bij de HEMA) en dan gaat hij in het zakje waarin hij geleverd werd in de la.

 

Hoe kies ik de juiste mentruatiecup?

Er zijn verschillende video’s te vinden op youtube die laten zien hoe je ‘m dient te gebruiken en die ingaan op de verschillende soorten en maten cups. Dit is een fijn kanaal! Je hebt ze zachter en steviger, speciale sportversies, kort en lang etc. Er is genoeg informatie te vinden over welke maat voor jou het beste is! Op sommige websites staan maten gebaseerd op je leeftijd en of je wel of geen kind hebt gebaard, maar die informatie is niet betrouwbaar. Elke vagina is anders en je vagina maakt niet ineens een groeispurt na een bepaalde leeftijd! Veel beter kun je kijken naar de positie van je baarmoedermond en hoeveel bloedverlies je gemiddeld hebt.

Veel vrouwen gebruiken plaatjes zoals deze om te bepalen hoe hoog of laag de baarmoedermond hangt, en dus welke maat geschikt is. Aangezien je baarmoedermond door de cyclus heen van positie verandert is het  wel belangrijk dat je dit voelt tijdens je menstruatie, wanneer je de cup ook zult gaan gebruiken. Als je je baarmoeder vrij snel al voelt zit hij dus laag, en zou je voor een kortere versie kunnen gaan. Voel je ‘m moeilijk of helemaal niet dan kun je een normale / lange versie nemen.  Dit filmpje is heel fijn om je te helpen kiezen en hierin legt zij ook meer uit over de knuckle rule.

Het inbrengen en uithalen / legen kan in het begin een beetje lastig zijn, dat moet je even onder de knie krijgen, maar geef het een week, of probeer het de eerste paar keer onder de douche. Je raakt eraan gewend, echt! Je ziet, ik ben súper enthousiast en wil niet meer anders. Bijna niet meer met je menstruatie bezig zijn, beter voor je vagina, beter voor het milieu én een stuk goedkoper – wat wil je nog meer?

Ga jij het ook proberen?

Als je nog vragen hebt, twijfel niet om ze te stellen in de comments!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

152 reacties
 1. Anna

  Ik ben al maanden in gevecht met mijn Organicup.
  Maar omdat ik enorm vaginistisch reageer, krijg ik dat ding er met geen mogelijkheid in.
  Ik ben zó bang, dat hij openklapt als een paraplu en me een soort inwendige punch geeft waar ik geen controle over heb.
  Ik heb alle mogelijke vouwen geprobeerd, maar mijn vagina is gewoon doo(d)sbang voor dat ding!
  Tampons lukken wel (vroeger absoluit niet!) want ik weet wat ik kan verwachten. De cup leek me handig, omdat ik naaktmodel ben en niet aan de pil kan om mijn menstruaties te regelen. Soms spant het erom of ik dan net wel of niet ga bloeden. Een tampon breng je niet van tevoren in (TSS!) en je kunt sowieso een touwtje zien bungelen. Vandaar de cup. Maar hey, het lukt gewoon niet. Doet ontzettend veel pijn en mijn spieren kunnen niet ontspannen. Jammer!

 2. Dorien

  Het mileu voordeel spreekt me aan, maar ook geen gedoe met vuilbakjes meer! Zo’n cup klonk eerst viezer (hergebruik) maar in the end zit je niet met afval, dat trouwens in publieke ruimtes door een ander moet opgeruimd worden (heb altijd medelijden mer zon personeel). En je eigen vers bloed is idd niet vies, kom kom je sowieso mee in aanraking als je ongesteld bent. Of in het buitenland of bij andere mensen thuis, heb je soms zelfs geen dump gelegenheid… de cup lijkt me zeker wat!

 3. Linde

  Jaa! Ik ga hiermee beginnen. Om verschillende redenen natuurlijk, klimaat, prijs… Maar eigenlijk vooral het comfort als dit goed gaat. Duurde een jaar voordat ik aan tampons gewend was maar wil nu niks anders, en indd, je leert je eigen lichaam ook beter kennen! Ben alleen best wel gespannen in mijn bekkenbodemgebied (vaginisme) dus in en uitbrengen wordt een uitdaging. Als ik t nooit probeer zal ik t ook nooit weten 🙂

 4. Marijke

  Beste,
  Bij mij plooit de cup eens hij erin zit niet helemaal open precies. Heb ik dan ene die te groot is of wat loopt er juist fout?
  Voor de rest ben ik heel blij dat ik het besteld heb, vind het enorm aangenaam dat ik niet meer om de zoveel tijd naar toilet moet lopen voor proper maandverband of tampon. Hoewel ik hem nu nog wel regelmatiger leeg dan nodig, beter zeker zijn voor lekjes hè. 😉

  • Mariët

   Hi Marijke,

   Het zou best kunnen dat je een maatje te groot hebt inderdaad! Probeer anders eens om de cup een tijdje onder koud water te houden, dat helpt met het beter uitklappen van de cup. Of probeer een andere inbreng-vouw, je hebt er meerdere, zoals bijvoorbeeld de C-fold.

   Succes!

 5. Daniëlle

  Wat een fijn artikel. Nadat ik een baarmoeder ontsteking heb gehad (geen pretje) ben ik nog voorzichtiger met alles. Ik was me de laatste tijd erg aan het verdiepen in een menstruatiecup en dit artikel heeft mij over de streep geholpen. Ik ga er één bestellen!

 6. Loes

  Wat een goed artikel! Ik was niet perse op zoek naar een vervanger voor tampons maar toen ik dit las dacht ik dat wil ik ook. Gelijk een besteld en ook gelijk ongesteld geworden dus uitproberen maar! Ik vind het echt een heel fijn product. Tuurlijk is het in het begin wel even oefenen en handigheid krijgen maar het went snel.

  Bedankt voor dit artikel, heel fijn geschreven Mariët!

  Groetjes Loes

  • Mariët

   Heel graag gedaan, dankjewel voor je compliment en fijn dat je er blij mee bent!

 7. Mariska

  Ik vind de cup toch wat gedoe als ik eerlijk ben. Vacuüm verbreekt snel met kans op lekken en dat in en uitdoen vind ik ook geen pretje. Dus nu heb ik wasbaar maandverband. Ook duurzaam want je gooit niks weg en wasbaar maandverband neemt meer op dan wegwerp dus op een dag heb je ook minder verbanden nodig. En wassen vind ik geen probleem, gaat gewoon in de wasbare luierwas, met eerst een koud voorprogramma zodat al het bloed eruit gaat.

  • Mariët

   Dat wasbare maandverband zou voor mij zeker een goede tweede zijn, mocht de cup om wat voor reden dan ook niet (fijn) werken. Weet je wel zeker dat je de juiste maat had? Maargoed, als dit voor jou fijn werkt is dat natuurlijk super, lekker houden zo.

 8. Eline

  Hoi hoi,

  ikzelf ben hier ook wel in geïnteresseerd… Maar ! Hoe zit het voor vrouwen/meisjes die een spiraaltje hebben?

  Groetjes

  • A.

   Hoi Eline,

   Een spiraaltje zit ín je baarmoeder, en de opening die de baarmoeder met je baarmoedermond (de buitenkant) verbindt is echt maar een paar millimeter. Je cup zit in je schede, dus vóór je baarmoedermond. Er kan dus vrij weinig met je spiraal gebeuren.

   Groetjes!

  • Mariët

   Hi Eline,

   Helaas heb ik wel eens gehoord dat je spiraaltje zou kunnen verplaatsen door het vacuüm. Of dat echt zo is weet ik niet en ik heb er zelf geen ervaring mee, maar voor de zekerheid zou ik even overleggen met je huisarts / gyn!

  • A.

   Hi Mariët,

   Wat een leuke topic dit en fijn dat je er zo wat meer bekendheid en normaliteit aan geeft!
   Ik ben zelf ook groot fan van de menstruatiecup. Tijdens backpacken is het ook echt een uitkomst.

   Ter aanvulling:

   Het vacuum van de menstruatiecup als hij gewoon in de schede zit (dus gewoon bij dagelijks gebruik) kan geen spiralen verplaatsen. Maar, je moet het vacuum van je menstruatiecup altijd verbreken voordat je hem naar buiten trekt, anders krijg je hem moeilijk naar buiten en werkt het als een soort ontstopper. STEL, dat je met een vol vacuum er nog op (ouch!) keihard die cup eruit trekt (again, ouch!), dan is er een minimale kans (als in 0,001% ofzo) dat je je spiraal verplaatst. Maar dat doe je dus echt niet, want dat doet pijn en zelfs al zou je dat willen, het is moeilijk uitvoerbaar, omdat het erg moeilijk is om het vacuum er op te laten zitten terwijl je de cup verplaatst. Als je de vorm van het spiraal bekijkt, zie je dat het als een ankertje op zn plaats blijft in je baarmoeder. https://www.mirena-us.com/mirena-up-close/. Als ze goed zitten, heb je echt een tang nodig om ze er uit te trekken, dus vacuum op zich kan echt geen kwaad. (Ik heb er denk ik 10 geplaatst en verwijderd tijdens coschappen)

   Er zijn dus heel veel vrouwen (honderden) die geen zullen problemen ondervinden met hun spiraal en cup-gebruik, maar inderdaad ook enkele pechvogels bij wie iets met het spiraal gebeurt. Net als dat er een enkele vrouwen zijn, zoals eentje in de comments bijv, die een superkrachtig vacuum had op de divacup en daar de dokter bij nodig had.

   De keuze voor een menstruatiecup bij een spiraal is dus inderdaad wel wat genuanceerder, maar prima aan te raden 🙂

  • M

   Hoi!
   Gelijk na het plaatsen van het spiraaltje heb ik dit nagevraagd bij mijn huisarts en het is geen probleem om een cup te dragen. 🙂

 9. Tazzz

  Bedankt voor dit interessante artikel. Ik ben me een beetje aan het inlezen in de wereld van de menstruatiecups. Er is behoorlijk wat diversiteit wat het voor mij moeilijk maakt. Ik weet natuurlijk nooit 100% zeker of de keuze die ik maak de juiste is aangezien er geen “standaarden” zijn om te bekijken wat bij jou het beste past. Behalve dan het meten van de afstand tot je baarmoeder. Daarom vind ik het lastig om een keuze te maken. Wat nou als je hem gebruikt en hij past niet? Het is toch 20-25 euro en dan zou ik het wel heel fijn vinden als het ook echt past 🙂 Heb je daar misschien nog tips voor? Alvast heel erg bedankt!

  • Mariët

   Hoi!

   Dat is inderdaad het enige minpuntje aan de cups, ze zijn nét te prijzig om er zomaar een paar te proberen. Probeer het daarom een beetje als ‘the big picture’ te zien. Als je ‘m eenmaal hebt kun je ‘m jarenlang gebruiken en ben je alsnog veel minder geld kwijt dan wanneer je wegwerp producten gebruikt. Verder qua tips ik toch echt dat meten met je vinger het beste! Daarnaast raad ik je zeker aan om de filmpjes te kijken van het kanaal dat ik deel in het artikel: zij legt het allemaal haarfijn uit. Succes!

 10. Merel

  Wat een fijn, uitgebreid en positief artikel! Ik gebruik zelf ook een menstruatiecup, nu ongeveer een jaar. Ik wil niet meer anders! Ik heb er nu een van Meluna waar ik heel tevreden over ben. Meiden, als jullie er een willen kijk dan ook even voor een rubycup: als je er een koopt doneren zij er ook een aan een meisje in een ontwikkelingsland. Al raad ik je vooral aan om de verschillende cups te vergelijken om te kijken welke het beste bij jou past.

  • Mariët

   Wat een supergoede tip, dankjewel!

 11. Lisa

  Vanwaar het speciale pannetje van de Hema?

  • Merel

   Ik denk omdat ze het niet zo fris vind om de menstruatiecup uit te koken in dezelfde pannen als waar je je eten in kookt. Ik heb zelf ook een apart pannetje voor m’n menstruatiecup 😉

  • Mariët

   Wat Merel zegt inderdaad, zelf heb ik er eerlijk gezegd niet eens zo’n moeite mee (je maakt het toch weer schoon en menstruatiebloed is steriel), maar het lijkt me toch voor mijn man en andere mensen die hier mee eten fijner om daar een apart pannetje voor te gebruiken.

  • Mariët

   Wat Merel zegt inderdaad, zelf heb ik er eerlijk gezegd niet eens zo’n moeite mee (je maakt het toch weer schoon en menstruatiebloed is steriel), maar het lijkt me toch voor mijn man en andere mensen die hier mee eten fijner om daar een apart pannetje voor te gebruiken.

 12. Susanne

  Wat goed dat hier over geschreven wordt! Helaas heb ik er (nog) niks aan omdat ik een tampon al bijna niet naar binnen krijg, maar ik sla het artikel zeker op voor de toekomst want ik ben enorm enthousiast nu. Echt, applaus voor dit uitgebreide artikel met alle tips enzo. Vind ik echt heel goed en het was ook nog eens heel leerzaam!

  • Mariët

   Hoi Susanne, dankjewel! Wat vervelend dat je zelfs een tampon al niet naar binnen krijgt, dat lijkt me niet helemaal de bedoeling. Is het een idee om hiermee naar je huisarts te gaan?

 13. Angela

  Wat een fijn artikel !
  Ik verdraag tampons steeds minder goed dus ik denk dat dit een goed alternatief is.
  Ik weet alleen nog niet welke maat ik moet hebben. Ik ben 36 maar heb geen kinderen. Moet ik dan toch die maat nemen voor ouder dan 30?

  Mijn huisarts had eens bij een uitstrijkje gezegd dat mijn baarmoeder wat laag zat e of ik soms kinderen had ?
  Denk dan toch maar die voor boven de 30 met kinderen?

  En ik ben een beetje bang dat als ik nies of hoest, het vacuüm verbreekt en ik ga lekken. Iemand daar ervaring mee ? Soms bij niezen of hoesten verlies ik druppeltjes urine, dus iets zwakke bekkenbodemspieren. Iemand daar ervaring mee ?

  • Mariet

   Ik had met tampons dat als ik moest niezen of zwaar hoesten dat ik het idee had dat mijn tampon er zo’n beetje uitvloog (wat ook zo was, zeker wanneer hij bijna vol zat…) maar met de menstruatiecup heb ik dat niet meer! Heel erg fijn.

  • Mariët

   Hi Angela,

   Qua maat zou ik me niet teveel aantrekken van je leeftijd en kinderen / geen kinderen. Alhoewel ik me kan voorstellen dat dat laatste een rol speelt (voor zover ik weet komt je vagina in principe weer terug in zijn natuurlijke staat na een bevalling, maar dat kan per persoon verschillen), speelt leeftijd zeker geen rol. Je vagina maakt niet ineens een groeispurt na een bepaalde leeftijd! Kijk eens een paar van die filmpjes van het youtube kanaal waar ik naar link en voel tijdens een menstruatie eens met de knuckle rule waar je baarmoedermond zit. Op basis daarvan kun je een goede keuze maken! Succes!

  • Mariët

   Oeps, vergeet ik helemaal op het laatste te reageren. Je hoeft niet bang te zijn dat het vacuüm verbreekt door gewoon niezen of hoesten. Mocht je nou een gigantisch heftige hoest- of niesaanval krijgen waardoor je bijna van je stoel valt, dan is het misschien wel handig om op de w.c. eventjes te checken of hij nog goed zit, maar zelf heb ik nog nooit meegemaakt dat ik daardoor ga lekken.

   Terwijl ik dat met tampons en maandverband vreselijk vond!

 14. Bo

  Interessant artikel. Fijn maar te lang beschreven. Met dit soort dingen kan een video ook helpend zijn?
  Goed pinksterweekend

 15. Laura

  Ik heb er sinds kort ook eentje. Pas één menstruatie gebruikt, vond het nog wel een gedoetje en lekte ook nog twee keer door, omdat ie niet goed was open geplopt wss. Toch ook weer tampons gebruikt op de dagen dat ik moest werken. Volgende week weer ongesteld, dus dan ga ik zeker verder proberen.

 16. Irene

  Heel duidelijk en fijn geschreven! Ik ben zelf ook helemaal om. Vind het eigenlijk ook best wel fascinerend. Met een tampon (waar ik altijd super droog van word) of een maandverbandje denk je altijd dat je megaveel bloed verliest. Maar als je het dan in zo’n cupje ziet op het einde van de dag dan valt dat dus echt supergoed mee! Ik hou m’n cup in uitzonderlijke situaties soms ook ’s nachts in. Dus 24u. Als ik ‘m bijvoorbeeld niet goed kan omspoelen. En dat geeft echt geen enkel probleem.

 17. Eva

  Echt een interessant artikel! Ik heb er al veel over gehoord, ook via YouTube, maar zelf nog niet uitgeprobeerd. Momenteel heb ik een spiraal, maar ik dacht dat die cups dan worden afgeraden? Ik krijg wel nog mijn menstruatie maar denk dus dat ik het niet zou mogen gebruiken… Als ik mis ben, mag je me altijd verbeteren, dan schaf ik me er ook eentje aan ;-).

  • Mariët

   Hi Eva,

   In combinatie met een spiraal zijn er inderdaad wat zorgen of het vacuüm niet voor verschuiving zorgt. Bespreek dit even met je huisarts of gyn voordat je de cup gaat gebruiken!

 18. Vera

  Wat een fijn en uitgebreid artikel!
  Tot nu toe had ik nog helemaal niet stil gestaan bij de belasting voor het milieu bij gebruik van tampons.
  Voor mij een extra reden om hem aan te schaffen. Ik ben heel erg benieuwd…

 19. Nicole

  Super artikel!! Precies wat ik denk: iedere jonge vrouw zou zoiets aangeboden moeten krijgen wanneer ze start met haar eerste menstruatiecyclus.
  Ik begin het bijna jammer te vinden dat ik voorlopig nog vast zit aan mijn mirena…
  Ik geloof dat er veel vrouwen zijn die last ervaren bij het gebruik van tampons, maar dit nog niet hebben gebruikt.

  Heel fijn dat hier aandacht aan word besteedt.

 20. Patricia

  Wat een fijn artikel! Ik denk er al een tijdje over namelijk. Ik vloei best hevig, de eerste twee dagen. De grootste tampon kan ik net twee uurtjes inhouden, anders lek ik door. Tampons vind ik eigenlijk helemaal niet fijn. Helaas vloei ik sinds mijn bevalling anders. Een maandverband kan niet want dan loopt het bloed veel verder naar achteren tot bij m’n stuitje. Heel vervelend! De huisarts ziet niets bijzonders aan mijn vagina/perineum/anus. Daarom lijkt een menstruatiecup mij zo fijn!

  • Mariët

   Hi Patricia! De menstruatiecup klinkt als de ideale oplossing voor jou! Er kan gemiddeld zo’n 30ml in, en dat klinkt als weinig, maar is behoorlijk veel! Veel vrouwen zijn verbaasd over hoe ‘weinig’ bloed ze daadwerkelijk verliezen wanneer ze het goed kunnen zien door cupgebruik. Ik zou je zeker aanraden het eens te proberen en dan op zo’n heftigere dag na bijvoorbeeld 6 uur eens kijken hoe vol hij zit. Het verschilt natuurlijk per vrouw en per menstruatie! Succes!

 21. Anique

  Ik gebruik de cup al een aantal maanden. In het begin dat ik ongesteld ben dan krijg ik de large cup niet in ( wel nodig op eengeven moment). Dan gebruik ik eerst de small. Als er meer bloed komt dan doe ik de large in en dan gaat alles prima. Eerste dag moet ik deze drie keer verschonen,2de dag 2 keer ochtend en avond. Misschien heeft dit te maken met de stand van mijn baarmoeder. Zijn er
  Meer die dit hebben???

  • Mariët

   Hi Anique,

   Hmm dit heb ik nog niet eerder gehoord, fijn dat je een oplossing hebt gevonden die voor jou werkt; twee verschillende cups! Het zou best kunnen dat jouw baarmoedermond verandert van positie tijdens je menstruatie, en daar kun je vrij gemakkelijk zelf achterkomen door te voelen! Tijdens je volgende menstratie, voel op die eerste dagen (waarop je de large er niet in krijgt) eens waar je baarmoedermond zit en dan tijdens de latere dagen (waarop je de large er wel in krijgt) nog een keer. Dan kan je het vergelijken.

 22. Vienna

  Nee, dit is echt niks voor mij. Ik kan niet eens een tampon inbrengen zonder half flauw te vallen. Ik vind het zo’n akelig idee om zo’n ding de hele dag in je vagina te hebben. Dat heb ik ook met tampons en daarom pas 2x tampon in mijn leven gebruikt ivm duikles. Het lijkt me super handig, maar helaas voor mij geen optie. Ik slik ook de pil door, word maar 2x in het jaar ongesteld omdat ik het te hevig word. Dus voor die 2x gebruik ik fijn maandverband wat me niet half out laat gaan, haha! Wel heel fijn dat hier een uitgebreid artikel over geschreven word.

  • Annelies

   Als je al out gaat bij een tampon hoe doe je dat dan tijdens het vrijen? Heb je geen vaginisme? Klinkt nogal zorgelijk…

 23. Sela

  Whoop Whoop
  Ik gebruik ‘m inmiddels ook al een klein halfjaar en ik ben fan! Super dat je dit artikel plaatst! En heel goed geschreven #vrouwenpower

 24. maris

  Ik verlies heel veel bloed en propjes de eerste twee dagen. Wat is veel? Ik gebruik 6 pakjes per dag van ultra long night.

  Kunnen de cups zoveel bloed aan?

  • Mariët

   Hoi Maris,

   Je hoort vaak dat een menstruatie heftiger overkomt in maandverband of tampons dan in de cup, omdat het netjes bij elkaar opgevangen wordt i.p.v. uitloopt in een maandverband of zoals een tampon meer opzuigt dan nodig. Het zou dus best kunnen dan een cup voor jou juist heel fijn werkt! Er kan gemiddeld zo’n 30ml in, wat best veel is. Wanneer je de cup gaat gebruiken zou ik je aanraden om gewoon na een paar uur eens te checken hoe vol hij zit, als je dat een paar dagen doet krijg je een vrij duidelijk inzicht in je menstruatie en hoe lang je de cup kunt inhouden.

   Succes!

 25. Anne

  Goed artikel! Wat ik me al lang afvraag: zijn die siliconen waarvan de cups gemaakt zijn niet schadelijk voor je lichaam? Siliconen zijn niet de fijnste stoffen, en als zo’n cup weekmakers bevat zou ik die toch liever niet inbrengen in mijn lichaam. Weet jij hier meer over Mariët? Ik kan het namelijk op de meeste sites van aanbieders niet vinden.

  • Carina

   Als het medical grade silicoon is, is het veilig en zonder schadelijke stoffen. (Want zelfde materiaal wat al goedgekeurd is voor medisch gebruik op en in het lichaam). Als het goed is wordt dat ook vermeld, zo niet dan zou ik ‘m niet kopen!

  • Mariët

   Wat Carina zegt inderdaad! Goed opletten en lezen dus, voordat je er eentje aanschaft!

 26. Yvonne

  Ik ben ‘pas’ 42, maar zit al in de overgang. Sterker nog, aan mijn waardes te zien is die misschien al zo’n beetje voorbij. Ben al tijden niet meer ongesteld geweest! ? Misschiem is het iets voor mijn dochter. 🙂

 27. H.

  Ik heb ook eens een menstruatie cup geprobeerd en het resultaat was dat ik naar de huisarts moest want ik kreeg hem er niet uit. Huisarts zei dat zij er al van alles uit had gevist bij vrouwen maar nog nooit zo’n cup dus de kans dat je net als ik professionele hulp in moet schakelen is niet zo groot 😉

  Achteraf gezien had ik dat ding per ongeluk er veel te ver geduwd. Sinds dat incident heb ik de cup nog niet opnieuw gebruikt maar misschien binnenkort weer eens proberen en dan vooral niet teveel duwen als het inbrengen moeizaam gaat.

  • Mariët

   Hoi H.,

   Oef wat vervelend dat je ermee naar de huisarts moest! Mocht je het ooit nog een kans willen geven; je hoeft de cup niet helemaal naar binnen te duwen, zelf breng ik alleen de bovenkant in en laat ‘m dan met een laatste duwtje naar binnen toe los, de cup gaat vanzelf op de juiste plek zitten.

 28. Marjan

  Hoi,
  Duidelijk artikel zeg, ik ben erg nieuwsgierig maar vraag me alleen af hoe het gaat met slapen. Houdt je de cup dan in? Biedt dat dan voldoende bescherming?

  Groetjes

  • Mariët

   Hoi Marjan,

   Ja, met slapen kun je de cup ook inhouden. Het biedt (in elk geval voor mij en een hoop andere vrouwen) juist betere bescherming dan ooit! Tampons kun je natuurlijk sowieso niet inhouden en bij maandverband lekte ik nog best vaak door, omdat het bloed dan ‘naar achter’ of opzij liep als ik draaide. Met een cup heb je dat probleem niet én je kunt ‘m tot 12 uur inhouden!

 29. Charlotte

  Leuk artikel, goed dat je hier aandacht aan besteed!
  Ik hoor alleen maar positieve verhalen over de menstruatiecup, mijn ervaring daarmee is helaas helemaal niet positief. Ik heb de mooncup (maat b, voor vrouwen onder de 30 die niet vaginaal bevallen zijn) aangeschaft, maar jeetje wat doet het inbrengen pijn! Het eruit halen is nog erger omdat ‘ie dan opengevouwen is en blijft hangen achter de rand van de ingang van je vagina. Zelfs als je hem vouwt is het ontzettend groot, te groot voor mijn vagina in ieder geval. Ik heb het nu al meerdere keren geprobeerd maar het blijft pijnlijk en ik blijf hem voelen, het zit ook echt veel vervelender dan een tampon. De laatste keer dat ik de mooncup inbracht kreeg ik zo’n ontzettende buikpijn (ik denk dat het ergens op drukte) dat ik het ding heb weggegooid. Echt een hele grote teleurstelling na al die positieve verhalen. Ik baal er ontzettend van want de menstruatiecup is in alle opzichten beter om te gebruiken. Maar goed, ik hou het maar bij maandverband en tampons. Ik heb het meerdere keren geprobeerd en al mijn ervaringen met de mooncup waren niet leuk.
  Mocht iemand een menstruatiecup weten zonder zo’n dikke bovenrand dan hou ik me aanbevolen. Die rand maakt de rand van mijn vagina letterlijk stuk. Wanneer ik de mooncup heb gebruikt kan ik daarna zelfs geen tampons gebruiken, het inbrengen lukt wel maar met het eruit halen doet het dan ontzettend zeer bij de rand van mijn vagina, terwijl dit normaal niet pijnlijk is (ik denk dat de rand van mijn vagina scheurt door de grootte van de mooncup)
  Je hebt zo veel verschillende modellen van de menstruatiecup, maar voor mij zou een smallere zonder dikke rand veel beter zijn, helaas ben ik die nog niet tegengekomen.

  • Mariët

   Hey Charlotte,

   Wat jammer dat jouw ervaring met de mc zo slecht is. Ik hoor vaker dat de mooncup vrij groot en stevig is, en die rand ziet er inderdaad niet subtiel uit. Er zijn ontzettend veel soorten, dus wellicht is een zachtere, kleinere cup beter voor je, mocht je het nog eens willen proberen. In dit filmpje worden ze naast elkaar gezet en vergeleken, heel fijn en duidelijk om te zien: https://www.youtube.com/watch?v=VSqCs8HqLbI

 30. Kim

  Wat een fijn artikel! Ik was altijd erg benieuwd naar de menstruatiecup en had ook eigenlijk totaal niet verwacht dat zoveel vrouwen dit gebruiken en hier zo positief over zijn! Ik ben 29 en merk sinds een jaar dat tampons niet meer prettig zijn. Ok, het is handiger dan maandverband en voor mij dus de enige optie. Maar het inbrengen gaat steeds moeilijker, want droogheid (zeker na het verwisselen is opnieuw inbrengen bijna onmogelijk) ik kan me niet herinneren dat ik dat vroeger last van had.. ik ga het zeker eens proberen!

 31. Annika

  Ik heb er ook eentje, maar ik heb PCOS, en ben dus ook bijna nooit ongesteld. Als ik het wel ben, dan is het behoorlijk heftig en de cup heeft echt mijn leven gered. Eén van mijn beste aanschaffen ooit!

  • Steph

   Ben nooit ongesteld heb ook pcos

 32. Noor

  Dankjewel voor dit fijne artikel!
  Ik twijfel persoonlijk erg over de aanschaf hiervan.
  Zijn er ook menstruatiecups voor als je weinig ruimte hebt om wat in te brengen?
  Ik gebruik zelf tampons mini maar na een paar keer die gebruiken is het droog en geïrriteerd en dan brengt het al helemaal naar in.
  Maar als ik de cups zie, zelfs gevouwen, denk ik echt: hoe gaat dat ooooit passen?
  Ik slik zelf vaak de pil door maar voor de paar keer in het jaar dat ik een stopweek neem, lijkt mij het best fijn om een menstruatiecup te hebben. Mits het past.

  • Mariët

   Hoi Noor!

   Er zijn vast speciale kleine en zachte maten te vinden, er zijn zoveel soorten! Het is daarom goed om tijdens een menstruatie goed bij jezelf te voelen waar je baarmoedermond zit en dan, met de kennis die je hebt, de juiste maat in een zo klein en zacht mogelijke vorm kiezen!

 33. Mei

  Ik heb nu al menig enthousiast artikel gezien, maar voor een aantal vrouwen is dit gewoon geen optie. Ikzelf heb bijvoorbeeld last van vaginisme en zou zoiets niet kunnen gebruiken. Dit geldt ook voor tampons. Maandverband is de enige optie die overblijft.

  • Lee

   Ik had/heb ook last vaginisme en ik raad je echt aan hiermee naar de huisarts te gaan. Ik ben 2 jaar waarvan 1 week ‘fulltime’ in therapie geweest hiervoor en het heeft me zooooo gigantisch veel geholpen. Ik ben er nog niet helemaal vanaf (gemeenschap hebben gaat nog niet) Maar tampons inbrengen gaat inmiddels wel (met glijmiddel) en wauw wat fijn als je dat kunt gebruiken, maandverband jeukt altijd zo. Nu ook wel oren naar deze menstruatiecup. Alleen ook wel spannend maar uiteindelijk ben ik tegenwoordig meer benieuwd of het gaat dan angstig! Sterkte ermee maar het valt op te lossen voor heel veel vrouwen. Echt waar. En dat zeg ik, die drie jaar geleden nog niet had kunnen indenken ooit een vinger in te brengen…

  • Elke

   Ik had ook vaginisme…. Toen ben ik gestopt met de pil omdat ik hoofdpijn had en opeens had ik nergens meer last van… Misschien een optie om eens uit te proberen? (ik weet natuurlijk niets van jouw situatie af)

   On topic: misschien toch dan maar de cup eens proberen. Ben ik de enige die het meeste maandverband zo goor vind ruiken tegenwoordig doordat ze daar n geurtje aan toegevoegd hebben? En ik heb vaker last van infecties sindsdien.

  • Mariët

   Hoi Mei, jeetje wat lijkt me dat een lastige aandoening.. 🙁 Ik vind het fijn dat er al iemand met ervaring heeft gereageerd, dankjewel Lee! Het is namelijk iets waar ik weinig vanaf weet. Wel is het natuurlijk inderdaad logisch dat de menstruatiecup niet voor iederéén de perfecte oplossing is, helaas. Whatever works best for you!

 34. Caitlyn

  Zelf gebruik ik ondertussen ook al anderhalf jaar een cup en ben ik er zeer tevreden van. In het begin echt prutsen, maar nu helemaal prima en net zo gemakkelijk als een tampon. Wel heb ik meer last van baarmoederkrampen als ik mijn cup gebruik dan zonder, een vrij zeldzame bijwerking wel. Vervelend, maar het weegt alsnog niet op tegen de talloze voordelen. Heel interessant artikel en mooi geschreven. Het blijft mij ook altijd verbazen dat menstruatie zo’n ‘vies en genant’ onderwerp blijft, terwijl het toch heel erg natuurlijk is.

  • Merel

   Heb je er eentje met een best aanwezige “rand” aan de bovenkant? Dan kan hij tegen je blaas of andere dingen drukken en nog wel eens voor meer kramp zorgen 🙁

 35. Renee

  Misschien stomme vraag maar waar kan je betrouwbaar een menstruatiecup kope ?

 36. Emma

  Ah ik ben zo blij met dit positieve stuk! Ik gebruik de cup (meluna) sinds 2 jaar en ik wil echt niet meer anders! Echt dit ding maakt mijn ongesteldheid zoveel beter! Ik heb vaak gedacht dat ik er een stuk over moest schrijven maar dat ik er dan ook veel mensen mee zou willen bereiken. Dat gebeurt hiermee wel! Dat maakt me blij. Ik hoop dat iedereen een cup gaat proberen (geef het een paar maanden de tijd om te wennen, en koop een andere maat als ie niet prettig zit) het zal je zoveel opleveren! Ik had dit ding zo graag vanaf het begin gehad! (Alweer 15 jaar terug..)

 37. Jolie

  Ik heb ook een menstruatiecup (Mooncup) besteld na alle lovende artikelen. Na uitgebreid filmpjes op You tube bekeken te hebben en de gebruiksaanwijzing het ding uitgekookt en gewacht op de menstruatie. Inbrengen ging heel makkelijk en precies zoals omschreven…. maar eruit halen!!!! Je moet het vacuüm verbreken. Maar de cup zat dus echt muur- en muurvast. Dus wat draaien… geen effect. Vinger erlangs…. geen effect. Knijpen en knijpen in het tuutje om het vacuüm maar los te krijgen maar HELEMAAL NIKS! Na een kwartier (!!) heb ik er maar aan gedraaid en getrokken en AUUUWWW hij kwam los maar vraag niet hoe!!! PIJN!!!!!!! De cup schraapte langs mijn vaginawand en ik zat onder het bloed. De pijn was niet te beschrijven! Na wat pijnstillers geslikt te hebben ben ik uiteindelijk nog zelfs bij de huisarts beland.
  Kortom: ik kan het echt niemand aanbevelen!!!!! Ik kan het zelfs niet opbrengen om het nog eens te proberen, dus ik heb het ding meteen weggegooid.

  • Mariët

   Wow Jolie, wat een vreselijke ervaring moet dat zijn geweest! Ik snap dat je hier echt heel erg van geschrokken bent en het niet snel weer zal proberen. Wat naar. Het eerste wat in me opkomt is dat je echt een hele verkeerde maat hebt gehad en misschien een extra gevoelige vagina hebt, waardoor het niet goed lukte om erbij te komen om het vacuüm te verbreken? Maar dat jij er niet meer aan moet denken kan ik helemaal begrijpen. Zo jammer! Misschien kun je eens kijken naar wasbaar spul of in elk geval biologisch kantoen etc. voor je maandverband / tampons.

 38. N&

  Hoi ik ben nu ook overtuigd om er een te kopen mede door dit artikel, maar ik ben heel benieuwd waar jullie ze hebben gekocht

 39. Lotte

  Als iemand met meer biologische achtergrond zou ik graag willen toevoegen dat er niks mis is met een gewone tampon.
  In het artikel staat dat er ‘chemicaliën’ op worden genomen via je bloed en dat je beter biologisch katoen kan nemen. Dit is echt op niks gebasseerd. Ik zal het kort uitleggen; alles is toxisch en alles bestaat uit chemicaliën. De toxiciteit van wat er in tampons zit is zo laag dat je er natuurlijk nooit last van zou krijgen. Beetje jammer, want angstzaaiing heeft een menstrual cup niet nodig om te verkopen, het is al goedkoper en beter voor het milieu. Zou zonde zijn als een paar tienermeiden dit lezen en van slag zouden raken om niets.

  • Mariët

   Dankjewel voor je waardevolle toevoeging! Ik hoop dat je gelijk hebt, aangezien er nog heel veel mensen gewone tampons gebruiken. Helaas is het nog steeds wel zo dat tampons ook je vaginale vocht opzuigen, wat bij sommige vrouwen voor irritatie zorgt (ik had daar zelf met tampons last van), vandaar dat ik nog steeds tampons niet zal aanraden.

  • Lotte

   De chemicaliën waar je op duidde zullen wel de dioxinen zijn, maar voordat die in het bloed op de waarde zijn waar je ze in eet ben je 20.000 tampons (tegelijk!) verder. Dat gaat natuurlijk niet passen. Hier is de wetenschappelijke studie;
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240689/
   En anecdotisch gezien snap ik dat je het zelf niet graag gebruikt, dat is je goed recht 🙂

  • Mariët

   Hahahaha ‘dat gaat natuurlijk niet passen’, lekker droog. Denk het niet nee. :’) Thanks voor het delen! Ik blijf er inderdaad bij dat ik alsnog liever iets in mijn lijf heb waarmee ik geen risico’s loop op een droge en geïrriteerde vagina of TSS / andere infecties. Als er afgeraden wordt om te sterk absorberende tampons te gebruiken vanwege dat risico ben ik toch liever voorzichtig. Ik hoor helaas ook zo vaak van jonge meiden dat ze tampons te lang inhouden en vroeger deed ik dit zelf ook, brrr.

 40. femketje

  Ik vind het nog steeds een beetje eng om 1 of andere reden maar denk dat ik er gewoon eens aan moet beginnen te proberen 🙂

 41. An

  Ik blijf het een vies ding vinden.
  Totaal niks voor mij

  • Mariët

   Dat kan natuurlijk! Niet iedereen vindt dezelfde methode prettig werken, doe vooral wat goed voelt voor jou. Toch blijf ik het jammer vinden als ik hoor dat mensen menstruatie vies vinden, mag ik vragen wat je er zo vies aan vindt? Of kun je dat niet echt uitleggen?

  • An

   Van menstruatie ben ik niet vies. Het is uiteindelijk niet meer dan bloed.
   Maar het idee dat je zo een cup keer op keer gebruikt lijkt me gewoon vies. Ook al was je het uit. Zou dit bv op het werk al niet kunnen gebruiken want de wastafel bevindt zich buiten het toilet. Zie me niet met een volle cup even tot aan de wastafel lopen.

  • Mariët

   Het hele idee is juist dat je het op werk niet hoeft te doen, en je hoeft al zéker niet met een volle cup naar de wastafel. Je leegt ‘m gewoon in het toilet! En mocht dat (echt niet nodig, maar toch) een keer moeten op een openbaar toilet, dan kan hij ook zonder uitspoelen terug. Je kunt ‘m dan schoondeppen met toiletpapier. Maar nogmaals; het is niet voor iedereen weggelegd. 🙂

 42. M.V

  Hier ook een zeer tevreden gebruikster! Ik heb de Diva Cup. 5 jaar geleden ontdekt en inderdaad de beste uitvinding ooit!

  Geen kosten aan tampons/maandverband, geen chemische zooi in je lijf en ook geen afval. Een enorme zet naar een beter milieu.

  Toegegeven: de eerste twee menstruaties waren even wennen bij het inbrengen, legen en schoonmaken van de cup. Maar het went zo snel! Iedere vrouw zou dit eens een half jaar moeten proberen om te kijken wat ze ervan vinden.

 43. R

  Jaaaa, ik ben ook echt fan en raad het iedereen aan!
  Wel goed om te weten dat je echt even moet oefenen, mn zusje wilde na 1x proberen ook al opgeven omdat ze het eng vond en bang was dat hij er niet meer uit kwam haha
  Even goed de plaatjes en filmpjes bekijken en oefenen en dan is het echt top!
  Maar 1 of 2 x per dag legen en dat kan dan gewoon thuis onder de douche, alles meteen weer fris!
  Je ziet nu eigenlijk ook hoe weinig bloed het eigenlijk maar is nu het opgevangen wordt ipv opgezogen, echt veel beter en niet zo n vervelend droog gevoel!
  Altijd bij je en idd op den duur veel goedkoper! Echt een aanrader, gebruik hem nu twee jaar maar wou dat ik het eerder ontdekt had…

 44. M

  Wat heb je dit helder en duidelijk beschreven. Ik gebruik sinds een jaar de Lunette, wat een TOP ding. Echt heerlijk, nooit meer stressend op zoek gaan naar een verdwaalde tampon in mijn tas. Beter voor het milieu, de portemonnee en mezelf, ik kan het iedereen aanraden!

 45. An

  Het grootste voordeel voor mij: eens je hem in hebt, heb je hem voor je hele menstruatie bij je. Ik was zo’n kluns die naar school of het werk vertrok zonder extra tampons, en in mijn studiesector vind je niet veel vrouwen, dus het was altijd paniek dan.

  Voordeel nummer twee: op fietsvakantie hoef je geen hele doos tampons mee te nemen just in case, dat ene dingetje is genoeg. Lekker plaatsbesparend.

  Ik leeg hem de eerste 2 dagen elke +- 12u, de laatste dagen blijft ie gewoon 24u. Ooh zo heerlijk 😀

  Het enige nadeel: mijn baarmoederhals zit erg laag, ik heb het wel eens voorgehad dat ik in m’n haast dat ding NAAST mijn baarmoedermond stak, en dan vangt het dus helemaal niks op. Nu weet ik wel dat ik daar op moet letten 😉

 46. Neeltje

  Hier nog een megafan! Gebruik nu 2 jaar een cup en wil niet meer anders.

 47. Merel

  Ik heb er ook al regelmatig naar gekeken, maar heb de overstap nog niet gemaakt. Zou sowieso over willen stappen omdat het beter is voor het milieu (en het milieu nu ieder steuntje in de rug kan gebruiken nu Drumpf, ja ik schrijf zijn naam niet eens, uit het Parijs klimaat akkoord wil stappen) en je langer mee kan gaan zonder tampon. Ik slik ook verder geen pil etc. dus ben vrij van hormonen en wanneer je op vakantie gaat, is de kans nogal groot dat ik ongesteld word. Dat gecombineerd met warm weer kan echt snel voor lekkages zorgen. Alleen daarvoor al zou ik het willen. Een langere garantie van niet doorlekken.

  • Mariët

   Dat is inderdaad echt een ontzettend fijn voordeel, vooral met dit warme weer is het super en inderdaad op vakantie: je kunt gewoon je bikini aan en zwemmen etc. want geen touwtjes of lekkage!

 48. An

  Ik snap nooit zo goed dat iemand die haar site zo professioneel wil aanpakken niet even iemand haar teksten laat nakijken die wel snapt wanneer je een t of een d schrijft. Erg slordig.

  • Mariët

   Ik snap nooit zo goed waarom dit met zo’n onvriendelijke toon moet? Mag ik vragen welke fouten je zijn opgevallen? Dan kunnen ze aangepast worden.

  • Jasmijn

   Ja, ik ben ook benieuwd waar… wijsneus…

 49. Annet

  Ik gebruik al jaren de femmecup en ben super tevreden. Ik het begin even wennen maar je hebt al heel snel handigheid in.
  Ik vind het heel hygienisch en je hebt geen viezig gevoel meer.
  Ik heb zelf een spiraal en weet niet altijs wanneer ik precies ongesteld ga worden dus gebruik hem soms al een paar dagen vooraf. Ik deed dat vroeger met tampons maar die voelde ik dan echt zitten en natuurlijk ook zonde en niet echt goed voor de vochthuishouding.
  Er zit achter deze merken minder marketing power dan bij de always en o.b’s van deze wereld dus goed dat jullie hier aandacht aan besteden.
  Als je gaat kijken naar een cup kan het zijn dat je even de perfecte moet zoeken maar dubbel en dwars waard

 50. Carina

  Ik gebruik zowel een cup als ook maandverband omdat ik op de een of andere manier altijd een beetje lek. Maar dat is prima. Wel vind ik menstruatiebloed gewoon smerig, maar daar wen je uiteindelijk aan. Maar ik heb het niet zo met slijmerige, klodderige vloeistoffen.

  • Mariët

   Haha ja als je daar in zijn geheel niet zoveel mee hebt snap ik wel dat menstruatie ook niet je fave is. Je hoeft er gelukkig ook niet in te roeren of doorheen te rollen, haha. Overigens misschien een keertje checken of je wel de juiste cup voor jouw vagina hebt? Misschien helpt een andere maat!

 51. cindy

  Ik heb er me ook 1tje aangeschaft na de geboorte van mijn zoontje. Hij draagt wasbare luiers dus toen ik na een jaar terug ongesteld werd maakte ik mij de bedenking: waarom kies ik voor mijn zoon wel het beste maar voor mij niet? Dus hop maandverband weggeven en me een menstruatiecup en wasbaar maandverband aangeschaft. BESTE AANKOOP OOIT! Ik ga nooit meer terug en heb al een paar vriendinnen kunnen overtuigen. Ik heb wel wasbaar maandverbandje bij want heb ooit mijn cup in de wc laten vallen -oeps- beetje onhandig soms 😉

 52. Orrine

  Ik vind het dus ook heel ideaal, zeker met dit warme weer. Het broeit niet, je krijgt er geen schrale plekken van en je kan gewoon zwemmen en sporten! Voor mij dus ook geen maandverband of tampons meer!

 53. Bianca

  Bedankt voor dit artikel, ik zat er net vorige week over na te denken om er één aan te schaffen maar twijfelde nog. Ik ben nu om, ga er gelijk eentje bestellen! Top!

 54. Stephanie

  Jaaaa dit was voor mij echt de aankoop van het decennium! En zo fijn dat jullie het hier gewoon over hebben 🙂
  Ik kocht de mijne in eerste instantie vooral vanwege het milieu aspect, maar het blijkt echt ZO fijn te werken! Ik ervaar mijn menstruatie nu veel minder als gedoe. En ik heb mijn lijf beter leren kennen, doordat ik mijn ‘flow’ nu heel goed kan observeren. Het voelt heel natuurlijk, eigenlijk.

  Daarnaast ben ik vrij gevoelig voor schimmelinfecties, en ook daarin merk ik echt een verschil sinds ik mijn cup gebruik. Geen broeierig maandverband (dat ook altijd net verkeerd gaat zitten) en geen uitdrogende tampons. Ik merk dat mijn vagina hier echt baat bij heeft.

 55. Roos

  Wat goed dat hier een artikel over is gekomen! Ik gebruik al een half jaartje de menstruatiecup, en ik vind de voordelen zeker veel opwegen tegen de nadelen

  – Goed om te weten, een menstruatiecup kan je dus echt letterlijk zolang inhouden als je wil, zonder dat je risico loopt op tamponziekte. Het zuigt namelijk niks op, het vángt het op. Het enige is dat de cup op een gegeven moment vol kan raken, maar bij mij is hij na 10 uur meestal maar op de helft. Ook super fijn om mee te slapen dus, zonder dat je stresst over “o nee, hoelang heb ik hem al in”.

  Voor mij was de grote struggle dat mijn “cervix” (baarmoederhals) erg hoog zit (ik kan hem niet aanraken/voelen). Dit betekent dat de cup best ver omhoog kan reizen – dit zorgde voor aardig wat stress de eerste keer dat ik hem eruit wilde halen, haha. Na een paar keer oefenen en vooral RELAXEN en een beetje persen (sorry voor de info) komt hij vanzelf meer naar beneden. Sommige vrouwen hebben juist een lage baarmoederhals, dat is hartstikke fijn want dan kan je hem dus altijd makkelijk eruit halen. Maargoed, zelfs ik heb het nu onder de knie en vind het zoveel fijner dan tampons. Ik heb ook van vele gebruiksters gehoord dat het hun menstruatie op positieve wijze heeft veranderd (minder bloedverlies, minder buikpijn). Ik kan het dus iedereen aanraden.

  Besef je wel dat het een “learning curve” heeft – in het begin is het enorm priegelen, maar het is zeker de moeite waard.

  • Mariët

   Dankjewel voor deze uitgebreide en waardevolle toevoeging!

 56. Kelly

  Fijn artikel! Ik zit er ook aan te denken een aan te schaffen. En als ik het goed begrijp kun je dus gewoon plassen terwijl je de cup draagt? Dat schijnt met tampons ook te moeten kunnen maar dat wordt bij mij altijd vies gekledder dus ik wissel ook bij iedere keer plassen.

  • Mariët

   Hi Kelly!

   Je urine komt via je urethra (plasbuis) naar buiten, dat is een andere ‘uitgang’ dan je vagina! De reden dat het een kliederboel wordt bij je is dan denk ik omdat het langs het touwtje loopt? Daar heb je met een cup dus geen last van, die zit echt in zijn geheel in je vagina en je kunt dus gewoon plassen!

  • Kelly

   Hoi Mariët,

   Van de “andere uitgang” wist ik daarom ben ik ook verbaasd dat het bij mij een kliederboel wordt maar dat het via het touwtje gaat klinkt als een logische verklaring! Ik ga er 1 aanschaffen! Dankje

 57. Sylvia

  Wat een interessant artikel, ik ben er wel benieuwd naar. Alleen wat ik me afvraag, hoe verbreek je het vacuum?

  • Mariët

   Door met je vinger de zijkant in te duwen, althans: zo doe ik het!

 58. Landa

  Oké, dit heeft mij overtuigd. Ik ga hem ook aanschaffen. Bedankt 😀

  • Babette

   Hoi! Ik heb inderdaad vaak gelezen dat het vacuüm eerst verbroken moet worden.. omdat het anders onmogelijk is of te pijnlijk om te verwijderen. Maar dit doe ik eigenlijk nooit. Ik trek altijd aan het steeltje, misschien is dit ook wel omdat de cup heel diep zit bij mij. Ik kan dan net het steeltje vinden. Ligt dus denk ik per lichaam anders

 59. Lee

  Heel benieuwd van geworden. Ik had er al eens vaker over gehoord maar ik durf niet zo goed. Moet je dat met twee vingers inbrengen/uithalen om de onderkant te kunnen beetpakken? Want twee vingers vind ik vaak wel een beetje pijnlijk… En ik ben bang dat als ik t eruit haal dat het scheef gaat en alles uit loopt. Kan dat?

 60. Ingrid

  Ik denk dat ik één van de weinige ben die de cup echt helemaal niks lijkt… Gewoon het idee. Ik haal mijn tampons sowieso altijd bij de DM in Duitsland. Daar kosten 96 stuks 4,95. Ik zie mezelf niet frotten met die cup.. Misschien denk ik er ooit nog anders over hoor.
  Het artikel daarentegen vind ik wel heel interessant en goed geschreven 😉

  • Mariët

   Ha Ingrid, je bent niet één van de weinigen in mijn leven hoor, ik krijg nog vaak genoeg dit soort reacties! En dat is ook helemaal prima, uiteindelijk moet je menstruatie voor jou het prettigst zijn en als dat niet met een cup is, dan niet! Wat goed dat je zo goedkoop aan zoveel tampons kunt komen, dat scheelt behoorlijk. Overigens valt het ‘frotten’ met de cup wel mee, het werkt een beetje hetzelfde als een tampon en zeker wanneer je het eenmaal onder de knie hebt ben je in een minuutje klaar, en het hoeft minder vaak per dag! Wie weet denk je er inderdaad ooit nog anders over.

   En dankjewel!

 61. Jessica J.

  Tof artikel, erg goed geschreven! Ik zit al langer te denken om een cupje te kopen, maar iedere keer vergeet ik het weer! Ik heb nu pas terug uit noodzaak een doosje tampons gekocht – ik had er geen meer, oeps –, maar ik denk dat ik ook maar een cup in huis haal. Dan kan ik die beginnen gebruiken van zodra mijn tampons op zijn, in plaats van dat ik er dan nog eentje moet gaan kopen.

 62. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wat een informatief artikel, ik ben hier dus echt super benieuwd naar! Ik ben vooral benieuwd naar hoe goed het afsluit, want nu met tampons heb ik toch altijd een maandverbandje als ‘back-up’ om het doorlekken tegen te gaan zeg maar. En ik ben ook heel benieuwd naar hoeveel bloed ik verlies, het lijkt inderdaad altijd zoveel, maar dat kun je met zo’n cupje natuurlijk goed zien. Het uithalen lijkt me nog wel een beetje vervelend, maar dat zal een kwestie van wennen zijn. Qua kosten en milieuvriendelijkheid in ieder geval super interessant!

  • Mariët

   Hi Loes! Als de cup goed zit, zuigt hij zich vacuüm, waardoor er dus echt niets kan lekken. Bij lekken zit de cup dus niet goed, wat natuurlijk kan gebeuren! Dan is hij bijvoorbeeld niet helemaal uitgeklapt. En wat je zegt, met zo’n cup kun je heel goed zien wat je verliest, erg interessant! Het uithalen is inderdaad wennen, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt ben je in een minuutje klaar.

 63. Leoni

  Ik heb hem inmiddels ook aangeschaft. En één menstruatie verder kan ik zeggen dat het top werkt. Enigste nadeel is dat het bij mij pijnlijk is om in te brengen. En hij daardoor soms niet goed zit en ik hem dus meerdere keren moet inbrengen. Maar als hij eenmaal zit dan voel ik hem ook niet. Ik ben om, misschien dat ik nog voor een kleinere maat moet gaan maar ik ben bang dat hij dan te klein is. Maar ik probeer het een paar menstruaties en kijk dan even verder.

  • Mariët

   Hi Leoni! Wat fijn dat je om bent, maar het is natuurlijk wel beter als het gewoon op en top werkt, zonder pijn. Welke vouw gebruik je om hem in te brengen? En in welke houding ben je als je het doet? Bij mij werkt hurken heel fijn, zodat ik langs de zijkant kan werken. En heb je al eens nagedacht over een soft cup? Je hebt ze in verschillende hard- en zachtheden (dat is geen woord maar ik weet even geen betere) en een zachte zou voor jou misschien een uitkomst zijn.

  • Annemiek

   Ha Leoni,
   Klinkt alsof je cup wat te stevig of groot is. Ik begon met de grotere lunette en had precies dat wat jij omschrijft. Gebruik nu de freedom cup, is niet meer pijnlijk en lekt ook niet meer!
   Dat is wat mij betreft dan ook het enige nadeel.. dat je niet van te voren kunt weten of je een cup koopt die bij jou past. Maar ik zal echt nooit weer tampons gebruiken! Bleh!

  • Anouck

   @Leoni: Het zou kunnen dat je niet voldoende kunt ontspannen, dat je je cup nog iets te groot opvouwt of misschien niet ver genoeg inbrengt, of om een andere reden. Heb je al eens geprobeerd om een druppeltje glijmiddel te gebruiken? (let op: alleen op waterbasis!!!) Geef het nog niet op hoor! Het duurt gewoon even voor je je cup helemaal onder controle hebt. 🙂

 64. Marjolein

  Fijn artikel, interessant om te lezen! Ik twijfel al een tijdje over het aanschaffen van een cup, omdat ik niet zeker weet hoe dit werkt icm een spiraaltje. Ik heb gelezen dat door het vacuüm wat gecreëerd wordt de plaats van de spiraal kan worden aangetast en daar heb ik niet zo’n zin in… Heeft iemand daar ervaring mee?

 65. Rosanne

  Leuk artikel! Zelf gebruik ik herbruikbaar maandverband. Ik heb een boel leuke, met Winnie the Pooh, Mickey Mouse, Minions, noem het maar op.
  Je bewaart ze in een wetbag en wanneer je klaar bent met je menstruatie laat je ze een nacht weken in water (met Vanish poeder) en daarna in de wasmachine. Hang ze op te drogen en de volgende maand gebruik ik ze weer.

  Persoonlijk ben ik niet vies van mijn eigen vloeistoffen, en als er een hardnekkige vlek in zit dan boen ik dat zelf eerst voordat de boel de wasmachine in gaat. Je kunt ook donkere maandverbanden kopen (bijv. Preciousstarpads) dan zie je de vlekken niet. Maar bij mij komen ze altijd vlekvrij uit de wasmachine 🙂

  Dit is natuurlijk gewoon persoonlijk; ik hou er gewoon niet van om iets ín mijn vagina te doen (seks daargelaten. kuch). Eerder gebruikte ik dus ook gewoon maandverband maar kreeg er jeuk van en soms doet die plakrand zo’n pijn. Een vriendin uit Amerika wees mij op herbruikbare maandverbanden en toen ging ik even helemaal los bij Etsy. Ik gebruik ze nu al een paar jaar en wil niet meer terug (als je ze goed behandelt dan gaan ze zo’n 10 jaar mee.)

  Ook gebruik ik herbruikbare inlegkruisjes, ook met drukknoopjes, en net zo fijn. Die gaan gewoon mee in de ‘gewone’ was en besparen mij ook flink geld. Ook weer met allerlei leuke opdrukjes, dus altijd feest als ik mn onderbroek naar beneden doe :’)

  Goed, rant over, maar fijn dat er aandacht is voor RUMPS hier! (ReUsable Menstrual Products).

  • Mariët

   Hey Rosanne, wat superleuk dat je zo uitgebreid vertelt over je positieve ervaring met wasbare producten! Als ik niet zo’n fan was van mijn cup zou dat zeker een goede tweede zijn, en top dat je er niet vies van bent en dat dit voor jou zo prettig werkt. Uiteindelijk is elke vrouw anders en hebben we allemaal andere voorkeuren.

 66. Chantal

  Goed dat je dit plaatst Cynthia! Ik heb gelukkig geen ellende meer met ongesteldheid etc. Vorig jaar November heb ik (na lang twijvelen) een spiraal laten plaatsen. Het plaatsen was opzich niet heel fijn, maar na een dag was het over. Vanaf Februari ben ik niet meer ongesteld en heb ik alleen een beetje buikkrampen als ik normaal gesproken ongesteld zou moeten worden. Het verschilt natuurlijk wel per persoon, maar ik raad het iedereen aan om in ieder geval te proberen!

 67. Melissa

  Leuk om hierover te lezen op Cynthia.nl! Ik heb er sinds een maand eentje (Meluna) en ben helemaal om!

 68. Aukje

  Hey Mariët,

  Wat een fijn artikel.
  Ik twijfelde heel lang.
  Maar nu ben ik om, ik ga er 1 bestellen.

  Het is een beetje een gekke en persoonlijke vraag.
  Maareh, kun je ook seks hebben als je zo’n cup in hebt? Of is dat een beetje lastig. Omdat hij toch te ernaar beneden zit?

  Lieve groet, Aukje

  • Aukje

   * te ver naar beneden zit

  • Moniek

   Daar was ik ook benieuwd naar Aukje ?

  • Mariët

   Verschillende vrouwen rapporteren dat dat kan, zelf heb ik dat nog niet geprobeerd. Het lijkt me niet prettig, en ook niet helemaal veilig. Ik weet daar alleen te weinig van om een heel definitief antwoord te kunnen geven en het zal ook per vrouw, vagina en cup verschillen!

  • Syl

   Gewoon even de cup uit doen voordat je begint.

 69. Suzanne

  Wat een fijn artikel zeg (ga je vaker artikelen schrijven Mariët? #hint)
  Je hebt mij wel overtuigd om eens goed in te lezen.

  • Mariët

   Haha geen idee! Dit ontstond vrij spontaan. 😉

  • Vera

   Zou wel leuk zijn, vond het ook echt een fijn artikel

 70. rachel

  ik heb hem niet meer nodig hihi maar voor mijn meiden zal het wel wat zijn dus ik ga mij er ook eens in verdiepen

 71. Lisa

  Ik zweer bij mijn menstruatiecup. Ik vind het zo fijn! Ik heb heel lang getwijfeld omdat ik bang was dat de cup zou ‘verdwalen’, maar ik ben heel blij dat ik de stap toch heb gezet, want die angst was nergens voor nodig.

 72. Joyce

  Daar ga ik me eens in verdiepen! Ben zelf nog een beetje zoekende. Vanwege migraine mag ik geen pil meer, dus iedere maand ongesteld! En ik kan niet tegen tampons. Dus dit lijkt me echt een goede oplossing.
  Misschien een stomme vraag. Als je de verkeerde “maat” koopt, kan ie dan er uitvallen?

  • Mariët

   Hoi Joyce! Dit zou inderdaad echt een fijne oplossing voor je kunnen zijn. Don’t worry, je cup valt er niet uit. Als de maat niet goed blijkt te zijn merk je dat vooral aan het feit dat hij bijvoorbeeld toch lekt, of dat je ‘m erg voelt zitten. Het is daarom wel handig om even goed de tijd te nemen om zo’n instructiefilmpje te kijken en te bepalen waar je baarmoedermond zit! Succes!

  • Anouck

   @Joyce: Het is helemaal niet gek als je er twee of drie moet kopen voor je de juiste cup te pakken hebt – één die past én lekker zit. Op internet kun je (voornamelijk Engelstalige) vergelijkingstabellen vinden, zodat je lengte, diameter en soms ook materiaal of inhoud kunt vergelijken. Zo kun je al snel bepaalde cups wegstrepen. Let bij de lengte vooral op de lengte van de cup zonder het steeltje, vaak kun je het steeltje (deels) wegknippen.

 73. Mieke

  Zo’n heldere blog over een ‘taboeonderwerp’ (alhoewel… Meerdere vriendinnengroepjes waarin dit onderwerp in geuren, kleuren en ervaringen besproken wordt. Ik geloof dat het in mijn kringen – gelukkig – niet zo in de taboesfeer zit) Love it. Top dat dit op meerdere blogs de revue aan het passeren is: eerder al bij Vera en Endless Weekend. FIJN. Eens kijken of we het met z’n allen uit de taboesfeer kunnen trekken.

  Ik ben de Cynthia in dit verhaal en slik mijn pil op doktersadvies door. De hel van ongesteld zijn heb ik slechts één à twee keer per jaar en dat regel ik dan met een doosje tampons (gewoon de eerste de beste soort die voor handen is, of dat nou eco, bio of huismerk is), maar door alle positieve verhalen die ik nu over de menstruatiecup hoor, ga ik toch eens in overweging nemen er eentje aan te schaffen. Ik las/hoorde dat Monki ze als eerste in de reguliere verkoop heeft genomen. Misschien dat ik daar binnenkort toch eens binnenwip…

  Dank voor dit heldere verhaal, Mariët!

  • Mariët

   Graag gedaan Mieke! Wat vervelend dat je endometriose hebt, ik hoop dat deze cup die enkele keren dat je ongesteld bent makkelijker maakt voor je! Scheelt weer..

 74. Margot

  Wat een fijne review! Ik sla ‘m op voor na mijn zwangerschap!

 75. Jaimy

  En toch ben ik benieuwd of het bloed niet gewoon je baarmoeder weer “instroomt” met allerlei nare infecties tot gevolg als je bij wijze van spreken op je kop gaat staan.

  • Mariët

   Aangezien het bloed los in de cup zit kan het inderdaad weer terugstromen als je op z’n kop gaat staan, alleen echt je baarmoeder IN is wel lastig, je baarmoedermond is vrij ver gesloten tijdens je menstruatie. Waarom dit alleen voor infecties zou moeten zorgen ontgaat me? Het is gewoon je eigen menstruatiebloed wat ook daar vandaan komt. Het zijn eerder de (vergeten) tampons die voor bijvoorbeeld TSS maar ook geïrriteerde vagina’s en schimmelinfecties kunnen zorgen!

 76. Mariëlle

  Yeah, wat leuk dat je hierover schrijft 😀 Ik heb er ook over geschreven, want ik ben er helemaal blij mee!

 77. Liset

  Heel mooi dat je hier gewoon over schrijft! Ongesteld zijn, is zeker niet iets vies. We zouden er allemaal wel wat gewoner mee om mogen gaan :). Ik heb zelf ook endometriose en met een beetje geluk maar 1 keer in het half jaar ongesteld (dat is wat mijn lichaam aankan, dan word ik gewoon ongesteld door de medicatie heen). Ik moet zeggen dat ik nog niet echt overtuigd ben van de menstruatiecup, puur omdat ik bang ben er doorheen te lekken en omdat het me niet zo hygiënisch lijkt om de cup te moeten vervangen op een openbaar toilet ;). Maar ieder heeft daarin natuurlijk zo zijn eigen voorkeur, dus ik kan me voorstellen dat sommige dit een heel fijne optie vinden als je niet zo heftig menstrueert.

  • Mariët

   Hé wat naar dat je ook endometriose hebt. Wel jammer dat je nog niet overtuigd bent, want juist voor die heftigere dagen is het zo fijn! Zelf heb ik altijd 2 a 3 hele heftige dagen tijdens mijn menstruatie, maar er kan dusdanig veel in de cup dat hij dan nog niet eens vol zit. En lekker doet het, als de cup goed zit, écht niet! Dat kan dus niet, aangezien de cup vacuüm zit.

   Vaak denken mensen dat ze heel heftig menstrueren omdat dat in tampons en maandverband zo lijkt, maar blijkt het behoorlijk mee te vallen wanneer ze eenmaal de cup gebruiken en dus veel beter zicht hebben op wat ze daadwerkelijk verliezen, trouwens.

 78. Jolieke

  Super dat jullie hier over schrijven! Ik heb een jaar geleden een cup aangeschaft en het is één van de beste beslissingen die ik ooit geaakt heb. Ik heb zelf de Mooncup, die is gemaakt in de UK en heb ik bij Boots gekocht tijdens een tripje in Londen. Ik vond jet zelf fijn in een fysieke winkel te kopen en hier hadden ze het nog niet in de drogist. Maar je kunt ook cups krijgen via bol.com bijvoorbeeld!

  Echt, ik had er al jaren eerder over gelezen en zou willen dat ik toen al was overgestapt. Deze dingen zijn geweldig!

 79. Anouk

  Ik ben ook fervent fan en snap ook echt niet waarom dit zo onbekend is. Het is ideaal om de hele dag geen tampon of maandverband om te hoeven wisselen! Ik doe zelf als ik ongesteld ben 2x per dag douchen, dus dan doe ik het gewoon in de douche legen en schoonmaken. Een voordeel wat in dit artikel ontbreekt is dat je ook je eigen menstruatie veel beter leert kennen omdat je precies ziet hoeveel je bloed.

  • Mariët

   Yes, dat vind ik er zelf ook heel fijn aan! Voor een volgend artikel over de menstruatie(cyclus) zou dat een mooie toevoeging zijn. De overweging was nu dat het voor veel meiden / vrouwen nogal een nieuw en misschien nog beetje vreemd onderwerp is om op deze manier mee bezig te zijn en ik wilde niet gelijk ALL out gaan, haha. Beetje laagdrempelig houden.